2 Nisan 2020 Perşembe

Hey Gidi Karadeniz TRABZON

“En uzun yolculuklar bile tek bir adımla başlar.”

“Bir şehir geçer hayatından ve rengin değişir.”Karadeniz’i bir cümleyle anlat deseler en iyi böyle anlatılırdı sanırım. Karadeniz gezisi hepimizin tatil planları arasında mutlaka vardır, öyleyse planlarınızı gerçeğe dönüştürün ve renginizin değişeceği şehre kavuşmak için geç kalmayın.
Biraz tatlı, biraz sert bir Trabzon. Trabzon’un betonlaşmaya kurban gittiği doğru. Görünce insanın resmen kalbi sızlıyor, Trabzon’a küsüyor.  Şehir, 1461’e kadar 200’ü aşkın sene yaşayan Trabzon Rum İmparatorluğu’nun başkentliği yapmış. Tarihi açıdan oldukça değerli bir yer. Hele ki Sümela Manastırı’nı görünce insanın dili tutuluyor. İnsanlar el etmese, doğası da bir o kadar heybetli. Karlar altındaki Zigana’dan geçerken kalbi hızlanıveriyor, sonbahar renkleri insanı mest ediyor.
Yaylaları planlara eklemek gerekir mi diye düşünürseniz, Trabzon’da Rize’deki yayla manzaraları pek yok. Eğer Karadeniz turundaysanız, yayla hevesinizi bulut denizinin yuttuğu Rize, Ordu taraflarına bırakın. Zaten oralarda yayla turizmi daha gelişmiş. Eğer sadece Trabzon’a geliyorsanız, yine de çok elzem olduğunu söylemeyiz. Geniş geniş vaktiniz varsa yayla da görün, ama kısıtlı zamanınız varsa pas geçin. Yayladan önce öncelikleriniz Ortamahalle, Sümela gibi yerler olsun deriz. 

ULAŞIM
Batıda Giresun, güneybatıda Gümüşhane, güneydoğuda Bayburt ve doğuda Rize ile il sınırı olan Trabzon’a havayoluyla ve karayoluyla ulaşabiliyorsunuz. Trabzon Havalimanı, Karadeniz kıyısında, şehir merkezine 6 kilometre mesafede kalıyor. Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuşlarla Trabzon’a ulaşılabiliyorsunuz. Trabzon Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımı da ister transfer servisleriyle, ister belediye otobüsleriyle, isterseniz taksiyle veya araç kiralayarak yapabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye’nin farklı illerinden Trabzon’a direkt otobüs seferleri var. İstanbul’dan özel araçla Trabzon’a gitmek isterseniz de yol 13 saat 20 dakika, Ankara’dan ise 9 saat sürüyor.

NE ZAMAN GİTMELİ

Karadeniz’de turizm daha çok yazın yoğunlaşıyor ama aslında yıl boyu görmeye uygun. Çünkü yazın yayla turizmi, son baharda renk değişimi, kışın kar manzaraları, ilk baharda da coşan yeşili ile 4 mevsim bir başka güzellik vadediyor. 

TRANZON'DA KONAKLAMA
Novotel, bütün gezilecek bölgelerin göbeğindeki konumu ile mantıklı bir tercih. Burayı merkez edinip günü birlik her yere gidip gelebilirsiniz. Aynı zamanda şehre ve hava limanına çok yakın olması da bir avantaj. Uluslararası standartta bir otel olmasının konforu ve kalitesi de her zaman büyük rahatlık. Güzel bir restoranı var, kahvaltı burada veriliyor. Yazın gelirseniz hemen önündeki plajdan da yararlanabilirsiniz. 

TRABZON'DA GEZİLECEK YERLER
Haritayı GoogleMaps‘te açmak için tıklayın

ATATÜRK KÖŞKÜ
Burası, Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılmış olan, Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan bir köşk. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde hep bu köşkte kalmış ve vefatından 1 sene önce Trabzon’a gelerek bu köşkte vasiyetini yazmış. Kendisi vasiyetinde şöyle diyor: “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime vermekle ferahlık duyuyorum. İnsanın serveti, kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha neler vermek istiyorum.” 11 Haziran 1937. Köşk bugün müzeleştirilmiş. Müzede, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıla ait, mobilyalar, porselenler, halılar vb. ile Atatürk’e ait tablolardan oluşan 344 adet eser sergileniyor. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Ayrıca köşk, harika bir korunun içinde. Geldiğinize bahçesini de gezmeyi unutmayın. Konum için tıklayın. 

                   TRABZON MÜZESİ (Kostaki Konağı )
Zeytinlik Caddesi’nde bulunan ve şu an Trabzon Müzesi olarak kullanılan bu konak, 1900’lü yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmış bir konak. Konağın mimarı kesin olarak bilinmese de İtalyan olduğu bu nedenle de kullanılan malzemelerin çoğunun İtalya’dan getirtildiği biliniyor. Zamanında Kostaki iflas etmiş ve konağı Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmış. Daha sonra milli mücadele yıllarında karargah binası olarak kullanılan yapı, 1924 yılında Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyaretinde konaklaması için düzenlenmiş ve son olarak Trabzon Müzesi’ne çevrilmiş. Konağın bodrum katında, arkeolojik eserler, zemin katında, konağın orijinal hali, birinci katında, etnoğrafik eserler sergileniyor. Konum için tıklayın. 

AYASOFYA MÜZESİ
Trabzon’da, Geç Bizans kiliselerinin güzel bir örneği sayılan Ayasofya Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi sonrası camiye çevrilmiş yapılardan. 1. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılan kilise, 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi’nin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmış. Bahçesinde bir de çay bahçesi var. Konum için tıklayın. 

TRABZON KALESİ
Ortahisar mevkiinde, Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuş olan Trabzon Kalesi’nin, günümüze kadar korunarak gelmiş olan şehir surları Trabzon’un en eski yapıları. Bugünkü surların en eski bölümü MÖ 4. yüzyıl Roma Dönemi’ne uzanıyor. Surlar Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Kale, kaba haliyle bir yamuğa benzediğinden, şehrin adının bu trapez (trapezius) yamuk şeklinden geldiği düşünülüyor. Konum için tıklayın. 

BAKIRCILAR ÇARŞISI
Trabzon, tarihi boyunca, Doğu Karadeniz bölgesindeki zengin bakır yataklarından elde edilen bakırın işlendiği bakırcılık atölyeleri ile ünlü bir yer olagelmiş. Bu atölyelerde işlenen bakır, bronz ve pirinçten üretilen kap, kacak, bakraç, maşrapa gibi ürünler Osmanlı saraylarına, İran’a, Karadeniz’deki diğer şehirlere gönderilmiş ve hep alıcı bulmuş. Bu gelenek bugün hala merkezdeki Bakırcılar Çarşısı’nda yaşatılıyor. Konum için tıklayın. 

MAÇKA'DA GEZİLECEK YERLER

SÜMELA MANASTIRI
Sümela Manastırı, sert dağlar, gürül gürül dereler arasında, imkansız bir yamaca yapılmış, denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi. UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Umarız bir gün daimi listeye de girebilir. 

13. yüzyılda yapılmaya başlanan bu manastıra yıllar içinde yeni bölümler eklenmiş ve 1923’e kadar kullanılmış. Yüzyıllarca aktif olarak kullanılan manastırın şu an büyük bölümü restorasyonda. Aslında asıl restorasyon, 2015’in eylül ayında başlamış ve yaklaşık 3,5 yıl sürmüş. Bu ana restorasyon ve çevre düzenlemesi sonucunda, su kemerleri ve manastıra çıkan merdivenler kullanılır hale getirilmiş, yaklaşık 4 bin ton kaya temizlenmiş, 300 metrelik yürüyüş yolu düzenlenmiş, “Cennet ve Cehennem” ve “Ölüm ve Yaşam” tasvirli fresklerin olduğu gizli geçitle ulaşılan bir şapel, “Çile Odası” ve “Gözetleme Şapeli” de ortaya çıkarılmış. Bizans İmparatoru zamanında, keşiş yetiştiren, bölgenin en önemli okulu olmuş. Ayrıca burada bulunan ve havari Aziz Lukas’ın yaptığı kabul edilen ikonalardan birinin mucize gerçekleştirdiğine, ayazmalarından birinin de şifalı olduğuna inanılıyormuş.
HİRİSTİYANLAR İÇİN BİR HAC NOKTASI
Rivayete göre, Meryem Ana, Sümela Manastırı’nı yaptıran rahipler Barnabas ve Sophronios’un rüyasına girer. Bugün Sümela Manastırı’nın içine yapıldığı mağarada Aziz Lukas’ın yaptığı ve melekler tarafından getirilmiş bir ikona olduğunu söyler. Biri İstanbul’da, diğeri Atina’da yaşayan iki keşiş de birbirlerinden habersiz bir şekilde Trabzon’a gelir ve mağarada ikonayı bulur. Böylece bu mağaranın girişine duvar örerek burayı bir kilise haline getirirler. Bu nedenle burası Hristiyanlar için kutsal sayılan hac noktalarından biri haline geliştir.
SÜMELA MANASTIRI TARİHİ
Sümela Manastırı hakkında oldukça fazla rivayet var. Yapının, Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375–395) Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğu düşünülüyor. Yapı daha sonra 6. yüzyılda İmparator Justinianus tarafından onarılarak genişletiliyor. Sümela Manastırı şimdiki görünümüne 13. yüzyılda kavuşuyor. 1200’lü yılların başında kurulan Trabzon Komnenosları Prensliği’nden III. Alexios (1349-1390) zamanında manastırın önemi artıyor ve önemli bir hac noktası oluyor. Osmanlı dönemine gelindiğinde ise başa gelen padişahlar, Sümela’ya dokunmuyor ve buraya bazı imtiyazlar tanıyor. Yavuz 1. Selim manastıra iki büyük mum hediye ediyor, Fatih Sultan Mehmet de manastıra dokunmayacağına dair ferman yayınlıyor.
18. yüzyılda, Sümela’nın birçok bölümü yenileniyor ve bazı bölümler fresklerle süsleniyor. 19. yüzyılda da manastıra ek binalar yapılıyor. Bu dönem, manastırın en parlak dönemi oluyor. Son olarak, 1916-1918 yılları arasındaki Rus işgali sırasında manastıra el konuluyor ve 1923’den sonra tamamıyla boşaltılıyor. Daha sonra 1931’de, Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venezelos, Türkiye Başbakanı İsmet İnönü ile görüşüyor ve meşhur ikona ve kutsal eşyalar, Atina’daki Benaki Müzesi’ne götürülüyor. 1952’de Veria’da Sümela Manastırı adlı yeni bir manastır yaptırılarak, müzedeki ikona ve kutsal emanetler yeni manastıra taşınıyor.

SÜMELA MANASTIRI MİMARİSİ VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI
UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı, ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmanın dışında toplam 72 odadan oluşuyor. Manastıra, 100 basamaklı, dar uzun bir merdivenle giriş yapıyorsunuz. Giriş kapısının hemen yanında muhafız odaları bulunuyor. Daha sonra sizi iç avlu karşılıyor. Sol tarafta, manastırın ana ünitesini meydana getiren ve freskli bir kilise haline getirilen mağara, ona bitişik şapel ve manastır binaları bulunuyor. Sağ tarafta ise kütüphane yer alıyor. Yamacın ön cephesini kaplayan bölüm ise keşişlerin ve misafirlerin odaları.

FRESKLER
Manastırdaki fresklerin bazıları zamanında yerinden sökülerek alınmış ama geriye kalan kısımlarda İncil’den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana’nın hayatından kesitler, Hz. Adem ve Hz. Havva‘nın yasak elmayı yemeleri sonucu cennetten kovulmalarını anlatan sahneler olduğu anlaşılıyor.
HAZIR SÜMELA MANASTIRI’NA GELMİŞKEN
  • Vazelon Manastırı da yine Sümela Manastırı ile aynı vadi içinde bulunan bir diğer önemli manastır. Burası Sümela Manastırından bile daha önce kurulmuş ve Yahya Peygamber’e adanmış bir manastır. 100 yıldır kaderine terk edilmiş bir yer olduğundan yıkık dökük. Umarız yakın zamanda burası da restore edilir fakat henüz bir girişim yok. Konum için tıklayın.
  • Sümela’ya giderken, araç yolunun bittiği noktada bir diğer önemli yapı daha var. Burası da Aya Varvara Kilisesi. Kısa bir süre önce restorasyonu tamamlanan kilisede, hemen karşısındaki Sümela Manastırı’nın tarihi anlatılıyor. Konum için tıklayın.
SÜMELA MANASTIRI ZİYARET BİLGİLERİ
Sümela’ya belirli bir yere kadar araçla ulaşıldıktan sonra, ormanın içinden bir patika izleyerek ulaşıyorsunuz. Sonrasında da manastırın girişine ulaşmak için, 100 basamaklı, dik ve dar bir merdiven çıkmanız gerekiyor. 

Müze Kart geçerli.

Sümela Manastırı Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: 1 Nisan 1 Ekim Açılış Saati: 08:00 Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi: 1 Ekim 1 Nisan Açılış Saati: 08:00 Kapanış Saati: 17:00
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri: Yaz Dönemi: 18:45 Kış Dönemi: 16:45

Sümela Manastırı Nerede
Buraya gelmek için önce Trabzon’un Maçka ilçesine sonra da Altındere Köyü’ne gelmeniz gerekiyor. Yollar asfalt olduğundan, arabanızla çok rahat gelebiliyorsunuz. Eğer özel aracınız yoksa, Maçka merkezden manastıra minibüsler kalkıyor. Bu minibüsler de var. Manastırı, Trabzon merkeze 47 kilometre mesafede kalıyor. Manastırın bulunduğu Altındere Köyü de, Maçka’nın 16 kilometre doğusunda yer alıyor.
 Adres: Altındere, 61750 Maçka, Trabzon Tel: (0462) 326 07 48
Konum için tıklayın. 

HAMSİKÖY
Zigana Dağları’nın eteklerinde, 1300 metre rakımda bulunan Hamsiköy ismi sizi yanıltmasın, burası hamsisi ile değil sütlacı ile ünlü. İsmi Arapça 5 anlamına gelen “hamse”den geliyor. Yani aslında köyün orijinal ismi Hamsköy veya Hamseköy. Bu bölgede bulunan beş köye verilmiş toplu bir isim. Bu beş köy: Hamsiköy, Ciharlı, Çıralı, Dikkaya ve Güzelyayla. Hepsinin havası çok temiz, hepsi yeşillik ve otantik köy evleri olan sevimli köyler. Hepsi, Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince tenhalaşmış yerleşimler. Tabi bugün sadece meşhur sütlacını yemeğe gelen turistleri saymazsak. Burası, trekking ve dağ bisikleti için oldukça uygun bir yer. Konum için tıklayın. 
  • Hamsiköy sütlacının sırrı, bu yörenin ineklerinin bol yağlı sütünde ve Trabzonlu Evde Yoklar’an aldığımız tüyoya göre yapılırken içine atılan bir tutam tuzda. 
  • Hamsiköy’e gitmeye zamanınız yoksa üzülmeyin, merkezde birçok yerde Hamsiköy sütlacı satılıyor. 
  • Ayrıca, Hamsiköy’de her yıl Ağustos ayının genellikle ilk pazar günü sütlaç festivali oluyor. 
DÜZKÖY'DE GEZİLECEK YERLER

ÇAL MAĞARASI
Ulaşılabilir alanı, yaklaşık 8 kilometre olan Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul ediliyor. Öyle ki sarkıtlar ve dikitlerle dolu mağaranın içinden bir dere akıyor ve üzerinde tarihi bir kale bulunuyor. Konum için tıklayın.

NAYİNO DAĞ EVİ
Trabzon merkez de değil de dağda konaklamak isterseniz Nayino Trabzon’daki en popüler dağ evi. 9 odası var ve +8 yaş misafir kabul ediyorlar. Serpme kahvaltısı ve yöresel yemekleri başarılı. Ortak alanda şömine var. Buranın gündoğumu manzarası da harika. Açık alanda bir salıncağı var. Konum için tıklayın.

ÇAYKARA'DA GEZİLECEK YERLER

UZUNGÖL
Keşke pidecilerin duvarlarındaki fotoğraflar gibi kalsaydı dediğimiz Uzungöl’ün tadı kesinlikle tepedeki kafelerden çıkıyor. Hem böylece yapılaşmanın değil, bir nebze daha doğanın içinde oluyorsunuz. Buraya gelmişken, seyir terasına çıkmayı, göletleri gezmeyi, kuymaklı kahvaltı yapmayı, semaverde çay içmeyi ve gerçek Uzungöl tarihini özetleyen Uzungöl Dursun Ali Müzesi’ni gezmeyi unutmayın. Vaktiniz varsa, Karester Yaylası’na çıkmayı da ihmal etmeyin. Konum için tıklayın.

KARESTER YAYLASI
Uzungöl’ü 2600 rakımlı tepeden gören, bütün güzel fotoğrafların çıktığı yayla burası. Burada Uzungölü’ün betonlaşmasından uzaktasınız ama aynı zamanda da ona kuş uçusu olarak yakın mesafesindesiniz. Burada aşağıda olduğu gibi çok fazla işletme yok. Daha çok çadır kampı yapmak için ideal. Konum için tıklayın.

ŞAHİNKAYA
Şahinkaya fotoğrafından da anlaşıldığı üzere tırmanış tutkunları için biçilmiş kaftan bir doğa oluşumu. Trabzon’a 65, Düzköy ilçesine ise 11 kilometre mesafede yer alan Doğankaya Mahallesi’ndeki Şahinkaya, kaya tırmanışı ve trekking rotalarıyla, kamp, dağ yürüyüşleri, foto safari, trekking gibi aktivitelere elverişli coğrafyası ile doğa sporları turiziminin yeni adreslerinden. Tırmanış yapılan yerde profesyonel isimler tarafından açılmış dereceli parkurlar var. Burada Ağustos ayında Uluslararası Kaya Tırmanışı Festivali de düzenleniyor. Konum için tıklayın.

SULTAN MURAT YAYLASI
Trabzon Çaykara Ataköy yolu üzerinde ve yaklaşık 105 kilometre mesafede olan Sultanmurat Yaylası, 2.000 rakımındadır. Orman sınırı üzerinde bulunan yaylada altyapı ve sosyal tesisler mevcuttur. Her yıl 20 Ağustos'ta “Yayla Ortası Şenlikleri” ve her yıl 23 Haziran tarihinde, 1916 yılında Ruslara karşı savaşan ve 1 subayla 70 er şehit veren yaylada “Şehitleri Anma Günü” kutlanır. Ayrıca IV. Sultan Murat'ın İran üzerine 1635 tarihinde yapmış olduğu ikinci seferi dönüşünde Trabzon'a inerken cuma namazı kıldırdığı yer ve hutbe taşının bulunduğu yer olması yaylaya tarihi bir anlam kazandırmaktadır.

MAVURA YAYLASI
Maçka’nın 18,5 kilometre batısında yer alır. Elektrik ve su hizmetlerinin bulunduğu Mavura Yaylası ile Solma Yaylası arası 3,5 kilometredir. Orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüşü için idealdir.

KİRAZ YAYLASI

Maçka ilçesi ile Gürgenağaç köyü arası 22 kilometre asfalt yol olup, Gürgenağaç köyünden güneye doğru 7 kilometrelik toprak yolla ulaşılabilir. 1.850 metre rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış olup, çim kayağı yapılabilir. Temmuz ayının üçüncü cuma günü “Ayeser Şenlikleri” kutlanmaktadır. Elektrik, PTT ve çeşme gibi altyapıya sahip yaylada, bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası hizmet vermektedir. Hamsiköy ve Gürgenağaç köylerinde pansiyonlar mevcut olup, her türlü ihtiyaç yayladaki alışveriş yerleri ve lokantalardan karşılanabilmektedir.

ÇAKIRGÖL YAYLASI


Yaylaya Maçka–Meryemana yolunu takiben Altındere Vadisi Milli parkından yaklaşık 20 kilometrelik bir toprak yolda ilerledikten sonra ulaşılabilir. 2.500 metre yükseklikteki Çakırgöl Yaylası yolu üzerinde ve civarında, Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.

YILANTAŞ YAYLASI
Trabzon’a 64, ilçe merkezine 33 kilometre mesafede bulunan yayla 10 kilometreliklik bir stabilize yolla Yeşilyurt Beldesi'ne bağlanır. Araklı ilçesinin 24 kilometre güneyinde yer alan Yeşilyurt beldesi çevresinde Ağaçbaşı, Taşbaşı, Arabinyurdu, Çukuryaylası gibi çok sayıda yayla bulunmaktadır. Zengin otsu bitkilerle kaplı olan yaylalarda doğa yürüyüşü, bitki inceleme, kuş gözlemleme bisiklet turları yapma olanağı vardır.

PAZARCIK YAYLASI
Karadere güzergahında Araklı’nın 43 kilometre güneyindedir. Yağmurdere üzerinden Gümüşhane’ye Aydıntepe üzerinden de Bayburt’a ulaşan yolların geçtiği bir yayla köy merkezidir. Telefon ve alışveriş imkânları mevcuttur. Çevresi ormanlarla kaplı yaylada doğa yürüyüşü, bitki inceleme, dinlenme, bisiklet turları yapma olanağı vardır.

AKÇABAT'TA GEZİLECEK YERLER

ORTA MAHALLE
Akçaabat’ta Osmanlı döneminden kalan konakların olduğu Ortamahalle’yi mutlaka gezmelisiniz. Karadeniz ve Akçaabat manzarası ayaklarınızın altında. Burası için Doğu Karadeniz’in Safranbolusu deniyor. 1988’de Ortamahalle kentsel sit alanı ilan edilmiş. Böylece dokusunu korumayı başarmış. Konum için tıklayın. Ortamahalle elbette çehresinin güzelliğini tarihi konaklarla dizilmiş Arnavut kaldırımlı sokaklarına borçlu. Burada çoğunlukla gayri-müslimlerin otururmuş. Zorunlu göç yasasının ardından bir müsluman mahallesi olmuş. Bugün hemen hemen tüm konaklar cafe-restoran ya da otel olarak hizmet veriyor. Timurcuoğlu Konağı hem müze, hem kafe. İçini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Birçok konak gibi bahçesinde deniz manzarası da var. Konum için tıklayın.

HIDIRNEBİ YAYLASI
Merkezden gidilebilecek en yakın ve güzel yaylalardan birisi Hıdırnebi Yaylası. Hava açıksa muhteşem bir manzarası var. Bulut denizine denk gelmeniz de olası. Gitmişken biraz daha yukarısında Balıklı Gölü’ne uğrayabilirsiniz. Burada aynı zamanda Karadeniz’in o meşhur salıncaklarını bulabilirsiniz. Yaylaya geldiğinizde kahvaltı da yapmak isteyebilirsiniz. Konum için tıklayın.

KAYABAŞI YAYLASI
Kayabaşı yaylası, 1800 m rakımda, etrafı ladin ağaçlarıyla çevrili eşsiz bir manzaraya sahip bir yayla. Buradaki ahşap evlerde konaklama yapma şansınız da var. Konum için tıklayın.

KARADAĞ YAYLASI
Akçaabat  Düzköy yolunun 12. kilometresinden batıya dönülerek, 28 kilometre toprak yolla yaylaya ulaşılır. 1.946 metre yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir. Yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir. Yaylaya ayrıca Vakfıkebir ilçesinden ulaşılabilir. Maçka ilçesinin güney çıkışından başlayarak 22 kilometrelik toprak yolla Mavura Yaylası üzerinden bu yaylaya ulaşılır.

TRABZONA GELMİŞKEN

SİS DAĞI YAYLASI
Giresun Trabzon sınırındaki en güzel yaylalardan biri olan, isminden de anlayacağınız üzere zaman zaman sislerle ve bulut denizi ile kaplı olan Sis Dağı Yaylası da güzergahınız üzerindeyse uğrayabileceğiniz yerlerden. Özellikle buranın en popüler zamanı, her yıl Temmuz ayının 3. cumartesi günü yapılan “Sis Dağı Yaylası Şenlikleri” zamanı. Konum için 
tıklayın.

BAYBURT OF YOLU

Dünyanın En Tehlikeli Yolu Seçilen Bayburt Of Yolu, biraz cesaretiniz varsa, Dangerous Roads sitesi tarafından 2015’te dünyanın en tehlikeli yolu seçilen Bayburt Of yolunu yapmaya ne dersiniz. Resmi adı D 915 olan, 1916 yılında Ruslar tarafından işgal sırasında şehirler arası yol olarak yapılmış olan yol, Trabzon’un Of ilçesini Bayburt’a bağlayan yol. Artık bu yol pek kullanılmıyor, hatta bazı yerlerde girilmez levhası bile var. Yolun tehlikeli ve 29 sert virajdan oluşan tırmanışlı kısmı. 

TRABZON'DA NE ALINIR

VAKFIKEBİR EKMEĞİ
Vakfıkebir Ekmeği, Trabzon’un ünlü taş fırın ekmeği. En büyük özelliği devasa büyüklükte olması ve kolay bayatlamaması. Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde de her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Vakfıkebir Ekmek Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Vakfıkebir Ekmeği’ni Rüştü’nün Yeri’nden alabilirsiniz. Konum için tıklayın.

TRABZON SİMİDİ
Trabazon simidini klasik simitten ayıran en belirgin özelliği klasik simide göre biraz daha küçük olması. İçinde ekmek hamuru dışında ek bir madde olmadığından bekledikçe çok sertleşiyor ama fırında veya tost makinasında ısıtınca eski haline geri dönebiliyormuş.

BETON HELVA
Trabzon’un beton helva veya taş helva denilen helvası. Trabzon’da helvacılık geleneği çok eski. Bildiğimiz tahin helvasından farkı, beton helvanın, açık olarak mermer masa üzerinde soğutulması. Trabzon’da bu helvayı meşhur eden yer Mustafa Özbak’ın Beton Helva dükkanı. Konum için tıklayın.

KARAYEMİŞ
Doğu Karadeniz’de bolca yetişen karayemiş, mayhoş bir meyve. Karadenizliler, nemli iklim meyvesi olan bu yemişten, reçel ve marmelat yapıyor.

GÜMÜŞ TAKI
Trabzon’un, Trabzon hasırı ve telkari gibi kendine özgü takı modelleri var. Özellikle de Lidyalılar’dan günümüze miras kalmış olan kazaziye bunlar arasında en meşhuru. 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan kazaziye, Cumhuriyet’ten sonra sadece Trabzon’da devam ettirilmiş, tamamen el emeğine dayalı yöresel bir sanat. İpek veya naylon tel üzerine burularak 0,08 mikron inceliğinde sarılan, 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş teller ile yapılıyor. Merkezdeki her gümüşçüde bulabilirsiniz.

TRABZON KURABİYESİ
Trabzon’a özgü olan ve sarı kurabiye olarak da bilinen Trabzon kurabiyesi, kolay bayatlamayan, oldukça sert bir kurabiye. Tahmin edersiniz ki sarı rengini mısır unundan alıyor. Çok sert olduğu için genellikle çaya batırılıp yeniyor.

TRABZON'DA NE YENİR

SÜTLAÇ
Bildiğiniz üzere Trabzon’un sütlacı meşhur. Ancak yaygın olarak bulunmasına rağmen pek nadir yerde layığı ile yemek mümkün oluyor.İstanbul’un en meşhur pastanelerinde bile bu kadar iyi kıvam tutturan yok. 

Sütlacın 2 kritik noktası var
  • 1) Oran: Pirinci az, sütü bol olacak.
  • 2) Kıvamı: Sütünün kıvamı puding gibi doymuş olmayacak. Akışkan olacak.
Trabzon’da Sütlaç Nerede Yenir Hamsiköy
  • Osman ustanın yeri: Yemyeşil bir vadiye kurulmuş olan Hamsiköy’de yenir. Buralarda otlayan ineklerin sütünün ayrı bir lezzeti oluyor. Köy geçimini sütlaç turizminden sağlıyor desek yalan olmaz. Birçok sütlaççı var. Bizim önerimiz buradaki en eski sütlaççı olan Osman Usta’nın Yeri’nden paket alıp, köyün manzarasını gören bir kafede çay eşliğinde yemeniz. 

Konum için tıklayın. Ama Hamsiköy sütlacı yemek için illa Hamsiköy’e gelmeniz gerekmiyor. Trabzon merkeze her gün buradan kalkan araçlar sütlaç götürüyor. Birçok yerde Hamsiköy sütlacı bulabilirsiniz. Ayasofya’ya yakınlarındaki Uğur Usta’nın hem Hamsiköy’de hem de burada şubesi bulunuyor. Konum için tıklayın.
TEREYAĞLI PİLAV
Trabzon’un bir diğer meşhur ürünü mis kokulu tereyağı. Tereyağın en güzel şekilde ortaya çıktığı yemeklerden biri ise pilav. Haliyle Trabzon’da da bol tereyağlı pilavı ile meşhur tarihi bir lokanta var. Yalnız uyaralım, o kadar tere yağını o kadar cömertçe kullanıyorlar ki akşam yemeği için oldukça ağır bir öğün olabilir.

Tereyağlı Pilav Nerede Yenir 
  • Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı: Bundan 5 nesil önce padişahın “Bu pilavdan halkım da yemeli” fermanı üzerine Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı kurulmuş. O gün bugündür, aynı tarif, aynı aile, aynı yöntem ile devam ediyor. Spesyalleri kavurmalı pilav, ancak isteyenler kuru fasulyeli de deneyebilir. Trabzon’un en ünlü pilavcısı. Dürümün içindeki dönerin, köftenin, kısacası etin tartılarak servis edilmesi alışık olduğumuz kavramlar. Kimsenin hakkı kimseye geçmesin diye pilavı gramla tartıp servis ediyorlar. Kavurmalı pilavı en sevileni. Ama kuru fasulyesini de çok seviliyor. Yanına Osmanlı hoşafını da denemeyi unutmayın.
İstanbul’da da hem Beyoğlu’nda hem Kadıköy’de Halitağa Caddesi’nde şubeleri var. İnanılmaz güzel kavurmalı pilav ve kuru fasulye yapıyorlar, turşuları, ayranları cabası. 17’den sonra pilav yapmıyorlar. Websitesi Adres: Pazarkapı, Tophane Cami Sk. No:3, 61200 Merkez/Ortahisar/Trabzon Tel: (0462) 321 30 86 Konum için tıklayın.

TRABZON PİDESİ
Çıtır çıtır, bir ucundan tuttuğunda hepsi kalkan Karadeniz pidesini de denemeden dönmek olmaz. Bunun sırrı fırında fındık kabuğu yakılmasıymış. Gerçekten ayrı bi çıtırlık ve lezzet veriyor. Pide yanında tereyağ ile geliyor. Soldaki gibi kapalı pide yiyorsanız ufak ufak kesip içine atmak, ya da sağdaki gibi açıksa da kenarlarına sürmek makbul.

Trabzon Pidesi Nerede Yenir En ünlü yerler şöyle
  • Bozo Pide, Sürmene Sürmene’nin en ünlü pidecisi. Yarısı kıymalı yarısı peynirli pidesi ve kolot peynirli pidesi başarılı. Pideleri gayet büyük. Trabzon merkezden Uzungöl’e giderken yolunuzun üzerinde kalıyor. Websitesi Adres: Soğuksu, Sahil Cd. No:25, 61600 Sürmene/Trabzon Tel: (0462) 746 19 16 Konum için tıklayın.
  • Pekünlü Merkez Pide Sürmene pidesini merkezde tadabileceğiniz diğer yer. Özellikle kıymalı yumurtalı yuvarlak pidesini denemelisiniz. Websitesi Adres: Kemerkaya, Ticaret Mektep Sk. No:6/A, 61050 Ortahisar/Trabzon Tel: (0462) 500 14 44 Konum için tıklayın.
  • Terminal Fırını, Merkez Sadece öğlenleri açık.Trabzon’un en sevilen pidecilerinden. Hamuru çıtır ve ince. Kıymalı peynirli pidesi çok seviliyor. Websitesi Adres: Sanayi, Terminal Sk. No:4, 61100 Ortahisar/Trabzon Tel: (0462) 325 04 36 Konum için tıklayın.
HAMSİ (ÇITLAMA-BUĞLAMA-HAMSİ KUŞU)
Türkiye’nin dört bir yanındaki balıkçılarda hamsi kolaylıkla bulunabiliyor. Trabzon’a geldiğinizde Karadeniz dışında kolay kolay bulamayacağınız “çıtlama”yı yerinde denemelisiniz. Basite açıklamak gerekirse soğan yatağında bir çeşit buğlama gibi düşünebilirsiniz. Ancak buğlama sevmeyenler bile seviyor. Bulmuşken deneyin deriz. Karadeniz’in soğuk haşlanmış patates, tulum peynir, lahana sarma ve turşulu versiyonunu da denemenizi öneririz.

Trabzon’da Hamsi Çıtlama Nerede Yenir
  • Bordo Mavi Balık: İşletme ahşap dekorlu, chalet hissiyatlı bir bir yer. Kış ayları için ideal. Ayrıca gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, Instagram başarıları sadece şovmenlik üzerine kurulu değil, yemekler ve servis de tatmin edici. Balığın her türlüsünü ağız tadı ile yiyebileceğiniz eli yüzü gayet düzgün bir Trabzon balıkçısı. Aynı zamanda şehrin en ünlü restoranı desek yalan olmaz. Balık öncesi Karadeniz usulü lahana sarma, haşlanmış patates, turşu gibi ikramlar oluyor. Websitesi Adres: Boztepe, İpekyolu Cd., 61030 Ortahisar/Trabzon Tel: (0462) 351 38 88 Konum için tıklayın.
  • Kaan Otla Balık: Eğer havalar dışarıda oturmaya uygunsa güzel bir ortam. Olta Balık çünkü bahçesi çok keyifli. Yemekler de başarılı. Mekan 4 mevsim açık ama keyifli bahçesi sayesinde yazın Trabzon’da balık yemek için en hoş yer. Oldukça kalabalık oluyor. Balık konusunda iddialılar. Websitesi Adres: Yıldızlı Mahallesi, Seragölü Cad. No:21/1, 61310 Akçaabat/Trabzon Tel: (0462) 248 88 78 Konum için tıklayın.
  • Lazvegaz Balık, Akçaabat: Akçaabat’ta, balıklarının yanında serpme kahvaltısı da beğenilen, nispeten modern ve yeni diyebileceğimiz bir balıkçı. Aynı zamanda deniz manzarasına sahip. Websitesi Adres: Yıldızlı Mh. Yıldızlı Merkez Küme Evleri No: 30 (Seragölü Caddesi) Akçaabat Tel: 0530 161 45 61 Konum için tıklayın.
  • Balıkçım: Fiyat performans olarak memlun ayrılabileceğiniz bir balıkçı. Tüm balıkları, ızgara, buğulama, şiş yapıyorlar. Balık çorbası, salata çeşitleri, mevsime göre kabak tatlısı var. Taze balık satışı ve evlere servisi de var. Tavsiyemiz zargan ve hamsi çıtlama. Websitesi Adres: Kaşüstü, Kilpa market yanı, Kaşüstü Mahallesi Okullar Caddesi, Hastane Yolu üzeri No:6, 61250 Yomra Tel: (0462) 344 33 44 Konum için tıklayın.
AKÇABAT KÖFTESİ
Dana eti, Trabzon ekmeği, az miktar sarımsak ve yağ katılarak yapılan, Trabzon’un Akçaabat ilçesine özgü köfte. En önemli özelliği etinin de Trabzon’dan gelmesi. Genellikle yanında ızgara biber ve piyazla servis ediliyor.

Trabzon’da Akçaabat Köfte Nerede Yenir 
  • Komaroğlu: Komaroğlu salaş bir esnaf lokantası ama bizce Akçaabat köftenin en doğru adresi.  Websitesi Adres: Dürbinar, Orta Cad No:9, 61300 Akçaabat/Trabzon Tel: (0462) 228 44 01 Konum için tıklayın.
  • Cemil Usta, Merkez: Köfteleri başarılı olan ama ikram edilen fındıklı baklavasının ondan daha çok konuşulduğu köfteci zinciri. Birkaç şubesi var. Websitesi Adres: İskenderpaşa, Belediye Caddesi., Atatürk Alanı No:6, 61100 Merkez/Ortahisar Tel: (0462) 321 61 61 Konum için tıklayın.
KUYMAK
Kuymak ve mıhlama aynı şey mi . Ancak ikisi de bol tereyağında kavrulan mısır ununa peynir ve süt eklenerek yapıldığını, ayrıca sunum ve yeme şekilleri de tıpa tıp aynı olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte içine eklenen peynir yöreden yöreye değişiyor. Trabzon’un kendi içinde bile farklı peynir kullananlar var. Kimisi minci adı verilen tuzlu çökelek ile kimisi Trabzon peyniri ile yapıyor.

Trabzon’da Kuymak Nerede Yenir
  • Düzköy (Haçkalı Hoca Baba Yaylası) İmera Dağ Kafe Restoran yayla kahvaltılarından en eli yüzü düzgün olanı. Konum için tıklayın.
  • Hıdırnebi Yaylası’ında Beyza Kafe Beyza isimli ufak bir kızın annesinin işlettiği salaş bir kafe. En güzel yanlarından biri de bulutların üzerinde uçan o meşhur Karadeniz salıncaklarından birisine sahip olması. Konum için tıklayın.
  • Uzungöl’de Galo Omad Öncelikle beklentilerinizi yükseltmemek adına yüksek nitelikli bir yer olmadığı konusunda uyararak başlayalım. Bununla birlikte manzarası ve tepedeki konumu sebebiyle Uzungöl’deki tercih edilesi yerlerden. Eğer Uzungöl’e giderseniz siz de en tepedeki kafeleri tercih edin. Bu şekilde betonlaşan Uzungöl’ü görmek yerine, biraz daha doğal bir manzaraya kavuşabilirsiniz. Konum için tıklayın.
BETON HELVA (TAŞ HELVA)
Trabzon’da helvacılık geleneği çok eski. Trabzon’un beton helva veya taş helva denilen helvasının bildiğimiz tahin helvasından farkı, açık olarak mermer masa üzerinde soğutulması.

Trabzon’da Helva Nerede Yenir 
  • Beton helva, Trabzon’a özgü bir tahin helvası türü. Trabzon’da bu helvayı meşhur eden yer Mustafa Özbak’ın Beton Helva dükkanı. Hem helvası hem de kağıt helva arası dondurması harika. Dondurmasının özelliği Hamsiköy sütünden yapılması ve içinde salep oluşu. 2 aroma var. 
 Websitesi Adres: Gazipaşa, No:A, Uzun Sk. No: 13, 61000 Ortahisar/Trabzon Merkez Tel: (0462) 400 61 61 Konum için tıklayın.
LAZ BÖREĞİ
Karadeniz yöresinin meşhur tatlısı laz böreği de kürt böreği gibi böreğin tatlı bir versiyonu. Yunanistan’da da Galaktoboureko olarak biliniyor. Böreğin içi muhallebi ile dolduruluyor. Muhallebinin içinde az miktarda konulan karabiber de laz imzası.  Üzerine şerbet de gezdiriliyor ama baklava gibi ağır olmuyor.

Trabzon’da Laz Böreği Nerede Yenir 
  • Necla Hanım Tatlıları en bilindik yer.  Konum için tıklayın.
ZİGANA'DA ET
Zigana yüksek irtifası sebebiyle bol kar alıyor. Bu kar yağışı hem buradaki kayak merkezine, hem de et restoranlarına can veriyor. Kar suyu ile büyüyen otların nasıl etlere lezzet verdiğini eminim siz de duymuşsunuzdur. Gitmeden mutlaka yol durumunu öğrenin. 

Zigana’da Et Nerede Yenir 
  • Osman Hoca’nın Yeri: Osman Hoca’nın Yeri yine oldukça salaş, yerel mekanlardan. Kendi hayvanlarını yetiştiriyorlar. Fiyat performans olarak memnun ayrılırsınız. Kuzu pirzola da köfte de başarılı. En büyük özelliklerinden birisi yanında bal tereyağ ile gelmesi. Websitesi Adres: Zigana Tüneli, 29800 Zigana/Torul/Gümüşhane Tel: (0456) 629 10 19 Konum için tıklayın.
  • Menzil Kasabı, Merkez: İsminin kasap olduğuna bakmayın. Aslında kendin pişir kendin ye, barbekü alanı gibi işleyen bir yer. Giderseniz, harika sodasından da içmeden dönmemenizi özellikle belirtiyorlar. Adres: Sanayi, Erzurum Yolu, 61100 Trabzon Merkez/Trabzon Tel: (0462) 276 27 85 Konum için tıklayın.
  • Devran Lokantası, Araklı: Araklı’da sabah kahvaltısı niyetine haşlama suyu içebileceğiniz bir lokanta. Sulu yemek çeşitleri de bulunuyor. Döneri de başarılı. Websitesi Adres: Merkez, Yılmaz Cebi Cd. No:27, 61700 Araklı/Trabzon Tel: (0462) 721 61 19 Konum için tıklayın.
  • İzzet-i İkram, Sürmene: Sürmene’de yerel bir lokanta. Acılı haşlaması ünlü. Güveci de başarılı. Websitesi Adres: Soğuksu, Hükümet Cd. No:25, 61600 Sürmene/Trabzon Konum için tıklayın.
KAYGANA - KARALAHANA SARMASI ve ÇORBASI
Kaygana için Karadeniz krebi veya maydanozlu omleti diyebiliriz. Dikkat bol yumurta ve bol tereyağı içerir. Trabzon’daki kahvaltıcılarda bulabilirsiniz. Karalahana sarması ya da karalahana dolması karalahana yaprağının içerisine ana malzemesi bulgur ve pirinçten oluşan iç harcı konarak yapılan sarma. Kıymalısı da yapılıyor. Karalahana çorbası besin değeri yüksek ve oldukça da lezzetli bir yemek. Ana malzemesi tabii ki isminden de anlaşıldığı üzere karalahana. İçinde mısır unu, barbunya ve mısır taneleri de oluyor.
DAĞ MEKANLARI
  • İmera Dağ Kafe Restoran, Düzköy: Düzköy’de, manzaraya karşı çay içip, yemek yiyebileceğiniz bir dağ evi. Özellikle de kahvaltı için ideal. Websitesi Adres: Alazlı, 61390 Düzköy/Trabzon Tel: 0535 852 80 87 Konum için tıklayın.
  • Akpınar Yıldızlı Restaurant, Akçaabat: Yeşillikli bir manzarası, kahvaltısı ve ızgara çeşitleri olan bir yer. Yazın geniş manzaralı terasında, kışında içeride şömine başında yemek mümkün. Websitesi Adres: Yıldızlı Mah., Sahil Yolu Cad. Yıldızlı Toki Konutları Yanı, 61300 Akçaabat/Trabzon Tel: (0462) 666 07 77 Konum için tıklayın.

DÜNYA MUTFAĞI

  • Chef Edward’s, Merkez: Çökertme kebabından, kaburga ve köri soslu tavuğa birçok seçenek bulabileceğiniz, nostaljik arabalarla dekore edilmiş bir cafe-restoran. Trabzon’un en nezih mekanlarından. Websitesi Adres: Fatih, Devlet Sahil Yolu Cd. No:341, 61040 Trabzon Merkez Tel: (0462) 888 48 48 Konum için tıklayın.
  • Kumsal Restaurant & Cafe, Yomra: Yomra sahilinde, ismine uygun olarak gerçekten de kumsalda, deniz kıyısına kalan bir restoran. Ailece gidebileceğiniz, denize karşı kahvaltı yapabileceğiniz bir yer. Websitesi Adres: Kaşüstü, 61290 Yomra/Trabzon Tel: (0462) 777 77 78 Konum için tıklayın.
  • Sofia Garden, Merkez: Ayasofya’ya yakın, brasserie tarzı yemek seçenekleri bulabileceğiniz bir yer. Websitesi Adres: Fatih, Zübeyde Hanım Cd. No:50/1, 61040 Ortahisar Tel: (0462) 223 13 13 Konum için tıklayın.

TRABZON KAFELERİ
  • Ayasofya Müze Çay Bahçesi, Merkez: Merkezde, Ayasofya Müzesi’nin yanındaki manzaralı çay bahçesi. Websitesi Adres: Fatih Mahallesi müze çay bahçesi 0462230 40 82, Ayasofya Cd. No:78, 61040 Ortahisar Tel: (0462) 230 40 82 Konum için tıklayın.
  • Fındık Ocağı Cafe & Patisserie, Yomra: Yorma’da, Nişantaşı standartlarında şirin bir cafe patisserie. Tatlıları, kurabiyeleri ve adından da anlaşılacağı üzere özellikle fındıklı ürünleri çok seviliyor. Websitesi Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Trabzon Rize Yolu, 61290 Yomra Tel: (0462) 344 25 25 Konum için tıklayın.
  • The Middle Coffee, Merkez: Kahve konusunda Trabzon’daki en iyi alternatiflerden. Kahve ve demleme çeşitliliği, farklı çay çeşitleri ve tatlıları olan bir yer. Websitesi Adres: 2 Nolu Beşirli, Devlet Sahil Yolu Cd. No:467, 61040 Merkez Konum için tıklayın.
  • Cephanelik Restaurant & Cafe, Merkez: Bol seçenekli seprme kahvaltısı ile öne çıkan ama aynı zamanda yemekleri de başarılı olan, Trabzon’un en şık atmosferli mekanlarından. Zaten Hayal Kahvesi de bir şubesini bu kompleksin içinde açmış. Websitesi Adres: Boztepe, Merkez, Cephanelik Mevkii, 61030 Ortahisar Tel: (0462) 323 02 61 Konum için tıklayın.
  • Hayal Kahvesi, Merkez: Trabzon merkezde, Cephanelik mevkiinde bulunan, bildiğiniz Hayal Kahvesi’nin Trabzon’daki şubesi. Websitesi Adres: Boztepe, Merkez, Cephanelik Mevkii, 61030 Ortahisar/Trabzon Tel: (0462) 600 04 62 Konum için tıklayın.
TRABZON'DA KAHVALTI MEKANLARI
  • Tarihi Timurcuoğlu Konağı, Akçaabat: Ortamahalle’nin otantik konaklarından biri olan Timurcuoğlu Konağı’nda, manzara eşliğinde kahvaltı edebiliyor, çay kahve içebiliyorsunuz. Adres: Orta, Sert Sk. No:10, 61300 Akçaabat Konum için tıklayın.
  • Zivera’da Kahvaltı, Yomra: Tüm Trabzon’un en favori kahvaltıcılarından. Servisi, doğal ve samimi ortamı, yöresel ürünleri hepsi çok beğeniliyor. Yeşillikler içinde, ev samimiyetinde bir yer. Websitesi Adres: Çamlıca, 61290 Yomra Tel: 0531 949 68 92 Konum için tıklayın.
  • Balkabağı Şarküteri & Kahvaltı, Akçaabat: Burası Trabzon’un Namlı Gurme’si. Trabzon’da yiyebileceğiniz en güzel ve lezzetli kahvaltılardan birini bulabileceğiniz şarküteride, beğendiğiniz y
  • öresel ürünlerden de alma imkanınız var. Websitesi Adres: Fatih, Hasanbey Aprt, Esenyurt Sk, 61000 Söğütlü/Akçaabat Tel: (0462) 333 44 43 Konum için tıklayın.
KARADENİZDEN ESİNTİLER
  • Elbet hamsi yeduktαn sonra helvada yiγecesunki hamsi öldüğuni αnlasun.
  • Adaм deduğun “çay” gibi demıenmiş olacak. Öγıe sallama, dallaмa olmayacak.
  • Hayat bir laz çocuğun αnnesine dediği gibidir hem vuriyisin, hemde αğlaмa diyisin.
  • Ben ulaşilmaz değulum lakin yolu biıecesun…
  • Akıı hıyar değiıki, kirupta vereyim saa yarisini.
  • Yol gidenundur peşunden αğliyaмaм, yüreğum ahir değuldur her öküzü bαğliyaмaм.
  • Yarumden ayri düştum, gözıerum nemli nemli, içki haraмdur diγe çay içtum demli demli.
  • Laz diyip geçme sakın o da üç harflidir. Çarpar
  • Baktun ki olmay, bakmayacasun.
  • Geliysαn gel, gelmiysαn hayde.
  • Habu moral çin malimudur ula, herkezinki bozuk.
  • Haмsinin ufak olduğuna bakup aldαnmayasun, soγu kalabaluktur.
  • Sevdaluk deduğun ince maraz, yürek yakar caмa cαn almaz.
  • Sevduğuni alaмaysαn, alduğunu sevecesun.
  • Habu yalαn dünyada öıecesun öıenlαn, sevdaluk eyi şeydur edecesun biıenlαn.
  • Araba gazsiz, müzik bassiz, ortaм; lazsuz olmaz.
  • Susaysαn sus, susmaysαn afgur.
  • Madem kideyi miras, bende yiγeyum biraz.
  • Seviysαn ölümüne, sevmiysαn düğünüme.
  • Lafun tutulursa hakimsun, lafun tutulmazsa sen kimsun.
  • Adaмi yapαn da karidur, yikαn da karidur.
  • Madem gideyu miras, bende yiγeyum biraz.
  • Karının eyisi eıe girmez, kötisi γere girmez.
  • Finduk kadar aklun vardi, ondada kurt çikti.
  • Oksijen değiısun hoş, ben sensuzda yaşarum..
  • Yüreğum ahır değiı, her öküzi bαğlayaмaм.
  • Kaç tαne dil biliysαn o kadar insαnsun, fakat αna dilini bilmiysαn insαn değiısun
TRABZON FESTİVALLERİ
 
Hıdırnebi Kar Ve Horon Şenliği
Spor / Kar Sporları Trabzon / Akçaabat Tahmini Tarih
Başlama:31.01.
Bitiş:31.01.
 
Türk Kültür Sanat Şenliği Ve Yöresel Ürünler Festivali
Yeme-İçme / Yöresel Ürünler Trabzon Tahmini Tarih
Başlama:23.01.
Bitiş:31.01.
 
Livera Kalandar Festivali
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-Sanat Trabzon / Maçka Tahmini Tarih
Başlama:11.01.
Bitiş:12.01.
 
Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali
Turizm Kültür Sanat / Tiyatro Trabzon / Trabzon Başlama:02.05.
Bitiş:16.05.
 
Forum Trabzon Çay Festivali
Yeme-İçme / Yöresel Ürünler Trabzon / Trabzon Tahmini Tarih
Başlama:19.12.
Bitiş:27.12.
 
Paten Festivali
Spor / Tüm Spor Dalları Trabzon Tahmini Tarih
Başlama:22.08.
Bitiş:23.08.
 
Uluslararası Kaya Tırmanışı Festivali
Spor / Kaya Tırmanışı Trabzon / Düzköy Tahmini Tarih
Başlama:28.08.
Bitiş:30.08.
 
Geleneksel Turnalı Yayla Şenlikleri
Turizm Kültür Sanat / Yayla Trabzon / Araklı Tahmini Tarih
Başlama:16.08.
Bitiş:16.08.
 
Tonya Tereyağı Kültür Ve Sanat Festivali
Yeme-İçme / Yöresel Ürünler Trabzon / Tonya Tahmini Tarih
Başlama:15.08.
Bitiş:16.08.
 
Çarşıbaşı Keşan Balıkçılık Ve Kültür Festivali
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-Sanat Trabzon / Çarşıbaşı Tahmini Tarih
Başlama:10.08.
Bitiş:10.08.
 
Uluslararası Trabzon Horon Festivali
Turizm Kültür Sanat / Dans Trabzon Tahmini Tarih
Başlama:30.07.
Bitiş:02.08.
 
Holi Beach Fest
Müzik / Holifest Trabzon / Akçaabat Tahmini Tarih
Başlama:18.07.
Bitiş:18.07.
 
Uluslararası Akçaabat Müzik Ve Halk Oyunları Festivali
Turizm Kültür Sanat / Halk Dansları Trabzon / Akçaabat Tahmini Tarih
Başlama:16.07.
Bitiş:19.07.
 
Uluslararası Trabzon Dede Korkut Boğaçhan Kültür Ve Sanat Festivali
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-Sanat Trabzon / Maçka Tahmini Tarih
Başlama:26.06.
Bitiş:28.06.
 
Trabzon Opera Bale Günleri
Müzik / Opera Trabzon Tahmini Tarih
Başlama:19.04.
Bitiş:26.04.





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder