21 Mart 2020 Cumartesi

ÇEŞME

GEZMEK YAŞAMAKTIR

Yaz geliyor. planları şimdiden yapmak gerek dimi. Son yıllarda denizi ve eğlence olanakları nedeniyle popüler olsa da Çeşme gezilecek yerler anlamında oldukça zengin bir yer. Çünkü İyon ve Osmanlı medeniyetlerinden izler taşıyan İzmir’in turistik ilçesinin beldeleri dünyada benzerine az rastlanan termal kaynakları, zengin mutfak kültürünü ve renkli yerel yaşamı barındırıyor.

İzmir‘in en batısında yer alan Çeşme, altın sarısı renkli kumsalları, termal kaplıca kaynakları, sörf merkezleri, beş yıldızlı otelleri ver her biri markaya dönüşen köy ve kasabalarıyla Türkiye‘nin en önemli tatil merkezlerinden. Yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan Çeşme, ünü Türkiye sınırlarını aşan, konsept butik otelleri ve renkli gece hayatıyla Alaçatı, Türkiye’nin en popüler plajlarından birine sahip olan Ilıca, Ildır, Şifne, Germiyan gibi köyleriyle çok sayıda alternatif gezi rotası sunuyor. Tarih boyunca Ege Denizi’nin en önemli limanları arasında yer alan Çeşme, denizciler tarafından ‘küçük liman’ olarak adlandırılıyordu. Şimdi gezme zamanı.

ÇEŞME'DE YAPILACAKLAR

Çeşme’nin her yanına ulaşımı kolaylık haline getirse de toplu ulaşımın bel kemiği konumundaki dolmuşlar yaz döneminde oldukça kalabalık olabiliyor. Bu yüzden eğer bütçeniz varsa ilçenin barındırdığı güzellikleri daha özgürce keşfetmek için ulaşımda araç kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Gezi rotanız dâhilinde yolculuk yaparken karnınız acıktığında Kumrusunu, sakızlı dondurmanın ve kurabiyenin tadına bakmayı sakın unutmayın.

ÇEŞME KALESİ
İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na yakın konumda yer alan Çeşme Kalesi, 2. Bayezid’in tahtta olduğu 1508 yılında inşa edilmiş. Ziyaretçilerini ana kapısının önündeki Kaptan-ı Derya Hasan Paşa heykeliyle karşılayan Osmanlı yapısını ihtişamlı mimarisi ve panoramik manzarası nedeniyle Çeşme gezilecek yerler listenize dâhil edebilirsiniz.
Bunlara ek olarak kalenin içerisinde 1965 yılında Topkapı Sarayı’ndan getirilen silahların sergilenmesi için açılan Çeşme Müzesi bulunuyor. Günümüzde müzede silahlar yerine Erythrai Antik Kenti’nden getirilen tarihi eserler sergileniyor.

ALTINKUM PLAJI
Çeşme ilçe merkezine sadece 10 dakika uzaklıktaki Altınkum Plajı, 500 metrelik tertemiz kumsalı üzerindeki beach club’ları ile sizleri bekliyor. Adını altın rengindeki kumundan alan plajın en büyük özelliği konumundan dolayı yılın büyük bölümünde dalgasız ve suyunun Çeşme’deki diğer yerlere göre soğuk olması. Ege Denizi’nin serin sularının ve güneşin tadını doyasıya çıkartabileceğiniz plaja toplu ulaşım ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

ERYTHRAİ ANTİK  KENTİ
Adının, kırmızı renkli toprağından veya kentin ilk kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’dan geldiği yönünde 2 farklı varsayım ortaya atılan Erythrai Antik Kenti, Çeşme’ye 26 kilometre uzaklıktaki Ildırı Köyü’nün sınırları içerisinde yer alıyor. Batı Anadolu’da kurulan 12 İyon kentinden birisi olan tarihi yerleşimde ilk kazılar, Prof. Hakkı Gültekin ve Prof. Ekrem Akurgal önderliğinde 1963 1966 yılları arasında gerçekleştirilmiş. Akropol alanının, Athena Tapınağı’nın ve tiyatrosunun gün yüzüne çıkartıldığı antik kentte bulunan değerli eşyaları Çeşme Kalesi içerisindeki müzede inceleyebilirsiniz.

ILICA PLAJI
Suları yer altı kaynakları tarafından beslendiği için sadece yazın değil ilkbahar ve sonbahar aylarında da denize girilebilen Ilıca Plajı, zengin içeriği ile tatilcileri kendisine çekiyor. Sıcak ve bol mineralli suları nedeniyle şifa arayanların vazgeçilmez durağı olan 3 kilometre uzunluğundaki plaj, dalgalı yapısı sayesinde sörf yapmayı mümkün kılıyor. Denizi çok fazla derin olmadığı için çocuklu ailelerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği plajda başta dalış olmak üzere diğer su sporları aktiviteleri içinse çevresindeki otellere başvurmak gerekiyor.

AYA YORGİ KOYU
Görenleri kendilerine hayran bırakan güzellikteki Çeşme plajları içerisinde ayrı bir popülerliğe sahip olan Aya Yorgi Koyu, ilçe merkezine yalnızca 1 kilometre uzaklıktaki Sakarya Mahallesi’nde bulunuyor. Gündüzleri görece sakin olan koyda hizmet veren beach club’lar geceleri konserler ve DJ performansları içeren seçkin eğlence programları ile konuklarını unutulmaz saatler yaşatıyor. Masmavi renkteki durgun denizi ve plajındaki tesislerin sunduğu eğlence olanakları nedeniyle Çeşme gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi önereceğim koydaki içerikten sıkılırsanız, deniz taksisi olarak çalışan zodiac botlardan yararlanarak bir başka plaja geçiş yapabilirsiniz.

DALYAN
Yarımadanın kuzeyinde yer alan Dalyan, plajlarına açılan tesislerine rağmen tipik Ege yaşamını deneyimleme fırsatı yakalayabileceğiniz beldelerden bir tanesi. Daha çok sakinlik arayanların tercih ettiği yerleşim bölgesinde hem iskeleden denize girebileceğiniz birkaç beach club hem de ücretsiz deniz keyfi yaşayabileceğiniz halk plajı bulunuyor. Özellikle Kocakarı Plajı’nda faaliyet gösteren mekânlar salaş görünümlerine rağmen deniz ürünlerinin en tazelerini, uygun fiyatlarla konuklarının beğenisine sunuyor.

ILICALAR
Plajın ve termal kullanımın aynı yerde olması nedeniyle Ilıcalar, dünyada nadir görülebilen kaplıca alanlarından birisi olarak anılıyor. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki şifa ve eğlence kaynağı termal alanlarda su, 42 55 °C arasında sıcaklığa sahip. Banyo ve içme kürleri için elverişli olan bu suyun romatizma, sindirim sistemi, kadın, deri hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığı tedavi edici özelliği bulunuyor.Tesisleri günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi çevredeki tesislerde konaklayarak da şifalı sularından yararlanabilirsiniz. size öenereceğim bir tesis şifne termal otel sakin dingin. Ve her akşam havuz suları yenilendiği gibi gün içindede daimi yeni akan sular mevcut. 

Başka bir ip ucu size ılıca balık hanenin oradaki limanın içinde deniz içinde sıcak su kaynağı mevcut pek kimse bilmez burayı genelde halk sakinleri gider günün 24 saati burada insanlar sıcak suya girmek için gelirler. Oranın halkı denizi çevirmişler. Denemeye değer. Ilıca Plajı adını içerisinde kaynayan sıcak termal sularından alıyor. Yani denize girince tipik bu su neden çok sıcak yoksa soruları gelmesin aklınıza Bembeyaz kumu, ılık ve pırıl pırıl denizi ile bana göre Çeşme’nin en iyi plajlarından. Çeşme’nin güzel plajları genelde ulaşımı zor ve merkeze uzak yerlerde konumlandığı için Ilıca Plajı tüm güzellikleri bir yana konumu itibari ile de tatilciler için mükemmel bir seçenek.

DELİKLİ KOY
Alaçatı ve Ovacık‘ın tam ortasında yer alan Delikli Koy, bembeyaz kayaları, masmavi denizi ve sakinliği ile Alaçatı’nın saklı cenneti olarak görülüyor. İki koyun arasında bulunan dev bir kayanın, çeşitli doğa olayları sonucunda oyulması ve iki koyun bu delikle birbirine bağlanması sonucu Delikli Koy adını alan bölge Alaçatı’ya oranla daha sıcak olan dalgasız ve sakin suyuyla pek çok kampçıyı da ağırlıyor. Yanınıza mutlaka deniz ayakkabısıda götrün buraya giderken. taşlık ve deniz kestanesi mevcut.

GERMİYAN KÖYÜ
İlçe merkezinin 23 kilometre doğusunda bulunan Germiyan Köyü’nü özellikle gastronomi meraklılarının Çeşme gezilecek yerler listelerine eklemelerini öneriyorum. Bunun nedeni Çeşme’nin tek Türkmen yerleşimi olan Germiyan’ın ülkemizde Slow Food hareketine katılan ilk köy olması. Yerel ve doğal ürünlerin yaşatılmasının amaçlandığı bu hareket sayesinde çevre yerleşimlerde mevsiminde ve katkısız yetiştirilen ürünlerden hazırlanmış köye özgü Kopanisti Peyniri, Hurma Zeytini, Şekeriçi Damat Lokumu, Bazina, Pirinçli Mantı gibi ürünleri keyifle tüketebilirsiniz.Özgün mutfak ürünleri ile vakit geçirmenin dışında köyde dolaşarak, yerel sanatçı Nuran Erden’in evlerin duvarlarına çizdiği resimleri inceleyebilirsiniz.

EŞŞEK ADASI
Günlük tekne turlarına katılarak ziyaret edebileceğiniz Eşek Adası, tertemiz koyları ve sualtı sporlarına uygun konumu sayesinde tatilcilerin yoğun ilgisini çekiyor. Adını vaktiyle buraya bırakılan ve zamanla çoğalan sevimli canlılardan alan ada, koruma altında olduğu için konaklamaya izin verilmiyor.Türkiye ile Yunanistan arasındaki ihtilaflı adalardan bir tanesi olan kara parçasına dalış için gitmeye niyetliyseniz, derinliği 60 metreyi bulan yarık noktası ilginizi çekebilir.

ÇEŞME ÇARŞISI
Kaleyi kapsayan gezi rotalarının daimi durağı konumundaki Çeşme Çarşısı, hediyelik eşya ve günlük ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz dükkânlara ev sahipliği yapıyor. Ayvalık ve Foça’daki türdeşlerinden görünüm olarak pek de farkı bulunmayan çarşının barındırdığı en özgün ürünler ise 1945’ten beri faaliyette olan Rumeli Pastanesi’nden satın alabileceğiniz sakızlı dondurma ve kurabiye ile çeşitli dükkânlarda sunulan sakız reçeli.Çarşıdan kale yönüne doğru yürümeye devam ederseniz önce eğlence mekânlarını, sonrasındaysa deniz kıyısındaki balıkçıları görebilirsiniz.

KERVANSARAY
Günümüzde otel olarak kullanılan Kervansaray, 1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilmiş. Osmanlı mimarisinin görkemini yansıtan 2 katlı yapıda gerçekleştirilen başarılı restorasyon çalışması sayesinde dönemin süsleme sanatı, aslına uygun olarak günümüze taşınmış. Kaleye yakın konumda yer alan tarihi yapıyı, hem konaklama hem de alışveriş için tercih edebilirsiniz.

SAKIZ ADASI
Denizi, güneşi ve kendine özgü kültürü nedeniyle tercih ettiğiniz Çeşme’de geçirmeyi planladığınız tatil sürenizin bir kısmını, iki ülke arasında geçerli kapı vizesi uygulamasından yararlanarak ziyaret edebileceğiniz Sakız Adası’na ayırabilirsiniz. Alternatif arayışındakilere Çeşme gezilecek yerler listelerine eklemelerini önereceğim adaya limandan kalkan gemilerle 1 saat içerisinde ulaşabilirsiniz. Saat 11.00’da hareket eden tekneyle ulaşacağınız adada denize girdikten, tarihi alanları ziyaret ettikten ve yemek yedikten sonra akşamüstü 17.00’de Çeşme’ye geri dönebilirsiniz.

ÇEŞME ARKOLOJİ MÜZESİ
Çeşme gezilecek yerler listesinde tarihi eserlerden hoşlananları sevindirecek bir diğer yer ise Çeşme Arkeoloji Müzesi’dir. 1965 yılından bu yana hizmet veren müze ilk yıllarında İstanbul Topkapı Müzesi’nden getirilen silahların sergilendiği silah müzesi olarak hizmet verirken daha sonra Ildırı (Erythrai) antik şehrinde yapılan kazılardan elde edilen kalıntıların sergilendiği bir müze olarak günümüze ulaşmıştır. Müzeyi haftanın her günü yaz ayları boyunca 08.30-19.00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Alaçatı’nın adı kimilerine göre ‘alaca at’tan geliyor kimilerine göre de ‘alacık çadırları’ndan. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. Şimdilerdeyse Alaçatı, Türkiye’nin en gözde tatil beldeleri arasında.

Rengârenk pencere ve kapıların süslediği cumbalı taş evleri, begonvillerin ve sardunyaların sarmaladığı Arnavut kaldırımlı sokakları, lavanta kokulu hediyelik eşya dükkanları, mavi tahta sandalyeli ve yöreye özgü motiflerle işlenmiş masa örtülerinin süslediği kafe ve restoranlarıyla pek keyifli bir atmosfere sahip. Ege’nin bu lavanta kokan şirin kasabası, artık ülkemizin en popüler tatil yerleri arasında yer alıyor. Alaçatı’da yapılacak şeyler ile ilgili belki de yüzlerce maddelik bir liste oluşturulabilir. Ama baştan söyleyemeliyim buraya geleceksiniz sadece para harcayacaksınız. Ve buradaki tatil sürecinizde hep yemek yiyeceksiniz. Buradaki konsep deniz ve yemek üzerine olacağı için cebiniz dolu olmalı...

ALAÇATI YAZIM İÇİN TIKLAYIN

KONAKLAMA

Kondo Suites

Tam donanımlı dairelerinde lüks konaklama imkânı sunan Kondo Suites, Çeşme’nin merkezinde yer alıyor. Bünyesinde açık yüzme havuzu, spor salonu, spa merkezi bulunan tesiste bir adet alakart restoran hizmet veriyor. Tesis gezilecek yerlere, otobüs terminaline yakın olması, temiz odaları ve manzarası ile tatilcileri memnun ediyor. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Best Western Plus Çeşme Hotel

Plaja yürüme mesafesindeki Best Western Plus Çeşme Hotel, ilçe merkezine ve Alaçatı’ya oldukça yakın konumda hizmet veriyor. Konuklarını modern tasarımlı ve konforlu odalarında ağırlayan otelde her sabah geleneksel Ege kahvaltısı havuz başında ve açık büfe olarak sunuluyor. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

4★ Sisus Hotel Çeşme

Dalyanköy Yat Limanı’nın hemen yanında yer alan Sisus Hotel Çeşme’de Ege Denizi, havuz veya Sakız Adası manzaralı konaklama birimleri bulunuyor. Akdeniz yemekleri ve Ege spesiyaliteleri sunan bir adet alakart restorana sahip modern tasarımlı otelde tatilcilerin aromaterapi masajı yaptırabileceği spa merkezi hizmet veriyor. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

5★ Boyalık Beach Hotel & Spa Çeşme

Özel plaj alanına sahip Boyalık Beach Hotel & Spa Çeşme, Türk hamamı ve SPA merkezi gibi rahatlatıcı hizmetleri ile tatilcilere konforlu konaklama olanağı sağlıyor. Kahvaltı ve akşam yemeklerinin açık büfe olarak sunulduğu tesiste odalar şık tasarımlı ve rahat. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

5★ Ilıca Hotel Spa & Wellness Resort

Bazı odaları hidromasajlı küvet ve Ilıca Körfezi manzaralı boydan boya pencerelere sahip olan Ilıca Hotel SPA & Wellness Resort, termal özellikli Ilıca Plajı’nın birkaç adım uzağında yer alıyor. Termal suyla dolu 7 havuzu bulunan otelin SPA merkezinde çok sayıda masaj ve güzellik uygulaması yapılıyor. Çocuklara özel oyun odasına ve havuza sahip tesiste biri açık büfe, diğeriyse alakart olmak üzere 2 adet restoran hizmet veriyor. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
YEMEK ve MEKANLAR
Boyoz, sucuk, sayas, kaşar peyniri ve salam ile hazırlanan "kumru", gözleme, taze deniz mahsulleri, haydari, midye dolma, kabakçiçeği dolması, fava, lokma, dondurma, sakız reçeli, sakızlı muhallebi. Bunların tadına bakmadan dönmek olmaz. Çeşme, bir yandan da tipik Ege kasabası özelliklerini yaşatıyor. Çeşme deyince birçok insanın aklına gelen ilk tatlar midye dolma, kumru ve süt darı (mısır). Çeşme merkezde, sakızlı dondurma ve sakız reçelinin yapıldığı eski pastaneler; zeytinyağı, otlar, deniz ürünleriyle yapılmış envayı çeşit yemek ve mezeleriyle köklü restoranlar varlıklarını bugün de sürdürüyor. Seyyah midyeciler ve kumrucuların yanında, Alaçatı ve Aya Yorgi koylarında İstanbul’dan esen metropol rüzgarının hissedildiği mekanlar da var. Tüm bu değişik lezzetler nedeniyle bile çeşmeye gidilir.

İMREN LOKANTASI
Yugoslavya’dan göç edip önce Alaçatı’da kadayıfçılık yapan Abdürrahim ve Fadıl Kadagan kardeşler, 1953’te Çeşme’de şimdiki mekanın karşısında ilk İmren Lokantası ve Oteli’ni açtı. 1960’da bugünkü yerlerine taşındılar. İmren Restoran’ı Recep, Bülent, Egemen ve Ender Kadagan kardeşlerden oluşan üçüncü kuşak devam ettiriyor. Rumeli yemeklerini, modern mutfakla harmanlıyorlar. Yaz kış 12.00 23.00 arası açık olan mekanda her türlü zeytinyağlı ve ızgara yemek var. Ön plana çıkanlar kaşarlı patlıcan oturtma, kabak çiçeği dolması, güveçte et , rosto, yaprak sarma, deniz börülcesi, sütlü ve cevizli tel kadayıf, cevizli kabak tatlısı

Adresİsmet İnönü Mah. İnkılap Cadddesi no 6 Çeşme / İzmir 0232 712 76 20

RUMELİ PASTENESİ
Eğer bir klasikçiyseniz Çeşmenin en meşhur ve en eski dondurmacısı burası; gayet lezzetli dondurmalarını deneyebilirsiniz. Dondurmalarını doğal keçi sütünden, tatlılarını da keçi ve inek sütü karışık yapıyorlar. Kazandibi, tavukgöğsü denenecek tatlılarından. 
84 yıl önce Çeşme’ye göç eden Selanikli Osman Usta, burada Şadiye Hanım ile evlenir. Gelinin çeyiz olarak getirdiği masa ve sandalyelerle Rumeli Pastanesi açılır. Pastanenin bugünkü sahipleri Osman Usta’nın oğulları Hasan ve Hüseyin Mersin kardeşler. Hasan Usta dondurmaları yapıyor, eşler Fatoş ve Semra Mersin de reçelleri. Pastanede bergamot, sakız, gül, Antep fıstığı ve ceviz dahil 19 çeşit reçel satılıyor. Sakızlı dondurması, yazın uzun kuyruklara neden oluyor. Karadut, Ovacık kavunu ve Çeşme limonu da diğer lezzetler.

Adresİsmet İnönü, 3435. Sk. No:46 Çeşme / İzmir 0232 712 67 59

DOST PİDE PİZZA
Selim Akbaykal tarafından 1974’te Ilıca’da açılan Dost Pide & Pizza, 33 yıl içinde toplam 6 şubeye ulaştı. 1995’te TSE Kalite Belgesi, bu yıl mayıs ayında da ISO 9001 Belgesi alan mekanda, 1985’ten bu yana Reşat Akbaykal yönetiminde 30 kişilik ekip yaz aylarında günün 24 saati hizmet veriyor. Kışın 8.30 22.00 arası açık. En çok sevilen pizzaları spesiyal dost pizza, pizza milanez ve pizza margarita. Ayrıca kaşarlı, kuşbaşılı pide ,ıspanaklı pide ,spesiyal dost döner ,meşhur beyaz etli enginarlı güveç ,bahçe salata gibi alternatifler var.

 AdresCelal Bayar, 5152. Sk. No:27 Çeşme / İzmir 0232 723 05 01

BALIKÇI HASAN
Bir şubesi de İstanbul Yeşilköy’de olan Dalyan köy Limanı’ndaki Balıkçı Hasan, 1991’de Hasan Kandemir tarafından kuruldu. Dört yıldır Toray Alp Altan işletiyor. Deniz börülcesi ve fasulyesi, bebek enginar dolma ve fava özellikle tadılması gerekenler. Ara sıcak olarak vantuzlu ahtapot ızgara, taze bütün kalamar, sütte karides ve deniz mahsülleri makarnasını tavsiye ediyor. Levrek, mevsiminde trança ve laostan balık haşlama, adabeyi, balık kebabı da revaçta. Böcek ızgarayı birkaç gün önceden sipariş vermek gerekiyor. İçki dahil kişi başı hesap ortalama 50 75 YTL arası. 

Adres: Dalyan Mah Liman Cad, 4226 Sok 19/A Dalyanköy / Çeşme / İzmir 0232 724 94 95

CAN BABA 
Çiftlikköy’de 2000’de Soner Göksel’in kurduğu İstakozcu Canbaba, deniz ürünleriyle tanınıyor. Sakız Adası’na Türkiye’nin en yakın noktasında. Günbatımında rebetiko müziği eşliğinde yemek yiyorsunuz. Böcek ve istakozu kendine özgü bir yöntemle hazırlayan Canbaba çok iddialı. Misafirin geri döneceğini bilse bile istakozu haşlayarak pişirmeyi reddediyor. Ahmet Nazif Zorlu, Tarkan, Berna Yılmaz, Hüsnü Özyeğin gibi isimlerin geldiği mekanda vantuzlu ahtapot, çöpte kalamar, trança marine ve tuzda balık da bulunuyor. Kişi başına içki dahil 50 - 150 YTL hesap ödüyorsunuz. 

AdresÇiftlik, 8. Sk. 1/A Çeşme / İzmir 0232-722 12 15

KUMRUCU HÜSEYİN

Kumrunun mucidi, Kumrucu Hüseyin, İzmir’den başlayıp ünü tüm yurdu saran ve adına “Kumru” denen bir tür sandviçin mucidi. Aslında kumru, yüzyıllardır Ege’de yapılan bir ekmeğin adı. Şeklini Konak meydanındaki kumrulara benzettikleri için adına kumru denmiş. Hüseyin Pekmen askerliğini Ankara’da Amerikalıların yanında yaparken onların sandviç alışkanlığını görür ve “Neden Türk usulü bir sandviç de olmasın?” diye düşünür. Askerlik dönüşü Çeşme’de bir dükkan açar ve kumru ekmeğinin içine kaşar ve sucuk koyarak satmaya başlar. O günden sonra, ekmek adı olan “kumru” sandviç adına dönüşür.

Lokanta başlarda sadece yazları açıkmış, dükkanı sezonluk kiralarmış. İlk iki yıl 1000 lira kira vermiş, üçüncü yıl dükkan sahibine, “Sezon sonundaki kazancıma göre kira vereceğim,” demiş. O da kabul etmiş. İşler çok iyi gidince 2000 lira kira ödemiş. Mülk sahibi yıllar sonra çok sevdiği Kumrucu Hüseyin’e dükkanı satmış. Kumrucu Hüseyin 20 yıl kadar sadece sezonluk çalıştıktan sonra 1985’den beri bütün yıl açık. Hüseyin Bey oğlu Aycan ve kızı Nihan’la birlikte çalışıyor. Nihan Hanım gıda mühendisi aynı zamanda dükkanın da sorumlu gıda mühendisi. Her ikisi de çekirdekten yetişme kumrucu.

Hüseyin Pekmen kumru ekmeğinin çabuk kuruduğunu görünce yeni bir formül aramış. Sonunda katkısız, nohut mayasıyla yapılan, böreklik un kullanılan bir ekmek geliştirmiş ve bunun Ticaret Bakanlığından tescilini yaptırmış. Bu ekmek kolay bayatlamıyor. Bayatlasa bile ocakta kızartılınca taze gibi oluyor. Kumruya % 100 dana etinden en kaliteli sucuk, kaşar olarak ise Kars kaşarı konuyor. Her şeyin en kalitelisini kullanmayı ilke haline getirmiş Hüseyin Bey, mayonez ketçap bile tek kullanımlık poşetlerde. Çeşme’de, sabaha karşı diskodan çıkınca kumru yemek adet olmuş. Kumrucu Hüseyin kumru ekmeğinin mide suyunu ve asidini emdiğini o yüzden alkol sonrası yenecek en iyi şeyin kumru olduğunu söylüyor. Her kesimden insana hizmet veriyorlar, büyük düğünlerde kumru partileri bile yapmışlar. Günümüzde kumru yurdun dört bir yanına yayılmış durumda. Bir çok yerde farklı şekillerde yapılıyor. Bu yüzden başka yörelerde başka kumrular görerek Kumrucu Hüseyin’e kumru öğreten insanlar çıkıyormuş.. Dükkanda kumrunun yanı sıra katmer ve İzmir lokması da var. Bu arada kumrucu şevki de burada işe başlıyor işi öğreniyor ve kendi dükkanını açıyor.

AdresIlıca, 5065. Sk.,Çeşme / İzmir 0232 723 06 35

KUMRUCU ŞEVKİ
 Şevki İzmir’de çok meşhurdur. Çeşme de de hem çarşıda hem Ilıca da rastlarsınız Şevki’ye. O zaman eğer sabah gözlerini Çeşmede açtıysan güne birkaç kulaç atıp hemen Şevki’ye “kumru” yemeye. İzmirli olmayanlar kumruyu bir kuş sanabilir ama kumru ekmek arası sıcacık bir lezzettir. Kumru ile ilgili olarak anlatılan bir çok efsane olsa da hepsinin ortak bir noktası var. Tüm hikayeler İzmir’e ve Çeşme’ye uzanıyor. Kumruyu kumru yapan ise mayasının farkı. Balkanlar’dan, Makedonya’dan geldiğine inanılan bu özel maya yapım tekniği, sadece un ve nohut suyuna dayanıyor. 

Günümüzde sadece bir ya da iki ustanın hatırladığı ve yapabildiği bu özel nohut mayası vaktinde evlerde yapılır ve kumru şeklini alırdı.İzmir’de yayılan kumru ilk halini, soğuk olarak, içine domates, tulum peyniri ve yeşil biber alarak buldu. Günümüzde halen İzmir deki tüm gevrekçilerde (simitçilerde) bu eski hali ile de satılmaya devam etmektedir. Kumrunun günümüzdeki halini alması yani ızgaraya girmesi ise, 1965 yılına uzanıyor. O yıllarda Çeşmeye de gelen bu kumru ekmeklerini, Erdoğan isimli bir usta ızgaraya atıyor ve içindeki malzemeleri ısıtmaya başlıyor. İşte o günlerden bu güne kadar Çeşme ile klasikleşen kumru yolculuğuna halen devam etmekte
1972’de, Ilıca’daki Karabina Oteli’yle Rasim Palas Oteli arasında, babalarının işlettiği kafeteryanın önüne bir büfe koyarak başladı Arif ve Şevki Çilek kardeşlerin kumru yolculuğu. Kahvaltıda, öğle ve akşam saatlerinde yenebilmesi, doyurucu özelliği ve iddiaya göre hamurundaki nohut mayası ile pekmez şerbetinin midedeki asit oranını dengelemesi kumruyu tüm Türkiye’de tanıttı. Balık restoranlarından kalkanların, beach club’larda eğlenenlerin, Ilıca plajına gelenlerin, yoldan geçenlerin 24 saat uğradığı Kumrucu Şevki yaz kış hizmet veriyor. 

AdresIlıca, 5074. Sk. 52/A Çeşme / İzmir 0232 723 00 93

FERDİ BABA
Aya Yorgi Koyu’nda, 27 yıl önce Ferdi Kabak tarafından açıldı. 1986’dan beri Arif ve Murat Kabak kardeşler çalıştırıyor. 7 yıldır Ardıç Mahallesi Şifne Mevkii’nde 12.00-24.00 arasında hizmet veriyor. Müdavimleri arasında Tuncay Özilhan, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ var. Izgaranın başındaki Mehmet Usta, müdavimleri tarafından iyi tanınıyor. Yunan usülü ahtapot ızgara ,okyanus böreği ,soya soslu sıcak kalamar ,Zehra Ana’nın yapımı kabak çiçeği dolması, krema soslu karides tadılması gereken lezzetler. Buraya Sakız Adası’ndan gelenler de var. 

AdresMusalla Mahallesi, 1016. Sk. No:2/22 Çeşme /İ zmir 0232 712 02 77

LAVANTA 
Melda Dursunoğlu ile Fatoş Çırpıcı’nın 2004’te "İzmir’in en iyi Akdeniz mutfağı olacağız" iddiasıyla kurdukları Lavanta Restoran 120 kişilik. 8 saat fırında pişirilen dana kaburga, prosciuttoya sarılı dana bonfile, içinde ağırlıklı olarak midye ve kum midyesi bulunan domates soslu kabuklular, kalamar, ahtapot, midye, kum midyeli deniz ürünlü spagetti ve keçi peynirli salata. Kış aylarında sadece hafta sonu açık. Yazın 20.00-24.00 arasında hizmet veriyor. Bitişiğindeki Lavanta Marangozhane’de çarşamba, perşembe ve cumartesi 23.00-02.00 arasında caz çalınıyor.

AdresAlaçatı, Kemal Paşa Cad. No:99 Çeşme / İzmir 0232 716 68 91

MİDYECİ PAMUK ve ŞAKİR

 Midyeci Pamuk ailesi 37 yıldır, Midyeci Şakir ise 51 yıldır bu işte. İki aile hafta sonları günde toplam 25 bin midye satıyorlar. Çoluk çocuk, gelin görümce, elti kayın birader hepsi bir arada çalışıyor. Yaşamları da bir. Midyeden kazandıkları parayla apartman dikmişler. Midyeci Pamuk ailesinin apartmanı İzmir Kadifekale’de, Şakirde çoluk çocuk tüm aile bu işde. Midyeci Şakir ailesi eski İzmir’de yaşıyor. Midyenin denizden mideye yolculuğuna tanık olmak için Çeşme’nin en ünlü midyecilerinden  Midyeci Pamuk’u dinleyin hemde mideye midyeleri indirin şirin bir adam. 

Aile Mardinli. Pamuk ailesi 37 yıldır hayatlarını midye satarak geçiriyor, İki ailenin arasındaki rekabet ÇİÇEK ABBAS'DAN’ farksız. Çeşme’nin en kıymetli beach club’larını paylaşmışlar. İki aile hafta sonları Çeşme’de toplam 25 bin midye satıyor. Üç aylık sezonda sadece midyeden kazandıkları parayla İzmir’de kendi apartmanlarını bile dikmişler.

Midyeci Şakir’in ismi ailenin ortanca ve en girişken oğlu Şakir Akagündüz’den geliyor. Aslında kurucu babaları Hüseyin Akagündüz  Hikâyesini şöyle anlatıyor: “Mardin’de altı çocuklu bir ailenin oğluyum. Babam arpa, buğday yetiştiren bir çiftçiydi. 12 yaşımda Mardin’den bana ekmek çıkmayacağını anladım, evden ayrılıp Adana’ya pamuk tarlalarında mevsimlik işçi olarak gittim. Adana’da sezon bitince bir arkadaşım ‘İzmir çok güzel memleket’ dediği için İzmir’e geldim. Önce inşaatlarda çalıştım. Sonra manavda, sonra gemilerde. Hataylı bir arkadaşım midye satıcılığı yapıyordu ve elemana ihtiyacı vardı. Onun sayesinde midyeciliğe başladım. Altı ay sonra ‘onun yaptığını ben de yaparım’ dedim. Kendi midye dolmamı yapıp satmaya başladım. Benim ortanca oğlan Şakir çocukluğumdan beri evlere midye götürdüğü için herkes onu tanıyor. Bir de sosyal çocuk. Herkesin numarası vardır onda. Ebru Gündeş, Beyazıt Öztürk gibi ünlüler daha uçağa binerken Şakir’i arayıp sipariş veriyor. O yüzden adımız Midyeci Şakir oldu.”
 ‘Mardin, Milano, Çeşme’ sloganı ile çalışıyorlar ve kendilerine ‘Pamuk Holding’ diyorlar. Bir ara İzmirli işadamı İbrahim Görücüoğlu aileye destek vermiş ve midyelerini Milano’ya kadar ulaştırmış. Ailenin babası Kutbettin Pamuk meşhur Ayayorgi Koyu’nun ilk midye dolma satıcılarından. O koya geldiği zaman İbrahim Tatlıses’e çok benzediği için herkes “İbo geldi” der ve bir türkü söyletirmiş. “Mardin, Nusaybin, Görentepe Köyü’nden gelmiş İzmir’e. Bizim köylüler geldi biz de arkalarından geldik. 1984’de Çeşme’de Emlak Bankası sitelerinde ve Ayayorgi Paparazzi’de midye satmaya başlamış.Tıpkı Akagündüz ailesinde olduğu gibi Pamuk ailesinde de ailenin ortanca oğlu daha ünlü. Feyzullah kısa ismi ile Feyzo özellikle ünlüler arasında popüler. En son Arda Turan ve Oğulcan Engin’e elleriyle 260 tane midye yedirmiş. Kadınlarda ise rekor Bergüzal Korel, Azra Akın ve Küçük Ceylan’daymış.

MİDYE DOLMALARIN OLUŞUMU

Bir gün sonranın midyeleri akşam 18:00 gibi evlere teslim ediliyor. İlk iş midyelerin temizlenmesi. Temizlik işi bitince midyeler dolaplara yerleştiriliyor. Gün sabah 04:00’de başlıyor. Midye dolmanın içinden sorumlular anneleri. Hafta sonları sabah 04:00’den 06:00’ya kadar 30’ar kilo pilav pişiriyorlar. Midyeci Şakir ailesinde pilavları 51 yıldır Rahime Akagündüz, Pamuk ailesinde ise 37 yıldır Temrihan Pamuk pişiriyor. Bu onlar için artık dünyanın en kolay işi. Pirinçler yarı pişmişken ocaktan alınıyor. Birazcık soğuduktan sonra evin kadınları eldivenlerini ellerine takıp yere oturuyor. Doldururken iki şeye dikkat ediyorlar. Midyeler ikiye ayrılmayacak ve öyle tıka basa pilav koyulmayacak. Çünkü sırada ikinci bir pişirme seansı var. Ve bu işlem sırasında pirinçler şişiyor. Fazla koyarlarsa şişen pirinç midyeyi de bozuyor.

Midyeler piştikten sonra kadınların işi bitiyor. Erkekler midyeleri yüzer yüzer ayırıyor. Bu yöntem, satış sırasında işlerin kolaylaşmasını sağlıyor. Aksi halde müşterilerin yediklerini saymaları gerekiyormuş bu da hiç hoş olmuyormuş. “Midyeyi tabağa koyarken 20, 21 diye saymak iyi olmazmış. Saydığın rakamı duyarsa müşteri daha fazla yemez. Ama duymazsa 100 150 tane yermiş. Midyeler naylon torbalara konduktan, sonra her şey arabaya taşınıyor. Saat 10:30 gibi erkekler evden çıkıyorlar. Ve Çeşme plajlarına dağılıyorlar.

MİDYE EVİ
İzmir midyesi bir başka olur arkadaş, Bembeyaz eti olmalı midyeyi açtığında, sonra öyle kuş üzümü, tarçın falan bunlar bozar midyenin tadını. İşte Çeşme çarşıda çok güzel midye yapan bir yer Midye evi. Taze ve sıcacık, Küçücük bir dükkan önünde birkaç masa var, oturun şöyle masaya bir tabak midye yanına da buz gibi bira, değmeyin keyfinize.
Adres: 16 Eylül Mahallesi, 3010. Sokak, Çeşme

ASUCAN
 Son zamanlarda Çeşme’de gençlerin en uğrak yerlerinden bir haline gelmiş durumda mekan. Denizden çıkan soluğu Asucan’da alıyor. Asucan’da atom yemeden dönmeyin. Coleslaw salata ve ev yapımı schnitzel üzerine değişik soslar eklenerek yenen bir yemek Atom. Asu ise ustanın eşinin ismi. Yemek siparişinizi ve paranızı önceden sol taraftaki bölmeden veriyorsunuz sonra eğer sıra yoksa yemek yiyeceğiniz bölüme oturup bekliyorsunuz ki garson sizin isminizi söylesin, sizde el kaldırıp siparişinizi alın. Gerçekten önünde genelde kuyruk oluyor buranın. Çünkü hem lezzetli, hem müthiş doyurucu, hem de Çeşmeye göre fiyatlar çok uygun. Tavuk yemesem ne alabilirim derseniz de hamburgerini deneyin çünkü köftesini kendileri hazırlıyor.

Adres: 16 Eylül Mah. Kutludağ Sok. (3052 Sk.) Çeşme


MUGA NATUREL
 Dondurma değilde meyva sorbeleri bir harika. Sanki gerçekten meyvanın kendisini yiyormuşsun gibi bir lezzet var. Dondurmada son nokta. İncir sorbe yapmışlar ki dillere destan. Mutlaka deneyin derim. Çilekli ve mandalinalı denenesi lezzetlerinden. İç tasarım olarakta gayet hoş bir yer yapmışlar, çarşıda gezerken biraz mola verilebilir. Ayrıca ev yapımı çeşitli tatlılar da denenebilir

Adresİsmet İnönü, 35930, Atatürk Blv. 60 - 62 Çeşme / İzmir

ULAŞIM

Çeşme'ye en yakın havalimanı İzmir’de. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Çeşme'ye 85 km. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok kentinden direkt uçak seferleri bulunuyor.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye ulaşım

Çeşme'ye İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ulaşmak isteyenler HAVAŞ otobüslerini kullanıyor. Yine Çeşme Seyahat firması İzmir Havaalanı Çeşme arası sefer yapıyor. Çeşme’ye direkt giden otobüsten indikten sonra oradan minibüsle Alaçatı’ya geçilebilir.
Nisan-kasım aylarında gerçekleştirilen havaalanı Alaçatı seferleri havalimanından 00.30, 03.30, 08.30, 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 saatlerinde, Çeşme’den ise 02.30, 04.30, 06.30, 08.30, 10.30, 12.30, 14.30, 16.30, 18.30, 20.30 saatlerinde.
Yaklaşık 90 dakika süren yolculuğun ücreti 30 TL. 

Çeşme'ye gitmek diğer bir seçenek.

İzmir Otogar’dan çeşme’ye otobüs Çeşme Seyahat otobüsleri İzmir Alaçatı Çeşme güzergahında taşımacılık yapıyor. Nisan-Kasım arasında neredeyse her saat başı, yılın diğer döneminde ise daha seyrek seferler düzenleniyor. İzmir Çeşme otobüs fiyatı 23 TL ve 1,5 saat sürüyor. Araçlar 141 nolu perondan kalkıyor. İlk araç sabah 06:30 son araç ise 22:00’de kalkıyor. Her yarım saat veya 45 dakikada bir seferler düzenleniyor. Çeşme Seyahat otogar telefon 0232 7126499. Çeşme Seyahat  telefon 0232 7166191.

Eshot ile ulaşım

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım firması ESHOT otobüsleri ile İzmir merkezinden 2 otobüs değiştirerek Alaçatı’ya ulaşım sağlanabilir. Öncelikle Urla’ya gitmek için, Fahrettin Altay’dan kalkan 725 numaralı F. Altay Urla otobüsüne binin.
Urla’ya varınca da 760 numaralı Urla Çeşme otobüsü ile çeşme’ye geçebilirsiniz. Urla Alaçatı arası ulaşım, İzmirim Kart ile tam 4,50TL, öğrenci 2,45TL, öğretmen ise 2,75TL. 760 hat Fahrettin Altay çeşme otobüs saatleri iş günleri ve cumartesi Çeşme’den Urla yönüne 06.00, 06.50, 07.40, 16.47, 17.40, 18.34 saatlerinde; pazar günü ise aynı yönde 07.00, 08.30, 16.20 ve 17.40 saatlerinde hareket ediyor.

Aynı otobüs Urla-Çeşme güzergahında iş ve cumartesi günleri 06.20, 07.20, 08.10, 17.13, 18.07, 19.00; pazar günlerinde ise 07.00, 08.30, 16.20, 17.40 saatlerinde hareket ediyor. 725 hattındaki Fahrettin Altay-Urla otobüsü ise haftanın her günü 06.00-00.30 saatleri arasında her yarım saatte bir hareket ediyor.

Alaçatı'dan Çeşme'ye nasıl gidilir

Alaçatı-Ilıca Çeşme dolmuşları sabah 07.00’den akşam 21.00’e kadar her 10 dakikada bir, 21.00’den 24.00’e kadar her 15 dakikada bir sefer gerçekleştiriyor. Dolmuşlar Çeşme Otogar’dan hareket edip, Ilıca ve Alaçatı merkeze uğruyor. Ücret 3,50 TL’den başlıyor ve mesafeye göre değişiyor. Yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Kiralık veya otomobille Alaçatı’ya gidiş İzmir Alaçatı 45 dakika sürüyor, eğer özel aracınız varsa tabi. İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinde 79 km uzaklıktaki Alaçatı’ya ulaşım çok kolay. Eski yol üzerinden gitmek isteyenler ise 1 saate yakın bir yolculuğu göze almalı.

İstanbul-Alaçatı arası 550 km ve yolculuk 6 buçuk saat, Ankara-Alaçatı arası ise 675 km yolculuk ve 7 buçuk saat sürüyor.

FESTİVALLER
Alaçatı Ot Festivali
İzmir Çeşme
Tarih: 09.04.2020 - 12.04.2020
Tasting Alaçatı
İzmir Çeşme
Tarih: 05.06 - 07.06
İzmir Çeşme
Tarih: 11.06 - 14.06
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 11.07- 11.07
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 11.08 - 16.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 15.08 - 16.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 20.08 - 01.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 22.08 - 23.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 22.08 - 23.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 22.08 - 23.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 30.08 - 31.08
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 30.08 - 10.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 16.09 - 20.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 17.09 - 20.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 18.09- 20.09
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 10.10 - 11.10
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 24.10 - 25.10
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 31.10 - 01.11
Alaçatı Elektronik Müzik Festivalihttps://emreduz.blogspot.com/2020/03/alacati.html
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 31.10 - 01.11
İzmir Çeşme
Tahmini Tarih: 31.01 - 31.01















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder