12 Haziran 2020 Cuma

BODRUM KOYLARI ve PLAJLARI

 67 mavi bayraklı plajı ile, Bodrum ülkemizin en mavi bayraklı beldelerinden. Maviyi gördüğün yerde soyunmaya başla diyebilmek isterdik ancak sahilleri işgal etmiş işletmeler ve yazın 15 milyonu görebilen nüfus nedeniyle, yazın Bodrum’da deniz keyfi yapmak eziyetli bir hal alabiliyor. Hal böyle olunca Bodrumlular tatilciler Bodrum’u ele geçirildiğinde,nerelere kaçıyor. Bodrumlulardan öğrendiklerimizi, gezip, favorilerimiz ve tavsiyelerimizi anlatalım. 



BODRUM'DA YEMEK VE MEKANLAR İÇİN TIKLAYIN

Haritayı Google Maps‘te açmak için tıklayın.

KARGICAK KOYU
Burası tüm listedeki en güzel koy. Zaten buranın yolunu görüp de geri dönmediyseniz, başkasının az gelişmiş dediği yeri, bizler gibi bakir ve güzel bulanlardandır. Arabasına kıyamayanlar, iki kere düşünsün. 2 km kadar süren, oldukça bozuk bir yoldan ulaşıyorsunuz Kargıcak’a. Yalan yok, yol az gelişmişle bakir arasında bir yerde ama az sıkın dişinizi, sonunda sonunda zafer şarkıları söyletecek bir sahil önereceğiz size. Ve balığın bol olduğu bir yerdesiniz.Eskiden buraya tekne turları düzenleniyormuş ve bu yüzden su bulanıkmış. Atılan yemek artıkları ve kalabalık da cabası tabi. Daha sonra tekne sahipleri arasında bir tartışma yaşanmış ve jandarma tekne sahiplerine buraya tekrar gelmemeleri konusunda ültimatom vermiş. İyi ki de vermiş. Çünkü günden güne eski bakir haline tekrar kavuşmuş Kargıcak. Burayı bilen insan sayısı çok az sayılmaz aslında ama hem Bodrum’a uzak olmasından, hem de yolunun çok düzgün olmamasından ötürü sadece buraya nadir insanlar bu zahmeti göze alıyorlar.
 
Yanınızda getirin
Ayrıca buranın ıssızlığını da göz önünde bulundurarak yemeğinizle ve suyunuzla gelmeniz sizin yararınıza olur. Deniz gözlüğünüz de burada lazım olduğu kadar hiçbir yerde lazım olmayacak emin olun. Kısacası kelimelerle ifade edilemeyecek bir güzellikte Kargıcak. Gelin burada yüzün, çadırınızı da atın ama ne olur Kargıcak’ın bu güzelliğine gölge düşmemesi için üstünüze düşeni de yaparak ayrılın bu koydan. Burası, Kargıcak Balıkçı Koyu diye de geçer. Yan tarafındaki Seagarden’da işe çıkmayan tur tekneleri buraya yanaşır ve balık, salata ızgarada patates menusü yaparak dünyanın en güzel koyunda en taze yemeğini sunarlar size.

Kargıcak Koyu Konum için tıklayın.

Konaklama Önerisi


PEKSİMET
 Harita uygulamalarında bile tam olarak çıkmayan Peksimet’e “Bir bakalım da burayı da görmedik demeyelim” diyerek girdik. Burada çok işletme yok. 1 2 sahil kenarı restoranı hepi topu. Ve sahilin geriye kalan büyükçe kısmı halk plajı. Hem de işletmelerin şezlonglarına taş çıkartacak yenilikte ki belediye şezlonglarıyla dolu bu sahil. Ücretsiz şezlong iyi güzel tabi ama maalesef tuvalet ve giyinme kabini olmayışı büyük sıkıntı burada. Ama deniz çarşaf gibi ve sürekli ılık. Ayrıca sahil ve deniz tabanı tamamıyla kum. Hele akşamları burada bulunan iskeleden gün batımı tam bir görsel şölen.
Peksimet Plajı Konum için tıklayın.

MAZI KÖYÜ
Sessiz, sakin bayağı, bildiğiniz köy işte. Denizi taş ve çok güzel. Bodrum’un açık ara en güzel yerlerinden Mazı Köyü. Ağaçlıktan denize yaklaştığınızı bile anlamıyorsunuz uzun süre. Sonra bir iki yol ayrımı çıkıyor karşınıza bu küçücük köyde üç tane birbirinden güzel koy var. Hatta tam kitap yazmalık inziva yeri. Deniz her üç koyda da tertemiz ve dalgasız. Sahil taşlık. Su genelde ılık. Mazı’da konaklamada diğer Bodrum beldelerine göre oldukça makul. Üç öğün yemek dâhil konaklama kişi başı 125 lira. Yemekler de hakiki zeytinyağıyla hazırlanıyor onu da belirteyim Bodrum’u gezeyim göreyim diye değil de güzelce kafamı dinleyeyim diye çıkıyorsanız varış noktanız Mazı olmalI.

ÇAKILLI YALI KOYU
İlk koy, yani Çakıllıyalı, çok büyük sayılmaz, iki üç tane pansiyon kılıklı otel var sahilde. Öyle büyük oteller canlanmasın gözünüzde. İki üç katlı direk otel sahibiyle muhatap olduğunuz bahçe içinde sevimli sevimli yerler buralar. İşletmecileri buralı köylüler ve pek tatlı insanlar, yanlarında da köylüler çalışıyor. Sahilin sonunda ağaçlık bir alanda mevcut. Bu alan çadır atmak için oldukça müsait. Otelin restoranı otel dışı misafirlere de açık bu arada.

İNCEYALI ve HURMA KOYLARI
İkinci ve üçüncü koylar, yani İnceyalı ve Hurma Sahili koyları, aslında tek bir koy gibi ama denize uzanan bir kayalık ikiye ayırmış bu koyu. Bu koylar ilk koya nazaran daha büyükler. Ama daha az işletme var buralarda. İlk koydaki sakinlik ve huzur bu koylarda da mevcut. 

Trekking severlerin dikkatine Karia Yolu Bodrum etabı buradan geçiyor.

Mazı Köyü 1. Koy Konum için tıklayın.
Mazı Köyü 2. Koy Konum için tıklayın.
Mazı Köyü 3. Koy Konum için tıklayın.

YALI ve GERENDE KOYU
Kempinski açılana kadar burası pek dışarıdan gelenlerin ilgisi yoktu, hala da pek yabancının bildiği söylenemez. Zaten turistik yerlere ters istikamette, güneydoğu yönünde kalıyor kalıyor. Büyük ve küçük sahil olarak iki plajdan oluşuyor. Küçük plajda belediyenin işlettiği bir kafe var. Fiyatlar gayet uygun. Yani gün batımında sahilde bira patates & bira patlatmalık. Tuvaletler, soyunma kabinleri ve duşlar yeterli ve düzenli olarak temizleniyor.
Diğer sahil ise Gerenkuyu olarak geçiyor. İlkine nazaran daha büyükçe ve içerisinde hiç bir şey yok. Koca bir ‘Ağaoğlu Otel Arazisi’ levhasını saymazsak tabi. Bu levha uzun süredir buradaymış ve olası tepkilerden çekinildiği için henüz kazma vurulmadığı söyleniyor. Kumsalı oldukça geniş olan sahilde sezon boyu orada kalan bir karavan ve 1-2 çadır görmek mümkün. Çadırınız sırtınızda buraya geldiyseniz sizin de kendinize uygun bir köşe bulmanız çok zor olmayacaktır. Umarız Gerenkoyu hep de böyle kalır.

Gerenkuyu Küçük Sahil ve Belediye Kafe Konum için tıklayın.
Gerenkuyu Büyük Sahil Konum için tıklayın.

Konaklama Önerisi

TORBA
Torba Koyu, havaalanından Bodrum merkeze giderken yolun aşağı yukarı ortasında, sağ tarafta kalıyor. Bodrum’daki ender ormanlık yerlerden. Bodrum’da maki hakimken, bu koylarda sırtınızı tüm dağı kaplayan yemyeşil ormanlara yaslıyorsunuz. Sakinleri arasında oyuncular, yazarlar olmasına rağmen Yalıkavak gibi değil, hala mütevazi bir yer. Denizin suyu ılık ve gerçekten berrak. Bunun sebeplerinden biri de denizin taşlık olması.
Torba Plaj’ındaki belediyenin cafesi hem diğer mekanlara göre daha ferah, hem de belediye işletmelerinden hiçte alışmadığımız şekilde gayet başarılı işletiliyor. Tuvaletler, duşlar, soyunma kabinleri bakımlı ve tertemiz. Bodrum’daki fiyatlar ile karşılaştıracak olursak ücretler gayet makul kalıyor.

Torba Kafe-Plaj Konum için tıklayın.

ÖNERİ 1

Torba’nın en güzel yerleri buradan biraz daha ileride. İşte buraya ya yürüyerek ya da tekne ile gelebilirsiniz.

Yürüyerek:
Torba Kafe’den sonra yoldan düz devam ettiğinizde bir süre sonra yol bozuluyor ve hatta yol olduğunu öne süremeyeceğimiz kadar kötüleşiyor.40 - 45 dakika kadar yürüdükten sonra gözlerden uzak, size tahsis, harika bir sahildesiniz. Terlikle yürümeye uygun olmadığını da söyleyelim ki yarı yoldan dönemeyesiniz.

Araçla: Araçlılar içinse önerimiz altı yere yakın araçla buraya girmemeleri. Ama panelvan tarzı bir araçla bu yolu kat etmek çok zor da değil. Ama buraya arazi aracı, enduro bir motosiklet veya bir dağ bisikletiyle geliyorsanız bu yolun keyfe dönüşeceğinde şüphe yok. Araçla ortalama 20 - 25 dakikalık bir seyahatin ardından çok hoş bir sahile ulaşıyorsunuz. Ve bu sahil el değmemiş denizi, hala bozulmamış sakinliğiyle sizleri karşılıyor. Deniz tertemiz ve öyle berrak ki derin olmasına rağmen dibi görmek mümkün. Ayrıca burada çadır kurarsanız veya örtünüzü serip güzel bir piknik sofrası hazırlarsanız da kimse karışmayacaktır. Az ileride bir site var ancak sitenin kendi iskeles
i olduğu için bu güzelliği paylaşmaya bir itirazları yok şimdilik.

ÖNERİ 2
 
Burası özel tekne turu için de tercih edilebilecek bir yer.
Bodrum’un diğer taraflarındaki gibi öyle her yüzme molasında 20 tur teknesi birlikte durup, birlikte kalkmıyor. Daha sakin ve bakir.

Konaklama Önerisi
Sanat eserleriyle dolu olan butik otel Casa Dell’ Arte bizce tüm Bodrum’un en hoş otellerinden. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

DOKTORLAR SİTESİ ADABÜKÜ
Adabükü Doktorlar Sitesi’nin hakim olduğu Bodrum koyları, Bodrum’un en güzel en bozulmadan kalmış yerlerinden. Tıpkı Aktur gibi, Doktorlar Sitesi de Bodrum’un en eski ve köklü sitelerinden. Yaş ortalamasının bir hayli yüksek olduğundan mıdır bilinmez ama inanılmaz sakin ve huzur dolu bir yer. Denizi masmavi, berrak ve dalgasız. Ne yazık ki site halkın genel kullanımına açık değil. Ya site sakini ya da içeride tanıdığınızın olması gerekiyor.

Adabükü Doktorlar Sitesi Konum için tıklayın.

Bu nedenle içeri giremiyorsanız bu civarda denize girmek için Feza Güney Beach gibi alternatif yerleri denemenizi öneririz. 

Konum için tıklayın.

BARDAKCI, ESKİÇEŞME ve KUMBAHÇE

Bodrum merkeze komşu olan Bardakçı Koyu, Eskiçeşme’ye bağlı, akvaryum gibi suyu olan, balıklarla yüzebildiğiniz bir koy. Neredeyse tüm koy otel işletmelerince parsellenmiş olduğundan denize girilecek yerler de ne yazık ki bu otel ve işletmelerin kotrolün de. Ücretli şezlong ve şemsiye hizmeti veriyorlar. Halk plajı da var ama biraz küçük.

Bardakçı Koyu Konum için tıklayın
Kumbahçe de Bodrum merkezin bir diğer komşusu. Kumbahçe sahili ise Bodrum Kalesi’ne karşı yüzme deneyimi ve günbatımı sunan, salaş ama keyifli bir sahil. Her ne kadar adı Kumbahçe olsa da sahili kumluk değil küçük taşlık. Akşam için de yine kale manzaralı bir yürüyüşe hayır denmeyecek yer.

Kumbahçe Konum için tıklayın.

GÜMÜŞLÜK
Bakmayın, aslında Gümüşlük bu listeye uygun bir aday değil. Acı bir şekilde sezonda denizdeki insan sayısı karadakini geçiyor ve denizi de biraz yosunlu. Ama yine de Gümüşlük sezon sonunda ve başında sevilesi oluyor çünkü deniz kum güneş üçlüsünün yanında yanında aktivite ve deniz sonrası için de hoş ortamlar da vaad ediyor. Tekrar ediyoruz, sonra kucak kucağa oturduk demeyin: Sezonda ana baba günü olabiliyor. Kıyıya çok yakın olan Tavşan Adası’na denizden yürüyoruz. Bel hizasını hiç geçmeyen derinlikte ki bu yol sizi birazcık ıslatsa da keyifli. Hele bi de gün batımında. Gümüşlük’te kano veya paddleboard kiralayabileceğiniz bir işletme de mevcut.
Yüzdük, yürüdük, paddleboard yaptık, güneş veda pozisyonuna geçti. Sonrası sahildeki Jazz Cafe‘de bir akşam birası, sırtlardaki Limon Gümüşlük en güzel yerlerden. Bahçe içindeki restoran tatlı mı tatlı, biraz anne, biraz da tasarımı eli değmiş gibi. Ancak akşam yemeği içinse rezervasyon şart. Bu arada sahilden 200 metre kadar içeride, mandalina bahçelerinin içinden geçerek gidilen Hayat Cafe iyi bir pitstop. Bahçe kapısından girerken ağaçlar cafe görünmüyor. O denli doğayla bütünleşmiş, mütevazı bir yer burası. Çalışanlar da güler yüzlü ve ilgili. Yemekler gayet lezzetli ve fiyatlarda 2 kişi yemek içecek ortalama 60 80 Lira civarında. Buraya kışın gelirseniz işletmenin bahçesinden mandalina aşırmanıza da müsaade ediyorlar ayrıca. 

Hayat Kafe Konum için tıklayın.

Kano Kiralama Konum için tıklayın.

TURİSTİK MEKANLAR
Kalabalık çekilmez yerler uzak durmakta fayda var.

SARNIÇ BİTEZ
Tatlı bir cafeden Bitez’in en piyasa beach clubı olmaya doğru giden yer. Aslında sahili de yok, taşlığın üzerine kurulmuş bir iskeleyi işletiyorlar. Ayrıca Bitez’e kadar gelmişken Bitez Dondurmacısı’na uğramadan buradan gitmek olmaz, karadutlu dondurması çok meşhur. Tüm dondurma çeşitleri çok doğal burada. Bodrum yerel yemeklerini tatmak isterseniz de Bitez’den Konacık’a doğru giderken Kısmet Restoran‘ı sorun. 

 Konum için tıklayın.

AKTUR BİTEZ
Aslında burası bir site. Dışarıdan insan giremiyor ama insanların eş dost bulup ayarlayıp veya devremülk kiralıyıp sıkça tercih ettiği plajlardan. 

Konum için tıklayın.

CAMEL BEACH KARGI

Buranın coğrafyasına bayılmamak mümkün değil. Ancak yazın ortamı biraz keşmekeşli oluyor. Develerle tur yaptıldığı için bu ismi almış (hala da mevcut bu turlar.) 

Konum için tıklayın.

TÜRKBÜKÜ
Televizyonlarda ünlüleri yüzerken gördüğünüz Bodrum var ya, hani lahmacunun 50 TL’den satılması ile gündem olan, işte o Bodrum burası. Tüm deniz kenarı kısımlar işletmeler, siteler vs. tarafından kapatılmış ve bu mahalleler küçük sahil kasabası çizgisinden epeyce uzak. Popüler mekanlar: Maça Kızı, Kuum, Maki, gece içinse Sess, Ship A Hoy. 

Konum için tıklayın.

CENNET KOYU GÖLTÜRKBÜKÜ
Cennet Koyu,merkeze uzak konumu ve korunaklı bir koya nazır masmavi deniziyle tüm bölgedeki saklı cennet. Hem toplu taşıma olmadığından, hem de yolu oldukça virajlı olduğundan buraya gelen az bu nedenle de merkezdeki kalabalıklar yok. Suyu derin olduğundan teknelerin de demir attığı koylardan. Burada halk plajlarından ziyade, İl Riccio Otel ve Mandarin Otel gibi lüks butik otellerin plaj işletmeleri var. 

Konum için tıklayın.

YALIKAVAK
Yalıkavak şüphesiz Bodrum’un en gözde yerlerinden ancak kuzeydeki beldenin denizi çok dalgalı ve Bodrum’da bu kadar güzel koy varken bizce denize girmeye gidilecek yer değil. Yemek ve eğlence yerleriyle Palmarina Marina ve Xuma Beach de buranın en popüler mekanları.

Konum için tıklayın.

AKYARLAR
Akyarlar da deniz açısından Bodrum’un en güzel denizlerinden biri. Çok temiz, soğukluğu da öyle kararında ki insanın çıkası gelmiyor. Denizi ciddi berrak ve çok rüzgar olmadıkça dümdüz. Senelerdir sessiz sakinliği, az bilinirliği ve müthiş denizi sayesinde özellikle Bodrum yerlisinin gözdesi olsa da, diğer yerlerde olduğu gibi burası da yavaş yavaş keşfedilmeye başlanmış. Yani tatil zamanlarında kalabalık görürseniz “Hani sessiz sakindi” dememeniz için uyaralım, artık saklı cennet durumu turistlerin öğrenmesiyle mazi olmuş. Meteor Beach buranın en sevilen plajlarından, restoranı da var. Karaincir ve Xanadu da diğer alternatifler olabilir, Xanadu biraz yüksek fiyatlı aklınızda bulunsun. 

Konum için tıklayın

PİRATES İNN CACTUS AQUAPARK
Pirates Inn Cactus Aquapark su parkı, yazın sıcak günlerinde aileniz, çocuklarınız ve arkadaşlarınızla, birbirinden eğlenceli ve heyecan dolu aktiviteler ile bütün gününüzü sıkılmadan geçirebileceğiniz bir eğlence merkezi. Tilkicik Koyu’nda bulunan ve 4.500 metrekarelik bir alanı kaplayan su parkında. 9 farklı slayt, güvenli çocuk oyun havuzu, yüzme havuzu, havuz oyunları, aerobik ve animasyon gibi etkinlikler ile güneşlenme terasları bulunmakta. Ayrıca su parkında bulunan, toplam 534 metre su kaydırağı üzerinde Navigatour isimli aktivite ile suyun gücünü, karanlık delikteki doğal ışık efektlerini ve kendinizi üçüncü kattan dalga havuzuna bırakmanın heyecanını yaşayacaksınız

Adres: Gökçebel Mah. Tilkicik Cad. No:77-B, Yalıkavak, Bodrum Tel: 0 252 385 33 36


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder