23 Ocak 2020 Perşembe

KAYALARA GELDİK

Hayatta kolaylıktan nefret eden, tırmanmak için zorlu bir dağ her zaman bulacaktır!

Çocukluktan beri hep bir yerlere tırmanır dururuz. En azından benim kuşak sokaklarda büyüdüğü için şanslıyız bu konuda. Doğayı seven biri olarak hayatımda bir dağ ve sporları hep olmuştur. Ve dağcılığın piri Kar Leoparı unvanlı Ali Nasuh Mahrukiyle de tanışmamız, ve evine davet edip sohbeti de beni dağcılığa daha bir kamçıladı. Askerlikte de şansıma eğridir dağ komando okulunda olmanın avantajıyla dağcılık ve tırmanış eğitimlerini aldık. Ve sevda böylece pekişti. Bu seferki yazımız kaya tırmanışı olacak biraz bilgi iyidir hadi bakalım...
 Sporun her dalı, sağlıklı bir yaşam için iyidir. Ama özellikle açık havada yapılan bisiklet, trekking, yürüyüş ve dağcılık gibi sporlar vücuda daha fazla oksijen girmesini sağladığından daha da iyidir. Önceleri adı dağcılık ile birlikte anılan, ancak yüksek adrenalin tutkunları sayesinde son yıllarda tamamen bağımsız bir spor dalı olmayı hak eden “kaya tırmanışı”, hobi olarak değil de profesyonel olarak yapılması tercih edilen bir spor dalıdır.
Yazın veya kışın yapılabilen ve en ufak bir hatanın bile tehlikeli sonuçlar doğurabileceği kaya tırmanışında, tırmanış malzemeleri ile birlikte mutlaka önceden profesyonel bir eğitim alınması gerekir.
Tırmanma sporları oldukça zorlu bir iştir. Bunların içinde de kaya tırmanışı oldukça bilgi, birikim ve tecrübe gerektirir. Bu tecrübe ile de konu hakkında da oldukça bilgili olur ve yaşayacağınız aksiyon da elinizi güçlendirmiş olursunuz. Tırmanış sporları 18. yüzyıl sonu 19. yüzyıl başında Avrupalı zenginlerin boş vakitlerinde yaptığı aktiviteler ile spor haline dönüşmüştür. Günümüzde de oldukça geniş bir kitle bu konuda çalışmalar yapmaktadır.
Kaya tırmanışında edineceğiniz tecrübe ile bu sporun teknikleri hakkında da kendinize yetecek kadar bilgi sahibi olursunuz. Tabi burada yeterli ekipmanınızın olması da önemli bir husustur. Bu sebeple önce ekipman, sonra eğitim, tecrübe ve son olarak da yapacağınız aktivite şeklinde sıralayabiliriz.

DAĞCILIK SPORU
Dağcılık sporu aslında 18.yy dan itibaren İngiliz ve Fransız zenginlerin boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla çıktıkları uzun yürüyüşlerden doğmuş bir spor dalıdır. Cenevre’de 1931 yılında Uluslararası Dağcılar Birliği’nin (UIAA) kurulması ile resmi bir spor dalı haline gelen bu sporda dağ ayakkabısı, terletmeyen veya üşütmeyen özel giysiler ve dağcı sırt çantası gibi özel dağcılık malzemeleri kullanılması gerekir. Özellikle dağcı çantası içine gerekli olan her şeyi alacak büyüklükte ancak ağır olmamalıdır. Genellikle gruplar halinde yapılmasının çok daha güvenli olduğu bu spor dalında uzun süreli yürüyüşler yapıldığından kampçılık da önem kazanır.

KAYA TIRMANIŞININ FAYDALARI
Eğer dağcılık veya trekking gibi sporlardan hoşlanıyorsanız kaya tırmanışı tam size göre bir spor dalı olabilir. Adrenalin ve heyecanın doruk noktalarda yaşandığı bir spor dalı olan kaya tırmanışı, vücuda esneklik ve denge kazandırırken aynı zamanda beynin stratejik karar verme bölgesini de güçlendirir. Özellikle bacak ve kol kaslarının çok yoğun olarak çalıştığı bu spor dalında vücudu yukarı doğru çekerken karın kasları da aktif olarak çalışır. Kaya tırmanışı yaparken en dikkat edilmesi gereken nokta ise, doğaya karşı çıkarak değil doğa ile uyum içinde hareket etme gerekliliğidir. çünkü belki de yüzyıllar önce oluşmuş kayalar, ancak size geçit verirse tırmanış zirvede sonuçlanabilir.

KAYA TIRMANIŞI TEKNİKLERİ
Kaya tırmanışında yeni başlayanlar için, sportif tırmanış idealdir. Doğada kaya üzerinde veya yapay bir duvar üzerinde yapılabilen bu tırmanış yine kendi içinde bouldering, top-rope, free-solo, serbest stil ve yapay duvar tırmanışı olarak beş gruba ayrılır. Yapay duvar tırmanışı, yarışmalarda kullanılan bir tırmanış stilidir. Kaya tırmanış ayakkabısı, ellerin kaymaması için magnezyum tozu ve toz torbası ile birlikte yapılan tırmanış bouldering, ip yardımı ile birlikte yapılan tırmanış top-rope (üstten emniyetli ip ile), ipin sadece güvenlik amacıyla kullanıldığı tırmanış serbest stil ve emniyetsiz olarak sadece profesyonellerin yapabildiği tırmanış free solo, diğer kaya tırmanış teknikleri arasındadır.

KAYA TIRMANIŞI EĞİTİMİ
Bu spora başlamadan önce, profesyonel bir eğitmenden mutlaka salonda eğitim almak gerekir. Eğitim teorik ve uygulamalı dersler olarak verilir. Teorik derslerde öncelikle tırmanış malzemeleri ve nasıl kullanılması gerektiği anlatılır. Uygulamalı derslerde ise profesyonel eğitmenle birlikte önce salonda sonra doğada tırmanış başlar. Kaya tırmanışı asla yalnız yapılmaması gereken bir spor dalıdır. Ayrıca detaylı bilgiye sahip olmadan belirli bir kaya üzerinde tırmanış gerçekleştirilmemelidir. Size tavsiye edeceğim bir tırmanış okulu var.  4x4 bir eğitim almak istiyorsanız Kamil Yay'ı bulun. Yeri Kadıköy de güzel şirin bir mekan. Kendisi tırmanış eğitimi konusunda tartışmasız tek kişi... 
http://www.boulderistanbul.com/

TIRMANIŞ MALZEMESİ
Kaya tırmanışında güvenlik için mutlaka güvenlik ipi, dizlik ve dirseklik, kask ve iyi tabanlı bir tırmanış ayakkabısı kullanılmalıdır. Bunun dışında tırmanış stillerine bağlı olarak ip, sikke, kanca ve takoz kullanılabilir. Aşağıda ki adreslerde fiyat ve diğer malzemeleri bulabilirsiniz...

TIRMANIŞ TEKNİKLERİ

SPORTİF TIRMANIŞ sport climbing
Kaya üzerinde veya yapay duvarlarda yapılan bir kaya tırmanışı stilidir. Bu yöntemde alınan emniyet tedbirleri nedeniyle bütün riskler minimize edilmiştir. Sportif tırmanış kendi içerisinde 7 farklı şekilde yapılır.
LİDER TIRMANIŞ  LEAD CLİMBİNG
Lider tırmanış tekniği genellikle kaya tırmanışı işinde profesyonel olan kişiler tarafından yapılır. Kaya tırmanışı teknikleri içerisinde tecrübe gerektiren bir stildir. Tırmanıcı daha önce belirlenmiş bir hatta daha önce yerleştirilmiş emniyet noktalarını kullanarak yada emniyet noktalarını geleneksel yöntemler ile kendi yerleştirerek yaptığı bir tırmanış stilidir. Bu yöntemde tırmanıcı tecrübeli olmalıdır. Aksi halde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
TOP ROPE TIRMANIŞ TOP ROPE CLİMBİNG
Kaya tırmanışı teknikleri içerisinde amatörler ve profesyoneller tırmanış gerçekleştirilebilen bir stildir.Top Rope Tırmanış’ta tırmanışçı ip birliği yaptığı lider tırmanıcının arkasında yer aldığı yöntemdir.Bu yöntemde üstten emniyetli tırmanış, tırmanışın temelini oluşturmaktadır.
KISA KAYA TIRMANIŞ  
Kaya tırmanışı stilleri içerisinde fiziksel yeterlilik açısında en zor olanı, en eğlenceli ve en akrobatik olan tırmanıştır. Çok yüksek olmayan yükseklikleri 3 metre ile 10 metre arasında değişen doğal kayaları kullanarak emniyet noktası oluşturmadan kayaların doğal noktalarını kullanarak yapılan bir kaya tırmanışı tekniğidir. Bu yöntemde olası bir düşüşe karşı özel minderler kullanılır.
Eğridir askeri eğitimden. 40 metre tırmanış ve iniş.
HIZ TIRMANIŞ  
Kaya tırmanışları içerisinde yer alan özel bir kaya tırmanışı branşıdır. Ortalama 15 metre yüksekliğinde bir duvarda yapılır ve duvarda belirli aralıklar ile dizilmiş tutamaklar yer alır. Burada amaç tırmanışı hızlı bir şekilde bitirmektir. Ülkemizde çok fazla yaygın olan bir stil değildir. Avrupa’da ve Dünya’da bu branşta şampiyonalar ve turnuvalar düzenlenmektedir. Hız tırmanışı tekniğinde kadınlarda dünya rekoru 8.33 saniye erkeklerde ise 5.88 saniyedir.
YAPAY TIRMANIŞ
Diğer kaya tırmanışı teknikleri ile tırmanmanın imkansız olduğu noktalarda, bölgeyi tırmanarak geçebilmek için üretilmiş özel malzemeler kullanılarak tırmanılan tırmanış tekniğidir. Diğer tırmanış tekniklerinde olduğu gibi bu tırmanış tekniğinde de belirli kurallar ve malzemeler vardır. Bu tırmanışta jumar, hook, ip merdiven ve sikke gibi birçok malzeme kullanılmaktadır.
SOLO TIRMANIŞ 
Kaya tırmanışı teknikleri içerisinde hiçbir tırmanma aleti kullanmadan ve emniyet almadan yapılan tırmanış tekniğidir.
DEEP WATER SOLO 
Solo tırmanışta olduğu gibi hiçbir emniyet ve malzeme olmadan yapılan tırmanış stilidir.
GELENEKSEL TIRMANIŞ TRADİTİONAL 
Tırmanıcının tırmanış yoluna emniyet aletlerini kendisinin yerleştirdiği ve serbest veya yapay tırmanış türüdür. Lider tırmanışçının emniyet aletlerini yerleştirmesi ve karabinayı takmasının ardından tırmanış ipi karabinadan geçirilir ve bu sayede emniyet tedbiri alınmış olur. Bu sayede olası bir düşme riski en aza indirgenmiş olur. Yine bu emniyetten kurtulması durumunda diğer emniyet noktasına kadar düşer ve o noktada kalır. Geleneksel tırmanış tekniğini diğer tekniklerden ayıran durum emniyet aletlerinin yerinden çıkma ve patlama riskidir. Bu tırmanış lider tırmanışçının yerleştirdiği emniyet aletleri arkadan gelen tırmanış tarafından toplanır.
TÜRKİYE'NİN EN İYİ TIRMANIŞ ROTALARI
Dağcılık heyecanlı, macera dolu ve bir o kadar da yüksek konsantrasyon gerektiren bir spor olsa da, bu ‘işi bilmeyenin’ dağlara gitmeyeceği anlamına gelmiyor. Dağda olmak zirve yapmasanız da, gördüklerinizle size birçok güzelliği bir arada yaşatacaktır. Ama ille de tırmanmak istiyorsanız, önerimiz kolaydan başlamanız. 


GEYİK BAYIRI - ANTALYA
Geyik bayırı, Avrupalı ve Türk kaya tırmanışçılarının gözdesi haline geldi. Bölgede yüzlerce boltlu tırmanış rotası var. Üstelik bu rotalar farklı yükseklik, zorluk ve eğitim derecesine sahip tırmanışçılara hitap ediyor. Konyaaltı.
ALADAĞLAR - NİĞDE
Kayseri, Adana ve Niğde’nin arasında yer alan dağlar Anadolu’nun Alpleri olarak anılıyor. Demirkazık Köyü’ne 10 dakikalık yürüyüşle ulaşacağınız Cimbar Kanyonu’nda eşsiz tırmanış rotaları var. Dağı zirve yapmadan yürüyerek de geçebilirsiniz.
KAYNAKLAR - İZMİR
Her yıl ilkbahar sonunda ‘Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği’ adında amatör ve profesyonel sporcuların katıldığı eğlence dolu bir festival yapılıyor. Bugün 200’den fazla tırmanış rotası var. Bölge şehir merkezine yakın bir konumda bulunuyor. Buca.
BAFA GÖLÜ - MUĞLA
Bafa Gölü’nün kıyı manzarası eşliğinde kısa kaya tırmanışları (bouldering) için eşsiz harika bir yer. Amatör sporcular bile rahatlıkla çalışabilir. Tırmanıcılar tarafından “Bafantastik” olarak anılan bölge Granit ve tırtıklı bir kaya yapısına sahip. 
ÇİTDİBİ - ANTALYA
Geyik bayırı tırmanış bölgesinin hemen yanı başında yer alıyor. Zor bir parkura sahip, ancak son yıllarda giderek daha fazla tercih ediliyor. İsmini, uzaktan bakıldığında çiti andırmasından alıyor. Yamaçtan baktığınızda eşsiz bir körfez manzarası var. Konyaaltı.
KAÇKARLAR - RİZE
Her daim görebileceğiniz buzulları, gölleri ve yemyeşil ormanlarıyla dağcıların ilk tercihi. Buz tırmanışı yaz aylarında ne kadar kolaysa kış aylarında o kadar zor. Altıparmak, Kavron ve Verçenik tepelerine farklı rotalardan çıkabilirsiniz. Çamlıhemşin.
BALLIKAYALAR KANYONU - KOCAELİ
1970’lerden bu güne tırmanış yapılan kanyonun her iki tarafı da önceden belirlenmiş 100’den fazla rotayla dolu. İstanbul’un monotonluğundan sıkıldıysanız, günübirlik kaçabileceğiniz en yakın tırmanış bölgesi burası. Kanyonda kamp da yapabilirsiniz. 
DATÇA - MUĞLA
En zor ve dik yamaçlı tırmanış rotalarından biri burası desek yanılmayız. Bu işte biraz tecrübe kazanıp buraya gelmelisiniz. Tırmanış esnasında kuş sesleri ve ileride bulunan kanyondan gelen su seslerinin yankısı eşliğinde macera dolu bir gün geçirin.
UZUNDERE -ERZURUM
Bölgenin en önemli özelliği yazın kayada, kışın ise buz şelalesinde tırmanış imkânı vermesi. Amatör sporculardan, profesyonel tırmanışçıları kadar zorluk derecesi geniş boltlu tırmanma rotaları bulunuyor. Ocak ayında ‘Uluslararası Buz Tırmanış Festivali’ düzenleniyor. Uzundere.
CİLO - HAKKARİ
Dağcılara göre burası Doğu Anadolu’nun tırmanış cenneti. Lacivert renkteki buzul gölleri, rengârenk çiçekleriyle, tırmanırken nefes kesen bir manzara size eşlik ediyor. Bu güzel tırmanış bölgesi, çatışmalar nedeniyle şimdilik güvenli değil. Yüksekova.


KAYA TIRMANIŞI FESTİVALLERİ
Festivallerle ilgili bilgi için linki tıklayın. En azından hayatınızda bir çılgınlık yapın ve birine katılın hem size bir anı olur hemde çocuklarınıza anlatacağınız anılar olur. Çocuklu  ailelerin ise mutlaka katılmaları şart çocuklar bayılacaklardır...



EMNİYETİMİ ALAN GÜZEL KIZLAR :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder