17 Ocak 2020 Cuma

KARTALKAYA BOLU



Kar, üşüyen bir Halk için asla romantik yağmaz.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte en eğlenceli sporlardan biri olan kayak sezonu da açılıyor. Soğuğu seviyorsanız, karda yürümekten yuvarlanmaktan keyif alıyorsanız, dağ havası almak bünyenize iyi geliyorsa, birazcık zahmete ve masrafa katlanarak bu spora başlayabilirsiniz. Kayak sporu size cazip geldi ve başlamaya karar verdiniz. Kıyafetlerin ve ekipmanların hiçbirini satın almak zorunda değilsiniz, gideceğiniz tesiste hepsini kiralayabileceğiniz yerler bulunuyor. 
Ve kartalkayadayım sizlere kayakla ilgili biraz bilgiler vermek istiyorum umarım keyifle okursunuz. Kartalkaya yıllardır Uludağ ve Erciyes gibi kar tatili ve kış sporları düşkünleri için ideal bir seyahat noktası olma özelliğini koruyor. Kış mevsimi yaklaşırken tatil planları da hız kazanmaya başladı. Eğer siz de kışın tatil yapmayı seviyorsanız rotanızı Kartalkaya’ya çevirebilirsiniz. Köroğlu Dağları’nın zirvesinde yer alan bu bölge hem kış hem de doğa sporlarının merkezi konumunda.
Bolu’ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kartalkaya her seviyeye uygun pistleri, konforlu otelleri ve kartpostallık manzaralar sunan ortamıyla kışın gözde tatil bölgeleri arasında yer alıyor. Kayak yapmayı sevmeseniz bile, karlar altında yürüyüşe çıkmak, beyazlara bürünmüş doğayı fotoğraflamak oldukça keyifli.
Günlük giriş için Skipass aldıktan sonra otelin içerisinden ekipmanlarımızı kiraladık ve kendimizi bembeyaz karların arasına bıraktık. Otelin ilk kez kayak yapacaklar için Babylift adında 100 metrelik pisti bulunuyor. Burada istediğiniz kadar alıştırma yapabiliyorsunuz. Eğer daha önce kayak deneyiminiz varsa orta ve zor seviyedeki kayak pistlerinde hünerlerinizi sergileyebilirsiniz.
Kartalkaya ‘da sezon ne zaman açılıyor.
Kartalkaya’da kayak sezonu çoğunlukla Aralık ayında başlıyor, Mart ayının sonlarına kadar sürüyor. Şubat’da kar kalınlığı bir buçuk metre civarında oluyor. Lapa lapa yağan karla birlikte ortam inanılmaz keyifli ve eğlenceli olabiliyor. Yeterince kaydıktan sonra acıkan karnınızı bir dağ klasiği olan sucuk ekmekle doyurabilirsiniz. Tabii yanında sıcak şarabı da unutmamak lazım. Bu ikili yorgun düşen bünyenize ilaç gibi gelecektir.
Bazen bir spor dalı uzaktan güzel gözükse de yapmaya çalıştığınız zaman size uygun olmadığını anlayabiliyorsunuz, dolayısıyla ilk günden böyle bir masrafa girmeye gerek yok, önce birkaç kere deneyin, baktınız yapabiliyorsunuz ve keyif alıyorsunuz, o zaman ilk olarak kayak kıyafetlerinizi satın alarak işe başlayabilirsiniz. İlk defa kayak yapacakların karar vermesi gereken bir konu da var, kayak mı yapacaksınız, snowboard mu. İlk gün kayak, ikinci gün snowboard kiralamak, hangisine daha yatkın olduğunuzu böylece anlayabilirsiniz. Birine alışınca diğerine geçmeye çalışmakta bir hayli zor oluyor.
 Kayak kıyafetlerinin su geçirmeyen, orijinal olarak kayak sporu için üretilmiş olanlarından almanız şart. Normal montlar veya pantolonlar su geçirebilir, karın üstün oturduğunuzda ıslanmanıza veya çok üşümenize sebep olabilir. Bu yüzden içliğin, polar veya termal taytınızın üstüne giyeceğiniz bir kayak pantolonuna ve de yine poların üstüne giyeceğiniz bir kayak montuna ihtiyacınız var. Eğer hijyene önem veriyorsanız, kiralamak yerine bütçenize uygun bir kayak mont-pantolon takımı satın alabilirsiniz. Çünkü günlerce ve saatlerce üstünüzde olacak bir kıyafetten söz ediyoruz. Rahat etmeniz önemli. Kar kıyafetlerinizin üst katmanı sağlam olmalı.

"Kayağa giderken nasıl giyinmeli" veya "kar tatiline giderken ne giymeli" gibi sorular bence en garip ve en sık sorulan sorulardan. Sonuçta yolculuk esnasında ne giydiğinizin fazla önemi olmayabilir... Ama yolun sonunda bembeyaz bir yere varacağınızı düşünerek giyinip çıkın derim. Kayak tatiline giderken, hangi şehirden yola çıktığınıza ve nasıl tesise ulaşacağınıza göre giyineceksiniz elbette.
Daha arabadan çıkmadan, yolda giderken özellikle de dağa tırmanırken aracın içi gittikçe soğuyacak. Bembeyaz manzarayı izlerken üşümeniz olası. Arabadan ineceğiniz ilk an için kar botunuz ayağınızda, yolculuk boyunca üşümemek için de montunuz üstünüzde olsun. Kar tatiline giderken alınması gerekenlerin başında tabii ki kar botu geliyor, unutulmamalı. 

KIYAFET
Giymeniz gereken kıyafetleri içten dışa doğru anlatacağım. 
  • Termal İçlik: En alta giymeniz gereken kıyafet, üst body ve alt pantolon olmak üzere iki parçadan oluşan giysi, terlememenizi, soğuktan korunmanızı ve vücudunuzun hava almasını sağlıyor.
  • Kayak Çorabı: Alt paçasını da içine almanız gereken  bu çoraplar da termal olarak geçiyor, yumuşak bir yapıya sahip oldukları için ağır kayak ayakkabılarının ayağınıza zarar vermesini engelliyorlar.
  • Polar ya da Sweatshirt: Termal body’nin üzerine giyeceğiniz tarz bir üst. Vücudunuzun ısı kaybını engellemesi için monttan önce araya bir katman eklemek iyi oluyor.
  • Kayak Pantolonu: Termal pantolonun üzerine giyilecek . Rüzgar, kar, soğuk ve su geçirmeyen bu kayak pantolonu sizi dış etmenlere karşı koruyor. Pantolonun içinde rahat hareket edebilmeniz en önemli detay.
  • Kayak Montu: En dış katman olarak giymeniz gereken giysi, yine pantolonda olduğu gibi rüzgar, kar, soğuk ve su geçirmeyen bir mont olması gerekiyor. Kollarınızı rahatça oynatabilmemiz önemli. Genellikle bel kısımlarında koruyucu ayrı bir parça bulunuyor, kemer gibi belinize çıtçıtlanınca alttan da soğuk hava girmesini engelliyor.
  • Boru Atkı: Kayak kıyafetlerinin bir de aksesuar ihtiyaçları var. İlk olarak  hani şu yuvarlak şekilde boyna geçirilen atkılar, polar yumuşak bir yapıda olursa iyi olur, kayak yaparken sizi rahatsız etmemeli, kaşıntı yapacak yün ipliklerden olmamalı. Normal atkının boyundan çıkıp elinize ayağınıza dolanma ihtimali olduğu için pek tercih edilmiyor, boru atkılar kullanılıyor.
  • Eldiven: En önemli aksesuarınız eldiven, su ve soğuk geçirmemeli, batonları rahat kavrayabilmenizİ sağlamalı ve elinizden kaymalarını engellemeli, elin terlemesini önleyecek bir yapıda olmalı.
  • Kulaklık ya da Bere: Tepeden aşağıya doğru hızla kaydığınız esnada öyle bir rüzgar yiyorsunuz ki, soğuktan etkilenmemek adına başı ve kulakları muhafaza etmek şart.
  • Kayak Gözlüğü: Hem güneşten korumalı, hem buhar önleyici özelliği olmalı, hem de kötü hava şartlarında görüş alanınızı engellememeli. 
Kayak yaparken giyilmesi gereken kıyafetler bu kadar, dediğim gibi kayak tesislerinde kıyafet kiralamak mümkün ancak satın almaya karar verdiğinizde nereden bulabilirim derseniz, başlıca markalar Quiksilver ve SPX, özellikle fabrika satış mağazalarına giderseniz daha uygun fiyatlı ürünler bulabilirsiniz. Onun dışında Decathlon, her spora ait ürünler sattığı gibi kayak kıyafetlerini de satıyor. Tchibo yine tavsiye edebileceğim markalar arasında, kayak teması olduğu zaman fiyatları diğer markalara yaklaşsa da, o temalar indirim reyonuna düşünce baya uygun fiyata alınabiliyor.

EKİPMAN
İhtiyacınız olan ekipmanları yukarıdan aşağıya doğru anlatacağım.
  • Kask: Pistlerde kask takan insanlar çok az, nadir olarak kullanılıyor. Ancak yeni başlayanların başlarını koruma amaçlı kask takmaları iyi olacaktır, sonuçta düşe kalka öğrenilen bir spor olduğu için kendinizi koruma altına almak önemli. Son dönemde bazı kayak merkezlerinde kask zorunlu hale getirildi, gideceğiniz tesisten bu bilgiyi almanızda fayda var.
  • Batonlar: Kayak yapıyorsanız ihtiyaç duyacağınız dengede kalmanızı sağlayan malzemeler, snowboard yapıyorsanız batona ihtiyacınız bulunmuyor. Hızlanmak istediğinizde, sabit kalmak istediğinizde ya da botlarınızı kayaktan ayırmak istediğinizde batonları kullanabilirsiniz. Batonların boyunuza uygun olması önemli, zaten kiralama yapacağınız ya da satın alacağınız yerde size uygun batonları vereceklerdir.
  • Kayak Botları: Çok ağır ve sert botlar, bağlamalarının ayağınıza göre ayarlanması ve kayağınıza tam oturması gerekiyor. Yine kiralama yapacağınız yerde tecrübeli birinin botları sizin için ayarlaması gerekiyor. Snowboard botları kayak botlarına göre çok daha rahat, ilerleyen dönemde sürekli kayak yapmak istediğiniz zaman, sadece botlarınızı satın alıp diğer ekipmanlarınızı da kiralayabilirsiniz.
  • Kayak ya da Snowboard: Son olarak ihtiyacınız olan ve kayak takımının ana malzemeleri. Farklı çeşitleri var, bazıları geniş, bazıları dar, kiminin ucu çok sivri, kimininki daha yuvarlak, bu tamamen kayak yapma seviyenize ve kayak yapacağınız zemine göre farklılık gösteriyor. Başlangıç için çok çabuk hızlanmayan, kolay fren yapabileceğiniz kayaklar tercih etmeniz önemli, yine kiralayacağınız yerdeki tecrübeli kişiler size ne seviyede olduğunuzu soracak ve ona göre kayak ya da snowboard vereceklerdir.
KOZMATİK
Kayak yaparken dağın tepesinde olacağınızı ve sürekli güneşe, rüzgara ve kara maruz kalacağınızı düşününce ihtiyacınız olabilecek bazı malzemeler olacaktır. Bunlardan en önemlisi
  • Güneş Kremi. Yüksek rakımlı yerlerde maruz kalacağınız güneş yanıkları, yazın kinden bile daha kötü olabilir, bu sebeple yüzünüze yüksek faktörlü güneş kremi sürmeniz iyi olacaktır.
  • Dudak Nemlendiricisi ve El Kremi. Yine hava koşulları sebebiyle dudaklarınız ve elleriniz çabuk kuruyacağından bu kozmetik malzemelere de ihtiyacınız olacaktır.
Kayak yapmaya karar verirseniz ihtiyacınız olan malzemeler bu şekilde. Biraz masraflı bir spor gibi gözükse de, senede iki ya da üç kere gideceğinizi düşünürsek aldığınız keyif karşılığında ödediğiniz miktar gözünüze batmayacaktır.

DELİ SORULAR
Bu keyfi daha fazla ertelemeden hemen yaşayın.
Kayak yapmak bir kişinin aklına düştüğü an, 'ya düşersem' endişesi de beraberinde geliyor. Oysa ki, hem eğimi oldukça düşük yerlerde bulunacaksınız, hem de yeni başladığınız için hızlı kaymayacaksınız. Üstelik düşseniz de bir şey olmuyor, karlar yumuşacık. Bir de kat kat giyindiğinizi düşünürseniz, hiçbir şey olmayacağına bir kez daha inanırsınız. 
Peki nereye gideceksiniz.
Türkiye'de birçok zirve var. Uludağ Kayak Merkezi, Kartepe Kayak Merkezi ve Kartalkaya Kayak Merkezi. Her zirvede kayağa yeni başlayanlar için uygun eğimler var. Ancak Uludağ'ın biraz daha öne çıktığını belirtelim. Çünkü Uludağ'da Kartalkaya'ya oranla fiyatlar uygun, Kartepe'ye oranla hafta sonları daha az kalabalık. Tercihiniz Uludağ'dan ya da Kartalkaya'dan yana ise Uludağ otel ve Kartalkaya otel sayfalarımıza göz atabilirsiniz.
Kayağa gitmek için doğru zaman nedir. 
Kayak merkezlerinde kar kalınlıkları nasıl olmalı.
Kayak ve snowboarda gönül verenlerin takip ettiği birçok forum var. Ve kayak sezonu açılır açılmaz da haberlere hemen yansıyor. Ancak siz yine de kendi bildiğinize güvenin ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kar Kalınlıkları sayfasını ziyaret edin. Kayak yapmak için kar kalınlığının 40 - 50 cm civarında olması gerekiyor. 
Kayak ekipmanları ve kayak kıyafetleri - kiralama ücretleri. 
“'Benim ekipmanım yok, napacağız”' Siz çıkarken sadece sıkı giyinin, geri kalan her şeyi kayak merkezinde kiralayabilirsiniz. Kayak ekipmanları veya kayak giysilerinde kiralama ücretleri kayak merkezine göre değişiklik gösteriyor elbet. Ancak kayak kiralama fiyatları 100 - 120 TL civarında değişiyor. Bu paraya ne dahil derseniz: Tüm gün boyunca kullanacağınız kayak ekipmanları, kayak pantolonu ve montu. Tabi eldiven, kar maskesi, bere gibi farklı yardımcı ekipmanlar istemeniz dahilinde onlar da extra fiyat. 
Kayağa giderken yanınızda götürmeniz gerekenler 
Tabiki sırt çantası ilk ve en önemli malzemeniz. Atkı, bere, eldiven üçlüsü, nemlendirici dudak ve el kremi, deodorant, yedek çorap ve yedek tişört, kazak mutlaka olması gerekenler. Eğer tatilinizi daha uygun fiyata getirmek istiyorsanız çantanıza su ve sandviç de ekleyebilirsiniz.
Kayak eğitim ücretleri hakkında bilgiler 
Kayak eğitiminizi, Türkiye Kayak Federasyonu eğitmenlerinden almanızı öneriyoruz. Öncelikle eğitmenlerle 1 saatlik eğitim için görüşebilirsiniz. 1 saatte ayakta durup kendi kendinize kaymayı başarabilecek seviyeye gelirsiniz, sonrası size kalmış. Genel kuralları öğrendikten sonra, biraz da kendi çabalarınızla bu sporu gün içinde hemen öğrenebileceksiniz.. Kayak eğitmenlerini, kayak ekipmanlarınızı kiralamak için gittiğiniz kayak odalarına danışarak bulabilirsiniz. Orada sizi yönlendireceklerdir. Bu noktada fiyatlarda sıkı bir pazarlığa girişmenizi tavsiye ederim. Aynı anda 2 – 3 kişi birlikte eğitim alarak hem eğitim saatini daha eğlenceli hale getirebilir, hem de kayak eğitmeniyle daha uygun ücrete anlaşabilirsiniz. 

2020 yılı için kayak okullarının belirlediği ortalama ücretler

Kayak Dersleri

1 Kişi - 1 saat: 230.00 TL
2 Kişi - 1 saat: 300.00 TL
3 Kişi - 1 saat: 390.00 TL
4 Kişi - 1 saat: 460.00 TL
Grup Dersi (1 Kişilik Ücret) - 1 saat 100.00 TL
Kayak Okulu Programı (1 Kişilik Ücret)- 4 Ders: 400.00 TL

Snowboard Dersleri

1 Kişi - 1 saat: 230.00 TL
2 Kişi - 1 saat: 300.00 TL
3 Kişi - 1 saat: 390.00 TL
4 Kişi - 1 saat: 460.00 TL
Grup Dersi (1 Kişilik Ücreti) 4 Ders: 100.00 TL
Bütün gün ne yapacağım
Öncelikle ski pass almanız gerekecek. Ski pass: Zirveye teleski ya da telesiyej ile çıkmak için, geçiş sistemine okuttuğunuz kart. Skipass uygulamaları ve fiyatları her kayak merkezinde farklıdır. Tek çıkışlı biletler sadece alındığı liftte geçerlidir. Tek çıkışlı skipass haricindeki tüm diğer bilet tiplerini, biletinizi aldığınız gişeden bağımsız olarak tamamındaki liftler için kullanabilirsiniz. Tek çıkış, 4 saat ve günlük sınırsız ski pass'lar bulunuyor. Ski pass fiyatları: Tek çıkış 15 TL, 4 saatlik 90 TL, günlük 150 TL. 2 günlük 260 TL, 3 günlük 350 TL, 4 günlük 400 TL, 5 günlük 450 TL.
ULAŞIM
 Bolu şehir merkezinden düzenli minibüs veya otobüs seferi yapılmamaktadır. Özel araçlarla ulaşılabilmekte, ayrıca kış sezonunda İstanbul ve Ankara’dan çeşitli seyahat acentalarınca gerek konaklamalı gerekse günübirlik turlar düzenlenmektedir. Bolu Kartalkaya yolu sezon süresince açık tutulmaktadır. Ayrıca Kartalkaya’ya İstanbul istikametinden özel aracıyla gelecekler için TEM otoyolu Bolu Batı çıkışından çıkılıp, D.100 Karayolu üzerinden Bolu istikametine devam edilip, Bolu’yu yaklaşık 10 kilometre geçtikten sonra sağda bulunan tabelalar takip edilerek 28 kilometre sonra Kartalkaya’ya ulaşılabilir. Ankara istikametinden ise TEM otoyolunun Dörtdivan veya Bolu Doğu çıkışını takip edilerek ulaşılabilir.

          UÇAK

  • Ankara Esenboğa Hava Alanı : 2,5 saat
  • İstanbul Sabiha Gökçen Hava Alanı : 2,5 saat
  • İstanbul Hava Alanı : 4 saat 
          TEM OTOYOLU
  • Bolu 38 km.
  • Ankara 180 km.
  • İstanbul 280 km.


FESTİVALLER
 

Kayak merkezlerinin son yıllarda giderek popüler hale gelmesi ve gençler tarafından ilgi görmezi, bu merkezleri sadece kayağın değil eğlencenin de merkezi haline getirmeye başladı. Talebi ve yoğunluğu gören büyük markalar, kayak merkezlerindeki festivallere veya konserlere sponsor olmaktan çekinmiyorlar. Bu sayede kayak yaptıktan sonra da doyasıya eğlenmeye devam ederek, tatilinizi çok daha güzel bir hale getirebiliyorsunuz. Kayak keyfinizi ikiye katlayacak olan festivaller, Türkiye’nin en popüler 2. kayak merkezi olan Kartalkaya Kayak Merkezi de sezon boyunca devam ediyor. Ağırlıklı olarak 30 yaş altı olan binlerce kişi, bu çoğu yemekli festivallerde eğlenme fırsatı buluyorlar.


YILBAŞI
Yılbaşının kayak sezonunun tam ortasına gelmesi, kayak merkezlerinin elbette bu özel günü boş geçmemesini sağlıyor. Yılbaşını Kartalkaya’nın zirvesinde geçirmeye karar vermiş kayak severler için otellerin tamamında yılbaşı programları ve bazılarında yılbaşı galaları düzenlenmektedir. Bunun haricinde pistlere yakın bölgelerde, karlar üzerine yakılan ateşlerin etrafında birçok aktivite düzenleniyor. Otellerin davet ettiği profesyonel kayak sporcuları, yılın ilk dakikalarında konuklara muhteşem şovlar yapıyorlar. Atıştırmalık ikramlar, dans şovları, konserler ve canlı müzik imkanları da yapılan aktivitelerden sadece bazıları. Yılbaşı eğlenceleri, sabahın ilk ışıklarına kadar devam etmektedir.


SNOWFEST
Kayak denince akla gelen ilk festival olan Snowfest, sezonun durumuna göre Ocak veya Şubat aylarında yapılmaktadır. Festivale Türkiye veya Dünya çapında ünlü onlarca farklı şarkıcı gelerek konser vermektedir. Markaların sponsorluğunda gerçekleşen bu konserlerden sonra ise ünlü DJ’ler tarafından gecenin soğuğunu kıracak muhteşem performanslar yapılıyor. Eksi 10 derecede çılgınlar gibi dans ederek, sabahın ilk ışıklarına ulaşabilirsiniz.Festival elbette sadece müzikten ibaret değil. Festival kapsamında gece kayakları, sahne oyunları, izleyiciler arasında yarışmalar, çeşitli oyunlar ve seyircilere dağıtılacak çeşitli sürpriz hediyeler bulunuyor. Her sezon festival yeni bir konsept ile düzenlendiği için siz çok daha farklı etkinlikler ile karşılaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder