21 Mart 2020 Cumartesi

ALAÇATI

“ Tek gerçek yolculuk aynı gözlerle, yüz değişik ülkeyi dolaşmak değil; aynı ülkeyi, yüz değişik gözle görebilmektir ”

Alaçatı’nın adı kimilerine göre ‘alaca at’tan geliyor kimilerine göre de ‘alacık çadırları’ndan. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. Şimdilerdeyse Alaçatı, Türkiye’nin en gözde tatil beldeleri arasında.
Rengârenk pencere ve kapıların süslediği cumbalı taş evleri, begonvillerin ve sardunyaların sarmaladığı Arnavut kaldırımlı sokakları, lavanta kokulu hediyelik eşya dükkanları, mavi tahta sandalyeli ve yöreye özgü motiflerle işlenmiş masa örtülerinin süslediği kafe ve restoranlarıyla pek keyifli bir atmosfere sahip. Ege’nin bu lavanta kokan şirin kasabası, artık ülkemizin en popüler tatil yerleri arasında yer alıyor. Alaçatı’da yapılacak şeyler ile ilgili belki de yüzlerce maddelik bir liste oluşturulabilir. Ama baştan söyleyemeliyim buraya geleceksiniz sadece para harcayacaksınız. Ve buradaki tatil sürecinizde hep yemek yiyeceksiniz. Buradaki konsep deniz ve yemek üzerine olacağı için cebiniz dolu olmalı...

ALAÇATI HAKKINDA KISA BİLGİ
1980’li yılların sonuna kadar kendi halinde bir kasaba olan Alaçatı, Osmanlı Dönemi’nde bataklık ve sazlıklardan oluşan verimsiz bir bölgeydi. Dönemin Osmanlı sadrazamınının Alaçatı çevresindeki bataklıkları kurutmak amacıyla çalışma yapılması emrini vermesinin ardından Alaçatı’nın güneyindeki bataklıklar kurutularak küçük bir limana dönüştürülmüş. Sakız Adası’ndan bataklığı kurutmak için çalışmaya gelen Rum işçilerin Agrilia ismiyle kurduğu Alaçatı, Cumhuriyet Dönemi’nde Mübadele Anlaşması’yla Rum nüfusunu kaybetmiş. Alaçatı’yı imar eden Rumların yerine Yunan adalarında yaşayan Türklerin yerleştirildiği Alaçatı, 80’lerin sonunan itibaren başlayan hareketlilikle ülkemizin gözde turizm merkezlerinden birine dönüştü.

ALAÇATI'DA YAPILACAKLAR
Her ünlü yerin başına gelen, aşırı ilgi ve sonrasında fazla turistikleşme-sinden dolayı ilk gidenleri biraz hayal kırıklıklarına uğratsa da birçoğumuzun tatil hayallerini süsleyen bir kasaba. Her yıl açılan yeni mekânları, butik otelleri, aktiviteleri ve lezzetleri ile Alaçatı, denize kıyısı olmasa da yakındaki plajlarıyla deniz, kum, güneş arayanlar için de çokça alternatif sunuyor. Alaçatı’da listeden öte ve önce yapmanız gereken bir şey varsa o da şirin kasabanın Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürümek. Kaybolmaktan korkmayın. Tarihi taş evleri ve birbirinden ilginç dükkanları görünce bunu değiyor.

ÇEŞME YAZIM İÇİN TIKLAYIN

KEMALPAŞA CADDESİ

Alaçatı gezilecek yerler denince ilk akla gelen caddelerden biri olan Kemalpaşa Caddesi. Küçük bir yürüyüş için bile olsa kesinlikle uğramanız gereken Kemalpaşa Caddesi, oldukça popüler mekanların yanı sıra marka haline gelmiş restoranları, butikleri, hediyelik eşya dükkanları ve el işi dükkanlarını buluşturan, rahatsız edilmeden eğlenebileceğiniz ve saatlerce kaybolabileceğiniz bir yer olma özelliği taşıyor. Sabahları oldukça sakin görünen Kemalpaşa Caddesi, özellikle yaz sezonunda, akşam saatleri olunca epeyce kalabalıklaşıyor. Daha önce tatmadığınız pek çok farklı lezzeti bulabileceğiniz butik restoranlarını denemek istiyorsanız önceden arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekli. Üzerinde yer alan eğlence merkezleri ise Latin müziklerinden canlı müzik dinletilerine kadar çok farlı konseptlerde hizmet veriyor. Eğlence anlayışınız ne olursa olsun kendinize göre bir mekanı rahatlıkla bulabilirsiniz.

ALAÇATI SOKAKLARI
Cumbalı taş evlerin tarihe tanıklık eden güzellikleri, Ege’nin kendine has havası ve üzerinde yer alan otantik ve şirin dükkanları bir sanat eserinin üzerinde geziniyormuş izlenimi yaratıyor. Mis gibi begonvil kokusu yayılan Alaçatı sokakları, arnavut taş kaldırımları, onlara eşlik eden Alaçatı evleri ve beyaz ile çivit mavisinin kusursuz uyumuyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Antikacıları, hediyelik eşya dükkanları ve yöresel lezzetlerin bulduğu butik restoranları, bu güzel atmosferi fotoğraflamanız için ilham veriyor. Daracık sokaklarda dolaşırken güzelliğinden o derece büyüleniyorsunuz ki, yorulduğunuzu bir kahve molası için oturduğunuzda fark edebiliyorsunuz.

HACIMEMİŞ MAHALLESİ ANTİKACILAR
Hacımemiş Mahallesi,  restoranları, antikacı dükkanları, galerileri, seramik ve cam işçiliği atölyeleri ve daha bir çok farklı mekânlarıyla gezilmeye değer bir yer. Kemalpaşa Caddesi gibi sıkış sıkış bir kalabalık, sokağa taşan gürültülü mekânlar yok burada, daha sakin ve dingin bir yer. sıradışı ürünler sunan antika dükkanlarına tek tek girin derim.

ALAÇATI PAZARI
Cumartesi çok geniş bir alanda kurulan Alaçatı Pazarı, sebze meyvenin dışında, giyim ürünleri ve el yapımı reçellerin, baharatların, el emeği hediyeliklerin bulunabileceği çok renkli bir yer. Yakın köylerde üretim yapan köylülerin lezzetli doğal ürünlerini alın. Pazarda Reçelci Niko’ya uğramayı unutmayın. El yapımı reçeller arasında dolaşırken 6000 yıl önce ilk kez Çeşme‘de bulunan sakız ağacından yapılan ürünlerin tadına bakmayı ihmal etmeyin. Özellikle macunsu bir kıvama sahip olan sakız reçeli güçlü aromaya sahip olan lezzeti ile bol köpüklü Türk kahvesinin yanına kusursuz bir şekilde yakışıyor. Alaçatı’da mola vermek için oturduğunuz herhangi bir mekanda sipariş ettiğiniz kahvenin yanında bir bardak soğuk su içerisinde bir kaşıkla ikram edilen sakız reçeli çok hoş bir damak zevki hissettiriyor insana.

DENİZ GÜNEŞ KUM
Kumsalı, cam gibi denizi ve meşhur rüzgarıyla Alaçatı, her sezon yerli ve yabancıların akınına uğruyor. Rüzgarın yönü ve derecesine göre tercih edilen plajlardan en ünlüleri Kum Beach, Mocca Beach ve Çark Plajı. Ayrıca Alaçatı Marina’daki mekanlarda dinlenip soğuk bir şeyler içme imkanı da bulunuyor. Rüzgar nereden eserse essin her daim korunaklı bir koy olan Aya Yorgi plajını da ekleyebiliriz. Ayrıca ılıca plajınıda unutmamak gerekli. Altın sarısı kumları ve berrak serin sularıyla Alaçatı kumsalları  keyifli bir deniz keyfi sunuyor.

DELİKLİ KOY
Alaçatı ve Ovacık‘ın tam ortasında yer alan Delikli Koy, bembeyaz kayaları, masmavi denizi ve sakinliği ile Alaçatı’nın saklı cenneti olarak görülüyor. İki koyun arasında bulunan dev bir kayanın, çeşitli doğa olayları sonucunda oyulması ve iki koyun bu delikle birbirine bağlanması sonucu Delikli Koy adını alan bölge Alaçatı’ya oranla daha sıcak olan dalgasız ve sakin suyuyla pek çok kampçıyı da ağırlıyor. Yanınıza mutlaka deniz ayakkabısıda götrün buraya giderken. taşlık ve deniz kestanesi mevcut.

ALAÇATI PORT
 Alaçatı Port Marina denizle iç içe bir gece hayatı sunuyor. Birbirinden popüler mekanların sıralandığı Alaçatı Port sörf merkezlerine yakın olması ve marina içerisinde sosyalleşebilme adına popüler bir yer. Port Marina içerisinde akşam yemeği yiyebileceğiniz lüks restoranlardan popüler gece kulüplerine kadar pek çok farklı mekan bulabilir, üstelik yürüyerek konaklama merkezlerine ulaşabilirsiniz.

YUMRU KOYU RÜZGAR SÖRFÜ
Her yıl Dünya Windsurf Şampiyonası‘na ev sahipliği yapan Yumru Koyu; rüzgar sörfü söz konusu olduğunda en iyi destinasyonlar arasında başı çekiyor. Profesyonellerin gönlünde yeri ayrı olan koyda ünlü isimlerin ders verdiği pek çok sörf okulu da bulunuyor. Amatör olarak sörf yapmayı arzu ediyorsanız Yumru Koyu’na uğrayarak kısa bir eğitimden sonra sörf yapmayı deneyebilir, dilerseniz sörfe gönül verenlerin muhteşem sörf performanslarını izleyerek rahatlayabilirsiniz. Uluslararası yarışmalara da ev sahipliği yapan Alaçatı, dünyanın en iyi rüzgâr sörfü yerlerinden birisi olarak gösteriliyor. Alaçatı Yumru Koyu dünyanın sayılı sörf yerlerinden biri ve burada her yıl Dünya Windsurf Şampiyonası yapılıyor. Alaçatı, yılın 330 günü rüzgarlı olduğundan, her yıl pek çok rüzgar sörfü müdaviminin akınına uğruyor. İster profesyonel olun, ister sörfe gönül verenlerden, gidin deneyin.

KUMRU
İştah kabartan Çeşme kumrusu, ‘İzmir kumrusu’ ve ‘Alaçatı kumrusu’ adıyla da tanınıyor. Nohut mayalı susamlı ekmeğe sucuk, domates ve tulum peynirinin eşlik etmesiyle muhteşem bir lezzet şölenine dönüşen kumru, öğle arası atıştırması olarak en doğru tercih. Denizden çıkanlar ve gece eğlencesini bitirenler kumrucuya uğruyor. Kumru, ev yapımı salatalık turşusu ve ayran üçlemesine tanıklık etmek için Kumrucu Şevki ve Kumrucu Hikmet en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Ama en babası ve kumruyu icad eden tabiki de Hüseyin. Kumrucu Hüseyini çeşme yazımda okuyabilirsiniz. Sakızlı muhallebi ve dondurma çeşitleri için Alaçatı’da uğramanız gereken yer ise İmren Alaçatı Tatlıcısı.

YEL DEĞİRMENLERİ
Alaçatı’nın simgesi, 1850’lerden kalma taş yel değirmenleri, buranın en eski yapıları arasında yer alıyor. Büyüklükleri birbirinden farklı 4 adet yel değirmeni Alaçatı merkezde yer alan küçük bir tepenin üzerine kurulu. Alaçatı sokaklarını turladıktan sonra hem yorgunluk kahvesi içmek hem de nefis gün batımı izleyip fotoğraf çekmek için ideal bir yer.Yılın hemen hemen tamamını rüzgarlı geçiren Alaçatı‘da eski ve yeni olmak üzere pek çok yel değirmeni bulunuyor. Alaçatı’nın en eski yapıları konumunda olan eski yel değirmenleri, 500 ile 1000 yılları arasında inşa edilmiş oldukça devasa yapılar olma özellikleriyle biliniyor. Dönemin teknoloji harikası olarak değerlendirilen değirmenlerin büyük bir bölümü Alaçatı Belediyesi’nce aslına uygun olarak restore edilmiş. Alaçatı merkezindeki bir tepede konumlanmış eski yel değirmenleri, bir yorgunluk molası vermek ve gün batımını izlemek için Alaçatı gezilecek yerler listesinde en ideal nokta olarak başı çekiyor. Rüzgar enerjisinden yararlanılması için inşa edilen yeni yel değirmenleri ise Alaçatı’nın büyüleyici atmosferi ile birebir uyum gösteriyor.

EGE MUTFAĞI
Ege mutfağını enfes lezzetlerini sunan restoranları ve sıcakkanlı halkıyla Alaçatı, restoran yönünden de zengin bir çeşitliliğe sahip. Küçücük masalarıyla doyumsuz tatlar sunan meyhaneler Alaçatı’yı Alaçatı yapan değerlerden. Ege otları ve yerel lezzetlerin eşlik ettiği meze çeşitleriyle süslenen rakı sofraları, canlı müzikle birlikte eğlenceye doyum olmuyor. Ayrıntılar yemek bölümünde.

BUTİK OTELLER
Her biri birbirinden farklı bir kimliğe sahip, kendisine hayran bırakan Alaçatı butik otelleri, dört mevsim misafirlerini ağırlıyor. Birçoğu 100 yılı aşkın tarihiyle, aslına uygun olarak restore edilen kesme taştan yapılmış Alaçatı otelleri, cumbalarında Türk kahvesi keyfi yapabileceğiniz bir konfor sunuyor. 

HEDİYELİKLER
Alaçatı birçok tasarımcının atölyesinin bulunduğu bir merkeze dönüştü. Hemen hemen her sokakta karşınıza çıkan tasarım atölyelerinde özgün tasarımları görmek mümkün. İster küçük bir buzdolabı süsü, ister deri bir çanta, Alaçatı’da her bütçeye uygun hediye bulunabiliyor. Ayrıca yan yana tezgahların açıldığı gece pazarı öğleden sonra ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor. 1874’de inşa edilmiş bir kiliseden dönüştürülmüş olan Pazaryeri Camii’nin yanındaki Antika Pazarı cumartesi ve pazar günleri kuruluyor ve ve Türkiye’nin ilk antika pazarlarından biri olarak anılıyor.

GECE HAYATI
Son yıllarda özellikle İstanbullu yatırımcıların da ilgi gösterdiği Alaçatı’da çok sayıda eğlence mekanı açıldı. Bazıları gündüz beach club, gece ise eğlence mekanına dönüşen bu yerlerde zaman zaman ünlü şarkıcılar ve DJ’ler de sahne alıyor. Birbirinden güzel plajları, akşam üstü happy hour’larla başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar süren Alaçatı gece hayatı kendinden sık sık söz ettiriyor. Sabahın ilk ışıklarına dek süren eğlenceli bir gece için Aya Yorgi Koyu’na dilerseniz uğrayın. Buradaki mekânların en ünlüleri Babylon, Sole Mare ve Marrakech. Gece uzun diyerek devam etmek isteyenler için Alaçatı Port’ta yer alan Club 29, Öküz, Tren; Çark plajında yer alan Otto Alaçatı gece hayatı için gidilecek yerlerden. Kum Beach’te yer alan Deli Deli, Alaçatı koyunda yer alan Riders Mood diğer gözde mekanlar.

PAZARYERİ CAMİ 
Günümüzde Pazaryeri Camii olarak kullanılan Ayios Konstantinos Kilisesi; 1874 yılında Yuhannis Halopas tarafından yığma moloz taş tekniği kullanılarak inşa edilmiş. Sakarya Sokak’ta yer alan Pazaryeri Camii’ni özel kılan camiye dönüştürülürken kilisenin esasına sadık kalınması. Namaz kılınırken üzeri bir örtü ile örtülen ve her biri sanat eseri olan ikonalar ile üç nefli bazilika yapısı Alaçatı gezilecek yerler arasında onu özel kılıyor. Huzur veren beyaz rengi ile birlikte dinlerin hoşgörüsünü sunuyor.

ALAÇATI OT FESTİVALİ
Etkinliklerden en çok ilgi çekeni Ot Festivali. Efsanelere göre bin bir çeşit ot yetişen Alaçatı’nın şifalı otları ile yapılan yemeklerin sergilendiği, çeşitli yarışmaların düzenlendiği festivale çok sayıda turist katılıyor. Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşen festivalde yapılan yemeklerde beldede üretilen zeytinyağı kullanılıyor.

ALAÇATI MEKANLARI RESTORAN ve KEFELERİ

Alaçatı ne oldu da çılgın bir yükselişe geçti. Bunun cevabı Alaçatı’ya açılan mekanlardan ve butiklerden geçiyor. Tarihi ve kültürel dokusu güzel bir yere  konsept cafeler, hem göze hem damağa hitap eden restoranlar açılsa bir sihirli değnek değmişcesine dönüşüm başlıyor.Bu transformasyonun bedeli faturaya da yansıyor. Alaçatı’da ucuz öğün yok desek yalan olmaz. Alaçatı’da da istemediğiniz kadar çok mekan seçeneği bulacaksınız Klasik meyhanesi, yeni nesil meyhanesi, İtalyan’ı, ev yemekçisi, İtalyan dondurmacısı, Türk dondurmacısı, sakızlı kahvecisİ, kısaca her bütceye ve keyfe bir mekan mevcut. Birçok restoran sadece akşam servisine açıyor. Öğlen açık tek tük yer var ama millet denizde olduğu için sokaklar ölü oluyor. Yani Alaçatı’da yemeğe gelecekseniz 19.30’dan sonra için planlayın deriz.

ALAÇATI'DA NE YENİR

  • Meze : Alaçatı’da hiç şüphesiz en popüler şey meze. Mekanların bir çoğu akşam meze büfesi kuruyor, little little in the middle yapıyorsunuz. Ama bir yerden sonra her akşam aynı şey insana fazla geliyor.
  • Deniz Ürünleri : Bir gece Çeşme’ye ya da Urla’ya kaçıp şöyle denize sıfır bir balık yemelisiniz.
  • Sakızlı Ürünler : Zamanında komşusu Sakız Adası gibi Çeşme de sakız ağacı zenginiymiş ama onu da itinayla yok etmişiz. Her ne kadar içindeki sakızı Yunanistan’dan gelse de sakızlı dondurma, kahve, kurabiye, muhabbeli bir Alaçatı klasiği sayılır.
  • Kahvaltı: Alaçatı’da kahvaltılar da pek meşhur.
KAHVALTI MEKANLARI
  

KATRE 
Sahibi Figen Hanım peyniri, zeytini üretici üretici gezerek bizzat seçiyor. Peynir gibi peynir, domates gibi domates, yumurta gibi yumurta bulacaksınız. Eskiye yeni yorumlar da getirmiş, semizotu ve domates salataları başarılı. Pişisi, böreği, otlu yumurtası, bostan domatesi ve özende seçilmiş ürünleri klasik Türk kahvaltısının en kaliteli hali. Sıcak keçi peynirini denemelisiniz. Farklı şeyler denemek isterseniz ekşimek de söyleyin. O da içinde yeşil biberli tadı ekşi lora benzeyen bir peynir eritmesi. Veganlar için özel kahvaltı seçenekleri de var. 

Adres: İnönü Cad. No:77 Tel: 232 716 76 72 Konum 

KUPA
Alaçatı’da, sıcak, samimi ve nispeten gizli bir mekan arayanların uğraması gereken bir mekan. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Özellikle kahvaltı çeşitleri ve kendi yaptıkları ekşi mayalı ekmekleri mutlaka deneyin. Dilerseniz ekmeklerinden satın da alabiliyorsunuz. Her günün ayrı bir menüsü var. Yemek sonrasında çay ya da kahve keyfi yapmak için de Hobbit kapısından geçerek çıktığınız, şirin bir bahçesi var. Soğuk kahvelerini ve kombucha çaylarına da mutlaka deneyin. 

Adres: Fahrettin Altay Cad. No:6 Tel: 532 420 20 73 Konum 

YENİYER
Kocaman bir bahçe içinde, ferah ve keyifli bir mekan. Malzemeler de bahçeden geliyor. Meşhur yeşil yumurta burada da kahvaltıda başrolde. Merkeze biraz uzak. Ovacık yolunda kalıyor. Altınızda arabanızın olması veya taksiye binmeniz lazım. Mekanda, akşam mini konserler de oluyor. Akşamında, çimlerine yayılıp konsere kalmanın keyfi de ayrı.

 Adres: Alaçatı, 7152. Sk. No: 138/4, Çeşme Tel: 0533 096 20 79 Konum 

TARLA
Ağaçların arasında oturabileceğiniz masalarıyla doğanın içinde sakin ve huzur veren, “Tarladan Masaya” konseptli bir mekan. Kahvaltıya geldiyseniz, çeşit çeşit ev yapımı reçellerini ve humuslu pastırmalı yumurtasını denemelisiniz. Açık büfe yemek esnasında sinema gösterimleri de oluyor. Tarla Alaçatı’nın konumu biraz merkeze uzak kalıyor ama buraya kadar geldiğinize kesinlikle değiyor. Burada aynı zamanda teraryum, ekmek yapımı, nefes terapisi, sabun yapımı ve mandala gibi atölyeler de gerçekleştiriliyor.

 Adres: Alaçatı Mah. Kerimoğlu Küme Evleri No 15 Tel: 232 716 75 14 Konum 

SAKIZ REÇELİ
Alaçatı’da kahvaltı denildi mi akla gelen mekanlardan biri de Sakız Reçeli. Otlu yumurta, pişi ve reçel çeşitleri en sevilenler. Hepsi mekanın sahibi Aylin Hanım’ın elinden çıkma. Aylin Hanım menüdeki kahvaltı tabaklarına film isimleri vermiş. Havyarlı şampanyalı Ego Tavan adlı kahvaltı tabağı. Öyle her yerde bulunabilecek cinsten değil anlayacağınız. Sakız Reçeli, 4 Kapı Butik Otel bünyesinde hizmet veriyordu ama 2019 sezonunda, La Capria Suite Otel bünyesine geçti. 

Adres: 2500. Sk. No:43 Tel: 532 550 17 68 Konum 

BOM DİA
Çamlık Caddesi’nde, Alaçatı’nın keyifli bahçelerinden birine sahip olan mekanın en çok kahvaltısı öne çıkıyor. Kırmızı meyveli bowl, ekmek üstü poşe yumurtalı seçenekleri, sağlıklı ve çiğ beslenme trendine uyum sağlamak isteyenler için taze smoothie’leri ve avokadolu tostu sevilen lezzetler arasında. Süzme yoğurt üzerine pancar reçeli cabası. 

 Adres: 12500 Sokak No:38 Tel: 539 811 01 67 Konum

BUMBA BREAKFAST
Salkım tanelerinin altında kahvaltı edeceğiniz mekan saat 9:00’da açılıyor. Yer bulamama riskine karşı rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz. Etrafta dolaşan minik kaplumbağalarla kahvaltınızı paylaşabilir, bir Arnavut kahvaltılığı olan, biberli, kaymaklı, peynirli long’u, çok çeşitli reçellerini ve yumurta çeşitlerini deneyebilirsiniz. Kahvaltısında, portakal suyu ve menemen gibi eklemeler dışındaki her şey sınırsız. Otlu peynirli yumurta ve salçalı cevizli yumurtası mekanın lezzetlerinden. 

Adres: 2000. Sk. No: 35 Tel: 506 938 33 11 Konum 

ÇEŞMEKÖY
Sürdürülebilir yaşam projesi olarak karşımıza çıkan Çeşmeköy doğanın tam da içinde. Çeşme’de ormanın içinde bulabileceğiniz yegane mekan olan Çeşmeköy aynı zamanda bir kamp yeri. Kahvaltı için kullanılan tüm ürünleri kendi bahçelerinde kendileri üretiyorlar. Aynı zamanda yoga dersleri ve sanat atölyeleri de düzenliyorlar. Mekanın en popüler ürünü domates reçeli. 

 Adres: Çakabey Mahallesi | Mağara Mevkii 323/9 Tel: 534 299 45 55 Konum 

MİSK GAİA
Ekşi mayalı ekmek üstü poşe yumurta, pancake, eggs benedict, avokado tost ve smoothie bowl gibi sofistike lezzetleri ve serpme kahvaltıyı bir potada eriten mekan gidilesi bir yer. 

 Adres: Alaçatı Mahallesi, 13002 Sokak No:11 Tel: (0232) 729 77 77 Konum 

DEMLİK

Fiyat konusunda hassasiyetiniz varsa burası bir tık daha uygun fiyatlı bir seçenek. Alaçatı’nın, pötikare örtüleri, keyifli bahçesi ile özdeşleşmiş salaş ama sevimli bir mekanı burası. Demlik’in olayı serpme kahvaltısında. Menemenini ve demlik böreği, otlu yumurtası, reçelleri ve gözlemesi de başarılı. 

Adres: Fevzi Cakmak Mahallesi, Rıza Ertan Cd. Tel: (0232) 716 79 59 Konum 

RÜZGAR ALTI
Rüzgaraltı butik  kahvaltısı da çok seviliyor. Taze pişi, sıcak gevrek, güneşte olgunlaşmış meyveler ile yapılan ev yapımı reçelleri var. 

Adres: Alaçatı Mahallesi, Rıza Ertan Cd. Tel: (0232) 716 02 97 Konum 

ZEYTİN ALTI
Yine bahçe içinde, %100 organik ürünlerle hazırlanmış pişili serpme kahvaltısı ile öne çıkan bir kahvaltıcı. Gerçekten de ismi gibi burada zeytin ağaçları altındasınız. Alaçatı’da kahvaltı’nın en yerel hali. Erik, kayısı, şeftali ağaçlarının ortasında bir mekan. Kahvaltıdaki domates, biber, salatalık ve diğer sebzelerin tamamı, mekanın bahçesinden taze toplanıp sofranıza geliyor. 

 Adres: Alaçatı Mahallesi, 12071. Sk. Tel: (0232) 716 99 70 Konum 

ÇEŞME BAZLAMA
Siz dur demedikçe sürekli masanıza gelen ev yapımı reçeller, gözlemeler. “Burada doymadan kalkmak yok.” mottosuyla hizmet veren mekan, çok popüler olduğundan özellikle hafta sonları rezervasyon yaptırmadan gitmeyin. Mekanın birkaç şubesi var. Biri Alaçatı merkezde değil ama onun komşusu Ovacık mevkiinde. Diğeri de Alaçatı Port’ta. 

Adres: Alaçatı, 18000/1 Sokak No: 4, Çeşme Tel: (0232) 229 06 92 Konum 

KÖŞEKAHVE
Brunch için ideal yerlerden. Tam köşeyi tuttuğundan, burada uzadı uzadıya kahvatlı keyfi yapıp gelen geçeni izlemek büyük keyif.

 Adres: Alaçatı Mahallesi, 11005 sok no:4, Tel: (0232) 716 04 13 Konum 

O BAĞ
Gerçekten de ismi gibi üzüm bağlarının içinde, salaş ama keyifi bir Alaçatı kahvaltıcısı. Çiğ börek, Boşnak böreği, pişisi, serpme kahvaltısı, hepsi ev yapımı ve taze. Buraya öğle rakısına gelmek de güzel fikir çünkü oldukça lezzetli mezeleri var. 

Adres: Alaçatı Mah. Liman Yolu Çark Mevkii No: 257, Tel: 0532 609 80 98 Konum 

NONİ'S HOUSE
Çeşme Ovacık’ta bulunan, sınırsız serpme kahvaltısı ile ünlü bahçe içi kahvaltıcı. Noni’s House’ un ismini de mekanın Noni’si yani köpeğinden alıyor. Anlayacağınız oldukça hayvansever bir işletme. Her gün 9.00-24.00 arası açıklar. Buraya ulaşım için arabanız olması veya taksi ücretlerini gözden çıkarmanız şart.

 Adres: Musalla Mah. Soğanlık Küme Evler No:470/36 Tel: 0532 418 47 01Konum 

LAVANDA BRUNCH
Ovacık’ta, brunch konsepti için biçilmiş kaftan yerlerden. İsminden anlayacağınız üzere lavanta reçeli ünlü. Pancake’leri, Japon omleti çok seviliyor. Dilerseniz, 18 çeşitli serpme kahvaltısı da var. Sadece yazın hizmet veriyor. Rezervasyon gerekiyor.

 Adres: Ceşme Bağları Cadddesi No:35, Ovacık,  Çeşme Tel: 0532 179 07 07 Konum

ALAÇATI RESTORANLARI
KAPARİ BAHÇE
Alaçatı’da tek bir öğünü olanlar Alaçatı’nın o cıvıl cıvıl sokaklarındaki masalarda yiyerek değerlendirmeliler. Alaçatı’nın en hissetmenin yolu bu. Alaçatı’nın en güzel köşesini tutmuş, hem Alaçatı’nın vızır vızır sokaklarının içindesiniz, hem de teraslı bahçesinde korunaklısınız. Ambiyansı güzel, hem de yemekler leziz. Zaten açıldıktan kısa sürede bir Alaçatı klasiği haline gelmiş. Kapari Bahçe, hem kahvaltı hem akşam yemekleri için en ideal yerlerden. Öğlen de açık.  Akşam yemeklerinde yoğunluktan dolayı rezervasyon şart. Hafta sonu akşamlarında canlı müzik de oluyor. Önden patlıcan paçangasını ve şefin mezeleri denemelisiniz, ana yemek olarak da enginar püreli bonfile çok iyi. 

 Adres: 2012. Sk. No:10 Tel: 232 716 00 94 Konum 

EFLATUN 
Eskiden bir kır evi olan Eflatun’un robespierre ve kum midyeli spagettisi muhteşem. Yemek servisi akşam 19.30 itibari ile başlıyor. Büfeden seçebileceğiniz mezelerinin arasında tahinli patlıcan ve avokadolu karides gibi ilginç tatlar da mevcut. 

Adres: 2012. Sk. No:9 Tel: 538 291 82 24 Konum

ASMA YAPRAĞI
Ege lezzetlerini ev usulünde tadabileceğiniz bahçe içinde şirin bir mekan. Etli ama çoğu zeytinyağlı yemeklerden oluşan göz dolduran bir büfesi var. Öğlen 2 itibariyle açık. Akşam gideceklerin rezervasyonsuz yer bulması zor olduğundan gitmeden alo demekte fayda var. Balkabaklı sinkonta ve kabak çiçeği dolması mekanın en sevilenlerinden. 

Adres: 1005 Sk. No:50 Tel: 232 716 01 78 Konum 

KIRMIZI ARDIÇ KUŞU
Alaçatı’dayken canınız pizza çektiğinde uğrayabileceğiniz hem sunumları, hem de lezzetleri ile mutlu eden mekan. Eğer kalabalığa gelemeyenlerdenseniz masalarının Alaçatı’nın en işlek sokaklarından birine atıldığını hatırlatalım. Mekanın kendine özgü birçok pizza çeşidi bulunuyor. Eğer bir patlıcan severseniz köz patlıcanlı pizzayı denemelisiniz. 

Adres: 1005 Sok. No: 21 Tel: 232 716 65 51 Konum 

DUTLU KAHVE
Dutlu Kahve, dışarıdan basit bir çay bahçesine benziyor olabilir ama burası birkaç sene önce bir dönüşüm geçirip cafe restorana döndü. Lezzetli zeytinyağlılar ve mezeler bulabileceğiniz mekan. Her akşam neredeyse full çekiyor. 

Adres: Alaçatı Mahallesi, Hacımemiş 12001 Sokak. No:85 Tel: (0232) 716 05 97 Konum

SOTA ALAÇATI
Burası Viento Otel’in içinde, Alaçatı’nın en trendy deniz mahsülü restoranı. Yani yengeç, ıstakoz, böcek, aklınıza ne gelirse. Üstelik yaz kış açık bir mekan.

 Adres: Yeni Mecidiye Mah. 11039 Sok. No:18 Tel: 0 232 716 95 85 Konum 

KAHPA ALAÇATI
Alavya Otel’in restoran işletmesi Kapha, fine dining tecrübesi sunan bir restoran. Menüsünde dünya mutfağından çeşitler, lezzetli şaraplar ve kokteyller bulabilirsiniz. Yengeç roll ve peynir ekmek mekanın popüler seçeneklerinden. 

Adres: Alaçatı, Unnamed Road, Çeşme Tel: 0532 253 57 15 Konum 

AGRİLİA
Alavya Otel’in restoranı. Kendisi aynı zamanda Alaçatı’nın ilk restoranı olma özelliğine sahip ama 2016 Nisan ayından itibaren Alavya Hotel içinde yer alıyor. 

Adres: Alaçatı, Kemalpaşa Cd.,No:86 Çeşme Tel: (0232) 716 85 94 Konum 

ANGİE'S ALAÇATI
Deniz ürünleri ağırlıklı bir Akdeniz mutfağı restoranı arıyorsanız Angie’s Alaçatı’dan çok memnun ayrılırsınız. Angie’s’de haftanın bazı günleri canlı müzik de oluyor. Açık hava bahçe ortamı keyifli. 

Adres: 11044 Sokak No.8 Alaçatı Tel: (0532) 395 83 74 Konum 

AVULA ALAÇATI
Alaçatı’da son zamanlarda açılmış yeni bir restoran bar. Kokteylleri de başarılı olan mekan gündüzleri kahvaltı servisi de veriyor. Çok işlek bir cadde üstünde olduğundan yer bulmak çok zor olabiliyor önden rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

 Adres: Alaçatı, Kemalpaşa Cd. No:47/A, Çeşme Tel: (0232) 729 66 22 Konum 

KABAK ÇİÇEĞİ
Alaçatı’nın en sakin köşesinde bir çiftin işlettiği sade bir aile işletmesi. Yemekler Ege zeytinyağlılarından oluşuyor. Büfe kuruluyor, oradan seçiyorsunuz ama karışık tabak maalesef yapmıyorlar. Yemeklerin lezzetleri çok  iyi.

 Adres: Alaçatı, 12001.sok No:21,Çeşme Tel: +90 232 716 98 72 Konum 

ENGİNARRE
İsminden de anlaşılacağı üzere enginarda iddialılar. Boşnak mantısı, enginarlı pilav, kabak çiçeği dolması ve tereyağlı ahtapot çok beğeniliyor. 

Adres: Alaçatı mah. 12049 sk. no:12, Tel: (0232) 716 08 78 Konum 

NEVİ
Nevi, Alaçatı’da değil ancak çok yakınındaki Yıldız burnu’nda. Bizce burası harika bir yer. Denize sıfır masaları, gün batımı manzarası, canlı ama kalabalık olmayan sahili ile hem nezih, hem de rahat. Yemekler de birbirinden güzel. Yine klasik Alaçatı stili türlü mezeyi büfe olarak sergiliyorlar.

 Adres: 5253 Sok. No:15 (yıldızburnu)Ilıca, 35930 Çeşme/ Tel: 0544 232 32 52 Konum 

KOLBURANO'S
Alaçatı’da olmasa da ona yakın Reisdere’de, odun ateşinde pizzalar bulabileceğiniz şirin mekan. Dana antrikotludan kokoreçliye farklı ve lezzetli pizzaları var. Hepsi el yapımı ve o anda gözünüzün önünde yapılıyor. Aynı zamanda Sommer Klein ve diğer birkaç gece mekanının olduğu koyda bir tane nöbetçi karavanları var. 

Adres: Reisdere, 6019. Sk. No:3, Çeşme Tel: 0533 317 82 05 Konum

ALAÇATI KAFELERİ

ROGGA COFFEE
Hacımemiş’te, 3. nesil kahve akımının temsilcisi olan mekan, Alaçatı’nın kalabalığından biraz daha uzak. Yazın, sıcak havalarda, cold brew demleme kahveleriyle serinlemelik bir yer. 

Adres: 2001. Sk. No:44 Tel: 232 716 86 85 Konum 

PERİ ART GALLERY
Hem bir butik otel hem de çeşitli sergilere ev sahipliği yapan bir sanat galerisi olmasıyla birlikte çok tatlı da bir kafeleri var. Lezzetli bir kahve molası için ideal yer. Aynı zamanda menülerinde birçok bira çeşidini de bulabilirsiniz. Bira patates yapmak için de uğrayabilirsiniz. 

Adres: 3045. Sk. No:3 Tel: 232 716 74 88 Konum 

TAKE FİVE
Hacımemiş’te bulunan Take Five Coffee hem kahvesi hem de kokteylleriyle ve caz akşamlarıyla öne çıkıyor. Özellikle cuma ve cumartesi akşamları, canlı caz performansları eşliğinde kokteylinizi yudumlamalık bir yer.

 Adres: O - 32, 2001. Sk. No:30 Tel: 541 689 89 69  Konum 

KÖŞE KAHVE
Hem yemek yiyebileceğiniz hem de çay, kahve içebileceğiniz bir mekan. Tavuk çorbası, mekanın dikkat çeken lezzetlerinden. Sakızlı Türk kahvesi ve sakızlı muhallebi denenmek isterseniz bulabilirsiniz. 

Adres: Kemal Paşa Cad. 41/A Tel: 232 716 04 13 Konum 

KUŞ KAFESİ

Aslında antikacı olan mekan birkaç masayla kafeye dönüştürülmüş. Bu nedenle oturma alanı kısıtlı olsa da farklı bir ambiyansı var. Çay ve kahvelerinizi içerken bir yandan antika eşyaları inceleyebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz. 

 Adres: 2012 Sokak No:11 Tel: 232 716 64 11 Konum 

KUMRUCU HİKMET
Kumrucu Şevki’nin bir numaralı rakibi Kumrucu Hikmet. Hatta çoğu İzmirli’ye göre onu çoktan sollamış geçmiş durumda. Sucuklu, salamlı, sayas peynirli ve kaşarlı Çılgın adında bir kumrusu var ki çok seviliyor. 

Adres: Alacatı Mah, Uğur Mumcu Cd. No:14/A Tel: (0232) 716 06 21 Konum

YUSUF USTA EV YEMEKLERİ
Yusuf Usta, Alaçatı’da gün boyu o plaj senin bu plaj benim gezip sulu ev yemeklerine hasret kalanlar için uygun bir mekan. Günlük taze çıkan etli, sebzeli, zeytinyağlı her yemeğinin lezzeti yerinde.

 Adres: Alaçatı Mahallesi, Kemalpaşa Cd. No:6 Tel: (0232) 716 88 23 Konum 

ALAÇATI MEYHANELERİ

VERANDA
Alaçatı’nın Çark Plajı tarafında, ayağınız kumlara değerken rakı-meze-müzik deneyimi yaşamak ister misiniz? Cevabınız evetse, Veranda Alaçatı böylesine keyifli bir deneyim için bire bir. Mekana internet siteleri üzerinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Fiks menü ya da şefin menüsü seçeneklerini tercih edebiliyorsunuz. 

Adres: Çark Plajı, Liman Mevkii, 18010 Sokak No: 11 Tel: 546 238 44 50 Konum 

FERDİ BABA
Ferdi Baba, Alaçatı’nın klasik balıkçılarından, ama bizce Alaçatı içindeki yerine değil de ya Port Alaçatı’daki ya da Çeşme Marina’daki mekanında gitmek lazım. Deniz kenarında balık yemek başka oluyor. Hem de yılın 12 ayı açık. Mezeler, balıklar, servis, ortam her şeyi başarılı. Özellikle de balık kebabını denemelisiniz. 

Adres: Alaçatı mahallesi Alaçatı Yat Limanı Alaçatı Port,Tel: (0232) 716 90 01 Konum 

FAHRİ'NİN YERİ
Alaçatı’nın biraz dışında yer alan Port Alaçatı’da, deniz kenarında bir balık restoranı. Yaz sezonunda rezervasyon almadan giderseniz yer bulamayabilirsiniz. Dışarıdaki masalarda oturacaksanız temmuz ayında bile yanınızda şal bulundurmanız gerekebilir. Her çeşit balığı taze olarak sunan mekanın meze çeşidi de bir hayli fazla. 

Adres: Port Alaçatı Balıkçı Limanı Tel: 232 716 76 91 Konum 

FAVA
Alaçatı’nın kalabalığından uzak, sakin bir mekan. Akşam üzeri açıldığı için akşam yemeklerinde tercih edilebilir. Taş evin arka bahçesinde, ağaçlardan sarkan fenerlerin altında Ege lezzetlerini tadabilirsiniz. Mekanın en beğenilen tabaklarının arasında fener kavurma, ahtapot tandır, Atatürk mezesi, leblebi tatlısı bulunuyor. 

Adres: Kemalpaşa Cd. No: 108 Tel: 232 716 86 88 Konum 

Bİ İNCE MEYHANE
Deniz ürünleri ile birlikte rakı içebileceğiniz ve canlı fasıl dinleyebileceğiniz bir mekan. Mekanın en iyileri ahtapot ve kalamar. Mezelerinden ise Girit ezmesi ve kum kumu denemelisiniz. Lavanta keseleri ile sizi karşılayan mekan yıl boyunca açık. Güncel Not: Bi’ince Meyhane, 30 Mayıs 2019’dan itibaren 80’s 90’s tarzı dj performansının olacağı bar olarak işletilecekmiş.

 Adres: Kemalpaşa Caddesi, No: 99 Tel: 232 712 63 94 Konum 

KARİNA BALIK
Alaçatı’da kalabalık olmayan bir sokak boyunca uzanan masalarında oturup rakı eşliğinde muhabbet edebileceğiniz samimi bir mekan. Deniz mahsüllerinin yoğun olduğu menüde en çok sevilenler soslu ahtapot, ızgara kalamar ve karides güveç. 

Adres: 3002. Sok No:6 Tel: 232 716 91 55 Konum 

ESNAF
Burası ultra modern, yeni nesil denilen türden bir meyhane. Nasıl mı? Çünkü bitcoin ile ödeme yapılabiliyor, sadece rezervasyon yaptırarak gidebiliyor. Yani öyle keyfinize göre gidemiyorsunuz. Mezeleri, rakı bardağının çay bardağı olması ve eğlencesini seven seviyor, eller havaya sevmeyen de sevmiyor.

 Adres: Alaçatı Mahallesi, Yeni Mecidiye Mahallesi, Kemalpaşa Cd. No:118 Tel: (0212) 777 00 99 Konum 

ESNAF ON THE BEACH
Esnaf On The Beach, Alaçatı’nı sevilen meyhanesi Esnaf’ın, 2019 yazında açılmış beach club şubesi. Beach kısmı, ufak bir plajdan oluşuyor. Fakat plaj kısmına sadece online ve kredi kartınızdan kapora alınarak rezervasyon yaptırılabiliyor. Plaj 19.30’da kapandıktan sonra, yemekli düzene geçiliyor ve eğlence başlıyor. Menüsü özellikle deniz mahsullü seçeneklerden oluşuyor. Kişi başı 200 TL olan bir tadım menüsü var. Bu menü ile 6 çeşit meze tadabiliyorsunuz. Yaş sınırının 16 olduğunu belirtmemiz gerekir.

Adres: Altınkum, Pamukovası İzmir TR, 35390 Tel: (0212) 777 00 99 Konum 

ŞEREFE MEYHANE
Yaz kış açık olan ve Alaçatı’nın ilk meyhanelerinden olan Şerefe Meyhane’de 150 çeşit meze var ama aralarından Atatürk mezesi ve ahtapot tandırı çok meşhur. 

Adres: Tokoğlu Mahallesi 1001 Sok. No:19 Tel: (0232) 716 05 08 Konum 

BUZİKİ MEYHANE
Çok başarılı levrek lokumu olan, sıcak ve samimi bir meyhane. Mavi-Beyaz masaları, fonda çalan 45’likleriyle sokak arası oldukça keyifli makan.

 Adres: Alaçatı Mahallesi, Kemalpaşa Cd. No:25 Tel: 0544 343 01 51 Konum 

PLA'CE
Ahtapot ızgara ve kalamarı müthiş lezzetli yapan bir rakı-meze-balık üçlemesi yeri. Fonda Sezen Aksu ve İncesaz şarkıları olan mekanın bahçe tarafındaki masaları ayrıca keyifli. 

Adres: Alaçatı Mahallesi, 1044. Sk. No:4 Tel: (0232) 716 86 26 Konum 

NURAN MEYHANE
2019 sezonunda, Tash Mahal Hotel’in tarihi ve otantik avlusuna açılan Nuran Meyhane, işletmeciliğini bir anne oğulun üstlendiği tatlı bir mekan. Karidesli mücver, içliköfte böreği, fıstıklı taze sucuklu ılık humus gibi seçenekler bulabileceğiniz meyhanenin, her şeyden tatma fırsatı bulabileceğiniz bir tadım menüsü de var. 

Adres: Alaçatı, 1005. Sk. No:68, Çeşme Tel:0543 716 35 35 Konum 

BALIKCI NİYAZİ
Alaçatı’nın popüler beach’lerinden Plage Isolée içinde açılmış olan mekan, klasik Ege mezelerine, Balkanlar ve Yunanistan’dan gelen tariflerle farklı yorumlar katıyor.

 Adres: Alacati Mahallesi 18000 Sk. No:3 Mehmet Koyu Plage Isolee,Tel: 05324627271 Konum

ZIPKIN
İstanbul, Arnavutköy’den tandığımız Zıpkın’ın Alaçatı Port içinde açılmış şubesi. Alıştığınız Zıpkın kalitesi ve lezzetini bulabileceğiniz bir yer.

 Adres: 18000 Sokak No.34-40 Alaçatı Port Tel: 0530 597 80 35 Konum 

ALAÇATI DONDURMACILARI ve PASTANELERİ

DA FRANCO GELATO
İtalyan ustadan gerçek italyan dondurması. Dondurmayı yapan ve işletmenin sahibi İtalyan beyin babası da İtalya’da dondurmacıymış. Kendisi bu işin inceliklerini ondan öğrenmiş. Nutella ve hindistan cevizlisi bir efsane.

 Adres: Alaçatı, 2012. Sk. D:No.25, Çeşme Tel: (0232) 716 96 86 Konum 

VELİ USTA
Alaçatı’nın en meşhur dondurmacılarından olan Veli Usta’da ister çeşit çeşit dondurma topları ister sütlü tatlı tercih edebilirsiniz. Favoriler, limonlu, kavunlu, damla sakızlı, bal bademli, bisküvili…Dondurmanızı mekanda oturarak da yiyebilirsiniz ama bizce Alaçatı sokaklarında dolaşarak yemenin keyfi ayrı.

 Adres: Uğur Mumcu Cad. No: 1 Konum 

DONDURMİNO
Çok çeşitli dondurmaları olan mekanın oturma alanı çok az olduğu için oturarak dondurma yeme fırsatı bulamayabilirsiniz. Balkabaklı, sakızlı ve incirli/cevizli, nutellalı cheesecakeli çeşitleri favorimiz.

 Adres: 2012. Sk. No: 27 Konum

ALAKÖY PASTANESİ
Dondurmaları, tatlıları ve reçelleri harika olan Alaçatı’nın merkezinde kalan pastanelerinden. Sakızlı muhallebisi ve Kavala kurabiyesini çok güzel yapıyorlar. 

Adres: Alaçatı mahallesi 1018 sokak no:2 Tel: (0232) 716 07 88 Konum .

İMREN
Alaçatı’nın, sakızlı muhallebisi ve helvası ile ünlü pastanesi. 

Adres: Alaçatı Mahallesi, Kemalpaşa Cad. no:65 Tel:(0232) 716 83 56 Konum 

HASAN MERSİN RUMELİ 1945
Muhallebisi, kurabiyesi, dondurması, macunu. Damla sakızlı her şeyi güzel pastane. Bal bademli ve karadutlu dondurması da pek başarılı.

 Adres: Alaçatı Mahallesi, Uğur Mumcu Cd. No:4 Tel: (0232) 716 71 57 Konum 

KESKİN FIRIN
Alaçatı’nın ilk fırını olan Keskin Fırın, sabah kahvaltılarınız için taze boyoz, kumru, Boşnak böreği ve Germiyan köyünün meşhur ekşi mayalı ekmeğini alabileceğiniz yer. 

Adres: İsmetpaşa Mh., 6032. Sk. Alaçatı Bld. Konum

ŞEN TURŞUCUSU
Alaçatı’da senelerdir aynı yerde olan ve aynı lezzette turşu yapan bir seyyar turşucu Özdemir Abi. Lahana turşusu ve turşu suyunu mutlaka deneyin.

Adres: Alaçatı, kavşağı, Çeşme Konum 

KONAKLAMA
Bizce Alaçatı’da tatil yapmanın en güzel yanlarından bir tanesi kesinlikle buradaki az odalı, güzel oteller. Odalardaki o minik dokunuşlar, Alaçatı estetiği, gözünüzün içine bakan işletmecisi, insanı şehir stresinden alıp, anında mutlu bir moda sokuyor. Ekonomik olmadıklarını kabul ediyoruz ama bizce insana yaşattığı tatmin bambaşka…

YOU HOTEL
, gıcır gıcır otel sevenleri böyle alalım. Sadece 5 odalı You Hotel klasik Alaçatı otellerinden farklı olarak daha modern bir tasarıma sahip. Dantelli, İşlemeli odalar yerine, sizi brüt betonun ve pastel renklerin hakim olduğu Milano etkisinde bir otel bekliyor. Ama rn güzel yanı sahiplerinin kafa yapısı: Evcil hayvan kabul ediyorlar, kahvaltısı gece çıkanlar erken kalkmak zorunda kalmasın diye 1’e kadar alınabiliyor, sörfçüler aylık kiralama yaptığı için, sıkılmasınlar diye her gün kahvaltı menüsü değişiyor. Odalara ek olarak bir de sörfçüler gibi uzun konaklayanları düşünerek mutfaklı 1+1 hazırlamışlar. Alaçatı’nın en popüler kahvaltıcısı Bom Dia’nın dibinde, Hacimemiş’e yakın ama kaosundan uzak. Ve en güzeli arabaya park yeri bulma derdi yok.

EVLİYAGİL HOTEL BY KATRE
Kapak fotoğrafında da gördüğünüz yer. Bir kere harika konundan başlayalım: Hacımemiş’e (yani Alaçatı’nın merkezine) yürüme mesafesinde ama sakin tarafında. Alaçatı Yat Limanı’na, sörf merkezlerine ve plajlara 3 kilometre mesafede yer alıyor. Şimdiye kadar hiç park problemi yaşamadık. Kahvaltısı organik ve Türkiye’nin dört bir yanından el ile seçilerek bizzat sahibesi Figen Hanım tarafından alınıyor. 10 odası bulunan taş bir butik otel. Hotelde masajların ve viseral terapi seanslarının tadını çıkartmak da mümkün. Kahvaltı çeşitleri üreticiden alınan taze ürünlerle hazırlanıyor. Evcil hayvan kabul ediliyor. 

GAİA ALAÇATI
Alaçatı’da çarşının merkezinde yer alan yeni ve bahçeli bir butik otel. Otelin içinde, İstanbul’dan tanıdığımız ve hem sağlıklı hem de lezzetli menüsünü çok sevdiğmiz çiçek cafe Misk’in de Alaçatı şubesi var. Bir taşla iki kuş anlayacağınız. Otele evcil hayvan da kabul ediliyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

ALAVVA OTEL
Yeni Mecidiye Mahallesi’nde, hem doğayla iç içe, huzur veren bir ambiyansa sahip hem de Alaçatı’nın merkezinde kalan taş ve şık bir butik otel. Aynı zamanda otelin yemekleri de oldukça lezzetli. Canlı caz müzik performansları ve yoga dersleri de cabası. Spor salonu, sauna, Türk hamamı, masaj hizmetleri sunan bir spa’sı var. Ne yazık ki otele evcil hayvan kabul edilmiyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

KURABİYE OTEL
Hacımemiş Mahallesi’nde, mavi panjurları ve şirin odalarında, kendinizi evinizde hissedebileceğiniz bir butik otel. Ilıca ve Alaçatı plajlarına yaklaşık 3 kilometre mesafede olan otelin beyazlar içinde ferah bir atmosferi var. Kahvaltısı da güzel olan otelin limon reçelini ve ismine yakışır şekilde lezzetli kurabiyelerini tatmalısınız. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

THE STAY WAREHOUSE
Alaçatı’ya yürüme mesafesinde bulunan otel 24 odaya sahip. The Stay Alaçatı Warehouse’ta her sabah açık büfe kahvaltı servis ediliyor. Otel, bu bölgedeki plajlara da oldukça yakın. Ayrıca burada havuz başında kahvaltı yapabiliyorsunuz. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 


VİENTO ALAÇATI
Viento Alaçatı Hotel, 150 yıllık restore edilmiş bir Osmanlı evinin butik otele dönüştürülmüş hali. Butik otelin aynı zamanda Sota isimli bir restoranı da var. Yöre ürünlerinden hazırlanan kahvaltı ve yemekleri ile hizmet veriyor. Ev yapımı reçelleri ve peynir çeşitleri ile pişisi mekanın favorilerinden. Açık havuzu var. Otele evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

TASHMAHAL ALAÇATI
Alaçatı’nın merkezinde, her yere yakın olan bir konuma ve tarihi dokuya sahip bir butik otel. Kahvaltıda ev yapımı reçellerin servis edildiği beş çayında ortamı kurabiye kokularının sardığı bir mekan. Sakızlı kurabiyesini denemelisiniz. Evcil hayvan kabul edilmiyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

MANASTIR ALAÇATI
Alaçatı’nın dokusunu yansıtan, merkeze yürüme mesafesinde olan bir butik otel. Merkeze yakın olmasına rağmen sessiz bir ortama sahip. Açık bir yüzme havuzu var. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

EV BHARAT OTEL
Güzel bir yeşil bahçe içindeki Ev Bharat, 2 katlı, sessiz sakin bir ortamı olan bir butik otel. Otelde açık havuz bulunuyor. Ilıca Plajı arabayla sadece 10 dakika, Alaçatı çarşıya ise yürüme mesafesinde. Yöresel tatlardan oluşan kahvaltısında ev poğaçasını denemelisiniz. Havuz başında içeceğiniz kokteyller ile tatilinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

ZEYTİN KONAK
Alaçatı’nın merkezine yakın bir lokasyonda dört konaktan oluşan bir butik otel. Zeytin ağaçlarının arasındaki bahçesinde, kuş sesleri arasında kendinizi doğanın huzuruna bırakabilirsiniz. Serpme kahvaltısındaki reçel çeşitlerinden en ilginci acı biber reçeli. Evcil hayvan kabul edilmiyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

İĞNELİ HAN 
Hacımemiş Mahallesi’ndeki İğdeli Han Otel, 110 yıllık tarihe sahip mimari üzerinde yükseliyor. 14 odalı otel, Alaçatı’nın ağaçları arasında bulunuyor ve her odanın kendine ait küçük bir bahçesi var. Ayrıca otel Alaçatı pazarına sadece 200 metre mesafede. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

CADDE 75 
Alaçatı sörf plajına arabayla 10 dakika mesafede yer alan Cadde 75, özenle tasarlanmış iç ve dış mekanı ile Alaçatı ruhunu yansıtıyor. 15 odalı butik otelin yüzme havuzu var. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

PERİ ART
Yeni Mecidiye Mahallesi’ndeki Peri Art Hotel taş evleriyle ortama dingin bir hava katıyor. 6 odalık bu butik otelde havuz bulunmuyor. Ardıç kuşlarının etrafında dolaştığı otelin, sakızlı kurabiyeleri, yöresel reçelleri, otlu börekleri çok beğeniliyor. Ayrıca burada, otelin kendine ait bir sanat galerisi ve cafesi de var. Evcil hayvanlar girebiliyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

1850 HOTEL
Yeni Mecidiye Mahallesi’ndeki 1850 Hotel Alaçatı, Alaçatı’nın kendine has taşlarıyla inşa edilmiş 5 odalı bir Rum evi. Ege’nin doğal ve kültürel zenginliklerini sürdürmeye kararlı dört kişilik bir ailenin ev sahipliğinde işletiliyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

ALURA 
Alura, Yeni Mecidiye Mahallesi’nde, Alaçatı’nın merkezine oldukça yakın, 8 odalı butik bir otel. 5 çaylarında her gün farklılaşan atıştırmalıklar sunuluyor. Beyaz ve mavinin buluştuğu dekorasyon Alaçatı ruhunu taşıyor mekana. Açık havuzu var. Evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

BEYEVİ
Bir Rum evinin otele dönüştürülmüş hali olan Beyevi Alaçatı’da her yere rahatça ulaşım imkanı sağlayn bir otel. Tasarımındaki her aksesuarda Alaçatı ruhu yansıtılan otel, mutfakta da oldukça başarılı. Taş fırında pizza, pide ve kiremitte köfte gibi sevilen lezzetlere sahip. Otelin açık havuzu var ve evcil hayvan kabul edilmiyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

SEDİRLİ EV
Sedirli Ev, adı üzerinde misafirlerini evlerinde hissettiren bir mekan. Kahvaltı sunumundan, yeşil bahçesine, cumbalı oda tasarımlarına kadar ev yaşamının sıcaklığı mekanda hissediliyor. Mekan Alaçatı’nın merkezine oldukça yakın, buna rağmen gürültüden uzak.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

VİLLA ROMANTİK TARAÇA
Otel, Toscana’dan esinlenen mimarisi ve iki havuzuyla görkemli bir konaktan oluşuyor. Alaçatı Sörf Plajı’na 6 kilometre mesafedeki otelin 10 odası bulunuyor. Otelin her bir odası ayrı konseptlere sahip ve dekorasyonda antika koleksiyonlara yer veriliyor. Otelin kahvaltısı da oldukça başarılı. Evcil hayvan kabul edilmiyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

THE S BY ASCEND COLLECTİON
132 odalı otelde odanızın penceresinden sörf şampiyonalarını izleyebilmek mümkün. Alaçatı Sörf bölgesinde bulunan otel Alaçatı’nın çıkışında, İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’na 80 kilometre mesafede bulunuyor. Otelin bir de infinity pool’u var. Bu otelin olayı, sörf plajına olabildiğince yakın olmak. Açık büfe kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği dahil tam pansiyon konaklama imkanı sunuyor. Otelde sadece 15 yaş ve üstü misafirler konaklayabiliyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

ALACHİ
Alaçatı’nın kendine has eşsiz mimarisine uygun dekore edilmiş bir Rum evinin butik otele dönüştürülmüş hali. 2018 senesinde açılmış yeni bir otel. 14 odası bulunan butik otel, ziyaretçilerini evinde hissettirmeyi vaad ediyor. Yüzme havuzu var. Evcil hayvan kabul edilmiyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

İMREN HAN
Alaçatı’nın girişinde, Pazaryeri’ne 1,7 kilometre, Alaçatı Sörf Plajı’na 7 kilometre mesafede bulunan otel, değirmen manzarasına sahip. Alaçatı’nın kalabalığından ve gürültüsünden uzak kalan mekan, kahvaltısından akşam yemeklerine kadar sunumlarını özenle hazırlıyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

LİMONAİA
Pazaryeri’ne 600 metre, Alaçatı Sörf Plajı’na ise 3,4 kilometre mesafede, 14 odalık butik bir hotel olan Limonaia, restoran hizmeti ve mekansal tasarımı ile oldukça beğeniliyor. Ayrıca otelde çocuklar için özel aktivite imkanı da mevcut, çocuklu aileler için oldukça rahatlatıcı bir imkan. Geniş bir havuzu ve açık alanı var. Tesiste, evcil hayvan girişine izin var.
 Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

SAKIZLAR PARK BUNGALOV
Yeşillikler içinde, huzur dolu bir yer. Alaçatı’da bungalov tatili arayanlar için ideal yer. Alaçatı merkeze yürüme mesafesinde ama bir o kadar da onun kalabalığından uzak. Odaları temiz, ortak alanlar bakımlı ve düzenli. Kahvaltısı kararında. Personel çok ilgili. Çok da samimi bir işletmecisi var. Size her konuda yardımcı olmaya çalışıyor. 
Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.

FESTİVALLER
İzmir Çeşme
Tarih: 09.04.2020 - 12.04.2020
İzmir Çeşme
Tarih: 05.06 - 07.06
İzmir Çeşme
Tarih: 11.06 - 14.06
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 11.07- 11.07
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 11.08 - 16.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 15.08 - 16.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 20.08 - 01.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 22.08 - 23.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 22.08 - 23.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 22.08 - 23.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 30.08 - 31.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 30.08 - 10.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 16.09 - 20.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 17.09 - 20.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 18.09- 20.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 10.10 - 11.10
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 24.10 - 25.10
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 31.10 - 01.11
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 31.10 - 01.11
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 31.01 - 31.01

ULAŞIM

Alaçatı’ya hava yoluyla ulaşım: Alaçatı’ya en yakın havalimanı İzmir’de. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Alaçatı’ya 85 km. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok kentinden direkt uçak seferleri bulunuyor.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Alaçatı’ya ulaşım

Alaçatı’ya İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşmak isteyenler HAVAŞ otobüslerini kullanıyor. Yine Çeşme Seyahat firması İzmir Havaalanı Çeşme arası sefer yapıyor. Çeşme’ye direkt giden otobüsten indikten sonra oradan minibüsle Alaçatı’ya geçilebilir.
Nisan-kasım aylarında gerçekleştirilen havaalanı Alaçatı seferleri havalimanından 00.30, 03.30, 08.30, 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 saatlerinde, Çeşme’den ise 02.30, 04.30, 06.30, 08.30, 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 saatlerinde.
Yaklaşık 90 dakika süren yolculuğun ücreti 30 TL. 

Alaçatı’ya gitmek diğer bir seçenek.

İzmir Otogar’dan Alaçatı’ya otobüs Çeşme Seyahat otobüsleri İzmir Alaçatı Çeşme güzergahında taşımacılık yapıyor. Nisan-Kasım arasında neredeyse her saat başı, yılın diğer döneminde ise daha seyrek seferler düzenleniyor. İzmir Alaçatı otobüs fiyatı 23 TL ve 1,5 saat sürüyor. Araçlar 141 nolu perondan kalkıyor. İlk araç sabah 06:30 son araç ise 22:00’de kalkıyor. Her yarım saat veya 45 dakikada bir seferler düzenleniyor. Çeşme Seyahat otogar telefon 0232 7126499. Çeşme Seyahat Alaçatı telefon 0232 7166191.

Alaçatı’ya Eshot ile ulaşım

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım firması ESHOT otobüsleri ile İzmir merkezinden 2 otobüs değiştirerek Alaçatı’ya ulaşım sağlanabilir. Öncelikle Urla’ya gitmek için, Fahrettin Altay’dan kalkan 725 numaralı F. Altay Urla otobüsüne binin.
Urla’ya varınca da 760 numaralı Urla Çeşme otobüsü ile Alaçatı’ya geçebilirsiniz. Urla Alaçatı arası ulaşım, İzmirim Kart ile tam 4,50TL, öğrenci 2,45TL, öğretmen ise 2,75TL. 760 hat Fahrettin Altay Alaçatı otobüs saatleri iş günleri ve cumartesi Çeşme’den Urla yönüne 06.00, 06.50, 07.40, 16.47, 17.40, 18.34 saatlerinde; pazar günü ise aynı yönde 07.00, 08.30, 16.20 ve 17.40 saatlerinde hareket ediyor.

Aynı otobüs Urla-Çeşme güzergahında iş ve cumartesi günleri 06.20, 07.20, 08.10, 17.13, 18.07, 19.00; pazar günlerinde ise 07.00, 08.30, 16.20, 17.40 saatlerinde hareket ediyor. 725 hattındaki Fahrettin Altay-Urla otobüsü ise haftanın her günü 06.00-00.30 saatleri arasında her yarım saatte bir hareket ediyor.

Üçkuyular’dan Alaçatı’ya nasıl gidilir

Üçkuyular Semt Garajı, Alaçatı’ya Çeşme Seyahat’in otobüsleri kalkıyor. Üçkuyular Semt Garajı, İzmir Metro’nun Fahrettin Altay İstasyonu’nun hemen yakınında bulunuyor. İzmir’de Buca, Bornova, Karşıyaka’dan İZBAN ile Halkapınar Metro durağına oradan da Metro aktarması yapıp son durak Fahrettin Altay’da inip hemen yolun karşısındaki semt garajına geçin. Üçkuyular-Alaçatı otobüs saatleri 07:00-23:00 arası her yarım saatte bir yapılıyor. Üçkuyular’dan Alaçatı’ya gidiş 1 saat sürüyor, Alaçatı’ya ulaşım ücreti ise 18TL.

Çeşme’den Alaçatı’ya nasıl gidilir

Alaçatı-Ilıca Çeşme dolmuşları sabah 07.00’den akşam 21.00’e kadar her 10 dakikada bir, 21.00’den 24.00’e kadar her 15 dakikada bir sefer gerçekleştiriyor. Dolmuşlar Çeşme Otogar’dan hareket edip, Ilıca ve Alaçatı merkeze uğruyor. Ücret 3,50 TL’den başlıyor ve mesafeye göre değişiyor. Yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Kiralık veya otomobille Alaçatı’ya gidiş İzmir Alaçatı 45 dakika sürüyor, eğer özel aracınız varsa tabi. İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinde 79 km uzaklıktaki Alaçatı’ya ulaşım çok kolay. Eski yol üzerinden gitmek isteyenler ise 1 saate yakın bir yolculuğu göze almalı.

İstanbul-Alaçatı arası 550 km ve yolculuk 6 buçuk saat, Ankara-Alaçatı arası ise 675 km yolculuk ve 7 buçuk saat sürüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder