15 Ocak 2020 Çarşamba

PEKİN

Dünyanın diğer yarısında güneş ışığını gördükten sonra ben eski ben değilim artık. Yaşa, seyahat et, maceraya atıl, ve asla pişman olma...

Asya kültürü bugüne kadar gördüğüm en değişik kültürdü ve paha biçilemez güzelliklerdi.
Ama Çin benim için duygusal olarak çok ayrı bir yere sahipti. Çin Seddi’nin resmini görmüştüm. Bir çoğuna göre sadece “taş yapı” olan bu devasa şeye ilk görüşte aşık oldum. Hep Çin Seddi’ne gitme hayalimi gerçekleştirmek istedim. Sonunda gerçek oldu. Dilinden, kıyafetine, meyvesine, binasına kadar keşfedilecek bambaşka bir kültürün içinde bulacaksınız kendinizi. Avrupa bir iki ülkeden sonra birbirine çok benzemeye başlıyor. Burada öyle değil her an her şey çok farklı ve farklılıklar silsilesi. Ve yemekler, burada bir yemek şölenine katılacaksınız.
Çin’in 3000 yıllık tarihe sahip başkenti Pekin gezilecek yerler bakımından tatilcilere oldukça fazla seçenek sunuyor. Uzak Doğu'nun felsefeye dayalı kültürünü tanıyabileceğiniz tapınaklar; savaşlarla dolu, ihtişamlı tarihine ışık tutan saraylar ve müzeler; mistik havasıyla sizleri büyüleyecek doğal alanlar bu seçeneklerden bazıları.
Kuzey başkenti anlamına gelen Bejing (Pekin), aynı zamanda Çin'in en büyük ikinci şehri olma özelliğine sahiptir. 1472'den beri başkent olan Pekin; Yasak Şehir, Cennet Tapınağı, Tiantan ve Konfüçyüs Tapınağı gibi pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırarak turistlerin ilgi odağı haline gelmektedir. Çin Seddi'nin en güzel kısmı da burada yer almaktadır. 
Çin’in 850 yıllık başkenti Pekin aynı zamanda politik, ekonomik ve kültürel anlamda da bir merkez. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan ve 3000 yıla uzanan tarihiyle hem en çok turist çeken hem de en kendine özgü metropollerden. Kent turizm dışında ticari anlamda da bir merkez olduğu için her yıl milyonlarca insan iş ve alış veriş amacıyla da Pekin’i ziyaret ediyor. Ve buradaki ekonomi Türkiye genelinin 50 katı diyebiliriz.
Pekin zor bir şehir, gelen için, kalan için, yaşayan için, bir Çinli için, insan için, zor bir şehir. Sanki mutsuzlar. Sanki çok çalışıyorlar, az kazanıyorlar, mutsuzlar, kalabalıklar, sakin bir yer yok, tempo yüksek. Ve herkesle resim çekilmeye hazırlıklı olun. Çinliler turistlerle resim çekilmeye bayılıyorlar. Kendinizi bir an ünlü gibi hissedebilirsiniz fakat bu zaman geçtikçe ve tatiliniz boyunca her gün tekrarlanınca sıkıcı bir hal olabiliyor. Sanırım ben günde 500 600 kişiyle çekildiğimi hatırlıyorum. Özellikle sarışınsanız bu rakam 1000'leri geçecektir. Benden söylemesi hazırlıklı olun. Birde herkes çok fazla tükürüyor. Hatta bu pekin olimpiyatları boyunca halka tükürme yasağı gelmiş.

GENEL BİLGİLER
  • Ülke: Çin Halk Cumhuriyeti
  • Bilinen İsimleri: Pekin
  • Dil: Çince
  • Nüfus: 22.000.000
  • Din: Budizm
  • Tel Kodu: +86 10
  • Para Birimi: CNY
  • Zaman Dilimi: UTC/GMT +8 saat
  • Vize: Çin Konsolosluğundan alınmaktadır.
  • Konsolosluk: San Li Tun Dong 5 Jie No: 9 100600 Beijing / PRC
  • Konsolosluk: +86 10 6532 5480

BU TUR İÇİN CEBİNİZDEN NE ÇIKACAK

TURLA
PEKİN TURLARI GENELDE  Shangai - Hangzhou - Xian - Pekin  DÜZENLENİYOR. TUR FİYATI 11.400 TL. EKSTRALAR DA 3.500 TL. TOPLAM 14.850 SADECE TUR VE ESTRALAR PASAPORT VİZE HARİÇ. KISACA YEME İÇME HEDİYE VB. 20.000 TL KİŞİ BAŞI GÖZDEN ÇIKARIN. ÇOCUK 2 YASINA KADAR 7500 EKLEYİN 2 YAŞINDAN SONRA İSE 11.000 EKLEYİN ... TURU İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

KENDİNİZ
KENDİNİZ GİDECEKSENİZ EĞER KİŞİ  BAŞI GİDİŞ DÖNÜŞ UÇAK BİLETİ  3.100 TL
7 GECE KONAKLAMA  1.100 TL YEME İÇME, HEDİYE VB. TOPLAM CEBİNİZDEN ÇIKACAK PARA 6.000 BİLEMEDİNİZ  7.000 OLACAKTIR. PASAPORT VİZE HARİÇ. FİYATLARIN YÜKSEK OLMASI KUR FARKINDAN...


DİL BİLMESENİZDE SIKI BİR ÇALIŞMA VE HAZIRLANMA İLE KENDİ BAŞINIZA YAPABİLİRSİNİZ. BİRAZ CESARET...

VİZE

  • Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının, Çine gelmeden önce ilgili Çin temsilciliğinden vize almaları gerekmektedir. Hong Kong ve Makau’ya seyahat eden vatandaşlarımız ise vizeden muaftır. Hong Kong ve Makau’dan Çin ana karası için vize almak mümkün değildir.
  • Çin vize rejimine göre, hamili oldukları vize kategorisini (X,Z,F,L,) değiştirmek isteyen yabancıların, Çin’den çıkış yaparak istedikleri türde vize için tekrar başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
  • Vatandaşlarımızın, vizelerinin tek girişli mi çok girişli mi olduğunu Çin’e gelmeden önce kontrol etmeleri, Çin’e giriş yaptıktan sonra vize sürelerini geçirmemeye dikkat etmeleri önemle tavsiye olunur. Vize ihlalinde bulunan yabancılar para ve hapis cezasına çarptırılabilmekte ve haklarında Çin’e giriş yasağı konulabilmektedir.
  • Çin’e giriş vizesi ile ilgili ayrıntılı bilgi için, Çin’nin Ankara Büyükelçiliği’ne ya da İstanbul Başkonsolosluğu’na başvurulması gerekmektedir.

İKLİM HAVA DURUMU NE ZAMAN GİDİLİR

Muson ikliminin hakim olduğu şehir, en fazla yağışı Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde alır. Kışları ise Sibirya'dan gelen hava kütlelerinin etkisi ile soğuk ve kuru geçer. Ortalama sıcaklık gündüz 2 derece civarında gözlemlenirken, gece - 5 derece civarında görülür. Yaz mevsiminde sıcaklık gündüz 20-26 arasında, gece ise 14-22 dolaylarında seyreder. Bu nedenle ortalama bir iklim koşulu için yaz aylarından Eylül aylarına kadar geçen sürenin geziniz için daha uygun olacağını söyleyebiliriz. 
Çinde özellikle mayıs ve eylül arası hava çok sıcak ve nemli, bu mevsimler şartları biraz zorlayabilir. Sıcaklıktan daha önemli sorun ise hava kirliliği;Pekin'de hava öylesine kirli ki, bir gün boyunca bu şehirde nefes almakla günde 21 sigara içmek arasında pek de bir fark yoktur. Çoğu zaman şehir sis bulutunun altındayken, insanlar maskelerle dolaşmak durumunda kalır. Dünyanın en kirli havasına sahip 20 şehrin 16'sı Çin'de.

YASAKLAR
  • Blog spot yasak
  • Facebook yasak
  • Twitter yasak
  • YouTube yasak
  • Google yok
  • Basın özgürlüğünde de dünyada 175. Sırada.
ULAŞIM
Ülkenin en uygun fiyatlı ulaşımı olan metro ile her noktaya ulaşmanız mümkündür. Örneğin hava limanından şehir merkezine yalnızca 25 Yuan ödeyerek bu şekilde ulaşabilirsiniz, ancak oldukça kalabalık olduğunu göz önüne almanız gerekmektedir. Ben taksiyi kullandım hem çok ucuz hemde rahat.
Pekinde taksi ile gezebilirsiniz taksi ucuz pekinde yaklaşık 30 km'lik bir taksi seyahati için 120 yen ödersiniz. Pekin'de taksiciler ingilizce veya başka bir dilden haberdar olmadığı gibi Çince harici bir yazıda okuyamıyorlar. Bu sebeple gideceğiniz adresin ingilizce ve latin alfabesi ile yazılı değil, çince yazılı olması çok çok önemli bir husus. Çince yazılı olması o adresi bulacağınız anlamına da gelmesin bu arada :)
Pekin taksileri genel olarak uygun fiyatlıdır, ancak sizin turist olduğunuzu anladıklarında hemen yolu uzatarak sizi dolandırmaya kalkabilirler. Bu nedenle taksinin sizi dolaştırdığını fark ettiğinizde taksinin plakasını yazdığınızı gösteren bir harekette bulunun. Ceza oldukça yüksek olduğundan sizden alınması gereken esas ücret talep edilecek veya hiç ücret alınmayacaktır. Ayrıca taksiye binerken gideceğiniz yerin direkt adresini bir kağıda yazmanızı öneririz. Çünkü taksiciler Çincenin dışında farklı bir dil bilmemektedir.

PEKİN' DE SAAT KAÇ
Türkiye Çin saat farkı dikkat etmeniz gereken önemli bir konu. Pekin İstanbul saat farkı tam 5 saat. İstanbul’da saatler 15.00’i gösterirken Pekin’de saat 20.00 oluyor. Planlamanızı yaparken saatleri göz önünde bulundurmalı ve saat farkının yol açtığı jet lag sorununa karşı önlemlerinizi almalısınız.

FESTİVAL ve FUAR
  • Bahar Festivali (1 - 2 - 3 Ocak Ay Takvimine Göre)
  • Fener Festivali
  • Duanwu Bayramı ( 5 Mayıs Ay Takvimine Göre)
  • Lantern Festivali (Yuanxio Jile - 15 Ağustos)
  • Çingming Festivali (Qinming Festival - 4-6 Nisan)
  • Mid- Autumn Festival (Zhongqiu Jile)
  • Double Ninth Festival (Chongyang Jile)
Çin ay takvimi Tarihin en eski kronolojik kayıtlarını oluşturan ve Milattan Önce 2600 yılına kadar uzanan bu takvimin doğması, Çin İmpararoru Huang Ti dönemine rastlıyor. O zamanda başlayan burçlar kuşağı (zodyak) ayın hareketlerini esas alıyor. Kullandığımız miladi takvim gibi Çin ay takvimi de yıllık niteliğe sahip. Her ay, yeniayın çıkmasıyla başlıyor. Böylesi bir döngüden ötürü, Çin takvimine göre yeni yılın başlangıcı ocak ayının sonundan, şubat ayının ortasına kadar farklı bir tarihde olabiliyor. Tam bir serinin tamamlanması, 12’şer yıldan oluşan 5 döngünün bitmesiyle, yani 60 yılda sona eriyor.

TATİLLER BAYRAMLAR

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)
  • Gençlik Günü (4 Mayıs)
  • Çocuklar Günü (1 Haziran)
  • Çin Komunist Partisinin Kuruluşu (1 Temmuz)
  • Silahlı Kuvvetler Günü (1 Ağustos)
  • Ulusal Gün (1-2 Ekim)
GEZİLECEK YERLER
Geleneksel kültürün, modern unsurlarla sentezlendiği Pekin’de yabancı dil kullanımı çok fazla yaygın değil. Bu sorunu çözmek için yanınızda sözlük bulundurabilir veya listenize aldığınız yere kolayca ulaşmanızı sağlayacak mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Gezmek istediğiniz yerlere düzenlenen rehberli turlara katılmaksa bir diğer seçenek.

CENNET TAPINAĞI (Temple of Heaven)
Ming Hanedanı’na mensup İmparator Zhu Di’nin hüküm sürdüğü 15. yüzyılın ilk yarısında tamamlanan Cennet Tapınağı (Temple of Heaven), Pekin kent merkezinin güneydoğusunda yer alıyor. Ming ve Qing hanedanlarından tahta geçen yöneticilerin dini törenler için ziyaret ettiği tapınak, felsefi gerekliliklere göre inşa edilmiş 3 ana bina grubundan oluşuyor. İmparatorların hasadın bolluğu için dua ettikleri salonlar ve dünya ile cennet arasındaki bağlantıyı simgeleyen yuvarlak biçimli sunak binası 3 grup içerisindeki en ünlü binalar. Pekin’de gezilecek yerler listesi oluştururken seçenek bolluğu sebebiyle hiç zorlanmayacaksınız. 

ÇİN SEDDİ
Dünyanın en uzun savunma duvarı olan ve hakkında “uzaydan bile görünebilen tek yapı” tarzı şehir efsanelerinin türetildiği Çin Seddi’nin (Great Wall of China) günümüze oluşan bölümleri ağırlıklı olarak Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş. Çin seddi Yapımı, onarımı hanedandan hanedana ve onlarca yıl devam ediyor. Yaklaşık 1.000.000 kişi yapımı esnasında ölüyor ve altına gömülüyor. Çinliler şimdilerde kabul etmese de Türk ve Moğal istilalarına karşı yapıldığı aşikar. 8000 km ve dünyanın 7 harikasından biri. Kentin kuzeyinden geçen ve en güzel bölümü olarak değerlendirilen kısmını görmek için Pekin gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz yapı savunma özelliği dışında sınır kontrolü, sürgün, güç gösterisi gibi amaçlar için oluşturulmuş.
Dünyanın 7 Harikası’ndan birisi olan askeri yapıyı Pekin’den düzenlenen turlara katılarak ziyaret edebilirsiniz. Dünyanın en önemli yapılarından biri olan Çin Seddi’nin bir bölümü Pekin’in kuzeyinde yer alıyor. Bu görkemli yapıya Pekin merkezinden araçla yaklaşık 2 saatte ulaşmanız mümkün. İmparatorluğu saldırılardan korumak ve ülkeden kaçışları önlemek amacıyla yapıldığı düşünülen bu surlar binlerce savaşa sahne oldu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan binlerce kilometre uzunluğundaki bu yapıyı görmek, üzerinde yürümek sizin için unutulmaz bir deneyim olacak.
En büyük taş yapı, ilk görüşte Çin Seddi’ne aşık oldum.  Bir kere hem kale gibi yerden çok yüksekti, aşırı engebeli dağların arasında sanki uzaydan biri onu oraya inşa etmiş gibi duruyordu, çevresi çılgınca yeşildi, bazen sisli ve mistikti, resmen sonsuzluğa uzanıyordu (6000 km). Özetle benim için gerçek olamayacak kadar güzeldi ve Kuzey Çin’in vahşi doğasından ve Çin Seddi’nin devasalığından mıdır bilmiyorum kendimi küçük ama aynı anda çok güçlü hissetmiştim. Benim atalarım bu dağa bu yapıyı inşa edebildiyse varın gerisini siz düşünün.
Çin Seddi Tarihi
Aslında Çin İmparatorluğu’nun başkentini güneyden kuzeye Pekin’e çeken Ming’ler neden bu seddi yaptırmaya başladı. Sebebi gerçekten kuzey doğudan bastıran Orta Asya Türkleri miydi bilinmez.
Pekin’den duvarın Mutianyu bölümüne gidene kadar Çinli rehberimiz attığımız her adım için en azından bir kişinin hayatını kaybettiğini söylediğinde seddin önemi gözümde daha da arttı. MÖ 400’lerde yapımına başlanan ve son taşı 1300’lerde eklenen Çin Seddi tamamen %100 insan emeği yapımı. Yapımındaki tüm malzemeler duvara elle taşındı. Duvar çok yüksek olduğu için fil, deve gibi yük taşıyan hayvanlar bir noktaya kadar yardımcı olabilmiş. Ayrıca duvarın yapımında ölenlerin anında öldükleri yere gömülmesi kuralı varmış. 
Tahminlere göre 400.000 kişinin yapım sırasında ölüp buraya gömüldüğü hesaplanıyor! Aslında bu harika yapı bir yandan dünyanın en büyük mezarlıklarından biri. Çin kültürü hakkında rehberi dinleyerekten ve not alaraktan ilerledim. İki saat sonra gelmiştik en aşağıdaki kısmındaydık; duvar 600 metre kadar yukarıdaydı. Ama uzaydan görüldüğünü iddia ettikleri (ki bu maalesef gerçek değil) duvar aşağıdan bile görünmüyordu.

Çin Seddine Varış
 Ve gerçekten hayal ettiğimden de devasa, büyük, kıvrılarak sonsuzluğa giden büyüleyici bir şeydi. Ve doğa o kadar yeşildi, Güneş o kadar parlaktı ki anlatamam. Hemen inip duvarda 2 -3 km yürüdüm. O kadar çok resim çektim ki mutluluktan anlatılmaz.
Pratik Notlar
Bu arada bazı pratik bilgiler; mutlaka bol bol su alın, şapka alın, ve güneş kremi alın. Ayrıca çok ama çok rahat giyinin. Dilerseniz 10 km’ye kadar yürüme şansı var. Yürüme derken düz yolda ilerleme düşünmeyin bol basamaklı, inişli çıkışlı bir yürüme, doğası gereği. Ben duvarın üstünde yürüdüğüm süre nasıl geçti anlamadım.

YASAK ŞEHİR
1406-1420 yılları arasında inşa edilen Yasak Şehir (Forbidden City), Ming Hanedanlığı döneminden Qing Hanedanlığı’nın sonuna kadar imparatorluk sarayı olarak kullanılmış. Halkın girişine izin verilmediği için bu isimle anılan bina kompleksinin içerisinde 90 saray, bu saraylara bağlı avlular ve farklı amaçlar için kullanılmış 980 yapı bulunuyor. “Cennetin oğulları” olduklarına inanılan imparatorlar için Tanrı’nın yaşadığına inanılan Mor Saray’ın bir kopyası olarak tasarlanan yapıya Tiananmen Meydanı’ndaki, önünde 2 aslan heykelinin bulunduğu kapıdan giriş yapabilirsiniz. Yapı içerisinde günümüzde Saray Müzesi faaliyet gösteriyor.
Pekin’de gezilecek yerler listesi oluştururken seçenek bolluğu sebebiyle hiç zorlanmayacaksınız. Yasak Şehir de listenin en başında yer almaya değer bir ilk durak. Pekin’deki Yasak Şehir şehrin merkezinde konumlandırılmış. Ming Hanedanı tarafından yaptırılan sarayın inşası 1420 yılında tamamlanmış ve neredeyse 500 yıl boyunca imparatorlara ev sahipliği yapmış. Yasak Şehir adını, imparatorun izni olmadan içeri girmenin ve dışarı çıkmanın yasak olması sebebiyle almış.
Ayakta kalmayı başaran en eski ve en büyük ahşap yapılardan biri olan Yasak Şehir UNESCO Dünya Mirası Listesi kapsamında koruma altına alınmış. 1925 yılından bu yana sarayın bünyesinde yer alan müzeyi gezmeyi de mutlaka programınıza dahil edin, Çin tarihi hakkında bilgi alma fırsatını kaçırmayın. Pekin turu bu görkemli sarayla başladığında hiç şüphesiz heyecan verici ve renkli geçecek.
1400’lerin başında inşa edilen bu devasa imparator sarayı kompleksi tam tamına 720.000 metre kare alanda ve Pekin’in tam merkezinde yer alıyor. Pekin zaten halkalar şeklinde büyüyen bir şehir. En içerideki halka ve kapladığı semtlere halka 1 deniyor ve günümüzde çılgın nüfusu ile 7. halkaya gelmiş durumda. Yasak Şehir tüm bu halkaların tam da merkez noktası.1412’de Ming Hanedanlığı ile ilk defa Pekin kuzeyken başkent oluyor. Nedeni kuzeyden gelen istilacılarla savaşmak ve Pekin’in iyi bir feng şhui’ye sahip olması. Adamlar feng şhui’ye çok inanıyor, başkent değiştirecek kadar.
500 yıl boyunca imparatorlara saraylık yapan bu devasa kompleksi karış karış gezmek imkansız. Çünkü 980 yapı ve 8707 oda var. Sabah erken gitmenizi ve güneş iyice tepeye çıkmadan yarım günde gezmenizi tavsiye ederim. Ming Hanedanlığı ve Çin tarihi hakkında bir kaç şey öğrenmek için İngilizce audio guide kiralamanızı öneririm. Bir de ön kapı olan A kapısından girip dikdörtgen şeklindeki bu kompleksi gezdikten sonra arka kapı olan B’den çıkın ki yolun karşısındaki Jingshan Park’a ulaşmınız rahat olsun. Yasak Şehir’i gezerken çok fazla yerel Çin’li turist çektiğini ve çılgınca kalabalık olduğunu göreceksiniz. . Buraya yarım gün ayırmanızı ve yanınızda bol bol su götürmenizi tavsiye ederim. Bu kocaman ve çoğunlukla ahşap (tabii ki de Çin kırmızısı) kompleksten etkileneceksiniz.
YASAK KENT’TE TÜRK HAMAMI
Yahya Kemal, Türklüğün Balkan coğrafyasında bıraktığı izi tarif ederken şöyle diyor: “Türklük Avrupa’ya doğru cezr-ü meddi biten bir deniz gibi o dağlardan çekilmiş, lakin tuzunu bırakmış.” Orta Asya’dan Uzak Asya’ya o izleri takip etmek mümkün. Pekin’de imparatorluk sarayı Yasak Kent’in içinde bir Türk hamamı olduğunu çok az kişi biliyor. 14. yüzyılda Moğolların Yuan Hanedanı zamanında Türk ustalar tarafından inşa edilen bu hamam bugün halen korunmuş, ancak ziyarete kapalı. Restorasyon çalışmaları bittiğinde ziyarete açılacağı belirtiliyor. Türk ziyaretçiler, burayı görmek için saray idaresine resmi başvuru yapabilir.

TİANANMEN MEYDANI
Dünyanın en büyük 10 meydanından biri olarak kabul edilen Tiananmen Meydanı (Tiananmen Square), 1651 yılında inşa edilmiş. Adını dilimize “Göksel Barış Kapısı” olarak çevirebileceğim meydan, Yasak Şehir’e giriş yapılan en büyük kapının önünde yer alıyor. Daha çok 1989 yılında ordu güçlerinin demokrasi yanlısı hareketleri bastırmak için gerçekleştirdiği katliamla anılan alanda Halkın Kahramanları Anıtı, Çin Ulusal Müzesi bulunuyor. Meydanda dolaşırken ayrıca 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan eden Mao Zedong’un mezarını ziyaret edebilirsiniz. Güneşin altında sıfır ağaç olan kocaman bir saray, üzerinde Mao’nun 7 kat büyüklüğünde  suratı. Bu arada Mao’nun o resmi o kadar büyüktü ki bizim Cumhurbaşkanı’nın burayı görüp değişik fikirlere kapılmasından korkmadım değil. Her yer kamera ve aşırı gergin askerler, meydanda trafik akmıyor, renk yok, hayat yok, ölseniz bir damla su yok.

HUTONG BÖLGESİ
“Hutong” kelimesi Çince’de geleneksel tek katlı Çin evlerinin yan yana dizilimi ile oluşan dar sokaklar, mahalleler demek. Geleneksel Çin evi kavramını birazcık açacak olursam; 17 metre kare, tuvaleti olmayan sadece tek bir odadan oluşan ev demek. Pekin’deki Hutong bölgesinde, artık insanların yaşamadığı örnek evleri gezebilir ve bu evlerde yapılan yemek kurslarına katılıp hem Çin yemeği yapıp hem de yiyebilirsiniz. Ancak Kuzey Çin’deyiz hatırlatmam gerek. Akrep, çekirge ve tavuk ayağı en sık kullanılan yemek malzemelerinden. Dolayısıyla ben bu yemek kursu deneyimine katılıp bu bölgenin sokaklarını gezdim. Evlerin önünde dama oynayan atletli amcaları, soğuk oolong çayı içip dedikodu yapan Çin’li teyzeleri gözlemlemekle ayrı bir keyifdi.

YAZLIK SARAY
Ülkenin en büyük ve en iyi korunmuş imparatorluk bahçesi olduğu için Pekin gezilecek yerler listenize almanızı önerdiğim Yazlık Saray (Summer Palace), kent merkezinin kuzeybatısındaki Haidian Bölgesi’nde yer alıyor.Kraliyet mensuplarının dinlemesi ve eğlenmesi için göl kenarına 1750-1764 yılları arasında inşa edilen saray, özellikle doğa ile iç içe olmak, yerel mimari hakkında fikir sahibi olmak için ideal bir mekân.Saraya geldiğinizde Budist Tapınağı, Mermer Tekne ve Opera Salonu gibi ilgi çekici bölümleri ziyaret ettikten sonra botlara binip, geleneksel nehir kenarı dükkânlarından oluşan Suzhou Pazarı Sokağı’na gidebilirsiniz.

MİNG MEZARLIĞI
İlk mezarın inşa edildiği 1409’dan hanedanlığın sona erdiği 1644 yılana kadar 13 imparatorun gömüldüğü Ming Mezarlığı (Ming Cemetery), Pekin’in kuzeybatısında bulunuyor. “13 İmparator’un Mezarı” olarak da anılan kutsal alanda en dikkat çeken bölümü, imparatorların kudretini sergileyen Tanrı Yolu oluşturuyor. Günümüzde 13 mezardan sadece 3 tanesi halkın ziyaretine açık. Ziyaret edebileceğiniz mezarlar içerisinde en büyüğü Chang Ling. En görkemlisi ise büyük bir yer altı sarayına sahip Ding Ling.
LAMA TAPINAĞI ( YONGHE TEMPLE)
İçerisindeki Budizm’e göre yasak davranışlar olan aptallığı, aşkı, israfı, açgözlülüğü simgeleyen 4 ruh heykelinin insanlığı koruduğuna inanılan Lama Tapınağı (Temple of Lama, Yonghe Temple), Dongcheng Bölgesi’nde yer alıyor. İnşasına 1694 yılında başlanan dini yapı, ilk olarak hadım edilmiş kölelerin ikametgâhı olarak kullanılmış. 1722’de Tibet Budizm’ine mensup keşişlerin kullanımına açılan tapınak avlularla birbirine bağlanmış 5 salonunda birbirinden değerli sanat eserlerini barındırıyor. Burası Tibet toprakları dışında en güzel Tibet tarzı Budist tapınak örneklerinden. Pekin’deki diğer hiç bir tapınak burası kadar güzel gelmeyecek gözünüze. Bu arada Pekin’lilerin dinle uzaktan yakından alakası yok. “Toplasan 5%’imiz budist gerisi ateist. Zaten din nedir ki. Ne kadar gereksiz birşey, hayat yeterince zor” tadında cevaplar verdiler. Bu tapınağa girdiğinizde sütunlar, çatılar, işlemeler ve renklerden gözlerinizi alamayacaksınız. O kadar güzel ahşap işçilikleri ve canlı renkler var ki. Tapınak çevresindeki hediyelik eşyacılardan budist tesbihler, buda heykelcikleri, dua kitapları ve en güzeli tapınakta yakılan tütsülerden alabilirsiniz.

WANGFUJİNG CADDESİ
Aralarında Shengxifu (şapka), Tongshenghe (ayakkabı) ve Wuyutai’nin (çay evi) bulunduğu, birbirinden ünlü 280 yerel markanın faaliyet gösterdiği Wangfujing Caddesi‘nin (Alışveriş Caddesi) geçmişi Ming Hanedanlığı’nın ortalarına kadar uzanıyor. Kente gelen alışveriş tutkunu gezginlerin mutlaka uğradığı cadde Changan Bulvarı’ndan, Ulusal Sanat Müzesi’ne kadar 1,6 kilometrelik bir alanı kaplıyor. Uzak Doğu’ya özgü atıştırmalıkların satıldığı yaya yolu, fotoğraf çekmek veya yerel kültürü öğrenmek için de ideal bir yer.Çin’in başkenti Pekin alışveriş konusunda memnun edici adresler barındırıyor. Dongcheng semtinde yer alan Wangfujing Caddesi şehrin en ünlü alışveriş noktası. Trafiğe kapalı olan bu caddede keyifli bir yürüyüşe çıkabilir ve doyasıya alışveriş yapabilirsiniz. Sevdiklerinize Çin’den hediyelik eşya arıyorsanız, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bu cadde en doğru adres. Wangfujing’de gezerken karşınıza çıkan sokak lezzetlerini denemeden önce çöp şişlere dizilmiş yiyeceklerin ne olduklarını öğrenmeniz gerekebilir ya da sorgulamadan sadece lezzete odaklanabilirsiniz.

ULUSAL STADYUM ve SU KÜPÜ
Sıra dışı mimari özellikleriyle kısa sürede kentin simge yapıları arasına giren Ulusal Stadyum (Kuş Yuvası) ve Pekin Ulusal Su Sporları Merkezi (Su Küpü) (National Stadium And Water Cube) 2008 Yaz Olimpiyatları için inşa edilmiş. Tasarımları uluslar arası yarışmalar sonucunda belirlenen spor komplekslerinde modern teknolojiyle Çin’in geleneksel değerleri birleştirilmeye çalışılmış.
Günümüzde Kuş Yuvası eğlence ve alışveriş etkinliklerine ev sahipliği yaparken; Su Küpü halkın kullanımına açılarak yüzme ve sağlıklı yaşam merkezine dönüştürülmüş. İç içe geçmiş çeliklerin bir ağacın dalındaki kuş yuvasına benzemesi nedeniyle Kuş Yuvası adıyla da anılan stadyum, Pekin’de gerçekleştirilen 2008 Yaz Olimpiyatları için inşa edildi. Pekin Olimpiyatları denildiğinde akla gelen ilk şey olan bu devasa yapının inşasında yaklaşık 110 bin ton çelik kullanıldı. Dünyanın en büyük çelik yapısı olan stadyum 90 binin üzerinde seyirciyi ağırlayabiliyor. Sporla aranız iyiyse Pekin gezisi sırasında Pekin Ulusal Stadyumu’na zaman ayırmalısınız. 2008 yılındaki Yaz Olimpiyatları’nın ve Paralimpik Oyunları’nın düzenlendiği Pekin Olimpiyat Parkı (Beijing Olympic Park), günümüzde halka açık çeşitli etkinlikler için kullanılmaya devam ediyor. Bu tesislerin dışında 6 farklı spor amaçlı yapının bulunduğu parkın en ilgi çekici yerini 2014 yılında inşa edilen ve 5 olimpiyat halkasını simgeleyen gözlem kuleleri oluşturuyor. Tesiste oyunlar düzenlenirken bilgi merkezi olarak kullanılan bina ise müze ve teknoloji şirketleri için etkinlik alanı olarak kullanılıyor.

TERRACOTTA MÜZESİ
Barındırdığı eşsiz koleksiyon nedeniyle Pekin gezilecek yerler listesine mutlaka eklemeniz gereken Terracotta Müzesi (Terracotta Museum), hızlı trenle 6 saatte ulaşabileceğiniz Xi’an kentinde bulunuyor. 1974 yılında yerel bir çiftçinin kazara keşfettiği mezar alanında bulunan ve tamamı topraktan oluşan ordu, ilk Çin İmparatoru Qin Shi Huang’ı ölümden sonra korumak için yaratılmış. Fiziksel özelliklerinin dışında rütbe ve meslek açısından da farklı gruplara ayrılmış olan insan figürlerinin yanı sıra mezar alanını oluşturan dört galeride aslına uygun şekillendirilmiş zırhları, silahları ve hayvanları görebilirsiniz. Burayı ayrı bir sayfada yazmakta fayda görüyorum. Yazımı okumak için TIKLAYIN

PEKİN HAYVANAT BAHÇESİ
Xizhimenwai Caddesi üzerindeki Pekin Hayvanat Bahçesi (Beijing Zoo), geçmişte bir kraliyet malikânesinin bulunduğu alana 1906 yılında kurulmuş. Parkın sahip olduğu 16 sergi alanının çevresi küçük akarsular, korular, nilüfer havuzları ve çiçek bahçeleri gibi Çin parklarının klasik dekorasyon ögeleriyle süslenmiş. İçerisinde 450 farklı türden 5 binin üzerinde hayvanın yaşadığı doğal yaşama alanında dev panda, altın maymun gibi yerel türlerin yanı sıra kutup ayısı, fil, leopar gibi farklı iklimlerde yaşayan canlıları da görebilirsiniz.

DONGHUAMEN GECE PAZARI
Farklı kültürlere ait sıra dışı lezzetleri tatmaktan hoşlanan gezginlerin yoğun ilgi gösterdikleri Donghuamen Gece Marketi (Donghuamen Night Market), Wangfujing Caddesi’nin kuzey girişinde kuruluyor. Turistler kadar yerel halkın da uğrak noktası olan gece pazarındaki stantlarda şişte kızartılmış cırcır böceği, akrep, ipek böceği, kertenkele veya sakatat çorbası gibi tatmak için bile birçoklarına göre fazlasıyla cesur olmayı gerektirecek yemekler satılıyor.





GELMİŞKEN AKREP YİYELİM
DRUM TOWER
1420 yılında inşa edilen Davul Kulesi (Drum Tower), 1924’teki darbeye kadar zamanı duyurmak için kullanılmış. İki katlı, ahşap yapı darbenin ardındansa kapatılmış ve darbeciler tarafından utanç göstergesi olarak anılmış. Ziyaretçilerine Pekin’in merkezinin panoramic manzarasını sunan kule, 1980’li yıllardaki kapsamlı tamiratın ardından müzeye dönüştürülmüş. Zamanı duyuran 24 davulundan günümüze sadece 1 tanesi ulaşabilen kulenin müze bölümünde Pekin İstilası’na ve 1925 katliamına ışık tutan eşyalar sergileniyor.

ULUSAL MÜZE
Pekin Ulusal Müze (Beijing National Museum), Tiananmen Meydanı’nın doğu tarafında yer alıyor. 1959’dan beri aynı binayı kullanan Çin Devrim Müzesi’nin, Çin Ulusal Tarih Müzesi ile 2003’te birleştirilmesiyle kurulan kültürel tesiste 1.7 milyon yaşındaki Yuanmou Adamı’ndan Qing Hanedanı’nın son yıllarına kadar geniş bir döneme ışık tutan 1 milyonun üzerinde eser sergileniyor. Çin’deki veya dünyanın herhangi bir yerindeki müzelerde göremeyeceğiniz eşyaları barındıran müzenin koleksiyonu, özellikle ülkenin antik dönemlerini öğrenmek isteyen tarihseverler için önemli bir kaynak niteliğinde.

NİUJİE
Çin’de ilk bakışta bir camiyi Budist tapınağından ayırt etmek güç. Çin’deki camiler, geleneksel Çin mimarisiyle İslam mimarisinin karışımı. Böyle bir sentezin ürünü olan Niujie, Pekin’in en eski camisi. 996 yılında inşa edildiği sanılıyor. Şimdiki genişliğine sonraki dönemlerde yapılan eklemelerle ulaşmış. Caminin çevresinde binlerce Çinli Müslüman yaşıyor. Pekin’in en taze etleri buradan temin edildiği için Müslüman olmayan Pekin sakinleri de et almak için sabah erken saatlerde Niujie’ye gidiyor. Özellikle bayram namazlarında buranın sıra dışı atmosferini görmek müthiş bir deneyim. Çin’de Hui ve Uygur Müslümanları ağırlıkta olmak üzere çok ciddi bir İslam nüfusu var. Bu durum da ülkedeki cami sayısının hızla yükselmesini sağladı. Bu camilerden en eskisi 996’da inşa edilen, Liao hanedanlığı eseri Niujie Camii. Niujie Camiinin imamı da personeli de inanılmaz nazik ve kibarlar. Dilerseniz çıkmadan camiye bir bağışta bulunabilirsiniz çünkü Müslüman olmayan bir ülkede camilere yapılan devlet yardımı gerçekten oldukça düşük. Niujie camisi pek tabii ki Pekin’de ki tek cami değil. HuashiHaidianNan DouyaDongsi ve Changying Camileri de kesinlikle görülmesi gereken harika camiler.
PEKİN ADAMI
Pekin Adamı adı verilen canlı türünün, günümüzden 780 bin yıl önce yaşadığı sanılıyor. Literatürde Sinanthropus Pekinensis olarak geçiyor. Pekin’in güneybatısında yer alan Zhoukoudian mağarasında 1920’li yıllarda insanımsı bir canlıya ait dişler keşfedilmesi, bilim dünyasında şaşkınlık yaratmıştı. İkinci Dünya Savaşı başladığında Amerikalı kazı ekibinin Pekin Adamı’na ait tüm parçaları ABD’ye götürdüğü belirtiliyor, bugün müzede sadece replikaları görmek mümkün. Yine de burası, tarihte “Pekinli” kimliğini taşıyan ilk canlı türüne dair fikir edinmek için ilginç bir deneyim olabilir.

798 SANAT MERKEZİ
Siyasal baskı ne kadar yoğun olursa olsun avangart sanat her zaman sığınacak ve üretecek bir üs buluyor. Pekinli sanatçılar için bu liman, bir dönemin Sovyet askeri fabrikaları oldu. 2000’lerin başında ünlü sanatçıların ve galerilerin, bu eski fabrikaları stüdyoya dönüştürmesiyle, 798 bir anda çekim merkezi haline geldi. Maalesef bunu bir ticarileşme süreci izledi. Avangart sanat nicedir 798’den kaçmış olsa da ardında tatlı hatıralar bıraktı. Ve tabii kafeler, restoranlar, dükkanlar.

BEİHAİ PARK
Pekin’den bahis açılınca Sovyet tarzı kamu binalarıyla kasvetli bir siyasi başkent portresi çizenler çoktur; ancak bunlar şehrin çoktan gelip geçmiş bir dönemine işaret ediyor. Pekin, parklar, tapınaklar, antik sokaklar şehridir, hala ve her şeye rağmen. Pek çok park not edilebilir, ancak Beihai parkın yeri ayrıdır. 

KUNMİNG
“Kunming’de bir gemi var / Teknesi taştan / Yelkenleri rüzgar dolu Çin’de / Bir o kımıldamıyor.” 1952 yılında Pekin’e gelen Nazım Hikmet’in bu dizelerine konu olan taş tekne, Yazlık Saray’da yer alıyor. Her sabah yeni bir değişime uyanan Çin’de, zamanın şahidi olarak kımıldamamaya devam ediyor.

NANLUOGUXİANG
Pekinlilere Hutong derseniz sizi önce Nanluoguxiang’a götürürler. Bu sokakta güzel bir enerji var. Burada Peking Cafe, hem iyi bir hostel hem de iyi bir dinlenme mekanı.

JİNGSHAN PARK
Özellikle sabah erken saatler veya güneş batarken gitmenizi tavsiye ederim. Tam Yasak Şehir’in arkasına düşen bu parkın bahçe düzenlemeleri, yürüme yolları, en tepesindeki budist tapınağı ve Pekin’i tepeden gören panoromik manzarası çok harika. Bu parkın özellikle Yasak Şehre bakan tepeleri çok güzel. Feng şhui’ye uysun diye bundan 1000 yıl önce kocaman vinçler, makineler olmadan o tepeler el emeği ile toprak ve taş taşınarak yapılmış. Bu parkta özellikle vaktiniz varsa ufak bir piknik yapmak ya da gölgelerde kitap okumak çok keyifli. Fotoğraf meraklıları içinse tepelerden şehri çekmek ve gün batımını yakalamak en keyifli aktivitelerden. Ayrıca tepelerde hediyelik eşyalar alıp, Çin imparator ve imparatoriçe kostümleri ile fotolarınızı çektirebileceğiniz türlü turistik aktiviteler var.  

ÇAN ve DAVUL KULESİ
Pekin Çan ve Davul Kuleleri (Beijing Bell and Drum Towers) geçmişte müzik aletleri olarak kullanılıyordu. Daha sonraları ise her kulenin kaderinde olduğu gibi saat kulesi olarak kullanılmaya başlandı. Han Hanedanlığında bir sabah çanı ve bir akşam davulu çalıyordu. Böylece insanlar mesainin başladığını ve bittiğini bu seslerden anlıyor, düzenlerini ona göre kuruyorlardı. Saatin kaç olduğunu öğrenmenin bir yolu o dönem için yoktu. Çıkarken dünyanın en uzun merdivenleri gibi hissettiren kulenin tepesinden Pekin’in kuş bakışı görüntüsünü görecek ve büyüleneceksiniz. Telefonlarınızı hazırlayın, Instagram için çok güzel kareler geliyor.

ASKERİ MÜZE
Çin döneminden başlayarak, ülkenin yakın tarihe kadar uzanan halk ve hanedanlık dönemlerini yansıtan müzede, birçok eserin İngilizce açıklamalarına göz atabilirsiniz. Yüksek güvenlik önlemlerinin olduğu ve geniş bir binaya sahip bu müzeyi gezmek için yeterli vakti ayırmanız gerekiyor.

HOUHAİ GÖLÜ

Pekin, Çin'in merkezindeki Xicheng İlçesindedir. Houhai üç gölün en büyüğüdür ve Qianhai 'Front Lake' ve Xihai 'Western Lake' ile birlikte, Pekin merkezindeki en kuzeydeki üç gölün ortak adı olan Shichahai'yi içermektedir

PEKİNDE YEMEK BAŞLI BAŞINA SERONOMİ
Kendinizi Uzak Doğu mutfağının merkezinde hissedebileceğiniz Pekin, Pekin Ördeği, Aiwowo, Noodle ve Fasulye Suyu gibi lezzetli seçenekler sunmaktadır. Yemeklerin pek çoğunda et kullanılırken, ızgaralar genellikle Acı,Tatlı, Ekşi karışımı soslarla yenmektedir. Lezzetli Çin yemeklerinin tadına bakmak sadece damak macerası değil, aynı zamanda Çin mutfak kültürü ve yaşam felsefesinin doğrudan keşfidir. Çin mutfağı, Çin kültürünün yemek pişirme açısından önemli bir parçasıdır. Çin yemeklerinin uzun bir tarihi bulunuyor. Xia, Shang ve Zhou dönemleri gibi erken dönemlerde Çin mutfağı önemli ölçüde şekillendi. Taoizm’in ölümsüz figürü Peng Zu ünlü bir yemek ustasıydı. Yaptığı yemekler yalnızca Çin değil ülkesinin sınırlarını da aşmıştı.Bugün bile Çin mutfağı dünya çapında önemli bir üne sahiptir. Farklı ülkelerdeki ünlü Çin semt ve caddeleri yalnızca Çin ile alakalı, restoranlarında pişen yemekleri ve geleneksel yaşamı ile biliniyor. Şu anda, Çin yemekleri dünyanın her köşesinde kolaylıkla bulunabiliyor olması pek de şaşırtıcı olmasa gerek. Bu da Çin mutfak kültürünün ne denli yayıldığını ve ünlendiğini gösteriyor.

Çin mutfağı, Türk mutfağından bir hayli uzak bir kültüre sahip. Birbirinden karışık malzemeler kullanılarak, özel soslar ile tatlandırılan yemekler Çin mutfağının en temel yapı taşlarını oluşturuyor. Tatlıdan tuzluya hatta etli yemeklere varana kadar tüm yemeklerde özel soslar bulabilirsiniz. Farklı tatlara açıksanız ve Çin mutfağına merakınız varsa Çin’e gider gitmez özel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

ÇİNLİLERİN SOFRA ADETLERİ
Çin’in sofra adetleri birlik ve bütünlüğü yansıtır. Bir yemek ne evde, ne restoranda tek kişiye servis edilmez. Herkesin kendi tabağı olur, ancak ortadaki yemek paylaşılır. Çinliler çatal bıçak yerine tek ellerinde tuttukları iki çubukla yemek yerler. Bu yüzden yiyecekler hazırlanma aşamasında lokmalık boyutlara getirilir. Bir elde pirinç dolu kaseyi ağıza götürerek diğer eldeki çubuklarla pirinci ağıza doğru kaşıklamak görgü kuralları içerisinde bir davranış olarak görülür. Çorbayı doğrudan kaseden içmek de adettendir. Ancak çubukları pirince saplayıp bırakmak kabalıktırTipik bir aile yemeği pirinç ya da erişte, çorba, üç ya da dört sıcak yemekten oluşur. Resmi bir yemekte soğuk mezeler de servis edilir.


ÇİN MUTFAĞININ ÖZELLİKLERİ
Çin’in coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği, gıda kaynaklarının da çeşitliliğine ve bolluğuna yol açıyor. Şiddetli soğuklar veya nem gibi farklı iklim koşulları Çin’in bugün yemek pişirme tarzına yön veren önemli etkileri olmuştur. Örneğin, Çin yemekleri daha az et ve deniz ürünleri içeren tahıllardan ve sebzelerden oluşuyor. Çin bir tarım ülkesidir ve halkın %65’inden fazlası temel gıda olarak pirinç tüketmektedir. Çin yemekleri, Çin mutfak kültürünün temel yapı taşlarını ifade eder; Batı ülkeleri yemekleri, temsili olarak Avrupa mutfak kültürüne sahip bazı Avrupa ve Amerika ülkelerinin mutfak kültürünü yansıtıyor. Çin ve batı ülkeleri tamamen farklı kültür ve yemeklere sahip olduklarından, mutfak kültürlerinde Doğu ile Batı arasında farklılıklar vardır. 

FARKLI YEMEK YAPILARI
Batı yemeklerinin ana malzemeleri tipik olarak et, yumurta ve sütü içermektedir. Sebzeler, meyveler ve tahıllar çoğu zaman takviye edicidir. Çin yemeklerinde ise tahıl ve sebzelere daha çok yer verilirken, et, yumurta, süt ve meyvelere de daha çok takviye edici olarak bakılıyor.

FARKLI YEMEK TAKIMLARI
Batı halkı çatal ve bıçak tercih ederken, Çin halkı yemek yerken çoğunlukla çubuk kullanıyorlar. Çin yemekleri genellikle kaselerle servis edilirken, Batı halkı çoğu zaman yemeklerini tabaklarda yiyorlar.

PİŞİRME TEKNİKLERİ 
Toplamda, Çin halkı, yemeklerini hazırlamak için neredeyse 50’den fazla pişirme yöntemi kullanırken, Batı halkı yemeklerini hazırlarken sadece on yemek pişirme yöntemini kullanıyor. Pişirme yöntemlerinin yanı sıra, Çin’in kullandığı kaplar da çok çeşitlidir ve Batı mutfağında kullanılanlardan tamamen farklıdır.

YEMEK ÇUBUKLARI
Çin kültürü açısından önemli bir yere sahip olan çubuk konusundan daha ayrıntılı bahsetmem gerekiyor. Çubuk kullanımı, elbette sadece yemek yemekten, karnını doyurmaktan ibaret değil. Çinliler için çubuk, yemek yerken kullandıkları bir araçtan çok daha öte bir anlam taşıyor. Çin'de 3 bin yıl önce kullanılmaya başlandığı söylenen çubuklar, zaman içinde farklı şekillerde adlandırılmış. Çubuklara bugün Çincede "kuaizi" (kuay zı) deniyor. Japonya ve Kore başta, birçok Asya ülkesinde kullanılan çubuklar, ilk olarak Çin'de kullanılmaya başlanmış. Çubukların, yiyeceklerin pişirildiği esnada kolaylıkla alınabilmesi maksadıyla bulunduğu varsayılıyor. İlk çubuklar kemik ve yeşim taşından yapılmış. Daha sonra bakır, gümüş ve metalden de yapılan çubuklar, bir dönem varlık göstergesi olarak da kabul edilmiş. Örneğin zenginler, altın ve yeşim taşından yapılan çubukları kullanırmış. Kral ve imparatorların çubukları da yemeklerine zehir katılıp katılmadığının anlaşılabilmesi için gümüşten olurmuş. Bugün ise en çok bambu, plastik ve metal çubuklar kullanılmakta.

Çinlilerin günlük hayatında önemli yer tutan çubuklar, Çin kültürüne aynı ölçüde yansımış ve zaman içinde birçok adetin doğmasına neden olmuş. "Kuai" kelimesi, hızlı ve mutlu anlamlarına geliyor. "Zi" ise eşya anlamında kullanılıyor. Ancak zi'nın bir anlamı da "erkek çocuk". Çin'de erkek çocuk sahibi olmanın geleneksel olarak çok önemli kabul edilmesinden hareketle kuaizi, zaman içerisinde "çabucak oğlun olsun" manasında kullanılan bir deyiş hâline gelmiş. Bu yüzden, Çin'in bazı bölgelerinde, gelinlerin çeyizlerine çubuk konması ve yeni evlenen çiftlere kırmızı iple bağlanmış kase ve çubuk hediye edilmesi gibi adetler bulunuyor. Kuzey Çin'de de, damadın arkadaşları tarafından gerdek odasının camından içeri çubuk atılması geleneği var. Bu da yine erkek çocuk doğması ve şans getirmesi anlamlarına geliyor. Çubuk kullanmak, gerçekten de marifet gerektiriyor. Kimi tıp uzmanlarınca, vücutta otuzun üzerinde eklem ve elliden fazla kas, çubuk kullanırken harekete geçiyor ve bu yüzden, çubuk kullanmak beynin gelişmesine de büyük katkı sağlıyor. Buradan hareketle, Çin'de halk arasında çubuğu iyi kullananların zeki olduklarına dair yaygın bir kanaat de oluşmuş.


Çin'e ilk kez gelen bir kişi, daha önce çubuk kullanmadıysa eğer, bu konuda zorluk çekebilir. Çubukla yemek, çok zor olmasa da, bunun alışmayı gerektiren bir süreç olduğu da bir gerçek. Öğrenme aşamasında karşılaşabilecek büyük bir zorluk, çubuk kullanımında bir standart olmamasından kaynaklanıyor. Eğer bir restorana gider de, oradakiler nasıl kullanıyorsa, ben de öyle yapacağım, derseniz; bu sizi daha çok şaşırtabilir, çünkü birçok kişi çubukları farklı şekilde tutarak kullanıyor. Size en rahat görünen tutuş şeklini seçebilmeniz de yine zaman gerektiriyor. Çin kültüründe çubuk kullanımı, aynı zamanda Çin felsefesindeki "ikinin birliği" inanışından hareketle ekip ruhunu ve dayanışmayı da temsil ediyor. Çin'de bu anlayıştan türemiş birçok inanış bulunuyor.Çubuk kullanmanın sadece yemek yemekten ibaret olmadığını vurgulamıştım; bu konuda bir adabımuaşeret de oluşmuş elbette. Buna göre, yapılmasının hoş karşılanmadığı davranışlar da var.

Çin'de birçok geleneksel yemek, tıpkı Anadolu'daki gibi, ortadaki büyük bir tencereden, kaptan yeniyor. Bu kaptan alınan yemeğin, geri konması hoş bir davranış olarak algılanmıyor. Aynı şekilde, tencerenin üzerinde çubukların gezdirilmesi, fakat yemek alınmaması da sofraya ve yemeğe bir saygısızlık olarak anlaşılıyor. Çubukların işlevleri dışında kullanılması da genel olarak uygun karşılanmayan bir davranış. Mesela, çubukla insanların işaret edilmesi, Çin'de çok kaba bir davranış olarak görülüyor. Çubukların ağızda tutulması, yalanması ve emilmesi de aynı şekilde uygun bulunmayan davranışlardan. Çubukların bir arada tutulmasının birliği temsil etmesi düşüncesinden hareketle, çubukların masada ayrı ayrı tutulması veya farklı yerlere konması da yadırganan bir davranış. Bu ayrılığın, barış ve huzuru rahatsız ettiğine inanılıyor. Hatta bazı bölgelerde, bu ayrılığın ölümü temsil ettiğine dahi inanılıyor. Pilava saplanmış çubuklar da Çin kültüründe ölümü hatırlatan sembollerden. Bu yüzden, çubukların pilava saplanması ve pilavın üzerine dik olarak bırakılmasının, mezarı temsil ettiği düşünülerek, bu davranış hoş karşılanmıyor.

Ayrıca çubukların yere düşürülmesinin kötü şans getireceğine inananlar da bulunuyor. Çinli dilenciler, para toplamak için ellerinde tuttukları kaselere çubuklarla vurarak, insanların dikkatlerini çekmeye çalışıyorlar. Bundan yola çıkarak, Çin kültüründe çubuklarla tabağa vurup ses çıkartılması, bunun bir oyun hâline getirilmesi de, hoş karşılanmıyor. Hatta böyle bir davranışta bulunan çocuklar, ileride dilenci olmalarından korkularak, ailelerince ciddi biçimde uyarılıyor. Son olarak, Çin'in doğu kıyılarındaki bir inanışa göre de, bir kişinin nereye gelin veya damat olarak gideceği çubuk kullanımından anlaşılıyor. Bu çok da yaygın olmayan adete göre, çubuğu yemeğe yakın olarak, alttan tutan kişilerin, memleketlerine yakın bir yerde evleneceklerine; yukarıdan tutanların ise, tam aksine, doğdukları yerden uzak bir yere gelin veya damat olarak gideceklerine inanılıyor.

YİYECEK ALGISI
Eski zamanlardan beri, Çin halkı yemeklerin iyileştirici gücüne inanıyorlardı. Batılılar ise hiçbir zaman yiyecekleri tıpla ilişkilendirme diler. Çin yemekleri ve Batı yemekleri arasındaki en çarpıcı fark da budur. Çin halkının gözünde her türlü yemeğe geleneksel bitkisel ilaçlar eklenebilir ve birçok bitkisel ilaç da gıda olarak kabul edilebilir. Besleyici işlevlerinin dışında, geleneksel bitkisel ilaçlar da insanların sağlığına iyi geldiğini bilirler. Bu farklılıkların yanı sıra, Çin yemekleri, yemek masaları ve sandalyelerin düzeni ve ilgili görgü kuralları gibi birçok yönden Batı kültürlerinden oldukça farklıdır. Sonuç itibariyle, Çin’in farklı iklim koşulları ve bölgesel mutfak farklılıkları, yerel Çin yemeklerinde, gıda malzemelerinde ve pişirme yöntemlerinde çeşitliliğe yol açmaktadır.

BAŞLICA YEMEKLERİ
Sıradışı deneyimleri tatmakta tereddüt etmeyin derim. Çin,yemek konusunda bir hayli uzun bir geçmişe sahip bir ülke. Çin medeniyetinin yaklaşık 5.000 yıl süren gelişimi, yemeklerine ve pişirme tekniklerine doğrudan etki etmiş ve bu coğrafyanın yemek kültürünün değişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bugün, Çin mutfağı dünyanın en popüler mutfaklarından biri olmaya devam ediyor. Lezzetli Çin yemeklerinin tadına bakmak sadece damak macerası değil, aynı zamanda Çin mutfak kültürü ve yaşam felsefesinin doğrudan keşfidir. Sahip olduğu lezzetleri ve kültür kombinasyonu sayesinde insanlar bu ülkeyi daha fazla merak ediyor.
 “Kitleler, yemekleri cennet olarak görürler.” “Cennet” kelimesi, Çin mutfağının Çinlilerin yaşamı için büyük bir önem taşıdığını açıkça göstermektedir. Yemek ve yemek yapmak günlük ihtiyaçlar kadar kolay değildir. Yemek kültürü ve yemek pişirmede kullanılan terimler, bir ülkeyi yönetme şekli, kişiler arası ilişkilerle yönetilebilir şekli, askeri meselelerdeki strateji ve edebi şaheserlerin tanımları ile birçok benzerliğe sahiptir. Çin kültürünü Çin mutfağı perspektifinden öğrenmek, duyular için zevk yaratan özel bir deneyim olacak.
 Çin mutfağının bir diğer yönü de, Batı mutfağından ayrı yemek yeme konusundaki farklılıklarıdır. Çin halkı, hızlı ve aperatif yemek yerine aile üyeleri veya arkadaşlarıyla ortak yemek yeme tarzının keyfini çıkarmaktadır. Yiyecekleri temel olarak pirinç, sebze ve et olarak öne çıkmaktadır. Bu yiyecekler, farklı yemeklerin sırası yerine soğuk yemekler, sıcak yemekler, ana yemekler ve çorbalar halinde servis edilmektedir. Diğer bir farkı ise pek çok yabancı için zor olan Çin yemeklerinin ayırt edici araçları olan çubuklar dır. Çin lezzetlerinde ve mutfak kültüründe yer alan tüm yeni unsurların insanların yemek pişirme ve yemek dünyasını keşfetmeye teşvik etme olasılığı daha yüksektir.
Çin geleneklerine göre, lezzetli yemekler bilgeliğin temsilcisidir. Yemek ve yemek pişirmenin oluşması ve geliştirilmesi, insanların Çin’de daha iyi bir yaşam arayışlarının tutarlı olduğunu göstermektedir. Peki, Çin yemeklerinde lezzetin nihai hedefi nedir. Çinliler bazı meyve ve sebzeleri gerçekten ilaç yerine mi kullanıyor. Bunu göreceğiz :)) Artık gelelim yemeklere...

PEKİN ÖRDEĞİ
Çin yemekleri arasında en popüleri şüphesiz Pekin ördeği. Bu yemek imparatorluk döneminden bu yana sofraları süslüyor. Pekin’de bu yemeği yiyebileceğiniz pek çok Çin restoranı ile karşılaşacaksınız. Fırın ya da ocakta pişirilen Pekin ördeği dilimlenerek soğan ve fasulye sosu ya da tatlı ekşi sosla servis ediliyor. Pekin ördeğine ayrıca çeşitli sebze yemekleri eşlik ediyor. Hazır Pekin’e gitmişken bu lezzeti yerinde tatmanızı öneriyoruz. 


NOODLES
Noodles, Çin mutfağında önemli bir bileşendir. Sichuan Dandan Noodle’dan Lamian’a ve Chow Main’e kadar pek çok Çin noodle türü bulunuyor. Üretim bölgelerine, içerik maddelerine, şekline veya genişliğine ve hazırlama şekline göre değişiyorlar.

ÇİN MANTISI ( JİAOZİ)
Kültürümüzdeki mantıya oranla oldukça büyük olan Çin mantısı, Çin mutfağını vazgeçilmezlerinden biri. Bu iri mantının içi kıyma ya da sebzeyle hazırlanıyor. Çin mantısı buharda haşlandıktan sonra çeşitli soslarla servis ediliyor. Soya sosu bunların arasında en çok tercih edilenlerden biri. Deneyince sizin de fark edeceğiniz gibi yoğurt, Çin mantısı ile Kayseri mantısı arasındaki en büyük fark. Valla her gün sabah akşam bu mantı çeşitlerini denedim harikalar müptelası olacaksınız...


KARAMELİZE MUZ TATLISI
Çin’de tatlı anlayışının merkezinde genelde meyveler yer alıyor. Ülkemizde Çin tatlısı, Çin usulü kızarmış muz tatlısı ve muz kızartması olarak da bilinen karamelize muz tatlısını bütün Pekin restoranlarında bulabilirsiniz. Kızarmış muz tatlısı tarifini un, süt, yumurta ve tarçınla kaplanmış muzun tavada kızartılması şeklinde açıklayabiliriz. Bu tatlı, bal ya da dondurmayla birlikte servis ediliyor. Pekin’de en az bir kez yemekten sonra bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

SHOU ZHUAFAN
Çin’e ilk gidenlerin ilk alışması gereken yemeklerden biri şüphesiz Çin usulü bizim lapa diye bildiğimiz yağsız tuzsuz pirinç pilavıdır. Bu pilava alışana dek imdadınıza yağda et ve sebzelerle kavrulmuş pilavlar yetişir. Bunlardan özellikle Müslüman restoranlarında en meşhur olanı Shou Zhuafan adlı yemektir. Genellikle havuç ve kuzu etiyle kavrulan pilav tek başına bir öğün yemek olabilecek kadar lezizdir.

XİAJİAO - KARİDESLİ MANTI
Güney Çin’de daha fazla tercih edilen bu Çin Mantısı içine karides doldurulup özel kaplarda buharda pişiriliyor. Karidesin yanı sıra tercihe göre yeşil soğan, soya sosu, zencefil ve susam yağı da eklenebiliyor. Buharda pişirme yöntemi bu mantıları oldukça sağlıklı kılmanın yanı sıra, karides ve diğer yiyeceklerin tatlarının mantı içinde karışıp hapsolmasına ve sonuç olarak muhteşem bir lezzete dönüşmesine yol açıyor.

CHONGQİNG HUOGUO
Sichuan eyaleti acı yemekleri ile meşhurdur. Bunların en ünlüsü de özellikle eyaletin başkentinde meşhur olan Chongqing Huoguo yemeği. Aslında bu yemek, genelde aile ya da arkadaşların bir araya geldiği buluşma yemeğidir. Önce masanın ortasına ocak kurulup üstüne derin bir kap konulur. Kabın içine su, yağ ve çeşitli baharatlar eklenip iyice kaynatılır. Kabın etrafına ise ince dilimlenmiş çeşitli etler, sebzeler ve tofu tabakları eklenir. Kaptaki su iyice kaynadıktan sonra tercih edilen et, sebze ya da tofu yemek çubuğuyla alınıp suyun içinde bir kaç saniye bekletilerek afiyetle yenir. Pişmesi uzun süren et ya da sebzeler ise direk kaba atılıp daha uzun süre pişirilir. Bu derin kaplar genelde bir kaç bölmeden oluşur ve her birine tercihe göre farklı baharatlar eklenir. Acı yiyemiyorsanız merak etmeyin, en az bir bölme sizin için acısız servis edilecektir.

CHUNBİNG
Chunbing Çinlilerin geleneksel olarak Bahar Bayramında yedikleri, şimdilerde yılın her günü restoranlardan bulunabilen sigara böreği tarzı bir yiyecek. Yufka içine konulan tercihe göre sebze ya da et, dürüm yapıldıktan sonra yağda kızartılıp afiyetle yenir. Çin böreği diyebileceğimiz bu yiyecek genelde ana yemek öncesi atıştırmalık olarak yenir.

GANCHAONİUHE
Bilindiği gibi Çin leziz erişte/makarnalarıyla da meşhurdur. Bunlardan en lezizlerinden biri de haşlanmış eriştelerin yağda çeşitli sos, sebze ve etle kavrulduğu Ganchaoniuhe adlı yemektir. Özellikle Güney Çin’de yaygın olan bu yemek için elde yapılan erişteler suda haşlanır. Daha sonra büyük derin bir tavada tercihe dilen sebzeler (genelde yeşil soğan, soya filizi, biber) ve sığır etiyle soya sosu ve yağda kavrulur. En son haşlanmış erişteler eklenip kısa bir süre daha karıştırılır. Ortaya kimsenin hayır diyemeyeceği muhteşem bir lezzet çıkar.

GONGBAOJİDİNG - KUNG PAO TAVUK YEMEĞİ
Bir nevi Çin usulü tavuk sote yemeği Gongbaojiding. Sotelenmiş tavuk, soya sosu ve mısır unu ile terbiye edilip, büyük bir tava içerisinde yüksek ateşte isteğe göre soğan, havuç ve çeşitli yeşil sebzeler ve fıstıkla kavrulur. Kavrulurken sirke ve şeker de eklenir.Hazırlandıktan sonra genelde pirinç pilavı ile servis edilir.

MAPO DOUFU
Çili sosuyla tavada kızartılmış tofu Çin’in geleneksel yemeklerinden biridir. Yine acı yemekleriyle meşhur Sichuan eyaletine ait bu yemek acı sevmeyenlerin uzak durması gereken Çin yemeklerinden biri. Oldukça basit olan bu yemek tofu parçalarının kızartılıp fasulye çili karışımı sos ve yağdan oluşan karışıma eklenip pişirilmesiyle yapılır. Çin restoranlarında en popüler yemeklerden biridir. Mapo tofu, Çin mutfağında 100 yıldan fazla bir tarihe sahip olan en ünlü yemeklerden biridir. Ma, Çin mutfağında genellikle kullanılan bir çeşni olan biber tozundan gelen baharatlı ve sıcak bir tadı tanımlar. Denemeye değer lezzetli bir başka yemek türüdür.

NANGBAOROU
Xinjiang restoranlarında meşhur olan bir diğer muhteşem yemek Nanbaorou. Et, haşlanmış patates ve soğana domates sosu eklenir. Bu karışım leziz pidenin üzerine eklenir. Et ve sebzeleri yemek büyük bir keyifken, sıcak sosla birlikte yumuşayan pide de üzerindekileri muhteşem bir şekilde tamamlar.

POTSTİCKERS
Potstickers yemeği geleneksel Çin yemeklerinden biridir ve insanlar öğle veya akşam yemeklerinde daha çok tercih ediyor. Domuz eti, shiitake mantarı, zencefil, lahana, sarımsak ve mevsim sebzelerinden yapılıyor. Bu yemeğin özelliği hafif olmasıdır.

CHOW MEİN
Çin menüsünün en meşhur yemeklerinden biri olan ve benim en çok sevdiğim, Chow Main, Çin’e gelen turistler tarafından oldukça sevilen yöresel lezzetler arasında yer almakta. Özel soslar ile harmanlanarak hazırlanan Chow Main, Noodle ve ton balığı ana malzemesi ile kısa sürede hazırlanan oldukça pratik ama bir o kadar da şahane bir yemektir. Sizlerde Çin gezisi sırasında Chow Main ile Çin menüsüne merhaba diyebilirsiniz.


ÇİN PİLAVI
Çinlilerin en çok tükettikleri şey kuşkusuz pirinçtir. Bu nedenle pirinç ile her türlü yemeği kolayca yapabiliyorlar. En meşhur Çin lezzetlerinin arasında ise Çin pilavı gelmektedir. Çin’e gidilir de Çin pilavı yenmeden dönülür mü? Tabi ki de hayır. Çinlilerin hazırlamış olduğu yöresel pilav, gerçekten bizim pilavlarımızdan çok daha farklı ve renkli. Yerken çatal veya kaşık beklemeyin. Çin pilavını Çin usulü yiyerek Çin’de bulunmanın keyfini yaşayın.

TATLI EKŞİ SPARERİBS
Tatlı ve ekşi spareribs, Çin’de oldukça yaygın bir ev yapımı yemeğidir. Sade olsa da, Çin’de popüler bir yemek ve hatta tüm dünyada bulunabilir. Birbirinden tamamen farklı iki farklı tada sahiptir tatlı ve ekşi. Bu yemeğin tarihi, 18. yüzyılda Candon bölgesine kadar uzanıyor. Kızarmış et ve şeker, ketçap, beyaz sirke ve soya sosu ile yapılan tatlı ve ekşi soslu bir yemektir.

WANTON
Çinlilerin en çok tanınan yemeklerinden birisi de Wanton yemeğidir. Doyurucu ve enfes bir lezzet olan Wanton, tıpkı mantıyı anımsatan yapılış tarzına sahiptir. Özel soslarla zenginleştirilen Wanton yöresel yemeği, üzerine soğan serpiştirilerek tüketilen bir Çin ana yemeğidir. Çin seyahatiniz sırasında bu özel Çin yemeğini denemenizi tavsiye edebilirim.

KAJU FISTIKLI KIZARMIŞ KARİDES
Kaju fıstıklı kızarmış karides, Çin’e gelen turistler tarafından bolca tüketilen bir başka popüler yemeklerden biridir. Soyulmuş karidesler ve kaju fıstığının harmanlanması ile elde edilen bu yiyecek beslenme ve vitamin açısından çok iyi. Ayrıca doyurucu da.

ERİŞTELİ SARIMSAKLI KARİDES
Erişte ve sarımsaklı karides yalnızca yabancı turistler tarafından değil, aynı zamanda Çinlilerin de tercih ettiği bir yemektir. Bu haşlanmış yiyeceğin sahip olduğu lezzet aromasından kaynaklanıyor. Çinliler bu yemeğin yanına Çin sarı şarabını da mutlaka ekler ve öyle tüketirler.

ÇİN BÖREĞİ
Çinlilerin severek tükettiği yiyeceklerden birisi de Çin böreğidir. Bildiğimiz krep şeklinde hazırlanan hamur ardından Çinlilerin hazırlamış olduğu sebze sotesi ile bütünleşerek ortaya sebzeli bir Çin böreği çıkmaktadır. Çin yeme içme mekânlarının her birinde bu özel lezzeti kolaylıkla bulabilir ve tadabilirsiniz.

KESTANELİ TAVUK
Kestane ve tavuk, Çin ve tüm dünyada bilinen ve sevilen bir yiyecektir. Kıyılmış tavuk, tavada kızartılmış mantar, turp ve kestanelerin yanı sıra mevsim sebzeleri ve balık sosu ile baharatlı olarak servis edilir. Çin yemekleri ve mutfak kültürü, nesilden nesile aktarılan Çin ulusunun bir hazinesidir. Kişi yediği yemekten daha fazla zevk almak isterse, onu sadece dil ve burunla değil, aynı zamanda kalp ve zihinle de deneyimle melidir. Bu şekilde, Çin yemeklerinin ve mutfak kültürünün gerçek özünü de algılamış olurlar.

YUMURTALI ÇİN PİLAVI
Biz pilavı, içine şehriye, haşlanmış nohut, hadi bilemeniz bezelye gibi malzemeler ekleyerek hazırlamaya alışkınız ama bu seferki pilavımız Çin usulü olacak. "Onların yaptıkları hep lapa gibi, tatsız tuzsuz oluyor" diyenleri bile lezzetiyle ikna edecek bu sıra dışı pilavla bir an önce tanışın.

ŞANS KURABİYESİ
Çin de dahil olmak üzere Uzak Doğu mutfaklarında, hatta kültürlerinde önemli bir yere sahip olan şans kurabiyeleri içine dilediğiniz gibi güzel notlar, dilekler yazabileceğiniz kağıtlar koyarak sürpriz yapabileceğiniz bu kurabiyeler, sevdiklerinize sunabileceğiniz en tatlı hediyelerden üstelik.

BALLI SUSAMLI TAVUK
Soya sosu ve balla lezzetlendirilen, üzerinden susamı da eksik edilmeyen nefis tavuk parçaları düşünün. Sadece şu görüntü bile karnınızı acıktırıyorsa ne duruyorsunuz, hemen bu akşam deneyin deriz.

ÇİN ÇAYI
Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan çayın Çin kültüründe çok önemli bir yeri var. Çay kelimesinin kökeninin çayın ana vatanı olan Çin’den geldiği biliniyor. Çin çayı tek bir türde çayı değil çok sayıda çeşitli bitki ve harmanı içeriyor. Çin çayları arasında yaygın olarak çeşitli yeşil çay ve beyaz çaylar yer alıyor. Pekin’de çayın sunumuna verilen önemi siz de hemen fark edeceksiniz. Ahşap tepsi üzerinde sunulan porselen çaydanlık ve renkli fincanlar eşliğinde keyifli molalar verebilirsiniz.
Öncelikle Çin demek çay demek. Hem de akla hayale gelmeyecek kadar çok çeşit çay. Hatta porseleni bulup, işlemeleri süslemeleri bile hep daha çok çay içebilmek için. Memurlar, taksi şöforleri, ev hanımları hepsi yanlarında mataraların da buzlu veya sıcak çayları ile geziyor. Adım başı çay dükkanı var ve ana yemeklerle çay içmek çok normal bir uygulama. Çay demişken en çok yeşil çay, sonra kırmızı çay, sonra da beyaz çay tüketiliyor. Siyah çay akla gelme sırasında sonlarda.
Çay o kadar önemli ki; aile toplantıları, düğünler, cenazeler gibi büyük olaylarda özel çaylar, özel bardaklardan içiliyor. Bu kültürü daha yakından tanımak ve “insider” bilgi almak için herhangi bir çay evine gidip ücretsiz yapılan çay tadımlarına katılabilirsiniz. Bir tanesi ise Dr Tea House gidebilirsiniz. Tüm çaylar çay yaprağından porselen demlikte yapılmalı. (poşet çaylar gerçek “chai” değil) Aynı yapraklar çay yapmak için 3, 4 defa kullanılabilir. Kadınların çay bardağını sapından tutuşu eller açık ve avuç içleri yukarı bakarak olmalı, erkeklerin ise el kapalı ve aşağı bakarak. Eğer bir erkeğin avucu yukarı bakıyorsa “lady boy” diye etiketi yapıştırıyorlar.
Puerh diye mucizevi bir çayları var, nadir siyah çaylardan, yemekten sonra ve şekersiz tavsiye ediliyor. Sindirimi, dolaşımı düzenliyor, kolesterolü ayarlıyor ve bu çay  5 yıl kurutulmuş oluyor. İki hafta düzenli içerseniz cildinizde parlama ile etkilerini görüyorsunuz.

DİNİ GÜNLERDE YEMEKLER
Çin’de günlük yemekler gayet kolay olsa da, kutlama ve festivallerde daha zor yemekler yapılır. Tipik bir bayram yemeği buharda pişmiş hamur köfteleri, baharatlı bir domuz veya tavuk yemeği ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Batı’nın aksine Çin’de tatlılar sadece özel durumlarda servis edilir. Çoğu yemek çorba ile biter.

ÇİN YENİ YIL ( En Önemli festivali)
Çin’deki en önemli festival Çin yeni yılıdır. Yeni yıl ayın evrelerine göre belirlenir. İyi talih getirdiğine inanılan istiridyeler yeni yıl kutlamalarının geleneksel yiyecekler-indendir. Tatlı bir yaşamı sembolize eden portakal ve mandalina, zenginliği temsil eden balık ile ördek de bu masalarda yer alır. Hamur işleri genellikle Kuzey bölgelerde yenir. Çin’in yeni yıl pastası “Neen gow” Neen gow adı verilen yeni yıl pastası bu kutlamada en sık yenen tatlıdır. Pastanın her dilimi yumurtaya batırılarak yağda kızartılır. Kullanılan özel pirinç unu, pastaya elastik bir yapı verir.
Pekin Ördekli Yeni Yıl Ziyafeti
  • Pekin ördeği
  • Mandarin krep
  • Şarap sosunda balık
  • Yosun
  • Krema soslu Çin lahanası
BUDA DUVARDAN ATLADI ZİYAFETİ

Pekin usulü lahana turşusu“Buda Duvardan Atladı” Ziyafeti
Buda duvardan atladı (30 kadar bileşenle, 2 günde hazırlanan bir tür ziyafet yemeği)
  • Mantarlı bezelye filizi
  • Yunnan jambonlu choi sum
  • Tatlı hardal soslu yeşil hardal sapları
  • Ekşi şeftali soslu nilüfer kökü
GÜZ ORTASI FESTİVALİ
Bir diğer önemli bayram ise Eylül’de düzenlenen Güz Ortası Festivalidir. Dolunay döneminde kutlanan bu festivalde Çinliler “Ay kurabiyesi” olarak adlandırılan ağır, yuvarlak kurabiyeler yerler. Bu kurabiyelerin içlerinde genellikle tatlı bir dolgu olur, ortasında ise yumurta sarısı olabilir. Bu kutlamada yenilen diğer yiyecekler pirinç topları ve yue bing adı verilen özel bir pastadır.

DOĞUM GÜNÜ
Çinliler doğum günlerini çocuğun 10’uncu yaşından başlayarak her on yılda bir kutlar. Doğum gününde erişte yerler. Çinliler uzun erişte yemenin uzun bir ömür getireceğine inanırlar. Bir diğer geleneksel doğum günü yemeği, yine uzun ömrü simgeleyen şeftali şeklinde hazırlanıp buharda pişirilmiş somunlardır.

Doğum Günü Partisi Menüsü

  • Yer fıstığı soslu erişte
  • Balda kızarmış tavuk kanatları
  • Buharda somun
  • Bademli kurabiye
SİJİ MİNFU RESTORAN
Pekin’de yemek yemenin zevkten çok korkuya dönüştüğü zamanlarda tek sığınağınız burası olsun. Bu restoran Çin’in en iyi Pekin ördekçisi olarak biliniyor. Genelde minimum 45 dakikalık bir bekleme süresi oluyor ama değer. Burada Pekin ördeği denemeden sakin Pekin’den dönmeyin. Ördekleri düz şekilde asarak fırında çevirerek yapıyorlar, bin bir törenle ahçı masanızda kesiyor ve türlü malzemelerle dürüm yapmayı size göstererek anlatıyor. Bir de “cold noodle”ı deneyin derim.

YANGROU CHUAN RESTORAN

Çin’e geleceklerin temel endişesi “Orada ne yiyeceğiz” Bu yersiz endişeden kurtulamayanlar, şu Çince karakteri gördükleri restorana girebilir: 串 (Chuan, şiş). Pekin’de günlük hayatta en sık karşınıza çıkacak karakter bu olacaktır. Özellikle Uygur lokantalarında denemeniz gereken kuzu şişlerin ( 羊肉串 yangrou chuan) tanesi ortalama 5 yuana satılıyor. Uzun yaz akşamlarında, açık hava lokantalardan (dapaidang) birine oturup 30 - 40 tane şiş söylemek ve dostlarla sohbet etmek, Pekin’de günlük yaşamın en tipik eğlencelerinden.
Haşlama ve erişte gibi lezzetleri sevenler tercih edilen Mama's Lunch Beijing, Türk aileleri tarafından öğlen yemeğinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında alışılan lezzetlerin dışına çıkmak istemeyenler ve Avrupa mutfağı lezzetlerini sevenlere 2014 Travellers Choice ödülünü alan TRB’yi öneriyoruz. 124-744 CNY civarında fiyatları olan mekanın bir diğer ilgi çeken yanı da müşterilerine eski bir tapınakta Pekin'in tarihi dokusunu yaşatmasıdır. Garsonların İngilizce bilmesi sayesinde isteklerinizi pek çok mekandan daha rahat dile getirebileceğiniz gibi aynı zamanda gece 03.00'e kadar hoşça vakit geçirebileceğiniz mekanlar listesine dahil edebilirsiniz.


XİAN LAO MAN RESTORAN

Geleneksel Çin mantısı tatmak isteyenler Gulou semtindeki Xian Lao Man’ı tercih etmeli. Burada eski Pekin mutfağının diğer lezzetlerini bulmak da mümkün. Türk damak tadına uygun olarak dana etli, havuçlu (Niurou huluobo) jiaozi’yi denemelisiniz. Meze olarak Pekin’e özgü tahin soslu Qianlong Baicai denenmeli.


BUONA BOCCA RESTORAN
Çinliler dünyanın en çok şarap tüketen halkı oldukça, başkentleri Pekin’deki şarap barlarının sayısı da hızla artıyor. Bu boşluğu doldurmak konusunda İtalyanlar oldukça mahir, Çinlilere pizzayı sevdirmekle kalmadılar, şimdi yerli üzüm türleri Montepulciano, Nero d’Avola, Barbera, Sangiovese’yi sevdiriyorlar. İtalyan Alex ve Çinli eşi Flue’nin başında bulunduğu Sanlitun’daki Buona Bocca, iç tasarımı ve şarap menüsüyle, meraklısının atlamaması gereken bir yer

PEKİN GRİLL 79 RESTORAN
Pekin’e ilk kez gelenler, “Kızıl Çin’in kapalı başkenti” imgesinin dışında bir şehirle karşılaştıklarında büyük bir şok yaşıyor. 25 milyonluk modern Pekin’in bu yeni yüzünü en iyi görebileceğiniz mekanlardan biri Guomao semtindeki China World Summit Wing otelinin Grill 79 adlı restoranı. Restoran Pekin’in en geniş şarap menüsüne sahip olmakla da övünüyor. Yemek sonrası bir üst kata çıkarak "Atmosphere" barda canlı müzik eşliğinde şehri izlemeyi de atlamamak lazım.

PANDA BREW BAR RESTORAN
Evet, bir şehri tanıtırken asla craft bira yapan bir mekan önerisi olmadan olmaz. Mekanın mottosu “good people drink good beer” (iyi insanlar iyi biralar içerler). Burası baya büyük bir kompleks, servis edilen biralar bir yandan burda yapılıyor, biranızı yudumlarken kocaman bronz imbiklere bakabiliyorsunuz. 30 çeşidin üstünde kendi biraları var. Ufak bardaklı tadım menüsü olan 10 adedini deneyebilirsiniz.Pekin’de böyle bir yer bulmak sevindirici. Biralar güzeldi, ama bir Belçika birası değildi haliyle. Ayrıca burada, How to Train Your Dragon animasyon filmindeki ejderhanın kocaman replikası var. Bol bol fotoğraf çekilin derim.

JİNG RESTORAN

Hızla modernleşen ve zenginleşen bir ülkede, Çin toplumu gösteriş için hayatı yaşama evresini geçmek üzere, artık yiyip içtiklerinden tat almak istiyorlar. Pekin’deki barların menülerinde ithal bira çeşitliliği şayanı hayret. Bir de bunlara sayısı hızla artan craft bira mekanları ekleniyor. Gulou’da harika bahçesiyle Great Leap Brewing ve NBeer gibi hatırı sayılır mekanları da anmakla birlikte bu alanda öncülüğü Jing A’ya verelim. Artık kendilerini Pekinli addeden kuzey Amerikalı iki kafadar Kris ve Alex, 2012 yılında Çin yeni yılını kutlamak için evde kendi biralarını yapar, arkadaşlarına da ikram ederler, sonuç mükemmeldir ve arkadaşları daha fazlasını talep eder. Kris ve Alex şunu fark eder: İyi bir bira içmekten daha güzel tek şey, başkaları için bira yapmaktır. Jing A fikri böyle doğar. Sanlitun’daki harika bahçesi sonbahar akşamlarını unutulmaz bir Pekin deneyimine dönüştürebilir.

GECE HAYATI
Eğlencenin güneşin doğuşuna kadar hız kesmeden devam ettiği şehirlerden biri olan Pekin'de alternatifleriniz bir hayli fazladır. Yemeğinizi yemenizin ardından soğuk bir bira ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar keyifli bir vakit geçirmek için size önerimiz, Great Leap Brewing olacaktır. İç mekanında müziğin ritmi ve loş ışıklarla oturmayı seçebileceğiniz bu mekan, pek çok turist tarafından ilk akla gelenler arasında olma özelliğine sahip. Tam bir bar ortamı için de acı ekşi soslarla lezzetli atıştırmalıkları tadabileceğiniz bir mekan olan Jing-E Brewing Co’yu öneriyoruz. Ama tercihiniz daha üst sınıf bir yerden yanaysa mutlaka Vogue ve Freezer'i ziyaret etmelisiniz. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar canlı müzik ritmi ile jazz,rock,indie müzikleri dinleyebileceğiniz küçük bir mekanda kendinizi ev rahatlığında hissetmek için ise Jianghu Bar harika bir öneri olabilir.



ALIŞVERİŞ
Pekin’de alışveriş denildiğinde akla gelen ilk yer Panjiayuan Bitpazarı. Pekin hediyelik eşya pazarında birbirinden ilginç antikaları ve el yapımı sanat eserlerini göreceksiniz. Çin’in geleneksel seramik vazoları, ahşap Buda heykelleri, rengarenk boncuklu takılar, porselen çay takımları bu pazarın tezgahlarında sergileniyor. 3 binden fazla satıcıyla yaklaşık 50 bin ziyaretçiyi buluşturan pazar, bölgede Ucuz Pazar adıyla da anılıyor.
Çin'de kadın sözünün daha fazla geçtiğini gözleme fırsatı bulabileceğinizden, yine hediye ve alışverişin odak noktasında da kadınları görebilirsiniz. Bu nedenle hediye seçerken onların zevkinin ön plana çıktığı aksesuar, kumaş ve hediyelikleri es geçmemeniz gerektiğini düşünüyorum.
Hepimizin en değerli olarak bildiği ipek kumaş burada aşırı bolluk sebebi ile neredeyse hiç değer görmemektedir. Porselen, küçük süs eşyaları seçiminizde iyi bir adres olabilecekken, antika merakınız varsa Pekin’de bulunan Liulichang adlı dükkana göz atmanızı öneririz.
Pekin’in geleneksel kadın kıyafetleri için Mingxing Clothing Store'u, ipeğin büyüsü için de Yuolong Silk Corperation’ı gidilecekler listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz. 

Pazarlık ve alışveriş 
Çin alışveriş cenneti sayılabilir yada alacak bir şey bulamazsınız. Markalar, sahteleri, kaliteleri kafanızı hep karıştıracak. Pazarlık önemli bir husus 450 yen istenen herhangi bir şeye 50 yada 75 yen fiyat biçin zira ederi bu.

ÇİN'İN EN ÖNEMLİ FESTİVALLERİ
Binlerce yıllık köklü ve zengin kültürüyle tarihte her zaman insanları büyülemeyi başarmış olan Çin kültüründen önemli festivallerini inceleyelim.

ÇİN GMİNG FESTİVALİ
Her yıl genellikle 4-6 Nisan arasında kutlanılan Çingming Festivali sonrasında havalar ısınmaya başlar ve yağışlar çoğalır. Çin gming Festivali tarımsal bir sevinçtir. Aynı zamanda da bir anma günüdür. Han Çinlileri ve diğer etnik gruplara mensup Çinliler Çin gming Festivalinde ataları için kurban sunup onların mezarlarını temizlerler. Bir diğer önemli nokta ise bu bayram gününde yemek pişirilmediği için sadece soğuk yemek yenir.

FENER FESTİVALİ
Fener Festivalinin zamanı ay takviminde 1. ayın 15. gününe denk gelir, Miladi takvime göre ise genelde şubat ya da mart ayındadır. Amacı ise yılın ilk dolunayını kutlamaktır. Bu gelenek M.Ö 206 yılında kurulan Batı Han Hanedanlığından beri sürmekte ve çok özen gösterilmektedir. Festibal boyunca çeşitli ebatlarda kağıt fenerler sokaklara asılır ve festival ülkede büyük bir coşkuyla kutlanır.

AY FESTİVALİ
Sonbaharın gelişinin kutlandığı festivaldır. Çinli inanışlara göre yazı en iyi uğurlamak adına birbirinden güzel şovlarla süslenir. 8 Eylül tarihinde başlar.

MAVİ EJDERHA FESTİVALİ
Şubat ayının 2'sinde yapılan kutlamalarda Çinli aileler birbirine krep ve erişte ikram ederler.

BAHAR FESTİVALİ 
Bahar Festivali Çinlilerin en önemli bayramıdır. İçeriği ve insanların kutlama biçimleri zaman içinde değişmekle birlikte Bahar Bayramı'nın Çinlilerin hayatındaki yeri hiç değişmez. Bahar Festivali'nde en önemli günler festival arifesi ve bayramın ilk üç günüdür. Bu bayramı karşılamak için gerek şehirlerde gerekse köylerdeki Çinliler çeşitli hazırlıklar yaparlar. 
Çin’in çeşitli bölgelerinde insanlar Bahar Bayramı’nı değişik gelenek ve adetlerle kutlarlar. Yıl sonu akşam yemeği her zamankinden daha çeşitli ve zengindir. Çin’in kuzeyinde ve güneyinde yıl sonu gecesinde aile fertleri bir araya gelerek kavuşma yemeği yerler Bu yemekler arasında mutlaka ‘soya peyniri, tavuk ve balık bulunmaktadır. Bunun sebebi Çince telaffuzları ‘ji’,‘yü’ ve ‘doufu’ olan bu kelimelerin anlamı ‘şans’, ‘bolluk’ ve ‘zenginlik’tir. 
Yeni yıla uyanan Çinliler yeni kıyafetlerini giyerler ve büyüklerine yeni yıl hediyelerini takdim ederler. Çocuklara da yeni yıl hediyesi olarak kırmızı bir zarf içinde para verilir. Bahar Bayramı’nı kutlama etkinlikleri rengarenk geçer. Televizyon kanallarında çeşitli programlar yayınlanır. Bazı yerlerde yerli operalar ve filmler gösterilir.

SHANGSİ FESTİVALİ
3 Martta yapılan kutlamalar Çin'de Kadın Günü festivali olarak yapılan büyük organizasyonlar ile kutlanır.

DUANWU FESTİVALİ
Dragon Boat Festivali geleneksel bir Çin Festivalidir. Yaklaşık 2000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahiptir. Çin’in Ay Takvimine göre,5.ayın 5. günü Duanwu Bayramı olarak kutlanır. Duanwu Bayramı, Bahar Bayramı ve Güz ortası bayramıyla birlikte Çin’in geleneksel bayramlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu bayramın Duanwu olarak adlandırılmasının nedeni; ‘duan’ ilk anlamına gelmektedir. ‘İlk 5’ ise ‘duanwu’dur. Çin takvimine göre Mayıs ‘Wu’ ayıdır. Bunun için 5. Ayın 5. Günü de ‘Duanwu’ olarak adlandırılır. Duanwu Bayramı’nın arife akşamı her aile bayramda yemek üzere ‘zongzı’ hazırlar. Duanwu Bayramı’nda insanlar birbirlerini ziyaret ederler. Yemekler yenir. Yemeklerden başka bu bayrama özgü süs gelenekleri de vardır. Çin’in güneyinde Yangtze Nehri’nin orta ve aşağı kesimlerinde, ejderha kayıkları yarışmalarının düzenlenmesi de Duanwu Festivali’nin en önemli unsurlarındandır. Söylentilere göre, bu gelenek de şair ‘Qu Yuan’la ilgilidir. Yine söylentilere göre halk Qu Yuan ‘ın kendini nehre attığını duyunca onu kurtarmak için hemen kayıklarla olay yerine yetişmeye çalışmış. Daha sonra bu hikaye Duanwu Bayramı’nda ejderha kayıkları yarışması düzenleme geleneği haline geldi. Çin Ay Takvimi’ne göre, her yılın 5. ayının 5. günü nehir ve göllerin sahilinde düzenlenen ejderha kayıkları yarışması, görkemli bir bayram şenliğidir. Bazı yerlerde 50-60 ejderha kayığı birden yarışmaya katılır. Her kayığın başında, Değişik şekillerde tahta üzerine oyulan rengarenk ejderha taşı bulunur. Her kayıkta davul ve ‘gong’sesleri göğü çınlatır. Duanwu Bayramı coşkuyla kutlanır.

QİXİ FESTİVALİ
7 Temmuz'da kutlanan ve mitolojik değerlere ulaşan festival, zengin bir kızın fakir bir çiftçi oğlunu sevip, gökyüzüne yıldız olarak çıktıklarını düşünerek yapılan kutlamalardır.

HAYALET FESTİVALİ
Her yıl 15 Temmuz'da kutlanan Hayalet Festivali ise, insanların stres atmasını için çeşitli kılıklara girmesiyle meydana gelmiş bir kutlamadır.


DİKKAT ve BİLİNMESİ GEREKENLER
  • Pekin'de sokakta çok yemek yendiği için şehir gerçekten kokuyor bu kokunun sahibi Cudofu, yani cudofu bitkisinin soya ve yanmış yağla kızartılması. Gerçekten fazla kokuyor. Çinliler Antepe gelse, lahmacuncu yada kebabçı önünden geçerken kokuyu duysalar mutlu olurlardı:)
    • Pekinin günlük nüfusu 40.0000.000, Çin'de 60.000.000 şehirler de var hatta ilçe olarak en küçük ilçeler 1.0000.000 civarında Çin'de yaklaşık 1,2 milyar insan yaşıyor ve toplam 55 ayrı ırk var. Bana göre herkes çinli ama uzun kalınca ayırt edebilir hale geliyorsunuz.
      • Çin’e indiğiniz andan itibaren hava limanından şehir merkezinde yer alan otelinize nasıl ulaşacağınızdan acıktığınızda yemek yiyebileceğiniz alternatiflere, ülkede yardım gerektiğinde arayabileceğiniz telefonlara ve taksilere ödeyeceğiniz tahmini ücretlere kadar hemen her şeyi önceden araştırın. Bu sayede ülkeye geldiğinizde sudan çıkmış balığa dönmeden ulaşmak istediğiniz yerleri kolayca bulabilir ve işlerinizi halledebilirsiniz.
      • Asla nezaketli bir iltifatı kabul etmeyin Çinli ev sahiplerine yemeğin harika olduğu hakkında övgü yaparsanız bu sizin zararınıza olabilir ve ” Hayır, hayır, yemek gerçekten rezaletti” gibi bir yanıt alabilirsiniz. Çinli bir ebeveyne oğlunun ne kadar yakışıklı ya da akıllı olduğunu söylediğinizde de bunun gibi bir şey duyabilirsiniz. O bu iltifata ” Hayır, o gerçek bir aptal.” ya da ” O hiçte güzel görünmüyor.” gibi terslemelerle karşılaşır. 
      • Asla Kimseyi Rezil Etmeyin Çinli tanıdıklarınıza muhtemelen yapabileceğiniz en kötü şey onları toplum içerisinde aşağılamak ya da onları utandırmaktır. Bunları yapmak onların mahcup olmasına neden olur. Başkalarının önünde hatalarını göstermeyin ya da bir başkasına bağırmayın. Sizin nezaketiniz daha çok takdir edilecektir.
      • Asla Toplum İçinde Sinirlenmeyin Toplumda kaşlarını çatmak Çinliler tarafından öfke belirtisi olarak görülüyor ve onlarla bu şekilde anlaşmak çok rahatsız edicidir. özellikle sinirlenen kişiler yabancı turistlerse. Bu birinin (özellikle Çinli ev sahiplerinin) yüzünü düşürür. Bundan tamamen kaçınmalısınız. Çinli yerlerde grup uyumu da önemlidir. O yüzden yabancılar kendilerini hazır tutmalı, nazik olmalı ve özel bir çaba göstermeliler.
      • Çinlilerin de herkes gibi ad ve soyadları var. Ama, Çinde soyadı daima önce gelir. Aileler (genelde ortak) daima ön adlarını aileden alırlar. Minnesota (Amerika’da bir eyalet)’daki Joe Smith , Shangai’da Smith Joe(ya da buna eşdeğer biçimde) olarak bilinir. Eğer bir adam kendini Li Ming olarak tanıttıysa, siz ona güvenle Bay Li diye hitap edebilirsiniz (Bay Ming değil.)
      • Batıdaki insanların aksine Çinliler birbirlerine ilk isimleriyle hitap etmekte pek rahat değiller. Sadece aile üyeleri ya da bir kaç yakın erkek arkadaş basit şekilde Ming diye hitap edebilir. Ama, aile isminden önce yakınlığı ve samimiyeti göstermek için ismin önüne lâo (laow ; yaşlı) ya da xiâo (şiyaow ; genç) ekleyiniz. Ondan genç arkadaşına Xiâo Chên (Genç Chên) olarak hitap edebilir.
      • Çinli ev sahibi ile akşam yemeği masasının etrafına toplandığınızda , bir çok toplumdaki kaşıklarla servisin burada var olmadığının farkına varmalısın. Çünkü herkes kendi bir masa etrafında dolaşan bir çubukla kendi tabaklarına yemeklerini alırlar.
      • Asla Kadeh Kaldırmadan Alkol İçmeyin Çin şölenlerinde 10 tabak yemek ve bol bol alkol bulunur. Bazen pirinç şarabı içersiniz ve bazen yabancıları hemen sarhoş etmek için içirildiği bilinen güçlü Mâo Tâi’i içersiniz. Çin görgü kurallarını gözlemlemek için yavaş içmenin bir yolu, kendiniz için bir yudum almadan önce ev sahibinin ya da masadaki bir başkasının kadeh kaldırmasını teklif etmektir. Bu sizin sadece çok fazla içmenizi önlemekle kalmaz, ev sahibine olan minnettarlığınızı ve diğer misafirlere olan saygınızı gösterir. Ama eğer ki biri size “gân bçi (gahn bay)” diye teklifte bulunursa diye dikkat edin.
      • Gân bçi , “Fondip!” demek ve sizden içkinin tamamının çabucak içmeniz umulabilir. Endişelenmeyin. Daima geri dönüş olarak ” shui yi (şuvay iy ; dilerseniz) diyebilirsiniz ve onun yerine sadece bir yudum almak istediğinizi.
      • Asla Mücadele Etmeden Kimsenin Hesabı Ödemesine İzin Vermeyin. Birçok Batılı, Çin restoranlarında yemeklerin sonundaki karmaşık ve gürültülü sahne dolayısıyla oldukça şaşırırlar. Hesap zamanı geldiğinde herkes umulduğu gibi yapması gerekeni yapıyor. Çinliler , hesap küpürünü almak için şiddetle ve yüksek sesli bir şekilde elleriyle onu elde etmeye çalışmanın güzel bir tavır olduğunu düşünüyorlar. Bu “kazanan” belli olana bir kaç dakika boyunca ileri geri devam edebilir ve kazanan sonrasında hesabı öder. Hesabı ödemek için hevesli ve istekli olmak takdir edilir.
      • Asla Boş Elle Gitmeyin. Çinlilerde sadece özel günlerde değil, sık sık hediye alınıp verilir. Eğer birisinin evinde muhtemel bir iş ortağıyla akşam yemeği için ya da önceden ayarlanmış bir toplantı için , iki tarafta arkadaşlıklarının simgesi ve iyi devam edeceğini göstermek için birbirlerine küçük hediyeler verirler. Batılılar genelde Çinli ev sahiplerinin verdiği sayısız hediyeler karşısında şaşırırlar. Çine seyahatinde gerçekleştirmen gereken bir numaralı kural bir çok küçük küçük (özel olmayan) hediyeler götürmektir. Asla kimsenin sana ne zaman özel bir hatıra olarak hediye vermek isteyeceğini bilemezsin. O yüzden sende kendininkileri yanında bulundur.
      • Asla Birkaç Kere Reddetmeden Bir İçkiyi, Yemeği ya da Hediyeyi Kabul Etmeyin. Saygısız konuklar birinin evinde sunulan her şeyi aniden kabul edebilirler. İçeceği , yiyeceği ya da hediyeyi almaya ne kadar hevesli oldukları önemli değil. Çin görgü kurallarında aç gözlü ya da istekli görünmek onları bazı şeyleri yapmaktan alı koyuyor. O yüzden , bir kaç kere reddettiğinizden emin olun. Asla İlk “Hayır, Teşekkürler” Demelerine Aldırmayın. Çinliler otomatikten sunulan yemekleri ya da içecekleri bir kaç kez reddederler. Gerçekten aç ya da susamış olsalar bile. Asla ilk reddetmelerini dinlemeyin. Bunu bir kaç kere söyleseler bile, tekrar teklif edin. İyi bir konuğun en azından bir kere reddetmesi gerekir. Ama, iyi bir ev sahibininde en azından iki kere sunması gerekir.
      • Geleneklere dikkat. Çin’de özellikle sosyal anlamda bir sorun yaşamadan seyahatinizi tamamlamak isterseniz ülkenin geleneklerinden ve yaygın davranış kalıplarından bazılarını öğrenmeniz yararınıza olur. Örneğin bir Çinli sizi yemeğe davet ettiğinde masada bulunanlar pek ilginizi çekmese bile nezaket gereği tadına bakmanız gerekebilir. Çin’de bir eve ziyarete gidildiğinde hediye götürülmesi yaygın bir gelenek. Eğer hediye sayısını 8 olarak seçerseniz de şans getirdiğine inanılıyor.
      • Gülümsemeye alışın. Çinlilerin en meşhur özelliklerinden biri de genellikle güler yüzlü ve sıcak olmaları. Ülkede yeni insanlarla tanıştığınızda sürekli gülümsemelerine şaşırmayın.
      • Pazarlık yapın. Çin’de başta elektronik eşyalar olmak üzere pek çok ürünün çok ucuz olduğu bilinen bir gerçek. Buna karşılık yine de fiyatları daha fazla düşürmek ve ucuza alışveriş yapmak için neredeyse her yerde pazarlık yapabilirsiniz. Bu sayede özellikle küçük yerlerde satılan ürünlere normal fiyatının neredeyse yarısını ödeyerek sahip olabilirsiniz.
      • Oldukça kibar bir kimliğe sahip olan ülkede kimse ile tartışmamanızı ayrıca el ile temas etmemenizi öneririz. 
      • Çocukların kafasına kesinlikle dokunmamalısınız. Kafa onlar için kutsaldır.
      • İlk uçurtmayı 2000 yıldan fazla bir süre önce Çinliler yapmıştır. O zamanlar düşmanları korkutmak için kullanılıyordu.
      • Çin'de bir dönem gıdıklama bir işkence metoduydu; hem işkenceyi yapan iz bırakmıyordu hem de kişi kendine çabucak geliyordu.
      • Tuvalet kağıdının dünya üretimi, yılda 35 milyar rulo civarındadır.Tuvalet kağıdını 14. yüzyılda Çinliler bulmuştur. O zamanlar tuvalet kağıtları sadece imparatorların kullanımları içindi.
      • Çin, 1973 yılında ABD nüfusunun artması için Çin'den 10 milyon Çinli kadını ülkeye göndermesi teklif edilmiştir.
      • Dünya tarihinde görülmüş en uzun trafik Çin'in Şangay şehrinde görüldü. 12 gün boyunca süren trafiğin uzunluğu 99 kilometreyi bulmuştu.
      • Dünya üzerinde yaşayan her 5 insandan 1'i Çinli.
      • Çin'in en büyük oyuncak üreticisi ve ihracatçısı aynı zamanda dünyanın oyuncak üretiminin yüzde 70'ini karşılıyor.
      • 2009 yılına kadar Çin'de ilköğretim okullarının ana sponsoru ünlü bir tütün markasıydı.
      • ABD'nin San Francisco şehrindeki hava kirliliğinin üçte biri Çin kaynaklıdır ve Çin sınırlarından şehre girer.
      • Çin'de McDonald's ilk mağazasını açtığında uygulama dünyaya kıyasla oldukça farklıydı. Çinliler araçları başında yiyeceklerini alırken, araçlarını park edip içeri girerek yemeklerini tüketiyordu.
      • Çin'de PlayStation kullanımı yasaktır.
      • Japonya İkinci Dünya Savaşı sırasında Çin'i zehirli pirelerle bombalamıştır.
      • Çin'de hıristiyanların sayısında artış vardır ve bugün için 54 milyon hıristiyan Çin'de yaşamını sürdürüyor.
      • Çin'de her 30 saniyede bir bebek engelli doğuyor.
      • Yaklaşık 30 milyon Çinli Çin'de mağaralarda yaşar.
      • Google, dünyadaki en büyük plak şirketlerinden biriyle olan anlaşması nedeniyle, Çin'de bedava ve yasal müzik indirme imkanı tanıyor.
      • Çinliler, çocukların idrarıyla yumurta pişirip yiyor. Çin’de özellikle bahar aylarının başında insanların enerjisinin yükseldiğine inanılıyor. Yaşları 10′u geçmemiş erkek çocuklarının idrarları toplanıyor. Bu küçük çocuklar için okudukları okulun ortasında işemeleri için bir kova bulunduruluyor. Çin’in Zhejiang’de yapılan acayip uygulamada kova idrarla dolunca, bu idrarda yumurta haşlanıyor. Eski dönemlerden beri yapılan bu olay, sağlıklı yaşam için yapılıyor.
      • Ketçabın orjinalinde domates bulunmaz; zira Çinlilerin bulduğu Ketchup ilk kez bir balık sosu olarak ortaya çıkmıştır.
      • Çinliler her yıl 45 milyar yemek çubuğunu kullanarak yemeklerini yemektedir.
      • Çinlilerin köpek yediği biliniyor. Son yıllarda Çinliler köpekleri yemekten çok diğer dünyadaki insanlar gibi evcil hayvan olarak bakma eğilimine girmiş durumda.
      • Çin'de polisler karakollarda köpek yerine kaz kullanmayı tercih ediyor; zira kazlar insanlara göre uzağı daha net görebiliyor ve tepki verebiliyor.
      • Çinliler her sene yaklaşık 4 milyon kedi yemekte.
      • Tren görevlilerin başlarını dik tutmaları için Çin'de görevlilerin boynuna iğne konur. Bu şekilde kimse başlarını öne eğip sağa sola hareket ettiremez.
      • Çin'de yaşayan halkın yaklaşık 100 milyonu günde 1 dolarla geçimini sağlamaya çalışıyor.
      • Çin'in Chongqing bölgesinde telefon bağımlılarının güvenli şekilde yürümeleri için özel bir yol tahsis edilmiştir.
      • Çin'deki tek çocuk sahibi olma zorunluluğu nedeniyle yılda 1 milyon kız fetüsü aldırılıyor ve binlercesi sokağa terk ediliyor.
      • Pekin'de hava öylesine kirli ki, bir gün boyunca bu şehirde nefes almakla günde 21 sigara içmek arasında pek de bir fark yoktur! Çoğu zaman şehir sis bulutunun altındayken, insanlar maskelerle dolaşmak durumunda kalır.
      KONAKLAMA
      Pekin’de nerede kalınır yazısında sizlere bu büyülü şehirde konaklama yapabileceğiniz bölgeler ve otellerden bahsedeceğim.

      Konaklanmasını Önerdiğim Bölgeler

      PEKİNDE NEREDE KALINIR

      Pekin coğrafi olarak büyük bir şehir. Üstelik hem alışveriş, hem iş hem de turistik amaçla bazı yerleri gezecekseniz kentin farklı bölgeleri arasında gidiş geliş yapmanız kaçınılmaz. Bu da konaklama seçeneklerinizi yaparken çok önemli bir kriter. O yüzden öncelikle Pekin’deki ulaşım olanaklarından bahsetmek istiyorum.
      • Metro şehirdeki en efektif ulaşım seçeneği. Pekin’in hemen her yerine yayılmış bir ağ olduğu için gitmek istediğiniz her yere metroyla ulaşmanız mümkün.
      • Metro tercih etmiyorsanız taksiyle ulaşım tavsiye ederim. Fiyat olarak Türkiye’ye kıyasla daha uygun ancak sabah ve akşam saatlerinde yoğunluktan dolayı boş taksi bulmak imkansıza yakın.
      • Otobüs ise en uygun fiyatlı seçenek. 1000’den fazla rotada servis veren şehir içi otobüsleri semt veya durak isimlerini girerek şu linkte arayabilirsiniz.
      • Otobüs ve metro için travelcard satın almanız halinde bilet için her seferinde kuyrukta beklemeniz gerekmeyecektir.
      WANGFUJİNG
      Kentin en turistik yerleri Tiananmen ve Yasak Şehir ziyaretleri için en merkezi konumda bulunan Wangfujing turistik mağazalar, restoran ve cafeler açısından da çok zengin. Küçük bir bölge olmasına rağmen düşük bütçeli otellerden lüks seçeneklere kadar onlarca konaklama alternatifi mevcut. Hatta Wangjifung’un batısında yer alan Snack Caddesi Çin yemekleriyle arası iyi olmayanlar için batı mutfağından yemekler servis eden çeşit çeşit restoran bulabileceğiniz bir yer. Pekin’e gezip görme amaçlı, yani turistik bir seyahat düzenliyorsanız Wangufinj sizin için Pekin’de nerede kalınır sorusunun cevabı.

      NANLUOGUXİANG
      Pekin’in tarihi sokaklarını, kültürel ve sosyal hayatını deneyimlemek isteyenler için trendy Nanluoguxiang tek adres diyebilirim. Hatta bu bölgeye komşu olan Huohai ve Gulou Bölgeleri’ni de bu kapsama dahil edebiliriz. Restoran, cafe, bar, gece kulübü ve otel açısından son derece zengin olan bölgede dinlenme, eğlenme veya gezme amaçlı ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Huohai Gölü, Drum Kulesi, Prens Gong Mansion gibi örnekler var. Bu bölgeler arasından Gulou’nun tarzı biraz daha farklı. Küçük ancak Çin’de olduğunuzu size her an hatırlatan geleneksel mağazalar ve daracık sokaklarıyla biraz daha bohem bir seçim diyebilirim.

      QİANMEN
      Pekin’in tarihi şehir merkezine yakın olmasının yanında Qing Hanedanlığı döneminde meşhur Kırmızı Fener Sokağı’na sahip olmasıyla da ünlü bir bölge Qianmen. Yasak Şehir, Tiananmen Meydanı ve Dazhalan gibi turistik yerlere ulaşım açısından da en uygun konumdaki bölgelerden bir diğeri. Hatta buradan Yasak Şehir’e uzanan Qianmen yaya yolu kenttteki en eski restoranlara sahip olmasının yanında Pekin’in hanedanlıklar dönemininin tüm atmosferini bugüne taşıyan tarihi yapılarla dolu. Sadece meşhur turistik yerler değil, aynı zamanda adı duyulmuş duyulmamış Pekin tarihine ait öğelerle ilgilenen gezginler için Pekin’de nerede kalınır sorusuna cevap olabilecek bir bölge Qianmen.

      Xİ'DAN
      Pekin’in ticari ve finansal merkezi olan Xi’dan moda ve alışveriş tutkunları için de bir cennet. Konaklama seçeneklerinin çok zengin olduğu bölge deniş bulvarları, hem yerel Çinli markaları hem de uluslararası markaları bulabileceğiniz alışveriş merkezleri, binlerce restoran ve bar seçenekleriyle çok geniş bir kitleye hitap ediyor. Özellikle iş seyahati sebebiyle şehri ziyaret edenler ve alışveriş tutkunlarının Pekin’de nerede kalınır diye daha fazla düşünmesine gerek bırakmayan bir bölge Xi’dan.

      DONGZHİMEN
      Burası da aslında iş seyahati sebebiyle Pekin’e gidecekler için uygun bir bölge. Ancak Xi’Dan Bölgesi’nden farkı şehir merkezinde değil, havaalanı için çok uygun bir konumda olması. Ki Pekin gibi trafiğin ciddi sorun olabileceği bir şehirde havaalanına yakın bir konaklama tercih edebilirsiniz. Bölge elbette yeme içme ve alış veriş olanakları açısından da fazlasıyla seçenek sunuyor.

      SANLİTUN
      Daha çok expatların yaşamak için tercih ettiği bölge olan Sanlitun Pekin’in modern yüzünü yansıtıyor. Modern binalar, Batı yemeği tercih edenler için yüzlerce restoran seçeneği ve diğer bölgelere göre çok daha uygun fiyatlı konaklama. Sanlitun Bölgesi Pekin’e giden ama Çin kültürünün içine çok girmemeyi tercih eden gezginler için Pekin’de nerede kalınır sorusuna cevap veriyor.

      YONGHEGONG
      Gerçek Pekin kültürünün bizzat içinde yaşamak isteyenler için Yonghegong Bölgesi’nden daha ideal bir yer yok. Hatta özellikle Yonghegong ile Andingmen Metro İstasyonu arasındaki Wudaoying Hutong eski ve yeninin benzersiz bir birleşimini yansıtıyor. Çin’de bir Çinli gibi yaşamak isteyenler için Yonghegong Pekin’de nerede kalınır sorusunun cevabı.

      OTELLER HAKKINDA
      Pekin, aslında genel anlamda Çin, konaklama fiyatları açısında son derece ucuz bir şehir. Avrupa veya Amerika’da 3 - 4 yıldızlı ortalama bir otele ödenen rakamlar ile Çin’de 5 yıldızlı otellerde kalmak mümkün. 3 - 4 yıldızlı otellerde 50 - 80 USD olan gecelik konaklama ücretleri, 5 yıldızlı otellerde 100 USD seviyesinden başlıyor. Otelinizi ise her yazıda tavsiye ettiğim gibi Booking.com üzerinden ayarlayabilirsiniz.

      OTEL TAVSİYESİ
      5★ Legendale Hotel Beijing (Wangfujing’de)
      Tarihi bir binada yer alan Legendale Hotel’in iç dekorasyonu da dışı gibi etkileyici. Dengshikou Metro İstasyonu’na 200 metre mesafede yer alan otelde yer alan olanaklar arasında; fitness salonu, SPA, havuz, 3 adet restoran ve bar yer alıyor.
      Restoran, cafe ve alış veriş olanakları açısından da çok zengin bir bölgede yer alan otel Tiananmen Meydanı, Yasak Şehir gibi turistik yerlere de yakın bir konumda. İş seyahatiyle gittiğim Pekin’de kaldığım Legendale Hotel’in personeli de son derece sıcakkanlı ve çözüm odaklıydı. Ayrıca benim gibi Çin yemekleriyle sorun yaşayanlar için restoranlarında çok çok başarılı batı mutfağından yemek seçenekleri var. 
      5★ The Emperor Beijing (Qianmen’de)
      Qianmen ve Zhushikou Metro İstasyonları arasında, her ikisine de 200’er metre uzaklıkta bulunan The Emperor Beijing ünlü Tiananmen Meydanı’na 5 dakikalık mesafede. Otelde yüzme havuzu, SPA ve restoranlar da yer alıyor. Minimalist ve son derece şık dekore edilmiş The Emperor Beijing diğer 5 yıldızlı seçeneklere göre de biraz daha uygun fiyatlı. Hem iş hem de turistik seyahatlerde Pekin’de nerede kalınır diye düşünenler için otel ideal bir konumda. 
      5★ Han’s Royal Garden Boutique (Naluoguxiang’da)
      Shichahai metro istasyonuna 500 metre uzaklıkta yer alan Han’s Royal Garden Hotel kentin en trendy bölgesinde. Çin ve batı yemekleri sunan restoranları, barı ve SPA gibi olanakları bulunan otel geleneksel Çin stili bir binada yer alıyor. Standart batı tarzı bir otel yerine Çin atmosferini yaşamak isteyenler için Pekin’de nerede kalınır sorusuna cevap veren otelin fiyatlarının benzerlerine göre yüksek olduğunu söylemeliyim. 
      5★ The Peninsula Beijing (Wangfujing’de)
      Dengshikou Metro İstasyonuna çok yakın olan The Peninsula Beijing Hotel de hem iş hem de turistik seyahatler için ideal bir konumda. Tiananmen Meydanı ve Yasak Şehir arabayla 10-15 dakikalık bir mesafede. Ki bu aslında trafikten kaynaklanıyor. Yürüyerek de buralara ulaşmanız mümkün. Batı ve Çin yemekleri servis eden restoranı, bar, yüzme havuzu ve SPA salonu bulunan otelin booking.com’da 9,4 gibi çok yüksek bir misafir memnuniyeti puanı da var. Dolayısıyla Pekin’de nerede kalınır diyen ve bütçesi müsait olan gecelik 300 USD seviyesinde- herkese tavsiye ederim. 
      4★ Hotel Kapok – Forbidden City (Yonghegong’da)
      Pekin’e nerede kalınır yazısında bahsettiğim oteller arasında Yasak Şehir’e en yakın seçenek olan Hotel Kapok, Wangfujing yaya caddesi, Huangzhenggen Relic Site Parkı, Imperial Ancestral Tapınağı gibi diğer turistik yerlere de yürüme mesafesinde. Ancak en yakın metro istasyonu Wangfujing’un bir kilometre uzakta olduğunu belirtmeliyim. Öte yandan Pekin’e sadece turistik yerleri görme amacıyla gidiyorsanız bu çok büyük bir sorun olmayacaktır. Batı standartlarında ve konforlu bir otelde kalarak Pekin’in tarihi yüzünü keşfetmek isteyenler için ideal bir seçenek

      Çin Gümrüklerinde Dikkat edilmesi gereken Hususlar
      Çin gümrüğünden geçerken gümrük kurallarına uyulması gerekmektedir.Yabancıların sorunsuz bir şekilde gümrükten geçişi için şu noktalara dikkat etmeleriniz gerekmekte.

      Beyan
        Aşağıdaki eşyaları yanında taşıyan ve kargo ile gönderen turistlerin gümrüğe doğru mal beyanı yapmaları gerekmektedir.
      • Gümrük vergisine tabi olan veya belirli miktara kadar vergiden muaf olan eşyalar.
      • Yolculuk sırasında gerekli olan ancak gümrük sınırlamalarını geçen eşyalar.
      • Giriş-çıkışı yasaklanan eşyalarla sınırlanan antika, para, altın, gümüş, yazılı veya sesli yayınlar.
      • Bagajı aşan eşyalar.
      Kırmızı ve yeşil koridorlar
        Vergi ödemesi gereken veya gümrüğe tabi eşyası bulunan yolcular “kırmızı koridor”dan, diğer yolcular ise “yeşil koridor”dan geçerler.

      Genel Kurallar
      • Gümrükten geçiş sırasında öncelikle bütün bavulların ve yolcunun yanındaki eşyaların kontrol edilmesi gerekmektedir. 
      • Gümrükten izin almayan eşyalar kesinlikle uçağa götürülemez.
      • Yolcu yanında olmayan eşyalar için kayıt amacıyla “yolcu bagajı başvuru” formunu doldurmak zorundadır.
      • Yolcu giriş yaptığı tarihten itibaren 6 aylık süre içerisinde kayıt yapılmış olan eşyalar gümrükten geçebilir.
      • Çıkış veya bir kez daha giriş gibi gümrük işlemleri tamamlanması için gümrükte damgalanan “Yolcu bagajı başvuru formunun” yolcunun yanında olması zorunludur.
      • Bunun dışında antik eser taşıyan yolcuların mutlaka gümrük başvuru işlemleri yapması gerekmektedir. Yolcular Çin’de antik eser satma hakkına sahip olan antika dükkanlarından veya dostluk mağazalarından satın aldıkları antik eserleri ‘yurt dışına satılabilen antik eser faturası’ veya Çin antik eser yönetim kuruluşlarının damgaları ile birlikte gümrükten sorunsuz şekilde geçerler. Aileden miras yoluyla veya akraba ve dostlardan elde edinilen antik eserler için mutlaka Çin’in antik eser kuruluşuna gidip belge almak yoluyla yurtdışına çıkarabilirler.  Antik eser, yönetim kuruluşu tarafından kontrol edilip damgalı belgeler ile gümrükten çıkarılırlar.
      • Şu anda Beijing, Shanghai, Tianjin ve Guangzhou da dahil 8 gümrük şehrinde denetim organları bulunmaktadır.

      M.S (PRENSES)

      Hiç yorum yok:

      Yorum Gönder