29 Ocak 2018 Pazartesi

BALİ

SEYAHAT İÇİN YAPTIĞIN YATIRIM KENDİN İÇİN YAPTIĞIN EN İYİ YATIRIMDIR


BALİ ENDONEZYA
Farklı bir dünya mı keşfetmek istiyorsun o zaman bali iyi bir seçim olacaktır. Zengin bir kültür ve zengin bir gezi seçeneği sunuyor bu ada. Burada turist olarak TÜRKLER de var onları bulabileceğiniz tek yer plajlar ve otelde tıkınıyor olarak görebilirsiniz. Ne yazık ki türkler de keşfetme duygusu gelişmemiş, yeme içme yatma mantığı mevcut. Gittin mi gittim mantığı var bizim türkler de. Ve biz o yüzdenin içine girmeyip bir dünya insanı olarak keşfe çıkıyoruz hadi bakalım bali yazımız başlıyor. Sörfçülerden,balayı çiftlerinden, zengin çinlilerden ve her türlü turisti bir arada görebileceğiniz bir tatil cenneti  Bali sadece Endonezya’nın değil Güneydoğu Asya’nın en popüler yerlerinden biri. Endonezya’nın Müslüman nüfusunun aksine adanın hemen hemen tamamı Hindu. Bali’de karşılaşacağınız Hinduizm Hindistan’dakinden biraz farklı. Sadece burada görebileceğiniz Bali tarzı sunaklar her restoranın, otelin ve evin bahçesini süslemekte. Bu sunaklarda tüm gün boyunca tanrılara ikramlar sunulmakta. Hatta sadece sunaklara değil tüm dükkan ve evlerin önünde arabalarında yaprak tabaklarda sunulan yiyecek, çiçek ve çok farklı sunumları görebilirsiniz.
Bali Endonezya’nın 17 bin adası arasında ünü kadar büyük olmasa da diğer birçok adaya göre daha büyük bir ada. Toplam nüfus 4 milyon ve bu rakam turistler ile birlikte 1.5 katına çıkıyor. Batıdan doğuya yaklaşık 150 km ve güneyden kuzeye ise 80 km. Ekvator’un altında güney yarım küre de bulunan ada Singapur ve Jakarta’ya göre de daha ılıman bir iklime sahip.

BALİ'YE NE ZAMAN GİDİLMELİ
Bali adasında yağışlı ve kuru olmak üzere iki dönem yaşanır. Kuru sezon Nisan ile Eylül arası olup adayı ziyaret etmek için en uygun dönemdir. Yağışlı sezon ise Ekim ve Mart ayları arasıdır. Ada tropik iklime sahip olduğu için kuru sezonda kesinlikle yağmur görmeyeceğiniz anlamına gelmez. Yeri gelir kuru sezonda saatler süren yağışlarla karşılaşabilirsiniz.
Adanın en yoğun olduğu dönemler ise Avustralya okul tatil dönemi Aralık, Ocak ayları ve kuzey yarım kürede okulların tatil dönemi olan Temmuz, Ağustos aylarıdır.

Bali'ye gitmek için öncelikle Singapur'a (veya başka bir aktarma merkezine) uçmak gerekiyor. İstanbul-Singapur arası Singapur Airlines ve THY'nin aktarmasız seferleri bulunuyor. Qatar, Emirates gibi havayollarının Dubai aktarmalı seferleri de mevcut, fiyatlar arasında uçuk farklar yok. 10 saatlik kesintisiz uçuşun ardından Singapur'dan aktarma yaparak Bali Adası'nın başkentine, Denpasar'a, ulaşılıyor. Eğer Singapur Havayolları ile gidiyorsanız Singapur Havaalanında transit geçiş yaparken bileti ibraz edince havaalanında harcamak üzere kişi başı 40 Singapur Doları değerinde hediye çeki veriliyor. Çekinizi almayı unutmayın free shop alışverişlerinizde kullanabilirsiniz.
HİNDİNTAN CEVİZİ MÜKEMMEL BİR ANTİOKSİDAN DEPOSU TANESİ 0,5 USD OLUNCA BİR KAMYON ALDIM :)

Bu Tur İçin Cebinizden Çıkacak Net Paraya Bakalım

Vize Pasaport: http://www.endonezyakonsoloslugu.com/
Türk vatandaşları 14 gün vizeden muaf. 30 gün için kapıda vize alınabiliyor.
Pasaportunuz yoksa ve ücretler hakkında bilgi  https://randevu.nvi.gov.tr/

  • 1800   USD  Tur ücreti 7 Günlük, Ekstralar, Yeme İçme kişi başı.
  • 1200   USD   Kendi Başınıza Yaparsanız. HERŞEY DAHİL ve 14 GÜN.

7 GÜNLÜK Turu satın almak pek akıllıca değil. Uçak biletinizi kendiniz alıp 14 GÜNLÜK kendi turunuzu yapmak daha cazip. Korkmayın dil bilmeseniz bile bu turu kendi başınıza yapabilirsiniz. Biraz cesaret.

BALi OTEL İÇİN TIKLA
BALi UÇAK BİLETİ İÇİN TIKLA
ARABA KİRALAMA İÇİN TIKLA

Din: Müslüman %88, Protestan %5, Roma Katolikleri %3, Hindu %2, Budist %1, diğer %1.
Başkentleri: Denpasar.
Türk Başkonsolosluğu: http://www.endonezyakonsoloslugu.com/
Para Birimi: Bali para birimi Endonezya rupisi‘dir. Uluslararası ISO kodu IDR‘dir. Endonezya rupisi 1000, 2000, 5000, 10,000, 20,000, 50,000 ve 100,000 tutarında kağıt banknotlar halinde bulunmaktadır. Ayrıca 50, 100, 200, 500 ve 1000 tutarında madeni paralar bulunmaktadır. 1 Türk lirası, yaklaşık 5000 Endonezya rupisi etmektedir.
Saat Farkı:  5 saat ilerde
Bali’de 230 w var, bu yüzden dönüştürücü götürün. Otel odalarında priz sayısı kısıtlı olabileceğinden yanınızda usb çoğaltıcı ve üçlü piriz bulundurun mutlaka.
Telefon Kodu: Endonezya+62 Balinin kodu 36 . Türkiyeyi aramak içinse 00 90 535 511 11 11 şeklinde arama yapabilirsiniz.
Uçuş Süreleri: İstanbul - Bali arası aktarmasız uçak yok. bu yüzden 15 -16 saat.
İklim : Tropikal; sıcak ve nemlidir, yüksek arazilerde değişiklik gösterir. Kasım`dan Mayıs`a kadar olan yaz aylarında sıcaklık 27-35 C arasında değişiyor. Kışın ise sıcaklık 18-25 derece arasındadır. Her mevsim yağmur 
görülür.
İdari Şekli: Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Coğrafi Konumu: Güneydoğu Asya`da, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu arasında yer alan takımadalar.
ENDONEZYA - BALİ Resmi Tatil Günleri
  • 16-17  Şubat Karnaval.
  • 23-24  Mart Gerçek ve Adalet İçin Ulusal Hafıza Günü
  • 02-03  Nisan Kutsal Cuma
  • 01  Mayıs Dia Del Trajabador
  • 25  Mayıs Mayıs Devrimi Yıldönümü
  • 20  Haziran General Manuel Belgrano'nun vefatı
  • 09  Temmuz Bağımsızlık Günü
  • 17  Ağustos General Jose de San Martin'in vefatı
  • 12  Ekim Kültürel Çeşitliliğe Saygı Günü
  • 29  Ekim Cumhuriyet Bayramı
  • 23  Kasım Ulusal Egemenlik Günü
  • 07  Aralık Köprü Tatili
  • 08  Aralık Meryem Ana Günü
  • 25  Aralık Noel Tatili.
BALİ'DE GEZİLECEK YERLER
Endonezya’nın ünlü ve egzotik adasında dinlenmenin haricinde Bali’de gezilecek ve görülecek oldukça güzel yerler vardır. Hayalinizdeki gibi küçük bir ada değildir. Bir de buna tek yönlü soldan akan daracık yolları aynı anda kullanmaya çalışan bir sürü motoru da eklenince bir yere gidip gelmeniz en az 3 saatinizi alabilir dolayısıyla nereye ne zaman gideceğinize gitmeden önce karar vermek daha doğru olur. Tapınak sayısı oldukça bol olan Bali’de hepsini gezmeniz imkansız olduğu için içlerinden seçim yapmanız gerekir.

TANAH LOT
Bali’ye gelipte burayı ziyaret etmeyen aşağı yukarı kimse yoktur diye tahmin ediyorum çünkü burası Bali’de gezmeye başladığınızda ilk gelmeniz gereken yerlerden biridir. Denizin ortasındaki kayalığın üzerine inşaa edilmiş olan Pura Tanah Lot Bali’deki en çok fotoğrafı çekilen tapınaktır. Özellikle gün batımında çok güzel fotoğraflar çekilebilir. Biz gittiğimizde tapınak fotoğraf için fazla kalabalık olunca yukarıdaki resimde gördüğünüz Tanah Lot’un solunda kalan bu sahile gelip günü burada batırmaya karar verdik.

SULAR ÇEKİLDİĞİNDE DURUM BU . HER GÜN SULAR ÇEKİLİYOR GEL GİTTEN DOLAYI.
GİT GİT ŞELALESİ
Bali’nin uzak bir kuzey noktasında bulunan şelaleler merkeze biraz uzak kalmaktadır. Girişte dediğim gibi Bali’de gezilecek yerleri belirlerken aradaki mesafelerin uzak, dar ve dolambaçlı olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Tropik bir ormanın içerisinde, kelebeklerin uçuştuğu, şelale seslerinin ortamın sessizliğini bozduğu  yerler burası. Gitmeye değeceğiniz düşündüğüm Git Git Şelalesi ile ilgili atlamamanız gereken küçük ama önemli bir nokta var. Bu bölgedeki tüm şelalere Git Git dendiği için hangi şelaleyi görmek istediğinizi iyice benimse. Serinleyip, suyun altına girerek tüm negatif enerjinizi suyla atıp arınabilirsiniz. Şelaleleri görmek için tırmanıp bir süre ormanda yürümek zorunda olduğunuzu unutmayın. Bir öneri ise Tegenungan Şelalesi Kalabalıktan biraz olsun uzaklaşma derdinde olanlar için kaçırılmaması gereken bir yerdir. Yeşilliklerin sakladığı şelale yüzmek ve huzur bulmak için doğru adres.
Ubud merkezinden 10 km güneyde, Tegenunyan köyünün içindedir.  giriş ücreti 10.000 IDR
KARMA KANDARA
Bali’nin açık ara en güzel ve popüler noktalarından birine geldi sıra. Karma Kandara normal şartlarda oldukça güzel bir plaja sahip bir otel olsa da bir süre sonra herkesin ya yemek yemeye geldiği yada sadece plajını kullanmaya geldiği uğrak bir yer haline gelmiş. Bali yapısı gereği kayalık olduğundan ve bol dalgalı olduğundan denize girmek çok kolay değil fakat buradaki plaj ve su çok güzel çünkü dalga yok dolayısıyla su berrak ve turkuaz. Denize girmek istemezseniz üst katta güzel bir yemek yiyip muthiş manzaranın tadını çıkarın.
UBUD
Vaktinizin çoğunu ve faliyetlerin çoğu bu bölgede. Ubud  çok huzurlu, çok mistik. Şehir merkezine yakın sayılan Ubud’un tamamı aralarından nehirlerin aktığı tropik ormandan oluşuyor. Hayatınızda kalabileceğiniz en otantik ve mükemmel otelleri bulabileceğiniz Ubud’da görülecek ihtişamlı tapınaklar ve maymun ormanı vardır. Ubud aynı zamanda yoganın, sağlıklı yaşamın, ve hip restoranların bulunduğu bir yerdir. Buraya bol bol zaman ayırmayı unutmayın. Ubud’un en öne çıkan yerlerinden biri olan Ubud Palace 1800’lü yıllarda Bali mimarisi ile inşa edilmiştir. Ubud Kralının ikametgahı olarak kullanılmıştır.  
Akşamları sergilenen Bali dans performansını izleyebilirsiniz. Gösteri her gün 19:30’da başlamaktadır. Giriş ücreti 80.000 IDR
UBUD RESTAURANT ÖNERİLERİ
Sağlıklı yaşam anlayışına sahip bir insansanız Ubud tam biçilmiş bir kaftan. Sabah yoga dersleri, öğlen doğa gezileri, akşam leziz Endonezya yemekleri. Ve masajlar. Ubud ana caddesi ve Monkey Forest yolu üzerinde onlarca cafe ve restaurant bulma şansınız olduğunu unutmayın. Nerede yerseniz yiyin pişman olmayacaksınız. Fakat daha ucuz arayışındaysanız eğer o vakit Warung’lar isteğinize cevap veriyor. Bazı warung’larda tabağına ne kadar koyarsan koy sabit ücret politikası uygulandığından buralar tam sizlik.
UBUD MONKEY FOREST
Maymunlarla bu kadar iç içe olmak oldukça eğlenceli olsa da hepsi vahşi olduğundan çok yaklaşmamanız ve mümkünse gözlük, şapka gibi çalabilecekleri her türlü eşyanızı çantanıza koymanızda fayda var. Ubud merkezden motorla bir kaç dakika uzaklıktadır. Orman, maymunlara ev sahipliği yaptığından buraya bu isim verilmiştir. Maymun görmekten ziyade orman içinde gezmek için bir kaç saatinizi ayırabilirsiniz. Orman sadece turistlere yönelik ve ekonominin sağlanması amacıyla faaliyet göstermemektedir. Aynı zamanda araştırma programları içinde önemli bir noktadır. Maymunların sosyal etkileşim ve davranışlarıyla ilgili dünya çapında araştırmalar söz konusudur.
Ormana giriş yapmadan önce mutlaka tabeladan uyulması gereken kurallara göz atın.
Yanınızda plastik çanta, şişe ve benzeri şeyler varsa bilet gişesinde emanete vermeyi ihmal etmeyin.
Maymunlar eğer onlara verecek muz ve başka yiyecek yoksa yanınıza gelmezler. Yakınlaşmak istiyorsanız gitmeden önce muz almanızda fayda var.  Yiyeceği maymuna verdikten sonra sakın geri almaya kalkmayın köpekten farkları yok ısırıyorlar.
Adres : Jalan Monkey Forest – Padangtegal – Ubud – Gianyar- Bali
Ziyaret Saatleri : 08:30 – 18:00  giriş ücreti 40.000 IDR
JATİLUWİH PİRİNÇ TARLALARI
Bali’nin ortalarında bulunan Jatiluwih pirinç tarlaları Ganung Batukaru Bölgesinde kalmaktadır. Pirinç tarlalarının olduğu yerler oldukça sakindir ve çok fazla turist göremezsiniz, yalnızca siz ve doğa vardır. Buraları yürüyerek keşfettiğiniz takdirde çok güzel manzaralarla karşılaşmanız ve yeni yerler keşfetmeniz an meselesidir. Tarlalar çok büyük bir alanı kaplar. Bali’yi gezmenin en mantıklı yolu bir şöför ile günlük anlaşma yapıp görmek istediğiniz yerleri kendisine liste halinde vermekten geçiyor. Bu arada yol üzerinde Kopi Luwak tadımı yapabileceğiniz bir yer bulursanız, hem kahveyi nasıl elde ettiklerinin hikayesini öğrenip en sonunda da pirinç tarlalarına bakan bahçesinde dilediğiniz türden kahveyi tadabilirsiniz. Bir başka pirinç tarlası ise Ubud’un olmazsa olmaz pirinç tarlaları arasında en gösterişli olanı Tegallang’dır. Gün doğumu ve gün batımında ışınların tarlalara yansıyan büyüsü sizleri oldukça etkileyecek. Burayı görür görmez akıllara Çin Yunnan ve Vietnam’daki Sa Pa pirinç tarlaları geliyor. Burayı görün mutlaka.
JATİLUWİH PİRİNÇ TARLALARI - PİRİNÇ TARLASI HER YERDE

Eğer döndükten sonra size dünyanın en pahalı kahvesi olan Kopi Luwak’ı denedin mi diye sorduklarında o ne demek istemiyorsanız bu konuyu biraz araştırmanızda fayda var. Aşağıda gördüğünüz sevimli havyanın en kaliteli kahve tanelerini bulup yemesi ile başlayan serüveninin nasıl sizin bardağınıza kadar nasıl geldiğini merak ediyorsanız, bu deneyimi yaşatan yerlerden birinde mola vermenizde fayda var. Hazır gelmişken güzel bir pazarlık yaparak sevdiklerinize bu kahvelerden almayı ihmal etmeyin. Kısaca anlatayım size kahve serüvenini. Bu şirin hayvana kahve tanelerini yediriyorlar. Midelerindeki enzim kahveye ayrı bir hava katıyor ve dışkıyla atıyor bunları. sonrada yıkanıp kavrulup çekildikten sonra dünyanın en pahalı kahvesi olarak dünyaya satılıyor. aynı zamanda aşağı resimde yeşil asılı duran kavuna benzeyen meyve ne dersiniz. Tabiki çikolata :) evet çikolata bu meyvelerden üretiliyor.

SEMİNYAK'TA GÜN BATIMI
Hiç kuşkusuz Bali’nin en canlı ve en hareketli bölgelerinden biridir. Seminyak denilince akla ilk plaj ve plaj partileri geldiğinden genellikle tüm gençler ve plaj aşıkları Seminyak’ta toplanır. Burada gündüz denizin tadını çıkardıktan sonra günü batırmayı ihmal etmeyin. Gündüzleri plajların yoğunluğu Bali’nin en güzel restoranlarının bulunduğu Oberoi Caddesi’nde buluşur dolayısıyla akşam yemeklerinizden birini buraya ayırmanız uygun olacaktır.
   
TİRTA EMPUL TAPINAĞI
Su tapınağı olan Tirta Empul Bali’li Hinduların kutsal su kaplıcalarıdır. Burası Endonezya’nın en büyük ve en kalabalık su tapınağı Hindu Tanrı Vishnu adına adanmıştır. Tapınak içindeki su kaynağı M.S 962 yılında keşfedilmiştir. Kaynağı ise Pakerisan nehrinden gelmektedir. Tapınak arka, ön ve merkez olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Merkez konumunda toplam iki havuz ve 30 tane su akan musluk mevcuttur. Hindu insanlar buraya gelerek kutsal suyun altına girip seromoniler gerçekleştirmektedir. Tabi bu illa Hindular girecek anlamına gelmiyor. Turist olarak siz de girmek isterseniz kimse engel değil Bali halkı 1000 yılı aşkın süredir buraya gelip kutsal su altında arınmaktadır.
Tapınak Manukaya bölgesinin Tampak Siring köyündedir. 
Ubud’dan araç ile 30 dakikada ulaşabilirsiniz. giriş ücreti 15.000 IDR
ULUN DANU BRATAN TAPINAĞI
17. yy’da inşaa edilen tapınak Hindu-Budist Tapınağı Ulun Danu Bratan, Denpasar’dan yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Suyun kenarında oldukça huzurlu bir yerde konumlanmış tapınağın etrafında bulunan mistik dağların arasından geçen bulutlar oldukça ruhani bir atmosfer yaratır. Bali’de gezilecek yerler arasında ilk 5’e giren tapınak, Bali’nin en popüler noktalarından biridir. Ulan Danu bir su tapınağı olup Pura Ulan Danu Beratan olarakta bilinir.  Su tapınağı olarak da tabir edilen tapınak adeta gölün üzerinde yüzer gibidir. Tarihi hakkında bilgiler arkeolojik bulgulara ve tarihi kayıtlara göre papirus üzerine yazılı olduğunu göstermektedir. Tapınağın sol ön avlusunda bulunan lahit ve taş pano megalitik döneme ait (M.Ö 500) bulgulardır. Bali adasının sembolü haline gelmiş Ulun Danu Beratan ziyaret edilecek ilk noktalardan bir tanesidir.
Ziyaret Saatleri : 08:00 – 18:00 Adres : Beratan gölünün batı kısmında, Bedugul bölgesindedir.
BATUR DAĞI ve GÖLÜ
Bazen doyumsuz manzaralar çıkar ya insanın karşısına işte burası da öyle bir yer. Mt.Batur Bali adasının kuzeyinde 1.717 metre yüksekliğinde ufak bir stratovolkandır. Son iki yüzyıldır 20 seferden fazla püskürtme meydana gelmiştir. Bali adasının en aktif volkanı olan Batur’a gün doğumu trekking turlarına katılabileceğiniz gibi dilerseniz gölün karşı kıyısından da bu eşsiz manzarayı izleyebilirsiniz.Aktif volkanik bir dağ olan Batur Dağı’nın kuzey noktasında ise Batur Gölü bulunmaktadır. Bali Adasının oldukça kuzey bir noktasında bulunur ve merkeze hatırı sayılır bir mesafededir.Nefes kesici fotoğraflar çekmek isteyen ve dağ tırmanışlarını seven herkesin mutlaka gelmesi gerekir. Özellikle gün doğumu yürüyüşlerine katılmak ve dağların arasından süzülen sıcak tonları yüksek bir tepeden izlemek oldukça ayrıcalıklı hissettirecektir. Bali’de gezilecek en ruhani manzaralara sahiptir.
PURA TAMAN SARASWATİ
Ubud Palace’dan 200 metre uzaklıkta, kasabanın merkezinde yer alan tapınak bir su sarayıdır. Tapınağı çevreleyen havuzlar ve içine dolmuş lotus çiçeklerinden ötürü buraya Lotus Gölü Tapınağı da denilmektedir. Bu özelliği ile Bali adasındaki diğer tapınaklardan tamamen farklıdır. Tapınak yaratıcı tanrı olarak bilinen Saraswati adına yapılmıştır. Bali mimarisini çok net göreceğiniz tapınak fotoğraf çekmek ve çevresini gezmek için çok doğru bir tercih olacak.
GOA GAJAH / ELEPHANT CAVE
İsmi biraz şaşırtıcı olan mağara içinde heykellere, taş işlemelerine ev sahipliği yapan dikkate değer arkeolojik sit alanıdır. Tarihi 11. yy’da dayanan Goa Gajah meditasyon için yapılmış dinsel bir yerdir.
İsminin şaşırtıcı olduğunu söylemiştik. Bu bölgede filler yaşamadığı için mağaraya bu ismin neden verildiği bilinmemekle beraber varsayımlar yok değildir.
Gianyar bölgesinde Bedulu köyünün batı kenarında yer alan tapınak Ubud merkezden 6 km uzaklıktadır. Tapınağı gezdikten sonra yine içeride bulunan şelaleyi muhakkak görmelisiniz.
Ziyaret Saatleri : 08:00 – 16:00   park ücreti 2.000, giriş ücreti ise 15.000 IDR
TİRTA GANGGA WATER PALACE
Tirta Gannga’nın anlamı Ganj nehrinden gelen su demektir. Karangsem Krallığı tarafından 1940-1950 yıllarında inşa edilen tapınak 1963 yılında Agung dağının patlamasıyla ciddi zarar görmüştür. Zararın ardından ciddi bir restore çalışmasıyla tapınak bugünkü müthiş haline kavuşmuştur. 11 katlı çeşmesi, havuz içindeki heykelleri, çevredeki peyzaj sizleri adeta büyünün içine çekiyor.
TRUNYAN KÖYÜ
Bali adasının en eski köylerinden biridir. Batur gölünün (Bali adasının en büyük gölü) batı yakasındaki köy ölüleri gömmesiyle meşhurdur. Tüm kemikler ve kafatasları yerlerdedir. Köyden kayıkla 20 dakikada ulaşılan mezarlık içindeki büyük ağaca Taru Menyan deniliyor. Taru ağaç Menyan ise güzel kokulu demektir. Halka göre bu ağaç ceset kokusunun yayılmasını önlüyormuş.
BESAKİH TAPINAĞI
Bali adasının en büyük ve en kutsal tapınağı Besakih “Ana Tapınağı” olarak bilinir. Agung dağının yamacına inşa edilmiş tapınak birinden ayrı 23 tapınağın bulunduğu bir kompleks olup 1995 yılında Dünya Miras Listesine alınmıştır. 14 yy’da inşa edildiği söylenen tapınak yerli halka göre 11. yy’da inşa edilmiştir.
Ulaşım : Tirta Empul’un 30 km doğusundadır.
ULUWATU TAPINAĞI
Jimbaran’ı diğer özel kılan yanı ise Uluwatu Tapınağına ev sahipliği yapmasıdır. Tapınak, Bali Adası’nın güney kısmında kalan bir uçurumda konumlanmıştır. Tapınağa gitmek için öncelikle kollarınız ve bacaklarınız kapalı olmalı ve bayanlar bellerine kuşak bağlamalı. Resif üzerinde 11. yy’a ait bir Hindu tapınağıdır. Tapınağa giderken maymunlar eşlik ediyor. Ve yol boyunca resif kenarından yürüyerek muhteşem gün batımına tanıklık ediyorsunuz. Garuda Wisnu Kencana Kültürel Park amfitiyatro içinde gün batımında Kecak dansını izlemeyi sakın kaçırmayın. Etkinlik saatlerini Buradan öğrenebilirsiniz. Fotoğraf çekenlerin mutlaka gün batımında uğraması gereken bir noktadır.
CANGGU BÖLGESİ
Canggu bölgesi Bali adasının diğer turistik bölgelerine göre daha bakir kalmış daha az kalabalık olan yeri diyebiliriz. Bir turistten çok gezginseniz Canggu tam size uygun bir bölge. Batu Balong, Echo ve Mengening kumsalları sörf severler için en ideal yerler. Yoga düşkünüyseniz ve bu amaçla Bali’ye geldiyseniz Canggu’da açılan yoga merkezleri ile bu isteğinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bir Ubud bölgesi gibi fazla çeşitlilik sunmasa da yoga anlamında sizi tatmin edeceğini garanti edebiliriz. Daha çok kumsalda takılmak, beach bar’lara gitmek isterseniz de Canggu bunun için iyi tercihlerden bir tanesidir. Batu Balong kumsalında Old Man’s, Echo kumsalında Sand Bar, Le Pirate Canggu Beach Bar, 707 Beachbern bölgedeki en iyi yerlerden bir kaçıdır.
SEMİNYAK BÖLGESİ
Bali adasının batı kıyısında Kuta ve Legian kumsallarının kuzeyinde adanın en popüler kumsallarından bir tanesidir. Local cafelerin, modern restaurantların, şık butiklerin ve lüks otellerin olduğu oldukça kalabalık bir bölgedir. Bundan dolayıdır ki canınızın sıkılmasına vakit bile yoktur. Sahil boyunca gündüz vakit geçirip akşam üzeri Bali adasının meşhur günbatımının tadını çıkarmak için Potato Head, Ku De Ta, La Plancha ve Moonlite Kitchen – Bar’da hoşça vakit geçirebilirsiniz. Bölge bunun haricinde görülecek ilginç yapıya sahip değildir.
KUTA BEACH
Bali adası denilince hala akıllara gelen ilk yer olmaktadır. Ancak adı kadar popülerliği kalmış mıdır? Bize sorarsanız hayır! Bali adasında nereye gidilmez sorusunun cevabı bizim için Kuta bölgesi. Adanın otel yerleşimi bakımından öncülük yapan yerdir. Fakat kalabalık, gürültü ve karmaşadan başka bir şey bulamazsınız burada. Muhakkak hala gidenler var ama lütfen Bali adasına gidiyorum Kuta’da konaklamazsam olmaz diye düşünmeyin. Burada ne ada kültüründen bir şeyler alırsınız, ne denize girebilirsiniz ne de huzur bulabilirsiniz.
Denize girilebilecek yerler adanın güneyi ve güneybatısındaki kumsallar olmalı. Kiralayacağınız motor yada araçla buralara çok rahat gidebilirsiniz. Tabi Bali adasının trafiğini sakın göz ardı etmeyin Ama korkulacak bir şey yok. Gelelim Bali adasında en güzel kumsallarına.
  • Jimbara Kumsalı – Rock Bar : 6.7 km
  • Rock Bar – Balangan Kumsalı : 6.9 km
  • Balangan Kumsalı – Dreamland Kumsalı : 3.5 km
  • Dreamland – Bingin Kumsalı : 5.1 km
  • Bingin – Padang Padang Kumsalı : 2.3 km
  • Padang Padang – Single Fin : 2.3 km
  • Single Fin – Uluwatu Tapınağı : 11.3 km , yürüyerek 2.5 km
  • Uluwatu Tapınağı – Ungsan Resifi : 10.3 km
AYANA ROCK BAR
Rock Bar Ayana Resort içinde bir bölümdür. Tesise varmadan önce özel peyzajı olan bir yoldan geçiliyor. Özel tasarlanmış restaurantlar, havuzlar, dinlenme alanları ve daha fazlası bir arada.
KEDONGANAN BALIK PAZARI
Burası Bali adasının en büyük balıkçı kasabasıdır. Günlük taze balıkların denizden yakalanıp, tezgahlarda yerini aldığı, birbirinden farklı balıkları satın alıp pazar alanında pişirtip, yiyebileceğiniz bir yer. Yolunuz Jimbaran’a düşecekse bu balık pazarını sakın es geçmeyin.
UNGASAN RESİFLERİ
Adanın en güneyinde Jimbaran kumsalının ise 10 km güneyindedir. Geniş ve ihtişamlı resif üzerinden manzara bambaşka gözüküyor. Manzarayı izleyebileceğiniz gibi deniz kenarına inip burada da keyfinize devam edebilirsiniz. Resiflerden aşağı araç yolu olduğu gibi, yeşillikler içinde trekking de yapabilir ya da Karma Kandara otelinin teleferiğini kullanabilirsiniz. Karma Kandara’da konaklama yapmanıza gerek yok ancak kumsala ulaşım için günlük kart almanız gerekiyor.
Bunun da ücreti 250.000 IDR’dir.
KUPU KUPU BARONG 
Ubut da kaldığım en iyi otellerden biriydi. Mutlaka burayı denemelisiniz. Uyarı fiyatlar can yakar :))
odanızdan baktığınızda pirinç tarlaları var. Ve hemen aşağıda ise rafting için akan kocaman bir nehir. sabah kahvaltısı ise ayrı bir seronomi. Her odaya ayrı bir hizmet eden kişiler. yani anlatılmaz yaşanır derler ya o cinsten bir durum bu otel.
İNTERCONTINENTAL RESORT
Jimbaranda ki otelim burasıydı. burası da olağan üstü bir oteldi. Genelde zengin çinlilerin tercihi. Konfor son derece iyi odalar 90 metrekare. Plaji müthiş. Hele gelgit olduğunda sahil 50 metre geri çekiliyor bu sayede mercanları toplayabiliyorsunuz. Kısaca paraya kıyın :) Dünyaya bir kere geliyorsunuz.
Evet fillerle haşır neşir olmak istiyorsanız buraya alalım sizi. Güzel bir kamp bizler için ve filler için. Güzel bakılıyorlar burada. ayrıntılar için siteye bakabilirsiniz.
MASAJ
Evet baliye gelipte meşhurrrr Bali masajını yaptırmazsanız olmaz. Ubut civarında onlarca masaj salonları mevcut. türkiyede kol gibi olan masajlar burada 10 usd ile 18 usd rasında . korkmadan gördüğünüz heryerde masaj yaptırabilirsiniz. hepsi profosyenel ve çok iyiler bu konuda. 14 günde  24 masaj salonunu denemiş biri olarak dünyada aldığım keyif bambaşkaydı. Masaj salonları dışardan bakıldığında köhne varoş gibi gözükebilir bu sizi korkutmasın balideki yapılaşmanın çoğu böyle. Ama içersi otantik :)
TROPİK MEYVELER

Adaya geldiğinizde hayatınızda görmediğiniz bir meyve çeşidiyle karşılaşacaksınız. Kimileri için yurt dışına yapılan seyahatlerin temelini yeni yerler gezip görmek oluştursa kimileri ise farklı dünya lezzetlerinin peşinde oldukları için yeni seyahat etmek isterler. Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı yöresel lezzetlerin peşinde olmak belki herkes için cazip olmasa da bu durumu istisna dışı bırakan bir konu olan yiyecek bölümü var, o da tropikal meyveler. Belki herkes keyifle yöresel yemekleri yiyemez ama konu meyvelerin tadına bakmaya gelince büyük çoğunluk bu konuda oldukça istekli olabiliyor. Buralara kadar gelmişken meyvelerin tadına bakmadan dönülmez.

MANGOSTAN  Mangosteen 
Meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostanın dışında sert ve bordo renkli bir kabuk var. İç kısmında ise sarımsak dişlerini andıran beyaz ve yumuşak bir kısım var. Güney Asya ülkelerinde, özellikle Endonezya mutfağında sıkça kullanılan bu meyve antioksidan özelliğe sahip. Uzak Doğu seyahati planlıyorsanız dönüş yolculuğunda sevdiklerinize hediye olarak getirebilirsiniz, uzun yolculuklara dayanıyor. İnternette de mangostan satışı var.

BOYNUZLU KAVUN  African cucumber, kiwano
Kiwano ya da ülkemizdeki adı ile Boznuzlu Koyun, güney ve orta Afrika’da doğal olarak yetişiyor. Dışı dikenli olan meyvenin iç kısmı ise salatalık türünde. Antioksidan özelliğe sahip bu meyve E ve C vitaminleri yönünden de zengin. Günümüzde Manisa ve Alanya’da yetiştirilen meyve “Alanya kavunu” adı ile de pazarlanıyor.

EJDERHA  Pitaya, Dragon Fruit
Şekli ile en dikkat çeken tropik meyvelerden olan Pitaya, İngilizcesi Dragon Fruit yani Türkçe karşılığı ile Ejderha Meyvesi‘nin ana vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika. Günümüzde Asya’da da oldukça fazla üretilip tüketiliyor. Pitaya tam bir C vitamini kaynağı. Lif ve mineral yönünden ise oldukça zengin. Şekli her ne kadar fantastik olsa da Pitaya’nın tadı çok soft. Kaktüs gillerden. Pitaya’nın meyve suyu da yapılıp satılıyor, tadı mükemmel. Ülkemizde yeni yeni üretime başlanan Pitaya’nın internet satış var.

ROSE APPLE    Mum Elması
Görünüm olarak dolmalık bibere benzeyen bu meyvenin adı Rose Apple. Tadı elma ve armut karışımı olan bu meyveyi Tayland, Singapur, Endonezya, Vietnam gibi şehirlerde bolca bulabilirsiniz. Özellikle soğuk tüketildiğinde tadı oldukça ferahlatıcı.

RAMBUTAN
Görünümü çok değişik olan bu meyvenin adı “rambutan“. İsmi Malay kökenli “saçlı” anlamına gelen “rambut” kelimesinden geliyor. Özellikle Endonezya, Malezya bölgesinde yetişken rambutanın dışı dikenli gibi gözükse de kabuğu oldukça yumuşak. İç kısmında ise beyaz, sulu bir meyve var İçerisinde sert çekirdek bulunan meyve C vitamini ve demir deposu. Görünümü farklı olsa da rambutanın tadı oldukça güzel.

JAK  Jack Fruit 
Jack Fruit ya da Türkçesi ile Jak Meyvesi, güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişiyor. Görünüm olarak Durian’ı andırsa da farklı bir meyve. A, C vitamini, kalsiyum ve potasyum yönünden oldukça zengin olan Jak Meyvesi’nin dışı ser meyveleri yumuşaktır. Uzak Doğu sokaklarında görselde gözüktüğü gibi taneleri çıkartılıp poşetlenerek satılıyor.

ÇARKIFELEK Passion fruit
Dünyanın en ilginç meyvelerinden bir diğeri  Passion Fruit ya da ülkemizde satılan adı ile Çarkıfelek. C vitamini deposu olarak bilinen bu meyvenin ana vatanı Brezilya. Dış kabuğu sert iç kısmı ile biraz cıvık. Çekirdekleri olan iç kısmı daha çok mayhoş tadı var. Uzak Doğu ülkelerinde meyve suyu şeklinde de satılıyor. Çarkıfelek meyvesi ülkemizde, internet ve marketlerde tanesi olarak  satılıyor.

LİÇİ  LYCEE
Geçmişte Kral Meyvesi olarak bilinen ve Çin’de halktan zamanında vergi bile toplanan bu meyvenin adı “Liçi“. Kabuğu pembemsi ve sert olan bu meyve 3 - 4 cm uzunluğunda. İçinde saydam ve yenen kısmı olan bu meyve üzümü andırır. Ülkemizde günümüzde Mersin ve çevresinde yetiştirilmeye başlanmış.

YILDIZ MEYVESİ Star Fruit

İngilizce adı ile Star Fruit, Türkçesi ile Yıldız Meyvesi, Filipiler, Endonezya, Malezya gibi Güney Doğu Asya ülkelerinde oldukça popüler. Enlemesine kesilince yıldız şekli çıkan bu meyve hem çıtır ve tatlı hem de C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengin.

PAMELO
Çin greyfurtu olarak bilinen Pamelo, kalın kabuklu, ekşi bir meyve. Hem içi hem de görünümü olarak greyfurtun büyük babası olarak bilinen Pamelo antioksidan ve C vitamini deposu. Ağırlığı 2 kilograma kadar çıkabilen bu meyve tam bir yaşlanma karşıtı.

LONGAN
Görünüm ve tat olarak Liçi’ye benzeyen Longan, Liçi’ye göre biraz daha lezzetli ama daha az sulu bir meyve. Endonezya ve Güney Doğu Asya’da yaygın olan bu meyvenin sert kabuğunu soyduğumuzda üzümü andıran, beyaz renkli yenen kısmı ortaya çıkıyor.
İçinde sert çekirdek bu meyve sindirim sistemine oldukça faydalı. Asya çorbalarında, tatlılarında ve soslarında oldukça fazla kullanılıyor.

PAPAYA
Ana vatanı Güney Meksika ve Orta Amerika olan Papaya‘nın tadı bal kabağına benziyor. Demir, potasyum, A, B1, B2 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin olan Papayanın tadı biraz şekersiz. Kavunu andıran bu meyveyi diet listelerinde sık sık görebilirsiniz.

SALAK MEYVESİ Snake Fruit
Dış kabuğu yılan derisini andıran bu meyvenin adı Salak. İçerisinde 3 parçalı yenen kısmı var. Güney Amerika’da yetişen bu meyvenin tadı tatlı, biraz asidik. Günümüzde Bali, Malezya gibi ülkelerde de görebilirsiniz.

GUAVA
Ana vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan Guava‘nın dış kabuğu sert. Türüne göre acı, yumuşak ve tatlı olan Guava, tat olarak elma ile armudu andırıyor.

SAPODİLLA
Güney Meksika, Amerika ve Karayipler’in yanı sıra Asya ülkelerinde de yetiştirilen bu sarımsı meyve tatlı ve malt aromalı.

LANGSAT
Güneydoğu Asya’da yetişen Langsat, sulu ve tatlı bir meyve. Kabuğu soyulduğunda beyaz meyvesi ortaya çıkar.

MANGO
Hindistan, Pakistan ve Filipinlerin milli meyvesi olan mango, A, B, C vitaminleri yönünden oldukça zengin. Tadı şeftali kıvamında olan çekirdeksiz Mango, ülkemizde de Antalya, Alanya ve Mersin’de yetiştiriliyor. Kokusu nefis olan mangonun tadı da oldukça güzel. Tayland’da “sticky rice & mango” adında pilavla mango oldukça popülerdir.

FEİJOA

Türkçe’ye Kaymak Ağacı olarak çevrilen feijoa fruit, özellikle Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Arjantin gibi ülkelerde popüler. Ceviz büyüklüğünde ve yeşil renkli meyvenin kabuk dahil tümü yenebiliyor. Guatr hastalığına iyi geldiği bilinen meyvenin tadı muz, limon tarzında. Reçeli de yapılan meyveyi Brezilya’nın sokak arası restoranlarında bolca rastlayabilirsiniz.

ANANAS
Ananasın ana yurdu her ne kadar Güney Amerika olsa da uzun zamandır ülkemizde de neredeyse her büyük markette bulmak mümkün. C vitamini yönünden oldukça zengin olan ananas güzel kokulu ve lezzetli bir meyve.

KAMKAT Kumquat
Turunçgillerden olan Kamkat aslında minik portakalı andırıyor. Kokusu bergamutu, biçimi limonu, tadı ise portakalı andırır. Kamkat minik bir meyve, kabuğu soyulmadan tüm olarak yenir. Antalya gibi sıcak bölgelerde yetiştirilen meyveyi saksıda bile yetiştirebilirsiniz.

SACHA INCHY
Dağ fıstığı olarak bilenen Sanca Inchy, Güney Amerika’da yetiştiriliyor. Bir çeşit badem olan Sanca Inchy, omega 3 ve E vitamini yönünden oldukça zengin.

WOOD APPLE
Tahta görünümlü olan bu ilginç meyvenin adı Wood Apple. Dışı Hindistan cevizi kadar sert olan olan bu meyve kanı temizler, sindirimi kolaylaştırır. Tadı tatlı ve mayhoş olan wood apple özellikle Bagladeş, Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka gibi ülkelerde yaygın.

CUSTARD APPLE
Şeker elması olan çevrilen custard apple, yuvarlak, yeşilimsi değişik bir meyve. Kokulu olan meyvenin içi ise kremamsı.

HİNDİSTAN CEVİZİ
Tropikal meyve denince herhalde çoğu kişinin aklına Hindistan Cevizi gelir. Protein, potasyum, sodyum, magnezyum ve kükürt yönünden oldukça zengin olan Hindistan Cevizi’nin dış kabuğu oldukça sert, iç kısmı ise beyaz, biraz yağlıdır. Hindistan Cevizi’nin yeşil meyvesi açıldığında ortaya görseldeki hali çıkar. Hindistan cevizinin yenen beyaz kısmına ulaşmak için sert kabuğunun kırılması gerekiyor.

DURİAN
Meyvelerin kralı olarak bilinen Durian, cennet cehennem meyvesi olarak da biliniyor. Kokusu cehennemi tadı ise cenneti simgelediğine inanılıyor. Dışı dikenli içi ise yumuşak kısımdan oluşuyor. Güneydoğu Asya ülkelerinde özellikle Malezya, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerde oldukça popüler. Kabuğu ile birlikte 2 - 3 kiloluk ağırlıklara ulaşabilen meyvenin görünümü Singapur‘daki Opera Binası‘nın tasarımına da ilham kaynağı olmuş. B, C, E vitaminleri ve demir yönünden oldukça zengin olan meyve Uzak Doğu sokaklarında soyulmuş ve ufak parçalar halinde de satılıyor. Açık havada Durian’ın kokusu belli olmasa da kapalı alanlara girildiğinde keskin ve kötü kokusu kendini hemen belli ediyor.

BEBEK MUZ
Dünyanın en ilginç meyveleri galerimizin son sırasında bebek muz var. Bebek muzların normal muzdan farklı yok aslında. Bebek muzlar genellikle 8 cm’den kısa, ufak ve tatlı oluyor. Bunun haricinde Asya ülkelerinde bulabileceğiniz yeşil muzlar ise daha çok olgunlaşmamış, kızartılıp tüketilen muz çeşitlerinden.



TANRI
 Tanrılara adak veriyorlar sabah akşam . Yapraklardan yada pirinçlerden tabak yapıp içine yemek çiçek vb. şeyler koyup tanrıya hediyeler veriyorlar küçük heykeller önünde,arabada,evde yani her yerde bunları göreceksiniz.
Soldaki resimde motorlara yakıt bu şekilde satılıyor. Sağdaki resimde ise ölüleri yakmak için odunlar satılıyor.

TARİHİ

Bali adasında ilk yerleşim M.Ö 2000 yıllarında Taiwan’dan göç etmiş Avustralyalılar tarafından olmuştur. Kültürel ve dilsel olarak Bali halkı Malezya, Filipinler ve Okyanusya ile ilişkilidir. Antik Bali zamanında 9 hindu mezhebinin varlığı söz konusudur. Bunlar Pasupata, Siwa Shindanta, Sora, Bhaiwara, Ganapatya, Bodha, Resi ve Brahma’dır. Her bir mezhebin saygı değer insanı görünümlü Tanrı başları mevcuttur. Bali’li halk M.S 1 yy’da Hintliler, Çinliler ve hindu kültüründen fazlasıyla ve çok güçlü şekilde etkilenmiştir. Bali Dwipa yani Bali adasının ismi çeşitli yazıtlardan keşfedilmiştir. Bali, Sanur bölgesinin güneyinde Kral Sri Kesari Warmadewa tarafından M.S 914’de yazılan kitabesinde “Walidwipa”yı zikretmiştir. Hindu Majapahit İmparatorluğu M.S 1343 yılında Java’da Bali’li kolonisini kurmuştur. İmparatorluğun çöküş dönemine girmesiyle 15. yy’da entellektüeller, artistler, rahipler, müzisyenler topluca Java’dan Bali’ye göç etmişlerdir. Adanın en yüksek dağı 3.142 mt yüksekliği ile aktif Agung dağıdır. En uzun nehri ise 75 km uzunluğuyla Ayung nehridir.
BALİ'Lİ İNSANLAR ve BALİ'DE HAYAT ÜZERİNE
Endonezya'nın %80'i Müslüman, geride kalan %20 Hristiyan, Hindu vs olmasına rağmen Bali Adası'nın %99'u Hindu. Endonezya Hükümeti Jakarta'da, Bali ise Jakarta'daki merkezi yönetime bağlı 35 vilayetten biri. Bali'de Hinduizm'e bağlı olarak kast sistemi var. Ailenin hangi kasta ait olduğunu erkek birey belirliyor. Eğer kadın yüksek kasttan biri ile evlenirse erkeğin sınıfına dahil olarak sınıf atlıyor, tam tersi olursa sınıf düşüyor, hatta çocuğu olursa o da düşük sınıftan oluyor. Erkek evlense de ailesi ile yaşamaya devam ediyor, evin büyüklerine bakmak ile o yükümlü oluyor ve vefat ettiklerinde krematoryumda yakmak erkek çocuğun sorumluluğu oluyor.
Krematoryumda yakılmak maliyetli bir iş. Adanın bazı bölümlerinde görülen mezarlıkla, yakılmaya gücü yetmeyenlere ait. Belli zaman dilimlerinde devletin düzenlediği toplu yakım törenlerinde yakılana kadar cenazeler gömülüyor. * Bali'de hayatı düzenleyici sosyal topluluklar bulunuyor, bu toplulukların adı Banjar. Banjar'larda her ırktan, kasttan ve inanıştan insan bulunabiliyor. Banjar içinde yer alan aileler birbirlerine yardım etmekle yükümlülüler ve birbirilerine karşı sorumlular. Düğünlerde, cenazelerde herşey el birliği ile düzenleniyor. Devletin uzanamadığı yerlere destek Banjar'lar vasıtası ile ulaşmış oluyor.

Bali halkının %99'u Hindu olduğu için reenkarnasyona inanılıyor. Yalnız reenkarnasyon aile içinde dönüyor, yani öldükten sonra başka bir ailede dünyaya gelme şansı bulunmuyor. Bu nedenle herkes aile içerisinde küçüklere dahi, o küçükler yeniden dünyaya gelmiş ataları olabileceği için, son derece saygılı davranıyor. Ölen kişi gerçekten çok kötü bir hayat yaşamış ise hayvan olarak dünyaya gelebiliyor, ancak iyi bir hayvan olarak hayat sürerse tekrar insana dönme şansı olabiliyor. İnanışa göre gerçekten iyi bir insan olana kadar herkes reenkarnasyon olmak zorunda, yalnızca iyi insanlar reenkarne olmadan Tanrı'nın yanında kalabiliyor. Bu inanış insanları reenkarnasyon süreçlerini bir an önce tamamlayabilmek için bu dünyada da iyi insan olmaya zorluyor.
14 günde 22 hindistan suyunu huplettim :)
Bali'de birçok yerdeki gibi görücü usulü evlilik var. Aile içi evlilik söz konusu olduğunda ise kuzenler birbiri ile evlenebiliyor. Soyun kandan değil karmadan geçtiğine inandıkları için eğer çocukları hastalıklı ya da sakat doğarsa bunun karmadan kaynaklandığına inanıyorlar. Örnek olarak geçmişte atalarından kötülük ya da yanlış yapan birilerinin o hayatta sakat/hastalıklı olarak dünyaya gelmiş olduğuna inanıyorlar.
Bali halkı arasında genel olarak anlayış ve saygı/sevgi çerçevesinde davranışları şekilleniyor. Dinler arası geçiş ya da evlilik hoş karşılanıyor. Ancak evlilik dışı ilişki ve çocuk konusunun hoş karşılanmıyor. Evlilik dışı ilişki yaşayan her iki taraf da yüksek bir kast sınıfına dahil olsa dahi doğan çocuk düşük sınıfa ait oluyor ve bu durum çocuk için hayatı boyunca taşıdığı bir damga haline geliyor. 
Hindular Bali'ye gelmeden önce adada ikamet eden Aborijin Halkı Hindu işgali ile geri çekilerek adanın kuzeyinde yer alan Batur Gölü'nün kuzey yakasına yerleşiyor. Günümüzde halen 300 Aborijin'in yaşadığı söyleniyor. Ancak aborijinler Endonezya Halkının aldığı 9 yıllık eğitim gibi birçok hakkı reddediyor, daha çok ilkel bir hayat sürüyor. Geçim kaynakları balıkçılık. Ölülerini, eğer yaşlanarak doğal nedenlerle öldülerse gömmeyip bambu ağaçlarının dibine toprağın üzerine bırakıyorlar. Yalnızca genç yaşta doğal olmayan nedenlerle ölenler gömülüyor.
Endonezya sahip olduğu iklim sayesinde Dünya'nın en büyük pirinç üreticilerinden biri. Buna rağmen nüfus yoğunluğu ve pirinç tüketiminin çokluğu nedeni ile ülkeye üretilen pirinç yetmiyor ve pirinç ithal ediliyor. Ülkede 2 çeşit pirinç üretiliyor. Biri uluslararası bilinen beyaz pirinç, senede 4 kere ekilip ürün alınabiliyor. Diğeri ise Endonezya pirinci, yetiştiği ağacın boyu daha yüksek, taneleri daha iri ve siyah. Beyaz pirinç yemeklerde siyah pirinç ise tatlılarda kullanılıyor. Siyah pirinç ve hindistan cevizi sütü ile yapılan bir tatlı var ki dillere destan. Gidenlere kesinlikle yemelerini tavsiye ederim. Ülkede çok yoğun pirinç ve noodle tüketimine rağmen kilolu insan yok denecek kadar az.
Gezerken her evin, işyerinin hatta her arabanın önünde adaklar gözümüze çarpıyor. Küçük bambu yapraklarından yapılmış kapların içinde arabaların önüne kazalardan korunmak için, evlerin ve işyerlerinin önüne ise kötü ruhun girmesini engellemek için adaklar koyuyorlar. Bu adakların içinde genelde günlük tüketilen ucuz birkaç şey (1 dal sigara, çiklet, kraker, çiçek vs) bulunuyor. Bu adaklar her gün yenileri ile değiştirilerek tazeleniyor. Tapınaklara giderken ise daha farklı adaklar götürülüyor. Herkes evindeki en güzel yiyecekleri ve çiçekleri tapınaklara taşıyor. Bu yiyecekler tapınakta dua edilip kutsandıktan sonra eve geri götürülerek tüketiliyor. Yalnızca evlerinin önüne bırakılanlar gibi ufak tefek şeyler tapınakta geride bırakılıyor.
Bali'de en büyük erkek evlat evlendikten sonra ailesinin yanında yaşamaya devam ediyor ve evin ekonomik anlamda sorumluluğunu üstüne alıyor. Bunun bir nedeni yaşlılara gösterilen hürmet diğer bir nedeni ile Endonezya'da sosyal güvenlik sisteminin gelişmemiş olması. Yaşlıların bakımlarının üstlenildiği bir sağlık/sosyal hizmet sistemi olmadığı için aileler yaşlıların bakımını kendi içlerinde bu şekilde çözüyorlar.
ENDONEZYA’DA GENEL OLARAK YAPILACAK VE YAPILMAYACAKLAR
  • İnsanların evlerine girerken ayakkabılarınızı çıkarın.
  • Kimsenin kafasına dokunmayın özellikle sizden yaşça büyük olanlara.
  • Eğer birine fazla saygı duyduysanız ve bunu göstermek istiyorsanız elini sıkarken diğer elinizle de tutun. Dostane bir selamlaşmada ise bir elinizle tutuşurken diğerini göğsünüze götürebilirsiniz. Sakın el sıkışırken sol elinizi kullanmayın. Sol elin temiz olduğuna inanmadıkları için bu onları incitir.
  • Bir yeri, noktayı gösterirken işaret parmağınızla göstermeyin. Onlara göre nezaket dışı bir davranış.
  • Canang Saris’lere basmamaya özen gösterin.
  • Tapınaklara girerken örtünün. Etek gibi giyilen kıyafete sarong denilir lokal dilde ise kamen’dir.
  • Açık yaranız mevcutsa ve kadınlar adet dönemindeyse tapınaklara girmemeli.
  • Tapınaklara girmeden önce mutlaka ayakkabılarınızı çıkarın.
  • Tapınak ziyaretlerinizde sakın ola ayaklarınız sizi nereye götürüyorsa gitmeyin. Bazı bölümler kutsal olduğundan ziyarete izin verilmiyor.
  • Ziyaret edeceğiniz tapınak içinde eğer maymunlar varsa sallanan küpe ve gözlük takmayın. Sırt çantanız dışında ise elinizde bir şey bulundurmayın.
M.S. (PRENSES)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder