29 Nisan 2020 Çarşamba

GAZİANTEP

Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki. Onlar sadece Gaziantep’i değil tüm vatanı kurtardılar. Mustafa Kemal Atatürk.

Hadi itiraf edin, bu yazıyı okuduğunuza göre Gaziantep’e aslında yemek yemeğe gidiyorsunuz da iki öğün arasında ne yapsak diye bakınıyorsunuz. Gaziantep yolcuları için çok olağan bir durum bu. Hele bi dönüş uçağına binin, herkes ellerinde torba torba baklavalar, fıstıklar, çaktırmadan gömlek altında açılmış pantalon düğmeleri, hala yemekleri konuşuyor. Gaziantep’in Anadolu medeniyetinin önemli beşiklerinden biri olduğu su götürmez bir konu. Yine de turistlerin ajandasında Gaziantep’in gezilecek yerleri, yenileceklerin yanında garnitür kalıyor. Antep’te birinci öncelik gurme keşifler. Yemek konusuna gelince ayrı bir sayfada anlatmakta fayda var.


GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR TIKLAYIN

Buraya gelen günde 5 öğün yiyor. Çok yemeğe hazır olun. Hazım sıkıntısı olanlar mide ilaçlarını unutmasın. Gaziantep’e gelmeden rejim yapmak epey popüler bir uygulama.
Müzekartınızı yanınıza alın. Bir sürü meşhur yemek ve usta var. Siz yine de bir şey kaçırmamak için dersinize çalışın.

BAYRAM ve RAMAZAN
Bayramlarda ve Ramazan’da Gaziantep’teki birçok restoran kapalı olabiliyor. Dolayısıyla eğer gastronomi turizmi için Gaziantep’e gelecekseniz, bu tarihler uygun olmayabilir.

KONAKLAMA
ANADOLU EVLERİ
Gaziantep’te konaklayacaklara, Anadolu Evleri’ni öneririz. 150 yıllık bir Ermeni rahip okulu restore edilerek çok hoş bir butik otele dönüştürülmüş. Gaziantep’in tarihi ambiyansını en iyi yaşayacağınız yer. Odaların dekorasyonu da tarihi dokuya uygun şekilde yapmışlar. Havaların güzel olduğu dönemde ortadaki avluda kahvaltı veriyorlar. Kahvaltıları sade. Gaziantep’e yemek yemeğe gidildiği için kimse zaten otelde yemiyor. Konumu çok iyi, hem gezilecek yerlerin, hem de restoranların göbeğinde. Buradan her yere kolayca yürüyerek ulaşabilirsiniz. Fiyat  performans olarak da gayet tatmin edici. 

RAHMİ BEY KONAĞI
300 yıllık bir konağın butik otele dönüştürülmüş hali olan Rahmi Bey Konagi Hotel ise Gaziantep’te konaklama için bir başka alternatif. Çok merkezi bir konumu var. Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten, hatta İmam Çağdaş otele 3 dakika. 

ASUDE KONAK
Asude Konak Hotel de aynı bölgedeki otantik konak otellerden. Çalışanları ilgili, her yere yürüme mesafesinde ve temiz bir seçenek. 

NOVOTEL
Gaziantep Kalesi’ne 7 dakika yürüme mesafesindeki Novotel, 92 odası ile Gaziantep’in en kapsamlı otel işletmelerinden biri. Dört yıldızlı Novotel’in odaları, diğer otellere göre daha modern döşenmiş. Beyaz ağırlıklı ve minimal. Odalarda, mini bar, tv, klima, WiFi, çay-kahve makinesi var. Havuzu, Otelin en büyük artısı da evcil hayvan kabul ediyor ve saat 17.00’ye kadar geç çıkış hakkı veriyor oluşu. Açık büfe kahvaltısı ücretli. Ayrıca otelin, spor salonu, konferans merkezi ve ücretsiz otoparkı da var. 

Gaziantep’teki Diğer Tüm Otel Seçenekleri İçin TIKLAYIN

PİRİ
Size harika bir Uygulama var. Piri uygulaması ile ülkemizin gurme başkenti Gaziantep’i Türkiye’nin en iyi rehberlerinden  Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun kendi sesinden dinleyerek, uygulama içindeki harita ve yönlendirmeleri takip ederek çok keyifli bir şekilde gezebilirsiniz. Üstelik tur boyunca yanınızda gerçekten rehber varmış gibi gezecek bir yandan da mekanlara uygun müzikler ve hikayeler de size eşlik edecek. Piri uygulamasını, Apple cihaz kullanıcıları App Store‘dan, Android kullanıcıları ise Google Play Store‘dan buraya tıklayarak indirebiliyorlar.



GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR TIKLAYIN

GEZİLECEK YERLER
 Gaziantep’te 2 tam günü olanlar için ideal ama işin içine çocukla seyahat ya da 3 kişiyi aşan gruplar girince tempo ister istemez yavaşlıyor. Ama lakıyla gezelim derseniz 4 gün ayırın derim.


ŞAHİNBEY SAVAŞ MÜZESİ
Gaziantep’i gezmeye başlamak için bundan daha iyi bir yer olamaz. Evet, burası Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda verdiği kahramanca mücadeleyi anlatan bir müze ama aynı zamanda Gaziantep’in kosmopolit yapısını, kültürünü, yaşam tarzını ve savaştan sonraki evrimini de anlattığı için Gaziantep ile tanışmak için de çok iyi bir yer.
Güzel bir müze olmuş, insan gerçekten etkileniyor, hüzünleniyor. Batıdaki mücadele daha kritik önem taşıdığı için Antep istilacılara karşı yalnız başına kalmış. Önce İngilizler gelmiş. Onlar ılımlı bir yaklaşım sergiledikleri için nisbeten huzurlu geçmişse de Fransızların gelmesi ile Antep’te büyük acılar yaşanmış. Aç, hasta, cephanesiz kalan halkın kendi kendini müdaafa etmek için verdiği tüyler ürperten mücadelenin hikayesini mutlaka burada yerinde görmelisiniz.
Yazılarda çok detaylı bilgi var, atlamadan hepsini okumanızı tavsiye ederiz. Bu durumda 3 saate yakın bir zamanınızı alır. Müzede bir rehber var. Onun turuna ücretsiz olarak eklenirseniz daha hızlı gezersiniz ve soru sorma şansınız olur. Yine de 1,5 saatten aşağı sürmesini beklemeyin.
Müzenin bir kısmı tarihi bir konakta, bir kısmı da hemen altındaki mağarada sergileniyor. Gaziantep ile ilgili en çok şaşırıdğımız şey sosyal hayatın ne kadar önemli bir kısmının yeraltına geçtiği oldu. O dönemde çok daha fazlaymış ama hala mağaralar ve yer altı tünelleri buradaki hayatın bir parçası. Evlerin altında odalar ve tüneller oyulmuş, hatta eski Antep’in altında kocaman bir tünel ağı varmış ve hepsi kaleye çıkıyormuş. Kurtuluş Savaşı sırasında insanlar hep buralarda saklanmışlar. Fransızlar bulmasın diye bazı tünellerin ağzını kapamışlar. Şimdi yeniden keşfediliyorlar. 

Adres: Suyabatmaz Mahallesi, 27010 Şahinbey Tel: Müze Cuma-Pazar kapalı. Diğer günler 08.00 – 17.00 saatleri arası açık. Konum için tıklayın.

BAKIRCILAR ÇARŞISI
Bakırcılar Çarşısı Gaziantep’in en ünlü çarşısı. Adını orada satılan bakır eşyalardan almış, zaten bakır işçiliği Gaziantep’in en eski mesleklerinden. Hatta bir el sanatı demek yanlış olmaz. Bu yüzden Gaziantep’te her köşe başında bakır sahanlar, çaydanlıklar, cezveler, bardaklar işleyen ustalar görüyorsunuz. Gaziantep’ten alınan en popüler hediyelik eşyaların içinde de tabi ki bakır ev gereçleri var. Sahan alacak olursanız kullanılan materyale göre sahanın ağırlığı, fiyatı ve kalitesi değişiyor. Zaten elinize ikisini de alınca farkı anlıyorsunuz, ağır olanlar daha sağlıklı ve güvenilir malzemedenmiş. 

Konum için tıklayın.

ZİNCİRLİ BEDESTEN ÇARŞISI
Bedesten eski zamanlarda kurulmuş, hanlar gibi üstü kapalı yerlerde ince uzun, alışveriş yapılan çarşılara deniyor. Eskiden Gaziantep’te 5 tane bedesten varmış, ama şu an hala alışveriş yapılabilir durumda olan 3 tane var. Zincirli Bedesten, Hüseyin Paşa Bedesteni ve Kemikli Bedesten. Zincirli Bedesten 17. yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa’nın yaptırdığı bir bedesten ve eskiden “Kara Basamak Bedesteni” diye bilinirmiş. Bedestende özellikle baharat, hediyelik eşya gibi otantik minik şeyler satılıyor. Ayrıca et ve sebze hali olarak da kullanılıyor o yüzden sırf turistlerin değil yerlilerin de alışveriş için tercih ettiği bir yer. Bedesten aslen tek katlı olsa da bir süre sonra üstüne bir kat çıkılıp burası Adliye Binası olarak kullanılmış. Fakat sonra çıkan bir yangında bu kat yok olup şu anki haline yani alışveriş yapılan bir çarşıya dönüşmüş tekrar.

Adres: Şekeroğlu Mahallesi Alaüddevle Sk. No:30 Şahinbey/Gaziantep Konum için tıklayın. 

GÜMRÜK HAN
Gümrük Hanı, Gaziantep’te hala sürdürülen tüm zanaatları bir arada bulabileceğiniz tarihi bir han. Burada geleneksel el sanatları ve ürünlerin satıldığı dükkanlar, bakır, sedef, kutnu ve ebru ustalarının atölye dükkanları var. Bir de hem han içinde hem de hanın karşısında Antep sepeti diye bir yer var. Buradaki ürünler Gaziantep çarşılarından toplanmış seçmece ürünler farklı ürünler. Aynı ürünleri dışarıda çok daha makul fiyata bulunabiliyor ama Gaziantep’te çarşı gezmeye zamanı olmayanlar için güzel bir ürün yelpazesi var. Ayrıca Kahveci Seddar Bey’de çift renkli Türk kahvesi içebilirsiniz. İki değişik kahveyi tek fincanın içinde pişiriyorlar. İki renk birbirine karışmadan pişiyor. Türk Kahvesi severler mutlaka tatmalı çünkü bu iki renkli kahve bu mekana patentli yani başka bir yerde bulmanız mümkün değil.

Adres: Karagöz Mahallesi, Karagöz Mah. Eski Gümrük Cad. Gümrük Hanı, Şahinbey Merkez, Şahinbey, Gaziantep, 27400 Şahinbey Tel: 0537 051 17 30 Konum için tıklayın.

KALEOĞLU MAĞARASI
Şahinbey Müzesi’nde bahsettiğimiz gibi mağaralar Gaziantep’in sosyal hayatının önemli bir parçası. Kaleoğlu Mağara cafesi de bunun en güzel örneklerinden biri. Önce tarihi bir hanın içine giriyor, avlusundaki kapılardan birisinden mağaraya iniyorsunuz. Mağara kocaman, ferah bir yer olsa da gün ışığı almadığı için bizce klostrofobik bir yer. Mola vermeden şöyle bir bakıp çıkabilirsiniz. 

Konum için tıklayın.

GAZİANTEP KALESİ
Gaziantep Kalesi, Gaziantep’in tam merkezinde tepesinde bulunan bir kale. Ne zaman yapıldığı net bilinmese de ciddi eski bir yapı, Roma döneminde gözlem için kullanılmış. Kalenin çevresi 1200 metreymiş. Günümüzde de “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak kullanılıyor. Bu müzenin içinde Gaziantep’in gösterdiği savunmayla ilgili 45 dakikalık bir sunum var. 

Giriş ücretsiz. Kış aylarında 08.00 17.00, yaz aylarında ise 09.00 19.00 saatlerinde açık. Konum için tıklayın.

HAMAM MÜZESİ
Hamam Müzesi, aslında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin 1577 tarihli hamamı. 2015 yılında Gaziantep Belediyesi tarafından restorasyon geçirerek Osmanlı hamam kültürünün sergilendiği bir müze haline getirilmiş. Hem klasik bir Osmanlı hamamının soğukluk, ılıklık, sıcaklık gibi bölümlerini görebiliyor hem de hamam araç gereçleri ve balmumu maketlerle canlandırılan hamam geleneklerini görüyorsunuz. Mesela çok enteresan bir yöresel hamam geleneği, kurt kafası ile kırk taş suyu gibi. Bebeğin kırkı çıkınca bebeği nazardan korumak için kurt kellesi ile yıkıyorlarmış. Anne oturuyor, bir kadın bebeği annenin üzerine tutuyor, diğer kadın da elindeki tastaki suyu kurt kafasından bebeğe ve sonra da anneye akacak şekilde döküyor. Bu hala yaşatılan bir gelenekmiş. Kurt kafası belli başlı ailelerde oluyormuş, onlardan ödünç alınıyormuş. Bulunamadığı durumlarda da kaplumbağa kabuğu kullanılıyormuş. Hamam ve hamam kültürü ile ilgili bu ve bunun gibi gelenekleri Hamam Müzesi’nde görebilirsiniz.

 Adres: Karagöz Mahallesi, 27400 Şahinbey Websitesi Tel: 0342 211 12 00
Konum için tıklayın.

KAHRAMANLIK PANORAMA MÜZESİ
Gaziantep Kalesi’nin içinde bir bölüm Panorama Müzesi’ne ayrılmış ve bu bölümde savaş yıllarını anlatan resimler, maketler ve heykellerin olduğu bir galeri var. Galeride Antep halkının ve askerlerin İstiklal Savaşı’nda verdiği mücadele anlatılıyor. Gaziantep Kalesi’ne giderseniz mutlaka uğrayın.

 Giriş ücretsiz. Adres: Gaziantep Kalesi İçi Şahinbey Tel: 03422200888 Konum için tıklayın.

MEDUSA ARKEOLOJİK CAM ESERLERİ MÜZESİ
Medusa Cam Eserler Müzesi Türkiye’deki ilk özel cam eser müzesi. Bu müze de Gaziantep Kalesi’ne yakın tarihi bir Gaziantep evine kurulmuş. Müzede tunç çağından tutun da Roma, Bizans ve İslami dönemlere dair cam ve toprak eserler sergileniyor. İçinde antikaların satıldığı bir bölüm ve mozaik cam boncuk yapılan farklı odalar var. Medusa Cam Müzesi 2008 yılında kurulmuş, içinde atölyeler var. Eğer cam yapımına ilgiliyseniz gidip görmek ve antika eşya satılan kısmına göz atmak iyi bir fikir olabilir.  

Giriş 4 TL. Adres:Seferpaşa Mahallesi, Şakir Sk. No:9 Şahinbey Gaziantep Tel: 03422303049 Websitesi  Konum için tıklayın. 

NAİB HAMAMI
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile söz edilen Tarihi Naib Hamamı Gaziantep Kalesi’nin tam aşağısında kalıyor. Hamam tam 1640 yılında inşa edilmiş ve Gaziantep’te hala günümüzde Osmanlı’nın hamam geleneğini yansıtan en güzel yerlerden. AB’nin GAP Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılması Hibe Programı kapsamında da 2007 yılında yenilenip tekrar açılmış. Her gün açık, gittiğinizde sırf hamam özelliklerini de kullanabilirsiniz, sauna, masaj, cilt bakımı gibi hizmetler de alabilirsiniz. Havludan şampuana terliğe herşeyinizi kendinizin getirmesi gerekiyor. 

Hamam 09.00 17.00 saatleri arasında kadınlara, 18.00  24.00 saatleri arasında da erkeklere açık. Bayanlar için giriş 17 TL, erkekler için giriş 18 TL. Bayanlar için ekstra kese ya da masaj isterseniz ikisi de 7 TL. Erkekler için kese de masaj da ekstra 9 TL. 

Adres: Seferpaşa Mahallesi Naib Hamamı Sokak.No:8 Kalealtı Şahinbey Gaziantep 
Tel: 03422324036 
Konum için tıklayın.

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ
Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep’in en önemli turist noktalarından birisi. 2011’de açılan müze dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak açılmış ama sonradan 2014 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasıyla Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesi haline gelmiş. 1700 metrekare gibi epey büyük bir alana yayılan eserler yaklaşık iki bin yıllık mozaikler. Müzedeki mozaikler Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılmış bu yüzden özellikle arkeolojik olarak çok değerli ve dünya çapında bilinen bir müze burası.
Müzeyi duymadıysanız bile ünlü “Çingene Kızı” mozaiği mutlaka bir yerlerde gözünüze ilişmiştir. Bu ünlü mozaik Zeugma Mozaik Müzesi’nin ikinci katında özel karanlık bir odada sergileniyor. Mozaiklerin neredeyse hepsinin üstünde bir iki paragraflık da olsa açıklama var. Gaziantep’e gidince görülmesi gereken yerlerden bu mozaik müzesi.

 Her gün açık. 
15 Nisan - 2 Ekim tarihleri arasında 09.00 - 19.00 arası, 
3 Ekim - 14 Nisan tarihleri arasında ise 09.00-17.00 arası ziyaret edebiliyorsunuz. 
Giriş ücreti 15 TL, 
Müzekart Geçerli. 

Adres: Mithatpaşa Mahallesi, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı Şehitkamil/Gaziantep Tel: 03423252727 Websitesi  Konum için tıklayın. 
Zeugma Antik Kenti
Antik Kent M.Ö. 300 yılında Büyük İskender tarafından ”Selevkia Euphrates” ismi ile kurulmuş. Romalı bir komutan olan Pompeius, 1. Antiachos’un yardımları karşılığında kenti kuruluşundan yaklaşık 230 sene sonra ona vermiş. M.Ö. 31 yılında antik kent tamamen Roma İmparatorluğu’nun olmuş ve köprü anlamına da gelen “Zeugma” ismini almış. Hala da “Zeugma Antik Kenti” diye anılıyor.

TAHMİS KAHVESİ
Geceleri pek Gaziantep’te yapılacak birşey yok. O yüzden tarihi Tahmis Kahvesi’nde menengiç kahvesi ya da zahter çayı içmek iyi bir fikir. Zaten Anadolu Evlerinde kalıyorsanız oteliniz İmam Çağdaş’ın hemen sırtına Tahmis Kahvesi de 5 dakikalık yürüme mesafesinde.
Yaklaşık 1635 yılında Tekke’ye gelir amaçlı yapılan Tahmis Kahvesi’nin mazisi gerçekten eski. Özellikle halk tarafından senelerce Lokuslu Kahve ya da Tömbekici Kahvesi diye geçse de adı Tahmis Kahvesi olarak kalmış. Tahmis ise kahvenin dövüldüğü yer demek. Kahve çok otantik ve salaş bir yer. Küçük masalar ve sandalyelerde oturup çay kahve içiyorsunuz. Buranın özellikle dibek kahvesi meşhur. Tahmis’e gidince tatmadan dönmek olmaz. Gaziantep’te uğranması gereken yerlerden. 

Adres: Suyabatmaz Mh. Şehitler Cd. Eski Buğday Pazarı No :21 Gaziantep Tel: 0342 232 89 77 Websitesi Konum için tıklayın.

RUMKALE
Rumkale Gaziantep’te Nizip ilçesinde olan Kamışlı Köyü’nün içinde bir yarımada da. Kale, Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın tam birleşimindeki dik kayalıkların üstünde inşa edilmiş. Roma ve Ortaçağ’dan kalma kalıntılar da bulunuyor bu yarımadada. Üzerinde Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, eski dönem kalıntıları, hendekler ve kuyular gibi birçok eski dönem izleri var. Roma İmparatorluğu döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes’in Rumkale’ye yerleşmesi sonucunda Hristiyanlık’ın yayılımı hız kazanmış. Bu yüzden Rumkale de Hristiyanlık tarihinin önemli yerlerinden sayılıyor
Konum için tıklayın.

Yarımadaya çıkılamıyor ama burayı ve Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı köyleri bir tekne turu ile mutlaka görmelisiniz. 2 tür tekne turu var:

1. Rumkale Halfeti: Bu tur 2 saat sürüyor ve Halfeti’ye kadar sular altında kalan birkaç köyü görerek gezdiriyor. Halfeti tam bir hayal kırıklığı onu peşin peşin söyleyelim. Oranın dokusunu mahveden binalar yapılarak ruhu tamamen öldürülmüş. Ama diğer köyler hala güzeller. Köylerin bazılarında suyun üzerinde kalan evler çay bahçesi olarak işletiliyor.
2. Rumkale Savaşan: Diğer seçenek de sadece Rumkale ve Savaşan Köyü’nü gördüğünüz 30 dakikalık bir tur. Bu arada suyun ortasından yükselen minarenin olduğu yer Savaşan Köyü. Halfeti olarak yanlış biliniyor. Savaşan’da da çay bahçesi var.
Buraya gelmeniz için ya özel aracınızın olması lazım, ya da bir taksi ile anlaşacaksınız. Sabah erken varacağınız için önden teknecileri ayarlamakta da fayda var. Otelinizden hem tekneci, hem de ulaşım aracı ayarlama konusunda yardım isteyebilirsiniz. Gaziantep’ten 1 saat 15 dakika kadar sürüyor. Biraz uzak ama görmeye değer. 

Adres: Kamışlı Mahallesi, Kasaba Köyü Yolu Yavuzeli-Nizip Tel: 05366368602 Websitesi: rumkale.net Konum için tıklayın.

EMİNE GÖĞÜŞ MUTFAK MÜZESİ
Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Gaziantep Kalesi’ne 200 metre uzaklıkta. Türkiye’nin ilk Turizm Bakanlarından Ali İhsan Göğüş doğduğu evi annesi Emine Göğüş adına müze açılması amacıyla bağışlamış. Bu konak 1904 yılında yapılmış ama müze haline getirebilmek amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi restorasyonunu yapıp 2008’de müze olarak açmış. Gaziantep’in lezzetleri bildiğiniz gibi çok ünlü, bu yemekler yapılırken kullanılan mutfak araç gereçlerini ve seneler boyunca değişimini görebilmemiz amacıyla bu mutfak müzesi kurulmuş. Türkiye’nin ilk mutfak müzesi olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde Gaziantep’in mutfak kültürüne dair her şey var. Çoğu eşya bakırdan yapılmış ve oldukça eski. Müzenin bir de hediyelik eşya satan bölümü var, bir şeyler almak isterseniz göz atabilirsiniz. 

Pazartesi hariç her gün 08.30-17.30 saatlerinde açık.
 Normal ücret 1 TL, indirimli 0.50 TL. 7 yaşın altına ve 64 yaşın üstüne ücretsiz. 

Adres: Karagöz Mahallesi Sadık Dai Sokak No: 16 Şahinbey – Gaziantep Tel: 03422200888 Konum için tıklayın.

TARİHİ BEY MAHALLESİ
Bey Mahallesi, aslen Selanik doğumlu Atatürk’ün Türkiye’de resmi olarak nüfusa kayıtlı olduğu mahalle. Gaziantep’in tarihinin beşiği desek yerinde olur. Burada 1500’lü yıllardan kalma müthiş taş evler var. Bir kısmı renove edilip cafe  restoran tarzında yerler olmuş. Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Etnografya Müzesi ve Hamam Müzesi de bu mahallede bulunuyor. Bu mahallenin en önemli özelliği tarihi dokusunu bozmamış olması bir yana 20 yy’a kadar Müslümanlarla, azınlık Ermenilerin kapı komşusu olarak yaşamış olması. Zaten St. Mary Kilisesi’nin (Kurtuluş Cami) mahalleye çok yakın olmasından ve Ermenilerden kalmış konaklar bu gerçeği kanıtlar nitelikte.
Sokakları dolaşırken eski evlere mutlaka dikkat edin, mimarileri gerçekten yöreye özgü çünkü. Özellikle eskiden evler havara veya keymıh isimli özel yumuşak taşlarla inşa edilirmiş. Zaten ilginizi mutlaka çekecektir, evler genelde bir ya da iki katlı, maksimum üç. Bazı eski evlerde pekmez veya zeytinyağı gibi yiyecekleri depolamak için mahzenler olabiliyor. İçlerini göremeseniz bile mutlaka eski Gaziantep evlerinin mimarisine dikkatli bakın deriz, çok güzeller.
Binalar farklı olsa da hepsinin altındaki dükkanların tektip ahşap kepenk kullanması sayesinde hem göze hoş gelen homojen bir görüntü oluşuyor, hem tarihi doku korunuyor. Sanki tabelasıyla, cephesiyle, giriş katlarındaki görüntüyü bir standarta bağlamak çarpık kentleşmeyi düzeltmese de yara bandı olabiliyor gibi duruyor. Gaziantep bu yönüyle gerçekten Türkiye’ye öncülük edebilecek yerlerden. Zaten son 10 yıldır Gaziantep’te tabela kirliliğinden, kepenklere, restorasyona ciddi bir şehre tarihi dokusunu geri kazandırma çalışması sürdürülüyor ve gerçekten güzel meyveler vermiş. Elbette her zaman daha fazlasını yapmak mümkün, ama zaten iyileştirmenin sonu yok. 

Konum için tıklayın.

ATATÜRK Anı Müzesi
1933 yılında, Gaziantep’i ziyaret eden Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nda inanılmaz bir direniş örneği gösteren Gaziantep için övgü dolu sözler söyler ve nüfusuna kaydolur. Daha sonra da her yıl gelenekselleşen bir şekilde Gazinatep’i ziyaret eder. Hatta 1936 yılındaki bir konuşmasında Gazianteplilerden “Türküm diyen her şehir her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler” şeklinde bahseder. Böylece Antepliler de onun anısına, Bey Mahellesi’nde, Konukoğlu ailesine ait geleneksel Antep Evi’ni anı müzesine çevirmeye karar verirler. Müzenin avlusunda, Atatürk’ün nüfus kaydını gösteren nüfus cüzdanı örneğiyle Gaziantep’e verilen İstiklal Madalyası görülebiliyor. Evin içinde ise Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde kullandığı karyola ve kapsamlı bir Atatürk Araştırmaları Kütüphanesi var. Ama malesef çok dolu dolu bir müze dememiz mümkün değil.10 dakika da herşeyi görüyorsunuz.

 Adres: Bey Mah. Ali Özalgan Sok. No: 4 Şahinbey Tel: 0342 211 12 00
Websitesi Konumiçin tıklayın.

OYUN ve OYUNCAK MÜZESİ
Gaziantep’te sırf çocukların değil her yaştan insanların ilgisini çekebilecek çok güzel bir müze var. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan beri günümüze kadar oyuncakların evrimini görebileceğiniz bir müze. İstanbul Kadıköy’deki Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi gibi. Hatta Gaziantep’te 2013 yılında açılan bu müzenin küratörlüğünü de Sunay Akın yapmış. Ayrıca oyuncakların da eski, güzel Gaziantep evlerinden birinde sergileniyor olması müzeyi daha da görülesi hale getirmiş. Müthiş güzel parçalar var. Tavsiye ederiz.

Pazartesi hariç her gün 08.30-17.30 saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. 

Giriş ücreti tam 1 TL, indirimli 50 kuruş, 

yaşın altındaki çocuklara ve 65 yaş ve üstüne ücretsiz.


 Adres: Bey Mahallesi Ali Özalgan Sokak No:7 Şahinbey Tel: 03422201551 Websitesi Konum için tıklayın.

KURTULUŞ CAMİSİ
Cami 1892’de Valide Meryem Kilisesi ismiyle yaptırılmış, diğer ismi de St. Mary. Kilise halindeyken kilisenin çanını Hirant Köşkeryan Brezilya’da yaptırmış, Gaziantep Müzesi’ne yolunuz düşerse bu çan günümüzde orada sergileniyor. Cami kilise olarak yaptırılsa da sonraki yıllarda bir süre boş kalmış, bir süre hapishane olarak kullanılmış ve sonunda camiye dönüştürülmüş. Hala da mimari açıdan çok güzel bir cami ve Gaziantep’teki en büyük camilerden biri.

 Adres: Tepebaşı Mahallesi, Cami Sk. No:10 Şahinbey/Gaziantep Konum için tıklayın.

GRAMOFHAN ANTİKA KAFE
Burası İstanbul Balat’tan çok iyi bildiğiniz gibi bir antikacı cafe. İçeride gramafondan plaklara, radyolardan pikaplara ve diğer antikalara satın alabileceğiniz harika şeyler var. Bir uğrayıp bu nostaljik atmosferde, vintage fincanlarla kahve molası vermek isteyebilirsiniz. 

Konum için tıklayın.

ELMACI PAZARI
Yerel lezzetleri ve kültürü tatmak görülebilecek en iyi mekanlardan biri Elmacı Pazarı. Bazı yerlerde Almacı Pazarı diye de geçebiliyor. Otantik ve nostaljik bir pazar. Özellikle fıstık, ceviz gibi kuruyemişler, baharatlar, kurutulmuş neredeyse her sebze ve meyve, bakır cezveler ve sahanlar hepsini burada bulabilirsiniz. Bu yüzden her yerde benzer şeyleri bulabileceğinizi aklınızda bulundurup birkaç yere fiyat sormadan alışveriş yapmamanızda fayda var. Yine de taze kuruyemişler burada en güzellerinden. Özellikle de baklavalık antep fıstığı alacaksanız. 

 Konum için tıklayın.

HANLAR
Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ticari hayatın önemli bir parçası olan hanlar hala Gaziantep’te bolca var. Gaziantep de ticaretin yoğun yaşandığı yerlerden olduğu için Türkiye’deki birçok ile kıyasla daha fazla sayıda han görebiliyorsunuz. Eskiden iki tarz han varmış; bir kısmı ulaşım yollarının üzerine kurulur ve bunlara “menzil” denilirmiş, diğerleri ise şehre inşa edilirmiş ve “şehir hanı” denilirmiş. Şehir hanları ticaret için kullanılır, üst katları tüccarların geceyi geçirmeleri için, giriş katlar ise onların hayvanları için bir yer olurmuş. Gaziantep’te 31 tane han varmış, farklı nedenlerle bir kısmı yıkılıp zarar gördüğü için günümüze hepsi kalamamış. Günümüze ulaşabilen hanlardan bir kısmı: Şıra Hanı, Tuz Hanı, Emir Ali Hanı, Anadolu Hanı, Kürkçü Hanı, Belediye Hanı, Elbeyli Hanı, Yeni Yüzükçü Hanı, Tütün Hanı, Hacı Ömer Hanı, Millet Hanı ve Yeni Han. Mutlaka bir iki tanesine uğrayıp bu tarihi mimariyi görün deriz. Özellikle de Millet Hanı’nda her gün saat 14.00’de baklava yapımını izleyebilir, Bakırcılar Çarşısı içindeki Tütün Hanı da oldukça otantik dizayn edilmiş. Avludaki minderlere oturarak küçük bir mola verebilirsiniz.

BOTANİK BAHÇESİ
Gaziantep’teki ilk botanik bahçesi olarak 2009 yılında açılmış. Botanik bahçe eğitim merkezi olma amaçlı kurulmuş ve ilkokul ortaokul lise öğrencileri başta olmak üzere bütün ziyaretçilere bölgenin ve Türkiye’nin bitki örtüsünü tanıtmak öncelikli hedef. Botanik bahçedeki her bitkinin üzerinde familyası, türü, anavatanı gibi bilgiler yer alıyor, bu sayede sırf bakınmaya değil de bilgi edinmeye de gidebilirsiniz. Özellikle bahar aylarında çiçekler rengarenk ve görmeye değer oluyormuş. Tabi ki bahçenin düğün fotoğraflarının vazgeçilmez mekanı olduğunu da söylemeden olmaz. Sabah 09.00 ile güneş batımından yarım saat önceye kadar ziyaret edebiliyorsunuz.

 Adres: Gazi Mh. Zübeyde Hanım Bulvarı Şehitkamil Gaziantep Tel: 0342 338 82 82 Websitesi: www.gaziantepbotanik.com 
Konum için tıklayın.

YASEMEK AÇIK HAVA MÜZESİ
Yesemek 1890 yılında Alman Doğu Araştırmaları Kurumu’nun araştırma ve kazı işlemlerinde bulunup tanınır hale gelmiş. Sonrada 1960’lı yıllarda kazı ve araştırmalar arttırılıp ülkemiz tarafından da yapılmaya başlanmış. Özellikle son senelerde yapılan kazılarda 300 adet gibi ciddi bir sayıda heykel bulununca Gaziantep Müze Müdürlüğü burayı Açık Hava Müzesi’ne dönüştürmeye karar vermiş. İçinde bir de sanatkarların çalıştığı bir “Heykel Atölyesi” var. Yesemek Açık Hava Müzesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2012’de UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne girmiş. 

Giriş ücretsiz. 
15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 arası
 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 arası açık.

Adres:Yesemek Mahallesi İslahiye/Gaziantep Tel:03428751055 
Konum için tıklayın. 

KÖKLÜCE KANYONU
Köklüce Kanyonu Gaziantep’teki en iyi tırmanış noktalarından biri. Tırmanış yapmak için bir sürü rotaları var ve böyle bir ilginiz varsa Gaziantep’e gittiğinizde gidebilirsiniz. Ayrıca kamp yapmak isterseniz oldukça doğal kalmış, hiç ellenmemiş süper bir kamp alanı.Kamp yapmak ücretsiz ve istediğiniz yere çadırınızı kurabiliyorsunuz.

 Konum için tıklayın.

GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR TIKLAYIN

GAZİANTEP NEREDE 
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor ve komşu illeri Hatay, Kilis, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa.

  • Kilis‘ten Gaziantep’e arabayla 56 kilometre ve yaklaşık 1 saat,
  • Şanlıurfa‘dan Gaziantep’e arabayla 175 kilometre ve yaklaşık 1 saat 49 dakika,
  • Osmaniye‘den Gaziantep’e arabayla 148 kilometre ve yaklaşık 1 saat 50 dakika,
  • Adıyaman‘dan Gaziantep’e arabayla 152 kilometre ve yaklaşık 2 saat 13 dakika,
  • Hatay‘dan Gaziantep’e arabayla 166 kilometre ve yaklaşık 2 saat 19 dakika,
  • Kahramanmaraş‘tan Gaziantep’e arabayla 78 kilometre ve yaklaşık 1 saat 10 dakika,
  • İstanbul Beşiktaş‘tan Gaziantep’e arabayla 1152 kilometre ve yaklaşık 11 saat 45 dakika sürüyor.

GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR TIKLAYIN

ULAŞIM
Gaziantep’te Ucuza Uçak Bileti
Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlasjet ve OnurAir’ın İstanbul’dan Gaziantep’e uçakları var. Türk Hava Yolları’nın her gün 2 - 3 tane Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, 4-6 tane de Atatürk Havalimanı’ndan uçuşu var. İstanbul-Gaziantep arası Pegasus Hava Yolları’nın Pazartesi ve Cumartesi günleri günde 5, diğer her gün ise günde 4 tane uçuşu var. Atlasjet ve OnurAir’ın ise İstanbul-Gaziantep arası her gün birer tane uçuşları var.

Gaziantep’e ucuz uçak bileti bulmak için tıklayın.

Gaziantep’e Kendi Aracınız İle Gelmek
Gaziantep’e arabayla gitmek çok uzun sürüyor bu yüzden en mantıklısı uçağa binmek olacaktır. İstanbul Gaziantep arası uçakla yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor.

Gaziantep’te Araç Kiralama
Araçlarınızı,  rentalcars.com’dan kiralayabilirsiniz. Rentalcars ile hem büyük araç kiralama firmaları arasında fiyat karşılaştırması yapabiliyor hem de dönemsel fırsatlar yakalayabiliyorsunuz.

Havalimanından araç kiralamak için tıklayın.
Şehir merkezinden araç kiralamak için tıklayın.

GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR TIKLAYIN

NE NEREDEN ALINIR
Gaziantep’e gidince insanın bir sürü şey alası geliyor. Özellikle Bakırcılar Çarşısı ve Elmacı Pazarı’nde kendinizi kaybedebilirsiniz. Hediyelik eşya için en güzel yer Zeugma Müzesi’nin hediyelik eşya dükkanı diyebiliriz, çünkü geleneksel ürünlere bir tık daha modern dokunuşlar getirilmiş. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz mozaik setleri, kutlu kumaşından yapımı clutchlar ve kol çantaları var.

KUTNU KUMAŞI
Kutnu, bir zamanlar padişahların o görkemli ve zarif kaftanlarının yapıldığı kumaş ama şimdilerde turistik amaçlı çanta, perde, dekoratif yastık kılıfı gibi ürünlerde kullanılıyor. Aslında tarihi Anadolu Selçukluları’na kadar gidiyor ama 16. yy’dan beri sadece bu coğrafyada dokunuyor ve buradan her yere gönderiliyor. Ham maddesinde suni ipek ve pamuk ipliği var.

BAKIR
Gaziantep’deki bir numaralı zanaat bakır işçiliği. Şehirde çok sayıda kadınlı erkekli bakır ustası var. Hepsinin kümelendiği yer hem atölyelerin bulunduğu hem de ürünlerin satıldığı Bakırcılar Çarşısı. Gecenin 23’üne kadar içeriden tak tuk kakma sesleri geliyordu.

YEMENİ
Gaziantep zanaatkarların şehri. Ülkenin birçok yerinde unutulmaya yüz tutmuş zanaatler burada yaşatılıyor. Özellikle şehrin tarihi kısmında ardaşık atölye dükkanlarda ustalar harıl harıl çalışıyor. Yemenici Hayri Usta da Gaziantep’in deriden yapılan, geleneksel “köşker” denilen pabuçları olan yemenileri ve yemenicilik işini devam ettiren isimlerden. Her yemeni inanılmaz bir el emeği gerektiriyor. Bir yemeni, manda, sığır, oğlak, keçi ve koyun olmak üzere toplamda 5 farklı hayvan derisinden üretiliyor ve yapımı sadece el işçiliğine ve dikişe dayanıyor. Buralardan hatıra olarak alınabilecek en özellikli ürünlerden biri. Daha fazla bilgi almak isterseniz Hayri Usta’nın Websitesini ne bakın derim.

ANTEP FISTIĞI
Gaziantep mutfağındaki çoğu tatlının dünyaca ün yapması tesadüf değil, antep fıstığı girdiği her şeyin lezzetini kat kat artıran bir kuruyemiş. Baklavanın binbir türlüsüne de, fıstıklı kebaba da tuzlu tatlı her şeye sihirli değneğini değdirmiş zamanında. Gaziantep mutfağının diğerlerine göre fark atmasının başlıca sebeplerinden. Antep fıstığı denmesinin nedeni de Türkiye’deki ilk fıstık üretiminin Gaziantep’te başlaması ve halen Türkiye’nin antep fıstığı üretiminin büyük bölümünün burada yapılması. Aslında Antep fıstığının türleri var, mesela İran fıstığı bizim alıştığımız fıstığa göre daha iri ve daha az yağlı, Gaziantep’te üretilenler ise genellikle yağlı ve orta büyüklükte oluyor. Fıstığın kalitesi ve bolluğu, yemeğin veya tatlının da lezzetine değer katıyor. O yüzden dönmeden mutlaka bir iki kilo Antep fıstığı kapın deriz. Ekim sonu, Kasım başı yeni hasat denilen üründen bulmanız mümkün. Ağustos Eylül aylarında da taze Antep fıstığı bulmanız mümkün.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ
Karpuz çekirdeği, Gaziantep halkının severek tükettiği kuruyemişlerden. Malum Antep fıstığının kilosu oldukça yüksek. Özellikle kilo fiyatının diğer kuruyemişlere göre uygun olması onu daha çok tercih edilir yapıyormuş. Her ne kadar Antep fıstığı gibi bu yörenin bir ürünü olmasa da Diyarbakır’dan, Mardin’de yetişen karpuzların çekirdekleri diğer çekirdekler gibi güneşte kurutulup daha sonra da tuzlanıp fırında kavruluyor.

KAHVE
Kandil simidine mi benzetsek, kurabiye mi desek bilemedik ama özetle Gaziantep’in en ünlü atıştırmalığı diyebiliriz kahke için. Tarifini sır gibi sakladıkları için içinde ne var tam bilemiyoruz ama gizli lezzetini bulduk. Meğer kahke nohut mayalı olduğu için bu kadar güzel ve sırf Gaziantep’e özel bir lezzet olarak kalıyormuş. Her yerde bulamıyorsunuz ve en güzel özelliği de acayip dayanıyor olması. Dışarda 3 aya yakın, buzdolabında ise 6 aya kadar taze oluyormuş. Her köşebaşında muhtemelen rastlayacaksınız, Gaziantep’te yediğiniz sürece hepsi benzer lezzette olacaktır. 

SEDEF
Gaziantep’te ikinci bir zanaat da sedef işçiliği. Sedef midye, istiridye gibi deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan pırıltılı bir maddeden elde ediliyor. Böyle denizden gelen bir şeyin zanaatının denizi olmayan Gaziantep’te gelişmesi ilginç. 

BAKLAVA
Gaziantep’ten dünyaya yayılmış milli tatlımız. Komşu ülkelerde süren senindi, benimdi kavgasından sonra nihayet AB Komisyonu tarafından 2013 yılında baklava bir Türk tatlısı olarak tescil edilmiş. 

AKŞAM SİMİTÇİSİ
İlk akla gelen yerlerden birisi burası ama kahke açıkçası sırf kahke almak için buraya gitmenize gerek de yok. Zira kahke simit kadar yaygın ve standart birşey.
Websitesi Konum için tıklayın.

MENENGİÇ KAHVESİ
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’da üretilen menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup kavrulmasından elde edilen bir kahve türü. Tam anlamıyla bir kahve değil ama sütle pişirip Türk kahvesi fincanlarında içince sanki sütlü Türk kahvesi içermiş gibi oluyor. Aynı zamanda mide ağrılarına, öksürüğe ve idrar yolları sorunlarına da iyi geliyormuş. 

KENDİR TOHUMU ve ÇEREZ
Alışmayana biraz garip bir lezzet ama diğer çerezlerin içinde kaynayıp gidiyor. Kenevir tohumuna benzer bir yapısı var.

ZAHTER
Zahter, aslında bir çeşit dağ kekiği. Hem yemeklerde kullanılıyor, hem salatalarda, hem de kaynatılıp bitki çayı yapılıyor. Oldukça ferahlatıcı ve hoş bir tadı var. Gaziantep’te yer gök baharatçı, alacak yer kolayca bulursunuz ama alırken en tazesini tercih etmek lazım. Rengi gri yeşil olmalı, sararmışsa ya da uçları kararmışsa almayın.

İPEK PUL BİBER
Gaziantep mutfağının baştacı pul biber ama özellikle de ipek pul biber olarak geçen sadece kanat kısmından elde edileni pek makbul. Mutlaka dönerken bir iki paket çantanıza atın ama tavsiyemiz paketleri birkaç kat iç içe tutmanız çünkü taze kurutulmuş biber oldukça kötü bir koku yayıyor.

GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR 

Gaziantep yeme içme maceraları bir yerde yığılıp kalmalar ile sonlanıyor. Antep mutfağı karşısında hepimiz hafif sikletiz. Antep yemeklerine bayılın, ister bayılmayın, Gaziantep’te haddinden çok fazla yemenin kaçınılmaz olduğu. Gaziantep’te insan lezzetten değilse bile meraktan, aman bir şey kaçırmayayım telaşından yiyor. Gelmişken her şeyi denemeliyim hissiyatı insanın mantığını, midesini ele geçiriyor. Buraya gelen yemek turları genelde günde 6 öğün yiyor.  Valize lastikli pantalonları, bol kesim elbiseleri doldurun, her lokmanızı soda ile itelemek zorunda kalacaaksınız...

ALİNAZİK
Antep usulü alinazik kebabı, patlıcanı közleyip yoğurt, sarımsak ve tuzla püre haline getirilip, üstüne kavrulmuş kuşbaşı veya kıyma koyularak hazırlanıyor. Bu birleşime bir de tereyağı dökülüyor ki kebabın lezzetine lezzet katan cinsten. Sakın yağsız istemeyin.

İMAM ÇAĞDAŞ
Baklavada olduğu kadar kebaplarda da iddialı ancak Gaziantepliler meşhur olunca “bozduğunu” düşünüyor. Özellikle de yüksek fiyatlardan ve eskisi ile alakanın olmamasından şikayetçiler. Sipariş alırken kıyma mı kuşbaşı mı diye soruyorlar. “Kıyma” deyince, Gaziantep’te kebap köftesine kıyma diyorlarmış. En güzeli yarım yarım deneyip ikisini de tatmak. Patlıcan kebabı da denemeye değer. 

Websitesi Adres: Şekeroğlu Mah. Gümrük Caddesi Uzun Çarşı 49/A Şahinbey Tel: 03422204545 Konum için tıklayın.

ÜÇLER
Üçler genellikle lahmacunu ile biliniyor ama aslına burada közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıymanın harika birleşimi alinazik de çok başarılı.

 Adres: Sarıgüllük, Zübeyde Hanım Blv. 16/C, 27060 Şehitkamil Tel: (0342) 338 18 28 Konum için tıklayın.

KÜŞLEME
 Gaziantep’te enteresan bir şekilde kadını erkeği, genci yaşlısı herkes konuya hakim. Küşleme çok özel lezzetli bir et. Hayvanın sırtında çok az miktarda bulunuyor bu yüzden çok değerli ve diğer etlere göre daha yüksek fiyatlı. Ayrıca sinirsiz bir et olduğu için de yumuşacık, ağızda dağılan, lokum gibi bir lezzet şöleni çıkıyor ortaya. 

KEBABCI HALİL USTA
 Gaziantep’te küşleme nerede yenmeli sorusuna Halil Usta demeyeni duymadık. Burası 1972’den beri küşlemeyi en iyi yapan yerlerden. Bütün kebapları efsane ama simit kebabı ve küşleme mutlaka denenmesi gereken lezzetler. Salaş ve ünlenince değişmeyip yerel kalmaya devam etmiş. Gider gitmez önünüze bol sumaklı müthiş bir salata geliyor. Küşlemenin bir sadesi bir de baharatlısı var.

Biri Karşıyaka’da, biri Metro’da olmak üzere iki şubesi var. Orjinal yeri Karşıyaka’da, Zeugma Mozaik Müzesi’nin hemen arkasındaki şubesi. Müzeden yürüyerek 5 dakikada gidiliyor. Bu şubesi pazar günleri kapalı, diğer günler 11.00-17.00 arası açık ama küşlemenin bitme riski olduğu için geçe kalmamaya çalışın. Metro şubesi de Pazartesi günleri hariç her gün 11.00-21.00 arası açık.

 Adres: Mithatpaşa Mahallesi, Tekel Cad. Öcükoğlu Sok. No:6, 27500 Şehitkamil Tel: (0342) 323 16 16 Websitesi ve Konum için tıklayın.

KÜŞLEMECİ MEHMET
Kebapçı Halil Usta’nın Metro şubesindeki yeri isim değiştirdi. Artık hem kardeşi hem 30 yıllık ocakbaşı ustası olan Mehmet Usta burada. Küşlemesi, simit kebabı, hızlı servisi, sınırsız salatası ve çayıyla harika bir işletme.

Adres: Alleben Mh, Kemal Köker Cd. No:25 A, 27500 Şahinbey Tel: (0342) 231 20 00 Konum için tıklayın. Websitesi 

KIYMA KEBABI
Zırhta çekilen kıyma kebabı Türkiye’de yediğiniz en güzel kebablar arasına girer. Ama illa ki Kebapçı Ömer’de yiyeceksiniz.

KEBABCI ÖMER
Kıyma kebabı konusunda Ömer Usta deyince akan sular durur. Eskiden İmam Çağdaş’ta çalışan usta kendi yolunu çizmeye karar verdiğinden beri dükkanın önünden kalabalıklar eksik olmuyor. Zaten en geç 3 gibi kıyma dürüm bitiyor. Çok salaş bir yer. Tipine bakıp sakın caymayın. 

Adres: Ulucanlar Mahallesi Şehitler Caddesi Gaziantep Konum için tıklayın.Tel: 03422257902 

SİMİT KEBABI
Gaziantep’in özel kebaplarından. Kıyma ile “simit” denen bulgurun yoğrulmasıyla yapılıyor. Adana kebap gibi şişte pişiyor. Üstüne de bazı yerlerde fıstık serpiliyor. Kebap seviyorsanız mutlaka deneyin, çünkü çok tanınmadığı gibi Gaziantep dışında iyi yapan yer çok fazla değil.

HALİL USTA
Vakit kaybetmemek için zaten küşleme yemeğe gitmişken Halil Usta’da deneyin deriz.

YUVALAMA
Yuvalama, bayramdı, düğündü gibi büyük kalabalıkları doyurmanın gerektiği zamanlar için icat edilmiş, içinde parça kuzu eti, bezelye büyüklüğünde hamur topları ve nohudun olduğu bir nevi yoğurt çorbası. Detaya inersek çorbanın içine pirinç, irmik, kıyma ve baharat karışımından yapılan minik köfteler konuyor; sosunda ise yoğurt, nane ve nohut var. Ortaya çıkan lezzet kesinlikle türk damak tadının özeti niteliğinde. Mutlaka denenmeli, hele de üstüne zeytinyağı  tereyağı karışımında kavrulmuş nane sos eklenirse tadından yenmez.

AŞİNA
Gaziantep’te yuvalamayı bulabileceğiniz az yer var, Aşina bunlardan birisi. Aynı zamanda Gaziantep mutfağınındaki hemen hemen tüm demirbaş lezzetlerini bulabileceğiniz bir menüsü var.

 Adres: İncili Pınar Mahallesi, Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı Anadolu İş Merkezi 4-5-7-8, 27100 Şehitkamil Tel: (0342) 220 49 49 Websitesi ve Konum için tıklayın.

PATLICAN KEBABI
Urfa’nın ve Gaziantep’in ortak mirası olan patlıcan kebabı. Sebzeli olunca masum görünüyorsa da kuyruk yağı tüm Gaziantep’te bonkörce kullanıldığından aslında yere bakıp da yürek yakanlardan.

İMAM ÇAĞDAŞ
Genelde Gaziantep’e günübirlik ya da haftasonu için yemek yenmeye geliniyor. Az zamanda çok şey yeme sanatını konuşturmak şart. Dolayısı ile zaten alinazik için İmam Çağdaş’a gitmişken patlıcan kebabın tadına bakabilirsiniz.

İÇLİ KÖFTE
İçli köftenin ünlü olduğu epey şehir var ülkemizde, Gaziantep de onlardan biri. Bulgur içli köftenin dışındaki hamurun temel malzemesi; içine de kıyma, salça, soğan ve bolca baharat hatta bazen cevizle bir harç yapılıyor. Bazı yörelerde haşlanarak bazı yörelerde kızartılarak yapılsa da Gaziantep içli köftesinin temel özellikleri kızartılıyor olması ve yerel birçok yemeğe lezzetini veren kuyruk yağının dokunuşu. Kesinlikle Gaziantep’in imza lezzetlerinden ve tadılmaya değer.

AŞİNA ve ÇULCUOĞLU
Sınırlı zamana çok şey sığdırmak adına yuvalama yemeğe gitmişken Aşina’da ya da kebap yerken Çulcuoğlu’nda yiyebilirsiniz.

MEYVELİ ET YEMEKLERİ
 
Antep mutfağında meyveli et yemeklerinin önemli bir yeri var. Asya’da yaygın olan bu kültürün Gaziantep’te İpek Yolu zamanı tacirler tarafından getirilmiş olması mümkün. Ayvadan kayısıya nerdeyse her meyveyle kebap yapılıyor. Gittiğiniz mevsimin meyvesi neyse menüde o olacaktır ancak maalesef dışarıdaki restoranlara çok nadir bulunuyor.

MUTFAK SANATLARI MERKEZİ
Gaziantep’in UNESCO tarafından bir gastronomi merkezi seçilmesinin ardından, yöresel yemekleri insanların tadabilmesi için belediyenin desteği ile Mutfak Sanatları Merkezi kurulmuş. Menü mevsimin imkanlarına göre her ay değişiyor ve o en başta bahsettiğimiz 250 tescilli yemek rotasyonlu olarak servis ediliyor. A la carte ya da tadım menüsü alabiliyorsunuz. Tadım menüsünün içindeki ana yemek genelde böyle meyveli bir kebap oluyor. Fiyatlar gayet uygun. Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 11.00-23.00 saatlerinde açık. Tel: +90 (342) 2205577 

Websitesi Adres: Gazi Mahallesi, Zübeyde Hanım Blv. No:39 Şehitkamil Konum için tıklayın. 

LAHMACUN
Antep’te lahmacunun iki türlüsü var: Biri bidiğimiz klasik kıymalı lahmacun, diğeri de daha çok kış aylarında yapılan, içinde kıymaya ek olarak, kabuğu ile birlikte rendelenmiş ayva, soğan ve nar ekşisi gibi başka malzemeler de olan soğanlı lahmacun. 

ÇITIR
Çıtır’da incecik ismi gibi çıtır lahmacun masanıza geliyor. Denemeye değer bir damak tadı daha.

Websitesi Adres: Bey Mahallesi, Sacır Sk. D:No:19 D:2, 27010 Şahinbey Tel: (0342) 220 71 87 Konum için tıklayın.

ÜÇLER
Üçler de çıtır lahmacunun bir başka adresi.

Adres: Sarıgüllük, Zübeyde Hanım Blv. 16/C, 27060 Şehitkamil Tel: (0342) 338 18 28 Konum için tıklayın.

BAKLAVA
Gaziantep’ten dünyaya yayılmış milli tatlımız. Komşu ülkelerde süren senindi, benimdi kavgasından sonra nihayet AB Komisyonu tarafından 2013 yılında baklava bir Türk tatlısı olarak tescil edilmiş. 

ÇAVUŞOĞLU 
İddialara göre “bülbül yuvası”nın da “havuç dilimi”nin de yaratıcısı Çavuşoğlu. Hatta havuç dilimini ilk bulduğunda Çavuşoğlu bulduğu için “çavuş dilimi” denmiş, sonralarda ise ismi havuç dilimi diye değişmiş. Gaziantep’te 135 yıla yakın bir geçmişleri var. Hem kebap hem baklava konusunda iddialılar. En sevilen baklavası havuç dilim olan. Bir ya da iki yere gitmeye zamanınız varsa ilk seçenek olmamalı demek yanlış olmaz. Pazar günleri kapalı, diğer günler 20.30’a kadar açık.

Websitesi Adres: Karagöz Mahallesi, Eski Saray Cad. 11/B, 27400 Şahinbey Tel: +90 342 232 14 14 Konum için tıklayın.

İMAM ÇAĞDAŞ
Gaziantep’in en eski mekanlarından biri, dile kolay 1887’den beri tam 130 senedir Gaziantep’in önde gelen yerlerinden. 1887’de Halep’ten Gaziantep’e göç eden Hacı Hüseyin Efendi kentin ilk esnaflarından olmuş ve Maarif’te dükkan açmış. Sonralarda Uzun Çarşı kentin en merkezi noktalarından biri haline gelince Hacı Hüseyin Efendi de 1898’de dükkanını oraya taşımış. Hacı Hüseyin Efendi’den sonra dükkanı devralan İmam Usta da aldığı günden vefat edene kadar dükkanın şanını yürütmesine epey katkıda bulunmuş. İmam Usta’nın vefatından sonra oğlu Talat Çağdaş devralmış ve dükkan Çağdaş ailesinin fertlerince işletilmeye devam ediyor senelerdir. 

Websitesi Adres: Şekeroğlu mah, Gümrük Cd. Uzun Çarşı 49/A, 34200 Şahinbey Tel: (0342) 220 45 45 Konum için tıklayın.

KOÇAK BAKLAVA
Koçak Baklava, İmam Çağdaş’ın yanında yaş olarak çömez kalsa da sadece şerbetli tatlılar üzerine yoğunlaşması sayesinde baklava konusunda borusunu öttürür olmuş. Gazianteplilerin nazarında İmam Çağdaş turistlerin, Koçak ise yerel halkın tercih ettiği yerdi ama son senelerde ününün Türkiye çapına duyulması ile yerel bir sır olmaktan çıktı. Artık bir Güllüoğlu ve İmam Çağdaş ne kadar biliniyorsa, Koçak da o kadar tanınmışlardan. Hatta genelde Gaziantep’e yemek kaçamağı yapan insanların tercihi İmam Çağdaş’ta akşam yemeği yiyip baklava tadıp, memleketlerine dönerken kutu kutu Koçak taşımak oluyor. Bu yüzden dönüş uçağınızda herkesin elinde bir Koçak poşeti görürseniz şaşırmayın. Koçak’ın Gaziantep dışında şubesi yok, Gaziantep’te ise iki yerde var. Biri merkez, konum için tıklayabilirsiniz; diğeri de ikinci şubesi Gazi Muhtar Paşa Bulvarı’nda. Konum için tıklayın. İnternet sayfasından baklava sipariş verebiliyorsunuz. Pazar günleri de açık, kapanış saatleri internette 21.30 yazsa da tatlı bittiğinde yani genelde 19.00 civarı kapanıyorlar.

Websitesi Tel: 0 342 321 05 19 / 20 – 0 342 322 21 31

FISTIKÇIOĞLU SİNİ
Burası da lezzet konusunda adını duyurabilmiş bir baklavacı, özellikle şöbiyeti favorilerden. Bir de “bohça” ismini verdikleri tatlıyı atlamamak lazım, o da özel lezzetlerinden. Daha çok yerli halkın tercih ettiği yerlerden ama fiyat konusunda diğerlerinden aşağı kalır yanı yok. Pazar günleri dahil her gün gece 24.00’e kadar açık.

Websitesi Adres: Budak, Ali Fuat Cebesoy Blv. 32-34, 27090 Şehitkamil Tel: 03422153552 Konum için tıklayın.

ÇELEBİOĞULLARI
Turistlerce daha az bilinen bir dükkan Çelebioğulları, 1993’te Elmacıpazarı’nda kurulsa da daha sonra Değirmiçem, Ünaldı, İbrahimli ve Prime Mall’da şubeler açmışlar. Masaya bolca antep fıstığı koyup bunun gibi çeşitli ikramlarla insanların gönlünü kazanmışlar. Şöbiyeti, kare baklavası ve kurabiyesi en sevilenlerinden. Pazar günleri dahil her gün 23.00 civarı kapanıyor. Eğer akşama doğru gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka arayıp baklava ayırttırın, böyle bir seçenekleri var.

Adres: İncili Pınar Mahallesi, Gazi Muhtar Paşa Blv. 25/C, 27500 Şehitkamil Websitesi Tel: 0342 2151938 Konum için tıklayın.

KÜNEFE
Evet Künefe belki Hatay mutfağının spesiyali ama Gaziantep de künefeyi hakkıyla yapmaktan geri kalmamış. Tabi tahmin edersiniz ki Antep fıstığını çok daha bol keseden koyan versiyonunu 

KÖZ ANTEP KÜNEFE
Künefenin en az 10 çeşidini bulabileceğiniz bir yer. Özellikle bir cennet çamuru denen üstü silme Antep fıstığı olan künefesi var ki denemeden gidilmez buradan.

 Adres: Fatih Mahallesi, Ali Nadi Ünler Blv. No:116, 27060 Şehitkamil Tel: (0342) 321 40 00 Websitesi Konum için tıklayın.

KÜNEFECİ CUMBA
Künefe bir Gaziantep lezzeti olmasa da damak çatlatan cinsten bir künefeci. Künefe seviyorsanız ve baklavadan yer kaldıysa mutlaka buraya gidin. 09.00-01.00 arası açık. 

Websitesi Tel: 0342 322 24 42 Adres: Emek Mah. Ali Ünler Bul. No:71/A Şehitkamil Konum için tıklayın.

YÖRESEL YEMEKLER
Sıklıkla yapılan bir hata Gaziantep’e gelip sadece kebap yemek. Suriye ve Anadolu kültürlerinin harmanlandığı Antep mutfağının ev yemeklerine de bir şans vermelisiniz.

TADIM LOKANTASI
Pek turistin uğramadığı sanayideki Tadım Lokantası Gaziantepli esnafın favori yerlerinden. Mayıs Haziran aylarında çağla aşı ve sarımsak kebabı, kış mevsiminde ayvalı taraklık ve ayvalı cevizli lahmacun gibi lezzetler oluyor. Firik pilavı ve pilav üstü kurusu da başarılı. Anlayacağınız esnaf lokantası gibi bir yer. Öğlen yemeğine hedefleyin. Akşam kapalı. 

Adres: Sanayi, Göllüce Cd., 27110 Şehitkamil/Gaziantep Tel: (0342) 235 16 48 Konum için tıklayın.

YASEMEK RESTORAN
Yesemek, İmam Çağdaş’ın çok yakınında yeni nesil esnaf lokantası tadında bir yer. Eli yüzü düzgün, bakımlı bir yer. En güzel yanı her gün 20 çeşit Antep yemeğinin çıkması. Yani Antep’te sınırlı vaktiniz varsa tek seferde birçok yemeği denemek istiyorsanız ya da kebaptan şiştiyseniz burada ev usulü Antep yemekleri bulabilirsiniz. En güzel yanı ise 4’lü karışık tabak seçeneğinin olması. Ama fiyatlar Gaziantep standartların yüksek kalıyor. 21’e kadar açık.

Websitesi Adres: Kavaklık, Ordu Cd. No:14, 27070 Şahinbey Tel: (0342) 338 12 35 Konum için tıklayın.

ANTEP PEYNİRİ
Çoğunlukla Gaziantep’te yapılan, koyun sütünden üretilen bir peynir Antep peyniri. Büyük toplar halinde genelde suyun içerisinde satılıyor. Çiğ denediğinizde pek de etkileyici değil ama çoğu restoranda kiremit sahanların içinde tereyağ ile fırınlanıp servis ediliyor, işte o zaman anlıyorsunuz insanların neden bu kadar methettiğini. Bu yüzden çiğ bir şekilde tadıp beğenmediyseniz mutlaka bir daha şans verin deriz. Özellikle Gaziantep’te birçok yerde acayip lezzetli yapılan peynirli pidede bu peynir kullanılıyor. Baharat vs. satan birçok çarşı, pazarda bulmanız mümkün.

CİĞER
Birçok yerde gün içinde de bulup yiyebilirsiniz ama meşhur ciğercilerinin asıl olayı sabah 04.30’da kahvaltı niyetine açılıyor olmaları. Aman o saatte kim kalkacak ben 10.00’da kalkıp yerim falan diye bir düşünce geçtiyse aklınızdan, üzgünüz çünkü ciğer 08.00’e bile kalmıyor en bilinen ciğercilerde. Her gün hiç de azımsanmayacak sayıda ciğer şiş ve büyük bakır bir tencerede ciğer kavurma hazırlanıyor ve sabah açıldıkları andan itibaren kapış kapış yeniyor. Ciğer sevenlerdenseniz bizce Gaziantep’e gelmişken adabıyla sabah 05.00 civarı uyanıp üşenmeden gidip tadın. Ciğer kavurması gerçekten acayip lezzetli. Kavurma kuyruk yağıyla kavruluyor lezzeti buradan geliyor. Kesinlikle gitmişken denenmeli.

CİĞERCİ ALİ HAYDAR
Gaziantep Kalesi’ne yürümeye mesafesinde minicik, tabureli, salaş bir ciğerci. Sabah 04.30’da açılıyor ve 08.00’e kalmadan ciğer tükenmiş oluyor. 

 Adres: Seferpaşa Mahallesi, Derekenarı Cd, 27400 Şahinbey Konum için tıklayın. Tel: 05366063987

CİĞERCİ MUSTAFA
Eğer yetişemezseniz sabaha, Ciğerci Mustafa’da yiyebilirsiniz. Porsiyon ciğer gayet doyurucu. Ciğerinin yanında paça, beyran, çiğköfte, kuşbaşı gibi diğer seçenekler de başarılı. 

Adres: Bahçelievler, Atatürk Blv. No:137, 27400 Şahinbey Tel: (0342) 230 12 30 Konum için tıklayın.

KATMER
Arkasını gösterecek kadar incecik baklava yufkasının içine tereyağ sürülüp bolca çekilmiş Antep fıstığı, şeker ve  içinde 150 gr kadar saf kaymak konularak yapılıyor ve burada kahvaltı niyetine yeniyor. Piştikten sonra da çıtır çıtır kalori ve tatlı bombası bir lezzet çıkıyor ortaya. Tadı her ne kadar harika olsa da hafif bir lezzet olmadığını söylemek yanlış olmaz. Yoğun tatlı sevenler için bile bir katmeri zor zanaat bizce, hele de gün içinde diğer Gaziantep lezzetlerini tadacağınızı düşünürsek mide fesatı geçirmeniz muhtemel.

ZEKERİYA USTA
 
Gaziantep’te katmerde Zekeriya Usta bir kült. İsterseniz yanında sıcak sütle geliyor.

 Adres: Çukur Mahallesi, Çukur Mh., Sahinbey, Körükcü Sok, B Hilmi Gecidi No: 16/C-D, 27010 Şahinbey Websitesi Tel: 05322147761 Konum için tıklayın.

METANET
Metanet aslında beyranda bir marka ama katmerde de son zamanlarda öne çıkıyor. Zekeriya Usta’dan daha kıtır yapıyor ve çok seviliyor.

 Adres: Kozluca Mah, Caddesi No:11, 27400 Şahinbey/Tabakhane/Şahinbey Tel: +90 342 231 46 66 Konum için tıklayın.

BEYRAN
Beyran Antep’te günün her vakti yeniyor. Kahvaltıların da vazgeçilmezi. Önce tabağın dibine bonkörce iç yağı ve sade yağ çalıyorlar. Sonra tabağa kuzu incik didiklenip, pirinç ekleniyor. Üzerine de et suyu ekleyip, tabağı ateşe koyuyorlar. Azıcık beraber haşlayıp, üzerine tereyağ ve pul biber ekliyorlar. Adının çorba olduğuna bakmayın başlı başına bir menü gibi beyran çorbası, inanılmaz doyurucu. Hatta o kadar et ağırlıklı ki, bazı yerlerde et yemeği diye bile geçtiğini görebilirsiniz. Beyranın asıl olayı da sabah kahvaltı niyetine içilmesi. Sabah sabah bol acılı bir çorba içmek her baba yiğidin harcı değil. Kesinlikle farklı bir lezzet, beyran yemeden dönmeyin deriz.

METANET
Metanet beyran yiyebileceğiniz en meşhur yer. Oldukça salaş, otantik bir yer ve 04.30’dan 18.00’e kadar açık. Beyran yiyecekseniz bizce ilk adreslerden biri burası olmalı. Kredi kartı geçmiyor. 

Adres: Kozluca Mah, Caddesi No:11, 27400 Şahinbey/Tabakhane/Şahinbey Tel: +90 342 231 46 66 Konum için tıklayın.

NOHUT DÜRÜM
Nohut dürüm de Gaziantep kahvaltılarının sıra dışı seçimlerinden biri. Taş ocaklarda et suyunda pişen ve baharatlarla harmanlanan nohut, patates kızartması, biber ve domates salçası ve maydanoz ile açık ekmek diye tabir edilen resimdeki “ekmekte” servis ediliyor. Nohut sevenler için kaçırılmayacak ve doyurucu bir kahvaltı.

DÜRÜMCÜ RECEP USTA
Antep’in hem uygun fiyatlı hem de lezzetli nohut dürümcüsü. Acılı nohut, yeşillik, soğan, patates kızartması ve baharat karışımını en dengeli tutturan yer.

 Adres: İncilipınar Mah. 1. Cadde No:9 (Korutürk Caddesi) Gaziantep Tel: 03423235999 Konum için tıklayın.

ZAHTER ÇAYI
Ihlamurun pabucunu dama attıracak güzellikte bir bitki çayı olan zahter, aslında bir çeşit dağ kekiği. Tüm Ortadoğu’da kahvaltılardan kebaplara çok yaygın olarak kullanılan bir baharat olmasının yanında çay olarak da içiliyor. Gaziantep’te de yaygın olarak tüketiliyor. Çok da hoş bir tadı var.

TAHMİS KAHVESİ
Tahmis Kahvesi, her ne kadar minik değişimlerde bulunulmak zorunda kalınsa da otantikliğini kaybetmemiş. Kahveleri, çayları gayet güzel, sunuş da hoş. Yanında lokum, kahve yapılan kurutulmuş menengiçle dolu bir kuruyemiş tabağı ile geliyor.

 Adres: Suyabatmaz Mh. Şehitler Cd. Eski Buğday Pazarı No: 21, Elmacı Pazarı Civarı, 27000 Tel: (0342) 232 89 77 Websitesi ve Konum için tıklayın.

TARİHİ KIR KAHVESİ
Şehrin merkezinde, nostaljik bir kır kahvesi. Közde Osmanlı kahvesi, dibek kahvesi ve tabi ki menengiç kahvesi içmek için en otantik adreslerden biri. 

Adres: Bey Mahallesi, Noter Sok. No:10, 27010 Şahinbey Tel: 90 342 220 32 79 Konum için tıklayın.

PAPİRUS CAFE
1884 yapımı muhteşem dekorasyonlu bir Ermeni konağının avlusundaki çay bahçesi. Denilene göre Atatürk bir gece burada kalmış. Zahter çayı ve menengiç kahvesi içebilirsiniz. 

Adres: Bey, Noter Sok. No:10, 27010 Şahinbey Tel: (0342) 220 32 79 Konum için tıklayın.

GRAMOFHAN 
Burası hem bir antikacı hem de bir cafe. İstanbul, Balat’taki benzerlerini hiç aratmıyor. 

Websitesi Adres: Batıkent, beyaz inci sitesi, adnan inancı caddesi D:no 11, 27000 Şehitkamil Tel: (0342) 341 56 56 Konum için tıklayın.

MENENGİÇ KAHVESİ
Menengiç kahvesi, Türkiye’de ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu’da üretilen menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup kavrulmasıyla ortaya çıkıyor. Yani aslında kahve yapmaya yarayan menengiç meyvesi kurutulup kavruluyor sonra da türk kahvesi gibi suyla karıştırılıp pişiriliyor. Normal türk kahvesi gibi yapmak bir yol olsa da çoğunlukla su yerine süt konuyor pişirirken. Gelmişken yerinde denemeniz gereken şeylerden. Ayrıca mide ağrılarına, solunum yollarına yardım etmesinden öksürüğü kesmesi ve kum dökümüne yardımcı olacak kadar da marifeti varmış.

KAHVECİ FAYAT USTA
Menengiç kahvesinin çekildikten hemen sonra tüketilmesi ideal. Bunu birçok kahvecide bulamıyorsunuz ama Fayat Usta’da deneyebilirsiniz.

DİĞER MEKANLAR

HIŞVAHAN
Hışvahan veya HSVHN Gaziantep’in en lüks yerlerinden. Kalenin tam karşısında 500 yıllık bir kervansaraymış burası. 2015 yılında Gaziantep Belediyesi tarafından restore edilmiş. Şimdi ise hem on odalı butik otel hem de içinde Develik adlı hoş bir restoranı olan bir buluşma noktası. Genellikle Gaziantep’e iş için gidenleri götürdükleri türden bir yer. Ayrıca en önemli özelliği Gaziantep’te alkol veren nadir yerlerden olması. Giderseniz erik tavası, şiveydiz çorbası, soğan kebabı gibi Antep lezzetlerini mutlaka deneyin. Susamhane denilen bölümde canlı müzik de oluyor. Rezervasyon yapmanız gerekebilir.

Websitesi Adres: Karagöz, Lale Paşa Cd. No:27, 27400 Şahinbey Tel: (0342) 230 77 77
Konum için tıklayın.

ÇULCUOĞLU KEBAP
 
Diğer kebapçılara göre ekonomik bir yer ve masayı ciddi anlamda donatıyorlar. Önden çorba ve Antep ezme, içli köfte, firik pilavı, tavuk şiş gibi ikramlar geliyor. Kıyma kebabı ve patlıcan kebabı çok meşhur. İçeride hiç turist yok, herkes Gaziantepli. Tel: 03423363322 

Adres: Zübeyde Hanım Blv. No:10 Sarıgüllük Mahallesi Şehitkamil Konum için tıklayın.

ORKİDE PASTENESİ
Orkide Pastanesi modern pastane konseptinde olduğu için çok seviliyor. Yöresel lezzetlerin modernize edilmiş halini burada yiyebilirsiniz. Gaziantep’in ruhunu yaşatan onca otantik yer varken modern pastane konseptinin biraz basmakalıp kaldığını da söylememiz lazım. Bununla birlikte lezzette kusur yok; fıstıklı katmeri, fıstıklı acıbademi ve Antep kahvaltısını oldukça iyi. Her gün 08.00-23.00 arası açık.

 Adres: Güvenevler Mahallesi, Güvenevler Mh. Hoca Ahmet Yesevi Cd. No:10, Masal Parkı İçerisi, 27080 Şehitkamil Websitesi Tel: 03422151500 Konum için tıklayın.

DOSTLAR MEYHANESİ
Eski bir Gaziantep evinin damında, Gaziantep’te rakı meze yapabileceğiniz ender mekanlardan. Tıpkı evinizin terasındaymışcasına hissettiren oldukça samimi bir yer. Üstelik Kurtuluş Cami manzaralı. 

Adres: Eblehan Cad. Şahinbey Konum için tıklayın.

ÖNERİ

Gaziantep’in UNESCO tarafından tescilli 250 civarında özgün yemeği var. Gaziantep mutfağının hakkını vermek için aylar lazım. Gaziantep yemeklerine en etkin şekilde tatmak için birkaç öneri.
  • Antep’teki gurme öncelikleri belirlemek şart. 
  • Gaziantep’de neyin nerede yeneceği konusu da epey oturmuş. Spesifik yemekler için hep aynı ustalar öneriliyor. 
  • Tam porsiyon yemeyin ki her şeye yeriniz kalsın. Çünkü nereden baksanız 5 öğünden aşağıya düşülmüyor.
  • Bol haraket şart. Restoranlar arası bol bol gezin ki midenizde yer açılsın. 
  • Gaziantep’te hem gezeceğiniz, hem de yiyeceğiniz yerler merkezde toplanmış, her yere yürüyerek gitmek mümkün.
  • “Güneş ve Ateşin Rengi ve Tadı: Antep Yemekleri” kitabına mutlaka göz atın. Gaziantep Ticaret Odası’nın oluşturduğu bir komisyon tarafından seçilmiş onlarca tarif var, hem en bilinenler hem de Gaziantep’in eskilerinin mutfaklarından gelen lezzetler.
  • Gaziantep yemekleri çok leziz ama aşırı yüklenme nedeniyle çoğu insanın midesi rahatsız oluyor. Talcid gibi bir şeyleri çantaya atın deriz.
  • Buradakilerin hepsini deneyecek zamanı olmayanlar için de önceliklerin içinde önceliklendirin.
UNESCO MİRAS LİSTESİNDE
Gaziantep gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir ünvanını almış dünyadaki 9 ender şehirden (Belém / Brezilya, Bergen / Norveç, Burgos / İspanya, Dénia / İspanya, Ensenada / Meksika, Phuket / Tayland, Tucson / ABD, Rasht / İran) biri.

Gaziantep yemeklerinin her biri denenmesi gerekir. Çünkü buranın mutfağı özgülüğü ile UNESCO’dan onayı almış bir yer.

Bu ünvan yemek kültürü bakımından özgünlük teşkil eden yerlere veriliyor. Antep mutfağı da yüzyıllarca İpek Yolu tüccarlarının getirdiği baharatları yerel mamülleri füzyonlayarak kendine has bir damak ve kültür geliştirmiş. Yemeğin kendisi kadar yemek etrafında gelişen kültür de önem taşıyor.

BAYRAM ve RAMAZAN
Bayramlarda ve Ramazan’da Gaziantep’teki birçok restoran kapalı olabiliyor. Dolayısıyla eğer gastronomi turizmi için Gaziantep’e gelecekseniz, bu tarihler uygun olmayabilir.

M.S (PRENSES)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder