4 Nisan 2020 Cumartesi

Hey Gidi Karadeniz RİZE

“Bir şehir geçer hayatından ve rengin değişir.”


“Bir şehir geçer hayatından ve rengin değişir.”Karadeniz’i bir cümleyle anlat deseler en iyi böyle anlatılırdı sanırım. Karadeniz gezisi hepimizin tatil planları arasında mutlaka vardır, öyleyse planlarınızı gerçeğe dönüştürün ve renginizin değişeceği şehre kavuşmak için geç kalmayın.

RİZE HAKKINDA BİRAZ BİLGİ

Pontus Krallığı döneminde “Sannika”, Roma İmparatorluğu döneminde “Pontus Polemoniacus”, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde “Lazistan” olarak anılan Rize ve çevresinde yapılan araştırmalarda Yontma Taş Devri’nden sonra iskan görmüş Eski Tunç Devri’ne ait buluntulara rastlanmıştır. Bölgenin adı ilk defa Urartulu II.Sardur’un, M.Ö.765 yılında Çıldır Gölü'nün güneyinde yer alan Taşköprü Köyü üstündeki kayalıkta kazdırdığı çivi yazılı kitabede, ‘Kulki Kulkha’ olarak geçmiş, sonraki Yunan kaynaklarında da ‘Kolk Koldit’lerden bahsedilmiştir.

Kimmer, Med ve Pers akınlarına uğrayan yöreyi M.Ö. 180'de Kral Pharnakes, M.Ö. 1. yüzyılda da Partlar ele geçirmiş, M.S. 10 yılında da Roma egemenliğine girmiştir. Karadeniz-İran ticaret yolu üzerinde oluşu nedeniyle tarih boyu paylaşılamayan Rize, Bizans ve Sasaniler arasında birkaç kez el değiştirir. 1071’de Selçukluların eline geçtiyse de I. Haçlı Seferi sonrasında tekrar Bizans yönetimine girer. Rize'nin bir kısmı 1461'de diğer yöreleri de 1509'da Osmanlı topraklarına katılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda 9 Mart 1916'da Rus işgaline uğrayan Rize, Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924 yılında il olmuştur.
  • Rize’nin nüfusu 331.041 kişidir. Bu nüfusun %72,25’i şehirlerde yaşıyor.
  • Rize’nin yüzölçümü 3.920 km² olup, km2 başına 86 kişi düşüyor.
  • Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler; Kalkandere % 1,08 ve Derepazarı -% 10,08’dir.
Karadeniz’in yaylaları, ormanları, temiz havası ve damak çatlatan lezzetleri ile önde gelen şehri Rize’nin merkez ilçe ile birlikte 12 ilçesi bulunuyor. 

Ardeşen, Çamlı hemşin, Çayeli, Dere pazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkiz dere, İyi dere, Kalkan dere, Pazar
ULAŞIM
  • Rize’ye ülkemizin her şehrinden ulaşım imkanı vardır. Otobüsle gelmek isteyenler için, hemen her yerden direkt otobüs seferleri bulmak mümkün.
  • Deniz yolunu tercih edenler içinse İstanbul’dan, özellikle yaz aylarında, Rize’ye feribot seferleri düzenlenmektedir.
  • Karayolunu tercih ederek kendi araçları ile ulaşmak isteyenler içinse.
    • Trabzon - Rize arası yaklaşık 80 kilometre ve 1 saat sürmektedir.
    • Ankara - Rize arası yaklaşık 820 kilometre ve 10 saat sürmektedir.
    • Samsun - Rize arası yaklaşık 405 kilometre ve 5 saat 10 dakika sürmektedir.
    • İstanbul - Rize arası yaklaşık 1150 kilometre ve 13 saat sürmektedir.
    • Bursa – Rize arası yaklaşık 1160 kilometre ve 13 saat 20 dakika sürmektedir.
  • Şehir içi ulaşım: Rize’de ulaşım sağlamak için dolmuş ve otobüs araçları kullanılmaktadır. Otobüs sefer saatleri ve güzargahları için web sitesini inceleyebilir, dolmuş duraklarını görüntüleyebilirsiniz.
KONAKLAMA
Ridos Thermal Hotel & Spa . Rize’ye 60 km mesafedeki İyidere’de konumlanan Ridos Thermal Hotel & Spa, lüksü muhteşem bir orman manzarası ile buluşturuyor. 5 yıldızlı otelin 148 odası da konforlu şekilde döşenmiş. Orman içinde yer alan otelin havuzu ve spa’sı da otelin öne çıkan özelliklerinden. Dağ manzaralı Ridos Roof Bar’da kokteyllerin tadını çıkarabilirsiniz.

Bir diğer Rize otel önerim ise, butik otel olsun, şöyle yöreye ait özellikler barındırsın ve sonsuz çaylıklar içinde ve elbette deniz manzaralı olsun diyenler için geliyor. Adı Zümrüd’ü Anka Butik Otel… Burası kendine yeşil ve maviyi fon etmiş Karadeniz Sahil Yolu üzerinde konumlanan ahşap bir butik otel. Burada çaylıklara ve denize bakan bir manzarada geleneksel Karadeniz lezzetleri deneyebilirsiniz. Muhlaması, tereyağı ve pidesi efsaneydi. Karadeniz dalgaları sesini dinleyerek uyumak kadar güzeli olmaz diyorum ve burayı şiddetle öneriyorum.

GEZİLECEK YERLER
Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Rize, ülkenin en çok yağış alan ilidir. Karadeniz’in karakteristik özelliklerini taşıyor olup dik yamaçlı vadileri, dağları, gölleri, yaylaları,köprüleri, kaleleri ve dereleri oldukça önemli bir turizm beldesidir. Yaz ve ilkbahar zamanlarında oldukça yüksek sayıda turist ağırlayan şehir, potansiyelini her geçen gün artırmaktadır. 3 - 4 günde gezilebilmektedir. Gidilecek en uygun zaman; Yaz ayları oldukça sıcak ve nemli olan Rize ziyaret edilmek için en uygun zamandır. Rize’ye giderseniz Pokut ve Gito yaylalarını görmeden, Fırtına Deresi’nde rafting yapmadan ve çay toplamadan dönmeyin.

ÇAY

ÇAYKUR CUMHURİYET ÇAY FABRİKASI
Eğer bir çay severseniz, Çaykur Cumhuriyet Çay Fabrikası’nda mesai saatleri içerisinde, çayın paketlenişini tüm aşamalarını izleyebilirsiniz. Hatta bahçesinde sıcak bir çay bile içebilirsiniz.  Önce çay toplayacağız. Rize’de her yer çaylık. İnsanlar buldukları her toprağa çay ekmişler. Yeşilliklerin arasında hazır şapkalarıyla çay toplayan Rizeliler her yerde. Bir de her yerde Türkiye’de çay tarımının başlamasına ve yayılmasına önderlik eden Zihni Derin’in büstleri.

Elbette biz de çaylıklara girip, çay makasımızı elimize alıp çay topladık. Öyle dışardan fotoğrafını çekmek gibi değil tabii. Manzarası sevimli görünse de oldukça zor bir iş. Güneşin altında,  ter dökmek çok saygı duyulası bir emek.  Etraf mis gibi taze çay kokuyor. Çay içmiş kadar oluyoruz. Eğer sizin de yolunuz Rize’ye düşer de şu çayın emek dolu hikayesine tanıklık etmek isterseniz Çaykur Cumhuriyet Fabrikası'nın kapısı size de açık.  Bize çayın ekiminden, toplanışına, fabrikada geçtiği süreçlere ve paketlenip satışa uygun hale getirilişine kadar olan süreci detaylıca anlattılar.
Fabrika sürecinde çayın paketle nene kadarki süreci de oldukça meşakkatli bir süreçmiş. 5 ayrı üretim süreci de titizlikle işleniyor. Her sabah severek içtiğimiz çayın bardaklara dökülmeden önceki Soldurma, Kıvırma, Fermantasyon, Kurutma Paketleme gibi süreçlerine canlı şahit olduk. Yeşil çay, beyaz çay gibi çaylar için de ayrı üretim aşamaları var. Ayrıca bir çayın fabrikanın bir de Ar-ge kısmı var. Burada da Çaykur’un kendini her geçen gün yenilenişinin, hikâyesini de göreceksiniz. Rize demek çay demekse her şey aslında çay demek burada. Şehrin bir numaralı geçim kaynağı olan bu fabrikada çokça kadın çalışan var aynı zamanda. Karadeniz'in çalışkan kadınları fabrikada sayıca hayli fazlalar. İşlerini severek yaptıkları da yüzlerinden okunuyor.  Çaykur Cumhuriyet Fabrikası’nda organik çay ve yeşil çayları da denedik. Çaykur’un Organik çayı, üretiminde kimyasal tarım ilaçlarının, hormonların ve gübrelerin kesinlikle kullanılmadığı bir çay. Sizinde yolunuz buraya düşerse buraya mutlaka ziyaret edin.

ÇAYELİ HAREMTEPE ÇAY BAHÇESİ
Rize’nin en turistik noktalarından biri olan Çayeli Haremtepe Çay Bahçesi, her yıl özellikle yaz aylarında binler turist tarafından ziyaret ediliyor. Filmlerde ve çay reklamlarında sık sık gördüğümüz Rize’nin en meşhur çay bahçesi olan Haremtepe çay bahçesi, eski adı ”Çeçeva” olan Haremtepe Köyü’nde bulunuyor. Nizamlı ve müthiş görüntüsüyle dikkat çeken çay bahçesi, sahibi olan Kenan Çiftçi tarafından her yıl özenle düzenleniyor.
İnsanların fotoğraf çekmek ve sosyal medyada paylaşabilmek için kilometreler kat ettiği Haremtepe Çay Bahçesi, mis gibi taptaze çay kokusunu içinize çekip, yemyeşil doğanın tadını çıkarabileceğiniz harika bir yer. Dolayısıyla Haremtepe Çay Bahçesi’nin Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gerekiyor.
53260 Haremtepe/Çayeli/Rize

ZİRAAT BOTANİK ÇAY BAHÇESİ
Rize’nin simgelerinden bir diğeri de Ziraat Botanik Çay Bahçesi’dir. Şehir merkezine 2 kilometre uzakta, bir tepe üzerinde bulunan Ziraat Botanik Çay Bahçesi, şehrin ve Rize Kalesi’ni kuş bakışı gören, panoramik manzaraya sahip olan bir çay bahçesidir. Bahçe içi Rize’nin kendisine has usulüyle yemyeşil bitkiler, ağaçlar ve rengârenk çiçeklerle donatılmıştır. Bu özelliği dolayısıyla misafirlerine doğayla baş başa, huzurlu ve dingin bir ortam sunan Ziraat Çay Bahçesi, bir günde ortalama 4 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ziraat Çay Bahçesi’nin hemen yanında, çayın işleniş aşamalarını görebileceğiniz küçük bir çay fabrikası bulunuyor. Bizzat ÇAYKUR tarafından işletilen müessesede, dünyadaki en lezzetli çayı içeceğinizden emin olabilirsiniz.

Merkez, Atmeydanı, Narenciye Sk. No:16, 53020 Rize Merkez/Rize 09:00-23:00

KALELER

ZİL KALE

Ormanlarla kaplı yemyeşil bir doğanın ortasında yükselen Zil Kale, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde görsel bir şölen sunuyor. Kalenin içinde; muhafız binası, şapel ve baş kulesi bulunuyor. Yemyeşil ormanların içinde yükselen kaleden benzersiz bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz.Trabzon İmparatorluğu döneminde ya bizzat Komnenoslar ya da İmparatorluğa bağlı yerli Lordlar tarafından yapıldıklarını tahmin edilmekte. Bıjışkyan (1871) “Kayalığın üzerinde bulunan ve Zilkale denilen eski bir kalenin içinde insana şaşkınlık veren kemerli binalar ve büyük bir kule vardır. Kalenin alt ucu, tepelerin üzerinde başka kalelere ve eski bir kilise kalıntıları bulunan Fırtına Deresi’ne kadar uzanır” demiş.

KIZ KALESİ
Rize’nin Pazar ilçesinde sahilden 3, 4 km mesafede kayalıklar üzerine kurulmuş olan Kız Kalesi, 13. veya 14. yüzyılda haberleşme amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Günümüzde fener olarak kullanılan kalenin duvar ve taş işçiliği dikkat çekiyor.

RİZE KALESİ
Orijinal halini koruyarak günümüze ulaşamayan Rize Kalesi’nden şehrin bir ucundan diğer ucuna kadar seyredebilmek için ideal bir noktada yer alıyor. Kaleden şehri izlerken bir yandan da enfes Rize çayının tadına bakabilirsiniz.

CİHA KALESİ
Yeşilin her tonunun hakim olduğu benzersiz bir şehir olan Rize’de keşfedilmeyi bekleyen bir yer bulunuyor.Ciha Kalesi, Pazar ilçesi sınırlarında yer alan kalenin çevresi ağaçlarla çevrili. Burayı ilk keşfedenlerden olmak için gezilecekler listenize bu kaleyi eklemeyi unutmayın.

KÖPRÜLER

MİKRON KÖPRÜSÜ
Mikron Köprüsü, Fırtına Vadisi’nde yer alan tarihi köprülerden sadece biri. 30 metre uzunluğa ve 12 metre yüksekliğe sahip olan köprü, Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bu tarihi köprüyü ve altında akan muhteşem dereyi mutlaka görmelisiniz.

ŞENYUVA KÖPRÜSÜ
Şenyuva Köprüsü, Çamlıhemşin’de bulunan en eski köprü. Tek kemerli yapıya sahip olan köprünün eski adı Çinçiva. Fırtına Dersi üzerinde doğu batı doğrultusunda uzanıyor. Çamlıhemşin’in yemyeşil doğası içinde yer alan köprü, Rize gezinizde uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor. Rize, dağların arasından akan dereleri ile göz alıcı manzaralara ev sahipliği yapıyor.

HEMŞİN EVLERİ
Taş malzeme kullanılarak yapılan Hemşin Evleri, genel olarak konak türünde. 3 katlı olan evlerin üst bölümleri ahşap işlemeli oluyor. Hemşin evlerini inşa eden ustalar yer seçiminden malzeme seçimine kadar her işle kendileri ilgileniyor. Korunması gereken bu evler, kültürel değere sahip.

KIBLE DAĞI CAMİİ
Yeşilliklerin içinde yükselen Kıble Dağı Camii, yakın bölgelerden gelen ziyaretçilerin ilgi odağı halinde.

MÜZE

Yazı ayrı, kışı ayrı güzel olan Rize’yi yılın dört mevsimi ziyaret edebilirsiniz. Şehre hangi mevsimde gelirseniz gelin Rize Müzesi’ne uğramadan şehirden ayrılmayın.

RİZE MÜZESİ
Rize’nin tarihini merak ediyorsanız, bu şehre gelip Sarı Ev olarak bilinen binada hizmet veren Rize Müzesi’ne uğramadan dönmek olmaz. Bu müzede; arkeolojik eserler, sikkeler ve el yazması eserler sergileniyor.

YAYLALAR

AYDER YAYLASI
Rize denildiğinde akla ilk gelen yer olan Ayder Yaylası, önemli bir turizm merkezidir. Ladin ve kayın ağaçlarından oluşan ormanları, yemyeşil bitki örtüsü ve otantik Hemşin evleriyle cennetten bir köşeyi andıran Ayder, şifalı kaplıcası ve enfes balı ile dillere destan olmuş bir yayladır. Fakat gerektiği gibi korunmamış ve ihmal edilmiş olan Ayder, bugün otellerle dolu bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Lakin yine de doğal güzelliğini koruma yolundaki savaşını sürdürmeye devam etmektedir. Ayder Yaylası’na ilk yerleşimin 13. Yüzyıla dayandığı tahmin edilirken; yayladaki kaplıcanın köklerinin ise 1700’lü yıllara dayandığı bilinmektedir. Ayder Yaylası’nda günümüzde de kalıcı veya göçebe (yaylacılık) olarak ikamet eden birçok kişi bulunmaktadır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden 19 kilometre uzaklıkta yer alan Ayder Yaylası, deniz seviyesinden 1350 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. 1944 tarihinde milli park ilan edilen Ayder, 1987 yılında turizm bölgesi kategorisine girmiştir. Doğa ve sağlık turizmi açısından oldukça popüler olan Ayder Yaylası, Kaçkar Dağları manzarası ve tertemiz havasıyla Rize seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

Ayder Yaylası’na özel araçlarla, taksi veya halk otobüsleriyle, Gürgendibi, Bulut ve Aşıklar şelalelerinin manzarası eşliğinde kolayca ulaşabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında turizm açısından en yoğun dönemlerini yaşayan Ayder Yaylası’nda, yine bu mevsimler içerisinde birçok festival, konser ve şenlik düzenlenmektedir.

Yukarı Ambarlık Mevkii. Ayder, 53750 Çamlıhemşin/Rize

GİTO YAYLASI
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Gito Yaylası, son dönemlerde şehrin en popüler noktası haline gelmiştir. Gito yaylasının bu denli popüler olmasının sebebi, muhteşem doğası ve nefes kesen manzarasıdır. Öyle ki yayla, insanın ayağını yerden kesen, bulutlarla kaplı bir manzaraya sahiptir. Tabir-i caizse ayağınızın altına buluttan bir örtü seren Gito Yaylası’nın, tertemiz havası ve her köşesi ayrı güzellikte doğal manzaralar sunan zenginliği ile cennetin yeryüzündeki yansıması olduğunu söyleyebiliriz. Doğayı seven veya sevmeyen herkesin, hayatında bir kez de olsa görmesi gerektiği bir yer olan Gito Yaylası, yaylanın ortasına kurulmuş olan tahtadan salıncağı ile de oldukça ünlü. Salıncakta, giden herkes manzaraya karşı sallanıp, doğanın ve mis gibi havanın tadını çıkarırken, fotoğraf çektirmeyi de kesinlikle ihmal etmiyor.

Ulaşım: Çamlıhemşin’e 35 km, Zil Kale’ye ise 17-18 km uzaklıkta yer alan Gito Yaylası’na Fırtına Vadisi üzerinden manzaralı bir orman yolundan ulaşabilirsiniz. Yaylaya minibüs ya da halk otobüsü gibi vasıtalarla çıkılamadığı için turlar yardımıyla veya özel araçla ulaşabilirsiniz.

Merkez, Osman Kurtuluş Cd., 53750 Çamlıhemşin/Rize

ÇAĞRANKAYA YAYLASI

Buluttan bir denizle karşılaşacağınız bir diğer yayla, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Çağrankaya Yaylası’dır. Çevresinde bulunan dik yamaçlı tepe ve uçurumlardan dolayı seslerin yankılandığı yayla, bu özelliği dolayısıyla Çağırankaya olarak adlandırılmış, sonrasında ise değişime uğrayıp, Çağrankaya Yaylası olarak kalmıştır. Rize’nin 1500 konut ile en fazla haneye sahip yaylası olan Çağrankaya’nın rakımı 2300 metredir.

Yerleşimin fazla olduğu yayla, ”Aşağı Çağrankaya yaylası, Kurdün Suyu ve Büyük Yayla’‘ olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktadır. İkizdere merkezden 22 km uzaklıkta yer alan Çağrankaya’ya ulaşım, özel araç veya turlar vasıtasıyla sağlanmaktadır. Çağrankaya’da 20 yıldır her yaz, elektriğin yaylaya gelişini kutlamak için ”Çağrankaya Yayla Şenlikleri” düzenlenmektedir. Yerli sanatçıların sahne aldığı bu şenliklerde, horon düzü denen yerde, horonlar tepilirken, piknikler, mangallar yapılmakta ve doğanın tadı doyasıya çıkarılmaktadır. Son dönemlerde yaylada dikkat çeken organizasyonlardan biri de Rize dağcılık kulüpleri tarafından gerçekleştirilen, Çağrankaya Yaylası Kar Yürüyüşü Festivali’dir. Bilindiği gibi Rize festivalleri ve şenlikleri her yıl, coşkun bir insan kalabalığı ile kutlanmaktadır.

Rize’nin en meşhur yaylalarından biri olan Çağrankaya, günümüzde, her yıl, onlarca turistin akın ettiği popüler bir yer haline gelmiştir. Gökyüzüne tırmanıyormuş hissi veren yaylada, nefes kesen sisli bir uçurum ve yeşilin her tonunu barındıran doğal bir manzara karşısında kendinizi bulutların üzerinde hissedeceksiniz. Yazın Çağrankaya’ya gidecek olanlar için en önemli önerimiz ”likapa” yani yaban mersinlerinden tatmanız olacaktır. Likapaları, yayla yolu üzerinde, yol kenarlarında bulabilirsiniz.

53690 Güvenköy/İkizdere/Rize

POKUT YAYLASI
Rize’nin en meşhur ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin’de yer alan Pokut Yaylası, el değmemiş doğası ve nefes kesen manzarası ile turizm açısından oldukça meşhur bir Karadeniz yaylasıdır. İsim olarak, Ermenicede ”rüzgarlı vadi” anlamına gelen Pokut Yaylası’na yapılan ilk yerleşimin 200 yıl kadar önce gerçekleştiği tahmin ediliyor. Rize’nin en güzel yaylalarından biri olan Pokut Yaylası, zor ulaşılabilir bir lokasyonda bulunmasına rağmen, her yaz yerli veya yabancı turistlerle dolup taşıyor. Pokut Yaylası içerisinde yaklaşık 75 hane bulunmakla birlikte, bu yöresel evler yaz aylarında yaylacıların göç etmesiyle şenleniyor. Misafirperver yaylacılar, enfes Rize lezzetleriyle donatılan sofralarla birlikte turistleri evlerinde seve seve ağırlıyor. Bunun yanı sıra Pokut Yaylası’nda konaklayabileceğiniz, küçük pansiyon tarzı ahşap yayla evleri de bulunuyor.

Pokut Yaylası, muazzam Kaçkar manzarasının yanı sıra Sal, Amlakit, Hazindağ yaylalarını gören, 2020 rakımlık bir yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin’den ortalama 20 km uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası’na, bir tarafı uçurum olan engebeli ve bozuk yollarla ulaşılabildiği için, yolculuk hemen hemen 1,5 - 2 saat sürüyor. Yaz aylarında Çamlıhemşin merkezinden, Pokut Yaylası’na toplu taşıma araçları ile seferler düzenleniyor. Bunun dışında yaylaya ulaşım özel arazi araçlarıyla veya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Pokut Yaylası’na gitmek için en uygun dönem Haziran ve Eylül arasıdır, fakat siz yine de yanınıza mont, hırka veya ceket almayı unutmayın.

Merkez, Ortanköy Köyü Yolu, 53790 Çamlıhemşin/Rize

OVİT YAYLASI
Rize’nin en bilindik yaylalarından biri olan Ovit Yaylası, İkizdere ilçesine bağlı 2640 rakım yüksekliğe sahip olan bir yayladır. İkizdere’den 36 kilometre uzaklıkta, Rize İspir yolu üzerinde yer alan Ovit Yaylası, yaz kış hiç soğumayan akarsu, dere ve doğal su kaynaklarıyla meşhurdur. Nem oranın çok az olduğu yaylada günün belli saatlerinde özellikle akşama doğru muhteşem bir sis çöküyor. Bu sis nedeniyle Ovit Yaylası yolu, dünyanın en tehlikeli yollarının arasında gösteriliyor. Buna rağmen ziyaretçisi hiç eksik olmayan yaylada en az 100 hane bulunuyor. Yöresel yayla evlerinden oluşan bu hanelerde, her yaz, hayvanlarını otlatmak için gelen yaylacılar yaşıyor.

Ovit Yaylası’nda genellikle ağustos ayında, Rize’nin önde gelen ailelerinden biri olan Ekşioğulları tarafından tertip edilen ”Ovit Yayla Şenlikleri” düzenleniyor. Her yaz izdiham yaratan bu yayla şenliklerine yaklaşık, 400 - 500 bin kişi katılıyor. Ovit Yaylası’na gitmişken yapmanız gereken şeylerin başında civar köyleri ziyaret ederek, burada kuymak, yayla mincisi (çökelek), karalahana sarması gibi Rize’in yöresel lezzetlerinden tatmak geliyor. Bunun dışında, Ovit Yaylası gezisinden evvel yanınıza hırka veya mont gibi üşümenizi engelleyecek giysiler almayı kesinlikle ihmal etmeyin.

ANZER YAYLASI
Rengarenk çiçekleri ve her derde deva olan şifalı balı ile meşhur Anzer Yaylası, İkizdere ilçesine bağlı bir yerleşimdir. Diğer adı Ballıköy olan Anzer Yaylası, bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt’a, diğer taraftan Trabzon Uzungöl’e bağlanan bir geçit konumundadır. Meles, Petran, Kabahor, Garzavan yaylalarının çevrelediği Anzer Yaylası, rakım olarak 2105 metre yükseklikte yer almaktadır.
Avrupa’nın toplamından daha fazla endemik türde çiçeğin yetiştiği Anzer Yaylası, buz gibi suları, tertemiz havası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Anzer Yaylası’nı gezmek için en uygun dönem Mayıs ve Haziran arasıdır.
Bunun dışında Anzer Yaylası’nda konaklama ve yeme içme imkânı da bulunuyor. Anzer’e gitmişken, meşhur Anzer balından, köy mincisinden, doğal taptaze inek sütünden, mis gibi Rize çayından, kuymak, muhlama, köy kaymağı ve tereyağından tatmadan dönmemenizi öneriyoruz. Ayrıca ”Kırmızı Su” adıyla anılan şifalı sudan içmeyi sakın ihmal etmeyin.

Merkez, Ortanköy Köyü Yolu, 53790 Çamlıhemşin/Rize

ELEVİT YAYLASI
Rize’nin yeni gözdesi olarak anılan Elevit Yaylası, özellikle kamp sevdalıları ve doğa severler için biçilmiş kaftan. Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Elevit Yaylası, ilçe merkezinden yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Elevit Yaylası’na Zil Kale istikameti üzerinden, eski adı Çinçiva olan Şenyuva Köyü’nü ve tarihi bir taş köprü olan Şenyuva Köprüsü güzergahında ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Endemik tür açısından oldukça çeşitli bir floraya sahip olan Elevit, içerisinde bulunan yöresel ahşap evleriyle, tabir-i caizse Rize’nin en fotojenik yaylalarından biri. Yaylaya ulaşım için özel araç kiralayabilir veya yayla turlarına katılabilirsiniz.

SAL YAYLASI
Çamlıhemşin’e bağlı olan Sal Yaylası, ilçe merkezinden 1,5 - 2 saatlik bir uzaklıkta yer alıyor. Pokut Yaylası ile komşu olan Sal Yaylası, 2070 metrelik yüksek bir alanda konumlanmıştır. Sal Yaylası tıpkı, Pokut gibi ulaşımı zor bir yayladır. Pokut Yaylası’na gezmeye gitmiş olan biri, oradan Sal Yaylası’na yürüyerek, ortalama 15 dakikada kolayca ulaşabilir. Ulaşımı daha kolay ve zahmetsiz bir hale getirmek için bahar ve yaz aylarını tercih etmelisiniz. Aksi takdirde, kış aylarında hem hava koşulları hem de yol durumu dolayısıyla Sal Yaylası’nın tadını çıkarıp, mis gibi doğada vakit geçirmek pek mümkün olmayacaktır.

HAZİNDAK YAYLASI
Çamlıhemşin zirvelerinde yer alan yemyeşil yaylalardan bir diğeri de Hazindak Yaylası’dır. Muhteşem dağ manzarasına sahip olan Hazindak Yaylası, 1967 metre yükseklikte yer alıyor. Diğer yaylalardan farklı olarak, Hazindak’ta, alışılmış yayla evlerinin biraz dışında, daha süslü ve ince bir işçilikle yapılmış Ermeni usulü ahşap evler bulunuyor. Ortalama 20 - 30 haneden oluşan yayla, ahşap evler sayesinde otantik görüntüsüne daha da mistik bir hava katıyor. Alt tarafı ormanlık alandan oluşan açık bir sırta kurulmuş olan Hazindak Yaylası; Potuk, Ayder ve Amlakit yaylalarına yakın bir mesafede bulunuyor.

Hazindağ Yaylası, 53780 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize

AVUSOR YAYLASI
Avusor Yaylası, gerçek Lazların kullandığı bir yayladır. Yaklaşık yedi Laz köyü tarafından kullanılan yayla, deniz seviyesinden 2350 metre yüksekte yer alıyor. Ortalama 50 - 60 haneden oluşan Avusor Yaylası, çiğ tehlikesi nedeniyle, tümü alçak planda inşa edilmiş ahşap ve taş evlerden oluşuyor. Yüksek dağlarla çevrili olan Avusor Yaylası’ndaki yaylacılar, nehir kenarına kurdukları trafo ile kendi elektriklerini üretiyorlar. Telefon ise burada hiç çekmiyor diyebiliriz. Ayder Yaylası’na 12 km uzaklıkta bulunan Avusor Yaylası’nda konaklamak için yalnızca 1 - 2 pansiyon bulunuyor. Bundan dolayı, insanlar genellikle Ayder Yaylası’nda konaklayıp, civar yayları günübirlik olarak gezmeyi tercih ediyor. Bunun dışında çadırlarını kapıp, kamp kuran doğa severleri de burada sıklıkla görebiliyorsunuz. Avusor Yaylası’na gitmişken, Büyük Göl ve Avusor Gölü adıyla da bilinen Dobecelezane Gölü’nü mutlaka görmelisiniz.

Avusor Yaylası, 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize

SAMİSTAL YAYLASI
Kavrun, Hazindağ, Palovit ve Amlakit yaylaları ile komşu olan ve Rize’nin 2450 metreyle en yüksek yaylalarının başında gelen Samistal Yaylası, Karadeniz’in tipik yaylalarından biridir. Samistal Yaylası, içerisinde bulunan, büyük taş kütleleriyle oluşturulmuş sal şeklindeki evleriyle, yöresel Doğu Karadeniz mimarisini en iyi şekilde yansıtıyor. Ortalama 200 taş eve ev sahipliği yapan Samistal Yaylası, Çamlıhemşin ilçesine bağlı Yaylaköy’de, ilçe merkezinden 21 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İçerisinde kahvehane ve bakkal işletilen yaylada, konaklamak için pansiyon vb. bulunmuyor. Bundan dolayı, Ayder Yaylası’nda konaklayıp, buradan hem çevre yaylaları hem de Samistal Yaylası’nı günübirlik gezilerle görebilir, el değmemiş doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Samistal Yaylası, 53790 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize

ÇİÇEKLİ YAYLASI
Çamlıhemşin’in en güzel yaylalarından biri de Çiçekli Yaylası’dır. İlçe merkezinden yaklaşık 50 - 60 kilometre uzaklıkta yer alan Çiçekli Yaylası, el değmemiş, hırçın doğasıyla, özellikle doğa severlerin ve kampçıların uğrak noktalarından biri oluyor. Çiçekli Yaylası’na Çat yolu güzergâhı üzerinden Fırtına Vadisi’ni ve Kale Köyü’nü geçtikten sonra, köyün sağ tarafından devam eden araç yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz.

53790 Yazlık/Çamlıhemşin/Rize

BADARA YAYLASI
Çamlıhemşin ilçesi ile Pazar’ın Hemşin beldesinin sınır noktasında bulunan bir yayladır. Küçük ama muazzam bir doğaya sahip olan Badara Yaylası, yaklaşık 10 - 15 haneye ev sahipliği yapıyor. Denizden 1850 metre yüksekte yer alan Badara Yaylası, bir süre öncesine kadar unutulmaya yüz tutmuş bir yer iken, yol, elektrik ve suyun gelmesiyle tekrar canlandırılmış, eskisinden daha popüler bir yayla haline gelmiştir. Şirin mi şirin bir yayla olan Badara, Rize’de kesinlikle görülmeye değer yaylalardan biridir. Zira ortasında bulunan küçük göl, yemyeşil çam ve sis bulutları manzarası ile Badara Yaylası, gittiğiniz için asla pişman olmayacağınız şahane yerlerden biri. Gito Yaylası’na oldukça yakın bir konumda bulunan Badara Yaylası’na Çamlıhemşin Zil Kale güzergahından ulaşabilirsiniz. Ayrıca Badara Yaylası’nda yer alan Likapa Dağ Evi’nde karalahana sarması ve kuymak gibi yöresel lezzetlerden ve likapa (yaban mersini), komar (ormangülü) gibi meyvelerden tadabilirsiniz.

Badara Yaylası, 53780 Zilkale/Çamlıhemşin/Rize

HUSER YAYLASI
Rize’de kendinizi bulutların üzerinde hissedeceğiniz bir diğer yayla, yine Çamlıhemşin ilçesine bağlı Huser Yaylası’dır. Kaçkar Dağları’nı en güzel noktadan gören Huser Yaylası, güneyde Altıparmak Dağları’ndan başlayıp, Kemerli, Kavrun ve Verçenik Dağları’na kadar uzanan uçsuz bucaksız bir manzaraya sahiptir.

Ulaşım: Avusor, Kavrun Vadilerini, Doğu Karadeniz sahil şeridini, Hazindak ve Pokut Sal sırtlarını, yani 4000 metreye kadar olabilecek her yeri görebileceğiniz Huser Yaylası, konum olarak Ayder Yaylası’nın sol tarafını tutan dağlarda yer almaktadır. Huser Yaylası’na, Ayder’den 3 kilometrelik bir patikayı takip ederek ortalama 2 - 3 saatlik bir dağ yürüyüşüyle veya Avusor Yaylası’ndan özel araç vasıtasıyla 20 - 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Huser Yaylası, 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize

KAVRUN YAYLASI
 Rize’nin en büyük yaylası olan Kavrun Yaylası, Çamlıhemşin ilçesnin 19 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Kaçkar Dağları’nın eteklerinde 2240 metre yükseklikte bulunan Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun Yaylası ve Yukarı Kavrun Yaylası olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor. Yayla turizminin en yoğun yaşandığı yaylalardan biri olan Kavrun, 240 haneyi içerisinde barındırıyor.

 Kaçkarlar’a tırmanacak dağcıların ilk durağı olan Kavrun Yaylası’nda özel trekking rotaları bulunurken, profesyonel dağcılar tarafından zirve tırmanışları yapılıyor. Jeologlara göre 5 bin yıl önce buzullarla kaplı bir vadi olan Kavrun Yaylası, Rize’nin turizm açısından olukça popüler olan ”Buzul Gölleri’ne’’ giden güzergâh üzerinde bulunuyor. Buzul Gölleri’ne yayla üzerinden patikalar vasıtasıyla yaklaşık 2 - 2,5 saatlik bir yürüyüş sonrası ulaşılabiliyor.

Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize

HANDÜZÜ YAYLASI
Güneysu ilçesine bağlı olan Han düzü Yaylası, her yaz ev sahipliği yaptığı şenlikleri ve festivalleriyle ünlü bir yayladır. Denizden yüksekliği 1800 metre olan Handüzü Yaylası, kolay ulaşılabilir bir yayla olduğu için yılın 8 ayı turistler ve yerli halk tarafından ziyaret edilen bir yerdir. Güneysu’dan 16 km uzaklıkta bulunan Handüzü Yaylası, yemyeşil doğası, ahşaptan inşa edilen kır evleri, 400 kişilik kır lokantası, kamp ve piknik alanlarından oluşan bir tabiat parkı oluşumu içerisindedir. Doğaseverlerin sık sık trekking benzeri etkinlikler düzenlediği yayla, zengin faunası ve florasıyla, ziyaretçilerine doğal deneyimler kazandırmaktadır. Handüzü Yaylası, uçsuz bucaksız Karadeniz manzarasının yanı sıra Kıble Dağı Doğa Parkı, Çağrankaya, Kandemirler ve Kanboz yaylalarını gören bir konumdadır.

VAŞA YAYLASI
Rize, İkizdere ilçesine bağlı olan Vaşa Yaylası, otantik görünümünü ve özellikleri korumayı başarmış ve dolayısıyla el değmemiş bir yayladır. Civar köy sakinlerinin yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürdüğü Vaşa Yaylası’nın denizden yüksekliği 2643 metredir. Sahip olduğu yüksek konumu sayesinde, muazzam bir manzaraya sahip olan Vaşa Yaylası, doğa ve spor tutkunlarının trekking gibi doğa sporları yapıp, kamp kurabileceği harika bir doğaya sahiptir.

GOLAZENA YAYLASI
Rize’nin Ardeşen ilçesinde bulunan Golazena Yaylası, Altıparmak Dağı’nın eteklerinde yer almaktadır. Rize’nin gerçek Lazları tarafından mesken tutulmuş olan Golazena Yaylası, ilçe merkezinden 48 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denizden 2230 metre yüksekte konumlanan Golazena Yaylası, Tobamzga Yaylası, Sırt Yaylası ve Çamlıhemşin’de bulunan Eğrisu Yaylası ile komşudur. Golazena Yaylası’nın otantik ve doğal yapısının bozulmaması adına, yayla sakinleri tarafından bir koruma derneği kurumuştur. Yaylada gerçekleştirilecek her etkinliği denetleyen dernek, Golazena’nın gelişimi ve koruması adına, günümüzde halen çalışmalarına devam etmektedir. Öyle ki dernek sayesinde 2005 yılında, yaylaya gelen ziyaretçilerin konaklayabileceği 500 kişilik bir pansiyon yaptırılmıştır. Otantik ve yöresel evleriyle, mistik bir görünüme sahip olan Golazena Yaylası’nda ortalama 100 hane bulunmaktadır. Her yaz rengârenk yayla şenliklerine ve festivallerine ev sahipliği yapan Golazena Yaylası, Rize seyahatinizde mutlaka uğramanız gereken duraklardan biridir.

KABAHOR YAYLASI 
Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan Kabahor Yaylası, ilçe merkezine 24 kilometre uzaklıkta Gölyayla Köy’de yer alan yaylalardan biridir. Bir diğer adı Göl Yaylası olan bölge, Kabahor Vadisi üzerinde yer almasından dolayı genellikle Kabahor Yaylası olarak anılmaktadır. Kabahor Vadisi 10 kilometrelik bir alanı kapladığı için üzerinde, civar köylerin hayvancılık ve yaylacılık faaliyetlerini yürüttükleri ufak tefek yaylalar yer almaktadır. Yayladaki konutların çoğunu kütük ağaçtan yığma şeklinde inşa edilen ahşap küçük evlerden oluşmaktadır. Fakat yeni yapılan evlerde beton kullanılması yaylanın otantik yapısını maalesef bozmaktadır. Kabahor Yaylası’nın civarındaki diğer yaylalar: Petran (Meşeköy), Mahura ve Pazaryolu yaylalarıdır.

TOBAMZGA YAYLASI
Ardeşen’de bulunan Tobamzga Yaylası, ilçe merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Denizden 2640 metre yüksekliğe sahip olan yayla, Ardeşen’deki diğer yaylalar gibi Lazların, yaz aylarında hayvancılık gibi faaliyetlerini sürdürdüğü bir yerleşimdir. Henüz el değmemiş olan bu yaylada, elektrik gibi hizmetler bulunmamakla birlikte, yayla içerisinde yalnızca 20 - 25 hane bulunmaktadır.Tobamzga Yaylası’nda, lokanta, restoran ve konaklama için herhangi bir pansiyon vb. yer almamaktadır. Genellikle dağ sporlarıyla uğraşan kişiler ve doğaseverler tarafından ziyaret edilen yayla, kamp kurmak için ideal bir alana sahiptir.

KOMATİ YAYLASI
 Çamlıhemşin’in en güzel yaylalarından biridir. Ormanlarla kaplı olan Komati Yaylası, içinde bulunan, yöresel Hemşin evleri tarzında, ahşap yüksek evlerle oldukça otantik bir görünüme sahiptir. Tarihi neredeyse hicri takvime göre 1100’lü yıllara kadar dayanan Komati, günümüzde turizm açısından geliştirilip, zenginleştirilmeye çalışılan yaylalardan biridir. Doğu Karadeniz’in geleneksel ve yöresel yayla yaşantısı, Komati Yaylası’nda doğallığı ve atmosferi bozulmadan devam etmektedir. Kamp yapmayı hobi edinen her doğasever için bulunmaz güzelliklere sahip olan yayla, Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer. Komati Yaylası’na gittiğinizde ise doğal yayla tereyağı ve peynirinin yanı sıra, tamamen organik olan şifalı baldan mutlaka tatmalısınız.

MARBUDAM YAYLASI
Rize’nin keşfedilmeyi bekleyen nadide güzelliklerinden biridir. Çayeli ilçesinde bulunan yayla, İncesu Yaylası ve Orta Yayla olarak aralarında 3 kilometre olan iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. İlçe merkezi ile arasında 45 kilometre olan Marbudam Yaylası’nın rakımı ise 2280 metredir. Yayla içerisinde tarihi bir çeşme ve cami bulunmaktadır. Marbudam Yaylası, yöresel yayla evleriyle hayran kalacağınız bir yer olarak, doğa severleri bekliyor.

PETRAN YAYLASI
İkizdere ilçesinde bulunan Petran Yaylası, ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Anzer Yaylası’na da oldukça yakın olan Petran Yaylası’nın yüksekliği 1352 metredir. Petran Yaylası, İkizdere ve İyidere ilçelerine bağlı olan köylerin bir kısmının, yaylacılık ve hayvancılık faaliyetlerini yürüttüğü bir yayladır. Yaz aylarında kalabalıklaşmaya başlayan yaylada, yöresel yayla evleri bulunmaktadır. Doğası ve tertemiz havasıyla Rize’nin en güzel yaylalarından biri olan Petran, yaz mevsimi kadar, kışın da popüler olmaya başlayan bir yayladır. Öyle ki yayla, son yıllarda Petran Kayak Festivali (Şenliği) ve ”Lazboard” denilen kayak tahtası yarışları ile dikkat çekmektedir. Anzer Yaylası yolu üzerinde bulunan Kamanın Dibi mevkiinden ayrılan yol ile Petran Yaylası’na ulaşım oldukça kolaydır.

SNOWBOARD’UN KARADENİZLİ ATASI PETRANBOARD (LAZBOARD)
Dünyanın en popüler sporlarından biri olan ve daha çok Alpler ile özdeşleştirdiğimiz snowboardun 200 yıl kadar önce atalarımız tarafından bulunduğunu söylesek. Petranboard, Kaçkarlar’da, adım atınca, elektirik süpürgesine çekilmiş gibi bir anda toz karda kaybolduğun bembeyaz bir köyde, tahta bir seccade zaman içinde snowboarda evrilmiş. Bu köyün insanları kestikleri tahtaların üzerinde namaz kılarlarmış. Bu namaz tahtalarını temizlemek için de kar ile ovarlarmış. Üzerine oturup karlı bir yamaçtan kaymak daha pratik olduğundan insanlar bu methodu tercih etmeye başlamışlar. Derken, Kaçkarlar’ın tepelerindeki köyden merkeze inmek için süper bir yöntem olduğunu keşfetmişler. Bunun üzerine, tahtanın uçları kar toplamasın diye yukarı doğru yuvarlanmış. Yön verebilmek için denkleme bir de arka elde tutulan sopa (baton) ve burnunu kaldırarak fren yapmanı sağlayan ip eklenmiş ve namaz tahtasının adı olmuş üzme tahtası
Pertanboard’dan habersiz, 1965’te Sherman Poppen ilk ilkel snowboardu (tekrar) icat ediyor. Bugün kü Burton’un kurucusu olan Jake Burton Carpenter da, Petranboard gibi ayakların tahtaya sabitlenmediği bu versiyonunu alıp, geliştirip, modern snowboardu yaratıyor. Geçen senelerde fark ediliyor ki, onlar gelirken Petranlılar dönüyorlarmış ve başlıyor ünlü snowboardcular Petran’a gelip incelemeye.

DEREMEZRA YAYALASI
Deremezra Yaylası, Ardeşen ilçesine bağlı olan, tablo gibi görüntüsü ve doğasıyla meşhur bir yayladır. Son dönemde tabiat parkı olarak ilan edilen Tunca Vadisi içerisinde yer alan Deremezra Yaylası’nın, Ardeşen ilçe merkeziyle arasındaki mesafe 39 kilometredir. Otantik dokusu ve Doğu Karadeniz’e dair her şeyi içselleştirmiş yapısı ile Deremezra Yaylası, doğaseverlerin, gezginlerin ve kampçıların sıklıkla ziyaret ettiği bir destinasyondur. Deremezra’ya ulaşım, Ardeşen, Tunca Eski Armutluk güzergâhı üzerinden sağlanmakta; yol boyunca karşılaşılan taş köprüler ise ziyaretçilere mistik manzaralar sunmaktadır.


FORMULAZ
‘FORMULAZ NASIL DOĞDU’ Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde 1900’lü yılların başında köy çocuklarının oynadığı tahta arabalar vardı. Oynadıkları derken, bu arabalar onları taşıyacak kadar büyük ve yokuşlardan son sürat inebilecek kadar hızlılardı. Motorları yoktu, insan gücü ve yerçekimi kudretiyle hareket ediyorlardı. Yıllar sonra, 2009’da Esentepe Mahallesi’nin gençleri bir araya geldiler, bir festival kurdular ve tahta arabalarına bindiler. Sonra ise Formulaz doğdu.
Marangozlarda günlerce süren hummalı çalışmanın sonunda ortaya çıkan tahta araçların en büyük yarışı olarak nitelendirilen Formulaz, kendine özgü kuralları ve eğlenceli parkuru ile dikkati çekiyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen yarışmacılar, kendi tasarımları olan birbirinden ilginç tahta arabalarla 1.6 kilometrelik parkuru yer yer saatte 60 -70 kilometre hıza erişerek en kısa sürede tamamlamaya çalışıyorlar. Yarışa katılan araçların tamamen tahtadan ve el yapımı olması gerekiyor. Araçların boyutları maksimum 170x70 santimetre ile sınırlı olacak. Yönlendirme için direksiyonu bulunması gereken araçta dört tekerlek şart. Tekerlek yükseklikleri de 25 santimetreyi aşamıyor. Araçlar yer çekimi ile yokuş aşağı hareket ediyor ve içlerinde motor bulunmuyor.  Formulaz'ın Karadeniz kültürünü yaşatan bir başka özelliği ise tüm yarışmacıların giymesinin zorunlu olduğu kıl çorap ve kara lastik ayakkabılar...
40 yaş üstü katılımcıların ayrı bir kategoride yarıştığı Formulaz, 18 yaşını tamamlamış herkesin katılımına açık. Yaratıcılığına güvenen ve tahta araba sahibi herkes bu heyecanı yaşamak için başvuru yapabiliyor. Formulaz’a sadece Tunca ve Ardeşen’de oturanlar ilgi göstermiyor. İstanbul, Trabzon, Artvin ve Rize’den, hatta Gürcistan’dan yarışmak ve izlemek için gelen birçok insan var.

UÇURUMA DÜŞMEK YASAK
Formulaz yarışlarında güvenlik önlemleri dikkat çekici. Eğimli yolda yarışmacıların uçuruma düşmemesi için yol kenarlarına saman balyaları yerleştirildi. Lastik ayakkabı ve kıl çorap giyen yarışmacılar kask, kolluk ve dizlik taktı. Yol boyunca Dikkat tahta araba çıkabilir, Uçuruma düşmek yasaktır, Sollama yapmak yasaktır ve En keskin viraj 53 metre geride kaldı yazılı ilginç tabelalar dikkat çekiyor.

VERÇENİK YAYLASI
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Verçenik Yaylası, 3711 metre yüksekliğiyle, Kaçkar Dağları’ndan sonra en yüksek tepe olma özelliğine sahiptir. Türkiye’nin en yüksek 12. tepesi olan Verçenik Yaylası, Erzurum sınırına yakın olması sebiyle, bölgedeki en uzak yayla konumundadır. Öyle ki yaylanın Çamlıhemşin ilçe merkezine uzaklığı 60 kilometredir. Verçenik, sahip olduğu kamp alanlarıyla, Rize yaylaları arasında, çadır kurmak ve kamp yapmak için en çok tercih edilen yayladır.Yöre halkı tarafından Verçembekite olarak anılan Verçenik Yaylası, nefes kesen doğal bir güzelliğe ve manzaraya sahiptir. Ayrıca yayla civarında 10’un üzerinde göl, ”buzul gölü” yer almaktadır. Dolayısıyla dağ sporuyla ilgilenenler için biçilmiş kaftan olan Verçenik Yaylası, Rize’de kesinlikle görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Bunun dışında Verçenik Yaylası’nda 2008 yılından itibaren Verçenik Yayla Şenliği de düzenlenmektedir.
Ulaşım: Misafirler için içerisinde bir de pansiyon bulunan Verçenik Yaylası’na ulaşım için Çamlıhemşin - Çat Köyü güzergahı takip edilip, sonrasında tabelalardan da yardım alarak Orta Yayla Köyü istikametinden devam edilmelidir. Orta Yayla Köyü’ne gelindikten sonra, karşınıza çıkacak olan köprüyü geçip, 7 kilometre daha ilerleyerek, Verçenik Yaylası’na ulaşabilirsiniz.

SIRT YAYLASI
 Ardeşen ilçesinin en kalabalık yaylası olan Sırt Yayla, çoğunluk olarak Lazların ikamet ettiği bir yayladır. Ortalama 300 haneden oluşan yayla, ilçe merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İki vadi üzerine kurulmuş olan Sırt Yaylası, ağustosun ikinci haftasında gerçekleştiren yayla şenlikleriyle oldukça meşhurdur. Uçsuz bucaksız Karadeniz’i ve Kaçkar Dağları’nı karşısına alan Sırt Yayla, muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bu özelliği dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için sıklıkla ziyaret ettiği bir bölgedir. Golazena, Nokavare ve Deremezra yaylaları ile komşu olan Sırt Yayla’da, elektrik, konaklama ve yeme içme imkanları bulunmaktadır.
Sırt Yayla, 53480 Arıcılar/Ardeşen/Rize

GÖLLER

YEDİGÖLLER
Rize’nin en merak edilen yerlerinden biri olan Yedigöller, İkizdere  İspir yolu üzerinde yer alıyor. 3048 metre yükseklikte, Kaçkar Dağlarının güneybatı tarafında Verçenik Dağı bölgesinde yer alan Yedigöller, Rize şehir merkezinden 125 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dağ zirvesinde birbirine yakın konumda bulunan yedi krater gölünden oluşan Yedigöller, muhteşem manzarası ve tertemiz havasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. İspir yolu üzerinde, Moryayla sapağından ulaşabileceğiniz Yedigöller, yaz kış doğa ve macera severlerin ilgi odağında oluyor. Dileyenlerin göl kıyısında çadır kurarak, kamp yapabildiği, gerçek anlamda bir doğa harikası olan Yedigöller, Rize seyahatinizde kesinlikle görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

AMBARLI GÖLÜ
Balıklı Göl olarak da anılan Ambarlı Gölü, Kaçkar Dağları’nın zirvesinde, Avgahan ile Sırpal tepelerinin sarmaladığı 2995 metre yüksekte yer alan bir göldür. Çevresinde dört adet küçük göl daha bulunan Ambarlı Gölü’nün, bağlı olduğu Çamlıhemşin ilçesinden uzaklığı 61 kilometredir. Çamlıhemşin’den Ambarlı Yaylası’na araçla gidildikten sonra, 3,5 kilometre yürüyüş mesafesinden sonra Ambarlı Gölü’ne ulaşılmaktadır. Zira Ambarlı Yaylası, araçla gidilebilecek son nokta konumundadır.  Ambarlı Gölü, her yıl doğa sporlarıyla ilgilenen çeşitli spor kulüplerinin trekking yapıp, kamp kurduğu; doğa severlerin mutlaka ziyaret edip, enfes manzaranın tadını çıkardığı bir göldür. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Ambarlı Gölü, hayatınızda bir kere bile olsa, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Rize’nin doğasının ve doğal kaynaklarının ne denli zengin olduğu herkesçe bilinen bir şeydir. Hatta namı ülke sınırlarını aşıp, dünyaya yayılan Rize’de Ambarlı Gölü gibi daha birçok göl bulunmaktadır.

ŞELALELER

PALOVİT ŞELALESİ
 Rize’de debisi en yüksek şelalelerden biri olan Palovit Şelalesi, Çamlıhemşin ilçesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde yer almaktadır. Yemyeşil, gür ve sığ bir ormanın içinde çağıl çağıl akan şelalenin yüksekliği 15 metredir. Şelale suları, Meşeköy deresiyle birleştikten sonra, Şenyuva Köprüsü yakınlarında Fırtına Deresi’ne karışmaktadır. Oldukça muazzam bir görüntü oluşturan Palovit Şelalesi, gürül gürül akan suyun sesiyle birlikte gören herkesi kendine hayran bırakmakta ve dolayısıyla her yıl birçok turisti kendine çekmektedir. Ayrıca şelale yakınlarında, ziyaretçiler için mesire ve kamp alanları bulunmaktadır.
Ulaşım: Palovit Şelalesi’ne ulaşabilmek için Çamlıhemşin Çat Yolu güzergâhı üzerinde Tarihi Şenyuva (Çinçiva) Köprüsü’nü geçip, Zil Kale’den Palovit ayrımına sapmanız gerekmektedir. Arabayla belli bir mesafe kat ettikten sonra yola arabasız, 4 kilometre boyunca yürüyerek devam etmek zorundasınız; zira yol araçlar için pek uygun değil. Rize’nin en gözde turizm noktalarından biri olan Palovit Şelalesi’ne gitmişken, şelale civarında bulunan Palovit, Apivanak, Amlakit ve Samistal yaylalarını da ziyaret edebilirsiniz.
53780 Çamlıhemşin/Rize

AĞARAN ŞELALESİ
Rize’nin en harika manzaralarından birini oluşturan Ağaran Şelalesi, Çayeli ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezinden 12 kilometre uzaklıkta, Sırt Köyü sınırları içinde yer alan Ağaran Şelalesi’nin kaynağını, Şairler Deresi oluşturmaktadır. Adeta saklı bir cennet olan şelale, sarp ve yüksek bir kayadan, kar beyazı köpükler saçarak akmasından dolayı ”Ağaran Şelalesi” olarak adlandırılmıştır. Yeşilin her tonunu içinde barındıran bir ormanın içinde, tablo gibi bir manzarayla karşınıza çıkan Ağaran Şelalesi, son dönemlerde turistlerin en gözde rotalarından biridir. Ağaran Şelalesi’nin hemen yakınında bulunan yürüyüş parkurunu takip ederek, akıntının başladığı noktaya ulaşıp; muazzam bir manzarayla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca yöre halkının yaptığı gibi şelalenin oluşturduğu göletlere girebilir, tabir-i caizse jakuzi keyfi yaşayabilirsiniz. Ağaran Şelalesi’nin yarattığı görsel şöleni kaçırmamalı, Rize’de gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Ulaşım: Çayeli Şairler Deresi güzergahını takip edip, son 3 kilometreyi çay bahçelerinin arasından geçen toprak yoldan ilerleyerek, Ağaran Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.
53260 Yeşilırmak/Çayeli/Rize

GELİN TÜLÜ ŞELALESİ
Rize’nin en meşhur şelalelerinden biri olan Gelin Tülü Şelalesi, tıpkı tül ve duvak gibi akan bembeyaz sularından dolayı bu isimle anılagelmiştir. Ayder Yaylası’nda Kaçkar Dağları’nın eteklerinde yer alan Gelin Tülü Şelalesi, muhteşem görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakan bir doğa harikasıdır. 1500 metrelik dik bir akışla, 1320 metre irtifada olan şelalenin yoğun sisten ötürü yalnızca, dereye katılan son bölümü görülebilmektedir. Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olma özelliğini taşıyan Gelin Tülü Şelalesi, Ayder Yaylası içerisinde bulunuyor olmasından ötürü kolay ulaşılabilir bir lokasyona sahiptir. Kaçkar zirvesinden beslenip, Kavron Deresi’ne karışan Gelin Tülü Şelalesi’nin tümünün görülebileceği en güzel nokta Huser Yaylası’dır. Dolayısıyla, Rize seyahatinizde, sizler de Huser Yaylası’na çıkıp, şelale manzarasının tadını çıkarmalı ve bu anı bir fotoğrafla ölümsüzleştirmelisiniz.
Şht. Binbaşı Ömer Aktuğ Cd., 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize

BULUT ŞELALESİ
Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden bir diğeri Bulut Şelalesi, diğer adıyla Tar Deresi Şelalesi’dir. Rize, Çamlıhemşin’de bulunan Şelale, Ayder Yaylası’na 7 - 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaçkar Dağları’ndan beslenerek büyüyen ve Tar Deresi ile birleşen şelalenin tümünü görmek pek mümkün değildir. 2451 metrelik bir yüksekliğe sahip olan Bulut Şelalesi, büyük bir su gürültüsüyle aşağıya düşmektedir. Kestane, ladin, çam, meşe, ıhlamur ve çınar ağaçlarının kapladığı bir vadinin içinde cennetten gelen bir güzellik gibi görünen Bulut Şelalesi’ni sizler de Rize’de gezilecek yerler listenize, kesinlikle eklemelisiniz.
Tar Deresi, 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize

CİMİL ŞELALESİ
Rize, İkizdere ilçesinde bulunan Cimil Şelalesi, ilçe merkezine 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Cimil Köyü güzergahında, yolun sağ tarafında kalan şelale, 1649 metre yüksekliğinde, oldukça ihtişamlı bir şelaledir. Bir tabiat harikası olan Cimil Şelalesi, Rize’nin doğal güzelliklerinden biri olarak, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Son dönemlerde, bölgeye, ziyaretçilerin şelaleyi rahatça izleyebilmesi için küçük bir teras yapılmak istenmektedir.
53690 Güvenköy/İkizdere/Rize

VADİLER

ÇAT VADİSİ
Rize’nin en nadide güzelliklerinden biri olan Çat Vadisi, zengin florası, endemik çiçek türleri, meyve ağaçları, ormangülleri (komar), ladin ve gürgen ağaçlarından oluşan ormanıyla, adeta cennet gibi bir vadidir. Bu özellikleri dolayısıyla yöre sakinleri tarafından titizlikle korunan Çat Vadisi, günümüzde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir destinasyondur.

Karadeniz’in meşhur dağlarıyla çevrili olan Çat Vadisi, Çamlıhemşin’e bağlı olup, Ayder Yaylası’nın 15 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Hemşin ve Elevit derelerinin kesiştiği bir noktada bulunan vadi üzerinde, aynı zamanda Çat deresi ve Çat Köyü yer almaktadır. Çat Köyü, asırlık ahşap konakların süslediği, muazzam manzaraya sahip bir köydür. Bu konakların bir kısmı gelen misafirler için pansiyon olarak hizmet vermektedir.

Ayrıca Çat Vadisi yolu üzerinde birçok tarihi taş köprü bulunmaktadır. Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Çay Vadisi, kaçırmak istemeyeceğiniz güzellikte bir yer. El değmemiş bir doğaya ve balta girmemiş ormana sahip olan Çat Vadisi, doğaseverlerin ve gezginler uğrak duraklarından biridir ve vadi içerisinde birçok kamp alanı bulunmaktadır.

DERELER

FIRTINA DERESİ
Rize’nin ve hatta Karadeniz’in simgelerinden biri olan Fırtına Deresi, dillere destan, filmlere konu olmuş bir deredir. 1177,03 km²’lik yüzölçümü ile Doğu Karadeniz’in en geniş havzalı akarsularından biri olan Fırtına Deresi’nin uzunluğu ise yaklaşık 58 kilometredir. Fırtına Deresi Çamlıhemşin ilçe sınırları içerisinde, Kaçkar Dağları’nın yamaçlarından akan derelerin birleşimiyle oluşmuş bir dere olarak, Ardeşen’den Karadeniz’e dökülmektedir. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış olan Fırtına Deresi üzerinde, bugün rafting gibi su sporları yapılmakta ve bu alanda eğitimler verilmektedir. Fırtına Deresi üzerinde, görenleri kendine hayran bırakan birçok tarihi taş köprü bulunmaktadır. Köprüler üzerinde sık sık fotoğraf çekip, muhteşem manzaranın tadını çıkaran kafilelerden oluşan turistlere rastlamak mümkün. Gürül gürül akan hırçın su sesleri ve insanı alıp götüren manzarası ile Fırtına Deresi, Rize’de gezilecek yerlerin başında gelen bir güzelliktir.
Google Haritalar’da Aç

ANDON İÇMELERİ
 Rize il merkezine 20-25 kilometre uzaklıkta yer alan Andon İçmeleri, Küçükçayır köyü sınırları içinde yer almaktadır. Denizden yüksekliği 800 metre olan Andon İçmeleri, ormanlarla kaplı, tertemiz havası olan ve içerisinde yemek yiyip, çay içebileceğiniz lokantaları bulunan turistik bir yerdir.  Andon içmelerinin en önemli özelliği ise, şifası dillere destan olan Andon suyudur. Yoğun talep gören Andon İçmeleri, yerli yabancı her turistin ve yöre halkının Andon suyundan içip, yeşilin her tonunu içinde barındıran muazzam orman manzarasının tadını çıkardığı bir tesistir. Andon suyunun mide ve bağırsak hastalıklarına, böbrek rahatsızlıklarına ve romatizmaya iyi geldiği söylenmektedir.

ŞİMŞİRLİ İÇMELERİ
 Rize’de, İkizdere Ovit yolu üzerinde bulunan Şimşirli İçmeleri, bölgenin doğal su kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Doğal maden suyu niteliğinde olan Şimşirli İçmeleri, oldukça şifalı olup; böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Karayolu üzerinde eski bir asma köprü vasıtası ile ulaşılan Şimşirli İçmeleri’nde, yemek yiyip dinlenebileceğiniz bir tesis de bulunmaktadır. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan ve yemyeşil bir orman içinde yer alan, kokusuz, berrak ve şifalı suyuyla meşhur Şimşirli İçmeleri, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
MAĞARALAR

PİLEKİ MAĞARASI
 Rize, İyidere ilçesine bağlı Çiftlikköy’de bulunan Pileki Mağarası, Rize mutfağına özgü olan hamsikoli (hamsili ekmek) ve mısır ekmeğinin pişirilmesinde kullanılan ”pileki” ham maddesinin çıkarmak için insan eliyle oluşturulmuş yapay bir mağaradır. M.Ö. 2300’lü yıllarda başlayan süreç 1970’li yıllara kadar pileki taşı çıkartılmak için yöre halkı tarafından sürdürülmüştür. Restorasyonu ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanarak turizme kazandırılan Pileki Mağarası, birçok tünelden oluşmaktadır. Ayrıca mağaranın içinde birçok gölet ve kuyu bulunmaktadır.
Taşhane/, 53610 İyidere/Rize

ULUSAL PARKLAR

KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI
Büyük bir kısmı Rize, Çamlıhemşin sınırları içerisinde; kalan kısmı ise Artvin ve Erzurum sınırları içerisinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı, 51 bin 550 hektarlık bir alandan oluşmaktadır. 1994 yılında milli park ilan edilen Kaçkar Dağları, aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınması gereken 200 ekolojik sıcak bölgeden biri olarak gösterilmiştir.

Rize’de turizme katkıda en çok paya sahip olan Kaçkar Dağları Milli Parkı, her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Öyle ki 2018 yılı verilerine göre ocak ve temmuz ayları arasında Kaçkar Dağları Milli Parkı’nı ziyaret edenlerin sayısı 284 bin 90 olarak belirtilmiştir. Akarsu, dere, buzul gölleri, ormanlık arazi, Alpin çayır ve orman altı florası, endemik çiçek türleri ile oldukça zengin bir doğaya sahip olan Kaçkar Dağları, hayvan varlığı olarak da zengin bir bölgedir. Bu arada kaçkar dağı tırmanış yazımı okumak isterseniz TIKLAYIN

Karadeniz bölgesinin en yüksek noktalarını oluşturan Kaçkar Dağları’nın yüksekliği kimi yerlerde 4 bin metreye kadar ulaşmaktadır. Kaçkar Dağları’nda en az 100 buzul gölü, 40 kadar kırsal yerleşim bölgesi, Ayder ve Verçenik Yaylası gibi birçok yayla bulunmaktadır.
Beştepe, Alparslan Türkeş Cd. No:41, 06560 Yenimahalle

AKYAMAÇ ŞELALESİ TABİAT PARKI
Rize, Pazar Hemşin yolu üzerinde bulunan Akyamaç Şelalesi Tabiat Parkı, henüz yeni keşfedilmiş ve Rize’nin turizm varlığına kazandırılmış doğal bir yapıdır. Pazar’a 18 kilometre, Hemşin’e ise 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan Akyamaç Şelalesi, Hemşin-Ortaköy Mahallesi’nde, sığ karma bir orman içinde bulunmaktadır. 13 metrelik bir debiye sahip olan Akyamaç Şelalesi ve çevresindeki zengin bitki örtüsüne sahip olan 50 hektarlık alan Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü tarafından milli park olarak ilan edilmiştir. Akyamaç Şelalesi, ulaşımı zor bir lokasyonda olduğu için son dönemlere kadar keşfedilememiştir. Lakin keşfedildikten sonra hemen koruma altına alınıp, ziyarete açılan şelale, gerçek bir cennet görünümündedir. Akyamaç Şelalesi, doğal görüntüsü, yemyeşil bir orman içerisinde gürül gürül akan suları ile son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir. 750 metrelik yürüyüş yolu, 18 metre uzunluğundaki ahşap asma köprü, yaklaşık 200 metre uzunluğunda ahşap yürüyüş yolu, 6 kameriye ve 1 ahşap kır lokantasından oluşan Akyamaç Şelalesi, Rize’de gezilecek yerler dendiği zaman akla ilk gelen doğa harikalarından biri olmaya aday.
Ortaköy, Hemşin Pazar Yolu No:11, 53550 Hemşin/Rize

ARAPDÜZÜ MESİRE ALANI
 Rize’nin Güneysu ilçesinde bulunan Arap düzü Mesire Alanı, 2014 yılında yapımı tamamlanan ve hizmete açılan doğal bir park alanıdır. Güneysu Kaymakamlığı tarafından yaptırılan alan, 106 hektarlık bir arazi üzerine konuşlanmıştır. 1 kilometre uzunluğunda yürüyüş parkuru ve gözetleme kulelerine sahip olan Arapdüzü Mesire Alanı’nda, asma, ahşap ve taş köprüler, oturma ve piknik alanı da mevcut. Kıbledağı Köy sınırları içerisinde yer alan Arapdüzü Mesire Alanı, 800 metre yükseklikte, sahilden 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Arapdüzü Mesire Alanı, son dönemlerde ülkemize yoğun ilgi gösteren Arap turistlerin de yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılaşıyor. Alanın en popüler noktasını ise Arapdüzü Şelalesi oluşturuyor. Yöre halkının anlattıklarına göre çok eski zamanlarda Arap kervanlarının geçtiği bir yer olan park alanı, bu özelliği dolayısıyla Arapdüzü olarak anılagelmiş ve oluşturulan yapının adı da buna uygun olarak Arapdüzü Mesire Alanı olarak belirlenmiştir. Ziyaretçilerin her türlü ihtiyacı düşünülerek tasarlanmış olan alanda, kamelya, kır evi, kadınlar ve erkekler için mescid ve bir Bosna Kardeşlik Çeşmesi bulunuyor.
53390 Başköy/Güneysu/Rize

ÇAMLIK DİNLENME YERİ
İkizdere Ovit Yaylası yolu üzerinde bulunan Çamlık Dinlenme Yeri, çam ağaçlarının ortasında, ailenizle, eşiniz ve dostunuzla yemyeşil doğanın, mis gibi havanın tadını çıkarıp, piknik yapabileceğiniz bir yer. Yola oldukça yakın olan Çamlık Dinlenme Yeri içerisinde, bir alabalık tesisi, dinlenme tesisi ve bir de otel bulunmaktadır. Rize’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Çamlık Dinlenme Yeri, gittiğiniz için pişman olmayacağınız harika bir tesis.

GÜRCÜDÜZÜ MESİRE ALANI
 Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunan Gürcüdüzü Mesire Alanı, Yaylacılık Müzesi ve Kamping Alanı olarak planlanarak oluşturulmuş doğal bir tesistir. Denizden yüksekliği 910 metre olan Gürcüdüzü, 35.565 metrekarelik bir arazi üzerinde konumlanmıştır. Birçok yayla yolu için geçiş noktası olan Gürcüdüzü Mesire Alanı, yürüyüş parkuru, dinlenme alanları, çeşmeler, piknik alanları ve tarihi Rize evlerinden oluşmaktadır. Alanda 17 kilometre boyunca tarihi taş evler, ahşap serenderler ve ”mezre” adı verilen yerleşmelerle donatılmış olan Gürcüdüzü Mesire Alanı, son zamanlarda popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Dolayısıyla eşsiz güzelliği ve manzarasının yanı sıra Rize’ye ve yayla kültürüne ait her şeyi bir arada bulabileceğiniz Gürcüdüzü Mesire Alanı’nı sizler de Rize’de gezilecek Yerler listenize eklemelisiniz.

SEYİR TERASI

DAĞMARAN
Dağmaran, bir taraftan Rize’nin merkezini ve uçsuz bucaksız Karadeniz’i; diğer taraftan ise Handüzü, Çağrankaya, Kaçkar, Ovit Dağları ve Verçenik Yaylası’nı kuş bakışı gören bir tepe üzerine konumlanmış bir tesistir. Rize il merkezinden 4 kilometre kadar yukarıda yer alan Dağmaran, Karadeniz’in yöresel yemeklerinin servis edildiği restoran–kafe olarak 2004 yılından bu yana hizmet vermektedir. Dağmaran, bir yandan yemyeşil şehir, masmavi deniz ve heybetli dağ manzarasının tadını çıkarıp; diğer yandan Rize’nin enfes lezzetlerinden tadabileceğiniz bir yer. Dolayısıyla Rize’ye gitmişken, uğramanız gereken yegane yerlerden birinin Dağmaran olduğunu söyleyebiliriz. Dağmaran tesisinde, Rize’nin meşhur çayını içmeyi ve karşınızdaki muhteşem manzarayı, güzel bir fotoğrafla ölümsüzleştirmeyi sakın unutmayın.
Balsu Cad.Dağbaşı Mevkii Tepeüstü No:103, 53000 Merkez/Rize
08:00-24:00

KAPLICA

ILICA KAPLICASI
 İkizdere ilçesine bağlı olan Ilıca Köyü Kaplıcası, Ridos Otel bünyesinde hizmet veren şifalı su kaynaklı bir kaplıcadır. Her yıl ülkemizin dört bir yanından şifa bulmak için gelen insanlarla dolup taşan kaplıcanın, romatizmal hastalıklar ve eklem ağrıları içim tamamlayıcı tedavi niteliğinde olduğu söylenmektedir. Tamamıyla doğal yeraltı su kaynağına sahip olan Ilıca Köyü Kaplıcası, biri 70 derece diğeri ise 72 derece sıcaklığa sahip olan iki termal kaplıcadan oluşmaktadır.
Ridos Termal Otel, 53690 Ilıcaköy/İkizdere/Rize
RİZE YAKINLARI

 807 bin 903 kişilik nüfusa sahip Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Binlerce yıllık geçmişinde Müslüman ve Hristiyan toplulukların bir arada yaşayarak bölgeye kattıkları kültürel zenginlik şehri her zaman cazip kılmıştır. Trabzon’un simgesel yapısı haline gelmiş Sümele Manastırı, Trabzon Kalesi’ni, şehrin göz alıcı manzarasını ayaklar altına seren Boztepe, tam bir doğa harikası olan Uzungöl, sarp kayalıkların üstünde konumlanan Garester Yaylası ve listeyi daha da uzatabileceğimiz birbirinden güzel yerler Trabzon’a gitmeye değer dedirtiyor.

Ulaşım: Rize ile Trabzon arası 75 km olup otobüs yolculuğu 1 saat 13 dk süren yolculuk sonrasında ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs bileti ve seferleri sorgulamak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

ERZURUM
Dadaşların diyarı Erzurum, 761 bin nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık ikinci şehridir. Türkiye’nin en yüksek şehri olan Erzurum, ilkbaharda yemyeşil çiçeklerle çevrili, kışın bembeyaz karlar örtülü ve sonbaharda sapsarı yapraklarla her mevsim güzelliğini ortaya koymaktadır. Günümüzde çeşitli sergilerin düzenlendiği Çifte Minareli medrese, Tortum Gölü Şelalesi görmeniz gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Aslında başlı başına cağ kebabı yeterli bir cevap olabilir aslında. Tabi Erzurum ketesini de unutmayalım.

Ulaşım: Rize’den Erzurum’a 291 km’lik bir yolculuğun ardından varabilirsiniz. Otobüsler yaklaşık 6-7 saat sürmekte olup günlük 8 sefer düzenlenmektedir. Otobüsün sefer saatleri ve güzargah için web sitesini görüntüleyebilirsiniz.

BAYBURT
Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yer alan Bayburt’ta, Türkmen ve Çepniler olarak yerel halkın hatrı sayılır nüfusunu oluşturmaktadır. Anadolu’daki köklü kavimlerinden olan Azzi ve Hayasalar’la başlayarak sırasıyla Hatti, Hitit ve Urartu’larla devam etmiştir. Yusufeli ile Şebinkarahisar arasında ki dağlık hattı takiben; Urartu’ların Baş Tanrı’sı olan Khalt’ın izinden gidenlerin yurdu anlamına Khaldia adlandırılmıştır. Bayburt’ta Osmanlı döneminde dış yüzeyinde bulunan renkli çinilerden esinlenerek Çinimaçin Kalesi denen Bayburt Kalesi, Sarıkayalar köyünün girişinde ve köy içinde olmak üzere Sarıkayalar Şelalesi ve bunların yanı sıra Çimağıl Mağarası, Helva Köyü Buz Mağarası, Dede Korkut Türbesi gibi görülmeye değer yerler bulunuyor. Kış ayında yolunuz düşerse kayak sporları merkezi olaan Kop Dağı’na çıkarak kayak yapabilirsiniz.

Ulaşım: Rize ve Bayburt arası 164 km olup 5-6 saatlik bir yolculuk yaparak ulaşabilirsiniz. Sefer bilgisi ve güzargahları görüntülemek için web sayfasını görüntüleyebilirsiniz.

ARTVİN
Türkiye’nin Doğu Karadeniz ucunda yer alan Artvin, Gürcistan’la Türkiye arasındaki sınırda konumlanır. Nüfusu, Gürcü,Kıpçak Türkleri ve Lazlar’dan oluşur. Artvini diğer illerden net bir şekilde ayıran özelliği coğrafi ve kültürel yapısıdır. Biyosfer rezerv alanı olarak belirlenen Türkiye’deki tek bölge olan Artvin bir dünya mirası olarak görülmektedir. Milli parklarıyla ünlü il, Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl görülmeye değer yerler arasındadır. Artvinde görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında; Cehennem Deresi Kanyonu, Deliklikaya, Arsiyan Yaylası, Maral Şelalesi, Mençuna Şelalesi yer alırken turistik yapılar arasında da; Dolishane Kilisesi, Barhal Kilisesi, Ferhatlı Kalesi, Satlel Kalesi ve Tekkale Manastırı bulunmaktadır. 

Ulaşım: Rize ile arasında 160 km olan Artvin’e 1 saat 40 dakikalık bir süre içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

BATUM
Karadeniz’in kıyısında olan Batum, Gürcistan’da bulunan Acara’nın başkentidir. Tertemiz havası, ılık iklimi ve huzuru içinize işleyen atmosferi ile çok seveceksiniz. Kafkas Dağları’nın yamacındaki tatil kenti, Sarp sınır kapısından 22 km içerisinde yer almaktadır.
Neden Gitmeliyim? Sahil kenarı boyunca yer alan yemyeşil parkaları, koşu ve bisiklet yolları, insanına doğa ile iç içe bir yaşam sürmelerine olanak sağlıyor. Birbirinden güzel kafeleri, heykelleri ve 6 Mayıs Parkı’nın içerisinde yer alan Nurigel Gölü görülmeye değer noktalarından. Mozaik ve cam sanatının iç içe girdiği Piazza Meydanı, bölgenin en ziyaretçi çeken turistik noktalarındandır. Meydanda bulunan popüler heykel, sonsuz aşkı ve ırklar arası hoşgörüyü sembolize eder. Ali isimli Azeri genç ve Nino adındaki Gürcü bir kızın arasındaki aşkı simgelemektedir. Kadın ve erkek figürlerinden oluşan heykellerin her 10 dakikada bir açıları değişmekte ve iç içe geçmektedir. İnsanlar sırf bu heykeli yakından görmek için bil buraya akın ediyorlar.

Ulaşım: Rize ile Batum arasında 128 km uzaklık bulunmaktadır. 3-4 saatlik bir yolculuğun ardından ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs sefer saatleri için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

ZİGANA
Doğu Karadeniz dağlarının, bir tarafı Gümüşhane’ye diğer tarafı Trabzon’a seslenen Zigana, 40 bin metrekareye yayılan turizm alanında tarih ve tabiat güzelliklerini ile oldukça ilgi çekicidir. Manastırlar, göller, köyler, ormanlar ve dereler gizemli zirvenin içerisinde saklanmıştır. Yağmurdere, Şaphane, Kayabaşı gibi kendine has mimari özelliklerini koruyan köylere ve Santa Harabeleri’ne kolayca ulaşabileceğiniz konumda bulunur. Zirvenin güney tarafında ormanların içine gizlenmiş Limni Göl’ü ve tarihi İpek Yolu kenarında otantik yaşamını sürdüren köyler gidilip görülmeye hak ediyor.

RİZEDE YEMEK
Doğu Karadeniz’in en özel şehirlerinden olan Rize, birbirinden güzel yaylaları, dik yamaçları ve tertemiz havası ile Anadolu’nun özgün coğrafi noktalarından biri. İlk Çağ uygarlıklarına kadar dayanan tarihi değeri, göklere uzanan dağları, hırçın akarsularıyla âdeta küçük bir cenneti anımsatan bu güzel şehir, ziyaretçilerine çok daha fazlasını vadedebilir. Başta çayı ile olmak üzere, yöresel yemekleriyle unutulmaz damak keyifleri yaşatan Rize, kendisine özgü menüsüyle Anadolu lezzetlerinin mihenk taşı diyebiliriz. Hatta etli kuru fasulye Anadolu’nun her yerinde harika bir lezzete sahip olsa da Rize’de tattığınız kuru fasulyeyi her zaman arayabilirsiniz. Rize’nin et yemeklerinin güzelliği ise oksijen deposu havasından, suyundan ve otlaklarından kaynaklanıyor.

Mıhlama, Etli Kuru Fasulye, Rize Kavurması, Sac Kavurma , Rize Pidesi, Pepeçura Tatlısı , Laz Böreği , Fırın Sütlaç , Pekmezli Kabak Tatlısı, Enişte Lokumu , Hamsili Pilav , Mısır Ekmeği , Pazı Tavalısı , Hamsi Kolu , Hamsi Çığırtması , Kara Lahana Çorbası 
ETLİ KURUFASULYE, HAMSİ KOLU, HAMSİ SÜTLACI
HAMSİ CIĞIRTMASI, PİDE, KARALAHANA
PİLAVLİ HAMSİ, MIHLAMA, MISIR EKMEĞİ
PANKULU HAMSİ, PAZILI TAVADA KEK
PEPEÇURA, RİZE KAVURMA, SAC KAVURMA
RİZE SİMİDİ, LAZ BÖREĞİ, PEKMEZLİ KABAK
YENİ BAHAR RESTAURANT
Rize’nin En Güzel Dağ Lokantası Yeni Bahar Restoran, eşsiz bir dağ ve deniz manzarası sunan Yeni Bahar Restoran, şömine ateşi eşliğinde ziyafet için harika bir lokasyon. Mekanın zengin ana menüsünde, kuyruklar oluşturan en özel lezzet ise sac kavurma ve muhlama. Yemek konusunda Rize’nin en iyi lokantalarından biri olan Yeni Bahar, yemek sonrası tadı sebebiyle sayamayacağınız kadar çay içmenize neden olabilir.

Adres: 1. Çamlı Sok. 78/A Dağbaşı, Rize
İletişim: 0464 250 03 03

KUZEY BALIK LOKANTASI
Rize’de deniz manzaralı bir yol takip ederek kolayca ulaşabileceğiniz en iyi balık lokantalarından biri de Kuzey Balık Lokantası. Deniz mahsullerinin tümünü bulabileceğiniz mekan, tatlı çeşitleriyle ve hizmet kalitesiyle de övgülere tâbi… Balık çeşitlerinin yanında gelen salata türleri, özel Rize turşuları, pilavları ve başlangıç çorbaları da cabası… Üstelik eşsiz bir deniz manzarası eşliğinde.

Adres: Dağınıksu Mah, Karadeniz Sahil Yolu 18/2, Gündoğdu, Merkez, Rize 
İletişim: 0464 246 21 52 

TAÇ MAHAL ET BALIK LOKANTASI
Deniz manzaralı açık teras, başlangıç çorbaları, ızgara usulü et çeşitleri ya da mangalda balık deneyimi, sütlü kadayıf tatlısı ve son dokunuş olarak sıcacık Rize çayı… Taç Mahal, bu lezzetlerin hepsini bir arada bulabileceğiniz en güzel merkez lokantalarından. Tüm bunların yanı sıra kendinizi özel hissettirecek bir hizmet anlayışı var. Rize’nin merkezinde bulunduğunuz bir gün mutlaka buraya uğramalısınız. 

Adres: Portakallım Mahallesi, Menderes Bulvarı, Taç Mahal, Merkez, Rize 
İletişim: 0464 214 00 08 

OSMANLI SOFRASI
“Rize’de nerede yemek yenir” sorusunun en özel cevaplarından biri şüphesiz kavurma türleri… Sıcacık karşılamalarıyla misafirlerini memnun eden Osmanlı Sofrası, bölgenin en iyi restoranlarından biri. Hamsi tava, yaprak sarma, özel pide çeşitleri ise mekanın başlıca lezzetlerinden. Kavurmalı pide ve kemikli kaburga kavurması da Osmanlı Sofrası’nın ana yemek tavsiyeleri arasında. 

Adres: Tophane Mahallesi, Merkez, Rize 
İletişim: 0464 213 12 11 

HUZUR PİDE ve KEBAP
Rize’ye gidip de Huzur Pide’ye uğramayan yok diyebiliriz. Çorbalar, kebaplar, sulu yemekler, pideler, tatlılar ve salatalar… Hatta dürüm çeşitlerini seven biriyseniz, burası tam size göre! Hem ekonomik hem de lezzetli bir menü sunan Huzur Pide, mütevazi lokantalardan biri olmasına rağmen, sizi göz dolduran lezzetleriyle şaşırtabilir. 

Adres: Çarşı Mahallesi, Cumhuriyet Cad, 111/D, Merkez, Rize 
İletişim: 0464 217 15 11 

KONAK RESTAURANT
1870 Yılından Bu Yana Şaşmayan Lezzet, Rize mutfağı yemeklerini sunan, en köklü lokantalardan biri olan Konak Restoran, tarihi bir taş ev içerisinde ziyafet olanağı veren en güzel konum. Nostaljik dekoruyla içinizi ısıtacak olan mekanın, lezzet şöleni ise dillere destan… Muhlamalar, masanıza zoraki sığacak olan uzun kavurmalı pideler, odun ateşinde pişen fırın sütlaçları, mekanın en çok konuşulan tatlarından. 

Adres: Çarşı Mahallesi, Anafartalar Cad, No:14, Merkez, Rize 
İletişim: 0464 217 73 83 

LALE LOKANTASI
Meşhur Çayeli Fasulyesi, Türk mutfağının çok sevilen tencere yemeklerinden kuru fasulyeyi gerçek lezzetinden tatmaya ne dersiniz. Rize Lale Lokantası, 1973 yılından günümüze kuru fasulye pişirmeyi adeta bir sanata dönüştürmüş köklü bir işletme. Vedat Milor’un lezzet testinden geçen bu mekan Rize kuru fasulyesini deneyimleyebileceğiniz kaliteli bir lokanta. İsterseniz karadeniz pidesi de bir seçenek ama en iyileri kuru fasulye, pilav ve kavurma. Ardından da kadayıflı Hamsiköy sütlacı yani nam-ı diğer Atom. 

Adres: Hopa Caddesi No:93 Çayeli, Rize 
İletişim: 0464 532 75 18 

KÖŞK PİDE
Derepazarı’nda bulunan Köşk Pide’de, küçük bir konak sıcaklığında enfes tatlar deneyebilirsiniz. Fiyat performansıyla ziyaretçilerini yormayan Köşk Pide, özellikle peynirli ve kavurmalı pide sevenler için en iyi tercih olabilir. Ayrıca Rize’nin meşhur lezzeti kaburga kavurmasını da burada tadabilirsiniz. Yapacağınız tek şey gitmeden bir saat önce kaburga kavurmanızı hazırlatmak, çünkü bu ziyafet için sabırsızlanacaksınız. 

Adres: Merkez Mah, Derepazarı, Rize 
İletişim: 0464 311 30 56 

OWN KAFE
Rize’de onlarca yemek lokantası olur da canlı müzik olmadan olur mu. Own Kafe, arkadaşlarınızla birlikte hem eğlenip hem ziyafet çekebileceğiniz kafelerden. Özellikle alkolle birlikte yemek tüketmeyi seven biriyseniz, burası tam size göre.

Adres: Ekrem Orhon Mahallesi, Kültür Park, No:83, Merkez, Rize. 
İletişim: 0464 214 92 62 

MAVERA CAFE
Hafta sonları hizmet veren mekan, deniz kıyısında huzur bulmanızı sağlayan müthiş restoranlardan biri. Canlı müzik eşliğinde, güler yüzlü hizmet anlayışıyla misafirlerini memnun eden Mavera Restoran, yemek çeşitleriyle doyurucu bir menü fırsatı da yaratabilir.
Adres: Ekrem Orhon Mah. Kültür Park No:83 Merkez, Rize 
İletişim: 0553 949 17 53 

ANDON YAYLA HAN
Doğal güzellikler içerisinde bulunan bir konak dekorasyonuna sahip olan Andon Yayla Han’da, nefis yayla havasını soluyabilirsiniz. Özellikle et menülerinin sıkça tavsiye edildiği mekan, muhlamanın en iyi sunulduğu lokantalardan. 

Adres: Küçükçayır Köyü Andon Ilıcaları, Merkez, Rize 
İletişim: 0464 244 37 49 

AYDER SOFRASI
Haşimoğlu Oteli‘nin Ayder Sofrası’nda yemyeşil Ayder manzarasına karşı Karadeniz mutfağını deneyimleyebilirsiniz. Restoranın mıhlaması, saç tavası, ala balığı, lahana çorbası, fasulye kavurması ve mısır ekmeğini çok seveceğinize eminiz. Dere manzaralı terasında tüm yeşillere selam ederek, çayınızı içebilirsiniz. Zaman zaman horon ve tulum gösterilerinin de yapıldığı restoranda kişi başı ortalama bir yemek fiyatı ise; 40-50 TL. Bu arda burası aynı zamanda bir otel. Yeşil manzaralı odalarını tercih edebilirsiniz yaylada konaklayacaksınız

ÇİSE RESTAURANT
Çise, Ayder’in girişinde yer alan alkollü restoranlardan biri. İsmi bu coğrafyada eksik olmayan yağmurun ince damlalarından geliyor. Bahçesinden Kaçkar Dağları’nın ormanlık manzarasını ve gürül gürül akan şelaleleri seyretmek mümkün. Mis gibi çam ormanı kokusu da cabası. Mekânda tulum sesi de eksik olmuyor. Kendinizi bir horon halkasının içinde bulmanız an meselesi. Böylece leziz mezeler eşliğinde rakınızı içerken yerel kültüre de dahil oluyorsunuz. Binanın içinde biri hayli büyük, diğeri şömineli iki salon bulunuyor. Kişi başı ortalama bir yemek fiyatı ise 80-90 TL. 

Adres: Aşağı Ambarlık Mevki, Çamlıhemşin/Rize Tel: (0464) 656 6622

RİZE FESTİVALLERİ
Ayder Kar Festivali
Spor / Kar SporlarıRize / ÇamlıhemşinTahmini Tarih
Başlama:22.01.
Bitiş:24.01.2
Didingola Eğrisu Yayla Şenliği
Turizm Kültür Sanat / YaylaRize / ÇamlıhemşinTahmini Tarih
Başlama:24.08.
Bitiş:25.08.
Uluslararası Çay Doğa Ve Gençlik Filmleri Festivali
Turizm Kültür Sanat / FilmRizeTahmini Tarih
Başlama:26.10.
Bitiş:30.10.
Dağ Horozu Şenlikleri
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-SanatRize / İkizdereTahmini Tarih
Başlama:12.06.
Bitiş:14.06.
Pepeçura Festivali
Yeme-İçme / Yöresel ÜrünlerRizeTahmini Tarih
Başlama:24.10.20
Bitiş:25.10.20
Deremezra Hasat Festivali
Tarım / Mevsimlik ÜrünRize / ArdeşenTahmini Tarih
Başlama:05.09.
Bitiş:06.09.

Kaçkarfest
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-SanatRize / ÇamlıhemşinTahmini Tarih
Başlama:27.08
Bitiş:30.08.
Formulaz
DiğerRize / ArdeşenTahmini Tarih
Başlama:15.08
Bitiş:15.08.
Uluslararası Ovit Festivali
Turizm Kültür Sanat / YaylaRize / İkizdereTahmini Tarih
Başlama:14.08.
Bitiş:16.08.
Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali
Rize / FındıklıTahmini Tarih
Başlama:12.08.
Bitiş:16.08.
Hemşin Göleti Su Sporları Şenliği Ve Hemşin Kültür Sanat Ve Tulum Festivali
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-SanatRize / HemşinTahmini Tarih
Başlama:15.08.20
Bitiş:16.08.20
Koçdüzü Yayla Festivali
Turizm Kültür Sanat / YaylaRize / ÇamlıhemşinTahmini Tarih
Başlama:10.08.
Bitiş:11.08.
Pide Ve Turizm Festivali
Yeme-İçme / Gastronomi - YemekRize / DerepazarıTahmini Tarih
Başlama:11.08.20
Bitiş:12.08.20
Çayeli Dağcılık Turizm Ve Yayla Şenliği Festivali
Turizm Kültür Sanat / YaylaRize / ÇayeliTahmini Tarih
Başlama:03.08.
Bitiş:06.08.
Uluslararası Rize Çay Turizm Ve Yaz Sporları Festivali
Turizm Kültür Sanat / Turizm-Kültür-SanatRizeTahmini Tarih
Başlama:17.07.20
Bitiş:26.07.20
Pazar Müzik Festivali
Müzik / KonserRize / PazarTahmini Tarih
Başlama:20.07.
Bitiş:20.07.

Rize Uluslararası Tulum Ve Müzik Festivali
Turizm Kültür Sanat / DansRizeTahmini Tarih
Başlama:24.07.
Bitiş:24.07.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder