16 Şubat 2022 Çarşamba

BOZCAADA

Rüzgar Güllerinin Gölgesinde Bir Cennet Ada

Zamanın yavaş aktığı, telaşa mahal vermeyen şirin mi şirin bir yer Bozcaada. Mavisi, yeşili, rengarenk çiçeklerle süslenmiş sokakları, kumsalları, köy kahveleri, pazarı ve kekik kokulu tepeleri her an bir sürpriz yapabilir size ve kendinizi bir masalın içinde bulursunuz. Ülkemizin 3. büyük adası olan Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alır. Buraya adım atar atmaz yapmanız gerekenler; uçsuz bucaksız üzüm bağlarını, onlara arkadaşlık eden sevimli bağ evlerini, size özelmiş hissi uyandıran küçük koylarını, evinizin mutfağındaymışsınız gibi hissedeceğiniz küçük kafelerini, muhteşem şaraplarını keşfetmek olsun.
Çanakkale’nin gülen yüzü olan Bozcaada’nın tamamı SİT alanı. Yüzlerce yıl öncesine dayanan köklü tarihini, çeşitli kültürlerin izlerini her sokakta, her köşe başında hissedeceksiniz. Bu şirin ada da içtiğiniz enfes şarapları, dalından koparıp yediğiniz taptaze meyveleri, evinizde gibi hissettiren küçük Bozcaada otellerini, yüzdüğünüz cam gibi koyları, ılık esen rüzgarın peşinizden takip ettiği huzur kokan sokakları ömrünüz boyunca unutamayacaksınız.
KISA BİLGİ
  • Çanakkale sınırları içerisinde yer alan Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü en büyük adasıdır. İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere yakınlığı ve doğal güzellikleri ile fazlasıyla önce çıkan Bozcaada, son yıllarda popülerliğini artırmış ve özellikle yaz aylarında nüfusu 10 binlere kadar çıkmıştır. Adanın en önemli kültürü olan bağcılık ve şarapçılığı yakından tanımak, simgesel yerlerini ve birçok farklı destinasyonunu keşfetmek ve organik reçellerin tadına bakmak için mutlaka ziyaret edilmeli.
  • Antik Çağ ve Yunan mitolojisinde pek çok kez adından söz edilen Bozcaada, oldukça önemli bir stratejik konumda bulunmaktadır. Bu da adanın, tarihin her döneminde özellikle denizcilik konusunda başarılı topluluklar tarafından bir hedef ve yerleşim olarak değerlendirilmesine neden olmuştur. Adada başta Osmanlılar olmak üzere Bizans, Pers, Yunan, Pelasg, Ceneviz, Venedik gibi topluluklar hakimiyet kurmuştur. Gerçekleştirilen araştırmalarda adadaki ilk yerleşimin MÖ 3000’li yıllara dayandığı anlaşılmaktadır. İstanbul’un fethiyle birlikte adanın hakimiyetini Osmanlı ele geçirmiş olsa da zaman zaman Venedikliler adayı ele geçirmiş ancak bu hakimiyet sürekli olmamıştır. Ada, 1912 senesinde meydana gelen Balkan Savaşları esnasında Yunanlılar tarafından işgal edilmiş ve 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması ile Türkiye’ye bağlı bir ada olmuştur.
NASIL GİDİLİR

ARABAYLA

İstanbul’dan Bozcaada'ya arabayla gelmek için Çanakkale Boğazı’nı geçmeniz gerekiyor. Çanakkale Boğazı'nı geçtikten sonra Geyikli  Bozcaada tabelalarını takip ederek yaklaşık 50 dakikada Geyikli Yük yeri Feribot İskelesi’ne ulaşabilirsiniz. İzmir yönünden gelirken, Çanakkale'ye uğramadan, Ezine ve Geyikli tabelalarını takip ederek iskeleye ulaşabilirsiniz. Çanakkale Boğazı'ndan araba geçişi Gestaş ile 75 TL. Boğazı deniz yoluyla, arabalı feribot kullanarak geçmek için farklı seçenekleriniz bulunuyor:
Gestaş'ın Çanakkale Boğazı'nda düzenlediği sefer saatleri için tıkayın.
  1. Gelibolu     Lapseki 20 dak
  2. Eceabat      Çanakkale 15 dak
  3. Kilitbahir   Çanakkale 7 dak
Hızlı Feribot
Araba kullananlar İstanbul Bozcaada arasında Yenikapı Bandırma hızlı feribotlarını da kullanabilir. Her gün sabah ve akşam saatlerinde yapılan seferlerde yolculuk ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki Çanakkale üzerinden Geyikli’deki Bozcaada iskelesine varmak 3 saati buluyor. Alternatif olarak Bandırma’dan sonra Biga Çan Bayramiç güzergahı da takip edilebilir. Bu yol diğeri kadar düzgün olmasa da manzarası daha güzel . Böylece sadece 3 saat araba kullanarak İstanbul'dan adaya ulaşmış oluyorsunuz.
       Karadan Mesafeler
  1. İstanbul Bozcaada 400 km.
  2. Ankara Bozcaada 710 km.
  3. Bursa Bozcaada 320 km.
  4. İzmir Bozcaada 280 km.
  5. Çanakkale Bozcaada 60 km.
OTOBÜSLE
Büyükşehirlerden Bozcaada’ya yazın her gün bazı otobüs şirketi tarafından seferler düzenliyor. ( Çanakkale Truva, Kamil Koç, Metro, Pamukkale). Otobüsler sadece yaz döneminde Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar yolcu getiriyor. Kış döneminde Ezine son durak oluyor. Büyük otobüslerin adaya geçmesi yasak, zaten direk ada merkezine yanaştığınız için otobüse ihtiyacınız da olmuyor. Kış döneminde son durak Ezine’deki otobüs garı oluyor. Buradan minibüs ya da taksi ile Geyikli’deki iskeleye varılabilir.

UÇAKLA
Bozcaada’ya en yakın havaalanı 56 km. uzaklıkta bulunan Çanakkale Havaalanı. THY'nın İstanbul ve Ankara'dan Çanakkale'ye haftanın bazı günleri direk uçuşları bulunuyor. Yolculuk 50 dakika sürüyor. Çanakkale Havaalanı'na varışlar gece yarısı olduğu için o saatlerde adaya ulaşmanız mümkün değil. Ancak o gece Çanakkale'de konaklayıp ertesi gün adaya geçebilirsiniz. Çanakkale otobüs garından, buradan saat başı kalkan minibüslerle 1 saatte Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’ne ulaşabilirsiniz. Çanakkale'den iskeleye taksi ile yolculuk 50 dakika sürüyor, 200 TL. tutuyor.

DENİZ ULAŞIMI
Arabalı Feribot Seferleri
Bozcaada’ya ulaşım Gestaş tarafından, feribot (arabalı vapur) ile sağlanıyor. Bozcaada ile Geyikli Yük yeri Feribot İskelesi arasındaki 4 mil mesafe, ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda iki feribot karşılıklı çalışıyor. Yazın 45 dakikada bir yapılan seferler, kışın günde üçe kadar inebiliyor. Yazın adaya gidiş ve dönüşte araçların online rezervasyon yapmaları gerekiyor. Feribot bileti gidiş dönüş kesiliyor.

 Gidiş dönüş araba ile geçiş yolcular dahil 150 TL, yaya 14 TL.
Ödeme için kredi kartı kabul edilmiyor !

Çanakkale'den Bozcaada'ya Seferler
Çanakkale-Bozcaada arasında sadece yaz sezonunda ve sadece yayalar için ulaşım imkanı bulunuyor. 2019 itibariyle her sabah 9'da Çanakkale'den kalkan bir gezi teknesi akşam 19'da adadan dönüş yapıyor. Yolculuk 2  saat sürüyor. Kişi başı 25 TL.

BOZCA ADA KALESİ
Feribotla adaya yaklaşırken ilk karşılaşacağınız ve dikkatinizi fazlasıyla çekecek olan Bozcaada Kalesi, adanın en eski yapılarından biridir. Bozcaada Kalesi, boğazın çıkışında ve anakaraya oldukça yakın bir konumda olduğu için yıllar boyunca istilaya açık bir yer olmuş. Ancak böyle olmasına rağmen, yine de Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmiyor, sadece Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminden beri kullanıldığı biliniyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından çok iyi bir şekilde onarılan kale, zamanla genişletilmiş ve sürekli olarak yenilenmiştir. Son olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek, koruma altına alınmıştır.
Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Dış Kale’de, cephanelik, kuyu, tabya yeri, kamacı atölyelerinin yer aldığı bina temelleri, tören ve eğitim alanları yer alıyor. İç Kale ise iki kısımdan oluşuyor ve birincisinde; revir, cami, minare, zindan ve kışla bulunurken, ikincisinde; 8 burç, (kale duvarına yapılmış bir tür kule) levazım deposu, cephanelik ve sarnıç bulunuyor. Ayrıca kalenin yine iç bölümünde; Bozcaada’nın tarihi ve etnografik eserlerin yer aldığı bir sergi alanı mevcut olup, bahçesinde ise; adadan çıkarılan eski mezar taşları ve tarihi eserlerin sergilendiğini de ekleyelim. Yüksek duvarlarla ve 3 tarafı denizle çevrili olan Kale, muhteşem bir manzaraya sahip. Adayı net bir şekilde görebilecek ve büyüleyici deniz manzarasıyla karşılaşacaksınız. Ayrıca yaz aylarında ziyaret ederseniz, sıcaklardan kaçıp serinlemek için en ideal noktalardan biridir. Hem Bozcaada’nın tarihini öğrenip bilgilenecek hem de eşsiz manzarasını seyrederek keyifleneceksiniz.
  • Adres: Alaybey, Bozcaada Kalesi, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Çalışma saatleri: Yaz: 08.30 - 19.30 / Kış: 10.00 - 20.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 5 ₺ / Öğrenci: 3 ₺
  • Yol Tarifi Tıkla
RÜZGAR GÜLLERİ ve POLENTE FENERİ
Gün batımında harika bir atmosfer yaratan ve birbirinden güzel fotoğraflar yakalamanızı sağlayan Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri, Bozcaada’nın bir simgesi haline gelmiştir. Bozcaada Rüzgar Enerji Santrali’nde, 2000 yılında yapılmış tam 17 rüzgar gülü yer alıyor ve bu güllerin yanına gittiğinizde çıkardığı sese hayran kalacak ve yakından o muhteşem görüntüsüne şahit olacaksınız. Rüzgar gülleri, nüfusun 30 katına yetecek kadar elektrik üretmekte. Rüzgar güllerinin bitiminde yer alan Polente Feneri ise, 1861 yılında inşa edilmiş ve denize 32 metre yüksekliğinde konumlandırılmış. Denizcilere yol gösteren Polente Feneri, rüzgar gülleri ile birleşince olağanüstü bir görüntü ortaya çıkarıyor. Bozcaada’nın Batı Burnun’da yer alan Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri’ne, bisiklet kiralayarak ya da adanın merkezinden kalkan minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gün batımı manzarasını seyretmek için inanılmaz yerlerden biri olan bu bölgede, piknik yapabilirsiniz. Piknik malzemelerinizin yanına, mutlaka adanın leziz şaraplarından bir tane almalı ve gün batımını öyle seyretmelisiniz. Esen rüzgar ile birleşen denizin sesi, size o kadar huzurlu gelecek ki doymayıp resmen gün bitmesin diye dua edeceksiniz. Çoğu insanın sırf fotoğraf çekilmek için geldiği Rüzgar Gülü ve Polente Feneri, Bozcaada gezilecek yerler listenizde ilk sırada olmalı! Yoğun sezonlarda gitmeyi planlıyorsanız ve özel aracınız yoksa, erken saatlerde giderek minibüs için sıra kapmalısınız. Ayrıca patika yolu kumlu olduğu için zaman zaman yürümek durumunda kalacaksınız, bu yüzden spor ayakkabı tercih etmenizde fayda var.
GÖZTEPE
Bozcaada’nın en yüksek noktası olan Göztepe, adanın panoramik manzarasını gözler önüne seriyor. Kuş bakışı bakarak eşsiz manzarayı seyretmek ve farklı bir deneyim kazanmak için mutlaka rotanıza eklemelisiniz. Adanın bütün yükseltilerini, bağlarını, evlerini, düzlüklerini, çamlıklarını, rüzgar güllerini ve daha birçok yeri görmeniz mümkün. Aynı zamanda, özellikle sisli olmayan havalarda, Gökçeada, Semadirek Adası, Çanakkale Boğazı ve Midilli Adası’nı da görebilirsiniz. 
Göztepe, biraz zor ve dik bir yola sahip olsa da, ulaştığınızda değeceğini anlayacaksınız. Dar ve elverişsiz olan araba yolundan gidebilir ya da merkezden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz ki bu bazılarına daha makul gelebilir. Yürüyüş sadece 40 60 dakika sürecek ve hem bir aktivite de yapmış olacaksınız. Çünkü yürüyüş yapmak isteyenler için ayrı bir yol bulunuyor ve yürürken adayı daha iyi keşfedebiliyorsunuz. Her şekilde ada ayaklarınızın altında olacak! Özellikle gün batımında veya dolunay zamanlarında Göztepe, harika bir manzaraya eşlik ediyor. Yaz aylarında gitseniz bile rüzgar sert estiği için, üşümemek adına yanınıza bir şeyler almanızda fayda var.
RUM MAHALLESİ
Adanın merkezinde yer alan Rum Mahallesi, nostaljik bir görünüme sahip olmasıyla herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor. Mahallenin Arnavut kaldırımlı sokaklarını dolaşırken karşılaşacağınız manzaralar enfes. Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı Bozcaada’da, bunun izlerini çok rahat bir şekilde görebilir ve yakından hissedebilirsiniz. Mahalledeki evlerin Yunan mimarisine ait olduğunu ve günümüze kadar aynı şekilde kaldığını bilmek, oldukça etkileyici. Özellikle bu rengarenk evlerin önündeki çicekler, ayrı bir hava katıyor ve fotoğraf tutkunlarının merkezi haline geliyor da diyebiliriz. Bu tarihi evler dışında mahallenin içerisinde; kilise, saat kulesi, kahvehane, cafe, restoran, meyhane ve hediyelik eşya dükkanları yer alıyor. Rum Mahallesi’nin ara sokaklarında dolaşırken, mekanlardan birine oturun ve şarapların tadına bakın.

BOZCAADA MÜZESİ
Bozcaada Müzesi, bir diğer adıyla bilinen Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, 2006 yılında Hakan Gürüney tarafından kurulmuş. Adayı daha yakından tanımak ve adanın tarihini, kültürünü, değerlerini öğrenmek için şüphesiz ilk uğrayacağınız yerler arasında bu müze olmalı. Hakan Gürüney’in Bozcaada’ya olan hayranlığı ve sevgisi, onu derin bir araştırmaya itmiş ve adanın zengin bir tarihi geçmişe sahip olduğunu öğrenmiş. Öğrendikten sonra, adayla ilgili tüm bilgileri ve kültür varlıkları toplamaya başlamış ve sonucunda tamamen bireysel girişimlerle kuruluş bir müze ortaya çıkmış.
Müzenin içerisinde; Osmanlı döneminden kalma obje ve evraklar, eski Bozcaada fotoğrafları, Çanakkale Savaşı’nda kullanılan malzeme ve belgeler, Rum ve Türklerin evlerinde ya da iş yerlerinde kullandıkları eşyalar, esnaflara ait canlandırmalar, şarapçılıkta kullanılan aletler ve daha pek çok belge ve eşya yer alıyor. Aynı zamanda Bozcaada Müzesi’nin, 2013 yılında Yunan kültürünü en iyi şekilde yansıttığı gerekçesiyle, UNESCO’dan ödül aldığı bilgisini de ekleyelim. Aynı zamanda müzede bir mağaza bulunuyor ve içerisinde kitaplar, kataloklar, kartpostallar, antik dönem replika Tenedos sikkelerinden yapılmış kolye, küpe, yüzük ve seramik kupaların yanı sıra adayla ilgili birçok hediyelik eşya yer alıyor. Bozcaada’nın tarihini ve kültürünü yakından öğrendikten sonra, eve gitmeden kendiniz ya da sevdikleriniz için bir hediyelik eşya satın alabilirsiniz.
  • Adres: Cumhuriyet, Çınarlı Çarşı Cd. No:70, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 10.00 - 19.00
  • Telefon: 0216 414 65 78
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 10₺ / Öğrenci: 5₺
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Tıkla
MERYEM ANA KİLİSESİ
Venedikliler zamanında adaya getirildiği rivayet edilen Meryem Ana Kilisesi, 1869 senesinde inşa edilmiştir. Rum mahallesinin tam ortasına konumlandırılmış durumda olan kilise, Rum Ortodoks Cemaati’ne ait olan ve ibadete açık olan tek kilise olma özelliğini taşımaktadır. Kilise, “Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi” ismiyle de bilinmektedir. Kilisenin 1895 senesinde inşa edilmiş olan 4 katlı saat ve çan kulesi, zamanla tahribata uğramış, 1980’li yıllarda metal bir kafes içine alınmıştır. Kulenin restorasyon çalışmaları ise 1 yıl sürerek 2007 senesinde tamamlanmıştır. Kilisenin yüksekliği ise 24 metredir. Heybetli görünümü ile adanın en dikkat çekici yapılarından biri olması Meryem Ana Kilisesi’ni Bozcaada’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri yapmaktadır.
  • Adres: Cumhuriyet, Çınarlı Çarşı Cd. No:70, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Sadece pazar günleri 08.00’da gerçekleştirilen ayin sırasında ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla 
YEL DEĞİRMENİ
Adanın rüzgarlı özelliğinden istifade etmek adına uygun olan birçok noktada yel değirmenleri bulunmaktaydı ancak günümüzde bu yel değirmenlerinden çok fazla kalmamıştır. Bozcaada Belediyesinin çabaları sonucunda bu değirmenlerden 3 tanesi 2019 senesinde restore edilmiş ve adanın değerlerinden biri olarak uzun süre ayakta kalması garanti altına alınmıştır. Otoparkın yanından kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz yel değirmenleri, Bozcaada’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Sizi değirmenlere ulaştıran yol ise muhteşem manzarası ve Yürüyüş sırasında kaleyi, adayı ve denizi seyretmek ise oldukça keyif veren cinsten. Yel değirmenlerinin bulunduğu nokta, adanın en güzel manzaralarından birine sahip. Bu nedenle yel değirmenlerini ziyaret etmeli ve hem bu manzaranın tadını çıkarabilir hem de yel değirmenlerinin önünde çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Adres: Cumhuriyet, Bozcaada, Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla
KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİİ
Caminin ilk olarak kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin Venedikliler döneminde yıkıldığı düşünülmektedir ve Osmanlı zamanında Köprülü Mehmet Paşa döneminde 1655 tarihinde yeniden inşa edilmiş ve onun ismini almıştır. Sade bir yapıda inşa edilmiş cami, kare plana sahiptir. Caminin minaresi ise 1965 senesinde sıfırdan inşa edilmiştir. “Yalı Camii” olarak da bilinen yapı, günümüzde ibadete açık bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Bozcaada’nın en eski ibadet mekanlarından...
  • Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sk. No:21, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla
ALAYBEY CAMİİ
Alaybey Camii, Bozcaada Meydanı’nda, adanın merkezinde yer almaktadır. Camiye ait kitabe ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır ve bu nedenle caminin yapım yılı ve kim tarafından yaptırıldığı gibi net bilgilere ulaşılmamıştır. Kırmızı kesme taşlarla çok etkileyici bir görünüme sahip olan caminin, özellikleri dikkate alındığında 1700’lü yıllarda yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Yapan kişinin ise Miralay Ahmet Ağa olduğu tahmin edilmektedir. Caminin iç kısmında bazı bölümlerde barok tarzda çizilmiş dal süslemeleri dikkat çekmektedir. Caminin inşası sırasında ahşap unsurların da yoğun olarak kullanıldığı dikkat çekmektedir. 14 mezarlığın bulunduğu hazire bölümünde ise Osmanlı sadrazamlarından Halil Hamit Paşa’nın da mezarı bulunmaktadır. 
  • Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sk. No:13, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tari
ALAYBEY HAMAMI
Alaybey Camii ile iç içe bulunan Alaybey Hamamı da adaya gelenler tarafından ilgi gösterilen tarihi duraklardan biri. Hamamın 17. veya 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Hamam 1960 senesinde kadar aktif olarak kullanılmıştır ve günümüzde kullanılmamaktadır. 
  • Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sk. No:13, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla
KÖPRÜLÜ HAMAMI

Köprülü Mehmet Paşa Camii’ne yakın bir konumda, Köprülü Mehmet Paşa tarafından yapılmış olan Bozcaada Köprülü Hamamı, 80 yıla yakın bir zamandır kullanılmamaktadır. Kadın ve erkeklerin ayrı olarak kullanabileceği şekilde, “çifte hamam” tarzına uygun olarak inşa edilmiş olan hamamı dışarıdan görmek mümkün olabilmektedir. Hamam, uzun bir süredir şarap mahzeni olarak kullanılmaktadır.
  • Adres: Köprülü Mehmet Paşa Camii civarı
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu dışarıdan görülebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tari Tıkla
NAMAZGAH ÇEŞMESİ
Sadrazam Öksüz Mehmed Paşa’nın yaptırdığı çeşme, Bozcaada’nın en önemli çeşmelerinden sayılmaktadır. En önemli olmasının sebebi ise, çeşmenin kesme tüf ve moloz ile örülmüş olması. Kare planlı ve sarnıçlı çeşmenin kitabesinde çeşmenin yapım tarihi olarak 1703 yılı olarak yazmaktadır. Çeşmenin bulunduğu nokta geçmişte toplu namazların kılındığı yer olarak değerlendirilmekteydi ve çeşme de insanların abdest alması için hizmet vermekteydi. Havanın sıcak olduğu zamanlara denk gelen bayram namazları da yakın bir zamana kadar burada kılınmaktaydı. Namazgah Çeşmesi ve Meydanı hakkındaki detaylı bir araştırma yazısı için burayı inceleyebilirsiniz. Namazgahlar tıpkı camiler gibi dini açıdan önemli ziyaret noktaları arasında bulunmaktadır. Namazgah Meydanı’nda bulunan çeşme de bu açıdan Bozcaada için önemli dini duraklardan biridir.
  • Adres: Alaybey, Namazgah Meydanı, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla
ABURGA AHMET DEDE TÜRBESİ
10 adet mezarın bulunduğu bir türbe olan Aburga Ahmet Dede Türbesi, feribotla adaya yaklaşırken askeriyenin hemen altında bir bölgede bulunmaktadır. Türbe, Osmanlı döneminden günümüze miras kalmıştır. Bozcaada’daki Osmanlıdan günümüze ulaşabilen, 1714 senesinden kalma mezarın da burada olduğu belirtilmektedir. Efsaneye göre Ahmet Dede’nin geçmişte bir denizci olduğu söylenmektedir ve bu nedenle denizcilerin seferden önce bu türbeyi ziyaret ettiği belirtilmektedir. Bir diğer söylenti ise mezarlarda yatanların Aburgacı Ahmet Efendi’nin kurduğu dergahın müritleri olduğu yönündedir. Ahmet Efendi’nin kurduğu dergahın hangi tarikata ait olduğuyla ilgili ise herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.Yolu biraz zorlu olsa da türbeye ulaştıklarında karşılarına çıkan manzara için türbeyi ziyaret etmektedir.
  • Adres: Alaybey, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla
AYAZMA MANASTIRI
Ayazma Manastırı, Bozcaada’daki en ilgi çeken turistik noktalar arasında bulunmaktadır. Manastırın adı ise Yunanca’da “kutsal su” anlamına gelen “hagiasme” kelimesinden gelmektedir. Manastıra bu ismin verilmesinin sebebi ise hemen yanında bulunan doğal su kaynağıdır. Adanın güney kısmında yer alan manastır, Rum Ortodoks cemaatine ait bir yapı. 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından yapılıp, Azize Aya Paraskevi’ye (Hristiyan dünyasında kiliselerin yerleşmesi ve İsa’nın fikirlerinin kabul görmesi için kendi çapında çalışmalar yapan kişi.) atfedilmiştir. Manastır, günümüzde sadece özel günlerde ibadete açılmaktadır. Özellikle 26 Temmuz günü Rumlar tarafından kutlanan Aya Paraskevi günü, manastırın en kalabalık ve hareketli olduğu günlerin başında gelmektedir. Bu özel gün halk arasında “Ayazma Panayırı” olarak da isimlendirilmektedir. Manastırın alt kısmında bulunan dilek mağarası da görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Dileyen ziyaretçiler bu kısma geçip dilek mumu da yakmaktadır. Ayazma Manastırı, geçmişte 36 manastıra sahip olan Bozcaada’nın ayakta kalabilen 2 manastırından biridir. Bu nedenle büyük öneme sahip olan manastırı mutlaka görmeniz gerektiğini belirtmeliyiz. 2014 yılında, manastırın bahçesinde çok keyifli bir cafe restoran açıldı. Adada yaşayan bir Rum ailenin işlettiği mekan, etkileyici ortamı ile ziyaretçilerin kaçırmaması gereken noktalardan biridir.
  • Adres: Alaybey, Alaybey Cami, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Ziyaret saatleri: Sadece özel günlerde ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol Tarifi Tıkla
AYAZMA PLAJI
Poyraz zamanı denize girmek için tercih edebileceğiniz Ayazma Plajı turkuaz rengi denize eşlik eden incecik kumları ile büyüleyici bir güzellikte. Bozcaada’nın en çok tercih edilen plajlarından biri olan Ayazma Plajı, günübirlik tesislerin toplandığı tek yerdir. Turkuaz rengi denizi ve incecik altın rengi kumları ile, adanın neden en kalabalık ve en popüler plajlarından biri olduğuna şaşırmamalı. Merkezden yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alan plaja, çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Merkezden kalkan minibüslerle ya da tekne turlarına katılarak ulaşabilirsiniz. Plajın içerisinde; market, cafeler, deniz mahsullerinin servis edildiği şık restoranlar ve su sporları merkezi yer alıyor. Özellikle tahta sandalyeli ve ekose örtülü bu restoranlar, bir hayli dikkat çekiyor ve çoğunlukla öğle saatlerinde tercih ediliyor. Ayrıca değişiklik arayanlar ve farklı aktivite yapmayı sevenler, bu plajda istediklerini bulabilirler. Deniz bisikleti, banana, jet-ski, hamburger, su kayağı, su topları, yunuslar ve daha pek çok şeyi kiralayarak vakit geçirebilir, isteğe göre bolca aktiviteye katılabilirsiniz. Şezlong ve şemsiyeyi, 12.00 - 17.00 saatleri arasında ücretli bir şekilde kullanırken, diğer saatlerde ücretsiz olarak faydanabiliyorsunuz.
  • Adres: Alaybey, Çınarlı Çarşı Cd. No:49, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Giriş ücreti: Otopark: 10₺ / Şezlong: 15₺ / Şemsiye: 10₺
  • Yol Tarifi Tıkla
MİTOS PLAJI
Ayazma Plajı’ndan sonra ada sakinleri tarafından sık sık tercih edilen Mitos Plajı, merkeze 6 km uzaklıkta yer alıyor. Plaj restoran hizmeti veren Mitos Plajı, hem en iyi işletmelerden biri hem de berrak denizi ve pırıl pırıl kumsalı ile muazzam plajlardan biridir. Sabahın erken saatlerinde uyanıp geldiğinizi farz edelim, şöyle harika bir manzaraya karşı kahvaltı yaparak güne başlamayı kim istemez ki? Tüm gün boyunca istediğiniz veya ihtiyacınız olan her şeye burada ulaşabilirsiniz. Deniz o kadar berrak ki suyun altında yaşayan canlıları ve tüm güzellikleri yakından net bir şekilde görebiliyorsunuz.

HABBELE PLAJI
Diğer plajlara göre biraz daha sakin olan Habbele Plajı, adayı iyi bilenlerin tercih ettiği noktalardan biridir. Merkeze 8 km mesafede konumlanan plaj, küçük bir plaj olsa da keyif alacağınız aşikar. Habbele Plajı, sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek isteyenlerin adresidir ancak adanın sakinlerinden önce, hemen buraya gelmeli ve kafanızı dinlemelisiniz. Aynı zamanda denizinin oldukça sığ olması da, çocuklu aileleri ve yüzme konusunda endişesi olanları bir hayli sevindiriyor. Sualtı fotoğraf çekimi yapmayı seviyorsanız, bu plaj tam da size göre! Tertemiz turkuaz rengi denizinde yüzerken, zengin sualtı dünyasını da keşfetmiş olacaksınız. Dahası gün batımında da harika fotoğraflar yakalayabileceğinizin altını çizelim.
  • Adres: Cumhuriyet Mah. Habbele Koyu, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Telefon: 0543 642 21 73
  • YolTarifi Tıkla
TUZBURNU PLAJI
Adanın en sol ucunda yer alan Tuzburnu Plajı, merkeze en uzak plajlardan birisidir. Ancak böyle olması sizi korkutmasın, araçla rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca çoğu insan farklılık olsun diye yürüyerekte ulaşım sağlıyor. Yalnız, yürümek isteyenlere 1 saatlik mesafede olduğunu belirtelim. Plaj, rüzgar güllerinin ve Polente Feneri’ne çok yakın bir konumda bulunması sebebiyle biraz daha fazla tercih ediliyor. Gelenler, yüzüp güneşlendikten sonra bu bölgeye geçerek fotoğraf çekilmeyi ve gün batımını izlemeyi ihmal etmiyorlar. Buraya kadar gitmeye üşenirseniz, plajın biraz ilerisinde Tuzburnu Feneri’nin yer aldığını ve alana çok farklı bir hava kattığını söylemeliyiz. Lodoslu havalarda oldukça sakin ve rüzgarsız olan plaj, poyrazlı havalarda en fazla rüzgarı alır ve denizi de fazlasıyla dalgalı olur. Bu nedenle plaja gelmeden önce buna dikkat ederek gelmenizde fayda var. Ayrıca plajda hiçbir tesis bulunmadığı için, gelirken yanınıza ihtiyaç duyacağınız şeyleri almayı da unutmayın!
ŞARAP FABRİKALARI
Bozcaada denildiğinde akla ilk gelenler; Polente Feneri, rüzgar gülleri ve masmavi denizidir. Bunlar Bozcaada’yı her ne kadar özel kılsa da, asıl ilk akla gelmesi gereken şarapçılık ve bağcılıktır. Her ikisi de Bozcaada’nın ekonomik kaynağı olsa da, zamanla bu faaliyetten çıkıp bir yaşam biçimi haline gelmiştir. Bozcaada’nın şarapçılıkta ne kadar ünlü olduğunu, tarih sayfalarında rastladığınız zaman daha da çok anlayacaksınız. Örneğin; Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde, adanın şarapçılığından bahsediliyor ve hatta fazlasıyla takdir ediliyor. Tenedos paralarının üzerinde üzüm salkımı formlarının yer almasının yanı sıra, Homeros’un İlyasası’nda da yine şarapçılıktan bahsedilmesi tüm bunları kanıtlar nitelikte. 
Bozcaada’da 6 şarap fabrikası, Amadeus, (çamlıbağ) Yunatçılar, Corvus, Gülerada, Talay ve Ataol, bulunuyor.
Talay, Amadeus ve Corvus şarap fabrikaları, yaz ayları boyunca çeşitli turlar düzenleyerek şarap tadımı yaptırıyor. Ayrıca Amadeus ve Corvus fabrikalarının içerisinde wine barları mevcut ve dilediğiniz gibi tadım yapabiliyorsunuz. Gezme şansı yakaladığınız takdirde, sadece tadım değil aynı zamanda şarapların yapımı hakkında da bilgi sahibi oluyorsunuz. Son olarak en eski şarap fabrikalarının ada merkezinde, yeni açılan şarap fabrikalarının da merkez dışında yer aldığını ekleyelim. Yaz aylarında ya da festival zamanlarında geldiğinizde mutlaka düzenlenen turlara katılın ve farklı bir deneyim yaşayın.

AKVARYUM KOYU (MERMER BURNU)
Akvaryum Koyu, bir diğer adıyla bilinen Mermer Burnu, Bozcaada’nın en popüler koylarından biri olma özelliğine sahip. Mermerlerin üzerinde yürüyerek en uca kadar yürümeyi deneyebilir ya da şnorkelinizi takıp denizin çeşitliliği karşısında hayrete düşebilirsiniz. Koya günde tek bir minibüs seferi düzenleniyor ve poyraz zamanı tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Tertemiz ve berrak denizinde yüzerken, adeta gerçek bir akvaryumda yüzüyormuş gibi hissedeceksiniz. Aynı zamanda sualtı dünyasını yakından keşfedecek ve muazzam bir duygu yaşayacaksınız. Kamp yapmak isteyenlerin bir numaralı adresi olan koya, ister çadır kurarak, ister karavanınızla gelerek konaklayın. Tercih sizin! Sakinliği ve muhteşem konumu sayesinde, her ikisinden de memnun olacaksınız.İçerisinde herhangi bir tesis bulunmadığı için, ihtiyacınız olan her şeyi yanınızda getirmeyi unutmayın!
POYRAZ LİMANI KOYU
Poyraz Limanı Koyu, Tuz burnu Plajı’nın aksine adaya en yakın yerlerden biridir ve yürüyerek 15 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz. Çanak şeklinde olmasından dolayı, poyrazın etkili olduğu zamanlarda bile rüzgar almamasıyla çok sık tercih ediliyor. Denizinin sığ ve diğer koylara göre daha sıcak olması, daha cazip kılıyor. Koyun çevresindeki birçok pansiyon veya bağ evinde konaklama şansınız da mümkün. Koyda herhangi bir tesis bulunmuyor ve bu nedenle gelirken tedbirli gelmenizde fayda var. Ayrıca deniz kestaneleri biraz fazla olduğu için, bu konuda da gerekli önlemleri almanızı tavsiye ederiz.
SULUBAHÇE KOYU
Ayazma ve Habbele Plajları arasında yer alan Sulubahçe Koyu, sakin yerlerden biridir. Koy, genellikle çevredeki yazlıkçılar ile günübirlikçiler tarafından daha çok tercih ediliyor. Sulubahçe Koyu’nun içerisinde herhangi bir tesis olmadığı için de oldukça sessiz olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebepten dolayı, sessizliği ve sakinliği tercih edenlerin vazgeçilmez adresidir. Kafa dinlemek, kitap okumak ya da denizin tadını rahat rahat çıkarmak isteyenler, buyrun çıkın çıkın gelin!
  • Adres: Cumhuriyet Mahallesi Sulubahçe Koyu, 17680 Bozcaada / Çanakkale
  • Yol Tarifi Tıkla
ÇAYIR KOYU
Adanın kuzeyinde yer alan Çayır Koyu, merkeze 45 dakikalık bir yürüme mesafesindedir. Kuzeyden esen poyraz nedeniyle, genellikle çok sık rüzgar aldığı biliniyor. Bu sayede rüzgar sörfüne de elverişli hale geliyor. Hatta koyun içerisinde kite surf okulu var ve dilerseniz bu durumdan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda okulun bünyesinde yer alan diğer hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. 2015 yılında, Kitesurf Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapan koy, sörf tutkunlarının vazgeçilmez adresidir.
TEKİR BAHÇE KOYU
Adanın turizm bölgesi olan Tekirbahçe, uzunca bir kumsaldan oluşuyor. Tekir bahçe Koyu, birkaç tane oteli ve tatil köyünü bünyesinde barındırıyor ve konaklama tesislerinde kalanlar için özel hizmetleri bulunuyor. Hem şemsiye ve şezlonglardan hem de tatil köyü içerisindeki havuz ve aqua parktan yararlanabiliyorsunuz. Bu arada sadece denizde yüzmek veya aqua parkta eğlenmek için konaklamanıza gerek yok tabii ki. İstediğiniz gibi denize giriş yapabilir ve aqua park için de bir ücret ödediğiniz takdirde herkes gibi faydalanabilirsiniz.
BEYLİK KOYU (BATIK GEMİ)
Adanın gizli kalmış koylarından biri olan Beylik Koyu, bir diğer adıyla bilinen Batık Gemi Koyu, Ayazma Plajı ve Akvaryum Koyu arasında yer alıyor. Ayazma Plajı’nın hemen solunda kalmasına rağmen, plaj ile arasındaki asfalt yol çöktüğü için gözlerden uzak kalmış diyebiliriz. Sonrasında ise yeni bir toprak yol yapılmış ve buradan kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Koyun en önemli özelliği; 2015 yılında, karaya oturduktan sonra terk edilen ve hala sahilde yer alan büyük gemidir. Sosyal medyada bolca konuşulan bu gemi, soğan yüklüymüş ve bu nedenle içinde kalan soğanların kokusunu hala alabiliyorsunuz. Evet, biraz şaşırtıcı ama bu duruma çok takılmayın. Gemiden sarkıtılan halatlarla yapılan salıncaklarda sallanabileceğiniz gibi halat merdivenlerden gemiye de tırmanabilirsiniz. Ancak bu tırmanma işini, cesareti olanlara bırakalım. Tamamen kumla kaplı olan plajı ve sıcacık deniziyle muazzam bir koydur. Ayrıca kamp yapmak için de en uygun yerler arasında olduğunu belirtelim. İçerisinde herhangi bir tesis yer almadığından dolayı, gelirken hazırlıklı gelmenizde fayda var.
BOZCAADA YAKINLARI

EZİNE
Çanakkale’nin beşinci en büyük ilçesi olan Ezine, Çanakkale’ye 45 km uzaklıkta yer alıyor. Antik çağlarda ”Neandria” olarak bilinen Ezine, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Türklerin bölgeye yerleşmesi sonucunda, Ezine ismini aldığı biliniyor. Bir rivayete göre; Türk beyleri toplu bir şekilde, Cuma namazı kılmak için Ulu Cami’ye giderlermiş ve bu Ulu Cami’nin asıl adı Cuma Cami’ymiş. ”Cuma” kelimesinin Farsça karşılığının ise ”Azine” olması sebebiyle, kentin ismi zamanla ”Ezine” olarak söylenmeye başlanmış. Buraya uğradığınızda; Aleksandria Troas Antik Kenti, Neandria Antik Kenti, Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, Ulu Cami, Seferşah Cami ve Hamamı, Kumkale Kalesi ve daha pek çok tarihi ve turistik yerlerini ziyaret etmelisiniz. Bozcaada’dan Geyikli iskelesine feribotla ulaştıktan sonra, dolmuşları kullanarak Ezine Otogarı’na gidebilirsiniz.

EZİNE PLAJI
Odunluk İskelesi’nin yanında bulunan Ezine Plajı, Ezine’ye 20 km mesafede yer alıyor. Sakin, sessiz ve huzur dolu olan bu plaj, yazlıkçıların daha çok tercih ettiği plajlardan biridir. Bu nedenle plajın çevresinde, özellikle gençlere yönelik, eğlence mekanları sıklıkla bulunuyor.
KESTANBOL KAPLICASI
Ezine ilçesinde yer alan Kestanbol Kaplıcaları, Ezine’ye 18 km uzaklıkta konumlanıyor. İçerisinde kalsiyum ve demir bulunan kaplıcanın suyunun 73 derece olduğu ve geçmişten günümüze kadar insanlığa şifa dağıttı biliniyor. Bölgenin jeolojik yapısı nedeniyle sadece suyu değil, aynı zamanda havası ve toprağı da radyoaktivite içeriyor. Tüm bu özelliklerin yanı sıra, kaplıcanın içerisinde konaklama ve yiyecek-içecek tesisleri bulunuyor ve bunlardan dilediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz.
  • Adres: Tavaklı İskelesi Mevkii, 17600 Körüktaşı / Ezine / Çanakkale
  • Telefon: (0286) 637 52 00
  • Yol Tarifi Tıkla
AKTAŞ PLAJI
Kestanbol Kaplıcaları’na yakınlığı ile bilinen Aktaş Plajı, Ezine’ye 22 km uzaklıkta yer alıyor. Plaja giden herhangi bir toplu taşıma aracı olmadığı için, sadece özel araçlarınızla gidebilirsiniz. Bu avantajı fırsata çeviren aileler, piknik yapmak amacıyla sürekli olarak bu plaja giderler. Zeytin ve meşe ağaçlarının altında gölgelenerek, Bozcaada’nın manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca hem piknik yapabilir hem de denizde yüzebilirsiniz.
GEYİKLİ
Ezine’ye bağlı bir kasaba olan Geyikli, çam ormanları ve zeytin bahçeleri ile şirin mi şirin bir yerdir. Bozcaada’ya ulaşımı sağladığı için oldukça önemli bir noktada olan Geyikli, cam gibi denizi, rengarenk çiçeklerle süslenmiş sokakları, tertemiz havası, mis gibi kokan bahçe ve ağaçları ile olağanüstüdür. Ege’nin o sıcaklığını yakından hissettiren insanlarıyla da bir başkadır. Hatta ”Eyvah Eyvah” film serisinin burada çekildiğini söylemezsek olmaz. Filmi izleyip hatırlayanlar, çok iyi anlayacaklardır neden burada çekildiğini. Her mevsim ziyaret edilebilecek bir güzelliktedir Geyikli. Özellikle buraya geldiğinizde, Truva Antik Kenti’ni, Yükyeri İskelesi’ni, Mavra Adası’nı ziyaret etmeden dönmemelisiniz. Ayrıca bir bisiklet kiralayarak şöyle bir gezintiye çıkabilir ve çiçeklerin kokusunu içinize çeke çeke dolaşabilirsiniz. İçerisindeki plajlara gidip güneşlenebilir ya da birbirinden farklı su sporlarını yaparak renkli aktivitelere katılabilirsiniz. Ezine Otogarı’ndan Geyikli sahil dolmuşlarına binmeli ve Geyikli iskelesine gitmelisiniz. Yarım saat sürecek bu yolculuktan sonra, Geyikli Bozcaada arası karşılıklı feribot seferlerini kullanarak 30 dakikaya ulaşabilirsiniz.
GEYİKLİ PLAJI
Eski Odunluk İskelesi’nin iki tarafında bulunan Geyikli Plaj, henüz çok kimse tarafından bilinmediği için bakir kalmış plajlar arasında yerini alıyor. Ancak son zamanlarda adını duyurmayı başardığını söyleyebiliriz. Zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrelenen plaj, güneşlenip yüzmek için harika noktalardan biridir. Özellikle gün batımında bir başka olan plajda, mükemmel fotoğraflar yakalayacağınızın garantisini verebiliriz. Her şekilde rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz plaj, kalabalıktan uzak, sessiz ve sakin bir yerdir. Bir kere bu durum baştan herkesin hoşuna gidecek. Plajın içerisinde; yiyip içebileceğiniz bir tesis ve bu tesislerde ihtiyacınız olan her şey mevcut. Ayrıca plajda çadır ve kamp yapabilir, plaj voleybolunda sevdiklerinizle oyun oynayabilir ya da balık tutabilirsiniz. Günün her saatinde dilediğiniz gibi denize girebilir ve tatilin tadını doya doya çıkarabilirsiniz.
AYVACIK
Çanakkale’nin bir ilçesi olan Ayvacık, Çanakkale’nin en uzun sahil kesimlerinden birine sahiptir. Çanakkale’ye 72 km uzaklıkta olan Ayvacık, Ezine’ye 25 km mesafede yer alıyor. Ayvacık’ın hangi tarihte kurulduğu tam olarak bilinmese de, ilk çağlardan bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığı biliniyor.Yeşilliğin ve mavinin her tonuna rastlayacağınız Ayvacık, gezilecek yerleriyle sizi bir hayli şaşırtacak. Özellikle Ayvacık denildiğinde akla ilk gelen yer, Assos olmalı. Sonrasında ise, Hüdavendigar Camisi, Behramkale ve Behramkale Köprüsü ve daha pek çok yere mutlaka uğramalısınız.
ASSOS
Ayvacık ilçesinde yer alan Assos, antik çağın en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Midilli Adası’nın karşısında, Ege Körfezi’nin kıyısında bulunan Assos, temiz havası, doğal güzellikleri, sakinliği ve sessizliğiyle oldukça ilgi çeken yerlerden biri olmuştur. Assos’a geldiğinizde, ilk olarak güne berrak sularında yüzerek başlamaya ne dersiniz? Antik Liman’da küçük bir plaj var ve iskelelerden çok rahat bir şekilde denize girilebiliyor. Antik Liman’ın hemen yukarısında yer alan Behramkale Köyü’ne akşamüstü uğrayın ve dar sokakları ile tarihi evleri arasında bolca fotoğraf çekin. Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı’na uğramayı unutmayın ve Assos’un birbirinden güzel plajları ve koylarını da listeye dahil edin. Ayrıca burada farklı birçok aktivite yapabileceğiniz gibi kamp alanlarında konaklayarak harika bir maceraya merhaba diyin!

KADIRGA PLAJI
Geniş, uzun ve taşlık bir plajı var Kadırga'nın. Denizi tertemiz ve berrak, her sene mavi bayrak ödülü yenileniyor. Denizin içindeyken yemyeşil dağ manzarasına karşı yüzmesi çok keyifli. Akşamüstü başlayan imbat rüzgarları sıcaktan bunalmanızı da engelliyor. Her tesisin önünde şemsiye ve şezlongları bulunuyor. Ayrıca kıyı boyunca yemek yenilebilecek birçok restoran bulunuyor.

Osmanlı zamanında donanmanın merkez üssü Midilli Adası imiş. Savaş zamanı kadırgalar Midilli'den savaşa gider, dönüşte hasarlı olan kadırgalar bu koya getirilip burada bulunan meşe ve kayın ağaçları ile tamir edilirmiş. Kadırgalar bu koya çekildiğinden bu adı almış.
GELİBOLU YARIMADASI
Çanakkale sınırları içerisinde yer alan milli park, 1973 yılında kurulmuştur. Çanakkale Savaşı’nı anımsatan hikayeler, savaş sırasında hayatını kaybeden şehitlerin adına yapılan anıtlar ve daha pek çok iz, bu milli parkın içerisinde yer alıyor. Gelibolu Yarımadası’nın üzerinde bulunduğu için ismini buradan alan milli park, hem tarihi hem de doğa güzelliği açısından Bozcaada gezilecek yerler listesinde kesinlikle olmalı. Savaş döneminin ruhunu ve olaylarını yansıtan park, sadece yaşamını yitiren 250 binden fazla Türk şehidinin değil, aynı zamanda İngiliz, Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Fransız askerlerinin izlerini de taşıyor. Bu sebeple, tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajı verildiğinin de altını çizelim. Çanakkale Zaferi’nin kutlandığı 18 Mart’ta ziyaretçi akınına uğrayan parkta, 56 yerli anıt ve şehitlik, 35 yabancı mezar ve anıt bulunuyor. Bunların dışında, en çok dikkat çeken ise parkın sembolü olan Çanakkale Şehitler Abidesi’dir. İlk olarak, Çanakkale’den Eceabat veya Kilitbahir feribotlarını kullanmalısınız. Feribottan indikten sonra ise, milli parka giden minibüsleri kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
TRUVA ANTİK KENTİ
Tevfikiye Köyü sınırlarında yer alan Truva Antik Kenti, Çanakkale’ye 30 km uzaklıkta konumlanıyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olmasıyla, dünyanın en bilinen antik kentlerinden birisidir. Antik kentin ismi, Türkçe’de ”Troya” olarak kullanılsa da, Fransızca okunuşu sebebiyle ”Truva” olarak da biliniyor. Ancak farklı dillerde daha çok ”Troia” olarak adlandırılıyor. Ünlü Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarında ismi geçen kentin, birçok edebi esere, belgesele ve Hollywood yapımlarına konu olduğunu da belirtelim. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda 9 kültür katının varlığı tespit edilerek, kentin M.Ö 3000 yıllarında ilk kurulduğu tahmin edilmektedir. Tarih boyunca 9 kere yıkılıp tekrar aynı yere inşa edilen kentin, yıllar boyunca oldukça önemli bir yerleşim merkezi olduğunu görebiliyoruz. Bu antik kent hakkındaki bilgilere, ilk olarak Heinrich Schliemann sayesinde sahip oluyoruz. 1868 yılında Heinrich Schliemann tarafından yapılan kazılarla birçok kalıntı bulunmuş ve böylece kentin tanınması sağlanmış. Çok geçmeden Heinrich Schliemann, eserlerin bazılarını yurtdışına kaçırmış ve birçok yerle işbirliği yapmış. Bu üzücü bir durum olsa da, belli bir zaman sonra eserler Türkiye’ye geri iade edilmiştir. Ancak dünyanın pek çok ülkesindeki müzelerde, Truva ile ilgili eserleri görmek mümkün.
Antik kent, 1996 yılında Milli Park ilan edilmiş olup, 1998 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Ayrıca 2018 yılının, Türkiye’de Troya Yılı olarak ilan edildiğini de ekleyelim. Mitolojik hikayesiyle yıllardır herkes tarafından bilinen bu milli parkı ziyaret ederek, savaş kalıntılarını ve surları inceleme şansı elde edebilirsiniz. Ayrıca yıllardır bilinen ve filmlere konu olan hikayesindeki Truva Atı’nı, Çanakkale merkezde ziyaret etmeyi unutmayın. Çanakkale’den kalkan Çıplak veya Tevfikiye köy dolmuşlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bilmek isteyenlere Truva efsanesi;
Afrodit, Zeus’un oğlu Athena ve Zeus’un eşi Hera ile bir düğüne katılırlar ve o düğün sırasında masalarına bir elma atılır. Elmanın üzerinde ”en güzele” yazdığı için bir türlü elmayı paylaşamazlar, anlaşmazlık çıkarırlar. Zeus duruma engel olmak için, İda Dağı’nda çobanlık yapan Troya Prensi Paris’in bu seçimi yapmasını ister. Bu sırada Paris, Troya Kralı olan babası tarafından dağlara sürgün edilmişti çünkü kral kentin mahvolacağına dair bir kehanet görmüştü. Teklifi Paris’in yapacağını duyan Afrodit, Athena ve Hera, Paris’e rüşvet teklif ederler ve böylelikle Paris, Afrodit’i seçer. Bu duruma diğer tanrıçalar sinirlenir ve Paris’ten intikam almak için and içerler.
O sırada Paris, evli olmasına rağmen, dünyanın en güzel kadını olduğu söylenen Sparta Kralı Menelaus’un eşi Helen’e aşık olur ve Afrodit’in yardımıyla onu Troya’ya kaçırır. Akha ordusu peşlerinden giderek, yıllarca birlikte savaş mücadelesi verirler. Sonrasında, Odysseus’un aklına bir fikir gelir ve bunu Athena’da destekler. Akhalılar dev tahta bir at inşa ederek askerlerini içerisine yerleştirip, Troya’nın kapısına kadar götürürler ve gizlenirler. Troyalılar, Akha ordusunun geri çekildiğini sanarak, atı surlardan içeri alırlar. Ancak bu onların sonunu getirir. Askerler atın içerisinden çıkarak saldırırlar ve Paris’in, Troya’nın sonunu getirirler. Böylece hem kehanet gerçekleşmiş hem de Troya kenti yok olmuş olur.
  • Adres: Tevfikiye Köyü, Çanakkale
  • Telefon: +90 (286) 217 23 71 - 217 82 05
  • Çalışma saatleri: Yaz: 09.00 - 19.30 / Kış: 08.00 - 17.00
  • Giriş ücretleri: 25₺ Müzekart ile ücretsiz
MAVRA ADASI
Çanakkale’nin doğal güzellikleri arasında yer alan Mavra Adası, bir diğer adıyla bilinen Tavşan Adası, Ezine’ye 40 dakikalık bir mesafede konumlanıyor. Ezine’den, Kumburnu Sahili’ne gidilerek ulaşılan bu ada, aslında balık adamların uğrak yerlerinden biridir. Mavra Adası’nın en güzel yanı da muhteşem manzaraya ev sahipliği yapmasıdır. Hele ki gün batımında… Gökyüzünün mavi, mor, pembe ve kızıl tonlarının her birine şahit olup, güneşin yok oluşunu seyredeceksiniz.
TAVAKLI
Ezine’ye bağlı bir köy olan Tavaklı, Çanakkale’ye 74 km, Ezine’ye ise 24 km mesafede yer alıyor. Köyün antik çağlardaki ismi Larissa olup, daha sonraki zamanlarda Tavuklu, en sonunda ise Tavaklı olmuştur. Bir rivayete göre; gelin olup köyden ayrılan kızlar, en yüksek tepeye çıkarak etrafı seyrederlermiş. Bu nedenle tepeye ”Duvaklı” denilmeye başlanmış ve zamanla bu isim ”Tavaklı”ya dönüşmüş. Köyde yer alan plajın yapısı bozulmadığı için, oldukça temiz bir denize sahiptir. Tavaklı İskelesi olarak anılan köyün plajında; otel ve restoranlar yer alıyor. Buraya geldiğinizde, bu güzel plaja gitmeyi ihmal etmeyin.

TAVAKLI PLAJI
Sakinliğiyle ön plana çıkan Tavaklı Plajı, Ezine’ye 30 km’lik bir mesafede yer alıyor. Yerel halk çoğunlukla bu plaja gelerek, çadır kurup kamp yapar ve yaz döneminin belli bir kısmını burada geçirir. Plajın yakınında birçok sayıda yazlık site bulunuyor ve özellikle yazlıkçılar tarafından daha çok tercih ediliyor. Tertemiz ve dibi kum dolu olan plaj, hem yerel halk hem de turistlerden fazla ilgi görüyor.
KUMBURNU
Yine Ezine’ye bağlı bir köy olan Kumburun, Çanakkale’ye 66 km, Ezine’ye de 21 km uzaklıkta yer alıyor. Köy, kemikli mevkindeki denize doğru giden bir burundan ismini almıştır. Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen köy, tertemiz masmavi suyu ve koyları ile fazlasıyla etkileyeci bir yapıdadır. Köyün içerisinde, konaklama, yeme-içme gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız alanlar mevcuttur.
ALIŞVERİŞ
Bozcaada çarşısında aradığınız her şeyi uygun fiyatlara bulmanız mümkün. Bu şirin çarşı küçüklüğünden beklenmeyen sürprizlerle şaşırtır sizi. Bozcaada’da; organik reçellerin, şarapların ve hediyelik eşyaların satıldığı birçok dükkan yer alıyor. Adanın en ünlü reçeli domates reçelidir ve en çok satılan ürünleri arasındadır. Tabii ki sadece domates reçeli yok, daha farklı birçok reçeller burada mevcut! Bir diğer lezzet ise; bademli ve damla sakızlı kurabiyelerdir. Adada yer alan birçok pastane ve fırınlardan bu meşhur lezzeti satın alabilirsiniz. Yöresel tatlara meraklı iseniz; ünü bölge sınırlarını aşan domates reçelinden mutlaka almalısınız. Kekik, bal, gelincik şerbeti, salça, zeytinyağı ve keçi peyniri almadan dönmeyin.
Eğer yiyecek içecek almak istemiyorum. Hediyelik eşyalardan satın alacağım derseniz de birçok seçenek çıkacak karşınıza. Camdan yapılmış cam hediyelikler, kumaş çantalar ve üzerinde adanın sembollerini taşıyan daha birçok orijinal ürünler, bez bebekler, etnik kıyafetler, tasarım takılar güzel bir alternatif olabilir. En önemli geçim kaynağı olan ve Bozcaada’yı en özel kılan şey; şaraplarıdır. Adada bulunan şarap fabrikalarına giderek hem tadım yapabilir hem de satın alabilirsiniz. Ayrıca kendine özgü hediyelik eşya dükkanlarını gezerek vakit geçirebilirsiniz. Bunlar harici ada meydanı ve liman boyunca akşamları kurulan pazar oldukça keyifli. Yerli halk tarafından açılan tezgahlarda takılardan magnetlere, süs eşyalardan deniz süngerlerine birçok ürün satılıyor. Her Çarşamba ise adanın merkezinde meyve sebze pazarı kuruluyor. Ege’nin taptaze ürünleri için mutlaka ziyaret etmelisiniz.

ÇİKOLADA
2020'de kurulan Çikolada, çikolata ve adayı zarif bir şekilde bir araya getiren yeni bir marka. Çikolada'da çikolata yapımını camekan arkasından birebir görebileceğiniz bir düzen kurulmuş. Bu Türkiye'de bir ilk aslında. Üstelik çikolatalar sıfırdan, kakao ve kakao yağının karışımı ile üretiliyor. Ada konulu resimlerle süslenmiş tablet çikolatalar sütlü, bitter ve beyaz çeşitlerinde. Bitter çikolatanın %40, %55, %70 oranları bulunuyor. Bonbon çikolatalar şık kutularda iki boy halinde satılıyor. Şimdiden adadan dönerken alınabilecek bir hediye haline gelmiş. Bonbonların karanfil, lavanta, çilek, deniz tuzu, karabiber gibi çeşitleri bulunuyor. Çikolada'nın bir diğer önemli ürünü dondurması. %100 keçi sütünden, taze meyvelerden yapılan dondurması çok lezzetli.


ZEYNEP'İN EKMEĞİ
Zeynep'in Ekmeği – Kahvaltıda iki dilim “sağlıklı ekmeğe” ulaşmak mümkün. “Ekşi mayalı”, “sağlıklı glutene sahip (GDO'suz)” tam buğday ekmeği. Kahvaltıda yenen iki dilim sağlıklı ekmek, sabah kan şekerinizi aniden fırlatmadan, tüm gün ihtiyacınız olan magneyzum, çinko, demir, selenyum, B vitaminleri ve lifleri size sağlar. Sağlıklı ekmek ise GDO'suz, ekşi mayalı tam buğday ekmeğidir. Tam buğday ekmeği aynı zamanda hem kepekli hem de ruşeymli ekmektir. Tam buğday olması hem kepekli olduğu hem de ruşeymiyle başak tanesinin ayrıştırılmadığı anlamına gelir. Gluten ruşeymde bulunur, fakat atalık buğdayların ruşeymleri genetik yöntemlerle değiştirilmediklerinden, gluten oranları ekşi maya aracılığı ile sindirilebilir olurlar. Çölyak rahatsızlığına sahip ve alerjik kişilerde, şeker hastalarının olumlu geri dönüşleri olmakta. :) Zeynep'in ekmeğinde kullanılan Kızılca un, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde iyi tarım yöntemleriyle yetiştirilip Ayvacık ilçesinde Süleyman Köy'deki taş değirmende öğütülüyor.
  • Ekmeğin içeriği: Kızılca un, su, aynı undan yapılmış 3 yıllık ekşi maya, pekmez, zeytinyağ ve azıcık tuz bulunmakta.
  • 1 kg ekmeğinizi kahvaltılarda 2 hafta boyunca tüketebilirsiniz.
  • Beze sarıp bir poşetin içinde buzdolabında bekletirseniz nemini kaybetmeden 20 gün dayanır.
  • Ekmekler 1 kilo ve yarım kilodur. Tava ekmeği yöntemiyle pişirilir.
  • Zeynep Küpeli  05372094852 veya Instagram ve Facebook: Zeynepin ekmegi sayfası DM üzerinden sipariş verebilirsiniz.
    • Yetkili: Zeynep KÜPELİ
    • Telefon: 0537 209 48 52

TURLAR

BİSİKLET TURU
En sevdiğim aktivitedir bisiklet turu. Kolay ve zor olmak üzere birçok parkura ev sahipliği yapar. Trafik yok, ortam son derece güvenli ve keşfedilecek yerler çok fazla. Girin toprak yollara ve kır çiçekleri ile çevrili yollarda pedal çevirmenin tadını çıkarın. Bağlar arasında mola verin, meyve bahçelerinden geçin ve rüzgar güllerine doğru ilerleyin. Geziniz boyunca zaman kavramını unutacaksınız ve tüm hücrelerinizi huzur kaplayacak. Geniş bir rota seçenekleri için aşağıya link bıraktım ilginizi çekecektir...
Kiralama içinse tenedos bisiklet evini tercih edebilrsiniz...


Tenedos Bisiklet Evi
Yer Türleri:Bisiklet Mağazası
Adres:Alaybey Mahallesi, Çınarlı Çarşı Cd. No:43, 17680 Bozcaada/Çanakkale, Turkey
Koordinat:39.834843, 26.0701999
Telefon:+90 286 697 87 91
BAĞ TURLARI
Bölgede en çok rağbet gören turlardan biri de ‘bağ turları’. Yaz aylarında traktörle gün batımı turları düzenleniyor. Genellikle her gün düzenlenen bu turlara katılım yoğun oluyor. Meydan da bir çok yerde stantlarını göreceksiniz. Bütçenize ve keyfinize uyan bir turu buralardan seçebilirsiniz. Gezi süresince aldığınız birbirinden leziz şarapları soğutulması için mağazaya teslim ediyorsunuz. 18:30 gibi fabrikanın önünde buluşuluyor. Burada damak tadınızı kışkırtacak şarap çeşitleri ve peynir ikramları yapıldıktan sonra traktör hareket ediyor. Ege’nin kıymetlisi Bozcaada’nın güney kıyılarında, etrafında herhangi bir evin bile olmadığı Çamlıbağ bağlarına gidiliyor. Tam da gün batarken kadehlerinizi güneşe karşı kaldırıp, geçip giden günü, güneşi uğurluyorsunuz.

FOTOĞRAF TURU
Bozcaada fotoğraf çekimi için bir cennet adeta çünkü neredeyse her sokak, her köşe başı doğal bir film platosu kadar güzel ve özel. Tatiliniz boyunca fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmayın ve rüzgar güllerinin, Bozcaada çarşısının, ev yapımı kurabiye kadar şirin görünen Bozcaada otellerinin, doğal güzelliklerin ve sokakların fotoğrafını çekin.

YAPMADAN DÖNME
  • İlk yapmanız gereken, rüzgar gülleri ve Polente Feneri’ne gitmek olmalı! Burada gün batımını seyretmeli ve harika fotoğraflar çekmelisiniz.
  • Bozcaada Kalesi’nde tarihi dokuyu hissetmeli ve manzaranın tadını çıkarmalısınız.
  • Göztepe’ye çıkın ve Bozcaada’yı ayaklarınızın altına alın!
  • Bozcaada Müzesi’ne gidin ve adanın tarihini, kültürünü daha yakından öğrenip keşfedin!
  • Birbirinden güzel plaj ve koylarında güneşlenin, yüzün! Tatilin tadını çıkarın!
  • Adadaki şarap fabrikalarına gidin ve leziz şarapların tadına bakarken, nasıl yapıldıklarını öğrenin!
  • Rum Mahallesi’nin renkli sokaklarında dolaşın!
  • Bozcaada yakınındaki gezilecek yerleri listeye ekleyin ve hepsine uğrayın!Şehir İçi Ulaşım
  • Bozcaada, küçük bir yer olduğu için çoğu yere yürüyerek gitmek en ideal ulaşımdır. Merkezin dışındaki yerlere gitmek için de minibüsleri kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir içinde araçla dolaşmayı kısıtlasalar da, merkez dışındaki yerlere araçla gidebilme imkanınız var. Adayı keşfetmek için, bisiklet kiralayabilir ya da taksileri de kullanabilirsiniz.
YEMEK
Rum Türk kültürü ve Ege mutfağının harmanlanması ile oluşan Bozcaada mutfağında birbirinden leziz tatlar dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği Adaya özgü taptaze otlardan yapılan harika meze çeşitleri. Mutlaka denemeniz gereken tatlar arasında ise; taze deniz ürünleri, zeytinyağlı yemekler. Isırgan, cibes, turpotu ve radika gibi otlardan yapılan salatalar, börekler. Oğlak kapama, domates reçeli, ahtapot ve kalamar dolmadır. Ada kahvaltısı ise tam bir şölen şeklinde. Ev yapımı reçeller (özellikle domates ve üzüm reçeli), köy peynirleri, gözlemeler, adaya özgü otlardan yapılmış omlet kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi.

BOZCAADA REÇELİ
Bozcaada yöresel yemekler listemizin başında yer alan reçeller, Bozcaada’nın en meşhur lezzeti desek yeridir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan reçeller, 40’tan fazla çeşidiyle sofralarda yerini alıyor. Eski tarihlerden beri Bozcaada Rumlarının, eve gelen misafirlere tatlı yerine reçel ikram ettiği söylenir. İşte o gelenekten günümüze kalan en güzel şey de, Bozcaadalı kadınların yaptığı bu harika ev yapımı reçeller. Bozcaada reçelleriyle o kadar ünlü ki, bazı insanların bu reçelleri yiyebilmek için Bozcaada’ya sadece kahvaltıya geldiği de oluyor.
Neredeyse her şeyin reçeli var fakat adanın en çok bilinen reçellerinin başında ise domates reçeli, gelincik reçeli ve incir reçeli geliyor. Güzel bir kahvaltı yapmanız ve el yapımı reçellerden denemeniz için ise Rengigül Konukevi’nin sabah kahvaltısı en iyi alternatiflerden biri.

ÇİĞ DOLMA
Çiğ dolma Denizli’de de oldukça sık yapılan yemeklerden birisi. Bildiğimiz yaprak sarmadan tek farkı ise iç harcının ve yaprağının önceden ayrı ayrı olarak pişirilmesi. Tamamen hazır hale gelen iç harcı genellikle bulgur, domates, soğan ve maydanoz içeriyor. Kısırı da andıran iç harcının farkı ise, daha fazla zeytinyağıyla sulu bir biçimde yapılması. Haşlanan yapraklara sarılan dolmayı, yoğurtla birlikte denemenizi tavsiye ederiz.

ADA MANTISI
Bozcada’nın en güzel lezzetlerinden bir diğeri de Bozcaada mantısı. Normal mantıdan farklı olarak daha büyük kesilen hamurların içine sarılan kıyma, fırında pişirilerek kızartılıyor. Kızarmış görüntüsünü gördüğünüzde aklınıza Bodrum mantısı da gelebilir, ancak Bodrum mantısı, Bozcaada mantısından daha küçük şekilde yapılıyor. Fırında kızartılan mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt ve baharatlı sos eklenerek servis ediliyor. Ada mantısını yiyebileceğiniz pek çok restoran mevcut, fakat 4 Hanımeli restoran bu konuda oldukça iddialı.

ZEYTİNYAĞI
Bozcaada’nın bir diğer zenginliği de, Ege’nin yemeklerine tat katan, lezzeti ve faydaları övmekle bitmeyen bir zeytinyağı. Kendi zeytinliklerinden topladıkları zeytinleri, soğuk sıkım tekniğiyle zeytinyağına dönüştüren Bozcaadalılar, yüzyıllardır zeytinyağıyla özdeşmiş haldeler. Girdiği her yemeğe ayrı bir lezzet katan zeytinyağı, mezelerden, salatalara pek çok yemeğin içinde bulunuyor. Şifasıyla da bilinen yağ, sabun ve krem gibi kozmetik ürünlerinde de sık sık kullanılıyor. Şehir hayatında organik olanlarını bulmak çok zor ancak Bozcaada’nın dört bir yanı organik zeytinyağı ürünleriyle dolu.

ÇULLAMA
Çullama, tavuk ve ciğerle yapılan bir börek türü desek doğru olur. Türkiye’nin pek çok yöresinde farklı isimlerle bilinen börek, Bozcaada’nın da severek tükettiği lezzetlerden. Genellikle elle açılan yufkayla yapılsa da, kendiniz yapmak isterseniz milföy ile yapabilirsiniz. Bozcaada restoranlarında genellikle Girit usulüyle yapılan çullamayı, günün her saatinde yiyebilirsiniz.

PİRUHİ
Piruhi aslında bir çeşit mantı. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde sık sık tüketilen yemek, bugünlerde sadece bilenlerin yaptığı bir lezzet olarak kalmış. Diğer mantılara göre oldukça ince hamurla yapıldığından, yapımı biraz zorlayıcı. Fakat sizin yerine Bozcaada’da pek çok restoran bu lezzeti menüsüne eklemiş. Lezzetli sosuyla ve yoğurtla yemelere doyamayacaksınız.

DENİZ BÖRÜCESİ
Bozcaada yöresel yemekler listesinde, Ege’nin en güzel lezzetleri deniz börülcesi de mutlaka yer almalıydı. Denizin dibinden çıkarılan börülce, mineral bakımından oldukça değerli bir ot. Temizlenip haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limonla soslanan börülce, özellikle akşam yemeklerinde restoranların sofralarında mutlaka yer alıyor. Hafif lezzetler yemeği sevenlerdenseniz, deniz börülcesi tam da size göre.

PİZZA
Adada bulunan ve bu konuda İtalyan eğitimi almış birkaç pizza ustası, büyük şehirlerde bile bulamayacağınız bir kalitede enfes lezzetli pizzalar hazırlıyor. İnce ve çıtır çıtır bir hamura sahip olan pizzaların çeşitlendirilmesi, yiyenlerin kendi damak zevkine göre oluyor. İster pizzanızı klasik alın isterseniz şefin tavsiyesiyle yeni bir lezzete kapılarınızı aralayın, muhakkak pizzaların tadına bakmanızı öneriyoruz.

RUM LEZZETLERİ
Adaya geldiğinizde yemeniz gereken bir diğer lezzet ise Rum yemekleri. Bunu, standartların üzerinde sağlayan bir mekanı önermeden geçemeyeceğiz. Adanın hiçbir restoranında bulamayacağınız türden lezzetlerin yer aldığı Nevreste Abla, gelenlere Rum böreği, pazıda keçi peyniri, pazıda levrek ve deniz mahsüllü kapya biberleri ile büyülemeye daha ilk dakikalardan başlıyor.

DENİZ KESTANESİ
Deniz kestanesi görüntüsü ve zor yapımı nedeniyle çok fazla tüketilmeyen bir deniz ürünü olsa da, özellikle Bozcaada balık restoranlarının menüsünün en özel yemeklerinden birisi. Genellikle Ayvalık ve Bozcaada’da yenilen deniz kestanesi, deniz kirpisi adıyla da biliniyor. Besin değerinin yüksekliğiyle ve afrodizyak etkisiyle bilindiğinden bazı restoranlarda yüksek fiyatlarla da sunulabiliyor. Salatasından, tereyağlısına farklı çeşitlerde yiyebileceğiniz deniz kestanesini, daha önce denemediyseniz, güzel bir Bozcaada seyahatinizde tadabilirsiniz.

ASMA YAPRAĞINDA SARDALYA
Ada sofrasından bahsederken, deniz ürünlerinden bahsetmemek olmaz. Bozcada’da konumu ve kültürü gereği deniz ürünleriyle oldukça iç içe olan bir yer. Pek çok çeşit balığın bulunduğu denizlerinden, taze taze sofraya gelen balıkların başında ise en çok tercih edilen sardalya balığı geliyor. Sardalya balığı pek çok farklı şekilde yapılıyor fakat en lezzetlilerinden birisi de üzüm yaprağına sarılarak yapılan şekli. Tıpkı bir sarma yemeği gibi yapılan balık, fırında piştikten sonra sofralarda yerini alıyor.

LİPSOS BUĞULAMASI
Dikenleri zehirli olduğu için genellikle evlerde yapılmayan Lipsos balığı, güzelce temizlendikten sonra ortada hiçbir sorun kalmıyor. Bozcaada balıkçılarından temizlenmiş olarak alabileceğiniz ya da, güzel bir balık restoranında hazır halde yiyebileceğiniz Lipsos buğulama, lezzetiyle unutamayacağınız balıklardan olabilir. Bozcaada’nın dar ve Arnavut kaldırımlı sokaklarındaki restoranlarda oturup, sokağın ve havanın keyfini çıkarırken, Lipsos balığının eşlik ettiği harika bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

IZGARA KALAMAR
Kalamarı genelde dilimlenmiş bir şekilde tava halinde yiyor olabilirsiniz, ancak kalamarın diğer bir lezzetli hali ise ızgarada yapılan hali. Ayıklanan kalamarın bütün halinde ızgara şeklinde pişirilen balık, kimi tariflerde çeşnilendirilerek ya da çöp şişe geçirilerek yapılıyor. Bozcaada’nın balık restoranlarının menüsünde sıklıkla karşılaşacağınız lezzeti, denemenizi öneririz.

BOZCAADA BADEMLİSİ
Sofia Badem adıyla da bilinen Bocaada Bademlisi, Bozcaada’nın yerlisi olan Sofia Nine’nin tarifiyle yapılmaya devam ediliyor. Bademin en çok yakıştığı tatlılardan birisi olan kurabiye, ağızda dağılan kıvamı ve unutamayacağınız tadıyla, muhakkak denemeniz gereken lezzetlerden birisi. Kurabiyeyi yemek isteyenler genellikle adanın en meşhur pastanesi olan Çiçek Pastanesi’ne gidiyor. Eğer dilerseniz siz de Çiçek Pastanesi’ne uğrayarak meşhur kurabiyenin tadına bakabilirsiniz.

DAMLA SAKIZLI KURABİYE
Bozcada yöresel yemekler listemizde yer alan bir diğer lezzetli kurabiye de damla sakızlı kurabiye. Damağınızda bıraktığı lezzet inanın bu kurabiyeyi bir daha ne zaman yiyebilirim sorusuna sebebiyet veriyor. Özellikle Rum mahallesinde yer alan Çiçek Fırın, 150 yıllık bir geleneği layıkıyla yerine getiriyor. Eski zamanlarda adada yaşayan Rum halkı bu kurabiyeleri sadece özel misafirlerinin önüne koyduğundan, çok kıymet verilen bir lezzet olduğunu anlayabilirsiniz.

MAFİŞ TATLISI
Mafiş tatlısı, fiyonk tatlısı olarak da bilinen bir hamur tatlısı. Balıkesir’de de sıklıkla yapılan tatlı, fiyonk şekli verilen hamurların kızartıldıktan sonra şerbete batırılmasıyla yapılıyor. Genellikle üzerine çekilmiş fındık ve ceviz dökülerek servis edilen tatlı, lokma tatlısına benzese de, kendine ait bir lezzete sahip.

GELİNCİK ŞERBETİ
Bozcaada’nın en çok faydalandığı çiçek ise gelincik çiçeği diyebiliriz. Reçelinden şerbetine kadar pek çok şekilde sofralara giren gelincik, Bozcaadalılar tarafından oldukça seviliyor. Adanın yemyeşil tarlalarını renklendiren bu kırmızı çiçek, şeker, limon tuzu ve suyuyla birleşince enfes bir şerbet ortaya çıkıyor. Adanın pek çok yerinde bulabileceğiniz şerbet, satın alabilmeniz için organik dükkanlarda şişe halinde de satılıyor.

KORUK SUYU
Henüz tam oluşmamış halde toplanan üzümlerden yapılan içecek, Ege’nin pek çok noktasında Koruk Suyu adıyla biliniyor ve oldukça da sık tüketiliyor. Bozcaada’nın üzüm bağlarından toplanan siyah üzümlerin ezilmesiyle yapılan içecek, hafif ekşi ve asitli bir tada sahip. Ada’nın her yerinde bulabileceğiniz koruk suyu da, tıpkı gelincik şerbeti ve ada şarapları gibi, pek çok organik dükkanda satılıyor.

DAMLA SAKIZLI TÜRK KAHVESİ
Damla sakızı adanın her yerinde şöhrete sahip. Pek çok kafede içebileceğiniz birbirinden lezzetli damla sakızlı Türk kahveleri, keyifli bir ada gezintisi sonrası mola için iyi bir alternatif. Eğer karnınız tok ise damla sakızlı Türk kahvesi yanına bir de sakızlı muhallebi söyleyebilirsiniz.

BOZCAADA ŞARABI
Adaya gelinir de şaraplarından içilmeden dönülür mü? Adanın lezzetli üzüm bağlarından elde edilen üzümler kaliteli şarapların var olmasını sağlamış. Akşamüstü yemeğinin yanında söyleyeceğiniz Bozcaada şarapları ile yemeğinizi taçlandırabilir ya da şehrinize dönerken bu lezzeti yanınızda götürmek için Bozcaada’nın çeşitli şaraplarından satın alabilirsiniz.

NEREDE KALMALI
Konuklarına samimi ortama sahip konaklama seçenekleri sunan Bozcaada’ya arabasız gelenler için en uygun konaklama bölgesi adanın merkezi. Rum ve Türk mahallesi olarak iki kısma ayrılmış olan merkezde faaliyet gösteren oteller, adanın her yerinde olduğu gibi, çoğunlukla aile işletmelerinden oluşuyor. Bu otellerden plajlara, meyhanelere ve adanın gezilecek mekânlarına ulaşmak oldukça kolay. Burada her yere yürüyerek ulaşabilir ve ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Farklı kısımlara da minibüsler veya taksiler ile ulaşabilirsiniz. Toplu ulaşımı kısıtlı mesafede ve saatlerde çalışan minibüslerden oluşan Bozcaada’da merkez dışında konaklamaksa ikinci seçeneği oluşturuyor. Doğayla iç içe, sessiz bir ortamda bulunmaları merkez dışındaki otel ve pansiyonların en büyük avantajları. Merkezin dışında konaklayacaksanız yine birçok pansiyon, otel ve bağ evi bulabilirsiniz. Bana göre merkezin dışında bulunan özellikle bağ evi konseptli ve denize neredeyse sıfır tesisler çok daha keyifli.

Bozcaada merkezindeki oteller daha profesyonel duruşlarıyla tercih sebebiniz olabilir. Genelde büyükşehirden adaya göçmüş ya da girişimci adalı aileler tarafından açılmış bu otellerin birçoğu küçük otel havasında. Yani oda sayıları az, kahvaltılar çok önemli, dekorasyona ayrı bir özen gösterilmiş ve sahibi tarafından işletiliyor. Bozcaada'da konaklama alternatiflerine son yıllarda konukevleri de eklendi. Konukevleri, eski ada evlerinin, şık ve konforlu bir şekilde tasarlanmasıyla ortaya çıkmış özel yerler. Dekorasyon için genelde bir mimarla çalışılmış ve orjinal eşyalara yer verilmiş. Kendinizi evinizde hissetmenizi sağlayacak detaylar katılmış. Adada yaşayan çok sayıda mimar sayesinde son yıllarda açılan otellerin birbirinden şık ve güzel olduğu görülüyor. Ada merkezinin imar durumu kısıtlı. Dolayısıyla yeni oteller genelde eski evler yıkılarak yerine yapılıyor. Bir yandan adada doğal yaşamının azaldığını ve sadece turizme yönelik bir kasabaya döndüğünü izlemek kaçınılmaz oluyor...

KAMP

BOZCAADA CAMPİNG

Adanın tek kamping alanı olan Ada Camping, Ayazma Plajına yakın, denize yürüme mesafesinde, 7,5 dönüm üzerine kurulu... Kamp alanında hem kendi çadırlarınızı kurabiliyor hem de özel bungalovlarında kalabiliyorsunuz. Bungalovların içerisinde sadece yataklar bulunuyor. Bazılarında 1 tek 1 çift kişilik yatak, bazılarında sadece 1 çift kişilik yatak bulunuyor. Kendi çadırıyla gelenlere bir kamptan beklenecek her türlü hizmet sağlanıyor. Toplam 8 tuvalet ve 8 duş bulunuyor. Ortak kullanılan mutfakta akşam yemeklerini hazırlamak mümkün. Ada Camping'in gün boyunca açık bir kafesi de bulunuyor. Burası hem kampta kalanlar hem de dışardan gelenler için takılınabilecek rahat bir ortam. Akşamları da Bambu Bar geç saate kadar açık oluyor. 

Bozcaada camping alanında sunulan hizmetler

  • Wifi (Kablosuz internet)
  • Elektrik
  • WC
  • Duş
  • Buzdolabı

Bozcaada Camping Ücretleri 2021

  • Tesis Çadırı : 60 TL
  • Kendi Çadırın : 45 TL
  • Karavanın : 50 TL
  • Bungalow Ev : 250 TL kişi başı günlük ücretlerdir. 
  • Bu fiyatlara kahvaltı dahil değildir.
  • Bozcaada Camping tek gecelik rezervasyon kabul etmemektedir. 
  • Tesisten çıkışlar gündüz 12:00’dadır.
  • 20 bungalow, 30 tesis çadırı, 250 kendi çadırın ve 5 kendi karavanına yetecek büyüklükte.


Bozcaada Camping Ulaşım Adres Telefon


  • Adres   Eski Kule Mevkii Sulubahçe Bozcaada / Çanakkale
  • Telefon :  0542 414 31 24

Bozcaada Camping Konumu

Bozcaada Sulubahçe Mevkii’nde hizmet veren Bozcaada Camping Sulubahçe plajına yakın konumdadır.

PİKAMP KAMP ALANI

Bozcaada’nın sessiz sakin Habbabe koyunda olan Pikamp Kamp alanında bir tesis bulunmadığı için bu alanda kamp yapmak ücretsizdir. Kendi çadır ve karavanınız ile gelerek deniz ile iç içe olan bu koyda ücretsiz kamp yapabilirsiniz. Merkeze yakın olması sebebi ile yiyecek içecek ihtiyaçlarınıza konumu itibari ile cevap verebilmektedir.

Pikamp Kamp Alanı Konumu

BEYLİK KOYU

Bozcaada Beylik Koyu kamp alanı için sakinliği ile uygundur. Burada kamp yapmak bir kamp tesisi olmadığı için ücretsizdir. Bu alanda gördüğünüz Batık gemi 2017 yılında kaldırılmıştır. Geminin kaldırılması ile birlikte nefes alan koyda denize girmek ve kamp yapmak daha keyifli olmuştur. Koyda 2 ayrı WC bulunmaktadır.

Beylik Koyu Konumu

GECE HAYATI
Bozcaada’nın gece hayatı, tahmin ettiğiniz gibi çok hareketli değildir. Ancak birbirinden farklı mekanlara ev sahipliği yaptığı için, dilediğiniz gibi eğlenebileceğiniz bir gerçek. Bozcaada gece hayatı, kimi zaman sakin, hafif müziklerle insanın ruhunu okşarken, kimi zaman canlı müzik eşliğinde eğlenceli anlar yaşatıyor.

ODA KAFE
Bozcaada gece hayatı için bir araştırma yapıyor ve keyifli bir akşam geçirmek için uygun bir mekan arıyorsanız, Oda Kafe Bar sizler için biçilmiş kaftan olacaktır. Liman ve kale manzarasına hakim bir konumda bulunan Oda Kafe Bar, 2008 yazından bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Oda Kafe Bar’da, margarita, caipirinhia, mohito gibi kokteyller, adaya özgü tüm şarap çeşitleri, buzlu meyveler, bruschetta, sarımsaklı ekmek ve füme et tabağı gibi çeşitli yemek ve içkilerle zenginleştirilmiş bir menü bulunuyor.Gündüz de rahatça vakit geçirilebilecek bir konsepte sahip olan mekanda, akşam saatlerine doğru atmosfer değişmeye başlıyor. Zengin ve kaliteli müzik arşivine sahip olan Oda Kafe Bar’da, 22.00’dan sonra klasik 70’lerden soft rock, latin, jazz ve nostaljik parçalar çalınıyor. Oda Kafe Bar, Salı ve Çarşamba günleri 09.00 ile 01.30 arasında; diğer günler ise 09.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sok. No:21, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0532 351 30 56

BAKKAL
Bozcaada gece hayatı mekanları arasına henüz yeni katılmış olan Bakkal, 2018 yazından bu yana hizmet vermeye devam ediyor. Bozcaada’nın meşhur Arnavut kaldırımlı sokağında yer alan Bakkal, taze meyvelerle yapılan kokteylleri, içki çeşitliliği ve şarap seçenekleriyle donatılmış zengin menüsüyle misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyor. Bakkal, gecenin geç saatlerine kadar, açık olmasıyla Bozcaada’da gece hayatının nabzını tutuyor. Mekandaki kişinin ödeyeceği ortalama fiyat alkolle birlikte 90-100 TL arasında değişiyor. Bakkal, haftanın yedi günü, 11.00 - 03.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet, Bozcaada Müzesi karşısı, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0532 671 72 17

SALHANE
Bozcaada’nın en eğlenceli mekanlarının başında gelen Salhane, yaz sezonu boyunca ünlü isimlerin katıldığı birçok konsere ev sahipliği yapıyor. Dokuz yıllık bir aradan sonra 2016’da tekrar hizmete açılan Salhane’nin Bozcaada yerlileri başta olmak üzere yerli-yabancı birçok müdavimi bulunuyor. Alkollü içki menüsü oldukça zengin olan mekan, uygun fiyatlarıyla da misafirlerinin yüzünü güldürüyor. Öyle ki Salhane’de iki kişinin ödeyeceği ortalama hesap 80-90 TL arasında değişiyor. Salhane, muhteşem kale ve deniz manzarasıyla, haftanın yedi günü, 11.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet Caddesi, Kazanlar Sok. No:36, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0 546 747 63 85

POLENTE CAFE
Adını adanın en batı ucundaki eski Polente Fenerin’den alan Polente Cafe & Bar, Bozcaada’ya girdiğiniz gibi karşınıza çıkıyor. Adanın en canlı mekanlarından biri olan Polente Cafe & Bar’da, her akşam saat 21.00’da canlı Dj performansıyla başlayan eğlence 01.30’a kadar devam ediyor. Dj performansından sonra açık kalmaya devam eden mekanın kapanış saati 03.00 sularına denk geliyor. Polente Cafe & Bar, zengin içki menüsüyle ve eğlence dolu ortamıyla gidenlerden tam puan alıyor. Bozcaada’nın gece hayatı denilince akla ilk gelen mekanlardan biri olan Polente Cafe & Bar’a gitmenizi öneriyoruz!

Adres: Alaybey Mah. İskele Cd. no:41, 17680, Bozcaada/Çanakkale
İletişim: (0286) 697 86 05

FUSKA RESTORAN
Bozcaada’nın merkezinde, kale arkasında bulunan Fuska Restoran & Bar, samimi ve salaş ortamıyla oldukça hoş bir mekan. Yeme-içme anlamında aradığınız her şeyi, uygun ücretlerle bulabileceğiniz Fuska Bar’da iki kişi için ortalama hesap, 80 ile 100 TL arasında seyrediyor. Fuska Restoran & Bar’da, minderlere uzanıp, müzik eşliğinde, Bozcaada’nın masmavi denizini seyredip, dalga seslerinin tadını çıkarabilirsiniz. Fuska Bar’a haftanın yedi günü, 12.00 ile 03.00 saatleri arasında gidebilirsiniz.

Adres: Cumhuriyet, Kazanlar Sok. No:20, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0538 420 98 03

GÜMÜŞ BİSTRO
Bozcaada’da Gümüş Otel’in hemen yanında yer alan Gümüş Bistro, 2015 yılından bu yana yaz-kış demeden hizmet veren, düğün, nişan, yaş günü, toplantı ve kutlama gibi çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapabilen bir mekandır. Gümüş Bistro özellikle, Bozcaada’ya özgü balık ve mezelerin yanı sıra İtalyan mutfağından pizza, makarna, fajita, t-bone steak gibi lezzetleri içeren geniş yelpazeli menüsüyle beğeni topluyor. Mekan içerisinde şarap başta olmak üzere kokteyl gibi birçok alkol çeşidi de bulunuyor. Gümüş Bistro var sakin ve huzurlu atmosferiyle, haftanın yedi günü, 09.00 ile 01.30 saatleri arasında misafirlerini ağırlıyor. Gümüş Bistro’da iki kişilik bir masa için ortalama hesap ücreti 60 ile 100 TL arasında değişiyor.

Adres: Alaybey, Yalı Caddesi, No:28, 17000 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: (0286) 697 82 52

CABALI MEYHANE
Bozcaada Rum mahallesindeki restoranlar sokağının köşesinde yer alan Cabalı Meyhane, Türkiye’nin ünlü aşçılarından biri olan Ülkü Diler’in sahibi ve aynı zamanda şefi olduğu bir mekan. Bozcaada gece hayatı listesine eklenmesi gereken yerlerden biri olan Cabalı Meyhane, şarap sosunda pişen yunan usulü ahtapotu, kağıtta kalamarı, levrek külbastısı, kaya koruğu ve favasıyla meşhur. Cabalı Meyhane, samimi ortamı, zevkli dekorasyonu, zengin yemek ve içki menüsüyle keyifli bir akşam geçirmek için oldukça ideal. Fiyat olarak da makul düzeyde olan Cabalı’da, iki kişi için ortalama hesap ücreti 100 TL ile 150 TL arasında seyrediyor. Cabalı Meyhane, haftanın yedi günü, 12.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet Mah. Kazanlar Sok. no:11, Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0532 723 39 93

SİMYON MEYHANE
Bozcaada içinde, restoranlarla dolu, Rum Mahallesi mevkiinde yer alan Simyon Meyhanesi, 1950’li yıllara dayanan mazisiyle adanın en köklü meyhanelerinden biri. Bozcaada gece hayatı denildiğinde akla ilk gelen mekanlardan biri olan Simyon Meyhane, Ege ve Rum mutfağıyla zenginleştirilmiş içki ve alkol menüsüyle yaz-kış hizmet veriyor. Simyon Meyhane, akşam saatlerinde sakin ve keyifli bir akşam geçirebilmek için tercih edilmesi gereken mekanların arasında yer alıyor. Beğendili ahtapot, deniz mahsulleri ile yapılan kız bohçası, patlıcan ve zerdeçal ile yapılan sicilyano gibi özel tatlarıyla meşhur olan Simyon Meyhane, haftanın yedi günü 12.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet, Alsancak Sok. No:37, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: (0286) 697 84 45

VASİLAKİ
Denize nazır konumuyla şahane bir manzaraya sahip olan Vasilaki, Bozcaada’da akşam vakit geçirmek, şarap veya rakı eşliğinde, eşinizle dostunuzla oturup sohbet etmek için ideal bir yer. Hem içki hem de yemek bakımından geniş bir menüye sahip olan Vasilaki, adada kırmızı et ürünlerinin ağırlıkta olduğu tek mekan. Balıkçı kayıklarıyla dolu liman manzarasının verdiği panoramik manzarasıyla Vasilaki, haftanın yedi günü, 08.00 ile 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sok. No:13, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0544 283 40 93

ASMALI MEYHANE
Bozcaada’nın köklü mekanlarından biri olan Asmalı Meyhane’nin mazisi 60’lı yıllara kadar uzanıyor. Uzun bir süre kapalı olan Asmalı Meyhane, 2011’den beri kaldığı yerden hizmet vermeye devam ediyor. Meyhane, günümüzde kaldığı yerden devam ediyor. Adını sokakta bulunan asmalardan alan mekan, Bozcaada’nın en güzel mezelerine ev sahipliği yapıyor. Hatta başka hiçbir yerde bulamayacağınız Aklazarar, Manj ve Avukma gibi mezeleri, gidenler tarafından oldukça beğeniliyor. Bunun yanı sıra ‘orfoz marine’ yiyeceklerin arasında, önerilen lezzetlerin başında geliyor. Asmalı Meyhane, haftanın yedi günü, 08.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Asmalı Meyhane Bozcaada gece hayatı bakımından görülmesi gereken bir yer!

Adres: Cumhuriyet, Gürsel Sok. No:3, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0531 657 48 38

BADE İ AŞK
Eski Türkçede aşk şarabı anlamına gelen adıyla, Bade-i Aşk, Bozcaada’nın en romantik mekanlarının başında geliyor. Nostaljik bir atmosfere sahip olan mekan, zevkli döşenmiş dekoruyla gidenleri büyülüyor. Bade-i Aşk, eski meyhane tarzını özleyenlerin mutlaka gitmesi gereken meyhanelerin başında geliyor. Fiyat olarak oldukça makul olan mekanda iki kişinin ödeyeceği ortalama hesap tutarı 100-150 TL arasında değişiyor. Bade-i Aşk, zengin menüsü ve Bozcaada’nın meşhur şaraplarıyla, haftanın yedi günü, 11.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet, Sakarya Sok., 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0532 774 33 31

MAYA
Bozcaada’da yemek yiyip, şarap içebileceğiniz en özel yerlerden biri olan Maya, mekan olarak kendisini ‘‘Bağların arasında saklı bir lezzet durağı…’’ olarak tanımlıyor. Bunda çok da haksız sayılmaz; zira Maya, yemyeşil üzüm bağlarının arasında, enfes yemekleri ve şaraplarıyla, insana kendisini cennet bahçesindeymiş gibi hissettiriyor. Ünü yalnızca Bozcaada veya Çanakkale’ye değil; tüm Türkiye’ye yayılmış olan bu mekan, özellikle turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Yaz aylarında, yoğunluktan dolayı yer bulamama gibi bir sorun yaşamamak için 16.00 ile 18.00 arasında mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Maya’da ‘fiks menü’ kampanyaları düzenlenmekte olup; menülerin fiyatı 90 TL’den başlıyor. Maya’nın en meşhur fiks menüsü ise 250 TL tutarındaki et ağırlıklı, ada şaraplı set bir menü! Menüde peynir ve füme et tabağı sonrasında, 2 ara sıcak, 4-5 çeşit soğuk zeytinyağlı meze ve ana yemek olarak antrikot ya da bonfile, yemeğin sonunda üç çeşit tatlı ve tabi ki şarap yer alıyor. Maya, haftanın yedi günü 12.00 ile 00.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Unnamed Road, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: (0286) 697 80 50

HASAN TEFİK LOKANTASI
Rum mahallesinde kendine ait bir sokakta tek başına hizmet veren Hasan Tefik Lokantası, Bozcaada’nın gece hayatı açısından değerlendirilmesi gereken bir mekan. Lezzetli spesiyalleriyle Bozcaada’da meşhur olan mekanın menüsünde bulunan asma yaprağında sardalya, ada sarması, bol fıstıklı kabak çiçeği dolmasıyla oldukça ünlü! Akşam saatlerinde kağıt fenerler ile aydınlatılan sokağıyla harika bir atmosfere sahip olan Hasan Tefik Lokantası, haftanın yedi günü, 09.00 ile 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Mekanda iki kişinin ödeyeceği ortalama hesap, 100 - 150 TL arasında değişiyor. Tabi bu ücret, sipariş edilen ürünlerin fiyatlarına göre değişebilir.

Adres: Cumhuriyet Mah. Alsancak Sok. No:2, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0532 385 16 52

MADAM NİÇA
Eskiden şaraphane olarak kullanılan bahçede, günümüzde zarif bir restoran olarak hizmet veren Madam Niça, Bozcaada gece hayatı renklerinden biri! Dekor itibariyle de rengarenk bir mekan olan Madam Niça, büyük incir ağacının gölgesinde şarabınızı yudumlarken, yaz akşamlarının esintisini hissederek, ailenizle veya arkadaşlarınızla keyifli ve huzurlu bir akşam geçirebilirsiniz. Ege ve Girit mutfağına dair meze çeşitleri ve alkol seçenekleriyle Madam Niça, haftanın yedi günü, 15.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet, Emniyet Sok. No:25, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0543 209 03 66

NEVRESTE
İsim olarak genç, taze, yeni sürgün, yeni yetişmiş anlamlarına gelen Nevreste, Bozcaada’nın en nadide müesseselerinden biri… Üç kardeş tarafından 2017’de hizmete açılan ve aynı zamanda bu kardeşlerin doğup büyüdükleri ev olan Nevreste, küçük ve samimi ortamıyla herkesi büyülüyor. Farklı meze çeşitleri ve yemekleri ile Bozcaada’nın en iyisi olmaya aday gösterilen Nevreste’yi, gidip, görmenizi ve adanın leziz şaraplarından tatmanızı öneriyoruz. Haftanın yedi günü hizmet veren Nevreste’ye 11.00 ile 01.00 saatleri arasında gidebilirsiniz.

Adres: Cumhuriyet, No:22, Alsancak Sok. 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0530 504 37 20

SANDAL RESTORAN
Bozcaada’da Rum Mahallesi mevkiinde bulunan Sandal Restoran, mavi ve beyaz renklerinin hakim olduğu dekorasyonuyla, Rum meyhanesi tadında bir yer. Bozcaada’nın diğer tüm restoranlarında olduğu gibi burada da menünün oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle meze çeşitliliği bakımından zengin bir mutfağa sahip olan mekanda, alkol olarak genellikle rakı tüketiliyor, tabi hemen ardından Bozcaada’nın meşhur şarapları geliyor. Sandal Restoran’da iki kişilik bir masa için ödenecek minimum hesap, 100-150 TL arasında değişiyor. 12.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veren mekan, haftanın yedi günü açık!

Adres: Cumhuriyet, Alsancak Sok. No:31, 17000 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: (0286) 697 02 78

KAPI 14 
Bozcaada, İstiklal Sokak’ta, eskiden karakol olarak kullanılan tarihi bina, uzun bir süredir, Kapı 14 adlı bir restoran olarak hizmet veriyor. Büyük kapısı ve pencerelerini saran sarmaşığı ile oldukça hoş bir görüntüye sahip olan Kapı 14, hem Bozcaadalılar hem de turistler tarafından özellikle yaz aylarının vazgeçilmez mekanlarından biri oluyor. Kapı 14’ün menüsü, Ege mezeleri ve adadan çıkan deniz mahsullerinin yanı sıra Rum ve Ermeni mutfağından da izler taşıyor. Melicanez isimli patlıcan mezesi, zeytin ezmeli ahtapot ızgarası, biberiyeli mürekkep balığı, kaya koruklu kalamar, topik, yannis, midye salması ve frigli tabule gibi farklı lezzetler, mekanda denemeniz gereken mezelerin başında geliyor. Kapı 14, tüm hafta, 18.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor. İki kişilik ortalama hesap ise yine 150 TL civarında seyrediyor.

Adres: Cumhuriyet, İstiklal Sok. No:14, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: (0286) 697 84 23

ADA'M
Bozcaada, Rum Mahallesi’nde 2013’ten beri konuklarını ağırlamaya devam eden Ada’m, kapalı-açık alanları yanı sıra, muhteşem bir terastan oluşuyor. Teras katından Bozcaada manzarası seyredilebiliyor. Ada sebzelerinin deniz ürünleriyle harmanlanmasıyla ortaya çıkan meze ve yemekleriyle meşhur olan Ada’m Restoran’ın menüsünde, cevizli erişte, sardalya mücver, beğendili balık, kuskuslu paella denenmesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Yaz aylarının popüler rotalarından biri olan Ada’m Restoran’a, tüm hafta, 12.00 - 00.00 saatleri arasında gidebilirsiniz. Bozcaada gece hayatı ve eğlencesine bir de Ada’m gözünden bakın!

Adres: Cumhuriyet, Alsancak Sok. No:42, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: (0286) 697 84 04

BATTI BALIK
2006’dan bu yana hizmet veren Battı Balık Restoran, Bozcaada gece hayatı ve restoranları arasında oldukça popüler… Her gün denizde tutularak, taptaze bir şekilde sunulan balık ve daha birçok deniz mahsulüyle dolu menüsüyle, misafirlerine en iyi şekilde sunum yapmaya çalışan mekanın, Bozcaada’da birçok hatırı sayılır oranda müdavimi bulunuyor. Rakı ve şarap gibi içki seçenekleriyle romantik ve huzurlu bir akşam geçirmek için ideal bir restoran olan Battı Balık, haftanın yedi günü 12.00 ile 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Alsancak Sokak, No:43 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0 (286) 697 88 81

ALİ BABA TERAS
Ali Baba Teras Restoran, Bozcaada, Ayazma Plajı mevkiinde bulunan en eski mekanlardan biridir. Gündüz plajda vakit geçirenlerin, akşam saatlerinde yemek ve içki için tercih ettikleri Ali Baba Teras Restoran, sevimli ve sıcakkanlı bir aile tarafından işletiliyor. Meze ve yemek çeşitliliği bakımından, Bozcaada Rum Mahallesi’ndeki restoranları aratmayan, Ali Baba, haftanın yedi günü, 08.00 ile 02.00 saatleri arasında misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

Adres: Alaybey, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0286 697 81 07

VAHİT'İN YERİ
Ayazma Plajı’nın üst tarafında bulunan Vahit’in Yeri, deniz ürünlerine ve mezelerine hayran kalacağınız bir mekan. Denize nazır konumu ve manzaraya hakim teras katıyla, yaz sezonun vazgeçilmezlerinden biri olan Vahit’in yeri, gündüz denize girip, güneşin keyfini çıkardıktan sonra, akşam saatlerinde sevdiklerinizle yiyip, içip keyifli vakit geçirebileceğiniz bir restoran. Pahalılık açısından normal düzeyde olan mekanda, ortalama hesap ücreti, 100 - 200 TL arasında değişiyor. Vahit’in yeri yaz boyunca, tüm hafta 08.00 ile 01.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Alaybey, cumhuriyet mahallesi, 17680 Bozcaada / Çanakkale
İletişim: 0286 697 01 30


BOZCAADA YARARLI TELEEFONLAR

Alan Kodu - 0 286


Mavi Masa                           0549 715 17 17
Kaymakamlık697 80 18
Belediye697 80 81
Zabıta697 80 92
Jandarma697 88 78 / 156
Polis697 80 10 / 155
Liman Başkanlığı697 80 21
Yat Limanı         
0536 437 17 65
Sağlık Ocağı697 80 51
Eczane697 81 87 - 0532 406 46 29
Dişçi
0542 625 71 11
Noter697 03 60
Alaybey Mah. Muhtarlığı697 82 74
Cumhuriyet Mah. Muhtar.   697 80 62
Ziraat Bankası697 84 89
Postane697 81 70
Bozcaada Müzesi0532 215 60 33

DENİZ ULAŞIMI
GESTAŞ Bilet Rez.444 07 52
Hızlı Feribot IDO                   0212 444 44 36


ULAŞIM
Çanakkale Truva Bozcaada 0543 771 29 35
Kamil Koç Bozcaada 0286 697 04 02
Metro Turizm Bozcaada   0286 697 04 10
Çanakkale Otogar 0286 217 56 53
Geyikli Seyahat 0286 212 89 99
THY 0212 444 0 849
Çanakkale Havaalanı 0286 213 10 21

ADA İÇİNDE ULAŞIM
Taksi 10537 787 29 15
Taksi 20531 965 76 12
Taksi 3
0532 638 45 94
Taksi 4
0532 609 20 98
Taksi 5
Taksi 6
Taksi 7
0545 507 17 17
0543 875 16 65
0542 647 84 11
Akyüz Rent a Bike0545 541 95 14
Güney Rent a Bike
Aksoy Rent a car  
0533 218 60 70
0545 240 64 72

Şarap Firmaları
ATAOL697 80 04
ARAL0532 256 26 93
CORVUS697 81 81
TALAY697 80 80
YUNATÇILAR697 00 58
GÜLERADA697 84 54
Kuryeler
BOZCAADA KURYE
0536 390 18 92
ASSOS KURYE0507 605 65 27
Emlakçılar
AKGÜN EMLAK0532 2558369
BOZCAADA EMLAK0542 2458856

İnşaat
YAVUZ İNŞAAT697 88 26

Mimari Tasarım
ÖZEN ÇERENÇE0533 665 39 25
FANARİ MİMARLIK0533 433 94 20
HALDUN AŞÇIKOCA0533 811 17 82
DEFNE SÖZBİR0533 527 70 30

Diğer
ORTAKLAR SU ÜRÜNLERİ 0532 795 48 58
TİTANİK TEKNE TURU 0507 531 77 77


NANTU ELEKTRİKÇİ
TESİSATÇI İSA
TESİSATÇI BEKTAŞ
 
0542 467 75 93
0533 644 28 07
0542 307 52 79

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder