13 Aralık 2019 Cuma

DATÇA

“Tanrı çok sevdiği kulunu uzun ömürlü olması için Datça Yarımadası’na gönderir.”

Coğrafya bilgini Strabon nede güzel söylemiş. Güzel koyları, göz alabildiğine uzanan ormanları, tertemiz havası ve masalsı güzellikteki sokakları ile şair Can Yücel’i bile kendine aşık etmiştir Datça. Burada her mevsim bambaşka güzeldir ama özellikle bahar ele geçirmiştir sanki bu coğrafyayı. Doğal güzelliklerin yanında binlerce yıllık bir geçmişe de ev sahipliği yapar.

Kendine özgü coğrafyası, bozulmamış kıyıları, kumulları, zengin su altı yaşamı, bitkileri ve yaban hayatı ile Datça Yarımadası gerçekten olağanüstü ve görülmeye değer. Begonvillerle çevrili dar sokaklar, kartpostal güzelliğindeki ormanlar, sakin plajlar, her şeyi bulabileceğiniz minik bir çarşı ve tarihi değerlerle çevrili Datça’da zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Ülkemizin güzel beldesi Datça esasında, bize sadece bir yeryüzü parçasını değil kâinatın en güzel coğrafyasını sunar. Muğla’ya bağlı ilçe, bu sayede hem kültür hem de deniz turizmini sevenler için ideal bir tatil destinasyonu olarak anılıyor. Üstelik tüm bu özelliklerine ek olarak Datça’da zengin bir mutfak kültürü sizleri bekliyor.

 Datça, sakin yolları ve huzuru buram buram iliklerinizde hissedeceğiniz koyları ile metropol şehirlerin kalabalıklığından, gürültüsünden, stresinden uzaklaşıp hayaller kurup yaratıcılığınızı artıracağınız bir yerdir. Yeşilin ve mavinin göz alıcı tonlarını bir arada sunan Datça’da gündüzleri berrak sularıyla serinleyip güneşlenmenin tadını çıkarabileceğiniz gibi, yerel halkın yaptığı el sanatlarını sevdiklerinize hediye alabilir, ya da çarşamba ve cumartesi kurulan pazarlarda organik mevsim meyvelerinin tadına bakabilirsiniz. “Peki Datça’da nerelere gidilir?” diye soracak olursanız, tabi ki Türk şiirinin usta isimlerinden Can Yücel’in evine. Aynı zamanda ziyaretçiler tarafından uğrak bir yer olan Orhan’ın Yeri’nde Can Yücel’in yarım bıraktığı şarap şişesi sergilenmektedir. Tarih severler için Knidos Antik Kenti mutlaka gezilecek yerler arasına eklenmelidir. Reşadiye’de köy kahvaltısı yapabilir, meyhanelerde arkadaşlarınızla hoş sohbet eşliğinde mezelerin tadına bakabilirsiniz. 

ULAŞIM

DATÇA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM SAAT VE TARİFELER İÇİN SİTEYE BAKABİLİRSİNİZ.
http://www.datcatime.com/datca-ulasim.html
  • Datça’ya hava yoluyla ulaşım: Datça’ya en yakın hava limanları Milas Bodrum veya Dalaman hava limanları. Datça’ya gideceklerin öncelikle Marmaris'e gelmeleri gerekiyor.
  • Dalaman Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşım: Dalaman Hava alanı Datça arası 160 km. Dalaman Hava limanından Marmaris'e 07.30 ile 01.30 saatleri arasında inen uçaklara göre HAVAŞ servisi düzenleniyor. Muğla merkezden Datça’ya karayolu ile yaklaşık 1 saat 15 dakikada gidilmektedir.
  • Bodrum Havalimanı’ndan Datça’ya ulaşım: Datça’ya en kolay ulaşım Bodrum üzerinden feribotla yarımadaya gitmek. Milas Bodrum Havalananından Bodrum Marina’ya geçin ve buradan kalkan Datça feribotlarıyla toplamda 2 saatte Datça Kormen Limanına ulaşabiliyorsunuz. Karayoluyla 4 saatte ulaşabilirsiniz. Feribota otomobil, bisiklet, karavan ve motosiklet kabul edilmektedir.
  • Otobüsle: Türkiye'nin büyük şehirlerinden kalkan ve özel şirketlere bağlı olan şehirler arası otobüslerle ile Marmaris'e vardıktan sonra yerel otobüs ve minibüslerle Datça’ya ulaşmanız mümkündür.
  • İSTANBUL DATÇA:   8:30 saat 739 km.
  • İZMİR DATÇA:           4:20 saat 285 km.
  • ANKARA DATÇA:      9:15 saat 700 km.

DATÇA HAKKINDA
  • Datça, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki Muğla iline bağlı 13 ilçeden biridir. 
  • Adını aldığı Datça Yarımadası’nın üzerinde bulunur.
  • Antalya, Bodrum, Alaçatı,Kuşadası gibi fazla popüler ve kalabalık olan tatil rotalarından hoşlanmayan ve tatilini sakinlik içinde geçirmek isteyenlerin en sevdiği yerlerden biridir.
  • Yunanistan’a bağlı olan Simi Adası Datça’ya elinizi uzatsanız dokunabileceğiniz kadar yakındır. Bu yüzden Simi’ye Datça’dan her gün günübirlik ziyaretler gerçekleştirilir. Aynı şekilde Yunanlar da Simi’den Datça’ya günübirlik turlar düzenlerler. 
  • Datça’da Cumalı, Emecik, Hızırşah, Karaköy, Kızlan, Mesudiye, Sındı, Yakaköy, Yazıköy olmak üzere 9 kasaba bulunur. 
  • Mesudiye deniz kenarında bulunması sebebiyle en bilinenidir. Mesudiye’deki Palamutbükü Koyu ve plajı tatilcilerin en gözde yeridir. 
  • 253 km’lik sahil şeridine ve 52 koya sahip olan Datça, Ege ve Akdeniz sularının kesişme noktasında bulunur. 
  • Datça’nın en önemli sahil şeritlerinden biri Gebekum Kumulu’dur. Binlerce yıl içinde Gebekum’da deniz hareketleri ile oluşan bir çeşit mikroorganizma sahildeki kumları yiyerek yeni kumlar meydana getirmiştir. Günümüzde koruma altında olan bu kumulda 85 bitki çeşidi ve 19 kuş türü bir arada yaşar.
  • Merkeze bağlı dokuz köyle birlikte toplam 15 bin dolayında bir nüfusa sahip, tabi yaz aylarında bu sayı 50 binlere ulaşıyor.
  • Doğa yürüyüşleri, rüzgâr sörfü, yelken gibi sporlarının yapılabildiği Datça, sürekli esen rüzgârıyla nemin hissedilmediği bol oksijeni havasıyla tatil için ideal. 
  • Bodrum ve Marmaris’ten kalkan mavi yolculuk tekneleri için de önemli bir güzergâh. Knidos Antik Kenti gün batımının en güzel görünen yerlerdendir. 
  • Datça Yarımadası, Bozburun Yarımadası ile birlikte, 1999 yılında WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından acil olarak korunması gereken 100 yer yüzü noktasından biri olarak belirlendi.
NE ZAMAN GİDİLİR
Datça’ya bahar aylarından itibaren sonbaharın ortalarına kadar tatil amacıyla gidebilirsiniz. En sakin tatil rotalarından biri olan Datça kış aylarında da çok soğumayan iklimiyle kısa kaçamaklar yapmak isteyenler için de ideal. Bahar aylarında giderseniz Datça’nın meşhur badem çiçeklerinin açılış mevsimine denk gelirsiniz ve bu sizin için eşsiz bir deneyim olur. Ancak Datça’da hayat nisan sonu itibariyle canlanır. En çok yoğunluk HaziranTemmuz, Ağustos aylarında yaşanır. Nüfus 3 katına kadar çıkabilmektedir. Eylül ve ekim aylarında da tatilciler az da olsa gelmeye devam eder.   Datça yerlileri için denizin keyfini çıkarma vakti Eylül Ekim aylarıdır. Yılın hangi mevsiminde giderseniz gidin Datça size sadece huzur ve mutluluk verecek.

YAPMADAN DÖNME

Koylar ve Bükler 
Datça’nın en can alıcı noktasıdır bükler ve koylar. Birçoğunu görmek istiyorsanız tekne turuna mutlaka katılın.
Plajlar
Mavi bayraklı plajları ile ünlü olan Datça’da birbirinden güzel plajlar yer alıyor. Taşlık Plajı, Kumluk Plajı ve Perili Köşk Plajı en sık ziyaretçi çeken plajlar arasında geliyor. Deniz, güneş ve kum olsun bana yeter diyorsanız, birçok seçenek var.
Eski Datça 
Son yıllarda müdavimleri gittikçe çoğalan Eski Datça, bölgenin üç mahallesinden biridir. Buradaki begonvillerle çevrili sokakları, taş evleri, yel değirmenleri, yüzyıllara meydan okuyan tarihi yapıları gördükçe bir filmin içinde geziniyormuş gibi hissedersiniz. Geziniz sırasında mutlaka ünlü şair Can Yücel’in yapıtlarının sergilendiği ve Yücel Ailesinin ziyaretlere açık tuttuğu ‘Canevi’ni görmelisiniz.
Sörf
Datça ve çevresi dünya ölçeğinde iddialı sörf konusunda. Bu eğlenceli ve renkli spor için uygun koşullara sahiptir Datça. Sörf için gerekli araçları kiralayıp, özel ders alabilirsiniz.
Dalış
Son yıllarda dalış konusunda da popüler yerlerden biri oldu Datça. Özellikle ‘Üç Kayalar’ bölgedeki en önemli dalış noktası çünkü büyük balıkları görebileceğiniz bir yer. Resif 3 metreden başlıyor. Bölge de birçok dalış turu düzenleyen şirket var.
Yürüyüş
Çam ormanları, zeytin bahçeleri ve rengarenk kır çiçekleri arasında yürürken mis gibi kekik kokusu çalınır burnunuza Datça’da. Bazen deniz kenarı, bazen patika yollar da yürümek iyi gelir insana.
Issız Koylar Keşfi
Datça'da 50'yi aşkın bük ve koy bulunuyor. Dolayısıyla aracınızla gezerken birçoğuna rastlayacak ve hepsinde biraz olsun yüzmek isteyeceksiniz. Datça'da denize girilecek yerler diye bir sıralama yapılamaz. Zira Datça'nın her yerinden denize girebilirsiniz. Böylesine bir koy cenneti Datça.

ALIŞVERİŞ
Datça’nın barındırdığı eşsiz güzellikleri keşfe çıktığınızda Akdeniz’in ve Ege’nin bereketli sularından sabah yakalanmış balıkları sunan restoranlarda karnınızı doyurmanızı, bölgenin lezzetine doyamayacağınız bademinin tadına bakmanızı ve dağlarda yetişen kekiklerin enfes aromasını barındıran balını satın almanızı  tavsiye ederim. 
Bir kere her yer badem ağacıyla dolu. Köyleri ziyaret ettiğinizde, teyzelerin sürekli badem kırar halde olduğunu göreceksiniz zaten. Bal da aynı şekilde fazlasıyla meşhur Datça'da. Aktur civarlarında bal üretilen bir orman mevcut hatta. Tavsiyem, merkezdeki dükkanlardan ya da köylerdeki kooperatiflerden değil de, bizzat köylerde yerel halkın sattığı bal ve bademlerden satın almanız. Palamutbükü'nü geçince Yazıköy gelir, oradaki herhangi bir tezgahtan satın alabilirsiniz mesela
Ünü bölge sınırlarını aşan 3 ‘B’si ile ünlü bir yer Datça. Bal, badem ve balık. Hepsinin de hası bulunuyor burada. Her biri diğerinden faydalı bu üç ürünün ise ortak bir özelliği var. ‘’Afrodizyak’’ etkisi. Antik Çağ’da, eczacılık biliminin piri Bergamalı Galenos ‘Yiyeceklerin Nitelikleri Üzerine’ bir kitap yazmış. Kitabında kızartılmış balığın en iyi ballı ve bademli sosla gideceğini belirtiyor. Bu da söyleneni doğruluyor.Tatildeyken bol bol balık tüketip, dönerken de bal ve badem almayı unutmayın.
GARAVİLLE
Datça’da mutlaka denemelisiniz dediğimiz yöresel tatlardan bazıları; ütmek, lokum pilavı, kabak çiçeği dolması, balık çeşitleri, lokma tatlısı, mürdümük, ot yemekleri, garaville, könger ve turpucudur.
Datça’dan dönerken hem kendiniz hem sevdikleriniz için mutlaka bal ve badem götürmelisiniz. Zira Datça bal ve bademiyle ünlüdür. Öyle ki dünyanın en iyi bademi Datça bademidir. Datça’nın hemen her yerinde, çarşıda, pazarda, bakkallarda Datça balı ve Datça bademi bulabilirsiniz. Bunları ayrı ayrı satın alabileceğiniz gibi kuru incir, bal ve fırınlanmış bademin karıştırılması ile hazırlanan “ballı badem” veya badem helvası da satın alabilirsiniz. Lezzetini tadınca eve kutu kutu götürmek isteyeceksiniz. Haftanın belli günlerinde kurulan semt pazarlarında taze ve organik sebze meyve bulabilir ve tüketebilirsiniz. 
Şehir hayatından uzaklaşmışken sağlıklı tarım ürünleriyle beslenme fırsatını da kaçırmamalısınız. Meşhur Datça balığını balık lokantalarında yiyebileceğiniz gibi bu semt pazarlarından bizzat satın alıp tüketebilirsiniz. 
Ayrıca Datça’nın şifalı kuru otlarını bu pazarlarda keşfedebilirsiniz. Çünkü mikro klima ismiyle bilinen iklimi sayesinde Datça’da şifalı bitkiler yetişmektedir. Narpız, kekik, biberiye, üzerlik otu, adaçayı, yüzük çayı, pelin otu, altın otu, karabaş otu, kantaron otu, sumak, dağ nanesi, keçiboynuzu, kapari ve karabiber Datça'da yetişen doğal bitkilerdendir. 
Sağlıklı besin alışverişini bitirdikten sonra Datça’nın yerlilerinin el emeği göz nuru iğne oyalarından, işli örtülerinden ve ipek dokumalarından satın alabilirsiniz. Halkın el sanatı eserlerini sergilediği tezgâhlarda kendi zevkinize uygun ürünler, takılar, süs eşyaları ve hediyelik eşya bulabilirsiniz. Aynı şekilde el emeği ve otantik tarzda seramik ürünler de satın alabilirsiniz.
Doğanın en güzel renklerine sahi olan bölgede Cumartesi günleri kurulan pazar yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile dolup taşıyor. Sabahtan akşama kadar bayram yeri gibi cıvıl cıvıl olan pazardan; yöresel lezzetler, taptaze Ege otları, mis gibi kokan meyve çeşitleri ve yine yöresel kıyafetlerden satın alabilirsiniz.

GEZİLECEK MEKANLAR
Gezilecek yer derken deniz tatili ve sahil kasabası olduğundan, koylar plajlar ve yemekler ön plana çıkıyor.Tıpkı Can Yücel’in mısralarında anlattığı gibi: “Başka türlü bir şey benim istediğim, ne ağaca benzer ne de buluta benzer; burası gibi değil gideceğim memleket, denizi ayrı deniz, havası ayrı hava"

ESKİ DATÇA

Begonyalarla süslü, daracık, taş kaplı sokakları ile Eski Datça, konuklarına adeta görsel şölen yaşatıyor. Ünlü şair Can Yücel’in yaşamının bir bölümünü geçirdiği mahalle aynı zamanda. Bir önemli yanı ise  M.Ö. 11. yüzyıla uzanan tarihe sahip olması. Zengin tarihini öğrenmek için arkeoloji araştırmalarının halen daha sürdüğü yerleşim bölgesini dolaşırken bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Datça Merkez'e giderken sağ tarafta beliren Eski Datça tabelasına saptığınızda şıp diye karşınıza çıkan, taş sokakları ve kendine özgü mimarisi ile karşınızda beliren yer. Can Yücel'in yaşadığı Can Evi ve Can Yücel Sokak da burada bulunuyor. Ne yazık ki Can Yücel'in evi ziyarete açık değil, hatta eşi ve kızı hala daha bu evde oturuyor. Her yılın 12 Ağustos'unda düzenlenen Can Yücel'i Anma Töreni ve Sanat Festivali kapsamında, saat 15:00-17:00 arası, evin sadece Can Yücel'in kitaplarının sergilendiği bölümü ziyarete açılıyor. Eski Datça, Datça'da görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Adres: Datça Mahallesi 48900 Datça/Muğla

CAN YÜCEL EVİ

Ünlü şairin ismiyle anılan sokağın içerisindeki Can Yücel’in Evi, merkeze uzaklığı yaklaşık 3,5 kilometre olan Eski Datça’da yer alıyor. Datça aşığı sanatçının 1986’da satın aldığı ve mütevazı bir hayat yaşadığı evin kütüphane olarak düzenlenen bölümünde Yücel’e ait fotoğraflar, notlar ve kitaplar sergileniyor. Eğer 12 Ağustos tarihinde burayı ziyaret ederseniz, anma törenini izleyebilir ve ailesinin, Mimar Ersen Gürsel’den yardım alarak oluşturduğu Can Evi Kütüphanesi’ndeki anı defterine düşüncelerinizi yazabilirsiniz.
Adres: Datça Mahallesi 48900 Datça/Muğla

MEHMET ALİ AĞA KONAĞI
Reşadiye Mahallesi’nde, 19.yy Akdeniz mimarisinin özelliklerini taşıyan konak bölgede “Kocaev” olarak da biliniyor. Dönemin ileri gelenlerinden Mehmet Ali Ağa tarafından yaptırılan konak, günümüzde butik otel olarak restore edilmiş ve hizmet vermeye başlamış.
Adres: Reşadiye Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

KIZLAN YEL DEĞİRMENİ
Datça Yarımadası’nın en çok rüzgar alan yeri olan Kızlan Köyü, Datça’ya 8 km uzaklıkta bulunuyor. İlçenin en gelişmiş köyü olan Kızlan’da zeytin ve zeytinyağı ürünleri ile diğer sebze ve meyveler yetiştiriliyor. Doğa sporları yapan kişiler tarafından sıklıkla geçiş noktası olarak kullanılan köyde yarımadanın meşhur yeldeğirmeleri de görülebiliyor.Adını aldığı köyün kavşağına gelmeden önce görebileceğiniz Kızlan Yel Değirmenleri, yenilenmeyi ve eski görkemlerine tekrar kavuşmayı bekleyen anıtlar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.Aşağıdan yukarıya doğru uzanan 6 değirmenin ilki Datça Kaymakamlığı tarafından restore edilerek, özel şahsa kiralanmış. Lokanta olarak hizmet veren bu yapı dışında bakımlı sayılabilecek nitelikteki tek yapı ise ev olarak kullanılıyor. 1900’lü yılların başlarında inşa edildiği düşünülen, taş değirmenlerden kaderine terk edilenlerin içine girdiğinizde ise çarkları ve mekanizmasının ahşap malzemelerini görebilirsiniz.
Adres: Kızlan Mahallesi, 48900 Datça/Muğla


DATÇA LİMANI

Günübirlik tur teknelerinin çıkış noktası olan Datça Limanı çevresindeki balık lokantaları, barları ve kafeleri ile birlikte ilçeye tatil için gelenlere keyifli saatler geçirme fırsatı sunuyor. Yerel halkın ve bölgeyi iyi tanıyan gezginlerin sıklıkla uğradığı liman bölgesinin yürüyüş yolları heykellerle süslenmiş. Anfitiyatroya giderken görebileceğiniz aslan heykeli ve Demeter büstü 1850’de Knidos’tan İngiltere’ye götürülerek, British Museum’da sergilenen orijinallerinin aslına uygun kopyaları. Limanın ortasında yer alan bir diğer heykel ise bir dönem ilçenin maskotu haline gelen fok Badem’e ait. Limanda bulunan tüm eserler, Datça Belediyesi tarafından Elbruz Denge’ye yaptırılmış.
Adres: İskele Mahallesi, Esenada Mevki Marmaris Datça Yolu 48900 Datça/Muğla

SEVGİ YOLU

El sanatlarından hoşlananlar ve Datça’ya özgü bir şeyler satın almak isteyenler için uygun seçenekleri barındıran Sevgi Yolu, ilçe merkezindeki Kumluk ile Hastane önü plajları arasında kalan sahil kısmında bulunuyor. Gün içerisinde bu iki plajda vakit geçirdikten sonra akşam saatlerinde pazar alanına gelirseniz yöre halkının el emeği ile oluşturduğu eserlerini sergiledikleri tezgâhları dolaşabilir ve dilediğiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz.
Adres: Sevgi Yolu, İskele Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

REŞADİYE
Datça’nın en eski köyü olan Reşadiye Mahallesi, rengarek çiçekleriyle ve taş evleriyle gönlünüzü fethedecek. Rum ve Türklerin bir arada yaşadığı mahalle, mübadele döneminde nüfus değişimine uğramış ancak hala aynı etkisiyle yaşama devam ediyor.Tarihi yapısını korumak için sit alanı ilan edilen yerleşim bölgesi, aynı zamanda Datça’nın ilk kurulduğu yer. Bir rivayete göre adını Sultan Reşat’tan alan mahalleye gittiğinizde, eğer hizmet veriyorsa, 1800’lü yıllarda Mehmet Ali ağa tarafından yaptırılan ve otel olarak kullanılan Çınarlı Meydan’daki köşkte konaklayabilirsiniz. Datça Olive Farm ve Datça Wineyard ise Kızlan Yel Değirmenleri ile birlikte bölgede ziyaret edebileceğiniz önemli mekânlar.
Adres: Reşadiye Mahallesi 48900 Datça/Muğla

HIZIRŞAH KİLİSESİ

Datça merkezine 3 km uzaklıkta olan Hızırşah Kilisesi’nin, 1850’li yıllarda eski bir kilisenin üzerine yapıldığı tahmin ediliyor. Eski adı tarihi verilerde Taksiarhon Kilisesi olarak da geçen kilise, mübadele dönemine kadar kullanıldıktan sonra arkeolojik parçaların saklandığı depo olarak kullanılmış. Belediye tarafından restore edilen kilise, kültür evi olarak hizmete açık.
Adres: Datça Mahallesi, 48900 Datça/Muğla


KENT PARK
Kükürtlü sularının şifalı olduğu belirtilen Ilıca Göleti’nin hemen yanında bulunan Kent Park, Datça geziniz sırasında dinlenebileceğiniz bir mekân. Güneşin yakıcı etkisini gösterdiği öğle saatlerinde bile ziyaretçilerine serin bir ortam sunan Taşlık Plajı yolu üzerindeki tesise gün batımına yakın bir saatte giderseniz, arka tarafındaki yola çıkarak liman bölgesinin ve denizin eşsiz manzarasını izlemenizi tavsiye ederim.
Adres: İskele Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

PAPAZIN EVİ
Datça’da Hızırşah Köyü içindeki Yarık Dağı’nın kuzey tarafında bulunan Papazın Evi ,diğer adıyla Papazın İni olarak da biliniyor. Tarihi araştırmaların tam olarak sonuçlanmadığı tarihi kalıntı, oldukça dik bir yamaçta ve zorlu bir arazide bulunuyor. İçinde Hristiyanlık tarihiyle ilgili mağara resimleri de bulunan ev, keşif turunuza ekleyebileceğiniz en önemli noktalardan.

KEMERLİ ANTİK KÖPRÜ
 Çeşmeköy arazisi içinde yer alan antik köprünün Antik Yunan dönemine ait olduğu düşünülüyor. Tarihçilerin çalışmalarını devam ettirdiği antik köprüyü görmek isterseniz Çeşmeköy meydandan yaklaşık 700 metre yürüdükten sonra ulaşabilirsiniz. Ancak araç için uygun olmadığını belirtmeliyiz.

KNİDOS AKADEMİ

Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi, kısaca UKKSA, Datça Yarımadası'nın batısında, Knidos Antik Kenti'ne oldukça yakın bir mesafede, Palamutbükü Yakaköy'de yer alıyor. Pek çok sanatçının çalışmalarının sergilendiği akademinin oldukça farklı bir atmosferi var. Buraya zaten ziyaretçi olarak gelmeniz gerekmiyor. Dilerseniz atölye çalışmalarına da katılabiliyorsunuz.
Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi'nin bize göre en can alıcı noktalarından biri hiç şüphesiz heykel bahçesi. Çeşitli heykeltıraşlar tarafından birer sanat eserine dönüştürülen heykeller, akademinin bahçesinde sergileniyor. Genellikle de UKKSA'yı ziyarete gelen turistler fotoğraf çekmek için kullanıyorlar bu bahçeyi.

Akademinin girişindeki tablolar oldukça ilgi çekici. İsterseniz tabloları satın alabiliyorsunuz. Zaten akademinin içerisinde bir hediyelik eşya dükkanı ve çay içmesi ayrı bir keyif olan bir kafeterya var. Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi, Datça'ya geldiğiniz zaman mutlaka uğramanız gereken duraklardan biri olmalı.

KNİDOS ANTİK KENTİ

Yol sizi tutuyorsa, mide ilacınızı almanızda fayda var.  Alışveriş yapabileceğiniz market, restoran gibi bir yer olmakla beraber pek seçenek yok. Yanınızda yiyecek, içecek gibi şeyler götürün. Antik kentin orada yalnızca 1 işletme var ve fiyatlar dudak uçuklatıyor.
Doğa ile insanın kıyasıya yarıştığı bu coğrafyada, M.Ö. 2000’li yıllardan itibaren yörede Karialılar yaşamaya başlamışlar. M.Ö. 1000 yıllarında bölgeye Yunan ana karasından Dorlar gelirler ve Rodos Adası’nda 3, Kos Adası’nda 1, Bodrum Yarımadası’nda 1 ve Datça Yarımadası’nda da 1 olmak üzere bölgede 6 şehir devleti kurarlar. Bu altı şehir devletinin merkezi, Datça Yarımadası’nda kurulan Knidos olur.

Demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı Knidos Antik Kenti, ilk olarak ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Dalacak Burnu’nun Burgaz Mevkii’nde kurulmuş. 6. yüzyıllarda gelişip zenginleşir. M.Ö. 546’da Lidya Devleti’nin Perslere yenilmesinin ardından Pers egemenliğine girer  Adalardan gelen Dorlar’ın kurduğu şehir, M.Ö. 4. yüzyılda ise bugün kalıntıların bulunduğu Tekir Burnu’na taşınmış. Palamutbükü minibüslerini kullanarak kolaylıkla ulaşabileceğiniz antik kentte 1967 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucunda nekropol alanı, küçük tiyatro, odeion ile Afrodit ve Apollo’ya adanmış tapınak kalıntılarına ulaşılmış.
Bölgede gezerken muhteşem manzaraya sahip Knidos Feneri’ne zaman ayırmayı sakın unutmayın. Eğer antik kentlere karşı bir zaafınız varsa ve Knidos'tan önce çok antik kent gördüyseniz, burası sizi pek fazla etkilemeyecektir. Çünkü oldukça boş. Antik tiyatronun küçük bir kısmı ayakta kalmış.. Ancak doğası ve denizi gerçekten efsane derecede güzel. Hatta antik kenti gezdikten sonra 3-4 tane yüzülecek yer de bulunuyor Knidos Antik Kenti'nin yanında. Deniz oldukça durgun ve berrak. "Uzaklardan fırlatılmış bir kargının denize yarı batmış ucu" (Antik Çağ yazarlarının birleştikleri Knidos tasviri)
Knidos’un biri askeri, diğeri ticari olan iki limanı vardır. Zekice planlanmıştır çünkü askeri liman kolay fark edilmeyen, neredeyse kapalı bir daire konumundadır, ticari limansa ulaşımın kolay sağlanacağı, ucu açık konumdadır. M.Ö. 3. yüzyılda Büyük İskender’in egemenliğinde kalır. M.S. 2. yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılışı ile de Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’na bağlanır. Meydana gelen büyük depremler ve M.S. 7.yüzyılda Arap istilaları sonucu Knidos büyük oranda tahrip olur ve terk edilir. Ünlü matematikçi ve filozof Eudoxus, en iyi yontulmuş çıplak Afrodit heykelini yapan heykeltıraş Praxiteles, Mısır’daki dünyanın 7 harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostrates Knidos'ta yaşamışlardır.

Datça Yarımadası 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 15. yüzyılın birinci çeyreği arasında Menteşeoğulları Beyliği toprakları içerisinde kalır. Osmanlıların Menteşeoğulları Beyliği’ni kendi sınırlarına katmasıyla 15. yüzyıldan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olur. 1909’da Osmanlı Padişahı 5.Mehmet (Sultan Reşad) zamanında Datça ismi Reşadiye olarak değiştirilirse de Türkiye Cumhuriyeti döneminde yeniden Datça olur. 1928 yılında Datça, merkezi Reşadiye Mahallesi olmak üzere Muğla iline bağlı bir ilçe olur. Datça merkezi üç mahalleden oluşuyor; Reşadiye, Eski Datça ve İskele mahalleleri.

Knidos Antik Kenti içindeki gezebileceğiniz diğer kalıntılar
  • Nekropolis
  • Oedion
  • Antik Mendirek
  • Küçük Tiyatro/Büyük Tiyatro
  • Basamaklı Cadde
  • Dionysos Tapınağı
  • Antik Limanlar
  • Dor Tapınağı
  • Apollon Tapınağı ve Sunağı
  • Yuvarlak Tapınak
  • Korint Tapınağı
  • Güneş Saati
  • Meclis Binası
Ziyaret saatleri
15 Nisan / 2 Ekim
:08.00 – 19.00 3 Ekim / 14 Nisan: 08.00 – 17.00


ILICA GÖLET
Merkezde, Taşlık Plajı’na oldukça yakın bir alanda olan göletin etrafı duvarlarla çevrili olmasına rağmen denizle bağlantısı kesilmemiş. Kükürtlü suyunun sedef ve mantar hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor. Ayrıca çamurunun da romatizmal ağrıları geçirdiği söyleniyor. Göleti ziyaret etmek istiyorsanız en uygun zamanın nisan-ekim ayları arası olduğunu söyleyebiliriz.
Adres: İskele Mahallesi, Talık Plajı No:14, 48900 Datça/Muğla

DEVE BOYNU FENERİ
Burası Datça Yarımadası'nın en uç noktası. Datça'ya gelenlerin çoğu bu olağanüstü deniz fenerini sadece uzaktan izlemekle yetiniyor ne yazık ki. Onlara kızmıyorum çünkü Deveboynu Feneri'ne çıkmak oldukça zahmetli ve biraz zaman gerektiren bir şey. Oldukça dar bir patikadan yürümeniz, kimi zaman da bayır çıkmanız gerekiyor. Ancak öyle bir manzara karşılıyor ki sizi, çok az yerde rastlayacağınız cinsten. Sarp kayalıkların üzerinde duran Deveboynu Feneri, karşısında Kos Adası, arkasında Knidos Antik Kenti, bir tarafında Akdeniz, diğer tarafında Ege Denizi ile gerçekten de kusursuz bir şölen yaşatıyor sizlere. Dolayısıyla zamanınız ve enerjiniz varsa, Deveboynu Fener'ini Datça görülecek yerler listenize mutlaka ekleyin.

TEKNE TURU
Bazı yerlerde tekne turu yapmak bir zorunluluktur. Datça'da bu durumun biraz değişken olduğunu düşünüyorum. Eğer aracınız yoksa evet, yapmalısınız. Araçla ulaşılamayan,  Domuz Çukuru Koyu Pigs Bay koylarda da yüzebilirsiniz. Datça limandan düzenlenen 5 çeşit tur seçeneği mevcut; 
  1. Mesudiye turu
  2. Palamutbükü turu
  3. Knidos turu
  4. Orhaniye turu
  5. Selimiye turu. 
Araçla giderseniz ilk 3 turu zaten araçla ulaşabiliyorsunuz.  Selimiye turu güzel derim. Selimiye dahil 5 farklı durağı bulunmasından dolayı oldukça uzun süreli bir tur. Hayli yorucu . Fiyatları ise kişi başı 50 - 60 TL ancak pazarlık yapabilirsiniz. Eğer kalabalık bir arkadaş grubunuzla geldiyseniz 6 -7 kişilik bir tekneyi 350 TL gibi bir rakama günlük olarak kiralayabilirsiniz de.
KOYLAR ve BÜKLER
Koy ve Bük demişken ilk olarak bunların ne anlama geldiği söylemek istiyorum. Koy denizin girinti yaptığı yerler oluyor. Bük ise yanında akarsu bulunan verimli topraklara verilen isim. Örneğin Palamutbükü ,Ovabükü.

KARGI KOYU
Merkezin 3 kilometre uzağında yer alan Kargı Koyu, etrafındaki tepelerin kuzey rüzgârlarını engellemesi nedeniyle sakin yapıda. Çevresindeki yüksek kesimlere çıkarak harika bir manzara izleyebileceğiniz, çevresi okaliptüs ağaçlarıyla kaplı koyun sahili ve denizinin ilk 10 metrelik kısmı çakıllı. Bu özelliklerine rağmen plaj, pırıl pırıl denizi ve sakin ortamı nedeniyle gezginlerin yoğun ilgisini çekiyor. Merkeze yarım saatlik yürüyüş mesafesindeki koya, dilerseniz belediye denetimli minibüslerle kolayca ulaşabilirsiniz.

GEBEKUM
Uzunluğu 7 km’yi bulan kumsalıyla ünlü Gebekum, Datça’nın en eşsiz yerlerinden biri. İlçe merkezinden yaklaşık 10 km mesafede bulunan kumul 3. ve 4. jeolojik zamandan günümüze kadar gelen Akdeniz’in tortullaşmış fosil materyallerinden oluşuyor. İçinde çakıllı akarsu tortulları bulunan Gebekum bu özelliğiyle kendine özgü farklı bitki türlerine de ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin korunması gereken doğal güzelliklerinden biri olan kumul çok rüzgar alan bir bölgede bulunduğu için özellikle sörfçüler tarafından tercih ediliyor.

MESUDİYE KOYLARI
Datça gezilecek yerler listesinde en popüler. Mesudiye Koyları, yarımadanın Akdeniz’e bakan kesiminde yer alıyor. Bölge halkının desteğiyle doğallığını koruyan koylar sakin yapıları sayesinde popüler hale gelmişler. Kendi aracınız olmasa bile minibüsler aracılığıyla zahmetsizce ulaşabileceğiniz plajlara giden kıvrımlı yol üzerinde manzara izleyebileceğiniz pek çok nokta bulunuyor. Datça'nın merkezine yaklaşık 25 - 35 dakikalık mesafede olan Mesudiye, içerisinde barındırdığı bükleri ve küçük küçük köyleri ile adeta bir cennet misali. Bu büklerin en ünlüleri ise sırasıyla Kızılbük, Hayıtbükü, Ovabükü ve Palamutbükü. Daha sakin ve huzurlu bir ortamda denize girebilmek için bu büklerden birinde konaklamayı tercih edebilirsiniz. Ovabükü ve Kızılbük, diğer iki büke göre en sakin olanları. Kızılbük'te bir tane tesis bulunuyor, dolayısıyla tüm köy size ait. Ovabükü'n de de baştan sona pansiyon ve apart oteller mevcut ancak oldukça büyük bir koy olduğundan dolayı yine o sakinliği hissedebiliyorsunuz. Hayıtbükü ile Palamutbükü ise en popüler olanları. Hayıtbükü daha küçük ve inanılmaz kalabalık. Palamutbükü ise en büyüğü. Daha çok otel ve restoran bulabilirsiniz burada. Hepsinin ortak noktaları ise; deniz muhteşem ötesi. Küçük bir dipnot; deniz ayakkabısı mutlaka yanınızda bulundurun.
Adres: Mesudiye Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

KIZILBÜK
Hayıtbükü’nün tam karşısında bulunan ve buradan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Kızılbük, kum çakıl karışımı sahile sahip. Komşusu gibi yeşilin maviyle buluştuğu plaj, sakin yapısıyla gezginlerin beğenisini kazanıyor. Koyun bu kesiminde denize girmek isterseniz yeme içme ve şezlong, şemsiye gibi ihtiyaçlarınız için yakınındaki tesislerden faydalanabilirsiniz.
Adres: Mesudiye Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

HAYITBÜKÜ PLAJI
Havuz etkisi yaratan sığ denizi ve kumlu plajıyla, genellikle ailelerin tercih ettiği plaja yoğunluk nedeniyle erken saatlerde gitmelisiniz.Denizinin sığlığı ve rüzgâra karşı korunaklı yapısı nedeniyle özellikle çocuklu ailelerin tercih ettikleri Hayıtbükü Plajı, Datça ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Mesudiye Köyü’nde bulunuyor. Daire biçimli, küçük koyun etrafında konaklayabileceğiniz veya günübirlik gidecekseniz şezlong, şemsiye temini gibi hizmetlerinden yararlanabileceğiniz yeterli sayıda tesisi faaliyet gösteriyor. Plajı kumlarla kaplı Hayıtbükü’ne yaz aylarında gitmeyi planlıyorsanız, yoğunluktan etkilenmemek için sabahın erken saatlerini tercih etmenizde fayda var.
Adres: Mesudiye Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

OVABÜKÜ PLAJI
Doğa ile iç içe, huzur dolu tatil geçirmek için Datça’da tercih edebileceğiniz bir diğer bölge ise Ovabükü Plajı. Hayıtbükü’nün 1 kilometre kadar ilerisinde yer alan plaj, uzun olduğu için yoğunluk yaşanmıyor. Plajı kum ve çakıl karışımı olan, denizi çabuk derinleşen koyun sahili boyunca taze deniz ürünlerinin tadına bakabileceğiniz çok sayıda yeme içme ve konaklama tesisi hizmet veriyor.
Adres: Mesudiye Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

PALAMUTBÜKÜ
Datça’nın en meşhur koyu olan Palamutbükü, geniş ve çakıl taşlı bir kumsal yapısına sahip. Denizi de çabuk derinleşiyor, bu yüzden yüzme konusunda kendinize güvenmiyorsanız dikkat etmeniz gerek. Kumsal boyunca küçük köy evleri, pansiyonlar ve yazlık evler var. Kurulan tezgahlarda organik ürünler de bulabileceğiniz plajda çevrenizi kaplayan badem ağaçları arasında, yorulduğunuzda dinlenebileceğiniz tesisler ve restoranlar da var. Sahile ulaşmak için ise, merkezden saat başı kalkan servislere atlamanız yeterli. Ilgın ağaçlarının gölgesinde oturup, keyifli zaman geçirmek ve Akdeniz’in turkuaz renkli sularında serinlemek için ideal yerlerden. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen koy, Datça’nın merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sıkışıklık yaratmayacak kadar geniş boyutlardaki sahili genelde çakıl taşlarıyla kaplı; ancak doğusunda kumluk alanlar da bulunuyor. Tüm gününüzü çabuk derinleşen denizinde yüzerek geçirebileceğiniz plajda dinlenmek ve bir şeyler atıştırmak isterseniz arka tarafındaki tesislerden faydalanabilirsiniz.

TAŞLIK PLAJI
Taşlık Plajı, Datça merkezde denize girebileceğiniz yerlerden biri. Plajın yolu trafiğe kapalı, bu yüzden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Mavi bayraklı plajda kurulu işletmelerde karnınızı doyurabilir, şezlong ya da şemsiye ihtiyacınız olursa rahatça kiralayabilirsiniz.
Adres: İskele Mahallesi, 48900 Datça/Muğla

LİNDOS KOYU
Lindos Koyu, Datça’nın en doğusunda kalan koylardan birisi. Hemen sınırından Marmaris’in başladığı koya ulaşım denizden ya da yayan olabiliyor. Çatı Koyu’na giden yoldan 2 km daha ileri gidildiğinde Lindos Koyu’na ulaşabilirsiniz.

HURMALIBÜK
Datça’nın meşhur hurma ağaçlarının en yoğun olduğu yer olan koya Hurmalıbük Koyu deniyor. Çam ağaçlarının da eşlik ettiği yeşilliklerin içinde kendinizi cennette hissedebilirsiniz. Deniz yoluyla gelebileceğiniz koy, tur teknelerinin de uğrak yeri.

GÜNLÜKBÜKÜ
Hurmalıbük Koyu ile yan yana bulunan Günlükbükü Koyu’da masmavi suyuyla ve yeşil çamlarıyla büyüleyici bir koy. Keşfetmek isterseniz koya deniz yolundan ulaşılıyor.

KARAİNCİR KOYU
Datça’dan Aktur- Karaincir minibüsleriyle ulaşabileceğiniz koy, aynı zamanda yerleşim yeri. Sitelerin ve tesislerin bulunduğu koyda 600 metrelik bir kumsal bulunuyor.

PERİLİKÖŞK KOYU
Datça merkezden 15 km ileride, Akdeniz’e doğru yakınlaşan koy, Güllük Koyu diye de biliniyor. Etrafında pek çok küçük adacıkların bulunduğu koyda, yemek yiyebileceğiniz tesisler de var. Ulaşımı ise Datça-Aktur minibüsleriyle sağlanıyor.

DOMUZ BÜKÜ
Tur teknelerinin mola yerlerinden birisi olan Domuz Bükü’ne, yolu olmaması sebebiyle karadan sadece doğa yürüyüşleri yaparak ulaşabilirsiniz. Elektriğin jeneratörlerden, suyun kuyulardan sağlandığı bölgede teknolojiden izole tatil geçirebileceğiniz bungalovlar ve kamp alanı bulunuyor. Yakınında yerleşim bulunmadığı için geceleri gökyüzünü detaylıca inceleyebilme fırsatı yakalayabileceğiniz, diğer adı Domuz Çukuru olan bölgenin tek tesisinde konaklarken doğal yöntemlerle yetiştirilmiş meyve ve sebzenin, taze deniz ürünlerinin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Akrep yılan çok varmış duyduğum kadarıyla..Tekne içinde yemek pişirilecekse arılar hücum eder. 

AKVARYUM
Tekne turlarının son noktası.Adından da anlaşılabildiği gibi mükemmel bir su. Burada da işletme bulunmuyor. Eğer biraz çılgın ve cesursanız kayalardan suya atlamadan buradan ayrılmayın.

DATÇA AKTUR
Aktur çam ormanı ve denizin buluştuğu dünyanın oksijen deposu cennet köşelerinden biridir. Geçen sene Türkiye'nin en güzel koyu ünvanını alarak dünya ölçeğinde bir turizm birimi olduğunu ispatlamıştır. Datca Aktur Çiftlik ve Kurucabük adında iki birimden oluşmakta olup ikisi arasındaki mesafe 4 km.dir. Aralarında sitenin çekçeki ile ücretsiz ulaşım sağlanmaktadır Kiralık villalar çiçek isimleri olarak adlandırılıp; orkide, yasemin, nilüfer, menekşe, çiğdem olarak 5 tiptedir. Siteye ulaşım marmaristen kara yoluyla Bodrumdan deniz yoluyla sağlanmaktadır
İSMİNİ SAYMAKLA BİTİREMEDİĞİMİZ BİR SÜRÜ KOY VAR LAKİN MECERAYA GEREK YOK SONUÇTA DİNLENMEYE GELDİK. 

KONAKLAMA
Datça’ya gitmek istiyorsunuz ama nerede konaklaya cağınızı bilemiyor musunuz? Datça’da çok sayıda konaklama tesisi ve seçeneği mevcut. İster bir butik otelde ister kiralayacağınız eski Datça evlerinde, villa tipi bir pansiyonda veya konforlu otellerden birinde kalabilirsiniz. Yaz turizminin oldukça geliştiği Datça’da konaklama olanakları da zamanla gelişmiştir. Her zevk ve bütçeye uygun konaklama tesislerinden birini siz de seçip Datça’daki seyahatiniz boyunca konaklayabilirsiniz. Her otel ve pansiyonun kredi kartsız işlem ve belli bir tarihe kadar ücretsiz iptal seçeneklerinden faydalanarak tatilinizi şekillendirebilirsiniz. Kalabalık arkadaş grubuyla gidecek olan tatilcilerin bir villa tutmalarını hem ekonomik olacağı hem de geniş alana sahip olacakları için tavsiye edilir.

Yaz sezonunda oldukça kalabalıklaşan Datça’ya siz de yazın gitmeyi planlıyorsanız seyahatinizden en az 3 - 4 ay önce nerede konaklamak istediğinizde karar kılmanızı ve size en uygun tesisi rezerve etmenizi önermekteyim. Rezervasyondan önce tesisin standartlarının ve koşullarının sizin ve aileniz için uygun olduğundan emin olmalısınız. Örneğin çocukla seyahat edeceklerin hangi otelin çocuklu misafir kabul ettiğini öğrenmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Aynı şekilde can yoldaşı olan evcil hayvanıyla konaklamak isteyenlerin tesisin evcil hayvan kabul ettiğinden emin olmalarını tavsiye ederim.

MUTFAK ve YEMEK MEKANLARI
Datça lezzetleri arasında balık, badem ve bal her daim baş köşededir. Bölgede badem üreticiliği çok geliştiği için bir kısmı dünyaya ihraç edilir. Doğrudan kır çiçeklerinden elde edilen bal da aynı derecede önemlidir. Datça’da üretilen balın tadının başka hiçbir bala benzemediği söylenir. Ayrıca Datça sularından yakalanan balığın tadını da başka bir yerde bulamazsınız. Datça’da karaville (yöresel salyangoz yemeği) ve keçiboynuzu da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir. Özellikle salyangoz yılın belli dönemlerinde şifa niyetine tüketilmektedir. 

Öte yandan Datça Yarımadasında yetişen sayısız bitki çeşidiyle şifalı karışımlar hazırlanır. Datça yemekleri yarımadanın binlerce yıllık geçmişiyle gelişmiştir. Bu bitkilerden en önemlileri zakkum, kekik ve mersindir

Ege ve Akdeniz’in buluştuğu Datça’da zeytinciliğin ve zeytinyağı üretiminin gelişmesi herhalde şaşırtıcı olmaz. Datça’ya gittiğinizde mutlaka dalan kıta, labada, ütmek kavurması, mürdümük, kışıyak, börülce, bademli sultan tatlısı, sakızlı muhallebi, bademli baklava, bademli incir tatlısı ve damat tatlısını yemenizi öneririz. Ayrıca Datça’da yerlilerin her zaman tükettiği elmasçık, garağan, sepsuyu ve narpız isimli çay çeşitlerini de tüketebilirsiniz.

Tertemiz havası, sakinliği ve doğal güzellikleriyle ilgi odağı olan Datça, yöresel lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Damak tadınız alıştımı vazgeçmeyeceksiniz. Bunlara bakalım biraz.
  • Garaville (Salyangoz)
  • Dallampa
  • Labada Dolması
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Susam Helvası
  • Damat Tatlısı
  • Kenger
  • Bademli Pilav
  • Bademli İncir Tatlısı
  • Yaban Mersini Likörü
  • Mürdümük Çorbası
  • Ütmek Kavurması
  • Turp Ucu Salatası
  • Tilkişen Kavurması
  • Dalankita
  • Harnup (Keçiboynuzu) Pekmezi
  • Bal
  • Güz Domatesi
  • Sirken Otu
  • Yeşil Soğan Sibeği
  • Deniz Ürünleri
  • Ekşili Balık
  • Kefal Dolması

GARAVİLLE 

Yılın ilk yağan yağmuruyla beraber ortaya çıkan salyangozların toplanmasıyla yapılan yöresel yemek, Datçalıların en çok sevdiği yemeklerden. Tıpkı et sote gibi yapılan salyangozun tek farkı, kabuğuyla birlikte pişmesi. Turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği yemek, Datça restoranlarında en çok yenen yemeklerin başında geliyor.

DALLAMPA

Datça’da iri papatyalara Dallampa deniliyor. Dallampa yemeği ise bu iri papatyaların henüz olgunlaşmamış yeşil bitki kısmıyla yapılıyor. Taze taze toplanan otlar suda haşlanarak, yağda kavrulmuş un, salça ve sarımsağın üstüne eklenerek yapılıyor. Üzerine eklenen suyla iyice pişen yemeği, size de afiyetle yemek düşüyor.

LABADA DOLMASI

Muğla ve çevresi ot çeşitleri bakımından zengin bir bölge. Datça’da bolca yetişen ve her yörede farklı bir isimle anılan labada bitkisini yerel halkın sofrasında sık sık görebilirsiniz. Labada, tıpkı ıspanağa benziyor ve onun gibi hazırlanıp pişirilebiliyor. Ancak Datça’da daha çok dolmasını yapıyorlar ve sararken biraz emek harcamak gerekiyor. Üzerine yoğurtla da servis edilen dolma, Datça’nın en lezzetli yemeklerinden.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Datça yöresel yemekler listesinde kabak çiçeği dolmasından bahsetmesek olmaz. Ege Bölgesi’nin en sevilen lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, Datça’nın da en çok yapılan yemeklerinden. Temizlenmesi daha kolay olduğundan, sabah saatlerinde yeni açmış şekilde toplanan kabak çiçeklerinden yapılan dolma, Datça’nın mis gibi zeytiyağıyla piştiğinde unutmayacağınız bir lezzet haline geliyor.

SUSAM HELVASI

Susam helvası az bilinmesine rağmen aslında Datça’nın önemli bir tatlısı. Susamların yağsız tavada kavrulmasından sonra dövülerek unla yeniden kavrulan susam, şerbetin de katılmasıyla hazır hale geliyor. Artık az yapıldığından dolayı restoranlarda da sık sık göremeyeceğiniz susam helvasını, şanslıysanız Datça’nın tatlı mı tatlı teyzelerinden de mutlaka yemelisiniz.

DAMAT TATLISI

Elde yapılan yufkaların ince ince açılmasıyla sarılan tatlı, aslında bir nevi baklava çeşitlerinden. İçine bolca badem konulan damat tatlısı yörenin en sevilen tatlılarından. Datça’ya gittiğinizde pek çok tatlıcıda ve restoranda bulabileceğiniz damat tatlısını yanına güzel bir çay söyleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.

KENGER

Datça gibi bir yerde otlardan bahsetmemek olur mu, olmaz. Ocak aylarında görülmeye başlanan kenger otuna farklı bölgelerde pek çok farklı isim konmuş. Könger diye de bilinen Kenger otu, içindeki kemikli kısmın temizlenmesinden sonra fasülyeli, nohutlu ya da isteğe göre sade olarak pişiriliyor. Datça pazarlarında da sıkça görebileceğiniz otu mutlaka denemelisiniz.

BADEMLİ PİLAV

Datça için oldukça önemli bir lezzet olduğunu söylediğimiz badem tatlılarda ve ana yemeklerde bolca kullanılıyor. En ünlüsü ise festivali de düzenlenen, bademli pilavı. Mutlaka denemeniz gereken pilav sonrası tatlı ararsanız da, bademli incir tatlısını öneririz.

BADEMLİ İNCİR TATLISI

Datça’nın meşhur badem ve incirinin birleşmesi ancak bu kadar güzel olabilirdi. Kurutulmuş incir üzerine dökülen şerbete katılan badem, damağınızda unutulmaz bir tat bırakabilir. Denemenizi tavsiye ederiz.

YABAN MERSİNİ LİKÖRÜ

Datça’nın dağlarından toplanan yaban çileklerinin dışında diğer güzel bir meyvesi de yaban mersini. Farklı tatlar denemeyi seviyorsanız Datça’da ev yapımı yaban mersini likörü tadabileceğiniz çok fazla yer bulacaksınız.

MÜRDÜMÜK ÇORBASI

Mercimeğe benzeyen bir bitki olan Mürdümük Muğla Bölgesi’nde çok sevilen bir çorba olduğundan, Datça’da da bol bol tüketiliyor. Mürdümüğün çeşitli sebzelerle karıştırılarak mikser haline getirildikten sonra terbiye edilmesiyle yapılan çorba, yaz-kış içilebilir çorbalardan.

ÜTMEK KAVURMASI

Etin ateş üstünde çevrilerek yapılması anlamına gelen Ütmek, Datçalıların da en sevdiği et pişirme yöntemlerinden. Genellikle soğan ve biber doğranan yemek, düğün, sünnet gibi özel günlerde özenle hazırlanan yemeklerin başında geliyor.

TURP UCU SALATASI

Turp ucu salatası Datça’nın güzel bahçelerinden toplanan tazecik sebzelerinden olan turplardan yapılıyor. Sapları ayrılarak haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limon katılmasıyla yapılan salata aynı zamanda Datça masalarının vazgeçilmez mezelerinden.

TİLKİŞEN KAVURMASI

Tilki otunun temizlenip, çeşitli baharatlarla yağda kavrulması yapılan yemek, Datçalıların sofralarının vazgeçilmezlerinden. Siz de yemek konusunda yeşili sevenlerdenseniz, tam size göre.

DALANKİTA

Dalankita aslında bildiğimiz pişi, hamurdan yapılan bu yemeğe Datça halkı Dalantika diyor. Datça’nın güzel peynirleri ve yeşillikleriyle de birlikte yendiğinde lezzetine lezzet katan yemeği Datça’da kahvaltı ederseniz masanızdan eksik etmeyin.

HARNUP (KEÇİBOYNUZU) PEKMEZİ

Datça’nın kendi üretimlerinden bir diğeri de kendi keçiboynuzlarından yapılan keçiboynuzu pekmezleri. Sağlığa faydalarıyla bilinen pekmez, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden.

BAL

Datça’da bademin yanında en önemli lezzetlerden biri de bal. Organik arıcılığın önemli ölçüde geliştiği şehirde bal satın alabileceğiniz çok fazla nokta bulacaksınız. Tavsiyemize kulak verin ve kavanozlarda satılan ballı bademlerden de bir tane kendinize ayırın.

GÜZ DOMATESİ

Datça’ya özgü bir domates çeşidi olan güz domatesi oldukça lezzetli ve sulu olduğu gibi sadece Ekim aylarında toplanabiliyor. Yolunuz bu ayda düşerse taze taze yemeyi unutmayın.

SİRKEN OTU

Yalancı ıspanak diye de anılan sirken otu, besin değerinin yüksek olmasıyla biliniyor. Çeşitli yapılış biçimleri olan otun en yakıştığı yemek ise gözleme. Sirken otlu gözlemenizi yerken Datça’nın mis gibi havasını içinize çekmeyi unutmayın. 

YEŞİL SOĞAN SİBEĞİ

Yeşilliği seven bir bölgede yeşil soğan yenmeden olmazdı tabi. Yeşil soğan sibeğini yıkayan Datçalılar çoğu zaman kahvaltıda güzelce doğradıkları soğanlara yumurta kırar, ya da kavurdukları soğanlarla leziz bir gözleme yaparlar. Datça’nın güzel lor peyniriyle de karıştığı zaman size de afiyetle yemek düşer.

DENİZ ÜRÜNLERİ

Datça yemekleri dediğimizde balıksız bir liste olmazdı. Deniz kenarında her kentte olduğu gibi Datça’da da birbirinden lezzetli balıkları deneme şansınız var. Çok güzel ve şık sahil restoranlarında ya da konakladığınız yerlerde bulabileceğiniz taze deniz ürünleriyle kendinize ziyafet çekebilirsiniz.

EKŞİLİ BALIK

Hem fırında hem de tencerede yapılabilen yemeklerden biri olan ekşili balık, Datça’nın balık restoranlarının menüsünde sık sık karşınıza çıkabilir. Çoğu zaman limonla tat verilen balık, bazı yerlerde nar ekşili de yapılabiliyor. Deniz ürünleri sevenler için mutlaka yenilmesi gereken lezzetlerden.

KEFAL DOLMASI

Datça’nın masmavi denizlerinden gelen balıklarıyla yaptığı dolmaları da meşhur. Kefal balığının iyice temizlendikten sonra, domates, soğan ve biber gibi sebzelerin eklenmesiyle fırına veriliyor. Çeşitli baharatlarla da tatlandırılan balığın lezzetine doyum olmuyor.

MEKANLAR
Datça kalamarı. Kalamarın yanısıra taze ve günlük karides, trança, lagos, barbun, levrek ve çipura yiyebileceğiniz pek çok mekan bulunmaktadır. Bunlardan biri İskele Mahallesi'nde bulunan Hüsnü'nün Yeri'nde, Datça Mutfağı'nın en güzel yemeklerini bulabilirsiniz. Aynı yerde bulunan Fevzi'nin Yeri'nde ise Ege mutfağına ait pek çok mezeyi tadabilirsiniz. Burada cevizli zeytin ezmesi, tilki otu, sübye güveç, kaya koruğu, pirinçli midye ve kapari filizinden oluşan mezelerle dolu bir masa ile karşılaşacaksınız. Ege'ye özgü kabak çiçeği dolması için liman üzerindeki Culinarium ise doğru adres. Deniz kenarındaki bu mekanda Ege'nin bize armağanı olan pek çok damak çatlatan lezzet karşınıza çıkabilir. Girit ezmesinden patlıcan yatağındaki deniz börücesine, ahtapotlu salatadan tereyağlı karidese çeşitli yemekleri tadabileceğiniz kumsal üzerindeki Kekik Restoran Datça'da önerilen mekanlardandır.

HÜSNÜNÜN YERİ
Bölgemiz Ege olunca anlarsınız ki ortalık meyhaneden, mezeden geçilmiyor.  Denizin hemen yanında. Günbatımı sırasında burada ekmek banacak mezenin, yapılacak sohbetin, dalga seslerinin değeri paha biçilemez. Bütün kış buradaki anlar itinayla hatırlanır ve hafif çapta bir mutsuzluk, bir depresyon hissi yaşarsınız.  Taze ve günlük karidesler, trançalar, lagoslar, barbunlar, levrekler, çipuralar burada yiyeceğiniz balıklardan. Peki ya mezeleri Kabak çiçeği dolması, ahtapot ızgara, Ege otları ve fava masanızdan eksik etmemeniz gereken mezelerden. Özellikle öyle bir lezzeti var ki herkesin diline pelesenk olmuş; Datça kalamarı, deneyiniz.
İskele Mah. No:64, Kumluk Yolu, Datça, Muğla

FEVZİ'NİN YERİ
Maviye doymayacağınız  yeşillikler içindeki Fevzi’nin Yeri’Mekan biraz daha iç kısımlarda kalıyor. Deniz manzarası yok ama ağaçların altına kurulmuş sıcacık samimi bir bahçesi var. Bir de midenizde balığa yer kalmayacak çeşitteki mezeleri. Öyle bilindik mezelerden değil hem; cevizli zeytin ezmesi, tilki otu, sübye güveç, kaya koruğu, pirinçli midye, kapari filiz. O kadar meze çeşidi var ki ana yemek söylemektense mezelerle karnınızı doyurun. Ama öncesinden balık çorbasını atlamayın.
İskele Mahallesi, Kumluk Plajı Mevkii, Datça, Muğla

CULİNARİUM
Şimdi de mis kokulu yarım ada Datça’nın en modern mekanlarından. Kendisi liman üzerinde deniz manzaralı bir mekan. Menüde bir sürü mutfaktan esintiler var; Türk, İtalyan, Alman, Fransız. Günlük taze sebzelerle doğal sızma zeytinyağıyla hazırlanmış çeşit çeşit mezeler, kuzu file minyon, limonlu tereyağı, ıspanak ve patates ile servis edilen dülger balığı, içi karides ve balıklı pırasa üçgenleri, karides ve balıklı kabak çiçeği dolması, levrek filetosu burayı farklı kılan lezzetlerden. 
 İskele Mah. Liman Mevki, Datça, Muğla

KEKİK

Yine ayağınızın kuma basacağı, hafif dalga sesleriyle çakırkeyif olacağınız, deniz ürünlü yemeklerine doymayacağınız  etinden de yararlanacağınız kekik kokulu Datça’ya pek yakışır bir mekan. Bademli Girit ezmesi, patlıcan yatağında deniz börülcesi, karışık Ege otları, kekik meze, kuru cacık, cevizli tulum peyniri, çiçek dolmayla önce minik minik aç olan karınları şenlendirip sonra beğendili ahtapot belki tereyağlı karides ile ana yemeğe geçmeden önce karınlar doymuş oluyor. 
Kumluk Caddesi, 67.Sokak No:3, Datça, Muğla

DATÇA SOFRASI
Eski Datça'da yer alan Datça Sofrası buranın en eski restoranı. Çoğu mekanın aksine hem yaz hem de kış sezonu açık olan Datça Sofrası yerel halkın da çok sevdiği yerlerden biri. Datça'nın meşhur bademi burada menüde hemen her tabakta kendini hissettiriyor. Bademli köfteden bademli muhallebisine hepsini denemeniz gereken bu lezzetler dışında Ege otlarından oluşan meze ve salatalarına da şans verin deriz.
 Eski Datça Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Cd. No:23

DUTDİBİ FİSH MEKAN
"Datça'ya kadar geldik, Ege Denizi'nin nefis ve taze balıklarını yemeden dönemeyiz" diyenler için geniş balık menüsü ve mezeleriyle popüler bir mekandan. Denizin dibinde oturup manzaraya dalmalık, tıka basa doymalık bu mekanda kalamar, ahtapot ızgara gibi ara sıcaklar kadar levrek ızgara gibi balık çeşitleri de nefis. Girit usulü kabak çiçeği dolması, asma yaprağında sardalye gibi mezelerini de esgeçmeyin deriz. Yalnız fiyatlar biraz tuzlu.
İskele, 70. Sk., 48900 Datça/Muğla

YAKAMENGEN
Datça’nın Yaka Köyü’nde eski bir yağhanede kurulmuş bu ev sıcaklığındaki mekanda ister bahçede zeytin ağaçları altında keyif çatın ister taş binanın içinde püfür püfür oturun. Burada yapacağınız her şey öylesine keyifli. Burada herşey el emeği göz nuru. Mezeleri cevizli biber ezme, Datça’nın olmazsa olmazı bademli kabak, keçi peynirli yeşil salata minik minik atıştırmalıklardan. Biberiye ile tatlandırılmış pirzola, sahanda anne usulü köfte, Portakal soslu bademli muhallebi ise mutlu sona ereceğiniz lezzetlerden.
Yaka Köyü, No:70, Datça, Muğla

CAFERİN YERİ
Datça’da canınız kebap çektiğinde yolunuzu düşürmeniz gereken adres burası. Portakal ve mandalina ağaçları altında birbirinden lezzetli etlerin yanı sıra pide ve lahmacunlarını da deneyebilirsiniz. Uygun fiyatları ve güler yüzlü hizmeti ile öne çıkan Cafer’in Yeri, İskele Mahallesi’nde.
Datça, 87. Sk. No:5, 48900 Datça, Muğla Telefon: (0252) 712 88 00

ZEKERİYA MUTFAĞI
Ev yemeği seviyorsanız, Datça Merkez'de bulunan, önündeki kuyruktan neresi olduğunu kolayca anlayabileceğiniz Zekeriya Mutfağı mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri.
Datça Merkez'de bulunan otoparkın hemen yakınında bulunan Nokta Unlu Mamülleri´ndeki boyozun tadına mutlaka bakın.
İskele, Atatürk Cd. No:72, 48900 Datça, Muğla

AMİNOS TAŞ FIRIN
Tüm gün yüzüp yüzüp karbonhidrat ihtiyacı hissediyorsanız Amisos Taş Fırın´ındaki pidelerden götürün. Hem lezzetli yemek yiyebilir hem de teras manzarasında oldukça keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
İskele, 67. Sokak No:3, 48900 Datça, Muğla

TEKİN USTA
Datça Merkez'in sahilinde bulunan, yine önündeki sıradan anlayacağınız meşhur dondurmacı Tekin Usta´da dondurma yiyebilirsiniz.
İskele, Kumluk Yolu No:54, 48900 Datça/Muğla

KÖFTECİ SAMİ USTA
Datça Marmaris yolu üzerinde, Datça Merkez'e aracınız ile 10-15 dakika mesafede bulunan Meşhur Köfteci Sami Usta´da köfte ve piyaz yemenizi şiddetle tavsiye ederiz. 
İskele, Atatürk Cd. No:38, 48900 Datça, Muğla Telefon: (0252) 712 05 06


AFİYET BALIK EVİ
Rakı balık keyfi yapmak istiyorum  diyorsanız, Datça Merkez'de bulunan ve otoparka yakın Afiyet Balık Evi´ni tek geçeriz.
İskele, Vatan Cd. No:10,  Datça, Muğla Telefon: (0252) 712 43 23

CAFE İNN 
Datça’daki kahvaltı ve brunch'ın değişmez adresidir. Sucuklu ekmek, Datça zeytini, İzmir tulumu, ev yapımı reçelleri, kahvaltı salatası üstüne bir de mekanın manzarası ve pöfür pöfür esen rüzgarı eklenince zevkten dört köşe olabilirsiniz. Mekanın önündeki plajda denize girebilir, sonrasında bir kahve molası için yine buraya gelebilirsiniz. Yanında da olmazsa olmaz hafif tatlıları; tiramisu dondurma, beyaz çikolatalı brownie'si özellikle denenmeli Pizzaları ve makarnaları da sizi balık yemekten kurtaracak seçeneklerden.
Kumluk Plajı, No: 32 B, Datça, Muğla

GECE HAYATI
Gündüzün dinginliği ve kendine özgü sesi gecede devam ediyor. Telaşsız yürüyüşler, balıkçıların sesleri yerini kadeh seslerine, yavaş ezgilere ve yakamozlara bırakıyor. Datça gece hayatı, kendinizi dinlemek ve aynı zamanda hoş vakit geçirmek peşindeyseniz size iyi gelecek.

ANTİK CAFE BAR
Can Yücel Sokak, Eski Datça’da otantik bir mekân, Antik Cafe Bar. Sahipleri de oldukça sıcakkanlı insanlar. Barda hoş bir canlı müzik eşliğinde içkilerinizi yudumlarken, bar sahiplerinin kendi elleriyle hazırladığı sanat eserlerini de keşfe çıkabilirsiniz.

ECLİPSE CAFE BAR
Eğlencenin en hareketli geçtiği yer olarak bilinen Eclipse, Datça’nın en eski barıymış. Alternatif müzik arayışınızı karşılayacak barda canlı müzik keyfini de yaşayabilirsiniz.
İskele, Yat Limanı Sk. No:89, 48900 Datça/Muğla

DADYADOST KÜLTÜR SANAT EVİ
Dadyadost, Sanat evi olarak kurulan mekânda ünlü sanatçıların dinletileri, sergiler, atölye çalışmaları, film gösterileri gibi kültür sanat etkinliklerine katılma fırsatı bulacaksınız.
İskele, 69/1. Sk. No:5, 48900 Datça/Muğla

ROLL COFFEE HOUSE
İsminin coffee house olduğuna bakmayın, burada sadece kahve servisi yapılmıyor. Canlı müzik olmasa da kaliteli müzik yayınının yanında deneyebileceğiniz onlarca çeşit ülke biraları bulacaksınız. Datça Limanı’nı ayaklarınızın altına seren Roll Coffee House küçük kütüphanesi ve yetenekli ev sahipleriyle sizi ağırlamayı bekliyor.
İskele, Atatürk Cd. No:94/A, 48900 Datça/Muğla

COOP DATÇA
Bir ayağı da İstanbul’da bulunan mekân alternatif müzik sevenlerin uğramak isteyeceği yerlerden biri. Coop’ta neredeyse her gün canlı performans, dans gösterileri ve konserler düzenleniyor ve etkinlikler eğlence konusunda birbiriyle yarışacak düzeyde.
İskele, Yat Limanı Sk. No:10, 48900 Datça/Muğla

FESTİVALLER
Datça ne kadar sakin bir Ege kasabası diye bilinse de sosyal hayat oldukça renklidir. Hem ilçe belediyesinin hem sivil kuruluşaların çabasıyla Datça’da birbirinden farklı etkinlikler düzenlenir. Elbette bu etkinliklerin çoğu Datça’nın nüfusunun arttığı bahar, yaz ve sonbahar aylarında gerçekleşir.
BADEM ÇİCEĞİ FESTİVALİ
Badem ağaçları baharın habercisi, doğanın sabahıdır. Dağlar, ovalar, bağlar, tarlalar beyaza keser. Öyle beyaz olur ki, kar yağmış sanılır. Badem çiçekleri Datça’ya coşku katar. Datça’nın baharı baş döndürür, kanları coşturur. Doğa uyandığında Datça’nın tarlaları, dağları kudurur. Yemyeşil çayırlar sarı-beyaz papatyalarla buluşurken, kış ortasında kar altında kalan bölgelere nazire yapan badem ağaçları da çiçeklerini açıp baharın beyazına bürünür. Datça’nın en harika zamanlarıdır, badem çiçekleriyle papatyaların buluştuğu zamanlar. Datça’nın en harika zamanını herkesin deneyimleyebilmesi için, bu festivale katılmalı.

BADEMLİ PİLAV ŞENLİĞİ
Türkiye’de her sene kutlanan Turizm Haftası kapsamında gerçekleşen etkinliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz Datça Bademli Pilav Şenliği’dir. 25 Nisan 2017 günü Datça’da gerçekleşen Bademli Pilav Şenliği, Datça’nın imzası haline gelmiş ve dünyanın en iyi bademi diye bilinen Datça bademinin yurt içindeki ve yurt dışındaki tanıtımı için düzenlenir.

SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU
24 Eylül 2017 günü 18.00-19.00 saatleri arasında gerçekleşen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, Datça’da “Egzoz Kokusuna Karşı Parfüm Kokusu” sloganıyla düzenlenir. İlki 2013 yılında düzenlenen bisiklet turuna Datçalı veya turist tüm kadınlar davetlidir. Turun başlangıç noktası her sene olduğu gibi yine Datça Cumhuriyet Meydanı’dır.

BİT PAZARI
Datça Pazar Yeri’nde her ayın son Pazar günü kurulan bit pazarına tüm Datça halkı rağbet gösterir. Siz de bu atmosferi solumak isterseniz yaz kış fark etmeden kurulan Datça Bit Pazarı’na uğramalısınız.

ULUSLARARASI KNİDOS SIR-I KÜLTÜR SANAT
7 senedir Knidos Kültür Sanat Akademisi tarafından kesintisiz olarak her yaz sonu (Agustos sonu)  düzenlenen Knidos’un Sır’ı Festivali ve Açıkhava Sergisi’nde cam heykel, heykel, fotoğraf ve resim sergileri düzenlenmekte, amatör ve profesyonel sanatçılar ile söyleşiler yapılmaktadır..

RESİM ŞENLİĞİ
2001 yılından bu yana düzenlenen şenlik, her yıl mayıs ayında farklı şehirlerden çocukları ağırlıyor. Şenlik alanına kurulan masalara dizilen çocuklar, boyları kadar kağıtlara doğa temalı resimler yapıyor. Belirli bir sürede tamamladıkları resimleri de Atatürk Caddesi boyunca, birbirlerine bağlayarak, kendileri sergiliyor. Çocukların hem dilediğince eğlendiği, hem Datça’yla tanıştığı hem de yeni dostluklar kazandığı bir festival.

ALTIN BADEM SİNEMA ve KÜLTÜR FESTİVALİ
Her eylül ayı başında Datça Belediyesi, tüm ülkeden katılımcıları davet ettiği bir film festivali düzenliyor. 3 gün süren festivalin sonunda, aday gösterilen yönetmen ve oyunculardan kazananlara ödül vermek için görkemli bir tören düzenleniyor ve ünlü sanatçıların konserlerine yer veriliyor. Bu yıl 11.si düzenlenen festival, Datça’nın ününün günden güne yayılması ve tanıtımının yapılması için iyi bir fırsat oluşturmuş.

AÇIK DENİZ YÜZME MARATONU
Türkiye’nin ilk ve tek kış yüzme maratonunu düzenleyen Datça Belediyesine sivil bir organizasyon da eşlik ediyor. Şubat ayında, Kumluk Plajı’nda gerçekleşen maratonda her yıl farklı bir tema kapsamında kulaç atılıyor. Bu sene 11.si yapılan maratona katılım 50 TL olarak ücretlendirilmiş. Öğrenciyseniz 30 TL, engelli sporcular için ise ücretsiz.

UÇURTMA ŞENLİĞİ
Her yıl 23 Nisan’da, Datça halkı Reşadiye Uçurtma Tepesine akın ediyor. Yetişkinler de tıpkı çocuklar gibi uçurtmalarını kapıp rüzgâra karşı koşuyorlar. Şenlik kapsamında düzenlenen uçurtma yarışmalarında kendinize güveniyorsanız bu şenlik, sizi tüm yorgunluk ve stresten arındıracak.

OYUNCAK ve ÇOCUK ŞENLİĞİ
Bahar ayları Datça’da çocukların mutluluğu ve sosyalleşmesi için ayrılmış. Mayıs ayı sonunda düzenlenen Oyuncak ve Çocuk Şenliği de çocuklar için eğlenceli ve faydalı etkinlikler içeriyor. Kentpark’ta düzenlenen şenlikte, çocuklar yeni arkadaşlıklar kuruyor, çeşit çeşit oyuncaklarla oynama şansı yakalıyor, boyalar ve çamurlarla yaratıcılıklarını geliştiriyorlar.

NOT: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit ediniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder