26 Şubat 2019 Salı

PRAG (Çek Cumhuriyeti)

"Hayat Bir Kitaptır ve Gezip Görmeyenler Hep Aynı Sayfayı Okur."

Havalar yavaş yavaş ısınıyor. İlk baharda bir yurt dışı yapalım mı diyorsunuz, hadi bakalım Praga.
Yazımız uzun oldu biraz ama pragla ilgili ne varsa azı yok fazlası var. Öncelikle Prag öyle turla gezilecek bir şehir değil. Evet biliyoruz turlar ile seyahat çok daha kolay ve hızlı olabiliyor ancak Prag tur ile gezilecek şehirlerden değil. Turun rotasının dışına çıkabileceğiniz, kendi güzergâhınızla yepyeni yerler keşfedebileceğiniz ve tabii ki tur paketlerine göre çok daha makul fırsatlar yakalayabileceğiniz bir şehir. Alın sırt çantanızı ve giyin en rahat ayakkabınızı, düşün Prag sokaklarına.

Prag’da her sokağın ayrı bir hikâyesi var, bu hikâyelere şahit olmak için ise yapmanızı önereceğimiz tek şey yürümeniz. Boş verin metroyu, treni, otobüsü.Tercih edeceğiniz zamanlar için ise ulaşımın bir hayli rahat olduğunu söylemeden geçmeyelim. Önemli bir bilgi olarak; Prag metrosunun bazı hatlarının 24 saat çalıştığını da söylemezsek ayıp ederiz. Taksi kullanacaksanız her yer taksi, Avrupa Birliği üyesi olduğu için taksimetre standartları uygulanıyor. Zaten uzak mesafeler ile karşılaşmayacağınız için yürümek en ideali. Bir durun, bir yürüyün; bir sohbet edin, bir köşede içkinizi yudumlayın, sonra yola devam edin. 

Bu Tur İçin Cebinizden Çıkacak Paraya Bakalım

Vize Pasaport: VİZE ŞART
Pasaportunuz yoksa ve ücretler hakkında bilgi: https://randevu.nvi.gov.tr/

200 EURO 3 Günlük Tur ücreti. Ekstralar, Yeme İçme kişi başı. 500 EURO  Toplamda 700 euro.
500-600 EURO  Kendi Başınıza Yaparsanız. HERŞEY DAHİL yemek ekstra turlar ve 3-4 GÜN.

HAVA DURUMU

Hava neredeyse her zaman gezmeye uygun. Prag’da hava durumunun genel olarak İstanbul’a yakın olduğu söylenebilir. Çek Cumhuriyeti Avrupa’nın içlerinde kalıyor ve bölgede ılıman bir kara iklimi hâkim. Kışları soğuk ve nemli; yazları sıcak, ilk ve sonbaharları ise tam bu mevsimlerin gerektirdiği gibi. Tabii yazın bazı günler çok sıcak olabiliyor. Kışın kar yağıyor ama kent uzun günler boyunca beyaz kalmadan eriyor. İdeal aylar Mayıs, Haziran ve Eylül olsa da tüm yaz ve ilkbahar mevsimleri Prag’a gitmek için uygun.

PRAG GEZİ REHBERİNDE NELER BULACAKSINIZ
  • Prag Gezi Rehberi Yazısında Neler Bulacaksınız
  • Gezi Rehberi , Genel Bilgiler: Prag tarihi, nüfusu, toplum yapısı, dili.
  • Nerede Kalınır: Konaklama yapılacak bölgeler, otel tavsiyeleri.
  • Gezilecek Yerler: Gezip görülmesi gereken önemli yerler.
  • Ne Yapılır: Şehirde yapılması gereken aktiviteler.
  • Ulaşım: Hava alanı şehir merkezi ulaşımı, şehir içi ulaşım araçları.
  • Şehir İçi İndirim Kartı: Prague Card: Toplu taşıma bilet fiyatları, kartlar.
  • Alışveriş: Ünlü alışveriş caddeleri, avm’ler, hediyelik eşyalar.
  • Yeme İçme: Yöresel yemekler, restoranlar.
  • Gece Hayatı: Genel bilgiler ve popüler gece kulüpleri hakkında bilgiler.
  • Yakın Gezilecek Diğer Şehirler: Brno, Karlovy Vary vb. hakkında bilgiler.
  • Otel Fiyatları: Harita üzerinde otellerin konumu ve güncel fiyatlar.

PRAG'DA KONAKLAMA

3 yada 4 gün prag gezisinde en önemli şey konaklama olacaktır. Çünkü şehir 24 saat yaşıyor. Bu yüzden konaklayacağınız yer çok önemli. Öncelikle konaklayacağımız yeri iyi seçmeliyiz, ayrıntılarıyla işte konaklamayla başlayalım. Orta Avrupa kültür turlarının gözde duraklarından olan Prag’ın kent merkezindeki 10 bölgede her bütçeye ve zevke uygun otel seçeneğini kolayca bulabilirsiniz. (Teorik olarak Prag toplamda 10 bölgeye ayrılıyor.) Ancak kalacağınız tesisin toplu taşımaya, gezilecek yerlere, alışveriş ve eğlence olanaklarına yakın olmasını isterseniz sizlere
3 bölgeye yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.
Mavi noktalar şehirde gezilecek yerleri, kırmızı noktalar, otellerin konumunu simgeliyor. Haritayı

PRAG OTEL FİYATLARI ve REZERVASYON
Prag, Avrupa’nın diğer ünlü ve turistik yerlerine nazaran konaklama konusunda gezginlere çok hesaplı alternatifler sunuyor. Şehirde yer alan en hesaplı otellerin gecelik fiyatları 70-80 Euro civarında, biraz daha düzgün ve güzel bir konaklama deneyimi sunan yerler 80-120 Euro arası gibi. Prag’daki en lüks otellerin gecelik çift kişilik oda fiyatları ise 120-200 Euro fiyat aralığından başlayarak yükseliyor.
Sırt çantalı gezginlerin konaklama tercihleri diğer turistlere göre genelde biraz daha farklı. Turistik yerler ve sosyal hayatın hareketli olduğu bölgelerde kalmayı tercih etseler de buralara ulaşım hızlı ve kolay olduğu sürece şehrin hemen her bölgesi bu tür gezginler için uygun olabiliyor. Arayışları uygun fiyat, temizlik ve eğer mümkünse konfor sıralamasında diyebilirim. Prag ise hemen her bölgesinde sırt çantalı gezginler için uygun fiyatlı otel ve hostel seçeneklerine sahip, ancak bunların en yoğun olduğu bölgeler Stare Mesto ile Nove Mesto diyebilirim. Geceliği 25-30 euro civarlarında. 
Booking.com’da yer alan tüm Prag otellerini incelemek isterseniz TIKLAYIN.
PRAG'DA KONAKLAMA YAPILABİLECEK 3 TEMEL BÖLGE
  1. Nehrin sağ tarafında yer alan ve şehrin en önemli tarihi yapılarına ev sahipliği yapan Eski Şehir Meydanı ve çevresi (Stare Mesto).
  2. Nehrin sol kıyısında yer alan, turist yoğunluğundan biraz daha arınmış, sessiz, sakin ama güvenli Mala Strana bölgesi. 
  3. Eski Şehir Meydanı’nın güneyinde kalan, bir çok önemli yere yürüme mesafesinde, alışveriş bölgelerine ve merkez tren istasyonuna yakın Yeni Şehir (Nove Mesto) adındaki bölge. 

1. ESKİ ŞEHİR MEYDANI ve ÇEVRESİ (Stare Mesto)

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, şehrin en eski, tarihi ve turistik noktası olan Eski Şehir Meydanı 10. yüzyıldan beri Prag’ın merkezi kabul edilen bu bölge birçok tarihi yapı, kafe, restoran, hediyelikçi ve oteli sınırları içinde barındırıyor. Eski Şehir Meydanı bir anlamda şehrin coğrafi merkezi olduğundan dolayı Prag gezilecek yerler yazımızda anlattıım çoğu önemli yer bu bölgeye yürüme mesafesinde bulunuyor. Tarih ve mimariyi seviyorsanız, dar sokakları, en fazla 4 katlı binaları, gece gündüz hareketli yaşantısı ile Eski Şehir Meydanı ve çevresi sizin için güzel bir seçenek olabilir. Çevresinde şehrin en ünlü ve popüler kafe, restoranlarını da barındıran bu yer çok turistik olduğu için hem konaklama anlamında hem de yeme içme anlamında biraz pahalı. Bölge, hareketli yaşantısından dolayı kimi gezginler için biraz fazla gürültülü, bunaltıcı olabilir. Özellikle yaz aylarında böldeki bazı sokaklarda yürümek bile insan kalabalığından dolayı zor olabiliyor. Kuzey sınırında Josefov, yani Eski Yahudi Yerleşim yeri olan Stare Mesto yine de Prag’ın merkezinde kalmak isteyenler, birçok yere yürüyerek ulaşmak isteyenler için güzel bir yer.

Bu Bölgedeki En Popüler Oteller
4★ Residence U Malvaze: Charles Köprüsü’nün hemen yanında, 15. yüzyıldan kalma bir binada hizmet veren güzel bir tesis. Bilgi  için TIKLAYIN.
5★ Grandior Hotel Prague: Gezilecek yerlerin bazılarına yürüme mesafesinde, toplu taşımaya yakın,  Bilgi  için TIKLAYIN.
3★ Motel One Prague:  Motel One, Eski Şehir Meydanı’na yalnızca 1 km uzaklıkta yer alıyor. Bilgi  için TIKLAYIN.
4★ Hotel UNIC Prague: Eski Kent Meydanı’na 10 dk yürüme mesafesinde, temiz, kaliteli bir tesis. Bilgi  için TIKLAYIN.
3★ Cloister Inn Hotel: Prag’da nerede kalınır, şöyle merkezde ekonomik bir yer olsun diyenler için çok ideal. Bilgi  için TIKLAYIN.

2. MALA STRANA BÖLGESİ

 Mala Strana.Vltava Nehri’nin sol tarafında, ünlü Karl Köprüsü‘ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Mala Strana tarihi binaları, Arnavut kaldırımlı fotojenik dar sokakları ve sakinliği ile dikkat çeken bir bölge. Burası özellikle şehirde gezip görülecek yerlere yürüme mesafesinde olan, metro ve tramvay gibi toplu taşımının olduğu, biraz daha ekonomik ve sessiz, sakin bir yer arayanlar için güzel bir yer. Bu nedenle bir çok yabancı kaynakta bu bölge Romantik bir tatil geçirmek isteyen balayı çiftlerine ve ailelere özellikle tavsiye ediliyor. Prag Kalesi ile Vltava Nehri arasında kalan bu bölgenin merkezi Malostranske namestiadındaki meydan kabul ediliyor. Buradan Karl Köprüsü’ne yürüyerek 5 dakikada ulaşmanız mümkün. Eski Şehir Meydanı ise yürüyerek 15-20 dakika sürüyor. Belki de bu bölgede konaklamanın tek dezavantajı gezilecek yerlerin birçoğuna ya da alışverişin merkezi kabul edilen cadde ve sokaklara giderken biraz yürümeniz gerekebiliyor. Tarihi 10. yüzyıla dayanan bu noktada gece hayatı sönük ama bölgede yer alan geleneksel barlar ve restoranlar oldukça popüler. 
Bu bölgedeki en popüler oteller
3★ Hotel William: Gezilecek yerlerin bir çoğuna yürüme mesafesinde, tramvay hattına yakın. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
4★ Hotel Pod Věží: Mala Strana’da, Charles Köprüsü’nün hemen yanındaki 2 adet tarihi binada yer alan popüler bir tesis. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
4★ Bishop’s House: Geçmişi 16. yüzyıla dayanan ama 2015 yılında yenilenmiş bir binada hizmet veren temiz, kaliteli ve güzel bir otel. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
4★ Appia Hotel Residences:  Özellikle balayı çiftleri, ailecek gezenler vb için ideal. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
5★ Three Storks:  Prag’da nerede kalınır, sessiz, sakin ama güvenli bir bölgede kaliteli bir yer olsun diyenler için güzel bir seçenek. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.

3. Yeni Şehir (Nove Mesto)

“Yeni Şehir“. Bu bölgenin adı sizi yanıltmasın. 14. yüzyılda kurulan ve yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan bu güzel bölge, Vltava Nehri’nin sağ yakasında, Eski Şehir Meydanı‘nın ise güneyinde yer alıyor.Wenceslas Meydanı‘nın merkezini oluşturduğu bu yer günümüzde ticari yaşamın da merkezi sayılıyor. Zaten bölgede birçok otel, kafe, restoran ve gece kulübü yer alıyor. Prag gece hayatının merkezi kabul edilen Nove Mesto aynı zamanda modern mimari başyapıtlara da ev sahipliği yapıyor. Eski Şehir ve Mala Strana‘daki çoğu yere yürüyerek gidebileceğiniz gibi bu bölgede yer alan metro ve tramvay hattı ile şehirde gezip görülebilecek çoğu yere kolayca ulaşabilirsiniz. Zaten şehrin ana tren istasyonu da yine bu bölgede yer alıyor. Bölgenin en büyük avantajı ise tanıttığım yerler arasında en uygun fiyatlı otellere ev sahiliği yapıyor olması. Tabi bu ucuzluk bazen sıkıntılar da doğurabiliyor. Wenceslas‘ın karanlık ara sokaklarından uzak durmak her zaman akıl karı olacaktır.

Bu bölgedeki en popüler oteller
3★ Exe City Park Hotel:  Tren istasyonunun hemen karşısında, popüler bir otel. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
3★ BoHo Prague Hotel:  Eski Şehir Meydanı’na yalnızca 600 m uzaklıkta, butik ve kaliteli bir tesis. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
4★ Hotel Golden Crown: Hem Wenceslas Meydanı’na hem de Eski Şehir Meydanı’na kısa yürüme mesafesinde,  Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.
5★ Radisson Blu Alcron Hotel:  Prag’da nerede kalınır, hem merkezi bir yer de hemde kaliteli bir yer olsun diyenler için güzel bir seçenek. Bilgi ve rezervasyon için TIKLAYIN.

DÖVİZ
Prag gezinizde en önemli, en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise Prag’da Döviz Bozdurmak! Öncelikle bilmeyenler için, Çekya’nın para birimi ile başlayalım. Çek Cumhuriyeti’nin para birimi CZK veya olarak da kısaltılan Çek Kronu’dur. Çekçesi ise Česká koruna‘dır. Öncelikle havalimanına iner inmez döviz bürolarında asla paranızı bozdurmayın. Burası kuru en az tutan ve komisyonu en fazla alan dövizdir. Gittiğinizde size “şu kadar para verirseniz komisyon almayız” tarzı taktiklerle yanaşabilirler ancak inanmayın. Sadece şehir merkezine ulaşmanız için yeterli olan miktarı bozdurun yeter. Ben 5 Euro bozdurmuştum. İsterseniz hiç bozdurmayıp bilet makinelerinden otobüs biletinizi kredi kartınızla da alabilirsiniz. Tavsiye ettiğim 2 döviz bürosu olacak...
1. Prag’da döviz bürosu ADRES: EXCHANGE, Kaprova 14/13, Old Town, Prague 1.
Meşhur Prag Old Town Meydanı‘ndan sadece 2 dakika yürüme mesafesinde olan bu döviz bürosu, kesinlikle iyi kur veriyor.
2. Prag’da döviz bürosu ADRES: PRAHA EXCHANGE, Jindřišká 12/908, Prague 1.
Meşhur Wenceslas Square (Václavské náměstí)‘e çıkan, hatta kocaman tarihi postane Česká pošta‘nın bulunduğu Jindřišká Caddesi‘nde (tramvay geçen cadde) bulunuyor.
  • Özellikle Prag gibi turistik bir şehirde, turistik bölgelerdeki bir çok yerde (cafe, restoran, müze vb.) evet EURO geçebilir. Ancak her yerde değil, özellikle lokal yerlere giderseniz kabul etmeyebilirler. Veya Euro’nuzu daha düşük kurdan çevirebilirler vb.
  • Bazen taksilerde bile kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Ancak her zaman kartın da kabul edilmediği yerler de aslında mevcut.
  • Genelikle yapacağınız alışverişler için Çekya’da taksit yapma gibi bir seçenek yok, sakın size sorulmasını beklemeyin.
  • Sokakta sakın para bozdurmayın! Sokakta dolanan bireyler sizi en turistik bölgelerde yakalayıp, bazen çok düşük bir kurdan bozup, bazen de artık geçerliliği bile olmayan eski / başka ülkelerin paralarını verebilmektedirler.
  • Prag’da döviz bürolarının kapılarında “0 % commission” yazsa bile, alış- satış farklı oluyor, tam bozdurduktan sonra farkettiğiniz de, paranızı geri vermek istemeyebiliyorlar.
PRAG'DA GEZİLECEK YERLER

PRAG ESKİ ŞEHİR MEYDANI

Prag Eski Şehir Meydanı (Staromestske Namesti) aslında görüp görebileceğiniz en zengin meydanlardan biri. Barok stili mimarinin en güzel örneklerini oluşturan ama aslında Ortaçağ’da ve hatta öncesinde yapılmış olan Gotik yapılarla dolu meydan. Bu meydandaki 8 yapıyı inceliyelim önce. Sonrada gezilecek mekanları tek tek inceleyeceğiz. Yaz aylarında meydanı çevreleyen cafe ve restoranlarla, kış aylarında burada kurulan buz pisti ile sadece turistleri değil Praglıları da akın akın kendine çeken meydanı gezmek için 1 gününüzü ayırmanız gerekli. Tabii eğer meydanda yer alan yapıları sadece dışarıdan görmekle yetineceksiniz.
Emin olun, bazılarını ziyaret edip içini de görmek istersiniz. O yüzden buraya 2 gün ayırın. Tarihi boyunca Prag şehrinde yer alan kutlamalara, festivallere, ayaklanmalara, politik gösterilere tanıklık etmiş olan Eski Şehir Meydanı turistler için gerçek Prag’ı tanıyabilecekleri en önemli yerlerden. Üstelik –Prag Kalesi’ni saymazsak eğer- şehirdeki en önemli turistik yerler de burada yer alıyor. Prag şehri Vlatava Nehri’nin diğer yakasından yavaş yavaş bu tarafa yayılmaya başladığında, 11. YY’da bir pazar yeri olarak ortaya çıkmış Prag Eski Şehir Meydanı. Ancal Lükemburglu Jan kentin soylularına belediye meclisi kurma izni verdiğinde bugün Eski Belediye Sarayı olarak bina yapılmış ve bu da meydanın hareketlenmesinin başlangıcı olmuş.
Bir dönem Kraliyet Sarayı’nın da (şimdiki yeni Belediye Binası) burada yer almasıyla popülerliği artan meydan ondan sonrasında da sürekli gelişmiş ve büyümüş. İki dünya savaşı ve çeşitli felaketlerden sağ çıkabilen tarihi yapılar dönemlerinin en usta Çek mimarları tarafından o döneme özgü Barok, neo-klasik veya Rokoko stilleriyle restore edilmiş ve bugüne kadar gelebilmiş. Şimdi ise dünyanın her yerinden gelen milyonlarca turisti bir göz ziyafeti çekiyor.

1. KİNSKY SARAYI

Golz Ailesi tarafından konut olarak yaptırılan ve 1768 yılında Stepan Kinsky satın alınca adı da Kinsky Sarayı olan bu benzersiz Rokoko stili yapı meydandaki diğer binalardan zerafeti ile ayrılıyor. Kilian Ignaz Dientzenhofer tarafından tasarlanan, Franz Platzer’in heykelleriyle süslenen, pembe ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu ön cephesi dikkatinizi mutlaka çekecektir. Bina ayrıca 1948 yılında komünist partinin yönetimi ele aldığının buradan, sarayın balkonunda duyurulması ile de ünlü. Şimdilerde ise Ulusal Galeri Kinsky Sarayı’nda geçici sergiler düzenliyor.

2. TYN KİLİSESİ

Prag Eski Şehir Meydanı çoğunluğu Gotik stili olmak üzere yüzlerce tarihi yapı ve kilise ile dolu ancak içlerinden en görkemlisi Tyn Kilisesi. 1365 yılında yapılan kilise uzun tarihi boyunca geçirdiği restorasyonlar sayesinde Rönesans ve Barok stillerinden de etkilenerek, ilginç bir karışım olmuş. Eski Şehir Meydanı’na hakim olan Âdem ve Havva adlarını taşıyan 80 metre yüksekliğindeki ikiz kuleleri ve Gotik dış mimarisiyle kentin en görkemli yapılarından biri olarak gösteriliyor. Kilisenin içi de en az dışı kadar görkemli ve hala faal bir kilise olmasından dolayı ücretsiz ziyaret edilebiliyor. İsa’nın Çilesi’nden sahnelerin betimlendiği taç kapı, Gotik heykeller, vaftiz kurnası, Vaftizci Yahya betimlemeleriyle süslenmiş sunak buraya giderseniz görmeniz gereken detaylardan.
Piyanosu Prag’da dini yapılarda kullanılanların en eskisi olan kilisenin büyükçe bir Rokoko stilli sunağın ve Danimarkalı Astronom Tycho Brahe’nin mezarının bulunduğu iç kısmında ise Barok mimariden izler taşıyor. Yıl içerisinde belirli aralıklarla müzik organizasyonlarının düzenlendiği dini yapıya giriş ön tarafında bulunan aynı adı taşıyan okul üzerinden yapılıyor.
  • Adres: Staroměstské nám. 110 00 Staré Město Praha.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00

3. SAİNT JACOB KİLİSESİ


13. YY’da Gotik tarzda inşa edilen ve sonrasında özellikle 1689 yılındaki yangından sonraki restorasyonlarda çeşitli Barok ögelerle süslenen Saint Jacob Kilisesi Prag’daki en güzel birkaç kiliseden biri. Heinsch, Brandl ve Reiner gibi sanatçıların duvar süslemelerinin yanı sıra Heykeltraş Ferdinand Brokof tarafından yapıan Kont Vratislav’ın mezarı bu kilisedeki en dikkat çekici eserlerden. Kilise ayrıca muhteşem akustiği ile klasik müzik konserlerine de ev sahipliği yapıyor.

4. BELEDİYE SARAYI


Yapımı 1905 – 1911 yılları arasında tamamlanan bina 1918’de Çekoslovakya’nın kuruluşunun açıklandığı yer olarak tanınıyor. Art-Neavou stilinin en güzel örneklerinden biri olan Belediye Sarayı’nın yerinde eskiden Gotik tarzda Kraliyet Sarayı bulunuyormuş. Antonin Balsanek’in tasarımı olan bu son bina bugün aynı zamanda bir kültür merkezi. Yapı inşa edilirken dönemin önde gelen 30 sanatçısı katkıda bulunmuş, Prag’ın en önemli konser salonu olan Smetana Salonu’nu, Alfons Mucha başta olmak üzere çeşitli Çek sanatçılar tarafından süslenen odalarını da ziyaret edebilirsiniz. Dış cephesi heykellerle süslü belediye sarayında girişte konukları görkemli “Prag’a Bağlılık” mozaiği karşılıyor.
  • Adres: Náměstí Republiky 5, 111 21 Praha.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-19.00
  • Giriş Ücreti: 290 CZK
  • Web: obecni-dum.cz/en/

5. BARUT KAPISI

11. YY’da Prag şehri kalenin dışına taşmaya başladığı zamanlarda şehre açılan 13 kapı varmış, bir tanesi de Barut Kapısı. Belediye Sarayı’nın güneyinde yer alan bu geçit o zamanlar burada bulunan Kraliyet Sarayı’nın yanına savunma ve korunma amaçlı inşa edilmiş. 17. YY’da barut deposu olarak kullanıldığı için adı Barut Kapısı olarak kalan geçit gösterişli kabartma ve süslemeleriyle dikkat çekiyor. Hradcany Kalesi’nden Kraliyet Sarayı’na kadar uzanan Kral Yolu’nun başlangıç noktasını oluşturan Barut Kapısı, aslen top yuvası olarak 15. yüzyılın sonlarında Kral Vladislav tarafından inşa ettirilmiş. Ancak 1541 yılında çıkan yangında zarar görünce yeniden inşa edilerek mühimmat deposu ve çan üreticisi Tomas Jaros’un imalathanesi haline gelmiş. Cumhuriyet Meydanı üzerindeki Belediye Binası’na yakın konumda yer alan kule, konumu sayesinde üst kısmına çıkan konuklarına enfes bir kent manzarası sunuyor.
  • Adres: nám. Republiky 5, 110 00 Staré Město Praha.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-22.00
  • Giriş Ücreti: 100 CZK

6. CELETNA SOKAĞI

 Eski Şehir Meydanı’na çıkan sokakların her biri son derece çekici ancak Celetna Sokağı’nın yeri başka. Taç giyme törenlerinin de gerçekleştirildiği Kral Yolu’nun bir parçası olan sokak 14. YY’dan itibaren popülerleşmeye başlamış.Burada göreceğiniz binaların hepsi birbirinden güzel ve ortak özellikleri ise, 11. veya 12. YY’da Gotik tarzda yapılmaları ancak yüzyıllar sonra Barok tarzda yenilenmiş olmaları. Bu sokakta 34 numaradaki Siyah Madonna Evi küçük bir de müze aynı zamanda. Çek kübizmini merak eden turistlerin mutlaka uğramasını öneririm.

7. ESKİ BELEDİYE SARAYI ve ASTRONOMİK SAAT

1918’de Çekoslovak Devleti’nin bağımsızlığının ilan edildiği, ülkenin demokratik cumhuriyet haline geldiği 1989’daki Kadife Devrim’in merkezinde yer almış Eski Belediye Sarayı, ilk olarak 1338 yılında inşa edilmiş. Bodrum katında Romanesk ve Gotik tarzdaki yaşam bölümlerine yer verilmiş yönetim binasının şu anki halini almasıysa 1905-1910 yılları arasındaki çalışmalar sonucunda gerçekleşmiş. 15. yüzyıldan kalma işlemeleri, eski meclis salonu, Çıkma Pencere Şapeli gibi bölümlerini görmeden ayrılmamanızı önereceğim yapının en ilgi çekici bölümünü ise 14. yüzyılda yapıya eklenen kulesi ve üzerindeki Astronomik Saat oluşturuyor.
Saat başlarında ortaya çıkan figürün dansıyla meydandaki pek çok gezginin etrafında toplanmasına yol açtığı saat 3 kısımdan oluşuyor. Ölümü, aç gözlülüğü, sefayı, kibri sembolize eden 4 heykel ilk kısmını oluştururken, ikinci kısmında ise zamanı ve güneş ile ayın hareketlerini gösteren mekanizma yer alıyor. Saatin son ve en yeni bölümü ise günün tarihi ile birlikte burçları gösteriyor. Dünyayı evrenin merkezine alarak, Jan Z Ruze tarafından yapılan saat sadece saati değil tarihi ve gezegenlerin konumlarını da gösteriyor. Güneşin Zodyak’ın 12 evinden geçişini gösteren hareketlerini de içerdiği için Astronomik Saat deniliyor.
Dilerseniz yapının en üst katında yer alan gözlem kulesine bilet alarak asansörle çıkıp şehrin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz.
  • Tur Tavsiyesi: Her zaman olmasa da yoğun sezonlarda kule girişinde uzun bilet kuyrukları olabiliyor. Dilerseniz biletinizi internetten satın alabilirsiniz.
  • Astronomik Saati: Hızlı Giriş Biletleri.
  • Adres: Staroměstské náměstí 1, 110 00 Praha.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 250 CZK

8. AZİZ NİKLAUS KİLİSESİ


Aslında Aziz Niklaus Kilisesi’nin tarihi 12. YY’a dayanıyor ve o dönemlerde de şehrin ana kilisesiymiş. Ancak bugün gördüğümüz kilise 1735 yılında Kilian Ignaz Dientzenhofer’in tasarımıyla yeniden yapılmış. 1700’lü yılların sonuna gelindiğinde kaderine terk edilen kilisenin yardımına I. Dünya Savaşı koşmuş diyebiliriz. Çünkü Prag garnizon komutanı şehirdeki sanatçıları kiliseyi süslemekle görevlendirmiş ve bunu yapmayanları cepheye göndermekle tehdit etmiş. Sonucunda ise bugün etkileyici bir akustiğe sahip olan ve bu yüzden konser salonu olarak da kullanılan, Prag’lı sanatçıların freskleri, kabartma ve heykelleriyle süslü bu etkileyici kilise ortaya çıkmış. Ayrıca şehir manzarasını izlemek için yeşil renkli kubbesine çıkabilirsiniz. Dış süslemelerinde Johann Hennevogel’in imzasının olduğu dini yapı, piyanosunu Wolfgang Amadeus Mozart Prag’da yaşadığı süre boyunca çalmış. Mozart’ın bu hareketi ile klasik müzik alanında önemli bir merkez haline gelen kilisenin adı aynı zamanda sadece Çek Cumhuriyeti’nin değil tüm Alpler’in en değerli Barok yapısı olarak geçiyor.

  • Adres: Malostranské náměstí 118 00 Praha 1.
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 70 CZK
Eski Prag Meydanı tarihi eserler açısından görüp görebileceğiniz en zengin meydan demiştim. Dolayısıyla burada yer alan yapılar bu 8 eserle sınırlı değil. Devlet Tiyatrosu Binası, Carolinum, Bethlehem Şapeli, Aziz Gall Kilisesi, Aziz Martin Kilisesi, Karel Sokağı, Jan Hus Anıtı, Karlova, Klementinum, Clam-Gallas Sarayı, Kunstat Lordları Sarayı, ve İki Altın Ayılı Ev gibi sayısız kilise, saray ve sokak sizi etkileyecek yerlerden.

KARL KÖPRÜSÜ (Charles Köprüsü)

Karl Köprüsü (Charles Köprüsü), 1357 yılında Prag’da inşa edilen şehrin en ünlü köprüsüdür. Prag’ın sembollerinden olan yapı, Prag gezilecek yerler listesinde en ön sıralarda yer alır. Köprü, Prag Kalesi ve Mala Strana ile Stare Mesto’yu birbirine bağlar. Judith Köprüsü yerine inşa edilen bu köprü, 516 metre uzunluğunda 13 metre yüksekliğindedir. Mimari ayrıntıları sayesinde kente gelen gezginlerin hazırladıkları Prag gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi konumunda. Nehri üzerinde bulunan Charles, büyük seller yaşasa da ayakta kalmıştır ve yüzyıllarca yaya yolu olarak kullanıla gelmiştir.
Köprü mimari olarak tek başına bir yapıt olmasının yanı sıra üzerinde bulunan 30 kadar heykelle de dikkat çeker. Bu heykellerin hepsi replikadır ve orijinalleri Ulusal Galeri Lapidarium’da bulunmaktadır. Bu heykellerin en ünlüsü Bohemyalı Aziz Jan of Nepomuk’dur ve azizin, kralın kendisini aldatan karısının günahlarını itiraf etmeyi reddettiği için şehit edildiği düşünülür. Bu heykellerin en yenisi ise Cyrill ve Methodius’dur ve Hıristiyan misyonerler betimlenmektedir.
Özellikle gün doğumu ve gün batımını köprü üzeride izlemek büyük keyif verir. Charles Köprüsü üzerinde mutlaka görmeniz gereken yerler ya da eserler arasında işgalcilerin hızlı ilerleyişini engellemek için yapılan Eski Şehir Köprü Kulesi, İsa’ya küfretmekle suçlanan bir öğrencinin parası ile yaptırıldığı düşünülen Çarmıha Geriliş Heykeli, Aziz Jan Nepomucky’nin nehire atıldığı yeri belirleyen Lorraine Haçı, Yunan misyonerler Kyrillos ve Methodios’un betimlendiği Aziz Kyrillos ve Aziz Methodios Heykeli, azizin nehre atılışının görüldüğü Aziz Jan Nepomucky pirinç rölyefi, Bruncvik Heykeli, köprünün güneyinde yer alan Ezilmişlerin Meryem Anası portresi, kör bir rahibin rüyasında Hz. İsa’nın çarmıha gerilişini görmesinin tasvir edildiği Azize Luitgard Heykeli, Antonin Heykeli ve haçlı seferlerinde para toplamak için kurulan Kutsal Üçleme Tarikatı’dır.

PRAG KALESİ

45 hektarlık alana yayılan ve içerisinde tarihi saraylar, ofisler, askeri yapılar, bahçeler, dini yapılar barındıran arazisi sayesinde dünyanın en büyüklerinden birisi olarak anılan Prag Kalesi, Premysl Hanedanı tarafından 9. yüzyılda inşa ettirilmiş.
Geçmişte Bohemya Krallığı’nın ve Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olarak kullanılan gösterişli yapının bir bölümü, günümüzde Çekya Cumhurbaşkanı’na tahsis edilmiş. Bu nedenle ziyaretçilerin güvenlik kontrolünden geçerek giriş yapabildikleri kalenin içerisindeki Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Altın Yol, Yaz Bahçeleri ile Beyaz Kulehem tarihi önemleri hem de mimari güzellikleri nedeniyle görülmeyi hak ediyor. Kale aynı zamanda Astronomik Saat ile birlikte kent manzarasının izlenebileceği en ideal noktalardan.
Prag Kalesi’ni girişte satın alacağınız çeşitli biletler ile gezebilirsiniz. Yapı kompleksini bireysel olarak gezebileceğiniz gibi paket turlar ile rehberli de gezebilirsiniz. Bireysel gezmek için bölgeye ulaşmanın en rahat yolu saray yakından geçen tramvay hattını kullanmak.

AZİZ VİTUS KATEDRALİ

Ülke yönetimini devralan kral ve kraliçelerin taç giyme törenlerine sahne olmuş, bazılarının ebedi istirahatgahı konumundaki Aziz Vitus Katedrali, 1344 yılında inşa edilmeye başlanmış. Yaklaşık 600 yılda tamamlanabilen katedral Neo-Gotik ağırlıklı olmak üzere Rönesans ve Barok tarzları kullanılarak inşa edilmiş. Çek ressam Alfons Mucha’nın vitray süslemelerini yaptığı dini yapının içerisinde kraliyet mezarlarının yanı sıra Aziz Vaclac Şapeli ve “Soylu Frederick’in Uçuşu” isimli ahşap malzemeden üretilmiş pano büyük ilgi görüyor. Batı cephesindeki oluklar, payandalar, koro bölümü ve altın taş kapıdaki tonozlar katedralde görülmeye değer diğer kısımlar.

WENCESLAS MEYDANI ( Vaclav Meydanı )

Şu anki görünümüne 19. yüzyılda ulaşan Wenceslas Meydanı, etrafını saran lüks mağazalar, restoranlar ve eğlence mekânları sayesinde günümüzde Prag’ın en popüler yerleri arasında sayılıyor. Orta Çağ’da at pazarına ev sahipliği yapan meydan, 1969’da Jan Palach’ın kendisini yakması ve komünist rejimin yıkılmasına neden olan Kadife Devrim gibi ülke tarihi için önemli pek çok politik olayın merkezinde yer almış. Alanın çevresinde görülmeye değe yapılar arasında Ulusal Müze, Palaca Koruna ve Fransisken Bahçeleri yer alıyor. Ayrıca adını aldığı Aziz Vaclav’ın 1912 yılında dikilen heykeli başta olmak üzere irili ufaklı çok sayıda sanat eserini de meydanı ziyaret ettiğinizde görebilirsiniz.

KulesiPETRİN TEPESİ ve GÖZLEM KULESİ

15. yüzyılda üzüm bağları ile ünlenen Petrin Tepesi, 1825 yılında halka açılmış. Her yıl 1 Mayıs’ta Pagan ritüelleri ile ilgili kutlamaların gerçekleştirildiği 300 metre rakımlı tepeye yerel halk ve gezginler hem temiz havası hem de manzarası nedeniyle gelmeyi tercih ediyor. 1891 yılında hizmete alının füniküler aracılığıyla ulaşabileceğiniz yükseltinin üzerinde Aynalar Labirenti, Strahov Stadyumu, Açlık Duvarı, Karel Hynench Macha Heykeli ve Aziz Laurentius Kilisesi gibi görülmeye değer yapı ve eserler bulunuyor. Tabi ziyaret edilecek birçok yeri barındıran tepeyi manzara izlemek için gelenlerin ilgisini daha çok Petrin Tepesi Gözlem Kulesi çekiyor. 1891 yılında Yıl Dönümü Sergisi için inşa edilen 60 metre yüksekliğindeki yapı, Eyfel Kulesi örnek alınarak tasarlanmış. Üst kısmına çıkmak için spiral şeklindeki 299 basamaklı merdiveni aşmak gerekiyor. Ancak seyir alanından görülen kentin enfes manzarası, bu zahmete fazlasıyla değiyor.
  • Adres: Petřínské sady 633, 118 00 Praha 1-Malá Strana.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-22.00
  • Giriş Ücreti: 120 CZK

DANS EDEN EV

Ünlü dans çifti Fred ve Ginger’ın adıyla da anılan Dans Eden Ev, 1945 yılında Amerikan ordusu tarafından gerçekleştirilen hava saldırısı sırasında yıkılan eski bir yapının yerine 1992-1996 yılları arasında inşa edilmiş.
1992 arsasını alan Hollanda menşei sigorta firması Nationale Nederlanden’in tasarımı için Vlado Milunic ile Frank Gehry’i görevlendirdiği Vltava Nehri kıyısındaki evin dış yüzeyi cam ağırlıklı kısmı kadını, diğer tarafı ise erkeği temsil ediyor.
Özgün tasarımı sayesinde kente gelen gezginleri kendisine çeken binanın içerisinde günümüzde bir otel, sanat galerisi ve restoran faaliyet gösteriyor. İşletmeler yönelik ofislerin de bulunduğu yapıdaki restoranın terası, manzara izlemek için oldukça ideal.
  • Adres: Jiráskovo náměstí 1981/6, 120 00 Praha 2.

JOSEFOV - ESKİ YAHUDİ MAHALLESİ

Yerleşimin ilk olarak 13. yüzyılda başladığı düşünülen Eski Yahudi Mahallesi ya da diğer adıyla Josefov, Eski Kent ile Vltava Nehri arasında yer alıyor. Bölgenin büyük kısmı, 1893-1913 yılları arasında gerçekleştirilen ve Prag’ı Paris’e benzer hale getirmeyi amaçlayan çalışmalar sırasında yıkıldığı için eski hali hakkında kimsenin fikri bulunmuyor. Ancak bu olumsuz duruma rağmen mahalle, geride kalan yapıları sayesinde 500 yıl boyunca duvarları içerisinde yaşamış Yahudi topluluğu ile ilgili eşsiz bilgiler edinilmesine yardımcı oluyor. Prag’da Yahudiler’e ait eski yerleşime geldiğinizde ziyarete Bohemyalı Azize Agnes Manastırı’ndan başlayabilirsiniz. Ardından bölgedeki 6 sinagogu gezip, turunuzu Avrupa’nın en eski ve en büyük Yahudi mezarlığından noktalayabilirsiniz.

WALLENSTEİN SARAYI


Wallenstein Sarayı, Prag‘da General Wallenstein tarafından yaptırılan barok tarzdaki saraydır. Yapımı sırasında pek çok evin yıkıldığı sarayda Wallenstein, fresklerde Akhilleus ve Mars karakteri olarak canlandırılmıştır. 30 Yıl Savaşları sırasında Protestanlara karşı zaferler kazanan General Wallenstein, II. Ferdinand için oldukça önemli biri haline gelmiştir. Bohemya tacını elde etmek isteyen General, bir süre görevden alınsa da görevinin başına dönerek düşmanlarla görüştüğü için kral tarafından öldürülmüştür
https://www.senat.cz/
17. yüzyılda yapılan saray arazisi için yirmi üç ev, üç bahçe, tuğla fırını satın alınmıştır. Saray, günümüzde Çek Senatosu olarak kullanılmaktadır ve ziyarete açıktır. Sarayın bahçesi de görülmeye değerdir. Bahçe içerisinde yapay bir mağara ve heykeller ile etkileyici bir düzenleme yapılmıştır.
  • Adres: Valdstejnske namesti, Praha.
  • Ulaşım: Malostranska metro istasyonundan metro ile ya da 12, 18, 20, 22 numaralı otobüslerden biriyle buraya ulaşabilirsiniz.
  • Ziyaret Gün ve Saatleri: Cumartesi – Pazar 10:00 – 16:30 (Nisan – Ekim 17:00) arasında açıktır. Bahçe kısmı ise Nisan – Ekim 10:00 – 18:00, Haziran – Eylül 10:00 – 19:00 arasında ziyaret edilebilir.

JOHN LENNON DUVARI


Fransız Büyükelçiliği’nin çaprazında yer alan meydana bakan duvar, 1980’de John Lennon’ın öldürülmesinin ardından Praglı gençler tarafından yapılan resimler sayesinde adeta bir anıta dönüşmüş. Komünist rejimin ülkeye hâkim olduğu dönemlerde gizli polisin periyodik olarak temizlediği John Lennon Duvarı, her defasında politik resimler ve Beatles’ın şarkı sözleriyle yeniden doldurulmuş.80’li yılllarda komunist rejiminin hüküm sürmesi sonucu batı pop müziği Orta ve Doğu Avrupa’da yasaklanıyor. John Lennon’ın özgürlük şarkılarını dinleyen Orta ve Doğu Avrupa’nın gençleri, zaman geçtikçe John Lennon’ı bir kahraman olarak görmeye başlıyorlar. 1980 yılında John Lennon’ın öldürülmesinden sonra Orta Avrupa gençleri tarafından sembol haline gelen John Lennon’ın resimleri ve tasvirleri yapılmaya başlıyor ve günümüze kadar değişik grafitilerle destekleniyor. Sonuçta ise mükemmel bir sanat ortaya çıkıyor. Ayrıca, buraya yakın mesafede bulunan bir de John Lennon pub’ı bile var. 1989’dan sonra hava şartları ve çizilen diğer grafitiler nedeniyle sanatçıya ait resimden geriye sadece gözleri kalsa da sonrasında buraya gelen turistlerin katkısıyla duvar kısa sürede yeniden Lennon’ın ve barış mesajlarının ön planda olduğu bir yer haline gelmiş.
  • Adres: Velkopřevorské náměstí, 100 00 Praha 1.

PRAG ULUSAL MÜZE

 Faaliyet gösterdiği tarihi binası 1880’li yıllarda Josef Schulz tarafından tasarlanan Ulusal Müze, ülkenin kültürel, sanatsal ve bilimsel geçmişi hakkında detaylı bilgiler barındıran geniş koleksiyonu nedeniyle gezginler tarafından Prag gezilecek yerler listelerine dâhil ediliyor. Kültürel tesiste ülkenin geçmişine dair kaynakların yanı sıra ayrıca Çek bilim insanlarının, yazarların, sanatçıların büst ve heykellerini de görme fırsatı yakalayabilirsiniz.
  • Adres: Václavské nám. 68, 115 79 Praha 1
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 250 CZK

PRAG ULUSAL TİYATRO

Varlığıyla ülkenin bağımsızlığının ve dilinin sembolü olması amaçlanan Prag Ulusal Tiyatro, kapılarını sanatseverlere ilk olarak 1881 yılında açmış. Ancak ülke genelinde toplanan bağışlarla inşa edilebilen gösterişli yapı açıldığı sene meydana gelen yangında ağır hasar alınca, zorunlu olarak 2 yıllık meşakkatli bir yeniden yapım sürecine alınmış. Kentin çeşitli yerlerinde yeni binaların inşa edilmesi sonucunda tamamen sembolik hale gelen yapının tarihi boyunca pek çok klasik opera gösteriminin yanı sıra çeşitli bale performansları da Prag seyircisinin beğenisine sunulmuş. Yapıyı gezmek ve hakkında detaylı bilgi edinmek için ortalama 1 saatte tamamlanan rehberli turlara katılabilirsiniz.
  • Adres: Národní 2, 110 00 Nové Město Praha.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 200 CZK (Rehberli Tur).
  • Web: narodni-divadlo.cz

STRAHOV MANASTIRI

Alanı içerisinde iki kilisenin yanı sıra bir sanat galerisinin ve kütüphanenin bulunduğu Strahov Manastırı, 1140 yılında Aziz Norbert’in başını çektiği bir grup din adamı tarafından kurulmuş. Komünist rejim döneminde kapatılan manastır, devrimin ardından geri dönen keşişler tarafından tekrardan entelektüel ve manevi hayatın merkezi haline getirilmiş. İlk zamanlar ahşap malzeme kullanılarak yapılan çoğu binası önce Romanesk ardından Gotik mimariyle yeniden inşa edilen dini komplekse 1742’deki Fransız bombardımanının ardından Barok stil hâkim olmuş. Yapı grubunun içerisinde kütüphane ve sanat galerisinin dışında bir birahane ile minyatür müzesi faaliyet gösteriyor.
  • Adres: Strahovské nádvoří 1/132, 118 00 Praha 1.
  • Ziyaret Saatleri: 09.00-17.00
  • Giriş Ücreti: 120 CZK
  • Web: strahovskyklaster.cz/en/

KLEMENTİNUM


Prag Kalesi’nin ardından kentteki en büyük yapı kompleksi konumundaki Klementinum, İmparator I. Ferdinand’ın 1556’da Prag’a davet ettiği Cizvitler tarafından kurulmuş. Aziz Klement’e adanmış eski manastıra yerleşen topluluk, kentten ayrıldıkları 1773 yılına kadar faaliyetlerini buradan sürdürmüş. Cizvitler’in gidişinden sonraysa yapı kompleksini Prag Üniversitesi ile Ulusal Kütüphane devralmış. Bünyesinde bulunan Aynalı Şapel’de müzik organizasyonlarının düzenlendiği yapı grubunu rehberli turlara katılarak gezerseniz, içerisinde yer alan kiliseler, okullar, gözlemevi ve matbaa hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

  • Adres: Mariánské nám. 5, 110 00 Staré Město Praha.
  • Ziyaret Saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş Ücreti: 250 CZK (Rehberli Tur)
  • Web: klementinum.com

KAMPA ADASI

Romantik atmosferi ve doğasıyla Prag gezilecek yerler listesine alınmayı hak eden Kampa Adası, Vltava Nehri’nin Şeytan Deresi adlı kolunda yer alıyor. 15. yüzyıldan kalma oldukça büyük bir değirmenin bulunduğu ada, geçmişte yoğun bir yerleşime ve keten işlemeciliği, çömlekçilik ve çamaşırcılıkla uğraşan nüfusa sahipmiş.Günümüzde yapısı nedeniyle Venedik yakıştırmaları yapılan kara parçası, özellikle yaz aylarında kafa dinlemek ve güneşin tadını çıkartmak isteyenlerle dolup taşıyor.

Prag'dan Günü Birlik Nerelere Gidilir

Prag kalesinden Sonraki En Meşhur Kale KARLŠTEJN KALESİ

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ ın güneybatısında bulunan Karlštejn Kalesi, Prag’a yaklaşık 30 dk kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik geziler için ideal yer.
  • Çek Cumhuriyeti’nde en ünlü ve çok sık ziyaret edilen kalelerden birisi olan bu gotik kale, 1348’de Kutsal Roma İmparatoru ve Bohemya Kralı IV. Karl (IV. Charles) tarafından inşa edilmiştir (IV. Karl aynı zamanda Prag yeni şehiri ve Prag Üniversitesini kurmuştur. Prag Kalesi’ni yeniden inşa ettirmiş, Vltava nehrindeki taş köprüyü de yaptırmıştır.).
  • Karlštejn Kalesi ve içindeki şapel dünyanın en değerli kalesi ve şapelidir.
  • 19. yüzyılın sonlarında mimar Josef Mocker yönetiminde restorasyon geçirmiş Karlštejn Kalesi.
  • Karlštejn Kalesi‘nde, imparatorluğun kıyafetleri, Bohemya/Çek kraliyet mücevherleri, kutsal eserler ve diğer kraliyet hazineleri yer almaktadır.
  • Karlštejn Kalesi‘ne gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçeneklerini araştırmak için TIKLAYIN.

KARLOVY VARY

Çek Cumhuriyeti’nin kuzeybatısındaki bu küçük ancak bir o kadar güzel şehir Karlovy Vary, Prag’a yalnızca 2 saat kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik gezileriniz için güzel bir seçim.
  • Kaplıcalarıyla dünya çapında ün yapmış olan Karlovy Vary “Kralın Banyosu” olarak bilinir.
  • 1918 yılında Mustafa Kemal Atatürk tedavi amacıyla Karlovy Vary‘de Carlsbad Plaza Hotel’inde kalmıştır.
  • 12 farklı isim ve sıcaklık derecesine sahip şifalı kaynak sulardan içebileceğiniz şehir Karlovy Vary.
  • Mattoni, ünlü mineral sularından bir tanesidir. Mattoni markasının geçmişi 1864 yılına dayanır. Heinrich Mattoni, Karlovy Vary yanındaki Kyselka şehrinde mineral su üretimine başladığı yıllardır. 1880’lerde Avrupa’da en bilinen markalar arasında yerini aldı. 1910’da 10 milyon şişe ihracatı yapılıyordu. Bugün Çek Cumhuriyeti’nin en büyük mineral su üreticisi Carlsbad Mineral Su, Mattoni markasının sahibi.
  • 1807 yılında, eczacı Jan Becher tarafından en az 30 bitki özüyle tedavi amacıyla yapılan, tarçın ve karanfil aromalarının ağırlıkta olduğu Becherovka içkisi ünlüdür.
  • Füniküler ile çıkacağınız Diana Gözlem Kulesi’nden Karlovy Vary şehrini izleyebilirsiniz.
  • Avrupa’nın en ünlü film festivallerinden biri olan Karlovy Vary Film Festivali ile de ön plana çıkmaktadır şehir.
  • Karlovy Vary‘e gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN.
  • Karlovy Vary hakkında pratik bilgiler , özet kitapçık , videolar .
KARLOVY VARY ULAŞIM
Tren
  • Kalkış: Prag merkez tren istasyonu Hlavni Nadrazi
  • Süre: 3 saat 20 dk
  • Bilet ücreti: Gidiş-dönüş 32 €
  • Bilet alımı: Biletler internet üzerinden veya tren istasyonundan alınabilir.
  • Online rezervasyon ve tren saatleri için TIKLAYIN
Otobüs
  • Kalkış: Prag merkez otogarı Florenc
  • Süre: 2 saat 15 dk
  • Bilet ücreti: Gidiş-dönüş 320 CZK (12 €)
  • Otobüs firmaları: RegioJet , StudentAgency, FlixBus
  • Bilet alımı: Biletler internet üzerinden veya otogardan alınabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta şu; aynı gün içinde istediğiniz saate gidiş-dönüş bileti bulamayabilirsiniz. O nedenle gitmeyi planladığınız günden 1-2 gün önce internetten rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim.
  • Özellikler: Otobüslerde içecek ikramı, wi-fi ve tuvalet bulunuyor. Kış mevsimi için endişeniz olmasın, otobüslerin içi aşırı sıcak.
Araba
  • Karlovy Vary’e bir başka ulaşım aracı araba olabilir elbette. Fakat pek tavsiye edilen bir yöntem değil, çünkü şehir merkezinde (spa bölgesinde) motorlu taşıt kullanmak yasak. Şehrin genelinde ise, sadece Otopark olarak belirlenmiş alanlara park yapabilirsiniz. Genel olarak yürüyerek gezebileceğiniz bir yer olduğu için arabaya ihtiyaç duyacağınızı düşünmüyorum. (Konaklama düşünenler için küçük not: Spa bölgesinde bir otelde kalacaksanız, arabanızı otele kadar götürmek isterseniz bölge polisinden ücret karşılığı tek seferlik yazılı izin almanız gerekiyor.)

TEREZÍN TOPLAMA KAMPI (Theresienstadt)

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın kuzeybatısındaki Terezín Toplama Kampı, Prag’a yalnızca 1 saat uzaklıkta. Prag’dan günübirlik gezileriniz için görülmeye değer bir yer.
  • Terezín dünyaca bilinen küçük bir şehir. “Küçük Hisar” olarak da bilinir.
  • Aynı zamanda Terezín garnizon karargahı şehri olmuş 18. yüzyıl sonlarına doğru. Avusturya İmparatorluğu’nun kuzey bölgesini komşusu Prusya’dan gelebilecek saldırılara karşı korumak amacıyla bu garnizon kurulmuş.
  • 20. yüzyılda bir bölümüne küçük hisar/kale denilen Terezín hapishane olarak kullanılmaya başlanmış. Haziran 1940’ta, Prag Gestapo’su tarafından, Nazi rejimi muhaliflerini hapsetmek üzere kullanılmış.
  • Demokratik ve komünist direniş hareketi’nin bir parşası olan insanlar bu hapishaneye gönderilmişler.
  • Özellikle yahudi mahkumlar için bir bölge oluşturulmuş Terezín‘de. En ağır işler verilmiş ve gardiyanların en kötü baskılarına maruz kalmışlar.
  • Gerçekte Yahudiler için dağıtım kampıdır Terezín Kampı. Yani, yakalandığınızda ilk buraya geliyorsunuz, daha sonra imha edilmek üzere buradan diğer kamplara (Almanya, Polonya ve Avusturya) bir diğer deyişle doğudaki imha kamplarına dağıtılıyorsunuz. Örneğin, Polonya’daki Auschwitz kampına giden yollardan birisi burası.
  • 1940 ve 1945 yılları arasında, 32.000 mahkum buradan geçmiş. 2500 mahkum ağır şartlar, açlık ve yorgunluk, hastalıklar (tifo) yüzünden burada ölmüşler. Birçoğu yargısız infaz edilmiş. Binlercesi de diğer kamplara transfer olduktan sonra ölmüş.
  • II. Dünya Savaşı döneminde Rus, İngiliz, Fransız esirler burada tutulmuş. Yahudilerin kamplardaki hikayeleri en dikkat çeken konulardan.
  • 8 Mayıs 1945’te Kızıl Ordu’nun ulaşmasıyla bütün mahkumların özgürlüğüne kavuşmuş. Ancak hastalıklardan ve ağır şartlardan dolayı zarar görmüş mahkumlar ölmeye devam etmişler. Sovyet Sağlık Çalışanları’nın büyük destekleriyle, gönüllülerle bu sorun çözülmeye çalışılmış. Sağlıklı olanlar evlerine gönderilmiş.
  • 1947’de Terezín Memorial kurulmuş bütn bu yaşananlar için.
  • Kampa gittiğinizde, numaralandırılmış ve adım adım anlatılmış Türkçe broşür de bulabilirsiniz.

KUTNÁ HORA ve KEMİKLİ KİLİSE (SEDLEC OSSUARY)

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ın doğusundaki bu küçük gümüş şehir Kutná Hora, Prag’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta (70 km). Prag’dan günübirlik gezileriniz için doğru bir seçim. Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag yakınlarında bulunan Seldec Kostnice kilisesi, kendisi kadar enteresan geniş bir mezarlığın ortasında yer alıyor. Duvarlarında kuru kafa yığınlarının yükseldiği kilisenin görkemli avizesi kulak, uyluk ve leğen kemiklerinden yapılmış. Kilise, Prag’ın yaklaşık 70 kilometre uzaklığındaki Kunta Hora kentinde yer alıyor. Kostnice Kilisesi, dışarıdan bakıldığında gotik yapısıyla dikkat çekse de, asıl can alıcı nokta kilisenin içerisine adım attığınız anda başlıyor. Kilisenin hikayesi şöyle anlatılıyor. Efsaneye göre Sedlec Manastırı Baş rahibi Heinrich, Çek Kralı II. Otakor tarafından 1278’de kutsal topraklara, yani Filistin’e elçi gönderilir. Görevini tamamlayan Heinrich, Kudüs’ü terk ederken, İsa’ın çarmıha gerildiği Golgotha’dan bir avuç toprak alır. Seldec’e dönüşte toprağı Kunta Hora’daki kilisenin mezarlığına serper. Böylece mezarlığın kutsal toprakların bir parçası olduğu varsayımı üzerinde görüşler artar. O yıldan sonra, mezarlık büyük bir üne kavuşur. Önce çevresindeki kasabalardan, sonra uzak kentlerden, komşu ülkelerden pek çok kişi buraya gömülmek ister. 14’ncü yüzyılda veba salgını başladığında, mezar sayısı katlanarak artar. Sadece bu salgında 30 bin kişi ölür. Ardından 1421’deki Husit Savaşları gelir. Husitler, kiliseyi basıp 500 keşişi öldürmekle kalmaz, yapıyı tahrip eder. Tüm savaş kayıpları Kunta Hora’ya defnedilir. Mezarlık alanı 35 hektara çıkar.
Savaşın ardından yıkık binanın onarımını Schwarzenberg Ailesi üstlenir. Hem yapıyı onarmak hem de mezar sorununa çözüm bulmak gerekmektedir. Hıristiyan geleneğinde yüzyıllardır uygulanan yönteme başvurulur. Mezarlardan çıkarılan iskeletler için bir şapel yapılır. Bu gelenek Anadolu’daki Rum kiliselerinde de uygulanıyor. Kemiklerin saklandığı salona osteofilakio adı veriliyor.19’uncu yüzyılda kilisenin birkez daha restorasyonu gündeme gelir. Bu kez oyma ustası Frantısek Rınt, çok farklı bir yöntem önerir. Schwarzenberg Ailesi’nden onay alınca, hayal gücünü kullanıp, mezardan çıkardığı 40 bin iskeleti temizler, birbirinden ilginç tasarımlar oluşturur. 1870’de, Seldec Kostnice, yani Seldec’in kemik kilisesi açılır.Kilisenin içinde, Schwarzenberg Ailesi’nin kemiklerden yapılmış bir arması bulunuyor. Armanın sağ alt kısmında bir kafatası yerleştirilmiş. Yanıbaşındaki karga iskeletinin gagası, kafatasının gözünün içinde. Bu figür, Schwarzenberg Ailesi’nin 1591’deki Raab Savaşı’nda Türklere karşı kazandığı zaferin simgesi. Adı “Türk’ün gözünü oyan karga.”Avusturya, Eflak seferine çıkan Osmanlı ordusu, 1594’te Raab Kalesi’ni ele geçirir. Satırcı Mehmed Paşa, dört yıllık mücadele sonucu Avusturya ile barış anlaşması yapmaya çalışırken, 1598’de Raab Kalesi’ni kaybeder. Avrupa’yı titreten Osmanlı’dan bir kalenin bile geri alınması önemlidir. Bu nedenle Schwarzenberg Ailesi kendisini kahraman ilan eder, başarısı kargayla sembolize edilir.
  • 1995 yılından beri UNESCO‘nun Dünya Mirasları Listesi‘nde yer alır.
  • Geçmiş ile bugünün buluştuğu yer Kutná Hora gümüş cevheri bol olan bir bölgedir ve gümüş şehri olması Çek Krallığı’nın büyümesine yardımcı olmuştur. Şehir aynı zamanda “milli hazine” olarak da bilinmektedir.
  • Orta Çağ’da zengin gümüş yatakları ve darphanesi sayesinde Prag’dan sonra en önemli şehirdi Kutná Hora.
  • Kutná Hora gurme lezzetleri ve yerel şaraplarıyla da öne çıkmaktadır.
  • Gümüş şehri Kutná Hora’ya neredeyse 1 km uzaklıkta olan Sedlec kasabasındaki dünyanın en ilginç efsanevi kilisesi Kemikli Kilise (Sedlec Ossuary), yaklaşık 40.000 insanın kemiklerinden oluşan süslemeleriyle dikkat çekmektedir.
  • St.Barbara Katedrali ve Virgin Mary Kilisesi‘ni de ziyaret edebilirsiniz.
  • Kemikli, St. Barbara ve Virgin Mary Kilisesi için 3’lü bilet alarak gezebilirsiniz. Bilet fiyatı ortalama 150-170 CZK. Kemikli Kilise’de Türkçe broşür de bulunmaktadır. Kemikli Kilise ve Virgin Mary Kilisesi birbirine çok yakın, ancak St. Barbara’ya 25 dk yürüyerek ya da otobüsle geçebilirsiniz.
  • Kutná Hora‘ya gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN.
  • Otomobille 50 dakikada ulaşılıyor.
  • Prag Florenc Otogarı’ndan otobüsle yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor.
  • Prag Hlavni Nadrazi Garı’ndan trene binerseniz, 1 saatte ulaşıyorsunuz.
  • Kilisenin danışma merkezinden telefonla (327 512378) ya da internetten (www.kutnahora.cz) bilgi alabilirsiniz.
  • Kilise nisandan eylüle her gün saat 09.00 - 18.00 arasında açık. Ekimden mart sonuna kadar pazartesi, cuma saat 09.00 - 18.00, cumartesi ve pazar günleri saat 10.00 - 16.00 arasında rehberle gezilebiliyor.

MİNYATÜR PRAG OLARAK BİLİNEN: ČESKÝ KRUMLOV

Çek Cumhuriyeti’nin güneybatısında yer alan bu küçük şehir aynı zamanda Bohemya’nın incisi olarak da adlandırılmakta. Prag’tan Na Knížecí terminalinden bir çok firmanın saat başı kalkan otobüsleriyle üç saatlik sürecek bir yolculuk ile şehre ulaşabilmeniz mümkün. Eğer tren yolculuklarını tercih ediyorsanız, Hlavní Nádraží tren istasyonundan, önce České Budějovice’e gidip burada aktarma yapıp yine Český Krumlov’a ulaşabilirsiniz.
  • Adım attığınız andan itibaren kendinizi masal dünyasında hissedeceğiniz bu küçük şehir, 1992 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde bulunmakta.
  • Tıpkı Prag gibi Vltava nehrinin kenarına kurulmuş olan şehrin, nehir kenarına sıralanmış Gotik, Barok ve Rönesans mimarisi tarzında inşa edilen evlerinin sizi yüzlerce yıl geriye götüreceğine emin olabilirsiniz.

PODĚBRADY

PODĚBRÇek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ ın doğusunda bulunan Poděbrady, Prag’a yaklaşık 1 saat kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik geziler için ideal yer.
  • Merkez Bohemya’da bulunan ve Elbe nehrinin kıyısında uzanan Poděbrady, tarihi bir spa şehridir.
  • İlk spa, karbonik mineral suyun bulunmasından (1905) sonra 1908 yılında açılmış.
  • I. Dünya Savaşı’ndan sonra giderek bir spa şehrine dönüşmüştür ve Poděbrady 1926 yılından itibaren kardiyovasküler hastalıklar konusunda hizmet vermektedir. Çek Cumhuriyeti dışında, Avusturya, Almanya, Rusya ve ABD gibi ülkelerde de ünü yayılmıştır.
  • Şehrin tarihi Orta Çağ dönemine kadar uzanmaktadır. Prag’dan Doğu Bohemya’ya uzanan, Silezya ve Polonya’ya kadar devam eden tarihi ticaret yolunun üzerinde kurulmuştur Poděbrady.
  • George Meydanı şehrin en eski bölümüdür. Zemin planları Orta Çağ’a kudar uzanır, bazı binalarda Rönesans etkileri görülür.
  • Jezero gölü doğal yüzme yeridir. 5000 metrekare kumsalıyla, 25000 metrekare çimenlik alanıyla doğa harikası.
  • Spa Sezonu’nun açılışını ziyaret edebilir, spa şehrinin atmosferinde her gün renkli bu atmosferde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
  • Her yıl Nisan ayında yapılan Şiir Günleri’ne katılabilirsiniz.
  • Yine Yaz Salıncak Festivali’ne, ve Eylül ayında yapılan FEMAD Amatör Tiyatro Festiali’ne katılabilirsiniz.
  • 2014 yılında geleneksel permit yürüyüş yarışması bu şehirde düzenlenmişti.
  • Poděbrady‘e gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN

KŘİVOKLÁT KALESİ

  • Bohemya Krallığı’na ait olan bu taş kalenin yapımı 13. yüzyılda başlamıştır. Çek prensleri ve krallarının en önemli ve en eski kalelerinden bir tanesidir Křivoklát Kalesi. Burası aynı zamanda Lüksemburg Hanedanlığı’ndan, Kutsal Roma İmparatoru IV. Charles’in de kaldığı yerdir.
  • Charles’in oğlu IV. Wenceslas tarafından yeniden inşa edilmiş ve II. Vladislav tarafından geç dönem gotik tarzıyla tamamlanmış.
  • Habsburg Hanedanlığı tarafından devlet hapishanesi olarak kullanılmış.
  • 17. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Křivoklát Kalesi aristokların elindeymiş.
  • 1422, 1643 ve 1826 yıllarında saldırı sonucu hasar görmüş Křivoklát Kalesi.
  • Son sahibi Fürstenberg’ler tarafından restore edilerek korunmuş. Restorasyon tam 100 yıl sürmüş ve 1929 yılında Çekoslavakya’ya satılmış Křivoklát Kalesi.
  • Křivoklát Kalesi turunda; güzel bir geç dönem gothic şapel, galeriler, Fürstenberg kütüphanesi (en az 52.000 cilt barındırmaktadır) ve müzesi, namı yayılmış hapishane ve işkence aletleriyle dolu işkence odası, avcı koleksiyonlarıyla büyük kule ve kale surları ile karşılaşacaksınız.
  • Křivoklát Kalesi‘nde av silahları, gothic resimler ve kitaplar sergilenmektedir.
  • Tarihteki öneminin yanında bugün de oldukça önemlidir. Her yıl konserler, tiyatrolar, müzikaller, film festivalleri gibi birçok aktivite bu kalede gerçekleşmektedir.
  • Film yapımcıları için oldukça ilgi çekici bir kaledir.
  • Geçmiş ile bugünü barındıran Křivoklát Kalesi‘nde, turlarla Orta Çağ’dan başlayarak 20. yüzyıla doğru bir tura çıkabilirsiniz.
  • Křivoklát Kalesi adını nereden alır. Křivoklát ismi konusunda iki teori vardır.
  1. Geçmişte, “kláty” olarak bilinen eğri büğrü kısa ağaçlar kaleyi kuşatmışlar. Çekçe’de eğri büğrü “křivý” demektir.
  2. Kale engebeli, eğri büğrü bir yüzeye inşa edilmiş. Çekçe’de eğri büğrü’nün (engebeli) anlamının “křivý” olduğunu belirtmiştik. Yüzey ise Çekçe’de “plát” demektir. Daha sonra Křivoklát ismi oluşmuş.
  • Křivoklát Kalesi‘ne gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN.

KONĚPRUSY MAĞARALARI

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ ın güney batısında bulunan Koněprusy Mağaraları, Prag’a yaklaşık 30 dk kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik geziler için ideal yer.
  • Bohemya’nın en geniş mağara sistemidir ve kalkerli bir bölgenin kalbinde yer alır Koněprusy mağaraları. 
  • Adını hemen yanındaki Koněprusy köyünden alır.
  • Koněprusy mağaraları, Koněprusy köyünün hemen ardında bulunan Zlatý kůň (Altın At) tepesinde yer alır.
  • 1950 yılında, taş ocağındaki patlamada tesadüfen bulunmuş bu mağaralar ve 1959’da kamuya açılmış
  • Mağaralar yaklaşık 620 metredir ve tur yaklaşık 1 saat sürmektedir.

MĚLNÍK

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ ın kuzeyinde bulunan Mělník, Prag’a yaklaşık 30 dk kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik geziler için ideal yer.
  • Elbe ve Vltava nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş Mělník.
  • 1274 yılında, Bohemya Kralı Ottokar II zamanında, Mělník ilk kez şehir statüsüne kavuşmuştur.
  • Bu bölge, Çek Cumhuriyeti’nin en önemli tarımsal bölgelerinden bir tanesidir. Başlıca ürünler; meyveler, sebzeler, patates, mısır, şeker pancarı ve şaraptır.
  • Bohemya’da şarap yapımcılığı Mělník civarında 9. yüzyılda başlamış.
  • Mělník‘e gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN.

KONOPIŠTĚ KALESİ

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ ın güneydoğusunda Benešov şehrinde bulunan Konopiště Kalesi, Prag’a yaklaşık 1 saat kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik geziler için ideal yer.
  • 1280’lerde Gothic savunma anlayışıyla, diktörgen bina ve köşelerinde yuvarlak kuleleri olan Fransız kalesi tarzıyla inşa edilmiştir. Böylece en etkili savunma imkanı elde edilmeye çalışılmış. Kale aynı zamanda 15’inci, 17’invi ve 18’inci yüzyıl izlerini de taşımaktadır.
  • İsveçler 1648’de kaleyi işgal etti ve yağmaladı. Hasar görmüş kaleyi, Vrtba family satın alıyor ve 1725’ten sonra barok tarzda kaleye dönüştürmüşlerdir.
  • 1887’de Avusturya-Macaristan tahtının varisi, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand Konopiště Kalesi’ni satın almıştır. 1889-1894 döneminde bakıma alınmış ve İngiliz tarzı parklar da bu dönemde yapılmış.
  • Avusturya-Macaristan tahtının varisi, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand’ın ikamet ettiği son yer olması ile ünlüdür. Franz Ferdinand’ın öldürülmesiyle 1. Dünya Savaşı’nı tetiklediğini de belirtelim.
  • Kaledeki odalar, Modena Arşidükü de olmuş Ferdinand’ın koleksiyonalrıyla döşenmiş.
  • 1921’de, Konopiště Kalesi‘nin mülkiyeti Çekoslavakya’ya geçmektedir. Daha sonrasında da Çek Cumhuriyeti’ne.
  • Bahçesinde canlı ayıların bulunduğu bir kale Konopiště Kalesi.
  • Sihirbaz (2006, The Illusionist) filminin bir bölümünün çekildiği kaledir.
  • Kaledeki turlara katılmak isterseniz ve yabancı dilde alacaksanız, 300-420 CZK arasında tam biletler, 210-300 CZK arasında indirimli biletler.
  • Benešov şehrine gittiğinizde şehirden kaleye giden Ekotren’i de kullanabilirsiniz. Çocuklar için çok iyi olan bu eko trende genellikle boş yer bulunmadığını belirtelim. Ekotren hakkında bilgi ve bilet almak için TIKLAYIN.
  • Konopiště Kalesi‘ne gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN.

KONOPİSTE KALESİNE ULAŞIM
  • TREN: Prag Merkez Tren İstasyonu’ndan Tábor yönünde yaklaşık 1 saat seyahat ederek Benešov Tren İstasyonu’nda inmelisiniz. İstasyondan kale parkı yaklaşık 2,5 km’dir.
  • OTOBÜS: Prag Florenc Otogarı’ndan České Budějovice yönünde seyahat ederek Benešov otobüs durağı’na geldiğinizde inmelisiniz. Duraktan kale parkı yaklaşık 2,5 km’dirç
  • ARABA: Prag’dan Brno’ya uzanan D-1 karayolunu takip edebilirsiniz. Mirošovice çıkışından çıkarak Benešov’a doğru ilerlemelisiniz. Kalenin yanında park alanı bulunmaktadır ve kaleye 10 dakika yürüme mesafesindedir.

BİRASIYLA MEŞHUR: PLZEŇ

Çek Cumhuriyeti’nin dördüncü en büyük şehri olan Plzeň, Prag’a yalnızca 1 saat kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik gezilerinize ekleyebilirsiniz.
  • Büyük bir bira fabrikasının bulunduğu şehir, dünyaca bilinen Pilsner Urquell birasının merkezidir Plzeň. Bu fabrikayı ziyaret edebilirsiniz. Efes Pilsen birasının Pilsen’i bu şehirden gelmektedir.
  • Çek Cumhuriyeti’nde ortaçağdan kalma en büyük meydanlardan biri (Cumhuriyet Meydanı) Plzeň şehrinde bulunmaktadır.
  • St. Bartholomew Katedrali, Belediye Binası ve St. Mary Veba Sütunu‘nu da bu meydanda görebilirsiniz. Belli başlı fizik ve matematik kurallarının açıklanması üzerine kurulmuş, bunları çeşitili oyunlarla ve aktivitelerle kişisel olarak tecrübe edebileceğiniz Techmania Bilim Merkezine de gidebilirsiniz.
  • Plzeň‘e gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN.

MLADÁ BOLESLAV – ŠKODA OTO MÜZESİ


Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ ın kuzey doğusunda bulunan Mladá Boleslav, Prag’a yaklaşık 1 saat kadar uzaklıkta. Prag’dan günübirlik geziler için ideal yer.
  • 10. yüzyılın ikinci yarısında,Bohemya Dükü Boleslav II tarafından kraliyet kalesi olarak kurulmuştur Mladá Boleslav.
  • 16. yüzyılda şehir Moravyan Kilise’nin merkezlerinden bir tanesiydi. Moravyan Kilise ise dünyadaki en eski protestan mezheplerinden bir tanesidir.
  • 17. yüzyılda yeniden Katolikleştirildikten sonra, şehrin nüfusu azalmış.
  • 17. ve 18. yüzyılda önemli bir Yahudi merkezi haline gelmiş Mladá Boleslav.
  • 19. yüzyılda şehre “Jerusalem on Jizera” ünvanı verilmiş.
  • Yine 19. yüzyılda, şehir yeni okullarla, tiyatrolarla, müzelerle bölgede önemli bir merkez haline gelmiş.
  • Laurin & Klement (yani Škoda) Otomobil Fabrikası bu dönemde kurulmuş. 1990’lardan beri bu fabrika sayesinde Mladá Boleslav, en zengin Çek şehirlerden bir tanesidir.
  • Mladá Boleslav‘a gittiğinizde konaklamak isterseniz, konaklama seçenekleri için TIKLAYIN

PRAG'DA NE YENİR

Prag zengin bir tarihe, büyüleyici bir mimariye ve lezzetli biralara sahip olmasının yanında keşfetmekten pişmanlık duymayacağınız bir mutfağa da sahip. Elbette Çek Cumhuriyeti’nin başkentinin mutfağı yakınlarda yer alan Almanya, Avusturya, Macaristan gibi ülkelerin damak tatlarından fazlasıyla etkilenmiş ancak çoğunlukla bu etkilenme ülkenin kendi kültürü doğrultusunda yemeklerin farklılaştırılmasına da engel olamamış. Ne Yenir sorusuna cevap aşağıda ana yemek bölümünde bulacaksınız. Çünkü kapitalizme geçtiğinden beri ülkede bütün uluslararası markalar, bütün uluslararası ürünler ve lezzetler gitgide yayılan bir popülariteye sahip. Dolayısıyla tercihleriniz doğrultusunda ister Türk, ister İtalyan, ister Çin veya Japon. Her türlü yemeği bulabilirsiniz. Ancak bu soruya Prag’a özgü yemekler anlamında bir cevap arıyorsanız, ana yemek bölümünde :)

ATIŞTIRMALIKLAR

Hem turistlerin hem de çalışan Praglılar’ın hayatını kolaylaştıran atıştırmalık yiyecek seçenekleri son derece zengin. Çoğunluğu sandviçten türetilen atıştırmalıklar arasında Trdelnik gibi tatlı olanlar da var. Aslında çeşit çok olmasına rağmen Prag’da Ne Yenir yazısında sizlere şehirde en sık karşılaşacağınız atıştırmalıklardan bahsetmek istiyorum.

TRDELNİK

Aslında Transilvanya kökenli ve tatlı bir atıştırmalık olan Trdelnik Prag’da da hemen her köşe başında karşınıza çıkacağı için Prag’da Ne Yenir yazısının ilk sırasında. Bir çubuğa sarılmış hamurun kızartılmasıyla elde edilen Trdelnik pudra şekeri, tarçın veya benzeri tatlı ürünlerle süsleniyor. Fındık veya fıstıklı olanları da mevcut. Trdelnik’in içi sade olabileceği gibi çikolatalı veya dondurmalı da olabilir. Sıcak servis edilenler ise çok daha lezzetli ve taze.

SMZENY SYR

Smažený Sýr hem sokakta hem de cafelerde bulabileceğiniz bir atıştırmalık. Kızartılmış keçi peyniri olan bu yiyecek tartar sosu, patates gibi diğer kızartmalarla, salata ve ekmekle servis ediliyor ve bira ile birlikte tüketildiğinde çok lezzetli. Açık halde servis edilenleri restoran ve cafelerde bulabileceğiniz gibi Prag’ın her yerinde atıştırmalık olarak burger formunda da satılıyor. Hatta gece hayatını seven biriyseniz bir eğlence dönüşü bizdeki paça çorbası veya kebap niyetine Smažený Sýr yiyebilirsiniz.

GRİLOVANE KLOBASY


Prag’ı gezerken hızlıca birşeyler atıştırıp yola devam etmek istiyorsanız, zamanınız kısıtlıysa seçeneklerinizden biri de Grilované Klobásy. Izgara sosisin lezzetli soslarla tatlandırıldıktan sonra rulo halinde servis edildiği atıştırmalık Wenceslas Meydanı ve Old Town Meydanı çevresinde hemen her yerde. Soslar da bu yemeği aldığınız yerler arasında farklılık gösterebilir ancak Çek mutfağı zengin bir sos kültürüne sahip olduğu için mümkün olduğunca yerel sosları denemenizi tavsiye ederim. (Sosis domuz eti içeriyor olabilir!)

CHKEBİCKY

Kelime anlamı küçük ekmekler olan Chkebíčky yerliler ve turistler tarafından bir çeşit “açık sandviç” olarak nitelendirilse de, bence İtalyanlar’ın bruschetta’sı ile de özdeşleştirilebilir. Daha çok parti ve davetlerde atıştırmalık olarak ikram edilen Chkebíčky, çeşitlerinin çok olması sebebiyle tercih edebileceğiniz, doyurucu, ucuz ve hızlı bir yiyecek. İçeriği ise peynir, patates, yumurta, salam, salatalık, turşu ile başlamak üzere aklınıza ne gelirse…

Prag’ın her yerinde Chkebíčky bulmanız mümkün ama iki adresde benden.
  • Jan Paukert: Chkebíčky’nin yaratıcı olarak bilinen bir yer. Adres: Rohanské nábř. 671/15, 186 00 Praha 8-Karlín, Prag. Açık: 08:00–18:00
  • Sisters Bistro ise taze ve lezzetli malzemeler kullanmaya özen gösteren bir diğer yer. Adres: Dlouhá 727/39, 110 00 Staré Město. Açık: 08:00–19:00

BRAMBORAKY

Yine orijinali Çek olmasa da Prag’da Ne Yenir diye düşünürken karşınıza sıkça çıkacak bir seçenek Bramboraky. Kızarmış patates pancake’i olan yiyeceği sokak satıcılarından alıp yola devam ederken yiyebileceğiniz gibi bir restoranda yan yemek olarak da sipariş edebilirsiniz. Vejeteryan bir seçenek olmasından dolayı güvenle yiyebileceği bir atıştırmalık.

ANA YEMEKLER

Çek yemekleri arasında gerçek Bohemya yemekleri olmakla birlikte ülkenin mutfağı Macaristan, Romanya, Almanya, Avusturya gibi komşuları veya yakın coğrafyalardan da etkilenmiş diyebilirim. Ancak,Prag’da insanlar ağırlıklı olarak et ürünleri ile besleniyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar girilen hemen her restoranda av etleri yemek mümkünmüş. Su şıralar ise bir geyik etinin tadına bakmak için baya dolaşmanız gerekiyor. Ama hala hemen her restoranda tavşan ya da ördek eti bulabilmeniz mümkün. Günümüzde Çek halkının en çok tükettiği geleneksel yemekleri şöyle sıralayabiliriz.


Geleneksel Bohemya Tabağı: İçinde 1\4 kızartılmış ördek, Moravian Serçesi adı verilen domuz eti, füme et, domuz sosis, kırmızı, beyaz lahana ve bol patates olan dev bir ızgara tabağı.
Kızarmış Ördek: Bugün Prag’da hem Çek halkının hem de turistlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği tatlardan biri kızarmış ördek. Genelde yarım ya da çeyrek olarak servis edilen ördek, Prag’a geldiğinizde mutlaka denemeniz gerekenlerden.
Domuz Biftek: Bir parça kızartılmış domuz bifteğinin, soğan, patates ve lahana ile servis edildiği yemektir.
Sarımsak Soslu ve Kremalı Bohemya Tabağı: Ekşi sarımsak sosu ve krema sos ile servis edilen ev yapımı sosis ve domuz sırt eti.
Tavşan: Tütsülenmiş domuz eti ve sarımsak ile pişirilmiş tavşan bacağının ıspanak ile servis edildiği yemektir. (Bazı yerlerde domuz jambon eklenmeden yapılmaktadır. Ya da siz domuz jambon istemediğinizi belirtebilirsiniz.)
Kaz Bacağı: kızartılmış kaz bacağının, lahana salatası ve zeytinyağı ile servis edildiği yemek.
Domuz Bacağı: Közde kızartılmış domuz bacağının bol miktarda salata ile servis edildiği yemektir.
Domuz Kaburga: Domuz etinin en lezzetli kısmı olduğu düşünüldüğü için diğerlerine göre biraz pahalı olan yemek. Genelde tek başına, az miktarda salata ile odun ateşinde pişmiş olarak servis ediliyor.

KULAJDA

Dereotu, mantar, sirke ve yumurtayla süslenmiş kremalı patates çorbası Kulajda geleneksel Çek yemeklerinden biri. Soğuk havalarda sıcak tüketilen bu çorba hem ısıtıcı, hem doyurucu hem de besin değeri yüksek bir seçenek. 
Kendisini “günün çorbası” olarak Prag’daki her restoranda bulabilirsiniz. Cafe Imperial’i özellikle öneririm. (Adres: Na Poříčí 15, 110 00 Petrská čtvrť, Prag. Açık: 07:00–23:00)

GULAS

Orijinali Macar olan ancak Çek Cumhuriyeti’nde de bolca tüketilen bir et yemeği Gulasaslında son derece meşhur. Prag’da bulabileceğiniz Gulas’ın Macar versiyonundan farkı ise daha az sebze, daha çok et içermesi diyebilirim. Et olarak da genellikle dana eti kullanılıyor ancak bazı restoranlar Gulas’ı tavuk veya domuz etiyle de yaptığı için sipariş etmeden önce sormakta fayda var.
  • Mlejnice Restaurant lezzeti bir Gulas için (Adres: Kožná 488/14, 110 00 Staré Město, Prag. Açık: 11:00–23:00)
  • Gulas’ın tamamen sebzelerden yapılan versiyonunu ise Lo Veg vejeteryan restoranında tadabilirsiniz. (Adres: Nerudova 221/36, 118 00, Prag. Açık: 11:30-23:00)

TATARAK

Et yemeklerini sevenler için Prag’da ne yenir sorusunun en lezzetli cevabı Tatarak. Aslında Fransızlar’ın tartare’sine de benziyor. Dana eti kıyması, yumurta, soğan, hardal, salatalık ve Worcestershire sosu ya da ketchup’la tatlandırılan yemek genellikle sarmısaklı ekmekle birlikte tüketiliyor. Aslında malzemeleri okuyunca ağır bir yemekmiş gibi görünebilir ancak son derece hafif ve lezzetli bir seçenek.

SVİCKOVA NA SMETANE

Krema, kızılcık sosu ve dana etini aynı yemek içinde düşünebiliyor musunuz? Çekler sadece düşünmekle kalmamış, yapmışlar. Bazı Çekler’in söylediğine göre ülkenin mutfağında yer alan yemekler arasında Svickova Na Smetane gerçekten Çek olan ve komşu ülkelerin mutfağından etkilenmeyen tek yemekmiş. Gerçekten ben de bu karışımın bir benzeri olduğunu sanmıyorum. Nasıl bir yemek olduğuna gelecek olursak; biftek farklı sebzelerle birlikte pişiriliyor ve üzerine kızılcık sosu, krema, bir parça limon eklenerek ekmekle servis ediliyor.
  • Bu sıra dışı yemeği tadabileceğiniz restoran  ise Cafe Louvre. (Adres: Národní 22, 110 00 Nové Město, Prag. Açık: 08:00–23:30)

NAKLADANY HERMELİN

Peynir turşusu diyeceğim ama tam olarak turşu da sayılmaz. İştah açıcı bir yan yemek olan Nakladany Hermelin peynirin yağ, sarmısak ve baharatlardan oluşan bir karışım içinde birkaç gün bekletilmesiyle elde ediliyor ve bu krem kıvamındaki yiyecek ekmek, soğan gibi yan yiyeceklerle birlikte servis yapılıyor. Daha çok bira ile birlikte tüketilen Nakladany Hermelin’i restoranların yanı sıra herhangi bir bar veya pubda da tadabilirsiniz.

TATLILAR

Prag yemek konusunda son derece özgün, başka yerde bulunamayan tatlara sahip olmakla birlikte konu tatlılar olunca sanki biraz daha taklitçi kalmış bir şehir. Şehirdeki tüm restoran ve cafelerde sufle, krem karamel, profiterol gibi uluslarası üne sahip tatlılar mevcuttu. Prag’ne ne yenir yazısında size bahsetmek istediğim iki tatlı ise bunlar arasında yine olabildiğince en özgün sayılabileceklerden.

PLACİNKY

Aslında krepe çok benzeyen Plačinky biraz daha farklı bir metodla yapılıyor. Tuzlu versiyonu olsa da üzerinde reçel, bal, çikolata, fındık, fıstık veya meyve ile süslenenleri aşırı lezzetli bir tatlı. Atıştırmalık olarak rulo halinde alabileceğiniz gibi restoran ve cafelerde açık olarak da tercih edebilirsiniz.

OVOCNE KNEDLİNKY

Başlarda ev tatlıları ketagorisinde olan Ovocne Knedlinky son zamanlarda restoranların menüsünde de yer almaya başlamış. Bir çeşit tatlı börek olan Ovocne Knedlinky genellikle çilek, kayısı, erik gibi taze meyveler veya reçellerle dolduruluyor. Çoğunlukla üzeri tereyağı ve peynirle süslense de çikolata, tarçın veya pudra şekeri süslemeli olanları da bolca bulabilirsiniz.

BAHŞİŞ KURALI

Prag’da yemeklerden sonra bırakılan bahşiş miktarı genelde hesabın yüzde 10’udur. Fakat hesap geldiğinde fişi kontrol etmeniz gerekir. Eğer fişte “bahşiş dahil değildir” gibi bir ibare yoksa, zaten servis ücreti olarak hesaba dahil edilmiştir. Genelde restoranlarda bahşiş hesaba dahil edilmez ve yüzde 10 bahşiş bırakmanız uygun görülendir. Önemli bir ayrıntı ise, hesabı ödedikten sonra gelen para üstünde bahşiş bırakmak Praglılar tarafından hoş karşılanmıyor. Dolayısıyla hesabı öderken garsona bahşişle birlikte ne kadar alması gerektiğini söylemeniz gerekiyor.

ALKOL

Az çok tahmin ediyorsunuzdur ya da duymuşsunuzdur Prag’daki içki fiyatlarının makullüğünü.  Türkiye ile kıyaslandığında bir hayli ucuz ve şaşırtıcı rakamlar ile karşılaşacağınız muhakkak. 

Çekler biralarıyla dünya çapında ünlüdür. Örneğin “Pilsner” türündeki birayı yaklaşık 1300 yılından bu yana imal ediyorlar. En bilinen Çek biraları Pilsner Urquell ve Budweis. Şarapçılık bu bölgede pek yok. Çünkü üzüm ve şarap kalitesi bakımından Almanlar ve Slovaklar daha üstün durumda. Ama Prag’ın öyle bir ilginç ve unutulmaz bir içkisi var ki, hepsini geride bırakır; Becherovka. Eczacının biri 1800’lerde bitki özleri ile az miktarda alkolü birleştiriyor ve mide ilacı yapıyor. Zamanla alkol oranı artıyor, %30-40 oranına getiriliyor ve likör olarak satılmaya başlanıyor. Böylece o efsane lezzet Becherovka ortaya çıkıyor.

Aynı yıllarda benzer bir alkollü bitki özü karışımı daha keşfediliyor; Absent. Aslında bu ilacı yapan bir İsviçreli, Fransa’da alkol oranı nedeniyle satış yasağı gelince Çek topraklarında üretmeye başlıyor. Absent ilk olarak bağırsak rahatlatıcı olarak yapılmış ama alkol oranı %70’lerde olduğu için daha çok kafa rahatlatıcı olarak kullanılmaya devam etmiş. Bunu içenler etrafta yeşil renkli uçan cisimler gördüğünü söylediği için içkinin diğer adı “yeşil peri” olarak biliniyor.

YAPMADAN DÖNME
  • Kentin tarihine ışık tutan yapıları gezin.
  • Gotik mimarinin eşsiz örneklerinden sayılan katedral ve kiliseleri ziyaret edin.
  • Sanatın ve tarihin buluşma noktası olan müzelerdeki değerli koleksiyonları inceleyin.
  • Petrin Tepesi’nde bir banka oturup enfes manzaranın tadını çıkartın.
  • David Cerny’nin kente özgünlük katan heykellerine yakından bakın.
  • Bebek İsa’yı ve Dans Eden Evi Görün.
  • Eski Kent’in sokaklarını gezip bol bol fotoğraf çekin.
  • Sigmund Freud Heykeli’ni bulmaya çalışın.
  • Hareketli gece hayatının tadını çıkarmak için Zivkov’a gidin.
  • Geleneksel kukla gösterilerini izleyin.
  • Kentten ayrılmadan mutlaka birkaç bira çeşidinin tadına bakın.
TUR BİLET REZERVASYON
Prag çok turistik ve popüler bir kent. Şehirde yapılacak aktivitelerin biletleri bazen günler öncesinden tükenebiliyor. Bu nedenle önemli yerlerin giriş biletlerini geziniz öncesinde internetten almanızı, ilgili turlara kayıt olmanızı tavsiye ederim.      PRAG BİLETLERİ İÇİN TIKLAYIN

ULAŞIM

Orta Avrupa’nın en önemli şehirlerinden Prag’da gelişmiş bir ulaşım ağı var. Metro, tramvay, otobüs, füniküler gibi toplu taşıma araçları ile şehirde rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Zaten yürümeyi seviyorsanız ve yukarıda tanıttığım bölgelerden birinde konaklarsanız şehirdeki çoğu yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Biz tüm gezimiz boyunca her yere yürüdük.
Bir de Prag’da, Paris, Roma ve Amsterdam’daki şehirlerin aksine havaalanı şehir merkezi arası ulaşımda farklı bir durum var. Prag gibi şehirlerde hizmet veren özel araçlar var. Bu araçlar genellikle belli başlı firmaların çatısı altında hizmet veriyor ve rezervasyon internet üzerinden yapılıyor. Transfer ödemesi yerel para ya da Euro olarak nakit ya da kredi kartı ile yapılabiliyor. Benzer şekilde Prag’daki otellerin birçoğu da ücreti karşılığında benzer araçlarla ya da servislerle havaalanı ulaşımı sağlıyor. Ortalama 19 -25 euro

Türk Hava Yolları ve Pegasus’un İstanbul çıkışlı uçak seferleri aracılığıyla Václav Havel Havalimanı’na ulaştıktan sonra kent merkezine gitmek için tercih edebileceğiniz seçeneklerin başında Airport Express geliyor.  Çek Cumhuriyeti Demiryolları gözetiminde seferleri düzenlenen Airport Express sağlıyor. 05.30-22.30 saatleri arasında çalışan otobüslerin sefer sıklıkları gün içerisinde 15 ila 30 dakika arasında değişirken, bilet almak isteyen yetişkinlerden 60 CZK talep ediliyor. Havaalanı Ekspresi dışında ayrıca belediye otobüsleri de kent merkezine ulaşım sağlıyor. 05.00-00.00 saatleri arasında 119, 100 ve 191 hat numaralı otobüsler çeşitli metro istasyonlarına yolcu taşıyor. Günün geri kalanında ise 910 numaralı gece otobüsü faaliyet gösteriyor.

METRO

Yeşil, sarı ve kırmızı renkle tanımlanmış 3 hattan oluşan Prag’daki metro ağı 50 kilometre uzunluğa sahip. 05.00-00.00 saatleri arasında konuklarına hızlı ulaşım imkânı sağlayan metronun 50 durağına araçlar, günü yoğun saatlerinde 2-3 dakikada bir uğruyor. Günün sakin geçen dönemlerinde ise sefer sıklığı 4 ila 10 dakika arasında değişiyor. Metro hatları arasında aktarma Muzeum (A – C), Můstek (B – A) ve Florenc (C – B) duraklarında yapılabiliyor.

TRAMVAY

Metro kadar hızlı olan tramvaylar, pek çok turistik mekânın yakınından geçtikleri için tatilcilere yolculuk sırasında kentin tarihi ve mimari zenginliğini keşfetme olanağı tanıyor. Tam gün faaliyette olan tramvay filosu ağırlıklı olarak nostaljik Tatra T3 model araçlardan oluşuyor. 04.30-00.00 arasında araçların sefer sıklığı 10 dakikada bir iken, günün ilk saatlerinde bu süre 40 dakikaya kadar çıkıyor. Tramvayla seyahat etmek isterseniz, önceliği rotalarıyla gezginler arasında popüler hale gelen 22,23 ve 91 numaralı hatlara vermenizi tavsiye ederim.

BELEDİYE OTOBÜSÜ

Yolların yapısı, hava kirliliğini arttıracakları düşüncesiyle kent merkezinde kullanılmayan belediye otobüsleri, banliyölerle belirli metro ve tramvay hatlarını birbirine bağlıyor. Tıpkı tramvay ağında olduğu gibi otobüs hatlarında da araçlar için planlanan 24 saatlik zaman çizelgesi duraklara asılıyor.

TAKSİ

Prag’da ulaşım için taksileri tercih ederseniz, aşırı derecede dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü şoförler araçlarına binenlerin kent hakkında bilgisi olmayan turistler olduklarını anladıkları anda daha fazla para kazanmak için her türlü numarayı deneyebiliyor. Bu durumla karşılamamak için Green Prague, AAA Radiotaxi ve City Taxi gibi firmalardan araç rezervasyonu yaptırabilirsiniz. Firmaların çoğu kent meclisinin almış olduğu kilometre başına 1 Euro ücret kararına bağlı kalarak yolcu taşıyor.

Prag Şehir İçi Ulaşım Fiyatları & Prague Card

Özellikle çok geniş bütçeye sahip olmayan gezginler için zorlayıcı olabilen bu durumdan kurtulmanın yolu Prague Card satın almaktan geçiyor. 2 gün veya daha uzun süreli tatillerde avantaj sağlayan kart sayesinde ücret ödemeden kentteki 50’den fazla turistik noktaya ve müzeye giriş yapabilir, toplu taşıma sistemi ile havalimanı transfer hizmetlerinden yararlanabilir, 2 saatlik otobüs gezilerine katılabilirsiniz. Ayrıca pek çok noktada indirim hakkına sahip olabilir ve popüler turistik noktalara girişte sıra beklemek durumunda kalmazsınız. Çoğu Avrupa kentinde standart biletler tek kullanımlık olarak satılırken, Prag’da 30 ve 90 dakikalık seçenekler halinde toplu taşımadan yararlanmak isteyenlere sunuluyor. Kentte maksimum 2 gün geçirip, şehir içi yolcu taşıma araçlarını çok az kullanacaksanız sizler için yararlı olabilecek seçeneklerden 30 dakika geçerliliğe sahip biletin fiyatı 24, 90 dakikalığın ise 32 CZK olarak belirlenmiş. Günlük bilet seçeneklerinin de bulunduğu Prag’da 2 günden fazla tatil yapacaklara ise Prague Card’ı edinmelerini öneririm. Kentteki turistik mekânların tamamına yönelik cazip indirimler içeren kart sayesinde toplu ulaşım ağından ücretsiz yararlanabilirsiniz. Hatta 67 USD’dan başlayan fiyatlarla 2, 3 ve 4 günlük seçenekler halinde satışa sunulan indirim kartının ücretsiz ulaşım özelliği havaalanı ekspresi de kapsıyor.
Dilerseniz Prague Card’ınızı internetten de satın alabilirsiniz.
PRAG ŞEHİR KARTI İÇİN TIKLA

Prag Hop On Hop Off Otobüs Turları

Kentin turistik anlamda popüler tüm mekânlarını gezmek için en ideal çözüm, Hop On- Hop Off tarafından düzenlenen 24 ve 48 saatlik duraklamalı turlara katılmaktan geçiyor. Şehir içi ulaşım ihtiyacını da karşılayan turlar sırasında ilk tercih hakkınızı 16 duraklı kırmızı rotadan yana kullanabilirsiniz. Otobüslerin takip ettikleri mavi rota kapsamındaysa 7 durak bulunuyor. 630 ve 780 CZK Fiyatla satışa sunulan turlarda rehberlik hizmeti 23 farklı dilde verilirken, yolcular kablosuz internet bağlantısından ücretsiz yararlanabiliyor. Konuklar ayrıca dilerlerse Vltava Nehri’nde düzenlenen 1 saatlik tekne turuna ek ücret ödemeden katılabiliyor. Tur biletlerini ister otobüse binerken nakit olarak isterseniz de firma üzerinden kredi kartınızı kullanarak satın alabilirsiniz.

GECE HAYATI
Prag gece hayatı birbirinden farklı konsepte ve çok farklı müzik tarzların sahip Prag gece kulüplerinin hepsinden bahsetmek mümkün olmasa da, hem kendi deneyimleme şansı bulduğum, hem de hakkında güzel yorumlar duyduğum birkaç Prag gece kulübünden bahsedeceğim. Şehre adım atmadan önce okuduğum Prag gece hayatı yorumları gerçekten etkileyiciydi. Prag’da gece hayatı da gündüzü kadar mükemmel mi diye düşünmeye başlarsanız gerçekten gecesi daha mükemmel.

HOT PEPPERS
Prag şehir merkezinde bulunan, Prag eğlence hayatının attığı yer olan Wenceslas meydanındaki Hot Peppers, çoğu kimseye göre Prag’ın en iyi striptiz kulübü. Girişin ücretsiz olduğu bu striptiz kulübünde birkaç bira ile kabare dansçılarının erotik danslarını izlemek ilk tercihiniz olabilir. Sonrasında VIP şampanya odalarında kucak dansı gibi seçenekler ile gecenizi renklendirebilirsiniz. Bu striptiz kulübünde içeri girdikten sonra ilk işiniz kendinize uygun bir yer bulmak.Sonrasında önünüze gelen menülerde her türlü isteğinizi karşılayacak seçenekler mevcut. Kadınlar arasıra yanınıza gelip özel istekleriniz olup olmadığı hakkında soru sorarlar. Bundan sonrası artık sizin seçimize kalmış durumda. Özellikle Perşembe ve Cuma geceleri canlı olan bu striptiz kulübünde saat 11-12 gibi kalabalık olabiliyor.
  • Alkol Fiyatları : Biralar 90 Çek Korunası, Özel Striptizler 1000-3000 Çek Korunası
  • Giriş Fiyatı : Ücretsiz.
  • Açılış-Kapanış Saati : 20:00-06:00
  • Rezervasyon Bilgileri : Vaclavske Namesti 21 110 00 Praha Tel : +420 724 134 011
  • Prag Gece Hayatı puanı : 8/10
M1 LOUNGE BAR CLUP
M1 Lounge Bar & Club, oldukça profesyonel Prag gece kulüplerinden biridir ve her ülkeden ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Konum olarak ise Prag Old Town Meydanı’na sadece 3 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. DJ’lerden oluşan bir ekip, R&B, hip-hop, indie rock ve house music mekanı canlı tuttuğu için burasının ayırıcı özelliği yüksek tempolu ve kaliteli müzikleridir. Burada yakın zamanda bir yenilenme çalışması yapılarak, yeni oturma alanları, daha büyük bir dans pisti, özel bir kokteyl bar ve lüks bir VIP odası ekledi.

JOHN LENNON PUB

Adından da anlaşılacağı gibi dekoru ve tasarımıyla ön plana çıkan John Lennon’dan esinlenmiş bir pub.

BLACK ANGEL'S (HOTEL U PRİNCE, OLD TOWN MEYDANI)
Bu gece kulübü, Prag Old Town Meydanı’ndaki U Prince Oteli’nin mahzeninde bulunmaktadır ve kentin en popüler barlarından biridir. Ayrıca turistler arasında popülerdir ve herkese hitap etmeyen bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Avizelerin ve eski mobilyaların süslediği bodrum katlarının yüksek tavanları büyüleyici görseller yaratıyor. Barmenler de buranın ambiyansına uygun olarak giyinmiş oluyorlar. Canlı piyano veya caz bando takımı da bu atmosfere dahil olan şeylerden birisi. Gerçekten çarpıcı görsellerle ve müzikleriyle insanların tüm duyularını uyarabilecek nitelikte bir gece kulübü olduğu için gecenin ilerleyen saatlerinde kalabalıklaşıyor.

HEMİNGWAY BAR
Orta boy bir iki katlı bar olan Hemingway Bar, yıllardır Prag’da favori barlardan biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, bar daha çok Rom çeşitlerine odaklanmıştır, ancak yetenekli barmenleri, her şeyden daha muhteşem kokteyller hazırlıyor. Barda, ev yapımı bazı malzemeler ile birlikte kaliteli malzemeler kullanılıyor. Ayrıca, geleneksel Çek bitkisel likör Becherovka ile birlikte kendi muhteşem kokteyllerini yaratıyorlar. Bu muhteşem kokteyllerin somut bir örneği olan Becher Butter Sour’u denemelisiniz. Eğer girmek istiyorsanız Hemingway Bar açıkça çok popüler olduğundan akşam erken saatlerde gitmelisiniz. Çünkü son giriş saati gece 11 ve oldukça fazla sayıda insan dışarıda bekliyor oluyor. Atmosferi ise oldukça canlı. Muhtemelen Old Town’daki en iyi barlardan biri.
  • Alkol Fiyatları : Kokteyller 175-265 Çek Korunası
  • Giriş Fiyatı : Ücretsiz.
  • Açılış-Kapanış Saati : 17:00-02:00
  • Rezervasyon Bilgileri : Po-pa po 16, So-ne po 18 Tel : +420 773 974 764
  • Prag Gece Hayatı puanı : 10/10
JAMES DEAN BAR
James Dean Bar da çok rahat bulabileceğiniz bir konuma sahip. Kulüp kısmı alt katta bulunuyor ve içerisi genelde tıklım tıklım dolu oluyor. Mekanın dizaynı ise oldukça güzel ve orijinal, 1950’lerin Amerikan temasına sahip. Siyah, beyaz ve kırmızı bir konsepte sahip olan bu barda fiyatlar ise ortalamanın birazcık üzerinde. Burada James Dean ve Marilyn Monroe’yi anımsatan çok fazla şey göreceksiniz. Ayrıca Votka, Bols Şeftali Likörü, limon suyu, muz suyu, yabanmersini püresi ve taze portakal suyunun bir karışımı olan James Dean adında lezzetli bir kokteyl de mevcut. Kulüp müzikleri ise dans etmeye pek elverişli değil ama klasik rock sevenler burada oldukça güzel vakit geçirebilirler.Gece kulübünün içerisinde servis yapan güzel Çek kadınları malumunuz. Evet. Gerçekten güzeller. Tamı tamına 16 metre uzunluğunda olan bar masası ise gece kulübüne ayrı bir hava katmış. Mekanın girişi normal restaurant olmasına rağmen, alt katı tamamen gece kulübünde olacak herşeyi barındırıyor. Kaliteli müzikleri, ferah ortamı, dansçı kızların zerafetleri, club atmosferi ile burada bir gece geçirmeyi gerçekten düşünmelisiniz. Geçmişe yolculuk yapacağınız bu otantik mekanda kendinizi müziğin ritmine bırakın. Pişman olmayacaksınız…
  • Alkol Fiyatları : Biralar 65-90 Çek Korunası, Kokteyller 140-200 Çek Korunası
  • Giriş Fiyatı : Ücretsiz.
  • Açılış-Kapanış Saati : 20:00-06:00
  • Rezervasyon Bilgileri : V Kolkovne 922/1 110 00 Praha Tel : +420 606 97 97 97
  • Prag Gece Hayatı puanı : 9/10
MECCA CLUP
Mecca Prag’ın revaçta olan gece kulüplerinden birisidir. Tekno, hiphop, house ve trend müzik seven gece tutkunlarına çok hitap edecek olan bu kulüp göz kamaştırıcı pembe ışıklarıyla başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz bir atmosfer yaratıyor. Fakat buraya gelmeden önce kulübün açık olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor çünkü bu kulüp haftanın sadece bazı günleri açık. Şehir merkezine çok yakın olmasa da kendi müşteri tabanını yaratmış olan bu kulübün oldukça fazla müdavimi var.

KARLOVY LAZNE
Bu gece kulübü oldukça popüler olup tam şehir merkezinde bulunmaktadır. Çeklerden çok farklı milletlerden turistlere rastlamanız daha olası. Fakat burayı özel yapan şey, gece kulübünün beş katlı bir binadan oluşması ve her bir katında farklı tarz müziklerin çalıyor oluşu.(ice bar, dance, oldies, hip hop, chill out) Burası Orta Avrupa’nın en büyük gece kulübü olarak ün yapmış bir mekan. Karl köprüsünün hemen dibinde, çok merkezi bir konumda bulunuyor. Her daim kalabalık ve bu yüzden büyük olasılıkla girişte uzun bir giriş kuyruğu ile karşılaşmanız olası. Fakat, bu kalabalık gözünüzü korkutmasın. Sirkülasyon hızlı olduğundan fazla beklemeden kendinizi içeride buluyorsunuz.
Gece kulübüne giriş ücreti 180 Çek korunası ve ilk içkiniz bedava. Kaldığınız otel ya da hostellerden indirim kuponları alırsanız ücreti aşağı çekmeniz mümkün. 
Gece kulübü sabaha karşı 5’e kadar açık. Bu arada, Karlovy Lazne’ye girdiğinizde kendinizi farklı bir gezegendeymiş gibi hissediyorsunuz. Ayrıca, her gece kulübünde göremeyeceğiniz ice bar ( Tamamen buzdan oluşan bir bar)’a da uğramanızı tavsiye ediyorum.
  • Alkol Fiyatları : Bira 40-90 Çek Korunası, Kokteyller 60-100 Çek Korunası
  • Giriş Fiyatı : 180 çek korunası ve ilk içki bedava.Açılış-Kapanış Saati : 21:00-05:00
  • Rezervasyon Bilgileri : Novotneho Lavka 198/13, 110 00 Praha Tel : +420 222 220 502
CHAPEAU ROUGE
Dans etmek için güzel ve iyi bir gece kulübü olan Chapeau Rouge, üçç kattan oluşmaktadır ve tıpkı Karlovy Lazne gibi her katında farklı tarz bir müzik çalmaktadır. İlk kat masaların olduğu soğuk bir yerdir. İkinci kat ise genelde house müzikler çalan dj’nin olduğu bir odadan oluşmaktadır. Üçüncü kat da yine dj’in ve dans pistinin olduğu ve dub-step tarzı müziklerin çalındığı bir kattır. Ayrıca Chapeau’da müzikler gün boyu devam etmektedir. İnsanlar genellikle alt kata indikçe saykodelik müziklerin yoğunluğunun arttığını söylemekteler.

ALIŞVERİŞ

Prag’da yüzyıllar içerisinde oluşan kültürel birikimin ne kadar zengin olduğunu alışveriş yaparken kolayca anlayabilirsiniz. Caddelerdeki ve alışveriş merkezlerindeki dükkânlarda giyim ürünlerinin dışında çeşit çeşit ev eşyalarını, hediyelikleri, ahşap oyuncakları rahatlıkla bulabilirsiniz. Özgün atmosfere sahip sokak pazarlarında ise gastronomi tutkunlarını mutlu edecek lezzetler kadar Komünist Dönem’den kalma koleksiyon parçalarına da yer veriliyor.
2.000 CZK ve üstü alışverişlerde Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen gezginlere vergi iadesinden yararlanma hakkı tanınan Prag’da Eski Kent Meydanı’na açılan Celetna ve Na Prikope, en fazla rağbet gören alışveriş caddeleri konumundalar. Ayrıca müzik aletleri, seramik ve cam ürünler, çantalar ve cüzdanlar ilginizi çekiyorsa Vodicka ile Stepanska caddeleri arsında bağlantı sağlayan Lucerna Pasajı’na da uğrayabilirsiniz.
Çekya’nın başkentindeki alışveriş merkezleri, yerel mimariyle uyumlu binaları ve zengin içerikleri ile her yaş grubuna hitap ediyor. Aradığınız her şeyi tek bir çatı altında bulmaktan hoşlanıyorsanız, kapladığı alan bakımından kentteki AVM’lerin en büyüğü olan Centrum Chodov ve eğlence olanaklarını alışveriş seçenekleri ile harmanlayan Palladium sizin için ideal olabilir.
Pazarlık yapma olanağı bulabileceğiniz sokak pazarları ise AVM’leri aratmayacak yapıdalar. Özellikle Prag ve Havel pazarlarında ürün çeşitliliği ön plana çıkıyor. Ayrıca bu mekânlar yerel halkla iç içe olmak ve fotoğraf çekmek isteyen konuklarına sayısız fırsat sunuyor.

Kotva Department Store (Obchodní dům Kotva)
1970-1975 yılları arasında yapımı tamamlanan Kotva Alışveriş Merkezi, Çek bir mimar çift (Věra Machoninová & Vladimir Machonin) tarafından dizayn edilmiş ve sosyalizmde zenginliğin ve bolluğun sembolü olarak amaçlanmış. O zamanlar Kotva, Çekoslovakya’nın en büyük alışveriş merkezi idi. Komünizm döneminde ürün tedariğinde bir takım zorluklar yaşanmış olsa da, 90'ların ortasından itibaren tüm ürünler bolluk içinde müşterilere sunulmuştur. Şu anda daha çok kıyafet ve moda üzerine mağazalar bulunmaktadır.
  • Websitesi: www.od-kotva.cz/en
  • Adres: Revoluční 655/1, 110 00 Praha 1
  • Ulaşım: Metro B: Náměstí Republiky
Palladium Alışveriş Merkezi
Prag’ın en parlak alışveriş merkezi diye tabir edilir. Önceden askeri kışla olarak kullanılan Palladium, günümüzde birçok farklı çeşitteki dükkanın ev sahipliğini yapmaktadır. Ayrıca Prag şehir merkezine yürüme mesafesinde olduğu için birçok turist bu alışveriş merkezini tercih etmektedir. Belediye Binası’nın (Obecní dům) hemen çaprazında yer alır. 5 katlı olan bu bina, 170 mağazayı ve 30 farklı restaurant ve kafeyi barındırır. Toplu taşıma ile kolayca ulaşabilir hatta metro istasyonundan direkt olarak da girebilirsiniz aynı zamanda 900 adet yeraltı park yeri vardır.

Bazı mağazalar: Benetton, C&A, dm drogerie markt, ECCO, Esprit, Foot Locker, Guess, H&M, iStyle, L’Occitane, Marks & Spencer, Mothercare, Puma, Sparkys, Starbucks, Villeroy & Boch ve daha fazlası.

OD Bílá Labu
Açılış tarihi 18.3.1939 bu bina, Prag’da ki en eski alışveriş merkezlerinden biri. Günümüzde çok ilgi görmemekte nedeni ise modern rakipleriyle baş edememesi. Bílá Labuť plazaların altında yer alır. Eğer tarihi görmek ve geleneksel Çek yemeklerini tatmak istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz.
Bazı mağazalar: Lidl, Teta, Hervis Sport, Kika ve Koh-i-noor
En eski alışveriş merkezidir.
Centrum Černý Most
Açılış tarihi 30. 11. 1997 olan bu bina, Kadife devriminden sonra Prag’da ki yeni alışveriş merkezlerinden biridir. Günümüzde hala büyüyen (2013 yılında yenilendi) ve dış mekan dizaynı güzel olan Centrum Černý Most, Metro B hattının son durağında yer alır. Bu alışveriş merkezinin yanında IKEA, aynı zamanda sineması vardır. Kısaca alışveriş ve eğlence için güzel bir yer.
Metropole Zličín
Metropole Zlicin Prag eteklerinde büyük bir moda ve eğlence kompleksidir ve Cinema City multipleks tiyatro içerir. Zličín metro istasyonun hemen yanında, merkeze 20 dakikalık mesafede yer almaktadır. Araba ile de ulaşılabilinir. 24 saat açık olan Tesco süpermarketi de bu alışveriş merkezinin yakınındadır.
  • Saatler: Mağazalar 10:00 – 21:00, Interspar 9:00 – 22:00
  • Websitesi: www.metropole.cz/en
  • Adres: Řevnická 1, 155 21 Praha 5
  • Ulaşım: Metro B: Zličín
Atrium Flora
En büyük alışveriş merkezlerinden biri olup, 2003 yılında açılmıştır. 4 katlı olup 120 mağaza, yemek katı, Cinema City multipleks tiyatro ve IMAX içerir. Açık merkez lobisi ile çevresi aydınlık ve havadardır. Aynı zamanda Flóra metro istasyonundan alışveriş merkezine direkt olarak girebilirsiniz.
  • Saatler: Pazartesi-Cumartesi: 09:00 – 21:00, Pazar: 10:00 – 21:00
  • Websitesi: http://www.atrium-flora.cz/en/
  • Adres: Vinohradská 2828/151, Žižkov, 130 00 Praha-Praha 3
  • Ulaşım: Metro A veya tram 5, 10, 11, 16: Flóra
Nový Smíchov
Andel metro durağına çok yakın olan Nový Smíchov, şık ve eğlence merkezi olan bir alışveriş merkezidir. Zemin katta büyük bir Tesco Süpermarket ve Datart elektronik mağazası, 150 farklı mağazası aynı zamanda yemek katı ve üçüncü katta Palace Sinema multipleksi yer almaktadır.
Obchodní centrum Letňany
Bu alışveriş merkezi yeni bir alışveriş konseptini temsil etmek ve Avrupa çapında bir projeyi uygulamak için Tesco Grubu tarafından seçilmiştir. Letňany Shopping Centre dinlenme ve eğlence, spor ve özellikle Prag’da alışveriş için ideal bir yerdir. Aynı zamanda birçok tanınmış marka ve hoş restaurant ve kafeler burda yer alır.
Galerie Harfa
3 katlı ve 160 mağazaya ev sahipliği yapan Galerie Harfa, toplam 49 bin metre karelik alanla Prag’daki en büyük ticari ve idari merkezidir. Aynı zamanda Vysočany bölgesindeki O2 Arena’ya çok yakındır.
  • Websitesi: www.galerieharfa.cz
  • Adres: Českomoravská 2420/15a 190 00 Praha 9 – Libeň
  • Ulaşım: Metro B: Českomoravská
Arkády Pankrác
2008 yılında açılmış olup modern bir alışveriş merkezidir. Çevresindeki plaza ve iş yerlerinden oldukça fazla ziyaretçisi bulunmaktadır. Genellikle giyim, sonrasında ayakkabı ve spor giyim mağazaları bulunmaktadır. Kitapçı, süpermarket, eczane ve yemek bölümleri de bulunmaktadır.

PRAG OUTLET ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

FASHİON ARENA PRAGUE OUTLET
Çek Cumhuriyeti’ndeki en büyük outlet merkezidir. Ziyaretçiler burada ayakkabı, takı, iç çamaşırı, deri ürünleri, spor malzemeleri, bavul ve aksesuarları, aynı zamanda kozmetik, oyuncak, kitap veya geleneksel Çek kristali gibi moda markası bulabilirler.
LUXURY OUTLET PRAGUE
Luxury Outlet Prague, Prag’ın en seçkin caddesi olan Pařížská’da yer alan eşsiz bir konsepte sahip bir outlettir. En iyi İtalyan ve Fransız markalarını bulabileceğiniz bu outlette şunlar.

Kadınlar için: Moschino, Moschino Couture, Moschino Boutigue, Dolce&Gabbana, Alberta Ferretti, Philosophy, Valentino, Brunello Cucinelli, Emanuel Ungaro, Fendi, Dior, Prada, Miu Miu, Cedric Charlier, Dsquared2
Erkekler için: Pal Zileri, Dsquared2, Moschino Couture, Dolce&Gabbana, Fendi, Philipp Plein
Çocuklar için: Dolce&Gabbana, Philipp Plein markalarını bulabilirsiniz. Sunulan tüm ürünlerin orijinalliğini garanti etmektedirler.

PRAGUE THE STYLE OUTLETS
Prag Havaalanına 5 dakika, şehir merkezine 25 dk uzaklıkta olması 30.000 metrekarelik alanı kaplayacak olan, 190 mağaza içerecek olan alışveriş merkezi görülen o ki Çek Cumhuriyeti’nin en büyük alışveriş merkezi.






M.S. (PRENSES)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder