17 Eylül 2018 Pazartesi

NEW YORK


Yolculuk Önce Seni Sözsüz Bırakır. Sonra Da İyi Bir Hikaye Anlatıcısına Dönüştürür.

New York'ta gezilmesi gereken yerler o kadar çok ki, yaz yaz bitmez nasıl İstanbul'u bitiremezsek, New York'ta bitmez. Ama istanbul'la kıyaslamamak gerekli, bana göre . İstanbul 3.cü Dünya ülkelerinin şehirlerinden daha kötü, yerleşke ve yaşam konusunda. Ama benim 5 günde gezdiklerim New York'a gideceklere ufak bir rehber olabilir. Güzel bir planlama ile 5 günde gezebilirsiniz. Filmlerde gördüğümüz, bizmiş gibi benimsediğimiz o hayali yerleri bire bir görmek, ayrı bir haz verdiği o Manhattan adasına gittiğimi bilmek beni benden alıyordu elbette. Günde 4 saat uykuyla, ve günde 16 saat yürüyerek, 5 gün boyunca elimden geldiğince görmeye çalıştım New Yorku. Burası 3 bölgeye ayrılmış durumda Uptown, Midtown ve Downtown olarak. Bazen metroyla, bazen yürüyerek keşfedebiliyorsunuz bu bölgeleri. Downtown kısmı pek çok farklı etnik mahalleye ev sahipliği yaptığından oldukça eğlenceli bir bölge. Little Italy, China Town, Korea Town derken birden fazla ülkeye gelmiş kadar oluyorsunuz. Dünyanın merkezi, hayallerin şehir. Asla uyumayan şehir. Adına şarkılar yazılıp kendini hayran bırakan, aşık eden şehir.
Şehir inanılmaz kozmopolit bir yapıya sahip. Dünyanın her yerinden ten renginin her tonuna sahip olan insanların olduğu bir şehir. Ülkenin en kalabalık şehri. Hem ülkenin hem de dünyanın finans,ticaret,medya,sanat,teknoloji merkezlerinden birisi.Yaklaşık 170 ayrı dilin konuşulduğu söyleniyor. Her yer de olduğu gibi şehrin büyüsüne kapılırken fakirliğinde boy gösterdiği bir yer burası. Gökdelenlerin yüksekliği,ihtişamın hüküm sürdüğü bu şehirde fakirlikte diz boyu. Şehir tam kaynayan bir kazan gibidir. 
ABD’ nin en büyük şirketlerinin çoğunun merkezinin bulunduğu kentte, Wall Street Bölgesi, dünyanın finans merkezidir. ABD’ nin başlıca ticaret merkezi olan New York’ ta, sanayi ve turizm de büyük ölçekte gelişmiştir. New York, dünyanın en çok turist çeken kentlerindendir. New York ayni zamanda ülkenin baslıca öğretim ve kültür merkezidir. Şehirde dünyanin en iyi egitim kurumlarından bir olan Columbia universitesi ile New York University (NYU), Fordham, Yeshiva, Long Island, Barnard üniversiteleri ve yüzlerce müze ve sanat galerisi vardır. Dünyanın en önemli müzelerinden Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art, The Guggenheim Museum ile International Center for Photography New York’tadır.
New York’a Başlangıç 3 farklı havaalanı bulunuyor. JFK Havaalanı,Newark Uluslararası Havaalanı ve La Guardia Havaalanı. İstanbul’dan direk genellikle JFK Havaalanı kullanılır.Ama bazen aktarma olacaksa diğer havaalanları da kullanılabilir. JFK’ye inerseniz metro kullanarak şehir merkezine gelebilirsiniz. Şehrin kalbi Times Square (Meydanı) olarak bilinir. Şehir içi ulaşım için en iyi 2 yol, tahmin edebileceğiniz üzere metro veya taksi. Önce taksiden başlayayım.Taksi oldukça ucuz. Açılış 2,5 dolar ve 0.5 mil için 0,40 cent. Bu yüzden, özellikle kısa mesafeler için çekinmeden kullanabilirsiniz. Dünyanın en iyi metropollerinden bir tanesi olan New York’da seçenekler oldukça fazla. O yüzden beklentilerinizi yüksek tutabilirsiniz. Siz sadece hayal edin, gerisini New York halledecektir. Tabi ki her şeyin bir bedeli var. Gitmeden bütçenizi gözden geçirip, ona göre plan yapın. Öyle filmlerde göründüğü gibi olmayabilir. Sonradan hayal kırıklığı yaşamayasınız.

New York’a Ne Zaman Gitmeli  

New York’a gitmek için en ideal mevsim, yaz hariç her mevsim. Çünkü her şey daha pahalı ve her yer inanılmaz kalabalık. Özellikle bütçe konusununda tereddütleriniz varsa yazın gitmeyin. Belki hava koşulları açısından garanti bir mevsim  ama benim gibi kalabalıktan nefret ediyorsanız çekilmiyor. Bu yüzden en güzel 2 mevsim olan Sonbahar ve İlkbahar mevsimleri hem hava koşulları açısından hem de daha az kalabalık olması açısından daha uygun ve sakin olabilir.

Bu Tur İçin Cebinizden Çıkacak Paraya Bakalım...

Vize Pasaport: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/nonimmigrant-visas-tr/
Pasaportunuz yoksa ve ücretler hakkında bilgi  https://randevu.nvi.gov.tr/

  • 1900   USD  Tur ücreti 5 Günlük, Ekstralar, Yeme İçme kişi başı.
  • 1200   USD   Kendi Başınıza Yaparsanız. HERŞEY DAHİL ve 5 GÜN.

5 GÜNLÜK Turu satın almak pek akıllıca değil. Uçak biletinizi kendiniz alıp 5 GÜNLÜK kendi turunuzu yapmak daha cazip. Korkmayın günümüz teknolojisinde dil bilmeseniz bile bu turu kendi başınıza yapabilirsiniz. Biraz cesaret.

OTEL İÇİN
NEW YORK OTEL İÇİN TIKLA
UÇAK İÇİN
NEW YORK BİLETİ İÇİN TIKLA
ARABA KİRALAMA
ARABA KİRALAMA İÇİN TIKLA

Türk Başkonsolosluğu: http://newyork.bk.mfa.gov.tr/Mission
Para Birimi: DOLAR
Saat Farkı:  7 saat ilerde
Telefon Kodu:  Türkiyeyi aramak için 00 90 500 500 11 11 şeklinde arama yapabilirsiniz.
Uçuş Süreleri: İstanbul - NEW YORK 10 Saat.
New York’da gezilecek yerlerin haritadaki yerlerini tek tek işaretleyen bir website var. Oldukça başarılı bu konuda.Gezilecek yerlerin hepsini tek tek link olarak siteye eklemişler ve siz sadece gideceğiniz yerin üzerine tıklayıp, şehrin tam olarak neresinde olduğuna dair yerini ve yerin bilgilerini görebiliyorsunuz.Umarım işinize yarar.

ŞİMDİ DE GÖRMEMİZ GEREKEN YERLER

CENTRAL PARK
Central Park, dünyanın en ünlü şehir parklarından biri ve New York’un sembollerindendir. Yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisiyle Central Park, Birleşik Amerika’da en çok ziyaret edilen kent parkıdır. Burayı görünce bizde ki parkları camilere, betonarmeye çeviriyorlar ya delirmemek elde değil. Bir metropol ün ortasında bir vaha gibi burası. Her kesime hitap ediyor. yürüyüş yapan yaşlı teyzeler, koşanlar, futbol, güneşlenme, etkinlikler ve aklınıza gelebilecek her şey bu parkta mevcut. Düzenli bilinçli bir yönetimin sonuçları bu parklar. Ve halkı da bu parklara sahip çıkıyorlar. Bizde ise tam tersi cami yapalım. Gökdelenlerin arasında yer alan Central Parkı görüp de etkilenmemek mümkün değil. Ama 20 oyun alanı, 48 çeşme ve heykeller ile 36 köprüye sahip olan bu devasa parktan sadece geçmekle yetinmeyin. 15 $’dan başlayan fiyatlarla bir bisiklet kiralayın ve en azından Alice Harikalar Diyarında heykelini, Bethesda Çeşmesi’ni, Jacqueline Kennedy Onassis Gölü’nü ve Wollman Buz Pateni Pisti’ni mutlaka görün. Parkın içindeki Boathouse gelip mutlaka bir şeyler atıştırmanızı veya içmenizi tavsiye ederim. Çocuklular da yine Central Park içerisinde yer alan Central Park Zoo 'ya yani Hayvanat Bahçesi'ne gidebilirler. Bilet fiyatları 3-12 yaş arasındakiler için 13 USD, 12 yaşından büyükler içinse 18 USD olarak değişiyor. Eminim çocuklarınız burayı da çok sevecekler. Central Park'ın girişinde faytonlar bulunuyor ve faytona binerek parkı gezmeniz mümkün. Faytonlar parkın girişinde peş peşe olarak sıralanmış durumda. Türk faytoncularda var. Türk faytoncuları beklerseniz Türkçe anlatımla fayton gezisini de yapabilirsiniz :)
Harita İçin TIKLA

EMPİRE STATE BUİLDİNG
NY'un Manhattan Ada'sina söyle uzaktan bir baktiginizda, yüksek binalarin arasinda, sahip olduklari farkli mimariyle iki bina dikkatinizi çeker. Bunlardan biri çelik kukuletali Chrysler, digeri ise NY'un en çok ziyaret edilen mekanlarinin basinda gelen Empire State Binasidir. Öyle böyle degil hani 70 yasindaki binanin, bu süre içinde 120 milyonu askin ziyaretçisi olduguna göre!..
Chrysler'in kurucusu Walter Chrysler ile General Motor'un kurucusu Jhon Jacop Rascop'un en yüksek binayi kim yapacak iddiasiyla insaa edilen ve sözde yarismayi galip bitiren Empire State Binasi'nin yalnizca anteni bile yaklasik 63 metre uzunlukta ki, toplam yüksekligi tam 443.2 metreyi buluyor. Inanabiliyor musunuz. 73 asansörü olan binada 80'inci kata çikmak tam 45 saniye sürüyor. Hem de asansörler çok hizli olmasina ragmen.

Dev Binayla İlgili Her Şey Devasa
  • 6500 penceresi var mesela.
  • Agirligiysa 365 bin ton.
  • Binada bir çok ofis yer aliyor. 900 kiracisi var. Bunlardan bazilari da Türk biliyor musunuz?
  • Binadan ayda 100 ton çöp atiliyormus buna ne demeli?
  • Binanin isiklari geceleri Connecticut ve NJ gibi komsu eyaletlerden bile görünür. 
  • Isiklar degisik zamanlarda değişik renklerde gözünüze çarpar. 
  • Bir bayram, festival ya da özel bir günse o da bayramlığını giymiş çocuk misali coşkuya ortak olur. 
  • Her Mayis ayinin üçüncü haftasi, 19 Mayıs Türk günü yürüyüşü ve Türk haftası kutlamalar sebebiyle, Empire State Binası, Türk bayramının kırmızı beyaz renkleriyle bezenerek biz Türklerin sevincine de eşlik eder.
  • Binanın inşaati, 7 milyon iş saatinde bitirilmiş ve biran önce tamamlanabilmesi için inşaat çalimaları tatiller ve pazar günleri dahil aralıksız 1 yil 45 gün devam etmiş.
  • Bina, arsasıyla birlikte $40.948.000'a mal olmuş.
  • Dünyanın en iyi 20 bınası içinde yer alan Empire State Binasını her yıl ortalama 3,5 milyon kisi ziyaret ediyormus. 
  • Yalnizca Noel'de (24, 25 Aralik) ve yeni yil günü kapalı. Diğer günler sabah 9:30'dan aksam 23:25'e kadar açık. Yine de bu, sizin uzun kuyruklarda beklemeyeceğiniz anlamına gelmiyor.
  • King Kong, Superman 2, Şampiyon, Sevginin Bağladıkları (Sleepless in Seatle) gibi 100'ün üstünde filmde görünen Empire State Binasi'ni bunca zamandir kimler ziyaret etmemis ki ? Kraliçe Elizabeth (1957), Pele(1975), Fidel Castro (1959) Kiss (1976) Nikita Krushchev(1959) Prens Andrew...
" NY'a gidersem mutlaka bu ziyaretçilerden biri de ben olacagim" diyorsanız size bir kaç tavsiye.
Ziyaret günü için en rahat ayakkabilarinizi seçin. Çok sıra bekleyeceksiniz. Empire State Binasi önünde randevu verirseniz dikkatli olun çünkü 5'nci Cadde ile 33 ve 34'üncü sokalar arasinda yer alan binanin 5 ayri kapisi var! Gününüzün önemli bir kismi kuyruklarda beklediginiz koridorlarda hiç bir sey göremeden gececek. Hava kapali ya da sisliyse ziyareti baska güne bırakın. Görüsün açik olup olmadigi konusunda bilet alirken sizi kimse uyarmayacak. Empire State Binasi'nin emniyet açisindan çocuklarla gidilebilecek en uygun mekanlardan oldugu söylenir bunun sebebi binanin gözlem odasinin bulundugu 86'nci katin tellerle çevrili olmasidir! Yani Manhattan'i tellerin ardindan görmeye de hazirlikli olun." NY'ta ömrünüz boyunca yasasaniz bile sehri Empire State Binasi'nin tepesinden görmediyseniz tam manasiyla görmüs sayilmazsiniz" derler. Dev binanin 86'nci katinda bulunan gözlem odasindan baktiginizda NY kenti adeta bir tablo gibi seriliverir önünüze. Gri tonlarda dev bir tablo. Bol pencereli yüksek binalar. Ama hava açiksa yalniz NY'u degil 80 millik bir alani böylece Connecticut, New Jersey, Pennsylvania gibi çevre eyaletleri bile kus bakisi görebilirsiniz.

STATUE OF LİBERTY
Özgürlük Heykeli (İngilizce Statue of Liberty), New York şehrindeki Liberty (Özgürlük) adası üzerinde, inşa edildiği 1886 yılından bu yana Amerika'nın simgesi olan anıtsal heykeli ve gözlem kulesidir. Dünyanın en tanınan abidelerinden biridir. Bakırdan yapılan Özgürlük Heykeli, Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD'ye hediye edilmiştir,1884-1886 yılları arasında inşa edilmiştir.ABD'nin New York şehrindeki Özgürlük Adası'nda yer alır. Heykel, sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir hitabe tutar. Tabletin üstünde 4 Temmuz 1776 tarihi (Bağımsızlık Bildirgesi'nin tarihi) yazılıdır. Heykelin başındaki taç'ın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler. Heykelin yüksekliği 46 m, kaidesi ile beraber 93 m'dir. Ziyaretçiler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabilirler. Heykelin meşale tutan sağ elinin yüksekliği 13 metredir. Meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabilir. Heykelin başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir.
93 metre yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı ilk olarak 1860’larda, Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki Mısır'ın Hıdiv'i Said Paşa'nın Süveyş Kanalı inşası için imzaladığı antlaşmanın gereği olarak Süveyş Kanalı'ndaki Port Said Limanı'nın girişine konulmak üzere planlanmıştır. Ancak dönemin Osmanlı Sultanı Abdülaziz tarafından peşinatı ödendiği halde dikilen heykelden ötürü yerel huzursuzluk çıkacağı endişesiyle, Kavalalı soyundan Hidiv İsmail Paşa planlanan yere inşasını istememiştir. Fransız bir heykeltıraş olan Frederic Auguste Bartholdi'ye ısmarlanan bu heykel, bakır ve çelikten yapılarak tamamlanmış, fakat daha sonra Mısır’a dikilmesinden vazgeçilmesiyle Paris’te bir depoya kaldırılmıştır. Tasarlanan bu ilk heykel Kızıldeniz ile Akdeniz’in birleştiği yere koyulacak firavunlar zamanının giysilerine bürünmüş bir kadın şeklindeymiş ve elinde 'Asya'nın ışığının Mısır'dan geldiğini' sembolize eden bir meşale tutuyormuş. Bu olaydan 20 yıl sonra 1885’te Fransa hükümeti ABD ile olan iyi ilişkilerinin bir göstergesi olarak büyük bir heykel yaptırmak istediğinde yine aynı heykeltraşın kapısı çalınmış. Hazır durumda olan heykel depodan çıkarılmış, heykeltıraş Bartholdi ve Gustave Eiffel (Eyfel kulesinin mühendisi) birlikte çalışarak bazı değişikliklerle heykeli yenilemişler ve heykeli böylece New York sahilinde Liberty Adasına yerleştirilmiştir.

Özgürlük Heykeli, ziyaretçilere açıktır. Ziyaret etmek isteyenler adaya bir feribotla ulaşırlar, merdivenleri tırmanarak meşaleye çıkabilir ve New York limanını seyredebilirler. Heykele Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer'ın dul eşi Isabelle Eugenie Boyer modellik etmiştir. Özgürlük Heykeli 1884 yılında Fransa'da tamamlandıktan 1 yıl sonra 350 parçaya bölünüp 214 sandık içinde New York limanına ulaştırılmıştır. Parçalar, 4 ay içinde kaidenin üzerinde yeniden birleştirilmiş ve 28 Ekim 1886 tarihinde binlerce izleyicinin önünde açılışı gerçekleşmiştir.

Özgürlük Heykeli, 1984'ten beri UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Heykelin daha küçük boyutlarda bir kopyası Paris'tedir ve Atlas Okyanusu'na doğru bakar. Dünyanın başka çeşitli yerlerinde de (Osaka, Priştine, Pekin, Nevada, Güney Dakota, Bordeaux, Poitiers gibi) küçük kopyaları bulunmaktadır. Şu anda 126 yaşında olan bu Anıt, Liberty Adası'ndaki ikametgâhına 28 Ekim 1886 yılında gelmiştir. O dönemlerde dost iki ülke olan Fransa ve ABD arasındaki iyi ilişkilerin devamı için Fransa tarafından kuruluşunun 100. Yılı vesilesiyle (yıldönümünden 10 yıl sonra) ABD'ye hediye edilmiştir. Özgürlük Anıtı, 1984'ten beri UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Anıtın mimarı Frederich Bartholdi'dir. Çelik iskeleti, Gustave Eiffel; kaideyi, Richard Morris Hunt yapmıştır. Anıt, sağ elinde bir meşale; sol elinde ise bir tablet tutar. Anıtın başındaki tacın 7 sivri ucu 7 kıtayı veya 7 denizi simgeler, toplam yüksekliği 46 metre ancak kaidesi ile beraber 93 metreyi bulur. Anıtın meşale tutan sağ elinin yüksekliği, 13 metredir. Meşalenin etrafındaki dehlizde 15 kişi bir arada dolaşabilir, başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir. 
Lady Liberty'nin, Fransa'dan ABD'ye yapacağı yolculuğun uzunluğu ve nakliye sıkıntısı sebebiyle mümkün olan en hafif hale getirilmeye çalışılmış buna rağmen ağırlığı 204 tonu bulmuştur. Anıt yolculuğuna başlamadan evvel 350 parçaya bölünüp 214 sandık içinde New York limanına ulaştırılmıştır. Parçalar, 4 ay içinde kaidenin üzerinde yeniden birleştirilmiştir. Anıtın renginin neden yeşil olduğuna dair çeşitli efsaneler olsa da bunun bilime dayanan basit bir açıklaması vardır. Anıtın kaplı olduğu bakır madeni, doğal olarak oksitlenir ve zamanla yeşil bir tabakayla kaplanır, bu sebeple Lady Liberty yeşil renktedir. Yüzünün kime ait olduğu da çeşitli mazilere dayandırılır. Bazı kaynaklar bu yüzün, Anıtın mimarı olan Frederich Bartholdi'nin anne veya sevgilisinin yüzü olduğunu söylerken bir başka kaynak, Singer dikiş makinelerinin kurucusu Isaac Singer'in dul eşi Isabelle Eugenie Boyer'ın mimara modellik ettiği yönündedir. Bu konudaki bir diğer iddia ise, Anıtın antik tanrıça İsis (Romalılar Juno der) olduğu yönündedir.
Sağ elinde tuttuğu meşale aydınlanmayı, meşaleden çıkan ışıklar özgürlüğe giden yolu sembolize eder. Anıt sol elinde de bir tablet tutmaktadır. Bu, bir kanun tabletidir ve üzerinde Romen rakamlarıyla Amerika'nın bağımsızlık günü olan 4 Temmuz 1776 tarihi yazılıdır (July IV, MDCCLXXVI). Özgürlük Anıtı'nın yüzü güneydoğuya dönüktür, konumu limana giren gemiler için de mükemmeldir, zira "Bayan Özgürlük" duruşuyla, limana girenlere adeta "hoş geldiniz" demektedir. Lady Liberty'nin özgeçmişiyle ilgili olarak resmi kaynaklarca kabul edilen bilgiler aşağı yukarı şu ana kadar yazdıklarımdan ibarettir. Ancak birçok tarihçi, bu Anıtın aslında Osmanlı Devleti'ne ait olduğu konusunda hemfikirdir ve bu iddialarını birçok resmi belgeyle savunmaktadırlar. Bu tarihçilere göre, o dönemde Osmanlı toprak sınırları içerisinde olan Mısır'a, (Kızıldeniz ile Akdeniz'in birleştiği yere) yerleştirilmek üzere dönemin Mısır Valisi Said Paşa tarafından Frederich Bartholdi'ye sipariş edildiği söylenmektedir. Verilen siparişe göre hazırlanacak kadın heykelin elinde doğunun, medeniyet ışığından batıyı da faydalandırdığını anlatmak üzere ışıklı bir meşale olmasının da istendiği belirtilir. Anıtın sipariş edildiği halde alınmamasının sebebi için de birçok fikir öne sürülmüştür. Bunlardan biri, Müslüman Mısır halkının bu Anıttan çok hoşlanmayacağı düşünülerek siparişin iptal edildiği yönündedir. Bunu savunanlar Anıtın tüm bedelinin Osmanlı Devleti tarafından ödendiğini de söylerler. Bir başka iddiaya göre o dönemde ciddi maddi sıkıntı içinde olan Osmanlı Devleti'nin Anıtı almak için ödenek çıkarmadığı, böylece, Fransız topraklarında kaldığı yönündedir. Uzun yıllar bu topraklarda hazır halde bekleyen Özgürlük Anıtı'nın, Amerika'ya hediye edilmesi yönünde verilen kararın ardından ufak birkaç değişiklik yapılarak ABD'deki yeni adresine yollandığı da bu fikri savunan tarihçilerce söylenir. 
Dünyanın birçok ülkesinde de Özgürlük Anıtı'nın ufak kopyaları bulunmaktadır. Bunlardan biri uzun yıllar Anıtın bekletildiği deponun olduğu yerde yani Paris'tedir.

Şu anda, New York’un sembollerinden Özgürlük Heykeli’nin 1984’te 100. yıl bakımı kapsamında kopyasıyla değiştirilen ve o zamandan beri kaidesinde sergilenen orijinal meşalesi müzeye taşındı.
Özgürlük Heykeli’nin bulunduğu Liberty Island’da (Özgürlük Adası) yapımı devam eden Özgürlük Heykeli Müzesi’ne özel hidrolik bir araçla taşınan meşale, Mayıs 2019’dan itibaren sergilenecek.
Ziyaretçilere Özgürlük Heykeli’nin büyüklüğü hakkında bilgi vermesi için yapılan ve orijinal meşaleyle birlikte kaidede tutulan heykelin yüz kopyası da aynı araçla müzeye götürüldü.

New York'tan Özgürlük Anıtı'na Nasıl Gidilir
New York'tan Özgürlük Anıtı'na Nasıl Gidilir. New York'a gelen turistlerin neredeyse tamamı Özgürlük Anıtı'nı görmeden dönmek istemezler. Anıt'ın bulunduğu adaya gitmenin birçok yolu vardır. Kimileri Özgürlük Anıtı'ndan başka, görülecek çok da bir şey olmadığını düşündüğünden adaya ayak basmaktansa, Hudson Nehrinden Anıtı izlemeyi tercih ederler. Bu fikirde olanlar sıklıkla New York- Staten Island seferi yapan ücretsiz feribotu kullanırlar. Bu sayede hiç para ödemeden Özgürlük Anıtı'nı görebilir, günün geri kalanını ise Staten Island'ı keşfederek geçirebilirler. Bu ücretsiz feribot sabah ve akşam -iş saatlerinde- her 15 dakikada bir, dışında kalan saatlerde ise her yarım saatte bir hareket eder.

Kalkış Durakları
  • Manhattan: Whitehall Street- Low Manhattan (Whitehall Caddesi-Aşağı Manhattan)Staten Island:St.George Terminal. Her sefer yaklaşık yarım saat sürer. Kalkış saatleri ve feribotla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler Linke Tıklayabilirler.
  • Özgürlük Anıt'ını bulunduğu adaya kadar giderek yakından görmek isteyenler için sayısız tur alternatifi mevcuttur. Bazılarında adaya son derece lüks araçlarla giderek çeşitli yemek ikramlarından birini seçip Hudson Nehrinde bir öğle yemeği yeme şansı sunulurken, bir başkasında Wall Street'te rehberiniz eşliğinde bir saatlik yürüyüş de turunuza dâhil edilebiliyor. Bu sayısız alternatiflerin tamamını bir arada görmek isteyenler Linke Tıklayabilirler.
  • Ben bugünkü yazımda, en ekonomik tercihlerden biri olması sebebiyle, New Jersey ve New York olmak üzere iki ana duraktan kalkan, günün farklı saatlerinde yaklaşık 10 ayrı sefer düzenleyen ve Ellis Island'a da (Ellis Adası) uğrayarak turunu daha eğlenceli hale getiren Statue Cruises'un düzenlediği Özgürlük Anıt'ı seferlerinden bahsetmek istiyorum.
  • New York: Battery Park South Ferry'den kalkar. (1 Battery Place New York, NY 10004)Metroyla Bowling Green durağında inerek Battery Park'ı kolayca bulabilirsiniz. Biletlerinizi ise yine Battery Park'ta bulunan Castle Clinton National Monument'tan alabilirsiniz. New York'tan tura katılırsanız ilk durağınız Liberty Ada'sı ikinci durağınız Ellis Ada'sı olacaktır.
  • New Jersey: Libertty State Park ( 1audrey Zapp Drive, Jersey City, NJ 07305)
  • New Jersy'den tura katılırsanız ilk durağınız Ellis Ada'sı ikinci durağınız Liberty Ada'sı olacaktır.
Fiyat Aralığı - Kalkış Saatleri
  • Bir yetişkin için ödemeniz gereken fiyat 17$ çocuğunuz için ödemeniz gereken fiyat 9$ olarak belirlenmiş. (Fiyatlar hafta içi ve hafta sonu günlerine ve seçtiğiniz ekstra hizmetlere göre değişiklik göstermektedir.) Sabah saat 9.30'dan başlayarak 17.00'a kadar aralıklarla sefer düzenlenmektedir. Planınızı yapmadan önce mutlaka Statue Cruises'un resmi internet sitesine uğrayarak kontrol edin, hava şartları dolayısıyla özellikle kış aylarında çok sayıda sefer iptali yapılmakta.
  • Adaya vardığınızda Anıt'ın içini de gezmek isterseniz, Promanade ve Observatory turlarından birini seçmeniz gerekir. Eğer vaktiniz kısıtlıysa 20-30 dk süren Promonade Turu'nu seçmenizi tavsiye ederim. Bu turla Anıt'ın lobisinden çıkılabilen yıldız şeklindeki Fort Wood'u gezerek muhteşem New York Limanı manzarasını seyredebilir ayrıca lobide bulunan Anıt'ın tarihiyle ilgili sergiyi de bu sayede görebilirsiniz.
  • Observatory Tur'u seçerseniz, Promonade Tur ile yapabileceklerinize ilave olarak içerideki asansör yardımıyla 10. kata çıkarak Anıt'ın içine yerleştirilen cam tavan sayesinde heykelin içyapısını da görebilir, dilerseniz aynı yerden dışarıya da çıkabilirsiniz. Çıkabileceğiniz maksimum yükseklik bununla sınırlıdır çünkü Anıt'ın taç kısmına girişler güvenlik nedeniyle kapalı tutulmaktadır.
Adaya Gidiş Bileti İçin TIKLA
Harita İçin TIKLA

ROCKEFELLER CENTER
Canınız Tatlı bir şeyler atıştırmak isterse istikamet Sex&City dizisinden de tanıdığımız efsane Rockefeller Center'ın altında yer alan Magnolia Bakery olsun. Burada leziz muzlu pudingler ve cupcakeler başka güzel. 1939 yılında halka açılan Rockefeller Center'ı günde ortalama 400 bin kişinin ziyaret ediyormuş. Noel zamanı buraya dünyanın en büyük noel ağacı kuruluyor. Ayrıca bu güzel binanın bahçesi buz pateni pisti olarak kullanılıyor. Etrafı çevrili bayrakların bulunduğu yerden de bayrağınızı bulup fotoğraf çekilebilirsiniz. Amerikan tarihinde özellikle siyasette hatırı sayılır bir yere sahip Rockefeller Ailesi tarafından kurulan Rockefeller binaları toplamda 19 tanedir. Her yıl Noel zamanında süslenen ABD’nin en büyük Noel ağacı da Rockefeller Center’ın merkezi sayılabilecek bir alanda -Rockefeller Center binaları arasında- bulunmaktadır. Her yıl milyonlarca turist sadece bu şaşalı ağacı görmek için Rockefeller Center’a adeta akın eder. Şehri ziyaret eden bir çok turist kent manzarasını izlemek için Empire State’e çıksa da, Rockefeller Center’ın 67., 69. Ve 80. katlarında yer alan Top of The Rock Seyir Terası, Empire State’in de göründüğü harika bir Manhattan manzarası sunuyor. Ziyaretçiler, Rockefeller Center'da sabah 8: 00'den gece 23: 00'e kadar düzenlenen turlara katılabilirken, bilet fiyatları yetişkinler için 32 dolar, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için ise 26 dolardan başlıyor.
TİMES SQUARE
Kimileri tarafından sadece fazla bina, fazla reklam ve fazla kalabalık bir bölge olarak tarif edilse de, Times Meydanı kuşkusuz ki birçok kişi için New York’un en canlı, renkli, hareketli. 42. ve 47. caddeler arasında uzanan bu meydanı ziyaret etmek için en iyi zaman ise kesinlikle hava karardıktan sonra, neon ışıkların tüm pırıltısıyla meydanı aydınlattığı gece saatleri. Şehirdeki hediyelik eşya mağazalarının büyük bir kısmının burada yer aldığını hatırlatmakta da fayda var.
Adını New York Times’dan alan Times Meydanı, ziyaretçilerini büyüleyen, ışıltılı ve şık otellerin, restoranların bulunduğu ve yeni ofislerin kurulduğu dünyanın en ünlü meydanlarından biri. Eskiden sevimsiz ve iç karartıcı bir meydanken günümüzde Times Meydanı, yeniden hayat bulmuş ve Manhattan’ın en canlı ve eğlence dolu yeri hâline gelmiş.
New York şehrinde West 42. Cadde'nin Broadway ve Seventh Avenue ile kesiştiği kavşak ve etrafındaki alan. Kesin sınırları olmamakla birlikte aşağı yukarı doğuda Sixth Avenue, batıda Eighth Avenue, güneyde 40. Cadde ve kuzeyde 53. Cadde'ye kadar uzanan bir alan olup Manhattan'ın Midtown bölgesinin batı kesimine denk gelir.
1904 yılının yılbaşı akşamı, Times Meydanı'na ismini veren New York Times'ın meydandaki yeni binalarına taşınmasının havai fişeklerle kutlanmasıyla yeni bir gelenek başladı ve her yıl yılbaşı bu meydanda havai fişeklerle kutlanmaya başlandı. Bu gelenek hâlâ devam etmektedir. Her yıl meydanda oluşan binlerce kişilik kalabalık yeni yılı gösteren meşhur ışıklı topun inişini seyreder. Times Meydanı yoğun trafiğiyle ünlü olduğu gibi taksileriyle de ünlü bir meydandır.
Gezilesi yerler.
  • Theater District (Tiyatro Bölgesi) ise; 42nd Street’ten 53rd Street’e kadar 6th ve 8th Avenue arasında kalan bölgedir diyebiliriz. Bugün Broadway olarak bildiğimiz en ünlü bölüm ise 42nd Street’tir. Bu civarda birbirinden ünlü tiyatrolar bulunmaktadır. İmkânınız ve zamanınız olursa burada sergilenmekte olan bir müzikali ya da tiyatro oyununu izlemenizi tavsiye ederiz fakat biletlerin çok önceden tükendiğini unutmayın.
  • 42nd Street’in güneyinde Madam Tussaud’s Wax Museum (Balmumu Heykel Sergisi) da ziyaret edilmesi gereken yerlerden.
  • 234 West 42nd Street (7th & 8th Avenue arasında) www.nycwax.com
  • 45th Street’teki Virgin Mega Store ve 44th Street’teki MTV Times Square Studio’sunun satış yerleri de sürekli ziyaretçi alan yerlerden.
  • Kentin ana otobüs terminali olan Port Authority de 42nd Street 8th Avenue’da yer alır. Sürekli kalabalık olan bir terminal olmasından biraz ürkütücü gelebilir ama eskiye göre burası da günümüzde oldukça iyi durumdadır denebilir.
  • Yine turistlerin gözdesi olan Hard Rock Cafe de bu bölgede, West 57th Street’tedir. Hard Rock Cafe zincirinin oldukça büyük bir şubesi olan bu kafede Hard Rock Cafe’ye özel kupalardan t-shirtlere, çantalardan bardaklara kadar pek çok hediyelik eşya alabilirsiniz. Alt katında ise Rock tarihine isimlerini yazdırmış pek çok sanatçıya ait eşyaların yer aldığı sergi salonunu gezebilirsiniz. Cafe kısmında ise yemek yiyip içkinizi yudumlayabilirsiniz.

MUSEUMOF MODERN ART
Birçok kişi tarafından dünyadaki en önemli modern sanat müzesi olarak görülmektedir. MoMa, yakın mesafesinde bulunan Metropolitan Museum of Art’ı tamamlayıcı bir niteliktedir ve bazılarınca diğer müzenin kardeş müzesi olarak görülür. Ancak, Metropolitan genel bir sanat müzesiyken, MoMa modern sanat konusunda özelleşmiştir. Dünyanın en etkileyici modern sanat koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan bu müzenin duvarlarında, Picasso’nun “Avignonlu Kızlar”ından tutun da bir Warhol eseri olan “Campbell’in Çorba Konserveleri”ne kadar çağdaş sanatın en önemli parçalarından bazılarını görebilirsiniz. Sizin için bir de tüyomuz var: 53. Cadde’de yer alan müzeye Cuma akşamları 16:00 ile 20:00 saatleri arasında ücretsiz girebilirsiniz! Burayı mutlaka New York’ta yapılacaklar listenize ekleyin. Müzenin koleksiyonu, birçok kişi tarafından, Batı modern sanatının en iyi koleksiyonu olarak görülmektedir. MoMa’nın koleksiyonunda 150.000 ayrı parçanın bulunmasının yanı sıra, koleksiyon yaklaşık olarak 22.000 film ve 4 milyon film karesini de bünyesinde bulundurur.

GRAND CENTRAL TERMİNAL
Burası için yalnızca bir tren garı dersek, büyük haksızlık etmiş oluruz. Grand Central Terminali’nde ister lüks restoranlarda, isterseniz de büfelerde yemek yiyebilir, çılgınlarca alışveriş yapabilir ve en önemlisi gelip geçen insan kalabalığını hiç sıkılmadan izleyebilirsiniz. İçeri girmeden önce, New York’un eski, ihtişamlı mimarisini en iyi yansıtan yerlerden olan garın göz alıcı dış cephesinin fotoğrafını çektiğinizden emin olmalısınız.New York şehrindeki raylı sistemden sorumlu olan New York Central Railroad tarafından ABD’de tren ile seyahatin en popüler olduğu dönemde inşa ettirildi. Grand Central Terminali halen tren platformu sayısı itibariyle dünyanın en büyük tren garı binasıdır.

ELLİS ISLAND
New York City şehrinin Hudson Nehri ağzında yer alan bir adadır. Ellis Adası, 1 Ocak 1892 ile 12 Kasım 1954 tarihleri arasında, New York’a gelen yeni göçmenler için bir transit merkezi olarak hizmet vermiştir. Halen federal hükümete ait olan ada, ABD Ulusal Park Servisi’nin kontrolünde olup, Özgürlük Heykeli Ulusal Anıtı adlı bir devlet kuruluşu tarafından işletilmektedir. Adaya turistlerin ziyaret etmesi serbesttir.Bu ada da şu anda göçmen müzesi haline getirilmiş. Burası New York ile New Jersey eyaletinin sınırında yer alıp Amerika Rüyası'nın başladığı yer olarak biliniyor. Amerika’ya ilk göçlerin başladığı yıllarda burası ülkeye giriş noktasıydı. Göç Tarama İstasyonu’nda dünyanın her yerinden Amerika’ya yerleşmeye gelen göçmenlerin tüm resmi işlemleri burada yapılıyormuş. Buradaki göçmenlik hizmetleri 1954 yılından itibaren Manhattan’a taşınarak son bulmuş. Ellis Adası artık bir Göçmen Müzesi. Göçmenlik Bürosu’nun müze kısmında göçmenlerin yolculuklarından kalan eşyalarını, fotoğraflarını, kayıtlarını görebilirsiniz.

AMERİCAN MUSEUM OF NATURAL HİSTORY
Okyanus Hayatının sergilendiği Milstein Salonu’nda asılı duran mamut balinasından Kuzey Amerika’nın doğal yerleşkelerinin sunduğu elyapımı diyoramaların samimi göz kırpışları eşiliğinde, bu emanetler New York dokusunun bir parçasını oluşturur ve asırlar boyunca sevilmiştir.Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, Central Park yakını, Manhattan, New York City, ABD’de bulunan dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden birisidir. Müze birbirine bağlı 25 bina bloğundan oluşmaktadır. Toplam 46 daimi sergi salonu, araştırma laboratuvarları ve kütüphanesi mevcuttur.New York’ta Central Park’ın hemen yanında yer alan Doğa Tarihi Amerikan Müzesi, sergilediği 32 milyon parça ile dünyadaki en büyük müzelerden biri. 7’den 70’e herkesin gezmekten keyif duyacağı müzede dinozor fosilleri, doğal taşlar, memeliler ve okyanus canlılarının gerçek boyutta maketleri, Maya ve İnka medeniyetleri gibi farklı kültürlerin tarihi kalıntıları ve 1300 yıllık ağaç kökleri gibi doğaya ait pek çok farklı şey bulmanız mümkün. Müzede belli zamanlarda doğa filmi gösterileri de yapılıyor. Özellikle çocuklu aileler mutlaka ziyaret etmeli.

SOLOMON R. GUGGENHEİM MUSEUM
New York kentinde, Solomon Guggenheim’ın modern sanat yapıtlarından oluşan koleksiyonun sergilendiği müzedir. Frank Lloyd Wright’ın tasarımı olan ve 1959’da tamamlanan yapı, geleneksel müze mimarlığından bütünüyle farklı bir anlayışı sergiler. Yapı kütlesini, yukarı doğru açılarak yükselen beyaz renkli betondan yalın görünüşlü bir sarmal bant oluşturur. İç mekanda ise gene sarmal bir rampa altı kat yüksekliğine ulaşır. Rampanın ortasındaki boşluk tepede, paslanmaz çelikten bir konstrüksiyonu olan cam bir kubbeyle örtülmüştür. Sarmal dış duvarın iç yüzüne asılmış resimler, en yukarıdan başlanıp rampadan döne döne inilerek izlenir.

NATİON 9/11 MEMORİAL MUSEUM
11 Eylül Anıtı, önceden Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleler’in bulunduğu noktada, yaklaşık 30 dönümlük arazi üzerinde aşağı Manhattan Bölgesi’nde yapıldı. Anma meydanı, Dünya Ticaret Merkezi Kompleksi’nin bir parçası oldu ve araziyi kentle bütünleştirdi. 2001 yılında gerçekleşen 11 Eylül saldırılarına karşı New Yorklular’ın verdiği kolektif tepkinin önemli rol oynadığı kamusal birlikteliğin demokratik değerlerini teşvik etmek amacı güden açık ve davetkar bir projedir.
MADİSON SQUARE GARDEN
New York, Manhattan’ta bulunan bir spor kompleksidir. Daha önce aynı amaçlı, üç farklı bina bu isimle kullanılmıştır. Şu anda kullanılan bina 14 Şubat 1968’de açılmıştır. Çeşitli spor karşılaşmalarında ve kültürel etkinliklerde kullanılmaktadır. Efsanevi pop şarkıcısı Michael Jackson, ”30th Anniversary Special” gösterisini de 10 Eylül 2001 gecesi burada düzenlemiştir. Ayrıca yine efsanevi grup The Beatles’in solisti John Lennon son konserini burada sergilemiştir. Şu anda NBA’in en eski 2. salonudur.
Harita İçin TIKLA
ELLİS ISLAND
Eskiden adayken yarımadaya dönüştürülmüştür. 20. yüzyılın ilk yarısı boyunca eğlence parkları ve Atlantik Okyanusu kıyısındaki plajları ile bir hayli popüler olan mekân, II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu ilgiyi büyük ölçüde yitirmiştir. Günümüzde aynı adla anılan bölgede 60.000 civarında insan yaşamaktadır.
BRYANT PARK
Times Meydanı’ndan biraz doğuya gidince, karşınıza Manhattan’daki en güzel alanlardan birisi olan Bryant Park çıkacak. 150 yıldır var olan bu yemyeşil alan, 1990’lardan beri hem kentin yerlileri hem de turistler için gerçek bir kaçış noktası olarak kullanılıyor. Köşesindeki Starbucks'tan kahvenizi alıp, parkta yudumlayarak buranın keyfini çıkarabilirsiniz. Burası gökdelenlerin arasında nefes alma için çok güzel bir yer. Bryant Park’a öğlen aralarında gittiğinizde çevredeki plazaların çalışanlarını yemeklerini yerken görebilir, moda haftası esnasında yolunuz düşerse de kendini ve tarzını göstermek isteyen moda tutkunlarına rastlayabilirsiniz. Parkın genelinde ücretsiz wi-fi bağlantısı olduğunu da hatırlatalım.Parkın hemen önünde de New York Halk Kütüphanesi yani New York Public Library bulunuyor. 39.000 m2’lik yüz ölçümüne sahip bir parktır. Midtown’da, New York Halk Kütüphanesi’nin hemen yanında, 5. ve 6. caddeler ile 40. ve 42. sokakları arasında yer almaktadır. Yazları haftanın farklı günlerinde farklı etkinlikler ile canlı tutulur: Pazartesi açık hava sineması, perşembe yoga, kışın buz pateni kurulur.
 Harita İçin TIKLA

BRONX ZOO
8 Kasım 1899 da 107 hektartarlık alan üzerine kurulmuş ve New York’un Bronx kasabasında Bronx Park içinde kurulmuş hayvanat bahçesidir. 6000’in üzerinde hayvan, 500’ün üzerinde hayvan türü bulunmaktadır. Ayrıca 19. yüzyıl sonlarına kadar Afrika’da var olan insan talanının bir simgesi olmuş Ota Benga’nın maymunla sergilenmiş bir resmi de burada bulunmaktadır.

ROOSEVELT ADASI
Roosevelt island ile ilgili görsel sonucu
Şehirdeki en iyi sightseeing seçeneklerinden biri için tramvayla Roosevelt Adası’na gidebilirsiniz. Metro ile ulaşımla aynı fiyata gelen bu tercihle, East River’ın üzerinden geçerek, Manhattan’ın benzersiz şehir manzarasını keşfedebilirsiniz. Arabadan bir indiniz mi işte eğlence o zaman başlar. Enfes bir Manhattan skyline’ı sunan şehrin yeni abidelerinden biri olan Franklin D. Roosevelt Dört Özgürlük Parkı’na doğru yürüyün; Manhattan o kadar yakındır ki, neredeyse uzanıp Birleşmiş Milletler binasına dokunacak gibi hissedeceksiniz.

RADİO CİTY MUSİC HALL
Rockefeller Center içerisinde bulunan bir eğlence merkezidir. İç mimarisi ile 1978 yılında New York şehrinin önemli yapıtlarından biri seçilmiştir. 10 sezondur devam eden America’s Got Talent yarışması burada düzenlenmektedir.
Harita İçin TIKLA

CHİNA TOWN
Çine gitmediyseniz buraya uğradığınızda çine gitmiş sayılacaksınız. çin mahallesinde hizmet eden işletmeler telefon, su, doğalgaz vb. buralarda çalışan memurları çinli, çünkü sorun yaşamak istemiyorlarmış. Diğer bir duyumum ise, çinden buraya göç etmiş ve ölene kadar burada yaşayıp tek kelime ing. bilmeyen çinliler olduğu. Bunun gibi hikayeler dolu bu şehirde, ayrıca mutlaka bir öğün yemek tercihinizi buradan yana kullanın :) ChinaTown'a metroyla gitmek isterseniz, Canal Street durağını kullanarak buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında sıkıcı metro istasyonlarında vakit geçirmektense yürümenizi tavsiye ederim. İlk etapta karışık gibi görünen New York sokaklarında yolunu bulamayacağını düşünenlerdenseniz, tüm mağaza ve dükkânlarda Latin Alfabesinin yerini Çin Alfabesinin aldığını görmeye başladığınızda, doğru yerde olduğunuzdan emin olabilirsiniz

Yaklaşık 100.000'e ulaşan nüfus yoğunluğuyla New York Chinatown, Amerika genelinde kurulu en büyük ve eski Çin Mahallesi olma unvanını taşır. Amerika'ya göç eden ilk Çinlilerin 1800'lü yılların ikinci yarısında bu topraklardaki serüvenlerine başladıkları sanılıyor. Bu bölgeye yerleşmeye başladıkları ilk yıllarda nüfusları sadece 200 iken, 1900'lü yılların başlarında 7000'e ulaşmış ve hızlanarak artmaya devam etmiş. Ayakta kalma mücadelesi verdikleri ilk yıllarda genelde işçi olarak çalışmışlar ancak, yıllar geçtikçe restoranlar ve elektronik eşya satan dükkânlar açarak şimdilerde anavatanlarının adını taşıyan bu bölgedeki yerlerini sağlamlaştırmaya başlamışlar. Birbirlerine ve geleneklerine olan bağlılıkları neticesinde anavatanlarında edindikleri tüm alışkanlıkları geldikleri bu yeni topraklara da getirmiş ve günümüze kadar da korumuşlar. Bu bölgenin tam da bu sebeple bu kadar turist çektiğini düşünüyorum. Bu güzel ve renkli sokaklarda gezerken kendinizi bulunduğunuz kıtanın dışında, Asya'da hissedebilirsiniz. Sokağa hâkim yemek kokuları bu hissiyatınızı kesinlikle tetikleyecektir. 

Özellikle Çinlilerin yeni yıllarını kutladıkları Ocak ve Şubat aylarında New York'ta olanlar, daha da renklenen bu sokakları mutlaka görmeliler. Yeni yıl kutlamaları için bu tarihler arasında çeşitli yürüyüş ve etkinlikler düzenliyorlar. Buraya kadar gelmişken Çin tarihini merak edenler, 215 Centre Street'te bulunan MOCA Müzesini (Museum of Chinese In America) gezebilecekleri gibi, yine bu müzenin hizmetleri arasında yer alan belli gün ve saatlerde Chinatown'da rehber eşliğinde düzenlenen yürüyüş turlarına da katılabilirler. Bu tura katılmak isteyenlerin 8-15$ ödemeleri gerekir. Yürüyüş turuyla ilgili detaylı bilgiyi resmi internet sitesinden alabilirsiniz.
Chinatown'da yüzlerce dükkân ve 200'e yakın restoran bir arada yer alır. Çin yemeklerini sevenler için bol alternatifli bu restoranlarda fiyatlar oldukça uygun seviyelerde tutulmuş. Ayrıca her yıl 9-18 Mart tarihleri arasında düzenlenen New York Chinatown Restourant Week (New York Çin Mahallesi Restoranlar Haftası) boyunca birçok restoran iddialı oldukları menülerde ekstra indirimler uyguluyor. Bu renkli sokaklarda gezerken aklınıza ne gelirse bulabileceğiniz hediyelik eşya dükkânlarına muhakkak uğramalısınız. Kolayca tahmin edebileceğiniz gibi bu dükkânların hemen hemen hepsinde Çin malları satılıyor. Ancak bu sizi düşündürmesin, bu mağazalarda her kaliteden ürünü bulabilirsiniz.


Özellikle ana cadde üzerinde bulunan bazı iş yerlerinde dünyaca ünlü yüzlerce markaya ait orijinaline son derece yakın güneş gözlüğü, çanta, cüzdan ve aksesuarları da bulabilirsiniz. Hatta yürüyüşünüz esnasında yavaşça yanınıza yaklaşarak orijinalinden ayırt edemeyeceğiniz çanta ve gözlüklerin tezgâhlarda olmadığını, görmek istiyorsanız kendilerini takip etmeniz gerektiğini söyleyen Çinli gençlerle de karşılaşabilirsiniz. Chinatown'un güvenli bir bölge olmadığı sıkça söylenir. Oysa bu sadece, bölgenin bu kadar turist çekmediği yıllardan kalan bir dedikodu alışkanlığıdır. Bu bölgede çok sayıda sivil polisin görev yaptığı yetkililerce sıkça söyleniyor. Kalabalığın içerisine karıştığınız her yerde olduğunuz kadar dikkatli olmanız Chinatown'da dolaşırken yeterli olacaktır. 

Alacak bir şeyiniz olmasa da marketlerini mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Özellikle Uzakdoğu'nun tropikal meyvelerini sevenler hemen hemen tüm çeşitleri bu marketlerin manav bölümlerinde bulabilirler. 
Özellikle Canal Street üzerindeki dükkânların bazılarında Tahtakale'deki gibi son derece düşük fiyatlara deste veya düzineyle alabileceğiniz, saç tokaları, çoraplar, minik aksesuarlar ve oyuncakları görebilirsiniz. 
BATTERY PARK
Manhattan Adası’nın güneyinde bulunan ve 10 hektarlık bir alan kaplayan Amerika’nın en önemli halka açık parklarından biridir.manhattan'ın en güney ucudur. aşırı yakından olmasa da özgürlük heykeli'nin, ve de financial district'in güzel bir siluetinin görülmesini sağlayan beleş staten island vapuru da buradan kalkar.paul kalkbrenner'in 7 albümündeki parçalardan biri. tek kelimeyle muhteşem.1800'lu yillarda castle clinton'a sahip bir yer imiş.

CHRYSLER BUİLDİNG

Art Deco mimarlık alanındaki klasikleşmiş örneklerden birisi olarak gösterilen Chrysler Binası, birçok çağdaş mimar tarafından New York’taki en güzel binalardan birisi olarak nitelendirilir. 319 metre yüksekliğe sahip olan gökdelen, açılışından 11 ay sonra tamamlanan Empire State Binası onu geçene kadar, dünyanın en yüksek binası ünvanına sahipti.

BROOKLYN BRİDGE
New York’un en ünlü simgelerinden biri olan ve 1883 yılından beri hizmet veren Brooklyn Köprüsü, aynı zamanda ABD’nin en eski asma köprülerinden birisi.East River üzerinde, Brooklyn ile Manhattan’ı birbirine bağlayan köprünün yapımına 3 Ocak 1870’de başlandı. 13 yıl sonra tamamlandı ve 24 Mayıs 1883’te hizmete açıldı. Tamamlandığı zaman dünyanın en geniş asma köprüsüydü. köprünün kuleleri ise birkaç yıl için ABD’nin en yüksek yapıları olmuştur. Doğu nehri üzerindeki köprünün ana ayakları arasındaki açıklık 486,3 metredir. Köprünün inşaat maliyeti 15,1 milyon ABD Dolardır. Altı şeridin yanı sıra bir yaya ve bisiklet yolundan oluşan köprü, New York’un kalbi olan Manhattan ile Brooklyn’i birbirine bağlıyor ve kentin her iki bölgesinin de benzersiz manzaralarını sunuyor. Köprüye Brooklyn ayağından girip, Manhattan’a kadar yaklaşık 30 dakikalık bir yürüyüş yapabilir ve bu esnada bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Brooklyn’in son yıllarda yükselişe geçen, genç insanları, şık mağazaları ve restoranları, yaratıcı ve modern işyerleriyle nam salmış Williamsburg ve Greenpoint bölgelerine uğramak isteyebilirsiniz.
Harita için TIKLA

METROPOLİTAN MUSEUM OF ART
Metropolitan Museum of Art ile ilgili görsel sonucu
Metropolitan Sanat Müzesi, dünyanın en büyük ve en önemli müzelerinden bir tanesidir. Manhattan, New York City’deki Central Park’ın yanında yer alan müze, The Cloisters adı verilen orta çağ sanatını barındıran bölümü bünyesinde bulundurur.

YANKEE STADİUM
Filmlerde gördüğümüz bu stadyumu görmeden gitme derim. Yapım maliyeti 1,5 milyar dolardır. Temel atımı 1921 yılındadır. Değişik bir dizaynı olan bu stadyum 52.366 kişilik kapasitededir.

FLATİRON BUİLDİNG
Manhattan 175 nci cadde üzerinde yer almaktadır ve yapıldığı tarihte büyük bir çığır açıcı gökdelen olarak kabul edilir. 1902 yılında tamamlanmasının ardından, 14 ncü sokağın kuzeyinde bulunan şehrin en yüksek yapılarından birisi oldu. Broadway ile doğu 22 ve 23 ncü sokakların birleştiği alanda, üçgen bir yapıdır. Ütü’ye benzediği için, İngilizcede bu anlama gelen Flatiron olarak adlandırılmıştır. Binanın yapımının ardından 1966 yılında New York’un simgesi seçildi. Bina 1979 yılında Ulusal Tarihi Yapılar Listesine eklendi, 1989 yılında ise Ulusal Tarihi Öneme Sahip Eser ilan edildi.
Harita İçin TIKLA

WALL STREET
Ä°lgili resim
Manhattan’ın güneyinde, ülkenin önde gelen bazı finans kuruluşlarının toplandığı sokak. Refah dönemlerinde ise kısa sürede zengin olmanın yolunu simgeler hale geldi. 1929’da ABD menkul kıymetler piyasasının çökmesinden sonra da ekonomiyi altüst edecek kadar güçlenmiş olan vurguncuların kalesi olarak görülmeye başladı. Boğada resim çektirin tabi sıra gelirse :)
Harita İçin TIKLA

CHELSEA MARKET
Chelsea Market ile ilgili görsel sonucu
Oreo bisküvisinin ilk bulunduğu ve üretildiği National Biscuit Company binasının yerinde kurulan içerisinde yiyecek reyonları, alışveriş merkezi, ofisler ve bazı televizyon kanallarını barındıran Manhattan’ın Chelsea bölgesinde bulunan kapalı bir çarşıdır. Dışarıdan bakıldığında içerisindeki cümbüşü farketmek imkansızdır, ancak içerisine girdiğinizde tarihi bir binanın nasıl korunduğunu ve tarihe zarar vermeden günümüze nasıl uyarlandığını hayranlıkla izleyebilirsiniz. Akşam yemeğinizi ucuza kapatmak isteyenlere duyrulur:)

HİGH LİNE PARK
High Line projesi Manhattan’da yer alan ve de yerden yükseltilmiş bir demiryolu hattı üzerine yeniden tasarlanmış ve yeşillendirilmiş bir park alanıdır. ilginçti .
Harita İçin TIKLA

WEST VİLLAGE
West Village ile ilgili görsel sonucu
Sıra sıra ağaçlarla süslü taş sokakları ve 19. yüzyıldan kalma evleriyle Manhattan’ın en kendine özgü mahallelerinden biri olan West Village, aynı zamanda şık butikleri, White Horse Tavern, Corner Bistro ve Murray’s Bagel’s gibi efsanevi kafe, bar ve dükkanlarıyla şehrin en çekici yerlerinden de birisi. Tabii ki gece hayatıyla ünlü Meatpacking bölgesinin de burada olduğunu belirtmezsek olmaz. Burası New York’ta görülmesi gereken yerlerinden. sokağı dpolaştığınızda illaki bir film çekim ekibine denk geleceksiniz.
Harita İçin TIKLA

STATEN ISLAND VAPURUNA BİNİN
Bu tarihi vapur, aşağı Manhattan ve Staten Island arasında ücretsiz ulaşımı sağlıyor. Ancak pek çok kişi için eğlenceli ve ücretsiz bir akşamüzeri aktivitesi anlamına geliyor. Vapur yolculuğu boyunca New York limanını uzaktan izleyebilir ve turistik tekne gezisine harcayacağınız parayla da karnınızı doyurabilirsiniz. Vaktiniz varsa binmelisiniz mutlaka. Bizim boğaz hattı vapurlarından çok farklı.

BİR GÜNÜNÜZÜ GOVERNORS ISLAND'A AYIRIN
Neredeyse 200 yıl boyunca ordu üssü olarak kullanılan Governors Island, gittikçe New York’un en popüler yerlerinden biri haline geliyor. Bu cennet gibi adaya 2014’te yaklaşık 120.000 metrekarelik halka açık bir park da eklendi. Mayıs’tan Eylül’e kadar açık olan ada, şehrin gürültüsünden kaçıp doğayla hasret gidermek isteyenlere mükemmel bir fırsat sunuyor. Manhattan'ın güney ucundan birkaç dakika süren feribot yolculuğuyla ulaşılan adanın ziyaretçilerini, nefes kesen, Özgürlük Heykeli, Ellis Adası ve Downtown manzaraları bekliyor. ABD Başkanı tarafından 1 dolara New york yönetimine satılan ada, New York'un İngiliz kolonisi olduğu dönemde, kraliyet valilerine tahsis edildiği için 'Governors Island' olarak anılıyor. 

TKTS - UCUZ BROADWAY SHOWU BİLETİ

 Broadway showlarının Time Square'de yer alan TKTS'de indirimli olarak satıldığını biliyormusunuz. Üzerinde oturduğunuz merdivenlerin alt kısmı TKTS'nin ofisi. Yani aslında merdivenler TKTS'nin çatısı gibi oluyor. Orada yer alan ekranlarda o günkü etkinlikler için kaç kişilik yer kaldığını belirtiyor. Bence hangisi varsa alın derim.

Phantom of the Opera – Operadaki Hayalet- Broadway
Phantom of the Opera 25 yılı aşan geçmişiyle Broadway'in en uzun soluklu ve en büyük prodüksiyona sahip müzikalidir. Aynı zamanda dünya çapında 40 ülke, 110 şehirde, 65,000 performansla 80 milyonluk bir izleyici kitlesine sahip bir müzikal. Paris Operası'nda hayalet olarak tanınan yüzü ileri derecede deforme olmuş bir müzik dâhisinin, yetenekli ve güzel Soprano Christine'e olan saplantılı aşkını konu alan Operadaki Hayalet, kıskançlık, çılgınlık ve ihtirasın kesiştiği büyülü bir hikâye. Operadaki Hayalet Broadway'de yer alan Majestic Theatre'da oynuyor. Phantom of the Opera'yı anlatmaya kelimeler yetmez kesinlikle büyüleyici, muhteşem. Onu izledikten sonra insan kendisini çok farklı hissediyor. O koreografi, o dekor hiç bir yerde yok. Şayet Broadway gösterisi izlemek istiyorsanız tercihinizi kesinlikle Operadaki Hayalet'ten yana kullanın. 
Broadway showu öncesi veya sonrasında Times Square’de yer alan Bubba Gump'ta yemek yemenizi tavsiye ederim. Burası deniz ürünleriyle, değişik içecekleriyle meşhur. Kesinlikle tavsiye edilir.


New York City Hakkında

  • New York’un en ünlü binalarından biri olan Empire State binası yalnızca bir yılda inşa edilmiştir.
  • Amerika’nın ilk pizza restoranı New York’ta açılmıştır.
  • New York'taki evsiz insanların sayısı yaklaşık 60.000'i bulmaktadır.
  • Albert Einstein'in gözleri New York’taki bir kasada saklanıyor.
  • New York’ta bir taksi plakası satın almanın bedeli yaklaşık 1 milyon dolar.
  • Dünya'da en çok milyonere sahip şehir New York olarak biliniyor.
  • Amerika’nın en mutsuz insanları New York'ta bulunuyor.
  • Eğer sizin de New York’ta bir eviniz varsa, evinizin önüne ücretsiz olarak bir ağaç dikilmesini isteyebilirsiniz.
  • New York'ta korna çalmak legal değildir.
  • Dünya'nın en büyük müzelerinden biri New York'tadır.

New York’da Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler

  • Mutlaka Empire State ve Rockefeller Center’a çıkıp, muhteşem New York manzarasına hem gündüz hem de gece tanıklık etmeden
  • Sokaklarında,caddelerinde çocuklar gibi özgürce eğlenip,kaybolmadan
  • Farklı kültürlerin hakim olduğu bütün bölgelerini ziyaret etmeden
  • En az bir şova,tiyatroya ya da spor etkinliğine katılmadan
  • Çoğu yeri hem gece hem de gündüz görmeden
  • Özgürlük anıtını ve Brooklyn Köprüsünü mutlaka görmeden
  • Alışveriş hastası isen alışveriş yapmadan
  • En az bir kez dünyaca meşhur New York metrosunu kullanmadan
  • Farklı konseptteki restoran ve barlara gitmeden
  • Dünyanın farklı mutfaklarını tatmadan
  • 3 gün süren Philadelphia-Washington-Niagara Şelaleri ve 1000 adalar turunu yapan bir acenteden paket tur almadan
  • Eğer müze,tiyatro,sahne sanatları v.s etkinliklere düşkünseniz, olabildiğince fazla kalın. Çünkü bu şehirde görülmesi gereken yüzlerce sosyal etkinlik sizi bekliyor olacak.
  • En az bir kez muhteşem New York manzarasını gören pahalı bir otelde kalın. Evet doların insanlıktan çıkan bir düzeyde arttığı şu yıllarda bütçenizi sarsacaktır ama New York’a bir daha mı geleceksiniz.
  • Mutlaka bir sabah erken uyanıp şehrin harika rıhtımlarında, Central Park’da ya da Brooklyn köprüsünde mutlaka ama mutlaka koşun, spor yapın.
  • Dilerseniz ülkenin önemli şehirlerinden olan Chicago’ya yaklaşık 2 saatlik uçuş gerçekleştirerek gidebilir ya da dünyanın önemli üniversitelerinden bir tanesi olan Harvard Üniversitesi’nin bulunduğu Boston şehrine 4 saatlik araç yolculuğu yaparak, günübirlik ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.
  • Eğer zamanınız kalırsa, doğu yakasının kumarhane ve eğlence merkezi Atlantic City’e yaklaşık 2 saatlik bir araç yolculuğu sonunda ulaşabilirsiniz. Bana Las Vegas yettiği için, gitme gereği duymadım:)

New York Hakkında Uyarılarım

  • Özellikle metro hattını kullanarak ulaşımınızı sağlayacaksanız, gideceğiniz yerin hangi durağa yakın olduğunu ve hangi hattı kullanmanız gerektiğini önceden bilerek gidin.
  • İlk günler yürüyerek gezin. Ama özellikle zaman kısıtınız varsa, şehirdeki görülmesi gereken oldukça fazla yer olduğu için, gereksiz mesefeleri yürümemeye özen gösterin. Bazen biryerden diğerine yürüyerek gitmek saatlerinizi alabilir.
  • Ziyaret edeceğiniz yerlerin önceden biletini ya da  New York Pass’i mutlaka alın. Gereksiz yere kuyruklarda zaman kaybetmemiş olursunuz.
  • Gecenin ilerleyen saatlerinde, sonunu göremediğiniz sokaklara girmeyin. New York çokta güvenli bir şehir değil.
  • Oldukça pahalı bir şehir olduğunu unutmayın. Bu yüzden bütçenizi gitmeden tahmini olarak belirleyin.
  • Gideceğiniz mekanlara girerken kıyafet durumunuzu kontrol edin. Sırf kıyafetinizden dolayı alınamayacağınız yerler olabilir.
  • Ülkeye girerken çok sıkı bir güvenlik kontrolünden geçeceksiniz. Malum ABD terör saldırılarından sonra inanılmaz derecede güvenlik önlemlerini arttırdı. Bu yüzden bavulunuzda et ve et ürünleri götürmeyin. Ülkeye girerken size sorulan sorular karşısında heyecan yapmayın. Sakin olun.

New York City’de Kolay Ulaşım

New York’ta unutulmaz zaman geçirip her yeri gezip öğrenmek istiyorsunuz ama arabanız yok mu. Üzülmeyin çünkü NYC’de araba tam bir baş belası. New York’taki toplu taşıma sistemi dünyanın en gelişmiş sistemlerinden biridir. 24 saat boyunca işleyen metro ve otobüsler şehrin 5 bölgesi (Manhattan, Brooklyn, Bronx, Quenns, Long Island) boyunca ulaşımı sağlamaktadır. Her gün ortalama 6 milyon kişi New York’ta toplu taşıma araçlarından yararlanmaktadır.

METRO
New York metrosu her gün ortalama 4 milyon kişiye hizmet vermektedir. Metro istikametleri sayılar ve harflerle belirtilmektedir. Metrodan yararlanmak için metro kartı veya 1.5$’lık jeton kullanılabilir. Köşe başlarındaki büfelerden jeton ya da harita edinerek gideceğiniz yeri kolaylıkla bulabilirsiniz.

OTOBÜS
NY oldukça gelişmiş bir otobüs sistemine de sahiptir. Ancak şehrin kalabalıklığı, trafiği olumsuz yönde etkilemektedir. New York City transit otobüsleri 5 bölgede 203 yerel, 31 ekspres rotaya sahiptir. Otobüsler haftada 7 gün, günde 24 saat hizmet vermektedir. Otobüslerde jeton, metro kartı ve kağıt paranız olmadığı takdirde tam bozuk para (1.5$) geçerlidir.

TAKSİ
Metro ve otobüs kadar ucuz olmamakla beraber taksi de çok çaresiz kaldığınızda kullanabileceğiniz hesaplı sayılabilecek bir ulaşım şeklidir. Ancak burada unutmamanız gereken nokta, yazılı bir kural olmamakla beraber, taksi şoförüne taksi ücretinin %15’i kadar bahşiş vermeniz gerektiğidir. 

ARABA
Toplu taşıma yerine araba kullanmayı tercih ediyorsanız, havalimanlarında bulunan oto kiralama şirketlerinden günlüğü çok cüzi miktarlara araba kiralayabilirsiniz. Unutmadan söyleyeyim NY. otopark ücretleri çok fazla.

NEW YORK PASS
New York Pass, New York turistleri için özel hazırlanmış bir gezi kartı olarak özetlenebilir. Belli bir ücret karşılığında bu kartı satın alarak yaklaşık 70 New York aktivitesine sadece kartınızı göstererek ve ekstra ücret ödemeden katılabilirsiniz. Kartın beraberinde size verilecek olan rehber kitapçıkta programa dâhil tüm yer ve aktiviteler detaylarıyla anlatılmış. Hatta yol ve adres bilgileri de eklenerek işiniz daha da kolaylaştırılmış. Bu kartın bir diğer güzel yanı ise tamamen özgür oluşunuz. İstediğiniz yere istediğiniz saatte giderek hakkınızı kullanabilirsiniz. Tatil programınızı yapmanızda size son derece yardımcı olacağını düşündüğüm bu kartın bütçenize uygun farklı seçenekleri de mevcut.
New York Pass nereden ve nasıl alınır ?
Resmi internet sitesinden (www.newyorkpass.com) bu kartı kolayca satın alabilirsiniz. 1, 2, 3 ve 7 günlük olmak üzere farklı sürelerde geçerli olan alternatiflerden size uygun olanını seçmeniz yeterli. 
Satın alma işleminin ardından kartınıza ulaşmanın iki farklı yolu var, dilerseniz ek bir ücret ödeyerek kapınıza kadar gelmesini sağlayabilirsiniz. (Türkiye'ye kargolanması için yaklaşık 25 dolar ödemeniz gerekmekte.) Ekstra ücret ödemek istemiyorsanız ya da kargoyu bekleyecek vaktiniz yoksa faturanızın çıktısını alarak New York Times Square'de bulunan Gray Line New York Visitor Center'a bizzat giderek fatura çıktınızı göstermeniz kartınızı almanız için yeterli. (Gray Line New York Visitor Center, Times Square'de bulunan bir ziyaretçi merkezidir ve 8. Caddede 47. Ve 48. Sokaklar arasında bulunur.)
Gelelim bu karta sahip olmanın bedeline. Bir kişi için;

  • 1 günlük New York Pass: 85 dolar
  • 2 günlük New York Pass: 130 dolar
  • 3 günlük New York Pass: 180 dolar (sık sık indirime girerek 153 dolara kadar düşer)
  • 7 Günlük New York Pass: 230 dolar (sık sık indirime girerek 200 dolara kadar düşer)
4-12 yaş aralığındaki çocuklarınız için makul indirimlerde uygulandığını bilmenizde fayda var. 

New York Pass ile neler yapılır ?
Ortaya çıkan bu fiyatlar özellikle kalabalık bir aileyseniz biraz yüksek gelebilir. Toplam kişi sayınızın çokluğuna rağmen, görülebilecek her şeyi görmek, yapılabilecek her şeyi yapmak istiyorum diyebilen ideal bir turistseniz basit bir matematik hesabıyla ilk bakışta fazla gibi görünen bu bedelin aslında avantajlı olduğunu fark edebilirsiniz. New York Pass'iniz olmadan bu kartın avantaj sağladığı tüm yerleri orijinal giriş ücretlerini ödeyerek gezmeniz halinde karşılaşacağınız toplam maliyetinizle, New York Pass ile gezmeniz halindeki toplam maliyetiniz arasındaki fark hesap edilmiş ve ortaya ciddi bir fark çıkmış.

  • 7 günlük Pass ile: 498 dolar
  • 3 günlük Pass ile: 202 dolar
  • 2 günlük Pass ile: 138 dolar
  • 1 günlük Pass ile: 58 dolar
Seçiminizi yaparken işinizi kolaylaştırmak adına New York'a gelen herkesin görmeyi en çok istediği başlıca yerlerin yasal giriş bedellerini inceleyelim.
  • Empire State Building: 31$
  • American Museum Of Natural History: 25$
  • The Metropolitian Museum Of Art: 25$
  • Moma (The Museum Of Modern Art): 25$
  • Top Of The Rock: 25$
  • Guggenheim Museum: 22$
  • Statue Of Liberty&Ellies Island: 17$
  • Circle Line Cruises: 34$
  • Madame Tussauds: 39$
  • NBC Studio Tours: 24$ 
Yapabilecekleriniz arasından bu en popüler 10 alternatifi kartınız olmadan yapmak isterseniz ödemeniz gereken toplam bedel bir kişi için 267$'ı buluyor. Bu saydıklarımın dışında kalan onlarca seçeneği de değerlendirdiğinizi düşünürsek ciddi bir kar elde ettiğiniz çok açık. 
Central Park'ta bisiklet turu, tarihi Harlem turu, New York Botanik Bahçesi, Yankee Stadı turu ayrıca Brooklyn ve Bronx turları (müzeler dâhil)… New York Pass sayesinde ekstra ücret ödemeden görebileceğiniz yerler arasında yer alıyor. Kartınızla beraber sahip olabileceğiniz toplamda 176 sayfaya ulaşan rehber kitapçığınızda zevk ve önceliklerinize göre yapabileceklerinizin listesini bir arada görebilirsiniz.

NEW YORK’DA YEMEK

Ekmeklerden, burgerlere, tatlılardan sosisliye New York’ta mutlaka tadına bakmanız gereken nefis yiyecekler. Diyetteyseniz, New York’a gittiğinizde, tadılacak harika lezzetler ve onca muhteşem yiyecek varken diyeti düşünmeyeceksiniz elbette. Pizzadan pastırma çeşitlerine, çok ünlü ya da saklı kalmış ender mekanlarda, New Yorklu yiyecekleri tadacağınız bir lezzet turuna çıkmaya hazır olun. Çok yiyin ve çok keyif alın.  Eğer gerçek bir yemek severseniz, New York’tan koca bir ısırık almış gibi hissedeceksiniz.

PİZZA
roberta's pizza ile ilgili görsel sonucu
1900’lü yılların başında İtalyan göçmelerin New York’a getirdiği bir lezzet olan pizza o zamandan bu yana New York'lulaşmıştır. İnce ve bir o kadar yumuşak tabanlı New York pizzanın en önemli özelliği hafif mozarella peyniri ve klasik marinara sosudur. Pizza uzmanlarının bir görüşü de New York’un suyunun hamurunu bu denli lezzetli kılan unsur olduğudur.
  • Lombardi’s  Old-school tarzındaki Lombardi’de kömür fırını kullanılır. Lombardi ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk pizzacısı olma özelliği ile de çok ünlü bir pizza dükkanıdır. Eğer başka yerlerde pek bulamayacağınız farklı bir şeyler denemek istiyorsanız “taze istiridye pizzası” ya da mozarella, ricotta ve romano peynirlerinden elde edilen nefis bir karışımla hazırlanan “beyaz pizza”yı deneyebilirsiniz.
  • Adres kroki: 32 Spring St, New York, NY 10012, Birleşik Devletler https://goo.gl/maps/fLEKXosK4d92
  • Roberta’s  Brooklyn Mahallesi’nin Bushwick semtinde bulunan bu pizza dükkanı Bill Clinton, Beyoncé ve Jay-Z gibi ünlü şahsiyetleri ağırlamıştır. Restoran’ın uzmanlık alanı odun ateşinde pişen pizzaları ve kendi özel bahçesinde yetiştirip kullandıkları bitkiler ve sebzelerdir.
  • Adres kroki: 261 Moore St, Brooklyn, NY 11206, Birleşik Devletler https://goo.gl/maps/DcXiz2raAQx
      BAGEL
       İçi yumuşacık, dışı parlak ve kıtır. New Yorklular için bagel yapımının bir sanat olduğu bile düşünülebilir. 1880’lerde Batı Avrupalı Yahudi göçmenler tarafından New York’a hediye edilen bir lezzet olan bagel ya da bizdeki adıyla “açma”nın en lezzetli çeşitleri New York’ta üretilmektedir.
      • Murray’s Bagels  “Tost yapmıyoruz” sloganı sanırız gayet net bir şekilde taze ürünlerinin kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Mekanın gurme lezzetlerinden Doğu Nova Scotia Somunu ve krem peynirli bagel’ı mutlaka deneyin. Adres kroki: 500 6th Ave, New York, NY 10011, Birleşik Devletler  https://goo.gl/maps/Bj4U4z36T7K2
      • Absolute Bagels Midenizin nefis New York Bagellarına duyduğu engellenemez özlemi gidermek için çavdarlı, tarçın-kuru üzümlü, sarımsak ve haşhaşlı seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Adres kroki: 2788 Broadway, New York, NY 10025, Birleşik Devletler ttps://goo.gl/maps/3dHL1NqJCVu
            HOTDOG
            Hotdog’u ilk defa 1871’de Alman asıllı kasap Charles Feltman Coney Island’da satmaya başlayalı tam 143 sene olmuş. İşte o günden bugüne hotdog tipik bir New York fastfood’u olarak biliniyor. 
            • Crif Dogs  Bu mekanda tadacağınız lezzetler aklınızı başınızdan alabilir. Başlangıç olarak pastırmaya sarılmış sosisin yanında coleslaw ve jalapeno biberinden oluşan “spicy redneck”i deneyebilirsiniz. Dilerseniz sosislinizi avokado, ekşi krema, ananas, eritilmiş peynir ve burada sayamayacağımız kadar çok seçenekle süsleyebilirsiniz. Eğer sürpriz arayışındaysanız telefon kulubesindeki gizli kapının ardında neler olduğuna bir göz atın.
            • Adres kroki: 113 St Marks Pl, New York, NY 10009, Birleşik Devletler https://goo.gl/maps/37Gn8kCPjgo
            • Nathan’s Famous    90 yıldır lezzeti hiç bozulmadan enfes sosisler satıyorlar.
            • Adres kroki: 2 Pennsylvania Plaza, New York, NY 10121, Birleşik Devletler https://goo.gl/maps/Qw2aDY9zG9x
                DONUT CRONUT
                Donut ve Cronut ile ilgili görsel sonucu
                The Simpsons çizgi dizisini sevenler hak verecektir: Homer Simpson’un kesinlikle bir bildiği var! New Yorklular donutlara “Cronut“lar kadar deli olurlar. Cronut ne mi? 2013’te yeme içme aleminde fenomen olmuş, kruvasan ve donut arası hibrid bir lezzet. Tatmayan bilemez.
                • Dominique Ansel Bakery  Cronut çılgınlığını keşfetmek istiyorsanız burası tam da mekanıdır. Her ay yeni bir egzotik çeşni menüye ekleniyor: Çilek kokulu ve maskarpone peynirli gibi. https://dominiqueansel.com/
                • Adres kroki: 189 Spring St, NY 10012  https://goo.gl/maps/xvXvY41VYgm
                    CHEESECAKE
                    junior’s cheesecake ile ilgili görsel sonucu
                    Bir cheesecake vardır bir de New York cheesecake vardır. Siz de dünya bir yana New York cheesecake bir yana diyenlerdenseniz aradaki farkı bilirsiniz. 1929 yılında New Yorklu bir restoran sahibi olan Arnold Reuben, cheesecake’i ailesinin icat ettiğini söylemiştir. O gün bugündür New York’taki tüm menülerde tatlının adı New York cheesecake olarak yer almaya başladı.
                    • Eileen’s   Şekersiz, az yağlı, glutensiz ya da süt içermeyen tercihleriniz varsa Eileen’s aradığınız yer. Cheesecake’leri çok hafif ve fazla şekerli değil. Üstelik alttaki kıtır bölümü Graham ckraker’leriyle yapılıyor.
                    • Adres kroki: 17 Cleveland Place, NY10012  https://goo.gl/maps/3ySuKzWu4HK2
                    SIĞIR PASTIRMASI
                    SussmanVolk 1887 ile ilgili görsel sonucu
                    Kasap SussmanVolk 1887’de ilk pastırmalı sandviçi yaptığından beri ünlü bir New York yiyeceği olan bu enfes sandviçin içindeki pastırma genellikle sığır etinden yapılır ve hazırlanması için kuru baharatlarla dinlendirilip tütsülenir.
                    • Katz Delicatessen https://www.katzsdelicatessen.com/ 1888 yılından bu yana hizmet veren şarküteri “Harry Sally ile tanışınca” filminde kullanılan bir mekan olmasıyla meşhur olmuş. Yumuşacık çavdar ekmeği arasına istiflenmiş pastırmaya hardal sosu eşlik ediyor. Ayrıca sunulan tabakta turşu da bulunuyor. Mutlaka uğramnız gereken bir mekan. Adres kroki: 205 East Houston Street, NY10002  https://goo.gl/maps/jKxawPZy8do
                    CUPCAKE
                    Cupcake’ler yani küçük kalıplarla yapılan keklerin ilk defa ortaya çıkışı 1796 yılında yayınlanan bir Amerikan yemek kitabında tarifinin yer almasıyla olmuş. Şu anda cupcake dükkanları arasında rekabet o kadar yoğun ki, çok farklı lezzetlerin yanı sıra çok güzel görüntülere sahip binlerce çeşit ürün var.
                    • Crumbs Bake Shop  https://www.buttercupbakeshop.com/ Crumbs’da 50’yi aşkın çeşit bulabilirsiniz. Cupcake’i fazlasıyla sevenler için devasa 6 ve yarım inç yüksekliğindeki seçenekler tercih edilebilir. Cupcake’e doyacaksınız.
                    • Adres kroki: 167 Madison Ave, New York, NY 10016, Birleşik Devletler https://goo.gl/maps/YogcPi7nXRK2
                    BURGERLER
                    Efsaneye göre ilk hamburger 1800’lerde vatan hasreti çeken Alman denizcilere, yaşadıkları şehir olan Hamburg’u hatırlatmak için hazırlandı. Eğer bir de ıslak hamburgerlerden seviyorsanız New York hamburger özleminizi yatıştıracak tek şehirdir.
                    • Balthazar Restaurant  http://baltazaristanbul.com/ Kalın bir peynir tabakasıyla birlikte ızgaralanmış ve çıtır papatesle sunulan ‘Balthazar Cheeseburger’ diğer fastfood dükkanlarına oranla biraz pahalı ama kesinlikle bu fiyatın karşılığını alıyorsunuz. İstanbul karaköyde de bu dükkanın çakması mevcut, taklitte üstümüze toz kondurmayız :)
                    • Adres kroki: 80 Spring Street, NY 10012  https://goo.gl/maps/kjrcEmfU2UM2
                    • Shake Shack  Shake Shack zinciri dünyanın her yerine yayılmış durumda ama 2004’te New York’tan yola çıkmışlardı. %100 sığır eti ile hazırlanan Gofor‘u ya da vejetaryenseniz Shroom Burger‘i tavsiye ederim. Tabi yanında Shake Shack’in kendine has lezzetli patates kızartmalarından söylemeyi ihmal etmeyin. İstanbulda da mevcut.
                    • Adres kroki: Madison Ave &, E 23rd St, New York, NY 10010, Amerika Birleşik Devletleri
                    BRUNCH


                    New Yorklular brunch yapmak için deli olurlar. Aslına bakarsanız New York’a gidip de nefis pancake’lerinden tatmadan ya da diğer geç kahvaltı seçeneklerini denemeden dönmek büyük bir kayıp olur.
                    • Clinton St. Baking Company  Ilık elma şurubu ile sunulan yabanmersinli kabarış pancake’leri ile ünlü olan bu mekanda gastronomi dünyasının baş döndüren zirvelerinde dolaşmaya hazır olun.
                    • Adres kroki: 4 Clinton Street, NY 10002
                    • Roebling Tea Room Geniş brunch menüsü ve rahat ortamı ile bilindik bir Williamsburg çay evi olan mekanda üzümlü ve rezeneli tost, patatesli sandviçin yanı sıra “Büyük pancake” en popüler lezzetlerden bir kaçını oluşturuyor.
                    • Adres kroki: 143 Roebling Street, NY 11211
                    JOKER SEÇENEKLER
                    Eğer farklı bir şeyler arıyorsanız

                    BUBBA GUMP

                    Bubba Gump ile ilgili görsel sonucu
                    Hayatımda yediğim en iyi karideslerin sahibi restoran zinciri. Tereyağı, sarımsak ve bol baharat içeren new orleans'ı şiddetle öneriyorum. 15 dolar bayılarak (tabii bu minimum oluyor) çok leziz yemeklerle kendinize bir ziyafet verebilirsiniz. yemekler kesinlikle çok basarılı. Restoranda garsonlar siparişinizi getirdikten sonra bir daha masanıza uğramazlar. taa ki "run forrest run" tabelasının arkasını çevirip "stop forrest" haline getirene kadar. hoş düşünülmüş güzel bir ayrıntıdır. Bubba gump  New york subesinde bir yandan dingin bir şekilde yemek yiyip filmin felsefesini düşünürken kafanızı kaldırdığınız an times square'in o hiç bitmeyen kalabaliğıyla nevrinizin dönmesi garip bir ironidir. Menüden yaklaşık 20 dolar olan mahi mahi, sote karides ve yasemin pirincli accidental fish and shrimp'i önerebilirim, bizim damak tadımıza oldukça uygun.
                    http://www.bubbagump.com/locations/new-york-city/

                    VESELKA
                    Veselka ile ilgili görsel sonucu
                    Ukrayna restoranı olan mekan 24 saat açık. Yolunuz düşerse Ukrayna usulü içli köfteyi (pierogi) ekşi sos ve elmalı sosla deneyin. Adres kroki: 144 2nd Avenue, NY 10003
                    http://www.veselka.com/

                    KENKA
                    kenka new york ile ilgili görsel sonucu
                    Muhteşem Japon mutfağı ve çılgın bir dekora ne dersiniz. Adres kroki:  25 St Marks Pl, NY 10003

                    ANGELİCA KİTCHEN
                    Angelica Kitchen ile ilgili görsel sonucu
                     Kendini organik-sebze mutfağı olarak tanımlayan restoran Vegan, organik, çiğ ve glutensiz yemekler sunuyor. Uzun bir seçenekler listesi bulunan günlük menüsünde suşiden süt ve şeker içermeyen tatlılara bir çok lezzetli alternatifler bulabilirsiniz. Adres kroki: 300 East 12th Street, NY 10003

                    CAKE BOSS
                    Ve Olmazsa Olmazımız

                    Pastacılar kralını izlemeyen varsa boşa yaşamışsınız. Buraya gelipte buraya uğramadan olmazdı:)
                    Pasta tasarımına az da olsa ilgi duyan herkes muhakkak Carlos Bakery'nin (Carlos Bake Shop) adını duymuştur. Doğum yeri New Jersey'nin Hoboken bölgesi (95 Washington Street) olan Carlos Bakery (Carlos Bake Shop), halen bu adreste hizmet vermeye devam ediyor. Oldukça şirin ve temiz olan bu pastanede ne yazık ki oturarak bir fincan kahve eşliğinde tatlı ve pastalarınızı yiyebileceğiniz geniş bir alan hazırlanmamış, bu sebeple gelen yoğun talebe artık yanıtsız kalamayan Carlos Bakery, bence son derece iyi bir lokasyon seçimi yaparak Times Square'nin neredeyse içinde, 625 8th Avenue'de Cake Boss Cafe ismiyle bir mekân daha kurarak çok daha fazla sayıda meraklısına ulaşmaya başladı. Hoboken'da bulunan ana merkezlerinde özel günlerde uzun kuyruklarla karşılaşmanız çok mümkün. Sadece bir haftada 50-60 düğün pastası ve 500 doğum günü pastası sattıklarını düşünürsek bunun son derece olağan bir sonuç olduğunu da görebilirsiniz. New York ve New Jersey yakınlarında bulunanlar, çok katlı, çok renkli hatta bazen hareket edebilen dev pastaları, adeta nazik bir heykel yapar gibi ince ince işleyerek ortaya çıkaran usta ellerin yaptığı "eserleri" mutlaka görmeliler.  Bunca meşhur olmasında, olağanüstü yeteneklerinin dışında, ABD'nin en ünlü TV kanallarından biri olan TLC'de her hafta Cake Boss adıyla yayınlanan ve müşterilerinden gelen orijinal pasta siparişlerinin tüm yapım aşamasını konu alan eğlenceli programın ve yine aynı kanalda yayınlanan Cake Boss Great Baker adlı en iyi pasta ustasını seçmeyi hedefleyen yarışma programının etkisi oldukça fazla. Türkiye'de Discovery Channel'da Türkçe çevirisiyle yayını var. Cake Boss Great Baker adlı yarışma programı da TRT HD televizyonunda yine Türkçe çevirisiyle yayına başlamış. Merak edenler için eğlenceli bir alternatif olacağını düşünüyorum. 

                    Carlos Bakery'nin Hikâyesi
                    Carlos Bakery (Carlos Bake Shop), ilk olarak Carlo Guastaffero tarafından 1910 yılında açılmış. Uzun yıllar hizmet veren bu işletmeyi, 1964 yılında İtalyan asıllı Valastro Ailesi satın almış ve tabiri caizse babadan oğula geçen yetenek ve iş becerisiyle bugünlere kadar getirmiş.  Günümüzde ailenin 4. nesil fertleri tarafından işletilen Carlos Bakery, dedelerinden gelen pasta tarifini muhafaza etmeyi başararak kalite ve ürün tadından ödün vermeden büyümeye devam ediyor. Şimdilerde ailenin en küçük çocuğu olan "Buddy" lakaplı Bartolo Valastro tarafından yönetiliyor. Henüz 36 yaşında olan ve şeker hamuruyla adeta oynayarak harika pastalar yapan Buddy de geleneği bozmamış ve tüm aile fertlerini işletmeye dâhil ederek yoluna böyle devam etmiş. 17 yaşından beri babasıyla çalışan Buddy'nin olağanüstü yeteneği diğer kardeşlerinin önüne geçmesinde büyük rol oynamış. Kendinden büyük 4 kız kardeşi, Grace, Maddalena, Mary, ve Lisa'nın dışında 3 eniştesini de dahil ettiği sağlam bir ekip kurmuş. Bu nokta da belirtmek isterim ki özellikle Buddy'nin eniştelerinin pasta yapımı konusundaki yetenekleri ekibe girmelerinin tek sebebinin aile bağları olmadığını ispat eder nitelikte. Yetenekli gençlere de fırsat veren Buddy, sıkça genç asistanlar da çalıştırıyor. Pasta yapımı ve süsleme sanatına ilgi duyanlar için belirli gün ve saatlerde, Hoboken'da bulunan şubelerinde açtıkları kurslarla da hizmet veren ekip, 3 farklı tipte eğitim programı hazırlamış. Şimdilik sadece şeker hamuruyla pasta süsleme dersleri verilen sınıflarda çok yakında kurabiye ve kek yapımının teknikleri de öğretilmeye başlanacak. Zevkinize göre seçebileceğiniz tek tip pasta süslemesinin öğretildiği programa dâhil olmak isteyenler 125 $'ı gözden çıkarmalılar. Ders saatleri ve günleriyle ilgili detaylı bilgiye resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

                    OTELLER

                    New York’ta konaklama için en ideal bölge neresidir. Dünyanın pahalı şehirlerinden birisi olduğunu unutmayın. Bu yüzden konaklamada oldukça pahalı. Normal şartlarda hostellerde kalmak size 50-70 dolara mal olacaktır. Otelde kalmak isterseniz kişi başı 70-100 doları gözden çıkarmalısınız. Eğer kalabalık bir grup olarak gelecekseniz, mutlaka ev kiralayın. Bu size daha uygun fiyata mal olacaktır. Malum, böyle pahalı şehirlerde en büyük dert konaklamaya harcanan gereksiz rakamlar oluyor.

                    OTEL KONUMLARI İÇİN TIKLA

                    New York’da Eğlence Alışveriş Gece Hayatı

                    Uyumayan şehir diye boşa denmiyor New York için. Şehirde helikopter gezisi yaparak gökdelenlerin hükmettiği Manhattan manzarasına da tanık olabilirsiniz, meydanların milyonlarca insanın arasında kaybolup gezebilirsiniz, yada onlarca farklı bölgeye ayrılmış farklı etnik grupların oluşturduğu mahallerde de kaybolabilirsiniz. Sabahlara kadar dans edip sarhoş olabilir, dünyanın önde gelen müzelerinde, sanat galerinde huzura erişirsiniz. New York. Siz ne istiyorsanız size herşeyi verebilir.Benim hayatımda en çok beğendiğim,en güzel metropollerden birisi.
                    EĞLENCE
                    • Aslında şehrin kendisi eğlenceli. Sokakları,parkları, insanları, meydanları. Ama hayatınızda güzel bir anınız kalsın istiyorsanız. Helikopter turu yapabilirsiniz. Seçeceğiniz pakete göre değişmekle birlikte ortalama 150-200 dolara mal olacaktır. Ama bence gelmişken denenmeli http://www.newyorkhelicopter.com/helicopter-tours/
                    • Akşamları Manhattan manzarasına karşı terasda yer alan restoranlarda kokteylinizi yudumlamak olabilir. Hatta bunu mutlaka yapın. Size yaklaşık 15-20 dolara mal olacaktır. Ama manzarayı düşününce oldukça makul fiyat. http://www.230-fifth.com/
                    • Birde, gideceğiniz dönemde, şehirde ne tür etkinlikler veya festival olacağını merak ediyorsanız, siteyi inceleyin. https://www.timeout.com/newyork/things-to-do/events-festivals
                    GECE KULÜBLERİ
                    New York’ta ne alınır ? New York’ta alışveriş için nereye gidilir. ABD’de sanırım en ucuza alabileceğiniz şeylerin başında kıyafet geliyor. Özellikle 5. cadde (5.th Avenue)’de yer alan yüzlerce mağazada bütçenize göre ister lüks ister standart alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca AVM’de alışveriş yapmak isterseniz Century 21 alışveriş merkezine de uğrayabilirsiniz. Alışveriş için bir diğer bölgeler Chelsea veya Soho bölgeleri. Yüzlerce butik tadındaki dükkanlar ve pazarlar bu bölgelerde yer alıyor.
                    Birde şehrin 1 saat kadar dışında yer alan Woodbury Common Premium Outlet var. Burası da oldukça ucuz biryer .Zaten heryer de olduğu gibi burada da şehir dışında kurulan outletler, şehir merkezinde yer alan mağazalara göre oldukça ucuz oluyor.

                    GECE KULÜBLERİ
                    New York kültürü, sanatın ve eğlencenin merkezi bir şehir. Bu yüzden seçenek çok fazla. İsterseni Broadway müzikaline gidebilirsiniz. Mekanlar genellikle Soho bölgesinde. Publar, gece kulüpleri, restoranlar, kısacası ne ararsanız bu bölgede. Ama belli başlı kulüpler farklı bölgelere dağılmış şekilde.
                    • Pacha Dünyanın en iyi mekanlardan bir tanesi olarak biliniyor. 
                    • Webster Hall Burası 40,000 metrekarelik devasa bir yer. New York’un en iyi kulüplerinden birisi. 
                    • 230 Fifth  Oldukça güzel bir mekan. Manzarası zaten nefesinizi kesecek. 
                    • Cielo Burası çok şık bir yer. Ama oldukça pahalı bir yer

                    M.S



                    2 yorum: